|
|
#571 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
Cytat:
w tym roku, rowniez bede miec 23lat wiec rownolatki i posiadam wersję aparatu samoligturujacego - kosmetycznyu mnie wersja metalowa 2500 kosmetyczny 2800 SmartClip czy sie przebarwia? jem wszelkie od lutego i nie ma zadnych przebarwien, pyatlam sie nawet po zalozeniu czy mam czegos unikac, w obawie przed przebarwieniem, w odpowiedzi uzyskalam "absolutnie nie bac sie, nie przebarwi sie" ale dbac oczywiscie o higiene ![]() pije czerwone wino, barszczyk, jem kolorowe rzeczy,przyprawy takie jak curry, czerwona papryka... - i naprawde wszytsko jest okay! juz sie nawet nie boje, kiedy zrobilam im mega test ![]() komfort noszenia- wszytsko ok, wizyty masz co 3miesiace, nie zaklada sie gumek, wiadomo ze jak zabki przemieszczaja sie to boli, tego sie nie uniknie, raczej brakowaloby mi tego jak cos jem i poczuje, to tylko usmiech i "ooooo dziala" najbardziej mialam kła wystajacego (to moj numer jeden do wyprostowania) i az jestem pelna podziwu, ze jest juz w luku ![]() swoja dorga 8 zabkow wyrywasz? wow, ktore i co to za wada??
23.04.2016 ![]() Edytowane przez Alice in Wonderland Czas edycji: 2010-04-09 o 22:03 |
|
|
|
|
#572 |
|
Zadomowienie
|
yourenglish masz juz super ząbki! i takie ladniuśkie różowe gumeczki
![]() ogolnie to masz full wypas teraz w buzi ej,czemu ja zawsze(w sensie juz 3 opakowanie) dostaje od orto obleśne, żóltawe wyciągi? a wWy macie takie ladne i estetyczne przezroczyste, jestem zazdrosna
|
|
|
|
#573 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wiem jak to jest, ale hmmm nie mozesz poprosic o inne?
|
|
#574 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Ja za osiem dni zakładam aparat i jestem cała w stresie! |
|
|
|
|
#575 |
|
Zadomowienie
|
pytalam ostatnio czy moge dostac przezroczyste to orto i jej asysta mnie zignorowaly
mam podejrzenie ze przezroczyste sa drozsze i ona ich nie uzywa, bo z rozmow wnioskuje ze nie jest rozrzutna jesli chodzi o uzywane materialy
|
|
|
|
#576 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#577 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kocham swe wyciagi coraz bardziej! Za pomoca magicznego szydelka zakladam wyciagu w mgnieniu oka - cudo! A ze sa tak ukryte to mi tylko na reke. Swoja droga, Alicjo W Krainie Czarow, pare stron wczesniej pytalas sie, czy nikt nie chcialby cos dodac do FAQ. A mysmy jakis czas temu stwierdzili, ze warto byloby dodac info o tym, jak samemu zalozyc gumki separacyjne w razie naglej awarii. Mam Ci to wyslac na priv czy znalezc post i podac do niego link tu?
|
|
#578 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
chyba nosi czarne... pewnie żeby się nie rzucały w oczy... a ja i tak bym brała kolorowe
|
|
#579 |
|
Zadomowienie
|
ja bardzo lubie kolorowe gumki, jak mialam rózowe jaskrawe to ciagle do lustra chodzilam i sie usmiechalam bo tak optymistycznie wygladaly, a teraz sam metal i tak smutno sie zrobilo i wcale nie zagladam, nawet nie zrobilam zdjecia do mojej dokumentacji
|
|
|
|
#580 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() emmmm mozesz wrzucic tu (dla aktualnych bywalców) i na priv (abym szukac nie musiala) bede wdzieczna ![]() ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- Cytat:
|
|
|
#581 |
|
Przyczajenie
|
Surykatka- Ci powiem ,że chamstwo z tą Twoją orto. Płacisz to wymagasz! Jak gumasy inne to powinnaś je dostać.
![]() Madzia14102- Jakiż ten świat mały!
Edytowane przez Mala_go Czas edycji: 2010-04-09 o 23:18 Powód: Zjadłam literkę. ;D |
|
|
|
#582 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Śniło mi się, że była sobota i dzwonię do mojej orto zapytać się ile wziąć kasy na następną wizytę (co uczynie w poniedzialek lub wtorek, gdyz wizyte mam w srode). I orto mi mówi, że właśnie w tą sobotę mam mieć zakładany apart, pomimo, że w rzeczywistosci mam miec zakladany w srode. Ja taka spanikowana, ze nie zdarze do niej dotrzec na czas, a byla 18:49, a na 19 mowila, bo wlasnie w rzeczywistosci bede miec o tej godzinie zakladany Potem panika, ale juz sie obudzilam, hahahahah
|
|
#583 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Dzięki bardzo!!! jestem już zdecydowana na zamki bezligaturowe kosmetyczne!! ![]() Wyrwane mam już dwie 5 dolne i dwie 8 dolne/ zostały do usunięcia górne dwie 5 i 8 które jeszcze nie wyszły. ![]() Moja wada- mam za małą szczękę , dwie górne 2 cofnięte, na dole 5 były cofnięte, dolne zęby nachodzą na siebie. pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje |
|
|
|
|
#584 |
|
Raczkowanie
|
Fur Alice
Podaje link do mego postu o zakladaniu gumek i prosze o dolaczenie go do FAQ https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1855 DO NOSZACYCH WYCIAGI: Blagam, niech mi ktos powie ze ten bol ustepuje po 2-3 dniach! Cwaniakowalam, ze mnie zeby po wizytach nie bola no i sie doigralam. Jak siedze tak sobie z buzia w bezruchu jest jeszcze OK. Gorzej jak zaczynam nia wykonywac jakies czynnosci. Ciagnie tak, jakby te zeby mi ktos ciagnal szczypcami. AAA, help!
|
#585 |
|
Raczkowanie
|
może nie po 2-3 dniach ale mi stopniowo zmniejszał sie po tyg.
teraz juz w ogóle nie czuje ze je mam, właściwie zapominam o nich, jem w nich, tylko zębów nie potrafie myć razem z nimi ![]() zęby sie muszą przyzwyczaić do nich. znów nie lubie swoich zębów
|
|
#586 |
|
Doncia
|
DO WSZYSTKICH DBAJĄCYCH O ZĘBY
Za namową lekarza ortodonty i chirurga zakupiłam irygator Oral-B. Polecam wszystkim, nie zdawałam sobie sprawy ile różności pozostaje w szczelinach i w kraterze po usuniętej 8, dopóki nie użyłam irygatora. Działa świetnie, stan zapalny kieszeni zębowej po 8 zaczyna znikać, dziąsło już nie boli, nie chomikuję resztek pokarmu. ![]() Jak dla mnie to były bardzo dobrze zainwestowane pieniądze. Nawet mój MDH który na ogół mówi "jak potrzebujesz to kup " sam go używa i jest również zauroczony nowym nabytkiem (MDH nie jest zadrutowany i nie usuwał zębów)
|
#588 |
|
Rozeznanie
|
Przychodzę się pożalić, i zapytać co sądzicie o przebiegu mojego leczenia. Już kiedyś się skarżyłam, że po pół roku leczenia moja asymetria ani drgnęła, ale teraz martwi mnie jeszcze coś innego
![]() Otóż aby pozbyć się asymetrii miałam wyrwanego jednego zęba - po to, aby zęby przesunąć na to miejsce i tym samym wyrównać linię pośrodkową. Do tego momentu wszystko jest dla mnie logiczne. Jednak po ponad pół roku noszenia aparatu po wyrwanym zębie nie ma śladu, ale w to miejsce nie przesunęły się przednie siekacze, tylko tylne trzonowce Moja orto na ostatniej wizycie powiedziała, że mam się tym nie przejmować i o nic nie martwić, ale ja się martwię i to coraz bardziej Orto założyła mi dodatkowy pierścień na siódemkę i chyba chce odciągać po kolei te zęby z powrotem do tyłu, ale efekt jest taki, że to one przciągają do siebie siódemkę, a nie odwrotnie ![]() Wpadłam już w panikę, że tej mojej asymetrii nie uda się wyleczyć, albo, że okaże się, że będę musiała wyrwać jeszcze jednego zęba po tej samej stronie... Dziewczyny, załączam zdjęcia, proszę powiedzcie obiektywnie co o tym sądzicie, czy moje leczenie przebiga tak, jak powinno i ja tylko zdziwiam, czy Waszym zdaniem też coś jest nie tak? Zdjęcia u góry zaraz po założeniu aparatu, zdjęcia na dole po ostatniej wizycie, czyli ponad 6 miesiącach. edit: jestem chyba jedyną znaną mi osobą, która zaczyna żałować, że założyła aparat... Edytowane przez natewa Czas edycji: 2010-04-10 o 15:22 |
|
|
|
#589 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#590 |
|
Rozeznanie
|
W Ortovenie, u ortodontki, która zrobiła cudowny uśmiech u znanej tu cotki Papryki.
|
|
|
|
#591 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
każdy ma inne ząbki, inną wadę, ale ja wierzę że twoja orto sobie z tym poradzi nie łam się i odejdź od lusterka (to moja zmora )
|
|
#592 |
|
Rozeznanie
|
Ja też chce ufać swojej orto, ale czułabym się lepiej, gdyby mówiła mi co i dlaczego się dzieje, nawet, jeśli nie wszystko idzie z planem. Niestety ostatnio nerwowo reaguje ona na moje pytania, a ja pozostawiona bez odpowiedzi wyobrażam sobie najgorsze. Słabo mi się robi, jak pomyślę, że wydałam tyle kasy na darmo. A długo na to leczenie musiałam zbierać...
Dzolerinka, a Ty jestes z Krakowa? Jesli tak, to u kogo się prostujesz? Edytowane przez natewa Czas edycji: 2010-04-10 o 15:42 |
|
|
|
#593 |
|
Raczkowanie
|
Trzymam kciuki za Twoje leczenie, musi się wreszcie wyprostować, nie ma bata! Może Twoje ząbki potrzebują więcej czasu.
|
#594 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
może kobita naprawdę się denerwuje bo jej nie wychodzi może idź na konsultacje do kogoś innego jeśli ta sprawa cie tak męczy.. ale ja dała bym jej szansę, może sama to wyprowadzi? ja mojej też daję szansę, na razie dont panik ![]() ---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- aaa i przede wszystkim nie daj sobie już usunąć żadnego zęba po tej stronie.. jeśli orto wyjdzie z taką propozycją to wtedy na pewno skonsultuj to z innym orto... ktoś tu chwalił jakąś orto z krk ale nie pamiętam nazwiska
|
|
#595 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zdjecie pokaz :P |
|
|
|
|
#596 |
|
Przyczajenie
|
Witam Was Wizażanki
![]() Jestem tu nowa i już od dawna czytam dużo o aparatach (m.in. to forum i Aparatowe FAQ) Niedługo będę mieć wizytę u ortodontki i zastanawiam się nad aparatem bezligaturowym bo podobno nie trzeba wyrywać zębów (a ja mam wąską szczękę) i szybciej działa. Jak myślicie ile czasu będę nosić aparat przy mojej wadzie?? To zdjęcia: |
|
|
|
#597 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jedni orto zakładają hyrax by poszerzyć szczękę, inni robią miejsce na ząbki przez usuwanie zdrowych zębów (ja tak miałam).
|
|
#598 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
czas noszenia zalezy od wielu czynnikow,ale najczesciej jest to 1,5 -2 lataCytat:
|
||
|
|
|
#599 |
|
Raczkowanie
|
natewa, widze, ze jestes bardzo niepocieszona z powodu swoich zabkow. Rozumiem Twoja frustracje. Takze ta zwiazana z pytaniami, pozostawionymi bez odpowiedzi...
![]() Uwaznie przejrzalam zdjecia i nie dalo sie nie zauwazyc, ze zabki sa duzo, duzo prostsze. Widze tez, ze maja ladny, regularny ksztalt. No i ten kolor! Papryka opisywala swoja orto jako bardzo rzeczowa i wlasnie gadatliwa. Pamietam, jak mowila ze ona ja "wyedukowala". Wiem tez, ze duzo ludzi szukalo jej po zmianie miejsca pracy w Krakowie. To dziala na jej korzysc. Ale faktem jest to, ze Ty sie czujesz zle. Ja osobiscie udalam sie na konsultacje do innego ortodonty. Uslyszalam kilka cennych uwag, ale w sumie tez pocieszono mnie, ze leczenie przebiega prawidlowo. Ten drugi orto jest akurat z Krakowa, moge podac namiary. Leczyl sie u niej MDH, ktory za pare mies zdejmuje aparat i z wyniku jest zadowolony. My tu wszyscy mozemy Ci tylko dodac otuchy, ale pomoc powinien specjalista. surykata, dzieki za odpowiedz. A ja sie dziwie skad ten podly humor i bol glowy dzis... Wlasnie wyslalam MDH do apteki, moze mi ulzy. Kurka, czemu takie mocne od razu? Juz drugi mi pekl... 1000days, chcialas moje wyciagi? Milosierdnie i wspanialomyslnie Ci je odstapie.
|
#600 |
|
Raczkowanie
|
własnie, zdziwił mnie fakt ze dostałaś takie malutkie na sam poczatek.
ja od 4 miesięcy jako pierwsze wyciagi noszę z oznaczeniami 1/4" oraz 6,35mm a i tak na samym poczatku bolało. ale życze powodzenia i że przestanie boleć
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:14.

i posiadam wersję aparatu samoligturujacego - kosmetyczny

) YCD, czemu Paulina ma taki ciemny aparat? jakby czarny... może ma czarne ligatury? mam mały telewizorek i sie wpatruje i wpatruje i nie wiem co tam ma... ogląda ktoś na 42calowym?
i jestem cała w stresie!
mam podejrzenie ze przezroczyste sa drozsze i ona ich nie uzywa, bo z rozmow wnioskuje ze nie jest rozrzutna jesli chodzi o uzywane materialy

" sam go używa i jest również zauroczony nowym nabytkiem (MDH nie jest zadrutowany i nie usuwał zębów)