Zima powoli mija, a każde z naszych dzieci pięknie się rozwija (07-08.2009r.) cz. V - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-09, 17:43   #3181
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Dot.: Zima powoli mija, a każde z naszych dzieci pięknie się rozwija (07-08.2009r.)

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
Kuba tez ma narazie tylko 3 ząbki takze nimi nie pogryzie. Ale daje mu czasami polędwice drobiową, taki cienki plasterek kroje na drobniutkie kawałeczki i jakos sobie radzi. Mieli w buzi az w koncu połknie.
Staram sie go uczyc jedzenia wiekszych kawałków bo do tej pory miał z tym problem. Pisałam kiedys, ze jak napotkał wiekszy kawałek, np ryż albo kluseczkę z gotowego dania to miał odruch wymiotny a zdarzało sie, ze wszystko zwymiotował. Odkąd daje mi małe kawałki szyneczki to coraz lepiej radzi sobie np. z ryżem.
Chce go stopniowo oduczac od miksowanego jedzonka.
moj tez ma odruch wymiotny jak je takie zupki - ale jak dam mu ciastko to gryzie duze kawalki i nie ma z tym problemu wiec nie sadze zeby przyczyna byla nieumiejetnosc gryzienia, ale raczej po prostu nie pasuje mu cos w takich zupkach

jak mu dam ziemniaka z naszej zupy to tez je normalnie

poza tym Cass - czy widzialas doroslego czlowieka, ktory nie umie gryzc?
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 17:44   #3182
Cassandra 23
Zakorzenienie

Dot.: Zima powoli mija, a każde z naszych dzieci pięknie się rozwija (07-08.2009r.)

Marcelku kochany, rośnij silny i zdrowy

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 17:50   #3183
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
moj tez ma odruch wymiotny jak je takie zupki - ale jak dam mu ciastko to gryzie duze kawalki i nie ma z tym problemu wiec nie sadze zeby przyczyna byla nieumiejetnosc gryzienia, ale raczej po prostu nie pasuje mu cos w takich zupkach

jak mu dam ziemniaka z naszej zupy to tez je normalnie

Svi, moze nie tyle nieumiejętność gryzienia co żucia, rozdrabniania pokarmu.
Kuba ma z tym problem i jak napotka wiekszy kawałek to zaraz zbiera go na wymioty. Teraz juz troszke sie przyzwyczaja do duzych kawałków ale wczesniej był z tym duzy problem. Ciasteczek mu nie dawałam, tylko biszkopty ktore szybko sie rozpuczaja w buzi i są łatwe do połknięcia.

Svi a to pytanie o dorosłego człowieka...nie bardzo wiem po co je zadałaś

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2010-04-09, 17:59   #3184
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Marcelku kochany, rośnij silny i zdrowy
dziekujemy
Cytat:
Svi, moze nie tyle nieumiejętność gryzienia co żucia, rozdrabniania pokarmu.
Kuba ma z tym problem i jak napotka wiekszy kawałek to zaraz zbiera go na wymioty. Teraz juz troszke sie przyzwyczaja do duzych kawałków ale wczesniej był z tym duzy problem. Ciasteczek mu nie dawałam, tylko biszkopty ktore szybko sie rozpuczaja w buzi i są łatwe do połknięcia.

Svi a to pytanie o dorosłego człowieka...nie bardzo wiem po co je zadałaś
ale wlasnie pisze Ci, ze Marcel tez ma odruchy wymiotne jak je obiadki z wiekszymi kawalkami, juz nie wspomne o ryzu dlatego po prostu ich mu nie daje bo widocznie nie lubi, tym bardziej, ze jak mu daje np banana to ladnie je

po to je zadalam zebys zobaczyla, ze niepotrzebnie wymuszasz na malym niektore umiejetnosci, skoro gryzienie sprawia mu problem to widocznie jeszcze nie jest na to gotowy, zacznie ladnie jesc jak przyjdzie jego pora, a napewno to nastapi

mam wrazenie, ze chcialabys zeby Kuba ze wszystkim byl "do przodu"
jest on bardzo zdolny i wyprzedza wiele dzieci w wielu rzeczach, ale nie musi byc tak ze wszystkim
na wszytko przyjdzie czas
Stary 2010-04-09, 18:17   #3185
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
ale wlasnie pisze Ci, ze Marcel tez ma odruchy wymiotne jak je obiadki z wiekszymi kawalkami, juz nie wspomne o ryzu dlatego po prostu ich mu nie daje bo widocznie nie lubi, tym bardziej, ze jak mu daje np banana to ladnie je

po to je zadalam zebys zobaczyla, ze niepotrzebnie wymuszasz na malym niektore umiejetnosci, skoro gryzienie sprawia mu problem to widocznie jeszcze nie jest na to gotowy, zacznie ladnie jesc jak przyjdzie jego pora, a napewno to nastapi

mam wrazenie, ze chcialabys zeby Kuba ze wszystkim byl "do przodu"
jest on bardzo zdolny i wyprzedza wiele dzieci w wielu rzeczach, ale nie musi byc tak ze wszystkim
na wszytko przyjdzie czas
Svi absolutnie na nim nic nie wymuszam to moze tak wygladc ale tak nie jest. Nic nigdy nie wpychałam mu na siłe, jesli nie chce to nie daje. Nie chce tylko zeby roczne dziecko jadło same papki, miksowane rzeczy bo jedzenie wiekszych kawałków sprawia mu trudnosci.
Zreszta z tego co zauważyłam nasze wątkowe dzieciaczki nawet młodsze od Kuby bardzo dobrze radza sobie z ryżem czy kluseczkami.
I uwazam, ze dziecko trzeba uczyć żucia, gryzienia. Jedząc same papki napewno sie nie nauczy.

A Kubus juz zrównał sie z waszymi dziecmi, niczym nie wybiega na przód

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2010-04-09, 18:30   #3186
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

ja tam Erykowi dawalam papki a w pewnym momencie zaczal jesc normalne rzeczy, nawet nie wiem kiedy

no i wiadomo, ze stopniowo podaje sie wieksze kawalki ale nie od razu z parowka do dziecka

poza tym sloiki tez maja konsystencje odpowiednia do wieku
Stary 2010-04-09, 18:35   #3187
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez angy Pokaż wiadomość

Cześc kobity,
ja dzisiaj ledwo widze na oczy. Trzecia nocka z rzędu do du.., Zosia cały czas popłakuje, budzi sie i wierci. W zasadzie wcale nie śpimy. W dzień też marudna. Tak sobie myślę, że może wszystko razem się złożyło-choroba (katarek już mniejszy) i zęby, bo tak się ślinić zaczęła, że normalnie ciurkiem jej ślina leci. Poza tym mąż dzisiaj na firmową przymusową imprezę musi jechać i zostaje na całe popołudnie i wieczór sama Nie wiem, jak dam radę. Mama ma przyjść to może mnie uratuje
za dzisiejsza nocke

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Dziewczyny kupiłam sobie taka kieckę.
W czerwcu mamy wesele ostatniej siostry Tż-ta i muszę oś na tyłek włożyć.
Myślałam o dodatkach typu czerwona szarfa w pasie, czerwona torebka, czarne butki z czerwoną podeszwą lub normalne.
hmmm, co myslicie?
ja dodalabym srebreny szeroki pas i srebrne dodatki

Cytat:
A z tych tuniczek i bluzeczek, które się Wam podobają?
mi podoba sie 3

Cytat:
Napisane przez magi77 Pokaż wiadomość

My po wizycie. Mały dalej ma katar, ale na szczęście oskrzela, płuca, uszy czyste Dostaliśmy zielone światło na spacery
.
super ze maly ma sie lepiej

Cytat:

Aha i chyba Wam nie pisałam ale wczoraj zaczełam realizowac kolejne postanowienie noworowczne a mianowicie: Zapisałam sie na kurs prawa jazdy Wczoraj miałam pierwszy wykład. I wczoraj tez pierwszy raz siadłam za kierownica, TŻ mi pokazywał co i jak Narazie jestem zielona w tych sprawach
za odwage
ja mam prawko w portfelu i nieuzywam bo nie jezdze

Cytat:
Kuba tez ma narazie tylko 3 ząbki takze nimi nie pogryzie. Ale daje mu czasami polędwice drobiową, taki cienki plasterek kroje na drobniutkie kawałeczki i jakos sobie radzi. Mieli w buzi az w koncu połknie.
Staram sie go uczyc jedzenia wiekszych kawałków bo do tej pory miał z tym problem. Pisałam kiedys, ze jak napotkał wiekszy kawałek, np ryż albo kluseczkę z gotowego dania to miał odruch wymiotny a zdarzało sie, ze wszystko zwymiotował. Odkąd daje mi małe kawałki szyneczki to coraz lepiej radzi sobie np. z ryżem.
Wercia nie ma odruchow wymiotnych jak ma wieksze kawalki ale jakos boje sie dawac jej wieksze kawalki bo nie ma zabkow, ale jak wyleza to napewno dam jej cos zeby sama probowala gryzc

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 19:02   #3188
marica5
Rozeznanie

GG do marica5

Cytat:
Nic sie nie stanie. Ja juz wielokrotnie wypowiadałam sie na temat żywienia niemowląt i każdy chyba zna moje zdanie
Wszystko trzeba robic z głową i umiarem, nie popadac w skrajnosci.
Nasze dzieci to juz spore niemowlaki, niedlugo skonczą roczek i uwazam, ze powinny probowac juz wielu potraw. Oczywiscie nie mam na mysli tłustych potraw, smażonych na duzej ilosci oleju, wysoko przetwazanych, sztucznie słodzonych itp. tylko jak najbardziej zdrowe i lekkostrawne.

Kuba zachowuje sie podobnie. Jak sie wywroci a ja nie patrze to nic sobie z tego nie robi, bawi sie dalej ale jak zobacze upadek, podejde i przytule to zaczyna płakać.
Teraz mam taki patent, ze jak sie uderzy to robie aty-aty, bije to miejsce (o ktore sie uderzył) ręką a Kuba po mnie powtarza.
I juz przestaje płakać
.

---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ----------

Nie wszystkie parowki to syf. Moja znajoma jest technologiem żywnosci w naszych zakładach mięsnych i rozmiawiałam z nią na temat parówek. Powiedziała, ze te droższe (zakłady produkuja 3 rodzaje parówek) są ze składników bardzo dobrej jakosci i nie ma do nich zastrzeżeń.
no to mnie pocieszylaś , bo te z cielęcinka to nie sa takie tanie kg kosztuje 24,70 to chyba najgorsze nie są ale i tak przecztam mamie ten artykul żeby moze chociaz tak czesto nie dawala tylko raz na jakiśczas, bo moja mla to taki żarloczek że naprawdę nie wiemy juz co jej dawać, obidkow takich miksowanych to juz nie tknie, tylko widelcem jej gniote to zjada

a z tym aty aty to ostatnio tez tak zrobilam jak się rozpędzila na podlodze i nie nadążyla przebierać nóżkami, to tez bila podloge i się śmiala to dobry patent, tylko ciekawe na jak dlugo

Cytat:
Svi ja nie robie parówek wiec nie wiem Wiem tylko tyle co powiedziała mi moja koleżanka. Ona zajmuje sie badaniem mięsa, opracowaniem składu wędlin itp. wiec chyba oriantuje sie co i jak
Kuba jeszcze nie probował parówek bo poprostu od dluzszego czasu ich nie kupowałam ale jakbym miała to dałabym mu spróbować odrobinkę

A dajecie swoim maluchom szynke drobiową, polędwiczkę, chudą szynkę?
ja daję, zaparzam goracą wodą i kroję na drobniutkie kawaleczki, a moja mysia bardzo lubi szyneczkę i ladnie gryzie tymi swoimi ząbalami, troszke dlugo jej to idzie ale dokladnie gryzie, jak dam jej za duzo to weźmie z buźki do rączki i jak przemieli to reszte wklada. ja daje tez taką jajeczniczkę 1 żóltko na takiej male patelence pogotuję aż się zetnie i do tego daje zaparzoną szyneczkę moja mala to uwielbia
Stary 2010-04-09, 19:10   #3189
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Napisane przez marica5 Pokaż wiadomość
1 żóltko na takiej male patelence pogotuję aż się zetnie i do tego daje zaparzoną szyneczkę moja mala to uwielbia
musze tez sprobowac - ciekawe czy bedzie smakowac Marciemu
pewnie tak bo on lubi dorosle jedzenie
Stary 2010-04-09, 19:16   #3190
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:

Aannuullaa, my tez mamy ten stojak - Little Tikes. Antka mało już zajmuje, bo zna go od Bożego Narodzenia już , ale ja określiłabym tą zabawkę na 4+
)

dzięki, no to chyba się skuszę

ja nie wiem ale jak dla mnie to te wszystkie zabawki cholernie drogie są ale ja zawsze byłam sknera

Cytat:
dziekujemy

a mi TZ zalatwil Marciego drzwiami jak mnie nie bylo i maly ma prege na srodku czola
niestety nie da sie uniknac upadkow

specjalisci radza zeby nie obkladac dziecka poduszkami bo to normalne, ze sie przewraca i bedzie sie przewracac ale musi sie nauczyc samo, ze to boli i wyciagac z tego konsekwencje a takie dzialania daja dziecku bledne poczucie bezpieczenstwa i bez tej ochrony nie bedzie potrafilo sie bronic przed upadkami

wiem dziewczyny że mała powinna sama doświadczać że coś boli, że może się wywrócić itp nie obkładam jej poduszkami poza przypadkiem kiedy siedzi, ma jeszcze momenty zachwiania i nie do końca kojarzy żeby się podeprzeć, wiec ląduje na podłodze z całym impetem a takie silne uderzenie w tył głowy wydaje mi się strasznie niebezpieczne...

Cytat:

a paróweczki cielęce można dawać??? bo kurde moja mama czasem daje myszcze a ona je uwielbia, ale drobniutko sieka, pomóżcie bo teraz strasznie się boję żeby maej nic się nie stalo

Cytat:

nie daję ani parówek ani szyki, no ale ja jestem lekka paranoiczka jeżeli chodzi o żywność dla małej

Cytat:
Napisane przez magi77 Pokaż wiadomość
Maciek też ma czasami odruch wymiotny przy większych kawałkach, ale On nie zwymiotuje, ponieważ mojemu głodomorowi szkoda tracić jedzenie

Cytat:

zawsze jak zaczyna mnie coś martwić u Martynki, że już może coś powinna to sobie tak tłumaczę

a co do zabawek jeszcze u nas ostatnio królują:

-miska plastikowa z tesco - 1,29 za sztuke = 3 małe miseczki plastikowe 3 zł za komplet
- pudełko wypełnione plastikowymi nakrętkami (mała potrafi się zająć tym na dobre pół godziny, minus taki ze nakrętki są wszędzie i nie mogę jej spuszczać z oka żeby czasem do buźki nie pchała)
-i oczywiście gazety, gazety, gazety

aannuullaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 20:57   #3191
gorgulek
Zakorzenienie

Jak tak długo się nie pisze to ciężko się wgryźć na nowo

Svi mam pyt odnośnie balerinek w panterkę. Została Ci rezerwa 38, jaki zazwyczaj bierzesz rozm balerinek?
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 21:01   #3192
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez aannuullaa Pokaż wiadomość

a co do zabawek jeszcze u nas ostatnio królują:

-miska plastikowa z tesco - 1,29 za sztuke = 3 małe miseczki plastikowe 3 zł za komplet
- pudełko wypełnione plastikowymi nakrętkami (mała potrafi się zająć tym na dobre pół godziny, minus taki ze nakrętki są wszędzie i nie mogę jej spuszczać z oka żeby czasem do buźki nie pchała)
-i oczywiście gazety, gazety, gazety
u nas gazety to hicior

Weronika ladnie bawi sie garnuszkiem -klocuszkiem
wyciaga te klocki z niego a potem bierze do reki i sie dziwi ze w srodku juz nie ma klockow i patrzy na mnie kiwiac glowa"nie, nie"
ale nie kuma jeszcze ze musi je tam wrzucic

wogole chce jeszcze kupic jej ta ksiazeczke i gasienice co jest na tej samej stronie-widzialam na zywo i sa super te zabawki

Dominika 04.11.2014
Stary 2010-04-09, 21:18   #3193
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megi b Pokaż wiadomość

Byłyśmy na spacerku do południa, udało nam się bo później przyszły chmury i ziiiimno Dałam Amelce Ibufen bo już tak marudziła i płakała na zmianę, że tylko się obie męczyłyśmy. W nocy budziła się po kilka razy z krzykiem i obie rączki do budzi pchała.
Biedna Amelka
Oby problem z zabkami juz sie skonczyly s
Cytat:
Napisane przez aannuullaa Pokaż wiadomość

Mariolu, właśnie intensywnie szukam jakiejś zabawki dla małej, która nieco dłużej by ją zajęła fajne te wklejone przez Ciebie, ciekawe czy w PL takie coś znajdę. Widziałam ze Antonio ma "stojaczek" z FP (ten z krabem) - fajne to to?

U nas wczoraj w ciągu pół godziny mała miała 3 wypadki i 3 razy się aż popłakała : bachnęła na podłogę podczas siedzenia (mimo że za nią zawsze poduszkę układam, jakoś tak obok niej myknęła , za 10 minut uderzyła łepetynka w nogę od stolika żeby 5 minut po zakończeniu płaczów przyciąć sobie paluszek szufladą na szczęście szybko zdążyłam szufladę chwycić bo dopiero by było
Ten stojak jest fajny, ocenilabym tak jak Unholy - na 4+
U nas stal od zimy, bo Antonio jakos nei byl zainteresowany. Za to teraz bardzo.

U nas tez kilka wypadkow na dzien
Cytat:
a moja żaba jest taka cwana, że jak sama pędzi albo gdzieś przy meblach chodzi i się przewróci, jak nikt na to nie zwróci uwagi( w stylu że już leci i ją podnosi) to czerepka nawet nie piśnie tylko dalej smiga albo wstaje, a jak podejdę do niej albo jest ktoś blisko niej to jak sereneda puści to trzeba świrowac pawiana żeby się uspokoila a potem przychodzi co jakis czas do mnie i się żali to jest najlepsze

Mnie te nasze dzieci zadziwiaja. Myslalam, ze dopiero po roku zaczynaja cwaniakowac, a one juz teraz...
Cytat:
Hej dziewczyny
Jakos ostatnio nie moge sie wbic w wątek jak chce cos napisac to musze leciec do Kuby i zapominam pozniej, wylaczam kompa i tak to wygląda. A wczoraj napisałam dlugiego posta, net mi sie rozłączył i wszystko sie skasowało
Wczoraj byłam z mama na lumpkowych zakupach, kupiłysmy bardzo duzo ubran dla nas, TŻ-ta no i Kuby. Wszystko w super stanie, markowe i za grosze (nawet upolowałam 3 stroje kapielowe jeszcze z metkami).

Aha i chyba Wam nie pisałam ale wczoraj zaczełam realizowac kolejne postanowienie noworowczne a mianowicie: Zapisałam sie na kurs prawa jazdy Wczoraj miałam pierwszy wykład. I wczoraj tez pierwszy raz siadłam za kierownica, TŻ mi pokazywał co i jak Narazie jestem zielona w tych sprawach
Fajnie, ze jestes
Gratuluje zakupow i realizacji kolejnego postanowienia
Cytat:
Napisane przez sylka79 Pokaż wiadomość
Brzuszek lepiej,to znowu dziąsełka w doopkę dają
To teraz trzymam kciuki za dziaselka
Cytat:
A ja to mam wrażenie,że Bartosza zabawki nie interesują.
On podąża za pilotem,komórką,słuchawka mi od skype,różnego rodzaju kabelkami odkąd raczkuje i wstaje wszystko muszę chować.
A najlepiej to by było dostać się do Damianowych książek
Ostatnio powiedzialam Malutkowi, ze sprzedamy wszystkie zabawki i kupimy worek kabelkow..

---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ----------

Gorgulku, mam nadzieje, ze szybko sie wgryziesz...
Stary 2010-04-09, 21:18   #3194
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość

Svi mam pyt odnośnie balerinek w panterkę. Została Ci rezerwa 38, jaki zazwyczaj bierzesz rozm balerinek?
zawsze biore 37
ale po roznych fazach z rozmiarowka niektorych modeli wole dmuchac na zimne
aczkolwiek wszystkie baleriny z sigmy byly na mnie 37 dobre do tej pory
Stary 2010-04-09, 21:22   #3195
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
zawsze biore 37
ale po roznych fazach z rozmiarowka niektorych modeli wole dmuchac na zimne
aczkolwiek wszystkie baleriny z sigmy byly na mnie 37 dobre do tej pory
Mogłabym je wziąć, ale mam pytanko. Zgodzisz się, żebym Tobie zapłaciła dopiero jak przyjdą i będziesz pewna, że 38 nie chcesz?

Mariolu i ja mam nadzieję
Stary 2010-04-09, 21:27   #3196
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość
Mogłabym je wziąć, ale mam pytanko. Zgodzisz się, żebym Tobie zapłaciła dopiero jak przyjdą i będziesz pewna, że 38 nie chcesz?

Mariolu i ja mam nadzieję
jako, ze Cie "znam" to mozesz
ale jak mowie - jesli rozmiarowka bedzie standartowa to wezme 37 jak zawsze wiec pewnie dostaniesz je
Stary 2010-04-09, 21:29   #3197
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
jako, ze Cie "znam" to mozesz
ale jak mowie - jesli rozmiarowka bedzie standartowa to wezme 37 jak zawsze wiec pewnie dostaniesz je
Jak już dojdą to powinnam być po "wypłacie" i dlatego.
Dziękuję lecę na zamówieniowy
Stary 2010-04-09, 21:43   #3198
UnholyOne
Ola-Unhola

Dobranoc, spokojnej nocki życzę
Do jutra
Stary 2010-04-09, 22:01   #3199
Cassandra 23
Zakorzenienie

To ja tez sie juz żegnam bo oczy mi sie same zamykają
Postaram sie zajrzec jutro, chyba ze bedzie ładna pogoda (narazie sie nie zapowiada) to idziemy na dlugi spacer i w domku siedziec nie bedziemy
Spokojnej nocy, kolorowych snów

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

Aha jeszcze mi sie cos przypomniało
Czy planujecie kupic dzieciaczkom jakies rowerki, jezdziki itp?
Właśnie oglądałąm na All i mam mętlik w głowie bo w najblizszym czasie chce cos kupic a nie wiem co
Może TO , TO lub TO.
Doradzcie cos

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2010-04-09, 22:04   #3200
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

a ja okazalo sie, ze zostaje sama na noc
i w sumie na pol dnia jutro jeszcze
yhh

---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ----------

Cytat:
Właśnie oglądałąm na All i mam mętlik w głowie bo w najblizszym czasie chce cos kupic a nie wiem co
Może TO , TO lub TO.
Doradzcie cos
ja kupuje taki jezdzik jak czekoladka

jezeli chcesz kupic cos takiego jak to pierwsze - to kup dodatkowo taki rowerek zebys miala cos w czym bedziesz mogla go sama wozic

ja wlasnie dlatego kupuje ten jezdzik chicco bo poki jest maly to mozna wozic go w nim a jak podrosnie to zdemontowac i sam sobie sie odpycha
Stary 2010-04-09, 22:11   #3201
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
Weronika ladnie bawi sie garnuszkiem -klocuszkiem
wyciaga te klocki z niego a potem bierze do reki i sie dziwi ze w srodku juz nie ma klockow i patrzy na mnie kiwiac glowa"nie, nie"
ale nie kuma jeszcze ze musi je tam wrzucic

wogole chce jeszcze kupic jej ta ksiazeczke i gasienice co jest na tej samej stronie-widzialam na zywo i sa super te zabawki
Fajny ten garnuszek ale drogi, wogole zabawki z Fishera są drogie i nas niestety nie stać Zreszta Kuba szybko sie nudzi...np. tą zyrafe, ktorą mu kupiłam kilka dni temu juz ma w nosie, nawet na nia nie spojrzy mam nadzieje, ze za kilka dni zateskni i zacznie sie znow nią bawić
Ta ksiazeczka i gąsienica tez są super, bawiłam sie tym w sklepie

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------

Cytat:

jezeli chcesz kupic cos takiego jak to pierwsze - to kup dodatkowo taki rowerek zebys miala cos w czym bedziesz mogla go sama wozic

ja wlasnie dlatego kupuje ten jezdzik chicco bo poki jest maly to mozna wozic go w nim a jak podrosnie to zdemontowac i sam sobie sie odpycha
Właśnie myslałam nad takim rowerkiem bo jak jest dziecko małe i jeszcze dobrze nie chodzi to mozna prowadzac ten rowerek i ono sobie tylko siedzi a jak juz dorosnie to samo pedałuje I jeszcze podoba mi sie w tym rowerku ze jest oparcie na nozki i takie ograniczniki zeby maluch nie wypadł.
Prosze jeszcze raz o linka do jezdzika czekoladki

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2010-04-09, 22:15   #3202
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:

Właśnie myslałam nad takim rowerkiem bo jak jest dziecko małe i jeszcze dobrze nie chodzi to mozna prowadzac ten rowerek i ono sobie tylko siedzi a jak juz dorosnie to samo pedałuje I jeszcze podoba mi sie w tym rowerku ze jest oparcie na nozki i takie ograniczniki zeby maluch nie wypadł.
Prosze jeszcze raz o linka do jezdzika czekoladki
http://allegro.pl/item977170452_chic...4w1_bonus.html
Stary 2010-04-09, 22:20   #3203
Cassandra 23
Zakorzenienie

TO jest bardzo podobne ale o połowe tańsze

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2010-04-09, 22:26   #3204
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:

Może TO , TO lub TO.
Doradzcie cos
Cass my mamy narazie taki jeździk-pchacz http://www.allegro.pl/item984769672_...ro_nowosc.html i przy nim właśnie Zuzia sobie chodzi po całym mieszkaniu

A planuje kupić jeszcze taki jak ma Czeko http://www.allegro.pl/item962333089_...k_jezdzik.html

My jutro jedziemy na zakupy i zostawiamy małą z moją mamą. Mam nadzieję, że nie będzie za mną płakała
Ostatnio jak zobaczy, że gdzieś wychodzę to płacze że Tż nie może jej uspokoić albo jak dłużej mnie nie ma to jak wejdę tylko to od progu woła MAMA albo MAMI (czasem też MIMI mówi do mnie ) i za mną chodzi, ciągnie za nogawkę żebym tylko ją na ręce wzięła. Musze ją częściej zostawiać z kimś bo jak wrócę do pracy to będzie problem.
Stary 2010-04-09, 22:45   #3205
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
TO jest bardzo podobne ale o połowe tańsze
no tak ale to firma "krzak" wiec moze byc wykonany z kiepskiej jakosci plastikow i nie byc wcale bezpieczny dla dziecka

Eryk jak byl maly mial zwykly jezdzik i wszystkie mniejsze elementy sie polamaly pod naciskiem, lacznie z oparciem
Stary 2010-04-09, 23:17   #3206
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

a jednak kupilam prezent mala ma 5 lat ale jest bardzo zdolna-lubi miec publicznosc i wszelakie wystepy wiec stwierdzilismy z malzem ze to bedzie strzal w dziesiatke-mam taka nadzieje
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=976975153

Cytat:

Svi to chyba jedyny jezdzik ktory ma pasy-fakt ze tylko na rzep wiec jakies super bezpieczenstwo nie jest gwarantowane ale np. Wercia staje w jezdziku i czasem nogi z niego wyciaga i daje na wierzchwiec zaczne ja zapinac co by czasem nie wypadla
uwielbia jak ja woze a malz ucieka i ona go goni-smiechu pelno przy tym
i jeszcze ma pod siedzonkiem schowek na zabawke

Cytat:
Fajny ten garnuszek ale drogi, wogole zabawki z Fishera są drogie i nas niestety nie stać Zreszta Kuba szybko sie nudzi...np. tą zyrafe, ktorą mu kupiłam kilka dni temu juz ma w nosie, nawet na nia nie spojrzy mam nadzieje, ze za kilka dni zateskni i zacznie sie znow nią bawić
Ta ksiazeczka i gąsienica tez są super, bawiłam sie tym w sklepie
Weronika nie nudzi sie zabawkami, ma wszystkie wokol siebie i co chwila po inna siega a potem znowu po ta samanajdluzej to wlasnie zyrafka sie bawi, pianinem w ktory uderza i tym garnuszkiem teraz

ja sie zegnam -dobranoc
brzuch jak balon boli a @ nie przychodzi.......ale pewnie w nocy zaatakuje

Dominika 04.11.2014

Edytowane przez czekoladka21
Czas edycji: 2010-04-09 o 23:29
Stary 2010-04-09, 23:26   #3207
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Svi to chyba jedyny jezdzik ktory ma pasy-fakt ze tylko na rzep wiec jakies super bezpieczenstwo nie jest gwarantowane ale np. Wercia staje w jezdziku i czasem nogi z niego wyciaga i daje na wierzchwiec zaczne ja zapinac co by czasem nie wypadla
uwielbia jak ja woze a malz ucieka i ona go goni-smiechu pelno przy tym
i jeszcze ma pod siedzonkiem schowek na zabawke

Weronika nie nudzi sie zabawkami, ma wszystkie wokol siebie i co chwila po inna siega a potem znowu po ta samanajdluzej to wlasnie zyrafka sie bawi, pianinem w ktory uderza i tym garnuszkiem teraz
dlatego chce go kupic bo jest fajny i chyba najlepszy w tej klasie

zazdroszcze - moj ma gleboko wszystkie zabawki - TZ dzis kupil mu nowa z FP a maly nawet na nia nie spojrzal, obrocil sie tylem i dalej eeee eeee to jego jeczace
Stary 2010-04-10, 00:03   #3208
Wojtusia
Zakorzenienie

Cytat:
o kurde ale wredne babska, nie dziwie ci sie, przecież dzieci do 1 roku maja pierwszeństwo
tak to jest niestety

Cytat:
Też chciałabym wiedzieć
No nie dziwię się
A u Was nie ma czegoś takiego:że z dzieckiem do roku czasu,co trzecia osoba bez kolejki?
fajnie.
niby ta zasada obowiazywac powinna, ale wiesz jak to jest, nikt tego nie przestrzega, jak się nie wepchasz na siłę, to cie nie przepuszczą

nie mam siły cytowac wiecej, ide spac, i tak dziwne ze o tej porze nie spie jeszcze, ale musialam troche popracować.
papapa
Wojtusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-10, 00:05   #3209
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Wercia nie ma odruchow wymiotnych jak ma wieksze kawalki ale jakos boje sie dawac jej wieksze kawalki bo nie ma zabkow, ale jak wyleza to napewno dam jej cos zeby sama probowala gryzc
Antonio rowniez bezzebny niczym Wercia , ale ladnie radzi sobie z kawalkami, potrafi nawet kawalek bulki "odgryzc", a raczej oderwac , bardzo tak lubi + maselko + jakies miesko, wedlinka na to
nie ma problemu z makaronem, ryzem itp
Czesto mu daje tez mieso z obiadu, rybe, ziemniaki, warzywa i rowniez ladnie sobie radzi. Oczywiscie jak gotuje zdrowo . Zawsze jednak siada z nami do stolu i je, a raczej smakuje, bo zazwyczaj jest po posilku, tylko probuje wyrobic w nim nawyk jedzenia z nami normalnych posilkow.
Cytat:
Malutek bawi sie ladnie pod warunkiem, ze mama jest w zasiegu wzroku , a juz najlepiej jak lezy z nim na kocyku, bo ma sie o co oprzec
chociaz moze inaczej - jak mama wyjdzie, to szybko broi, ale tez jest ladnie zajety

Gorgulku, trzymam kciuki za jutro. Na pewno Corcia bedzie dzielna

Edytowane przez mariolasl
Czas edycji: 2010-04-10 o 00:07
mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-10, 06:22   #3210
katarzynka00
Zakorzenienie

Unholy bluzka podoba mi sie czerwona z zabotem, a do kiecki dobralabym tak jak ty -klasycznie-czerwone dodatki.
(swoja drogą róż chyba nie jest twoim ulubionym kolorem i w takim w ktorym sie dobrze czujesz hm?)
Cytat:

specjalisci radza zeby nie obkladac dziecka poduszkami bo to normalne, ze sie przewraca i bedzie sie przewracac ale musi sie nauczyc samo, ze to boli i wyciagac z tego konsekwencje a takie dzialania daja dziecku bledne poczucie bezpieczenstwa i bez tej ochrony nie bedzie potrafilo sie bronic przed upadkami
jestem tego samego zdania

Cytat:

a paróweczki cielęce można dawać??? bo kurde moja mama czasem daje myszcze a ona je uwielbia, ale drobniutko sieka, pomóżcie bo teraz strasznie się boję żeby maej nic się nie stalo

ja nie daje, ale nie moge powiedziec ze nie zjadla (z indyka, ponad 87% mięska), jak wielu innych rzeczy zakazanych i mniej zakazanych
Z racji ze rzadziej wpadam nie pisze wszystkich szczegolow, bo mi to umyka

Cytat:

tego akurat nie, bo ostatnio mam fazę na sery

Cytat:
ja nie daje bo szczerze mowiac to nie wiem jak mialby ja pogryzc
hmmm miażdżyć dziąsłami
Cytat:
ja czasem tylko podusze widelcem jak jest jeszcze cieple i zauwazylam ze czasem jest z tym problem a czasem nie ma najmniejszego
Cytat:

"Próbowanie" parówek (kilka kawałeczków) przez dzieci a ich jedzenie ( jako odrębny posiłek) to zasadnicza różnica.
otóż to

Cytat:
I uwazam, ze dziecko trzeba uczyć żucia, gryzienia. Jedząc same papki napewno sie nie nauczy.
jak mawia Pan Zawitkowski: trzeba pokazac dziecku by myślało i kombinowalo jak to było, bo samo z siebie do wielu rzeczy nie dojdzie(nie tylko o jedzeniu mowa)

Cytat:

a z tym aty aty to ostatnio tez tak zrobilam jak się rozpędzila na podlodze i nie nadążyla przebierać nóżkami, to tez bila podloge i się śmiala to dobry patent, tylko ciekawe na jak dlugo
u siostry patent na tyle sie zdał, ze maly biłby wszystko co napotka na drodze i co go troche "zdenerwuje"
A mi się kojarzy to z metodą nauki psa przepraszam

Cytat:

Może TO , TO lub TO.
Doradzcie cos
mąż chce kupic jezdzik Ducati
jak w ciazy bylam to juz go upatrzyl
jak bedzie siano to nie mam nic przeciwko, jak nie bedzie kupię zwyklaka.

Taka zabawke jaka wklejala Mariolka kupiłam w Tesco na prezent siostrzenicy.Duzo elementow, pozytywka,lusterko,swiate lko itp. Moja mala tez sie swietnie tym u nich bawi.

CDN po drzemce

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Antonio rowniez bezzebny niczym Wercia , ale ladnie radzi sobie z kawalkami, potrafi nawet kawalek bulki "odgryzc", a raczej oderwac , bardzo tak lubi + maselko + jakies miesko, wedlinka na to
nie ma problemu z makaronem, ryzem itp
Czesto mu daje tez mieso z obiadu, rybe, ziemniaki, warzywa i rowniez ladnie sobie radzi. Oczywiscie jak gotuje zdrowo . Zawsze jednak siada z nami do stolu i je, a raczej smakuje, bo zazwyczaj jest po posilku, tylko probuje wyrobic w nim nawyk jedzenia z nami normalnych posilkow.

Malutek bawi sie ladnie pod warunkiem, ze mama jest w zasiegu wzroku , a juz najlepiej jak lezy z nim na kocyku, bo ma sie o co oprzec
chociaz moze inaczej - jak mama wyjdzie, to szybko broi, ale tez jest ladnie zajety

Gorgulku, trzymam kciuki za jutro. Na pewno Corcia bedzie dzielna
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości