|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4441 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Offtopowe zapuszczanie, część XIV,czyli wiosenne promienie we włosach zapuszcza
Cytat:
Ja na przykład nie wyobrażam sobie nie mycia ich codziennie. Na drugi dzień są jeszcze ok, ale ja czuję ich zapach ![]() Cytat:
![]() W końcu nałożyłam kokosa na włosy
|
|
#4442 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Offtopowe zapuszczanie, część XIV,czyli wiosenne promienie we włosach zapuszcza
MAm problemy techniczne z internetem ;/
Teraz pojeżdzę sobie na rowerku
|
|
#4443 |
|
Zakorzenienie
|
Ja kiedyś też myłam tylko nad wanną (czasami nad umywalką
![]() Ostatnio w Wysokich Obcasach był artykuł o rzeżusze (ale fajne słowo ) http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-...elkujemy_.html tylko nie bardzo rozumiem o co chodzi w tej kuracji do włosów. ![]() Kuracje z rzeżuchy Do włosów przetłuszczających się. 1. Garść świeżej rzeżuchy zmiksować ze szklanką wody na papkę. Przy długich włosach - dwie garści rzeżuchy. 2. Podgrzać miksturę do momentu zagotowania i gotować przez 10 min. 3. Odcedzić płyn; rzeżuchę wyrzucić. 4. Zostawić do wystygnięcia. 5. Odcisnąć z wody, rozprowadzić na umytych włosach. 6. Zostawić na 20 min. Skoro w punkcie 3 napisali, żeby rzeżuchę wyrzucić to co trzeba odcisnąć z wody i rozprowadzić na włosach (patrz punkt 5) Jakiś "glut" z tego powstanie czy co?
Edytowane przez otako Czas edycji: 2010-04-09 o 15:00 |
|
|
|
#4444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jednak ja nie używam suszarki a włosy naturalnie schną mi kilka godzin nie są długie, ale są raczej grube spłukałam Venitę i włosy nie są takie śliskie jak po każdej innej odżywce miałam nawet problem z rozczesaniem zobaczymy jak wyschną
|
|
#4445 |
|
Zakorzenienie
|
I ciekawe co to za oliwka (http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-...05842.html?i=0 na zdjęciu numer 2) i jaki ma skład
Skarb Matki, MACKAR, oliwka pielęgnacyjna dla niemowląt i dzieci z olejkiem z kiełków kukurydzy i kiełków pszenicy. 200 ml/ok. 12 zł (w aptekach) ![]() Edit: Już znalazłam na DOZ-ie ![]() http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p3315-Skarb...kurydzy_200_ml i taka: http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p3316-Skarb...ddalowa_200_ml
Edytowane przez otako Czas edycji: 2010-04-09 o 15:05 |
|
|
|
#4446 |
|
Zakorzenienie
|
Przyzwyczaiłam się do codziennego mycia, dlatego nie walczę jakoś specjalnie o mycie co 2 dni.
Myję włosy nad wanną i tak mi najwygodniej, pod prysznicem nie lubię. Przejechałam 20min na rowerku-9,3 km ![]() uf ale nie zmęczyłam. ---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- Otako zamawiam sweterek w kokardki http://www.newlook.com/browse/produc...estSellerScore taki i jeszcze zobaczę
|
|
#4447 |
|
Zakorzenienie
|
ja też myję włosy nad wanną, inaczej sobie nie wyobrażam
![]() pogoda się popsuła.. rozpadało się
|
#4448 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Ja też :P
Cytat:
Cytat:
|
|
#4449 |
|
Zakorzenienie
|
potem przejeżdżam po niej prostownicą
gdy jestem w domu (czyt. większość czasu) jest upięta wsuwką do góryaaale nudy....oglądnę zaraz rozmowy w toku, potem zrobię peeling twarzy, a wcześniej chyba zrobię omleta drugiego w tym tygodniu
|
#4450 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
a na wyjazdach po prostu myję głowę co 2 dni, albo związuję i podpinam grzywkę, i za bardzo się nie przejmuje tym, jak wyglądają moje włosy.
|
|
#4451 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
znalazłam na forach takie sposoby:Na przetłuszczające się włosy: szampon siarkowy A na przetłuszczanie zapewne płukanka z pokrzywy i sok z czarnej rzepy - o obu tych roślinkach znajdziesz wątki na pierwszej stronie fryzjerskiego. -->http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=4144 1/2 - 3/4 szklanki piwa jasnego ( w moim przypadku eksportowego Okocimia z Krakowianką ) należy porządnie odgazować i nieco podgrzać. Głowę umyć szamponem (można go również rozcieńczyć piwem), albo tylko spłukać ciepłą wodą i wetrzeć połowę piwa w skórę głowy. Odczekać 15 minut, spłukać ciepłą wodą i wetrzeć w skórę głowy drugą połowę piwa. I już nie spłukiwać. To jest wersja podstawowa (recepturę znalazłam w książce "Domowa Apteka"). A można jeszcze mieszać piwo z naparami/wywarami z ziół (pokrzywy, tataraku, łopianu). I podobno najlepiej jest podzielić wcierkę na 3 części, ale jak dla mnie to już za dużo zabawy. Płukanka do włosów tłustych Na tego typu włosy działa leczniczo płukanka ze skrzypu, pokrzywy albo krwawnika. Wszystkie te zioła działają hamująco na produkcję gruczołów łojowych. Skrzyp wzmacnia przy tym korzonki włosów i zapobiega stanom zapalnym. - mieszankę żółtka (z jajek) i odżywki do włosów. Posmarowałem tym głowę dość dokładnie i po 10 minutach spłukałem. Przez kolejne 3 dni w ogóle nie musiałem myć włosów!
...nie jestem na tym świecie by spełniać Twoje oczekiwania, a Ty nie jesteś na tym świecie by spełniać moje. Ty jestes Ty, a ja jestem ja. A jeśli sie oboje odnajdziemy to wspaniale. Jeśli nie to trudno. I nic nie można na to poradzić. Frederick Perls |
|
|
|
|
#4452 |
|
Zakorzenienie
|
ja generalnie używam szamponów z pokrzywą i czarną rzepą
nie dziwię Ci się, ja narzekam na mycie co drugi dzień włosów trochę za ramiona a co dopiero mycie dużo dłuższych włosów! z racji tego, że nie musze codziennie wstawać do szkoły czy pracy mogę sobie pozwolić na tzw. przetrzymanie włosów praktykowałam to zimą, gdy moim jedynym wyjściem było wyjście do sklepu na drobne zakupy, mogłam wtedy nie ściągać kaptura z głowy, teraz się nie da nie myłam wtedy włosów przez 4 nawet 5 dni ale nie za bardzo pomogło ![]() jem właśnie omlet z pietruszką, cebulką i serem, przegryzam sałatą i rzodkiewką i popijam zieloną herbatą
|
#4453 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i podobno przetrzymywanie nic nie daje, włosy trzeba myć tyle ile potrzebują. Ja sie najbardziej obawiam, zę jak codziennie będe myła to włosy, te poniżej brody, mi sie bardziej poniszcza, przesusza...
...nie jestem na tym świecie by spełniać Twoje oczekiwania, a Ty nie jesteś na tym świecie by spełniać moje. Ty jestes Ty, a ja jestem ja. A jeśli sie oboje odnajdziemy to wspaniale. Jeśli nie to trudno. I nic nie można na to poradzić. Frederick Perls |
|
|
|
|
#4454 |
|
Zakorzenienie
|
ja też właśnie się tego obawiam, że codziennym myciem przesuszę włosy
![]() dziewczyny, patrzcie szukam jakiejś odżywki w sprayu bez spłukiwania lub po prostu jakiegoś balsamu, którego mogłabym używać na końcówki ale bez silkonów bo chcę znowu zacząć (przynajmniej od czasu do czasu) nosić rozpuszczone włosy przypadkiem wchodzę na odżywkę Nivei "diamentowy blask", której kiedyś używałam i zmienili opakowanie i skład zobaczcie http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...towy-blask.htm jojoba i aloes na początku
|
#4455 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Ja nie mam tak, że na stałe myję włosy codziennie, a potem na wyjeździe będą przez 2 normalnie wyglądać. Jak myję codziennie to po 24 godzinach, i to nie zawsze, leje się już tłuszcz...
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4456 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ciekawe jak to będzie jak zacznę kurację retinoidami Wtedy włosy przestają się całkowicie przetłuszczać tylko będzie problem z grzywką, bo po nocy wyglądam tak: najwyżej będę ją tylko moczyć wodą i układać codziennie
|
|
#4457 |
|
Zakorzenienie
|
zastanawia mnie nieobecność Miki, może jej się poszczęściło i dostała staż i nie ma dla nas czasu
|
#4458 |
|
Zakorzenienie
|
ale sobie smacznie spałam
chyba będę chora, bo mnie w nosie swędzi...
|
|
|
|
#4459 |
|
Zakorzenienie
|
Mi przetrzymanie włosów też dało
Raz przetrzymałam cały weekend i do tego olej ostatniego dnia na 10h jakoś, i potem myłam co dwa dni... Co prawda efekt drugiego dnia już nie był taki fajny, ale lepiej niż wcześniej, a po Barwie Rzepowej to jest cud, miód i maliny. W środę myłam AB - drożdże piwne i chmiel i też włosy mi już trzymają świeżość 2 dzień Fajnie by było gdybym mogła tak co 3 dni myć. Najbardziej by mnie to satysfakcjonowało
|
|
#4460 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny Venite daje się przed myciem czy po myciu na włosy?
|
|
|
|
#4461 |
|
Zakorzenienie
|
Venitę maskę? no po myciu... nie rozumiem pytania
chyba, że chcesz stosowac do OMO
|
#4462 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spróbuję i tak i tak ![]() http://www.allegro.pl/item983322249_..._emo_khol.html czemu nie ma tego w sklepach ---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- oooo nie, to już jest na mojej włosowej wish http://www.allegro.pl/item991555757_...do_wlosow.html ---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ---------- Patrzcie co znalazłam : http://www.herbalsalon.com/hairoils.html |
|
|
|
|
#4463 |
|
Zakorzenienie
|
na mojej włosowej liście jest ten spray Nivei
kupię go, ale dopiero w maju albo w czerwcu
|
|
#4464 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że lepiej nakładać już na umyte i oczyszczone włosy, wtedy wszystkie składniki odżywcze mogą trochę dłużej działać, bo zostają na włosach do kolejnego mycia (chciałabym, żeby tak było )---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- Retinoidy (pochodna witaminy A) doustne są dla osób, które borykają się z ciężką lub uporczywą postacią trądziku i/lub łojotoku, którym nie pomogło leczenie zewnętrzne i antybiotykoterapia. Można powiedzieć, że to taka ostatnia deska ratunku. Tabletki są dosyć kosztowne, teratogenne i mają całą masę skutków ubocznych, jednak są najbardziej skuteczne jeśli chodzi o leczenie trądziku.
|
|
#4466 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też tak uważam i dlatego nie zrozumiałam pytania ![]() włosy mam prawie suche, Venita jest ok, włosy nie są obciążone, są miękkie, ale spodziewałam się lepszego rezultatu ---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ---------- Cytat:
czytałam kiedyś o retinoidach, ale nie wiem czy zdecydowałabym się na leczenie, choć walczę z trądzikiem 10 lat i w przeszłości bywało tragicznie dobrze, że teraz jest w porządkuu Ciebie jest aż tak źle, że się na to decydujesz?
|
|
#4467 | |
|
Zadomowienie
|
Mam, mam prezencik
W końcu mi się udało dostać do jakiegoś wizażowego testowania ![]() Cytat:
Ale teraz muszę myć co 2 dni co mnie wyprowadza z równowagi. Teraz to traktuję jako stratę czasu Bo moje mycie głowy trwa jakies 10-15 minut. Tak, samo mycie głowy. A jesli jeszcze planuję nałożyć maskę, to już w ogóle. Taki urok krótkich włosów Marudziłam, że z długimi za dużo zachodu, to teraz mam
|
|
|
#4468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeszłam 4 kuracje antybiotykami i poprawa była tylko wtedy, kiedy je brałam. Teraz nie jest jakoś tragicznie, na pewno lepiej, niż jeszcze kilka lat temu, ale nadal pojawiają się wypryski i inne niespodzianki ![]() Decyduje się na retinoidy, bo wiem, że raczej już nic nie pomoże. Poza tym czytam na bieżąco wątek na podforum biochemicznym o doustnych retinoidach i widzę, że te skutki uboczne nie są aż takie straszne. Dzięki temu wątkowi już się tak ich nie obawiam i mam nadzieję, że będzie w porządku i przeżyję. We wtorek idę do dermatologa i zobaczymy co i jak
|
|
#4469 |
|
Zadomowienie
|
Apropo rzeżuchy, mam takie małe pytanko. Całe życie wysiewałam rzeżuchę na wacie i sobie ładnie rosła, ale u mnie w domu jadało się tylko te zielone części, a ja lubię z nasionkami nawet i się zastanawiam, czy tak można. Może coś szkodliwego się tam czai, nie wiem... Chociaż chyba nie powinno
No i czy można wysypać ziarenka rzeżuchy po prostu na talerzyk z wodą, żeby sobie kiełkowała, zamiast wysiewać na watce? Ona tak urośnie, czy zwyczajnie się 'spsuje'?
|
|
#4470 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:08.

Ja na przykład nie wyobrażam sobie nie mycia ich codziennie. Na drugi dzień są jeszcze ok, ale ja czuję ich zapach

)
(patrz punkt 5) Jakiś "glut" z tego powstanie czy co?
zobaczymy jak wyschną
Skarb Matki, MACKAR, oliwka pielęgnacyjna dla niemowląt i dzieci z olejkiem z kiełków kukurydzy i kiełków pszenicy. 200 ml/ok. 12 zł (w aptekach) 

znalazłam na forach takie sposoby: