Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.II - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-08, 12:21   #631
ycnan
Zadomowienie

Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I

mszu, też bym kupiła ciuszek z takim napisem. A reakcja TŻ... No cóż, nigdy nie wiadomo, czego się po nich spodziewać...

Mpik82, kurcze, coś te nasze dzieciaczki wstydliwe Ale niedużo Ci zostało do kolejnego usg więc będzie kolejna szansa na podejrzenie płci
Co do usg, to 20tc jest idealny na usg 4d. Dziecko już wygląda "jak człowiek" i ma jeszcze trochę miejsca, żeby można było je swobodnie podglądać. A 200zł to raczej standard i taniej nie znajdziesz - ewentualnie z kiepskim sprzętem. Ja będę płacić właśnie 200zł.
Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Moim zdaniem trochę za późno na 3,4d. Znajomi byłi raz- okazało się, że za wcześnie (nie pamietam który tydzień wtedy był), później byli w 19tyg to już za późno- bo mały był... już za duży i niewiele było widać...
Może dzieciaczek im urósł w zastraszającym tempie bo 19tc, to w sam raz na usg 4d.

gabisun, super, że nawet TŻ miał już szansę poczuć maleństwo Ja nadal czekam, aż moje słoneczko się poruszy...

Maggie1983, fajnie, że wszystko ok.

Co to wyprysków w ciąży, też miałam OGROM na twarzy, plecach, dekolcie. Smaruję tylko tonikiem oczyszczającym, takim samym jak przed ciążą. Do tej pory niestety niewiele pomagał, ale w tym tygodniu widzę, że krosteczki pobladły i nowe już się nie pojawiły (na pewno nie przez tonik ). Na plecach mam mnóstwo "blizn" i teraz muszę czekać aż poznikają, bo przecież lato idzie, a z takimi plecami biegać nie będę. Zawsze miałam idealnie czyste plecki, bez jednak krostki, więc teraz moje plecy mnie przerażają

Na koniec pytanko mam: Czy takie (pionowe) bóle-ciągnięcie na dole, pod brzuszkiem są normalne? Wczoraj od rana przez kilka godzin czułam, ale potem przeszło samo. A dziś rano znowu czułam. Jak ucisnę podbrzusze to to ciągnięcie promieniuje w bok (po skosie, prawie do żeber)
Nie przejmowałam się, ale mama mnie nastraszyła, żebym do lekarza biegła, bo tak być nie powinno, bo znajoma znajomej tak miała i musieli jej szwy zakładać, bo się szyjka skracała (=rozszerzała jak do porodu). I w ogóle, żebym jak najszybciej leciała do lekarza
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 12:25   #632
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*
Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
A ja muszę się pochwalić, że czuję coraz mocniejsze ruchy a było to tak: idę sobie spać, a nagle poczułam takie dziwne coś, brzuch zrobił mi się w jednym miejscu twardy i jakiś wypukły, wystraszyłam się, a tż na mnie nakrzyczał, że pewnie zbyt gwałtownie sie ruszyłam, przyłożył rękę żeby zobaczyć czy dalej jest twardy i poczuł maluszka na początku mu nie wierzyłam, jak to przecież to takie delikatne jeszcze, ale za chwilę poczuliśmy maluszka w tym samym momencie jeszcze chwilę to trwało, cudowne uczucie, a tż zaczarowany i w szoku
Gabisun, u mnie też tak jest, że brzuszek się czasem robi wypukły w jednym miejscu i jak tż dotknie to też czuje ruchy i takie pulsowanie. I zazwyczaj to też jest z lewej strony.
Stary 2010-04-08, 12:37   #633
NIKaP-n
BAN stały

Oni byli na 3d, ale ja myślałam, że to to samo Tak tu kiedyś ktoś pisał. W każdym razie wiem, że dwa razy płacili i w sumie cosik było widać, ale kiepsko.
My odpuściliśmy, bo u nas 350zł...

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ----------

Ja kupuję używane ciuszki też, w sumie mam tak pół na pół. te najmniejsze są czasem, w ogóle nieużywane, a już na pewno niezużyte i tylko dlatego już mam tyle rzeczy, że wszystko sami kupujemy.
Babcia nas zaskoczyła tym wózkiem, także to chociaż odejdzie że nam zakupi.
Ostatnio w ogóle mnie to wszystko przeraża, jak widzę ceny na dziecięce akcesoria, żywność, pieluszki do tego przeprowadzka i chociaż jakieś skromne urządzenie się na początek...
Ale nie ma się co martwić na zapas

Ja tez czuję w sumie Małego na środku, tak na dole brzuszka. czasem mam wrażenie, jakby wystawiał łapkę do góry
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 12:56   #634
1985ewa
Rozeznanie

Cześć dziewczyny Witam po dłuższej nieobecności.Najpierw miałam problemy z internetem a potem byłam na urlopie w Polsce.Już jestem po usg 4d i będzie chłopak Mam zaległości w czytaniu od 6 strony,jak nadrobię to się odezwę. Miłego dnia

1985ewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 13:14   #635
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Na koniec pytanko mam: Czy takie (pionowe) bóle-ciągnięcie na dole, pod brzuszkiem są normalne? Wczoraj od rana przez kilka godzin czułam, ale potem przeszło samo. A dziś rano znowu czułam. Jak ucisnę podbrzusze to to ciągnięcie promieniuje w bok (po skosie, prawie do żeber)
moje plecy i dekolt też jak nigdy były wysypane... to sprawa hormonów ;/

a to ciągnięcie to normalne - macica się rozciąga... Jeśli tylko nie przypomina skurczy przed i w czasie miesiaczki, to wszystko jest ok.
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 13:36   #636
Carmena_
Raczkowanie

Można się przyłączyc? jestem co prawda już na wątku lipcowo-sierpniowym ale widzę tu sporo dziewczyn które są bliżej z tygodniami do mnie

maleństwo
Carmena_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 13:45   #637
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Carmena_ Pokaż wiadomość
Można się przyłączyc? jestem co prawda już na wątku lipcowo-sierpniowym ale widzę tu sporo dziewczyn które są bliżej z tygodniami do mnie
Oczywiscie witamy, napisz wiecej o sobie.
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-04-08, 13:58   #638
Carmena_
Raczkowanie

zatem mam na imię Roksana, mam 21 lat i jutro zaczynam 20 tydzień Mieszkam w Chorzowie od kilku lat.
Nie jestem zamężna i mieszkam na razie z rodzicami, póki z tż-tem nie znjadziemy mieszkania. Mieszkamy niestety osobno.
Niedawno byłam prywatnie na usg i lekarz sugerował chłopczyka, ale ja tam się jeszcze nie nastawiam bo po pierwsze siusiora nie widziałam, a po drugie marzy mi się córeczka
jeszcze jakieś pytania ?

EDIT: aha termin mam na 27sierpnia jak na razie

maleństwo

Edytowane przez Carmena_
Czas edycji: 2010-04-08 o 14:00
Carmena_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 16:18   #639
Ray
Zakorzenienie

dziewczyny jesli ktoras lubi czytac takie gazetki to polecam kupic teraz "dziecko" jest fajna ksiazeczka "mama dba o siebie" i ciaza i porod opisany jest w pigulce, mysle ze warto to miec szczegolnie ze jet dzial dla taty rowniez

---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ----------

widze ze duzo chlopcow na watku ja rowniez wybieram sie na usg 4d ale to w 20 tyg wiec musze troche poczekac
Stary 2010-04-08, 17:19   #640
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maggie1983 Pokaż wiadomość
z dobrych wiesci-we wtorek bylam u lekarza i slyszalam nasze male serduszko dzidzia ma juz 100 gram, srednica glowki od uszka do uszka ma 3 cm a obwod brzuszka ma 10 cm dzidzia siedziala sobie po turecku
Super, że wszystko jest ok. A jakiej długości był cały maluszek tzn. od tyłka po czubek głowy? Pytam bo my idziemy tak łeb w łeb z terminem, a mój wczoraj miał 8 cm

Cytat:
taram taram taram to MY
Fajniutki i spory brzuszek. Niedługo wszystkie będziemy miały kuleczki.

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
Wlasnie dzwonila do mnie mama, ze wyniki krwi juz sa, wszystko ok tylko niska hemoglobina.
Czyli potrzebuje wiecej zelaza/kwasu foliowego, tak?
Wiecie co powinnam jesc, zeby to podwyzszyc?
Ja przez 3 tygodnie próbowałam podnieść wyniki samym jedzeniem ale nie wyszło i wczoraj dostałam receptę na żelazo :-( miałam poniżej normy hemoglobinę i hematokryt i spadają mi płytki krwi chociaż jeszcze są w normie. Podobno trzeba jeść mięsko głównie wołowinę , wątróbka, żółtko jaja, rośliny strączkowe, suszone morele i rodzynki.

Cytat:
Na koniec pytanko mam: Czy takie (pionowe) bóle-ciągnięcie na dole, pod brzuszkiem są normalne? Wczoraj od rana przez kilka godzin czułam, ale potem przeszło samo.
Nie wiem o jakim bólu piszesz, ja mam takie kłucia w dolnym brzuchu, czasami czuję jakby to była szyjka właśnie tak w środku kłuje, ciągnie itp. też się martwiłam, ale z szyjką wszystko ok. wczoraj byłam u lekarza.

Cytat:
Oni byli na 3d, ale ja myślałam, że to to samo Tak tu kiedyś ktoś pisał.
3D to zdjęcia (ujęcia) , 4D to filmik (ruch) w czasie teraźniejszym.

Cytat:
Można się przyłączyc?
Witamy i zapraszamy

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 17:38   #641
Lisica1
Zadomowienie

Hej dziewczyny czy ktoras z was zmaga sie z grzybica pochwy? bo ja sie mecze od poczatku ciazy i nie moge jej wyleczyc...mam globulki i mascie ale pewnie do konca sie nie wylecze...nie wiem czy do konca ciazy sie z tego wylecze...wiem ze to sprawa hormonow ale ile jeszcze bedzie mnie to meczyc...co za dziadostwo...przyczepilo sie i koniec...dodam ze przed ciaza tez mialam grzybka...niestety przez tabletki ...bralam clo a wiadomo ze to sterydy wiec skutek uboczny...sie pojawil...aha a czy moge brac taki probiotyk jak FEMINELLA vagi C...w gazecie pisze ze mozna podczas ciazy...ale bez konsultacji z lekarzem troche sie boje...
jezeli ktoras miala moze podobny problem to moze napisze jak sie z tego wychodzi...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-08, 17:45   #642
Ray
Zakorzenienie

lisica ja sie zmagalam cala ciaze pierwsza mozna rzec, idz zrob sobie prywtnie gzies w laboratorium wymaz z pochwy.. ja dostawalam ciagle globulki i nic nie pomagalo, pod koniec ciazy poszlam sama prywatnie na wymaz i okazalo sie ze zupelnie nie te leki dostawalam. okazalo sie ze mam jakas bakerie czy cos, dostalam odpowiedni antybiotyk i nie bylo sladu do porodu

kurde ja ciagle glodna jestem jakis horror, nie chce ciagle jesc :/ moze mi przejdzie .. dzis to jakis koszmar zjem i za pol godziny znow glodna jestem...

musze sobie poszukac jeszcze jakiesj plyty do cwiczen w domu dla kobiet w ciazy, bo basen chwilowo odpada tez mam infekcje po kuracji antybiotykami. a godziny zajec na inne ciczenia mi nie pasuja brrrr..

Edytowane przez Ray
Czas edycji: 2010-04-08 o 17:48
Ray jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 17:46   #643
czarnaelizabeth
Raczkowanie

ja na szybko

Ilona-cudne maleństwo napisałam Ci priva z prośba o namiary

Shinee-postawy brata współczuję:/ szkoda na niego nerwów, co do zażywania feminatalu - jak najbardziej i jedz duuużo zieleniny (pietruszka, koperek, rzeżucha), ja mam takie zalecenie od lekarki, najlepiej przyswajalne są "naturalne" witaminy

ja po lekarzu, z maluszkiem ok, nt 15mm, ruvchliwe i uparte, ledwo dało się pomierzyć ja mam za to ujsce wewn. otwarte i mam dużo odpoczywać i oszczędzac się.
Stary 2010-04-08, 17:51   #644
enis84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lisica1 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny czy ktoras z was zmaga sie z grzybica pochwy? bo ja sie mecze od poczatku ciazy i nie moge jej wyleczyc...mam globulki i mascie ale pewnie do konca sie nie wylecze...nie wiem czy do konca ciazy sie z tego wylecze...wiem ze to sprawa hormonow ale ile jeszcze bedzie mnie to meczyc...co za dziadostwo...przyczepilo sie i koniec...dodam ze przed ciaza tez mialam grzybka...niestety przez tabletki ...bralam clo a wiadomo ze to sterydy wiec skutek uboczny...sie pojawil...aha a czy moge brac taki probiotyk jak FEMINELLA vagi C...w gazecie pisze ze mozna podczas ciazy...ale bez konsultacji z lekarzem troche sie boje...
jezeli ktoras miala moze podobny problem to moze napisze jak sie z tego wychodzi...
a co bierzesz na grzybice, ja obawiam się że może do mnie tez cos się przybłakało, nie wiem jeszcze czy to grzybica bo raz jest dobrze a raz nie brałam terazr urosept i nystatyne i troche mi przeszło musze zrobić znowu badania, do tego zakupiłam sobie teraz syrop żurawinowy w aptece i też go pije
moja koleżanka ma grzybice już od dawna , teraz jest w ciąży i za miesiąc rodzi i dalej sie z tym nie uporała ;/
a słyszałam że trzeba ją wyleczyć do porodu bo inaczej dziecko się zarazi

Edytowane przez enis84
Czas edycji: 2010-04-08 o 17:54
enis84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 17:53   #645
szokoladka74
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
Co do usg 4D wyczytałam, że najlepiej się robi od 16 do 33 tyg ciąży. U mnie w mieście jest dosyć drogie kurcze 200zł- trwa około 40 minut
Musze jeszcze poszukać może znajde cos taniej
We Wrocławiu 3D/4D za 140 i za 150zł, mogę polecić
Ja idę za tydzień

Cytat:
taram taram taram to MY
skonczony 14 tc, zdjecia swiateczne i przedswiateczne
Ślicznie wyglądacie

Gratuluję dobrych wyników wszystkim mamom

Dzisiaj się troszkę przeforsowałam ze spacerkiem ( ale tak ślicznie świeciło słońce, 20 stopni... ) i leżałam potem u koleżanki (w połowie drogi do domu) na ławce przed domem, żeby skurcze minęły.
Ona panika na całego, ale nic poza leżeniem nie mogłam zrobić, bo nospę już brałam . Minęło po 2 godzinkach

Nika, Shine- fajne ciuszki, ja mam tylko po swoich dzieciach, ale jeśli rzeczywiście będzie dziewczynka, to czekają mnie wielkie zakupy. Uwielbiam to

.

http://www.suwaczki.com/tickers/n59yhdgemrlojvrp.png
szokoladka74 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 18:04   #646
Lisica1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
lisica ja sie zmagalam cala ciaze pierwsza mozna rzec, idz zrob sobie prywtnie gzies w laboratorium wymaz z pochwy.. ja dostawalam ciagle globulki i nic nie pomagalo, pod koniec ciazy poszlam sama prywatnie na wymaz i okazalo sie ze zupelnie nie te leki dostawalam. okazalo sie ze mam jakas bakerie czy cos, dostalam odpowiedni antybiotyk i nie bylo sladu do porodu

kurde ja ciagle glodna jestem jakis horror, nie chce ciagle jesc :/ moze mi przejdzie .. dzis to jakis koszmar zjem i za pol godziny znow glodna jestem...

musze sobie poszukac jeszcze jakiesj plyty do cwiczen w domu dla kobiet w ciazy, bo basen chwilowo odpada tez mam infekcje po kuracji antybiotykami. a godziny zajec na inne ciczenia mi nie pasuja brrrr..
moze mi moj gin zrobi taki wymaz...bo chodze prywatnie...nie jest ze mna tak zle...to cholerstwo siedzi w srodku i nie jest takie dokuczliwe ale jak mam miec to caly czas to padne...ale chcialabym zeby to zniklo na zawsze...
a ile kosztuje taki badanie?
Cytat:
Napisane przez enis84 Pokaż wiadomość
a co bierzesz na grzybice, ja obawiam się że może do mnie tez cos się przybłakało, nie wiem jeszcze czy to grzybica bo raz jest dobrze a raz nie brałam terazr urosept i nystatyne i troche mi przeszło musze zrobić znowu badania, do tego zakupiłam sobie teraz syrop żurawinowy w aptece i też go pije
moja koleżanka ma grzybice już od dawna , teraz jest w ciąży i za miesiąc rodzi i dalej sie z tym nie uporała ;/
Cytat:
Napisane przez enis84 Pokaż wiadomość
stosuje raz na tydzen globulki Pimafucin i caly czas krem Pimafucin noi czasem Clotrimazolum...teraz bede brala po raz ostatni 21.04 ide do gina niech cos przepisze...chyba dalej te globulki..aha i podmywam sie zelem Pliva Fem...wlasnie chcialabym sie wyleczyc do porodu bo dziecko moze dostac plesniawek...gdzies tak wyczytalam...
Stary 2010-04-08, 18:54   #647
abz
Zakorzenienie

Czytam was i czytam i jakoś nie mam o czym napisać oprócz tego, że dziś zaczęłam 16tc

lisica z grzybkiem to tylko do lekarza, najlepiej tego, który cię prowadzi, bo będzie wiedział jakie leki już brałaś. Do mnie grzybek się przyplątywał przed ciążą, zawsze lekarz zaleczył. W ciąży na początku też mnie coś swędziało i dostałam pimafucin, pomogło i od tamtego czasu na szczęście nie powróciło. Ale jak już długo z tym walczysz to nie rób nic na własną rękę, potrzebne są silniejsze leki niż te bez recepty.

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 19:10   #648
cellaris
Rozeznanie

Cytat:
zatem mam na imię Roksana, mam 21 lat i jutro zaczynam 20 tydzień Mieszkam w Chorzowie od kilku lat.
Nie jestem zamężna i mieszkam na razie z rodzicami, póki z tż-tem nie znjadziemy mieszkania. Mieszkamy niestety osobno.
Niedawno byłam prywatnie na usg i lekarz sugerował chłopczyka, ale ja tam się jeszcze nie nastawiam bo po pierwsze siusiora nie widziałam, a po drugie marzy mi się córeczka
jeszcze jakieś pytania ?

EDIT: aha termin mam na 27sierpnia jak na razie
Hurra, nareszcie ktoś z moich okolic ja mieszkam w Katowicach obok scc i taka się tu samotna ślazaczka czułam

Shinee z tego co wiem to niestety Hb w ciąży może lecieć w dół też mam ten problem,ale od 10tc biorę prenatal i wyniki się poprawiają więc myślę,ze witaminki spokojnie możesz brać.

Maggie brzusio uroczy, ja wczoraj skończyłam 14tc mój brzucholek dopiero zaczyna się zarysowywać,ale mam nadzieję,że jak już zacznie rosnąć to was wszystkie przegonię

miszu smutne jest to co piszesz,ale może twój TŻ musi się jakoś jeszcze psychicznie przygotować na to,że będzie ojcem?

Lisiczko ja niestety też słyszałam,że jak jakieś grzybki w ciąży się przyplątają to ciężka sprawa. A clotrimazolum używasz w kremie? Ja też czasem stosuję od razu jak jakieś pieczenie poczuję. Na przykład dzisiaj rano znów mi coś dkuczało no i niestety bez konsultacji z ginem sobie zapodałam bo obawiałam się,zeby coś poważniejszego się z tego nie rozkręciło no ale skoro piszesz,ze też używasz to ok

Widzę,ze już szykujecie wyprawki dla maluszków? Ja jeszcze do połowy maja poczekam w sumie u mnie to dopiero 15tc leci. Teście obiecali,że zasponsorują nam wózek dla dzidziolka, moi rodzice przewijak i wanienkę, a szwagierka fotelik samochodowy. Więc jestem przeszczęśliwa bo z tych "dużych" rzeczy zostaje nam do kupienia tylko łóżeczko i pościel do niego. To naprawdę super odciążenie finansowe. No i część ciuszków mam po mojej siostrzyczce duuużo młodszej, zresztą co chwilę ktoś coś mi podrzuca w ramach wiosennych porządków w szafach swoich maleństw więc jak już to wszystko zgromadzę to potem posprawdzam co mam i kupię to co potrzebne.

No a z takich codziennych spraw...u mnie dzisiaj była boska pogoda. Siedziałam sobie pół dnia na balkonie, czytałam książke, jadłam winogronka a w ramach rozpusty kupiłam sobie krem na rozstępy z Vichy, a co przeceniony o 35zł był . Raz zaszaleć można a co... a tak przy okazji...używałyście go? Jakie opinie?
Stary 2010-04-08, 19:38   #649
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Ja przez 3 tygodnie próbowałam podnieść wyniki samym jedzeniem ale nie wyszło i wczoraj dostałam receptę na żelazo :-( miałam poniżej normy hemoglobinę i hematokryt i spadają mi płytki krwi chociaż jeszcze są w normie. Podobno trzeba jeść mięsko głównie wołowinę , wątróbka, żółtko jaja, rośliny strączkowe, suszone morele i rodzynki.
No tak, zapomnialam napisac, ze ja juz dostalam od lekarza zelazo z 3-4 tyg temu. tardyferon czy jakos tak. 80mg zelaza
Ostatnie badania mialam w lutym i tez hemoglobina byla niska - 11.
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-08, 19:44   #650
Lisica1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
Czytam was i czytam i jakoś nie mam o czym napisać oprócz tego, że dziś zaczęłam 16tc

lisica z grzybkiem to tylko do lekarza, najlepiej tego, który cię prowadzi, bo będzie wiedział jakie leki już brałaś. Do mnie grzybek się przyplątywał przed ciążą, zawsze lekarz zaleczył. W ciąży na początku też mnie coś swędziało i dostałam pimafucin, pomogło i od tamtego czasu na szczęście nie powróciło. Ale jak już długo z tym walczysz to nie rób nic na własną rękę, potrzebne są silniejsze leki niż te bez recepty.
ja stosuje leki na recepte:
globulki Pimafucin
krem Pimafucin
zel do podmywania Pliva Fem
Noi na wlasna reke czasem krem clotrimazolum..ale tylko smaruje po wierzchu..i rzadko sie nim smaruje...bo pomaga tylko gdy piecze i swedzi...
[QUOTE=cellaris;18447037]
Lisiczko ja niestety też słyszałam,że jak jakieś grzybki w ciąży się przyplątają to ciężka sprawa. A clotrimazolum używasz w kremie? Ja też czasem stosuję od razu jak jakieś pieczenie poczuję. Na przykład dzisiaj rano znów mi coś dkuczało no i niestety bez konsultacji z ginem sobie zapodałam bo obawiałam się,zeby coś poważniejszego się z tego nie rozkręciło no ale skoro piszesz,ze też używasz to ok
QUOTE]
tak mam w kremie..ale rzadko uzywam bo mam Pimafucin w kremie...przeciez to nie zaszkodzi bo to dziala na skore noi sie smarujemy nim na zewnatrz...jak narazie nic mi nie jest..mysle ze w ciazy mozna to stosowac...
Stary 2010-04-08, 20:17   #651
angelikaw
Zakorzenienie

ja uzywam kremu Clotrimazolum. Pomaga. W dodatku jest bardzo tani i dostępny bez recepty, a w ciąży dozwolony
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-08, 20:21   #652
Ray
Zakorzenienie

lisica moze zrob ci lekarz ale z doswiadczenia jak chodzilam w pierwszej ciazy to nie chca robic, nie wiem czemu sama... zawsze slyszalam ze to nic nie da, a u mnie dalo bo sie okazalo ze mam przy tym niebezpieczna dla dziecka bakterie i w trakcie porodu podali mi jakis lek dodatkowo by zabezpieczyc dziecko i dzieki temu mala byla dluzej w szpitalu o jeden dzien na obserwacji. A wydawalo sie ze to zwykla infekcja grzybiczna.
Wymaz nie pamietam ale nie duzo kolo 30 zl chyba i czeka sie kilka dni nie wynik.

coltrimazolum w masci ten bez recepty to niestety nic nie da na zaawansowana infekcje, sam mi to lekarz mowil to jedynie lagodzi swiad po prostu w tam glebiej trzeba cos zaaplikowac. Ja bralam wszysztko nystatyne, coltrimazolum w globulkach rozne leki i nie dawalo to nic dwa dni niby spokoj i znow byla infekcja mimo ze dbalam o higienie myslam sie tantum rossa itp.
Wiec jak masz co chwile na leki wydawac kase to na prawde warto zrobic taki wymaz . Na tym wymazie pokaze co masz za infekcje i na jakie skladniki jest odporna a na jakie nie i mi na tej podstawie lekarz wypisal antybiotyk. po tyg nie bylo sladu. A tyle sie meczylam wczesniej wrrrr...
Stary 2010-04-08, 22:51   #653
NIKaP-n
BAN stały

Szczęśliwa buraczki, barszczyk polecam też.

Kurcze, dlaczego w Poznaniu cena 3d/4d taka masakra???? Chyba podskoczę do Wrocławia Szokoladko, w końcu się tam urodzilam i mieszkałam przy Oławskiej
Maggie śliczny brzuszek
Stary 2010-04-09, 07:18   #654
NIKaP-n
BAN stały

Bry od rana
Stary 2010-04-09, 07:28   #655
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez szokoladka74 Pokaż wiadomość
We Wrocławiu 3D/4D za 140 i za 150zł, mogę polecić
Ja idę za tydzień
A który to tydzien będzie jak idziesz? JAk dzowniłam, to pani w recepcji mówiła, że najlepszy czas na usg 4 D to 22-23 tydzien, wtedy już dzidzia jest duża i wszystko ładnie widać, zwłaszcza buzie
Daj namiary na wrocek

Witam z ranca
dziś sobie pospałam do 8.00, meżuś rano nie odsłonił mi rolet anty i myślałam, że wciąż noc jest hehe...
Stary 2010-04-09, 07:35   #656
abz
Zakorzenienie

Cytat:
ja stosuje leki na recepte:
globulki Pimafucin
krem Pimafucin
zel do podmywania Pliva Fem
Noi na wlasna reke czasem krem clotrimazolum..ale tylko smaruje po wierzchu..i rzadko sie nim smaruje...bo pomaga tylko gdy piecze i swedzi...
Clotrimazol tez mam w kremie, ale to słabiutki lek, trzeba cholerstwo wytępic od środka. Dlatego w twoim przypadku też bym zrobiła wymaz żeby zobaczyc na jakie leki ten grzybek jest odporny i wtedy go skutecznie zwalczyć.

Stary 2010-04-09, 07:47   #657
elenka1
Rozeznanie

oo co

---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ----------

oo coś tu dzisiaj cichutko...
ja właśnie zjadlam sniadanko łóżku mężuś zrobił ale zostawił wszystko na srodku i sobie poszedl.... wrrr niby tak fajnie a tu sterta naczyn czeka
zaraz musze chyba kawka doprawic bo glowa mi peka od rana

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 07:52   #658
abz
Zakorzenienie

Dziewczyny od kilku dni mam zamieszanie w głowie, bo myślę nad spodniami ciążowymi. Teraz jeszcze chłodno to przydałyby sie długie, znowu na upały to pewnie spódniczka czy jakieś krótsze spodnie. Bynajmniej moje pytanie: czy ma któraś jeansy z allegro od sprzedawcy gregorkax?? Chodzi mi o to czy ten materiał jest bardzo gruby? Czy na chłodniejsze wieczory na lato będzie ok??? Stwierdziłam, ze bede potrzebowała jeansy lub jakieś podobne spodnie (może jaśniejszy kolor), jedne białe spodnie (upatrzyłam te, bo pani moze uszyć dłuzsze dla mnie: http://www.allegro.pl/item978265329_...psze_ceny.html ), spódnica i najlepiej jeszcze jakbym dostała jakieś luźne moze dresowe, ale takie 3/4 bo w domu trzeba też w czyms chodzić. Jak sobie wyobrażę upalne lato to nie mam pojęcia w co sie ubierać, spódnica chyba najbardziej przewiewna...

Edytowane przez abz
Czas edycji: 2010-04-09 o 07:57
Stary 2010-04-09, 08:20   #659
szokoladka74
Raczkowanie

Cytat:
Chyba podskoczę do Wrocławia Szokoladko, w końcu się tam urodzilam i mieszkałam przy Oławskiej
Pewnie, że przyjeżdżaj. U mnie zawsze kawa i ciasto

Cytat:
A który to tydzien będzie jak idziesz? JAk dzowniłam, to pani w recepcji mówiła, że najlepszy czas na usg 4 D to 22-23 tydzien, wtedy już dzidzia jest duża i wszystko ładnie widać, zwłaszcza buzie
Daj namiary na wrocek
Będę miała prawie 20 tyg. na badaniu i też myślałam, czy nie przełożyć o tydzień, żeby dzidzia była większa i jeszcze akurat w ten sam dzień po południu mam pogrzeb teściowej, nie wiem czy to się uda.

Umówiłam sie tu ( Corfamed, dr. Bielecki), cena 150 zł. z płytą, koło pół godziny oglądania Maluszka
http://szukaj.sluzbazdrowia.pl/Centr...-37/j1405.html
A wcześniej byłam u dr. T.Michalika
http://www.pan-ginekolog.pl/
ale na zwykłym usg, bo to dużo wcześniej było. On bierze 150zł i też nagrywa na płytę i jest przystępny i miły, dużo mówi o dziecku.

Dzisiaj byłam u gina i dostałam juz recepty na Fenoterol, może wreszcie będzie lżej z tymi skurczami. Dzidzia ok., słuchałam bicia serca

Sprostowanko- dzwoniłam właśnie i pan Bielecki już podniósł cennik -3D-200zł ( 2D-150zł), więc się przerejestrowałam do dr.Michalika ( ul. Słowiańska 29b) na mój 21 tydzień ciąży (23 kwiecień), płyta w cenie, badanie pół godzinki, za 150 zł.
Pani mówiła, że to będzie najlepszy tydzień do badania.

http://www.suwaczki.com/tickers/n59yhdgemrlojvrp.png

Edytowane przez szokoladka74
Czas edycji: 2010-04-09 o 08:35
szokoladka74 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 08:38   #660
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
Wlasnie dzwonila do mnie mama, ze wyniki krwi juz sa, wszystko ok tylko niska hemoglobina.
Czyli potrzebuje wiecej zelaza/kwasu foliowego, tak?
Wiecie co powinnam jesc, zeby to podwyzszyc?
Jeśli chodzi o produkty,które mają w sobie sporo żelaza(a to lepiej się wchłania,jesli jest w obecności kwasu foliowego i wit.C),to będą to takie prosukty jak mięso,kasze,pełnoziarnist e pieczywo,świeże owoce i warzywa oraz soki,zielone warzywa tj:brokuły,brukselka,ziel ona sałata,fasolka szparagowa,ponadto płatki owsiane,suszone morele,daktyle,pestki dyni,nasiona słonecznika,groch,soja,bu raki i czerwona kapusta

Cytat:
Takie bóle to normalka,więzadła się rosciągają(stąd to uczucie ciągnięcia) i może to trochę boleć.Chyba większośc z nam tak ma,w końcu w ciąży jesteśmy i brzuszek rośnie

Cytat:
Hej dziewczyny czy ktoras z was zmaga sie z grzybica pochwy?
Ja ostatnio brałam Nystatynę i potem Lactovaginal.Wczoraj byłam u ginki i powiedziała,że czyściutko,więc pomogło

Cytat:
Witam z ranca
dziś sobie pospałam do 8.00, meżuś rano nie odsłonił mi rolet anty i myślałam, że wciąż noc jest hehe...
Ho ho ho to zaszalałaś,Ja codziennie śpię co najmniej do 8.00

Byłam wczoraj u ginki.Zbadała mnie wszystko w porzadku.Macica urosła,szyjka ładna,słyszałam bijące serduszko Generalnie wszystko git,ale jak jej powiedziałam,że ostatnio mi ta siara w nocy wypływała,to się trochę zmartwiła,że to za wcześnie i kazała mi łykać magnez i nospę,nie masować brzucha i ...leżeć Trochę mnie to dobiło...

Ale i tak mam dobry humor z rana,bo włączam komputer,internet,a tu mężuś ustawił jako stronę startową naszego suwaczka ciążowego Miło z jego strony

Edytowane przez kasienka1701
Czas edycji: 2010-04-09 o 08:42
kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości