Oznaką nadchodzącej wiosny jest naszych maluszków uśmiech radosny (list.-grud.2009) - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-09, 13:56   #1321
malina81
Zadomowienie

Dot.: Oznaką nadchodzącej wiosny jest naszych maluszków uśmiech radosny (list.-grud.2

Wczoraj byłam cały dzień poza domem i juz was nie nadrobie- a byłam na bieżąco

wiec z ostatniej strony:
Mati i Andre boscy

Agusia fryzurki bardzo mi sie podobają

Asiu trzymaj sie dzielnie

Jesli chodzi o mleko to moja pediatra kazała dawać nastepne po skończeniu 5 miesiąca- wiec daje teraz Nan active 2 i jest ok chociaz faktycznie na puszcze pisze powyzej 6mies
malina81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 14:21   #1322
katekatee
Zadomowienie

Dot.: Oznaką nadchodzącej wiosny jest naszych maluszków uśmiech radosny (list.-grud.2

Kurcze dziewczyny przyszłam się pożalić. A wy mnie jeszcze dobiłyście Wiktor waży 7200 i mam strasznego doła bo miałam nadzieje że będzie waży z 7500. Czyli przez ostatni 6 tygodni zgrubł tylko 730g lekarka mówi że jak na jego wagę urodzeniową to i tak dużo bo minimalna waga przy jego wadze urodzeniowej to 6500 no ale mnie martwi że przytył tylko tyle. Kurde wy piszecie że Wasze dzieciaczki waża po 8-9 kilo. Muszę się za to wziąść. Niby wszyscy gadają że ja byłam chuda jak byłam mała no a tżt to do 25 roku życia chudzielec też była ale kurcze martwie się jak czytam ile wasze dzieci ważą.

Mati i Andre

Cytat:
Napisane przez brombusia Pokaż wiadomość
Agusia włosy nie ręka, odrosną
Fryzurki fajne, ale czy Ty masz taki rodzaj włosów ? Bo dużo od tego zależy, ja np. mam dość dużo ale cieniutkie i w takiej fryzurce moje by zwisały smętnie
A ja uwielbiam na miękko
Ale najlepiej smakują z jasnym chlebkiem z masełkiem
Agusia ja też uważam żę fryzurka super ale trzeba mieć do tego fajne gęste włosy no i dużo stylizacji. Ja też bym chętnie ścieła ale wiem że będę źle wyglądać bo do takiej fryzurki to trzeba mieć łądną buzie no i gęste włosy a i oczywiście czas na stylizację.

Cytat:
Napisane przez kachula27 Pokaż wiadomość
Moj Matik na tym zdjeciu taki duzy w rzeczywistosci to ja w sumie sie martwie ze chyba wychudzony bo jak czytam ile wasze szkraby waza to mi az nie pasuje ze moj tak malo,ostatnio jak bylismy u pediatry mial skonczone 5 mcy to wazył 7495
Jeszcze ty mnie dołuj, to mój ma 5,5 miesiecy a waży mniej. No ale z drugiej strony to był chudszy jak się urodził więc wychodzi mniej więcej to samo. Także chyba nie jest wcale tak tragicznie z tą wagą naszych maluchów. I jak to powiedziała mi dziś pielęgniarka. Że mały będzie modelem

---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
Niestety tez cos takiego od jakiegoś 1,5 tygodnia zauważam a juz myślałam ze mi się upiecze... Kupiłam:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=985516036

Zabawki super, mi się motyl podoba
Paznokcie robilam w piatek, dzień przed ślubem.

A jakie? Ja ściagania jednak nie znosze i nie bedę się katować. Jest mleko w jakimś małym opakowaniu? Bo je trzeba zużyc w ciągu m-ca po otwarciu prawda? To szkoda mi kupowac dużego tylko na wielkie wyjścia. Co prawda ostatnio tak planuję wszystko żeby wrocić po tych gora 4 godz ale warto cos miec w zapasie. Co polecasz Brombi?

Słonka jak świeci w buźkę to przeszkadza. Wczoraj mi się nawet z tego powodu rozpakał. Musze znaleźć parasolkę i bedziemy już z parasolką jeżdźić.

Super u nas tez było 6 dzieciaczkow ale wszystkie spokojne i tylko jedno cos marudziło pod koniec.

Ale przeciez sukienusie to nie sa wiele tańsze... Ja nie narzekam
Koszulek co prawda jeszcze Stasinkowi nie kupuję, mam 3 (dostałam) ale na razie za chlodno było i nie chodzilismy w nich. A spodnie za 100 ktore ubierze pare razy to bardzo nieekonomiczne Ja tez kupuję okazyjnie i z wyprzedzeniem. No a jak jestem gdzies na zakupach to niestety zawsze tez sie skusze, my jeszcze lubimy pajace więc nie jest tak źle

zgadzam się kurteczki, marynareczki, czapeczki...

Asia przykro mi. Znajdz dobrego lekarza

Madzia jak tam pierwsze dni w pracy? Dajesz radę czy myślisz cały czas o Grzesiu?

Kate, a jak tam Twoj kurs tanca? Chodzisz jeszcze?

Konspi ja też myślałąm żeby kupić kurację z Aminexilem. Za 6 tygodni kuracji z Loral profesionel zapłąciłąbym 200zł. Zastanawiam się ciągle bo boje się że te włosy i tak muszą wypaść a kurcze 2oo to troche kasy tym bardziej że już pewnie tyle wydałam na różne specjalistyczne szampony, maski itp. Przetestuj ten spray i daj znać jak działą bo nie jest aż taki drogi i może się skuszę.

Co do kursu to byłam kilka razy ale powiem szczerze żę się zawiodłam, nie ma to jak kurs tańca dla par. Zwłaszcza jak sie tańczyło z taki dobrym tancerzem jakim jest brat mojego tżta. Chodziliśmy na kurs jakieś 4 miesiące i bardzo miło go wspominam. Szkoda że brat tżta ma narzeczoną i już ze mną na kurs napewno nie pójdzie A tżt by się dał prędzej pokroić niż ze mną iść. Jakie to jest dziwne niby bracia a tacy różni

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200910201762.html

katekatee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 14:25   #1323
kachula27
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katekatee Pokaż wiadomość
Kurcze dziewczyny przyszłam się pożalić. A wy mnie jeszcze dobiłyście Wiktor waży 7200 i mam strasznego doła bo miałam nadzieje że będzie waży z 7500. Czyli przez ostatni 6 tygodni zgrubł tylko 730g lekarka mówi że jak na jego wagę urodzeniową to i tak dużo bo minimalna waga przy jego wadze urodzeniowej to 6500 no ale mnie martwi że przytył tylko tyle. Kurde wy piszecie że Wasze dzieciaczki waża po 8-9 kilo. Muszę się za to wziąść. Niby wszyscy gadają że ja byłam chuda jak byłam mała no a tżt to do 25 roku życia chudzielec też była ale kurcze martwie się jak czytam ile wasze dzieci ważą.

Mati i Andre

Jeszcze ty mnie dołuj, to mój ma 5,5 miesiecy a waży mniej. No ale z drugiej strony to był chudszy jak się urodził więc wychodzi mniej więcej to samo. Także chyba nie jest wcale tak tragicznie z tą wagą naszych maluchów. I jak to powiedziała mi dziś pielęgniarka. Że mały będzie modelem
No wlasnie Kate moj przeciez urodzil sie duzy kloc ponad 4 kg wazył a Twoj Wiki urodzil sie przeciez mniejszy wiec było by dobrze z waga i napewno przybiera prawidłowo

Nagotowalam gar pomidorowej (na skrzydełkach wiec taka jakby dietetyczna) i mam spokoj z obiadem na 2 dni

Mateuszek jest z nami od 03,11,2009

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html

Odchudzanko od 28,01,13
Jest mnie mniej o 19,5kg

Edytowane przez kachula27
Czas edycji: 2010-04-09 o 14:26
kachula27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 14:29   #1324
Agusia_a9
Zadomowienie

GG do Agusia_a9

a tak w ogole dlaczemu mamy zmienione Tagi;> tamte byly ladniejsze..

'Uwielbiam ludzi, którzy umieją cieszyć się najbardziej zwykłą chwilą, ludzi którym nie potrzeba zbyt wiele.'

Fifi

Agusia_a9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 14:45   #1325
olalicious07
Zadomowienie

GG do olalicious07

Cytat:
No wlasnie Kate moj przeciez urodzil sie duzy kloc ponad 4 kg wazył a Twoj Wiki urodzil sie przeciez mniejszy wiec było by dobrze z waga i napewno przybiera prawidłowo

Nagotowalam gar pomidorowej (na skrzydełkach wiec taka jakby dietetyczna) i mam spokoj z obiadem na 2 dni
pomidorowa.... kachulka, zaprosisz mnie?? ))
a my nie mamy nic na obiad, bo nie miałam dzis auta, tż nic nie kupił, a mieszkam w takim miejscu, że nic sie tu nie kupi poza pieczywem i twarozkiem...

myslicie, ze moge zabrac Blanke do restaurcji?? w sumie 14stopni jest..
olalicious07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 14:47   #1326
karolina84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kamilla123 Pokaż wiadomość
Witam

Spóźnione życzenia dla wszystkich małych solenizantów!

Z małym już coraz lepiej, jutro dostanie ostatnią porcję antybiotyku i w końcu ruszamy na spacer Po tych wszystkich lekarstwach, które mu podawałam już się nie martwię o rozszerzanie diety, bo wszystko ładnie wcinał, chociaż czasami większość syropu lądowała na koszulce

Konspi ja miałam NAN1 na wszelki wypadek. Kosztowało jakieś 19 zł, a użyłam może z 4 razy i dzisiaj wyrzucałam, bo już minęło 3 tygodnie od otwarcia Ale i tak kupię następne żeby mieć na czarną godzinę i tak jak Brombi pisała będę dodawać do kaszek to może tyle się nie zmarnuje

Karolina nie znam tego programu, kiedy i na jakim programie leci?? to sobie Ciebie obejrzę. Super I powiedz mi jeszcze jaką wodę dajesz małemu do picia? Mineralną czy źródlaną? I gotujesz ją normalnie czy jakoś dłużej? Bo ja też mam zamiar młodemu dawać

AsiCcccCA Biedna ta Toja malutka Mam nadzieję, że traficie do dobrego lekarza, który postawi odpowiednią diagnozę i będzie mogli działać. Wszystko będzie dobrze

Domi coś jest z tymi lekarzami, bo u mnie też mój gin ma żonę okulistkę
Program leci w środy o 10.30 na tvp1. Dam znać
A wode daje mineralną (aquarel, nestle), zagotowuje ją tylko. Ogólnie woda musi być niskomineralizowana, na nich jest pozytywna opinia instytutu matki i dziecka, napewno jeszcze żywiec wchodzi w grę. Adaś bardzo chętnie pije wodę ale na początku tak nie było, jednak się przekonał i przyzwyczaił.
karolina84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 14:55   #1327
kachula27
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olalicious07 Pokaż wiadomość
pomidorowa.... kachulka, zaprosisz mnie?? ))
a my nie mamy nic na obiad, bo nie miałam dzis auta, tż nic nie kupił, a mieszkam w takim miejscu, że nic sie tu nie kupi poza pieczywem i twarozkiem...

A pewnie Ola ze zaprosze!!Nagotowalam caly garnek bo juz wieki pomidorowki nie jadlam tz uwielbia wiec pewnie jutro wieczorem juz jej nie bedzie wiec sie spiesz

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

Cytat:
Napisane przez karolina84 Pokaż wiadomość
A wode daje mineralną (aquarel, nestle), zagotowuje ją tylko. Ogólnie woda musi być niskomineralizowana, na nich jest pozytywna opinia instytutu matki i dziecka, napewno jeszcze żywiec wchodzi w grę. Adaś bardzo chętnie pije wodę ale na początku tak nie było, jednak się przekonał i przyzwyczaił.

Karolina Ty nasza gwiazdo telewizyjna:brzy dal:daj znac kiedy bedzie lecial ten programik napewno bede ogladac

Mateuszek jest z nami od 03,11,2009

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html

Odchudzanko od 28,01,13
Jest mnie mniej o 19,5kg
kachula27 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-04-09, 15:05   #1328
olalicious07
Zadomowienie

GG do olalicious07

Cytat:
A pewnie Ola ze zaprosze!!Nagotowalam caly garnek bo juz wieki pomidorowki nie jadlam tz uwielbia wiec pewnie jutro wieczorem juz jej nie bedzie wiec sie spiesz
ale mi narobilas ochoty, pomidorowka to moja ukochana zupa tzn generalnie zupki uwielbiam, ale pomidorowa to juz szczegolnie no wiec szykuj sie, zaraz bede heh

wychodzimy chyba z Blanka do włoskiej... moja dieta proteinowa - pa pa!!!!
Stary 2010-04-09, 15:16   #1329
brombusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolina84 Pokaż wiadomość
Ale auquarel ma 12,8 mg sodu
A woda Żywiec w ogóle podobno do kitu, bo była jakaś afera z nią związana, że nie jest dobra dla maluszków.
Lepiej, jeśli sodu jest jak najmniej, dla małych nerek o wiele zdrowsza będzie woda z małą ilością sodu.
Najmniej ma Dobrawa bo jakoś 1 z hakiem, u mnie ciężko ją dostać więc najczęściej kupuję Primaverę ma 2,5 mg sodu / l i jeśli coś robię to na tej wodzie, ale ja gotuję 5 minut

Mam nadzieję że dasz znać, kiedy będziesz w TV
O czym będzie rozmowa, jakiś konkretny temat?

Cytat:
Napisane przez olalicious07 Pokaż wiadomość

Jeśli Blancik zdrowy to chyba tak, a co z Twoją dietą w takim razie?

Kate Ty się już nie martw na zapas, niemowlęta jak to ludzie, jedne grubsze drugie drobniejsze. Skoro Wiki mieści się w normie, to wszystko jest ok.

Edytowane przez brombusia
Czas edycji: 2010-04-09 o 15:22
brombusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 15:22   #1330
AsiCcccCA
Zakorzenienie

GG do AsiCcccCA

Hej

Moja Domi śpi Sobie twardo a póżniej bedzie problem Ja uspac wieczorek i pójdzie spac o 22 lub 23
Stary 2010-04-09, 16:34   #1331
aniulka8204
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AsiCcccCA Pokaż wiadomość
Dzien dobry

Wrrrr napisalam mega dugiego posta i Mi sie skasował

Dziękuje Kochane za wsparcie ,nie powinnam tu pisac i zameczac Was moimi problemami

Nie mogę sie tak zamartwiac ,bo to nic małej nie pomoze tylko dzialac .....może akurat nic strasznego jej nie jest ale to dopiero bedziemy wiedziec po eeg .....

witajcie dziewczyny ja dziś tylko podczytuje bo dostałam wkoncu @ drugą i jakoś dziś mi nic sie nie chce

AsiCcccCA bardzo Ci współczuję z powodu małej ale nie możesz myślec o najgorszym idz do odpowiedniego specjalisty a nawet dwóch żeby zobaczyć co powiedzą
wczesniej wspominałaś coś że mała ma drgawki coś podobne do padaczki ale mój wujek ma padaczke i on przy ataku zawsze traci przytomność a twoja mała nie więc nie myśl źle może tylko jakieś leki wystarczą i przejdzie naprawde nie możesz myśleć o najgorszych rzeczach i musisz być teraz silna i nie załamuj się bo zwariujesz a mała cie teraz potrzebuje najbardziej
trzymam kciuki żeby było dobrze
aniulka8204 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-09, 16:39   #1332
AsiCcccCA
Zakorzenienie

GG do AsiCcccCA

Dziękuje Asiulka

Nie wiem jak dam Sobie rade ale musze !

Moja mała co chwile sie zawiesza patrzy w jedno miejsce i cisza,i ma takie drgawki tzn. tak nagle prostuje nóżki odgina sie tak jakby ,nie wiem ,działamy od jutra jak Tż wróci z nocki szukamy dzwonimy.

Lece kapac małą papa do później
Stary 2010-04-09, 16:55   #1333
olalicious07
Zadomowienie

GG do olalicious07

Cytat:

Jeśli Blancik zdrowy to chyba tak, a co z Twoją dietą w takim razie?

Kate Ty się już nie martw na zapas, niemowlęta jak to ludzie, jedne grubsze drugie drobniejsze. Skoro Wiki mieści się w normie, to wszystko jest ok.

moja dieta... jak zwykle poszla sie... wietrzyc.... to przez to, ze mam tylko max 5kg, a do wagi sprzed ciazy 2 do zrzucenia to mam mala motywajcje... i penne ze szpinakiem przyjechalo jednak do mnie

Katekate, serio wyluzuj ) Wiki jest dość drobny i bardzo dobrze, nie mam nic do niemowląt puszystych, ktore są na piersi, ale niektore matki przekarmiaja dzieci i w efekcie syn znajomej majac 6miesiecy wazyl 10kg...
Stary 2010-04-09, 19:12   #1334
karenina19
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to karenina19

Cytat:
Karenina na pewno jest u Was szczeniaczek uczniaczek bo na stronie jest

Dzieki

Chociaz zastanawiam sie nad kupnem najpierw misia puchatka raczkujacego...

Załącznik 3019305

Cytat:
Napisane przez malina81 Pokaż wiadomość
wiec z ostatniej strony:
Mati i Andre boscy

Cytat:
Napisane przez katekatee Pokaż wiadomość

Kate przesadzasz kobieto...
Przeciez Wiki jest zdrowiutki, aktywny i nic a nic mu nie brakuje. A ze ma ladna figure to lepiej przeciez niz mialby byc otyly...
Dziecko to maly czlowiek i jak kady czlowiek kazde jest inne - to tak jak ja bym sie martwila, ze za malo waze...

Cytat:
Napisane przez Agusia_a9 Pokaż wiadomość
a tak w ogole dlaczemu mamy zmienione Tagi;> tamte byly ladniejsze..

Ja w ogole nie bardzo wiem o co chodzi z tymi tagami...??

Moja mama juz pojechala...maly wymeczony, wycalowany i szczesliwy na maksa byl...

karenina19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 19:27   #1335
brombusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karenina19 Pokaż wiadomość

Dzieki

Chociaz zastanawiam sie nad kupnem najpierw misia puchatka raczkujacego...
Też na niego zwróciłam uwagę
I jeszcze był taki interaktywny miś, podobny do uczniaczka, też fajny

Mój TŻ ogląda Transformers w TV

Stary 2010-04-09, 19:29   #1336
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Ja tylko na chwilke, niunia spi w koncu ja jestem dzis padnieta wiec zaraz spadam do łóżka, wkleje tylko foteczke jak moje dziecie noge zajada. pierwszy raz dzis sobie wlozyla nozke do buzki

Aniołek[*]
pietrusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 19:30   #1337
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Cytat:

Mój TŻ ogląda Transformers w TV

Moj tez

Aniołek[*]
pietrusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 19:34   #1338
Ravenne
Raczkowanie

Cytat:
A woda Żywiec w ogóle podobno do kitu, bo była jakaś afera z nią związana, że nie jest dobra dla maluszków.
Lepiej, jeśli sodu jest jak najmniej, dla małych nerek o wiele zdrowsza będzie woda z małą ilością sodu.
Najmniej ma Dobrawa bo jakoś 1 z hakiem, u mnie ciężko ją dostać więc najczęściej kupuję Primaverę ma 2,5 mg sodu / l i jeśli coś robię to na tej wodzie, ale ja gotuję 5 minut
Brombi nie strasz mnie, ja od początku daję tylko Żywca. A co tam dokładnie było z tą wodą? Kurde chyba przejdę na inną.

Cytat:

Moja mama juz pojechala...maly wymeczony, wycalowany i szczesliwy na maksa byl...
Super, że Andre pobędzie z babcią.

Kate nie martw się, nie wszystkie dzieci są duże, nie wszystkie ważą tyle samo w tym wieku. A na siatce centylowej mieści się w normie? Jeśli tak, to się nie przejmuj, zwłaszcza, ze piszesz, że zarówno Ty jak i Twój TŻ-et jesteście drobniejsi.
Ravenne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 19:35   #1339
tarasia
Wtajemniczenie

Assico, jak każda matka - musisz być silna i dzielna i musisz być oparciem dla twojego dziecka!

Cytat:
.
a nie może być zwykła przegotowana woda?

tarasia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-09, 19:35   #1340
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
Też na niego zwróciłam uwagę
I jeszcze był taki interaktywny miś, podobny do uczniaczka, też fajny

No, podoba mi sie....mysle, ze w przyszlym tyg maly go dostanie...

I jeszcze ta ksiazeczka jest fajna

Załącznik 3019339

A tak w ogole to zaczelam juz czytac jakies 2 tyg temu malemu bajki i powiem wam, ze teraz jak widzi, ze siadam obok i otwieram ksiazke to uspokaja sie, patrzy na mnie uwaznie i czeka az zaczne czytac....

Bardzo chcialabym, zeby polubil czytanie, bo ja uwielbiam...

Cytat:
Napisane przez pietrusia Pokaż wiadomość
Ja tylko na chwilke, niunia spi w koncu ja jestem dzis padnieta wiec zaraz spadam do łóżka, wkleje tylko foteczke jak moje dziecie noge zajada. pierwszy raz dzis sobie wlozyla nozke do buzki
Jaka sloooodka!

Stary 2010-04-09, 19:38   #1341
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ravenne Pokaż wiadomość
Brombi nie strasz mnie, ja od początku daję tylko Żywca. A co tam dokładnie było z tą wodą? Kurde chyba przejdę na inną.

Ja nie Brombi, ale czytalam o tym...
:

"Gdyby woda Żywiec Zdrój po jednym dniu od otwarcia butelki płynęła z kranu, Sanepid odciąłby jej dopływ. Tymczasem jest ona sprzedawana w butelkach. W dodatku z przeznaczeniem do spożycia specjalnie przez niemowlęta. Jak to się dzieje, że polskie prawo dopuszcza do tak kuriozalnej sytuacji?

Czy woda przeznaczona specjalnie dla niemowląt może mieć złą jakość? Zdrowy rozsądek podpowiada, że w żadnym wypadku. Nasze testy dowodzą czegoś zupełnie innego.

Nie nadawałaby się na kranówę

W pierwszym z testów, wykonanym w zeszłym roku ("Świat Konsumenta" nr 6/2002) spośród 14 wód niegazowanych produkty Żywiec Zdrój i Arctic miały największą liczbę drobnoustrojów. Najnowszy test ("Świat Konsumenta" nr 6/2003) pokazał, że sytuacja się powtarza: znów najwięcej bakterii zawierają Żywiec Zdrój i Arctic. - Te bakterie nie są oceniane jako chorobotwórcze - tłumaczy dr Teresa Latour, kierownik Zakładu Tworzyw Uzdrowiskowych Państwowego Zakładu Higieny. Rzeczywiście bakterie psychrofilne i mezofilne - bo to o nich właśnie mowa - do chorobotwórczych nie należą. Ale cóż z tego, skoro ich zawartość jest wielokrotnie wyższa niż dopuszcza się w wodzie wodociągowej z kranu! A przecież nie bez powodu ustalono ograniczenie liczby tych bakterii w wodzie kranowej. Gdyby nie istniały jakiekolwiek przeciwwskazania dla ich wysokiej zawartości w kranówce, to przecież nikt nie wydawałby prawa, które ich zakazuje...

Nad tym, aby woda, która płynie w naszych kranach, nadawała się do użytku, czuwa Sanepid. Jego przedstawiciele mogą zamknąć ujęcie wody, jeśli okaże się, że nie spełnia ona wymaganych standardów jakości. Aby więc upewnić się co do tego, jaki los czekałby wody Żywiec Zdrój i Arctic, gdyby płynęły w kranie, udaliśmy się do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie z wynikami badań mikrobiologicznych tych wód i spytaliśmy: "Jeśli woda wodociągowa miałaby 55 tys. lub 230 tys. bakterii (odpowiednio tyle właśnie wykryto w obu wodach butelkowanych), to czy Sanepid odciąłby jej dopływ w kranie?" Odpowiedź była krótka: "Według rozporządzenia Ministra Zdrowia woda by się nie nadawała".

Stary 2010-04-09, 19:40   #1342
zebra666
Zakorzenienie

Pietrusia pieknie wcina stope zdjęcie super... słodkie

Ja żzywam zwykłej przegotowanej

zebra666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 19:43   #1343
brombusia
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie chcę straszyć, tak mi się z tym Żywcem obiło o uszy
I właśnie nie pamiętam, o co chodziło, ja w każdym razie nie brałam jej w ogóle pod uwagę.

Cytat:
Napisane przez tarasia Pokaż wiadomość
a nie może być zwykła przegotowana woda?
Pewnie że może, ale ja bym nie ryzykowała, w Polsce generalnie kiepska woda leci z kranu, jest uzdatniana różnymi chemicznymi substancjami , a u mnie to już w ogóle masakra, bo z Goczałkowic

Stary 2010-04-09, 19:49   #1344
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie że może, ale ja bym nie ryzykowała, w Polsce generalnie kiepska woda leci z kranu, jest uzdatniana różnymi chemicznymi substancjami , a u mnie to już w ogóle masakra, bo z Goczałkowic

Ja uzywam wody z kranu przegotowanej, ale u nas woda z kranu jest datna normalnie od razu do picia takze sama czesto pije kranowke....

Stary 2010-04-09, 19:50   #1345
Ravenne
Raczkowanie

Kareninko dziękuję Zaraz jutro lecę po Primavere.
Ravenne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 19:51   #1346
brombusia
Zakorzenienie

Cytat:

Ja uzywam wody z kranu przegotowanej, ale u nas woda z kranu jest datna normalnie od razu do picia takze sama czesto pije kranowke....
No właśnie u Was
U nas niestety taka woda z kranu to rzadkość

Stary 2010-04-09, 19:53   #1347
tarasia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pietrusia Pokaż wiadomość
ale super! ja się już takich akrobacji nie mogę doczekać!

O matko, a ja od początku piję Żywca- bo niegazowana
mam kupione jeszcze 3 butelki i teraz nie wiem czy mi przez gardło przejdzie

tarasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 19:54   #1348
brombusia
Zakorzenienie

Cytat:
Kareninko dziękuję Zaraz jutro lecę po Primavere.
Jak gdzieś natrafisz to kup lepiej Dobrawę, bo ma jeszcze mniej sodu

Stary 2010-04-09, 19:57   #1349
AsiCcccCA
Zakorzenienie

GG do AsiCcccCA

Ja tez uzywam zwykłej przegotowanej,moja siostra tez uzywała i dzieciom nic nie jest .
Stary 2010-04-09, 20:02   #1350
brombusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tarasia Pokaż wiadomość

O matko, a ja od początku piję Żywca- bo niegazowana
mam kupione jeszcze 3 butelki i teraz nie wiem czy mi przez gardło przejdzie
E, jak się do tej pory nie rozchorowałaś, to nic Ci nie będzie.
Poza tym ta afera była już kilka lat temu, może się tam zmieniło na lepsze?

W ogóle to wyczytałam, że o ile naszym Maluszkom powinnyśmy dawać wodę niskozmineralizowaną, to matki karmiące powinny pić wodę średnio albo wysoko zmineralizowaną.

---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ----------

Cytat:
Napisane przez AsiCcccCA Pokaż wiadomość
Ja tez uzywam zwykłej przegotowanej,moja siostra tez uzywała i dzieciom nic nie jest .
No wiesz, ja bym nie dała, ale ja mam lekką schizę w tym temacie, nawet Rufus dostaje wodę mineralną do picia

Pietrusiu jaka z Kamilki śliczna gimnastyczka

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości