"Włosy niech rozwiewa wiatr, niech zazdrości cały świat..." Zazdrośnice po raz XVI:) - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-10, 15:15   #841
carmelova
Zakorzenienie

Dot.: "Włosy niech rozwiewa wiatr, niech zazdrości cały świat..." Zazdrośnice po raz

Wielokrotnie padły już te słowa, ale je powtórzę - takie chwile mają łączyć a nie dzielić. Nie ma sensu się sprzeczać.
carmelova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-10, 15:16   #842
Dzi25
Zadomowienie

GG do Dzi25
Dot.: "Włosy niech rozwiewa wiatr, niech zazdrości cały świat..." Zazdrośnice po raz

Cytat:
Napisane przez carmelova Pokaż wiadomość
Wielokrotnie padły już te słowa, ale je powtórzę - takie chwile mają łączyć a nie dzielić. Nie ma sensu się sprzeczać.
masz rację, po prostu nienawidzę fanatyzmu religijnego

"Myślenie nie boli, ryzyko nie gryzie"
Dzi25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-10, 15:17   #843
OlkaR
Zakorzenienie

Dzi... to już brzmi prawie jak sekta... Zresztą ja zawsze takie zgromadzenia uważałam za sekty. Miałam okazję być na spotkaniach jakiejś tam oazy, młodzieży franciszkańskiej i czegoś tam jeszcze i po kilku zawsze uciekałam.
OlkaR jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-10, 15:17   #844
madziamacius8786
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arrakis Pokaż wiadomość
ojjjj cos mnie trafia jak slysze/czytam takie kompletnie bezsensowne teksty - jakie zadanie ma dla nas jakas tam sila wyzsza - kompletna bzdura jak dla mnie bezsensowne silenie sie na wytlumaczenie smierci ktora jest niewytlumaczalna i nie ma sensu jakiegos glebszego - po prostu jest i tyle...

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ----------

oczywiscie ze jest to tragedia - szczegolnie dla bliskich tych ludzi, ktorzy zgineli - ale ta tragedia jest wypadkiem a nie ze stala sie bo bog tak chcial.... to stwierdzenie, ze "wypadek i tyle" odnosilo sie do wypowiedzi, ze bog chcial ich szybciej u siebie - nie chcial - to byl wypadek, niezaplanowany, nieprzewidywalny i nie spowodowany przeznaczeniem, tym ze tak mialo byc i tym podobnymi bezsensownymi wyjasnieniami
dla Ciebie śmierć jako taka może nie ma sensu bo nie wierzysz ale jak wiesz tu są osoby,które wierzą i mam inne poglądy na to, które powinnaś uszanować bo ja nie czepiam się,że Ty nie wierzysz i dla Ciebie śmierć to nic.

Cytat:
Napisane przez Dzi25 Pokaż wiadomość
To tak jak siostra mi opowiedziała jak przebiegał pogrzeb jej Tżta młodszego brata,który niestety popełnił samobójstwo. Należał do jakiegoś katolickiego zgromadzenia neokatechumenatów (mogłam przekręcić) i oni organizowali oprawę muzyczną tego pogrzebu i wyobraźcie sobie,że zrobili to na wesoło Spiewali teksty typu "cieszmy się i radujmy bo M... jest już szczęśliwy u naszego Pana" i dosłownie sama radość była. Dla mnie to jest porażające. Jak ich to tak cieszy to niech popełnią zbiorowe sambójstwo i też się ucieszymy bo będą szczęśliwi u Pana
takie śpiewanie wesołe po czyjejś śmierci jest nie na miejscu i z tym sie zgodze ale że wkurzacie się bo mam takie czy takie poglądy na temat religii jest naprawdę nie na miejscu..
Stary 2010-04-10, 15:18   #845
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Chyba każdy może mieć własne zdanie i poglądy na ten , a nawet takie tematy .... Nie wiem po co ta krytyka , że jak Ty możesz tak mówić . Każdy ma inne podejście do całego życia więc nie rozumiem niejednych waszych wypowiedzi i czepiania się ...
Mnie osobiście takie coś bardzo wkurza , że ktoś ocenia mnie po jednym zdaniu .
Stary 2010-04-10, 15:19   #846
OlkaR
Zakorzenienie

Cytat:
A ja uważam, że jak ludzie nie potrafią się "złączyć" w normalnych sytuacjach to tragedia nic tu nie da. W obliczu tragedii zwykle się wyłania większość hipokrytów. Nic poza tym.
Stary 2010-04-10, 15:21   #847
madziamacius8786
Zakorzenienie

Cytat:
racja

Cytat:
masz rację, po prostu nienawidzę fanatyzmu religijnego
heh..nie skomentuje tego bo nie mam zamiaru się kłócić. Tak jak u arrakis ja nie potępiałam Twoich poglądów ..

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
Chyba każdy może mieć własne zdanie i poglądy na ten , a nawet takie tematy .... Nie wiem po co ta krytyka , że jak Ty możesz tak mówić . Każdy ma inne podejście do całego życia więc nie rozumiem niejednych waszych wypowiedzi i czepiania się ...
Mnie osobiście takie coś bardzo wkurza , że ktoś ocenia mnie po jednym zdaniu .
chociaż Ty jedna mnie rozumiesz

---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ----------

Cytat:
Napisane przez OlkaR Pokaż wiadomość
A ja uważam, że jak ludzie nie potrafią się "złączyć" w normalnych sytuacjach to tragedia nic tu nie da. W obliczu tragedii zwykle się wyłania większość hipokrytów. Nic poza tym.
Stary 2010-04-10, 15:21   #848
Dzi25
Zadomowienie

GG do Dzi25

Cytat:
Dzi... to już brzmi prawie jak sekta... Zresztą ja zawsze takie zgromadzenia uważałam za sekty. Miałam okazję być na spotkaniach jakiejś tam oazy, młodzieży franciszkańskiej i czegoś tam jeszcze i po kilku zawsze uciekałam.
A Kościół to popiera, podobno to jakiś powrót do korzeni chrześcijaństwa jest a najgorsze,że robi się bardzo popularne A tak na marginesie to Lublinie się wszystko działo i tam to jest takie popularne...

Stary 2010-04-10, 15:22   #849
sanrioo
Zakorzenienie

GG do sanrioo

nie pasuje? zawsze można składać reklamacje i zażalenia ktoś kto zna Boga bliżej wie że cierpienie to nie okaz jego niesprawiedliwości a raczej łaska i próba wiary.
no ale to dla osób wierzących.

btw.

neokatechumeni i wspólnoty neokatechumenalne przeżywają swoją religijność w wyjątkowy sposób. mają inna oprawę mszy świetej inne części stałe. a to że ktoś umarł dla osoby w neokatechumenacie oznacza spotkanie z Bogiem i stąd radość bo życie ma przygotowywać do spotkania z nim. Pewnie dlatego śpiewali jak Dzi napisała na "wesoło". taki charyzmat wspólnoty.
sanrioo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-10, 15:24   #850
Dzi25
Zadomowienie

GG do Dzi25

Cytat:
Napisane przez madziamacius8786 Pokaż wiadomość
r

heh..nie skomentuje tego bo nie mam zamiaru się kłócić. Tak jak u arrakis ja nie potępiałam Twoich poglądów ..
Ale ja Twoich poglądów też nie potępiam i nie mam zamiaru przekonywać Ciebie do moich. Każdy ma swoje naleciałości.
Ale chyba nie uważasz siebie za fanatyczkę Bo nie rozumiem dlaczego dotknął Ciebie wyboldowany tekst

Stary 2010-04-10, 15:27   #851
sanrioo
Zakorzenienie

GG do sanrioo

ale co to znaczy fanatyczka? albo fanatyk?
bo ja się nie odnajduję w tej terminologii... jak się taka osoba zachowuje?
sanrioo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-10, 15:31   #852
arrakis
Zakorzenienie

GG do arrakis

Cytat:
dla Ciebie śmierć jako taka może nie ma sensu bo nie wierzysz ale jak wiesz tu są osoby,które wierzą i mam inne poglądy na to, które powinnaś uszanować bo ja nie czepiam się,że Ty nie wierzysz i dla Ciebie śmierć to nic.
nigdzie nie napisalam, ze dla mnie smierc to nic

ja zreszta nie potepiam niczyich pogladow - napisalam tylko ze teksty typu bo bog tak chcial w obliczu takiej tragedii sa moim zdaniem przesadzone

Edytowane przez arrakis
Czas edycji: 2010-04-10 o 15:33
arrakis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-10, 15:34   #853
Dzi25
Zadomowienie

GG do Dzi25

Cytat:
Napisane przez sanrioo Pokaż wiadomość
WIKIPEDIA
Fanatyzm (łac. fanaticus - zagorzały, szalony) – postawa oraz zjawisko społeczne polegające na ślepej i bezkrytycznej wierze w słuszność jakichś poglądów politycznych, religijnych lub społecznych. Przejawem fanatyzmu jest skrajna nietolerancja wobec przedstawicieli odmiennych poglądów.
W odniesieniu do różnych sytuacji (np. określając kibiców mianem "fanatycznych") określenie "fanatyk" może mieć mniej pejoratywny lub nawet pozytywny wydźwięk. Używa się wtedy skrócenia "fan". Oznacza ono wtedy zagorzałość, oddanie jakiejś idei, gotowość poświęcenia się dla niej.
Różnica między fanem a fanatykiem jest taka, iż pomimo ogromnego zainteresowania daną sprawą, zachowanie fanatyka pogwałca normy społeczne, a fana - nie.
Po raz pierwszy określenia fanatici użyto wobec kapłanów bogini Bellony w Rzymie[1].

Stary 2010-04-10, 15:35   #854
OlkaR
Zakorzenienie

Cytat:
Proponuję zajrzeć choćby do słownika języka polskiego jeśli nie wiesz co to znaczy "fanatyk".
A swoją drogą to Twój avek mi podjeżdża lekko pod fanatyzm. No ale, to moje stwierdzenie.

Co do tych "prób" i stwierdzenia, że to jest dla osób wierzących. Ja wierzę w Boga ale dziękuję bardzo za "łaskę" zmagania się np. z nowotworem.
Ktoś kiedyś powiedział (nie przytoczę dokładnie ale mniej wiecej) "Cierpienie nie uszlachetnia, czyni nas oziębłymi i nieczułymi".

Odnośnie wspólnot. Nie musisz wyjaśniać na czym to polega, bo zdążyłysmy zauważyć że się trochę "inaczej" zachowują. Po prostu nas dziwi takie podejście do sprawy śmierci.
Ale... każdy ma jakieś swoje zboczenia.
Dla mnie to sekty i tyle.
Stary 2010-04-10, 15:37   #855
madziamacius8786
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ja Twoich poglądów też nie potępiam i nie mam zamiaru przekonywać Ciebie do moich. Każdy ma swoje naleciałości.
Ale chyba nie uważasz siebie za fanatyczkę Bo nie rozumiem dlaczego dotknął Ciebie wyboldowany tekst
Cytat:
no właśnie Dzi co wg Ciebie to oznacza?

Cytat:
Napisane przez arrakis Pokaż wiadomość
nigdzie nie napisalam, ze dla mnie smierc to nic

ja zreszta nie potepiam niczyich pogladow - napisalam tylko ze teksty typu bo bog tak chcial w obliczu takiej tragedii sa moim zdaniem przesadzone
może nie napisałaś,że śmierć to nic ale napisałaś,że śmierć to bezsens nie chce mi się tego szukać .

ale nikt nie wie jak było naprawdę.
Stary 2010-04-10, 15:38   #856
arrakis
Zakorzenienie

GG do arrakis

Cytat:
może nie napisałaś,że śmierć to nic ale napisałaś,że śmierć to bezsens nie chce mi się tego szukać .

ale nikt nie wie jak było naprawdę.
nie ze jest bezsensu tylko ze jest niewytlumaczalna to troche jednak roznica
Stary 2010-04-10, 15:39   #857
butterfly20
Zakorzenienie

Eee z tą religijnością to może nie przesadzajmy.

I te świeczki,wstążki itp. też mnie wnerwiają.

Olka ale mi chodziło głównie o to,że najwyższe głowy państwa-dajmy przykład- Prezydent,Premier i Marszałek Sejmu nie powinni w razie czego podróżować razem.Potrafisz sobie wyobrazić co by było,gdyby Tusk i Komorowski też byli na pokładzie?Bo ja nie.To byłaby totalna masakra. A tak to jeszcze można czuć się chociaż troszkę bezpiecznie...

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-10, 15:39   #858
madziamacius8786
Zakorzenienie

Cytat:
Proponuję zajrzeć choćby do słownika języka polskiego jeśli nie wiesz co to znaczy "fanatyk".
A swoją drogą to Twój avek mi podjeżdża lekko pod fanatyzm. No ale, to moje stwierdzenie.

Co do tych "prób" i stwierdzenia, że to jest dla osób wierzących. Ja wierzę w Boga ale dziękuję bardzo za "łaskę" zmagania się np. z nowotworem.
Ktoś kiedyś powiedział (nie przytoczę dokładnie ale mniej wiecej) "Cierpienie nie uszlachetnia, czyni nas oziębłymi i nieczułymi".

Odnośnie wspólnot. Nie musisz wyjaśniać na czym to polega, bo zdążyłysmy zauważyć że się trochę "inaczej" zachowują. Po prostu nas dziwi takie podejście do sprawy śmierci.
Ale... każdy ma jakieś swoje zboczenia.
Dla mnie to sekty i tyle.
bardzo nie fajnie to napisałaś....

jakaś dziewczyna kiedyś słusznie tu napisała,że jak ludzie rozmawiają o swoich poglądach religijnych to zawsze będzie jakaś kłótnia a chyba tego nie chcemy? Nie dzisiaj...

Arrakis dokładnie napisałaś,że śmierć nie ma głębszego sensu...

Edytowane przez madziamacius8786
Czas edycji: 2010-04-10 o 15:40
madziamacius8786 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-10, 15:44   #859
arrakis
Zakorzenienie

GG do arrakis

madziu - przeciez sie nie klocimy - dyskutujemy - ty, sanrio macie swoej poglady, ja, olka, dzi swoje - i kazdy ma prawo je wyrazic i nie zgodzic sie z innymi przeciez prawda?

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ----------

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Olka ale mi chodziło głównie o to,że najwyższe głowy państwa-dajmy przykład- Prezydent,Premier i Marszałek Sejmu nie powinni w razie czego podróżować razem.Potrafisz sobie wyobrazić co by było,gdyby Tusk i Komorowski też byli na pokładzie?Bo ja nie.To byłaby totalna masakra. A tak to jeszcze można czuć się chociaż troszkę bezpiecznie...
generalnie przepisy zabraniaja zeby prezydent i premier razem lecieli wlasnie z tyhc powodow - jakos tak chyba jest

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

Cytat:

Arrakis dokładnie napisałaś,że śmierć nie ma głębszego sensu...
no wlasnie - glebszego - czyli dopatrywania sie w niej dzialan jakiejs sily wyzszej. A nie ze nie ma zadnego sensu
Stary 2010-04-10, 15:47   #860
OlkaR
Zakorzenienie

Właśnie Madziu, nie kłócimy się tylko dyskutujemy. Nie wiem co w tym było "niefajnego". Po prostu odesłałam do odpowiedniego źródła.

Motylku, nie powinni i dlatego właśnie w takim składzie nie lecieli. No nic, zobaczymy co się z tego rozwinie, ale coś czuję że dziś i jutro będzie żałoba, a w poniedziałek któryś wystapi w TV i powie "no dobra, tragedia tragedią ale wybory musimy zrobić" i zaczną spoty wyborcze lecieć :/ wcale bym się nie zdziwiła gdyby tak właśnie było, w końcu to nasza kochana Polska.
Stary 2010-04-10, 15:51   #861
butterfly20
Zakorzenienie

Ale np.Szef Sztabu Generalnego Wojska Polskiego też nie powinien lecieć.Szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego w moim odczuciu również...

My podobno mamy mieć jutro pozamykane wszystkie Centra Handlowe,więc niestety dzień wolny...

Stary 2010-04-10, 15:52   #862
crozee
Zakorzenienie

sa rózne rodzaje fanatyzmu... jest fanatyzm 'katolicki', ale tez i ateistyczny...
Zejdzcie dziewczyny z wiary innych osob, bo nie wiem, co wam daje takie krytykowanie??
Moze jesli madzia tłumaczy sobie ze "bog tak chciał" to łatwiej jest jej zniesc tą tragedię????
co do cierpienia i czynienia oziebłym to uwazam, ze to wszystko zalezy jak kto przyjmie to cierpienie. nie uważam, zeby nasz Papiez stał sie oziębły przez cierpienie... Cierpienie umacnia.. ale tylko tych, ktorzy tego chcą...
co do neokatechumenatu, to z tym trzeba ostrożnie... Bo powstaje wiele wspolnot, ja miałam z jedna stycznosc i niestety niekoniecznie słuzyła ona tylko Bogu...
chciałam cos napisać, ale stwierdziłam, ze sie powstrzyam, bo nie zrozumiecie mnie, a bede tylko wyszydzona i zjechana przez niektorych jako dewotka i fanatyczka...
Przykre jest to, ze głosimy uniwersalną prawdę "Bądz dobrym człowiekiem", a będąc "dobrym człowiekiem" nie szanujemy wiary innych................... .......

Gwizdak tez jest niewierząca i NIGDY nie padło z jej ust słowo krytyki w naszym kierunku.

i taka mała refleksja- Polska jest uważana za kraj katoli, ktorzy najezdzaja ze wszystkich stron, a wiekszosc ludzi dookoła mnie to ci po chrzcie i komunii, ale juz nie wierzący. My, katolicy , szanujemy to, ze nie wszyscy wierzą w Naszego Boga. Nie wszyscy ateisci szanują niestety naszą wiarę.

ehhh patrze na strone onetu i nie moge uwierzyc, ze to stało sie naprawde.....
Stary 2010-04-10, 15:59   #863
OlkaR
Zakorzenienie

Crozee kurcze przecież nikt nikogo nie krytykuje. Wyrażamy swoje zdania i tyle. Jedna wierzy, druga nie wierzy, trzecia wierzy w 50% i jest ok. No przynajmniej wg mnie jest ok...
Stary 2010-04-10, 16:00   #864
crozee
Zakorzenienie

jest ok, ale troche mnie zabolało, ze czepiacie sie tego co Madzia napisała i nieładnie skomentowałas avatar sanrioo.... z reszta, skonczmy juz z tym. to nie jest istotne dzisiaj.
Stary 2010-04-10, 16:03   #865
OlkaR
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Ale np.Szef Sztabu Generalnego Wojska Polskiego też nie powinien lecieć.Szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego w moim odczuciu również...

My podobno mamy mieć jutro pozamykane wszystkie Centra Handlowe,więc niestety dzień wolny...
Hmm nie wiem... ciężko stwierdzić. No cóż, polecieli i nic z tym teraz nie zrobimy.

A nie mam pojęcia jak u nas będzie, bo np. dzisiaj dzwoniłam do kina (mam zarezerwowany bilet na dzisiaj) czy seanse normalnie się odbywają i pani powiedziała, że wszystko normalnie.
Więc pewnie i jutro tak będzie.
Stary 2010-04-10, 16:03   #866
Dzi25
Zadomowienie

GG do Dzi25

Cytat:
Crozee kurcze przecież nikt nikogo nie krytykuje. Wyrażamy swoje zdania i tyle. Jedna wierzy, druga nie wierzy, trzecia wierzy w 50% i jest ok. No przynajmniej wg mnie jest ok...
: ehem:

Stary 2010-04-10, 16:04   #867
OlkaR
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez crozee Pokaż wiadomość
jest ok, ale troche mnie zabolało, ze czepiacie sie tego co Madzia napisała i nieładnie skomentowałas avatar sanrioo.... z reszta, skonczmy juz z tym. to nie jest istotne dzisiaj.
Nie czepiamy. Ja stwierdziłam że mnie osobiście coś takiego denerwuje. Nie widze oznaki czepiania się.

A komentarze mają to do siebie że nie zawsze są ładne. Po prostu mnie ten avek śmieszy i co w tym złego? Nic.
Stary 2010-04-10, 16:05   #868
crozee
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm nie wiem... ciężko stwierdzić. No cóż, polecieli i nic z tym teraz nie zrobimy.

A nie mam pojęcia jak u nas będzie, bo np. dzisiaj dzwoniłam do kina (mam zarezerwowany bilet na dzisiaj) czy seanse normalnie się odbywają i pani powiedziała, że wszystko normalnie.
Więc pewnie i jutro tak będzie.
moja znajoma ma dzisiaj slub...... troche jej wspolczuje, bo nie wiadomo, czy ludzie beda chcieli sie bawic..
Stary 2010-04-10, 16:11   #869
OlkaR
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez crozee Pokaż wiadomość
moja znajoma ma dzisiaj slub...... troche jej wspolczuje, bo nie wiadomo, czy ludzie beda chcieli sie bawic..
Wydaje mi się, że nie będzie z tym problemu. Tzn. no niestety tak to bywa w życiu że nie zawsze wszystko jest pięknie i kolorowo. Ale wydaje mi się, że nie ma sensu robić stypy z wesela w takich okolicznościach. Mój brat cioteczny miał ślub dzień po pogrzebie dziadka... A jednak się bawiliśmy.
W koncu to ma być najszczęśliwszy dzień w jej życiu i myślę, że goście zrobią żeby taki własnie był.
Stary 2010-04-10, 16:39   #870
butterfly20
Zakorzenienie

Hmm w Konstytucji nie ma zapisu odnośnie tego,kto z kim może podróżować a kto nie
Ale moim zdaniem powinno być. Ponoć w maju Tusk i Kaczyński mieli razem gdzieś lecieć.
Ale pikuś jakby był Premier z Prezydentem. Gorzej jakby leciał Prezydent+ Marszałek Sejmu+ Marszałek Senatu. Wtedy nie byłoby żadnej ciągłości w razie wypadku-czyli nie wiem co by było.

Ja tak sobie rozważam po swojemu,niemal prawniczemu.
Ale i tak muszę przyznać,ze Nasza Konstytucja jest na bardzo wysokim poziomie

A odnośnie sporów religijnych to ja się nie wypowiadam. Mam w Rodzinie ludzi mocno wierzących,a mam też ateistę-mojego Tatę.I szanuję zdanie każdego z nich. Jednak nie lubię mówienia,ze widocznie ktoś już zrobił wszystko na tym świecie...moim zdaniem nie da się tego zmierzyć,a w przypadku jeśli ja nie znam tych ludzi prywatnie (mówię o ofiarach tej tragedii) to już w ogóle nie wydawałabym takich sądów.
Natomiast bardzo lubię wykłady z Prawa Kanonicznego. Wiele osób śmieje się podczas nich z Księdza Profesora,ale moim zdaniem niesłusznie. Fajnie jest poznać postrzeganie pewnych spraw od strony Kościoła.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości