|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Włosy niech rozwiewa wiatr, niech zazdrości cały świat..." Zazdrośnice po raz
Wielokrotnie padły już te słowa, ale je powtórzę - takie chwile mają łączyć a nie dzielić. Nie ma sensu się sprzeczać.
|
|
|
|
#842 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: "Włosy niech rozwiewa wiatr, niech zazdrości cały świat..." Zazdrośnice po raz
Cytat:
|
|
#843 |
|
Zakorzenienie
|
Dzi...
to już brzmi prawie jak sekta... Zresztą ja zawsze takie zgromadzenia uważałam za sekty. Miałam okazję być na spotkaniach jakiejś tam oazy, młodzieży franciszkańskiej i czegoś tam jeszcze i po kilku zawsze uciekałam.
|
|
|
|
#844 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#845 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba każdy może mieć własne zdanie i poglądy na ten , a nawet takie tematy .... Nie wiem po co ta krytyka , że jak Ty możesz tak mówić . Każdy ma inne podejście do całego życia więc nie rozumiem niejednych waszych wypowiedzi i czepiania się ...
Mnie osobiście takie coś bardzo wkurza , że ktoś ocenia mnie po jednym zdaniu . |
|
|
|
#846 |
|
Zakorzenienie
|
A ja uważam, że jak ludzie nie potrafią się "złączyć" w normalnych sytuacjach to tragedia nic tu nie da. W obliczu tragedii zwykle się wyłania większość hipokrytów. Nic poza tym.
|
|
|
|
#847 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
heh..nie skomentuje tego bo nie mam zamiaru się kłócić. Tak jak u arrakis ja nie potępiałam Twoich poglądów .. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- Cytat:
|
|
|
#848 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#849 |
|
Zakorzenienie
|
nie pasuje? zawsze można składać reklamacje i zażalenia
ktoś kto zna Boga bliżej wie że cierpienie to nie okaz jego niesprawiedliwości a raczej łaska i próba wiary. no ale to dla osób wierzących. btw. neokatechumeni i wspólnoty neokatechumenalne przeżywają swoją religijność w wyjątkowy sposób. mają inna oprawę mszy świetej inne części stałe. a to że ktoś umarł dla osoby w neokatechumenacie oznacza spotkanie z Bogiem i stąd radość bo życie ma przygotowywać do spotkania z nim. Pewnie dlatego śpiewali jak Dzi napisała na "wesoło". taki charyzmat wspólnoty. |
|
|
|
#850 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale chyba nie uważasz siebie za fanatyczkę Bo nie rozumiem dlaczego dotknął Ciebie wyboldowany tekst
|
|
#851 |
|
Zakorzenienie
|
ale co to znaczy fanatyczka? albo fanatyk?
bo ja się nie odnajduję w tej terminologii... jak się taka osoba zachowuje?
|
|
|
|
#852 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja zreszta nie potepiam niczyich pogladow - napisalam tylko ze teksty typu bo bog tak chcial w obliczu takiej tragedii sa moim zdaniem przesadzone
gdy nie materia tylko myśl jest ciałem... Edytowane przez arrakis Czas edycji: 2010-04-10 o 15:33 |
|
|
|
|
#853 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Fanatyzm (łac. fanaticus - zagorzały, szalony) – postawa oraz zjawisko społeczne polegające na ślepej i bezkrytycznej wierze w słuszność jakichś poglądów politycznych, religijnych lub społecznych. Przejawem fanatyzmu jest skrajna nietolerancja wobec przedstawicieli odmiennych poglądów. W odniesieniu do różnych sytuacji (np. określając kibiców mianem "fanatycznych") określenie "fanatyk" może mieć mniej pejoratywny lub nawet pozytywny wydźwięk. Używa się wtedy skrócenia "fan". Oznacza ono wtedy zagorzałość, oddanie jakiejś idei, gotowość poświęcenia się dla niej. Różnica między fanem a fanatykiem jest taka, iż pomimo ogromnego zainteresowania daną sprawą, zachowanie fanatyka pogwałca normy społeczne, a fana - nie. Po raz pierwszy określenia fanatici użyto wobec kapłanów bogini Bellony w Rzymie[1].
|
|
#854 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A swoją drogą to Twój avek mi podjeżdża lekko pod fanatyzm. No ale, to moje stwierdzenie. Co do tych "prób" i stwierdzenia, że to jest dla osób wierzących. Ja wierzę w Boga ale dziękuję bardzo za "łaskę" zmagania się np. z nowotworem. Ktoś kiedyś powiedział (nie przytoczę dokładnie ale mniej wiecej) "Cierpienie nie uszlachetnia, czyni nas oziębłymi i nieczułymi". Odnośnie wspólnot. Nie musisz wyjaśniać na czym to polega, bo zdążyłysmy zauważyć że się trochę "inaczej" zachowują. Po prostu nas dziwi takie podejście do sprawy śmierci. Ale... każdy ma jakieś swoje zboczenia. Dla mnie to sekty i tyle. |
|
|
|
|
#855 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ale nikt nie wie jak było naprawdę.
|
|
|
#856 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#857 |
|
Zakorzenienie
|
Eee z tą religijnością to może nie przesadzajmy.
I te świeczki,wstążki itp. też mnie wnerwiają. Olka ale mi chodziło głównie o to,że najwyższe głowy państwa-dajmy przykład- Prezydent,Premier i Marszałek Sejmu nie powinni w razie czego podróżować razem.Potrafisz sobie wyobrazić co by było,gdyby Tusk i Komorowski też byli na pokładzie?Bo ja nie.To byłaby totalna masakra. A tak to jeszcze można czuć się chociaż troszkę bezpiecznie...
|
#858 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakaś dziewczyna kiedyś słusznie tu napisała,że jak ludzie rozmawiają o swoich poglądach religijnych to zawsze będzie jakaś kłótnia a chyba tego nie chcemy? Nie dzisiaj... Arrakis dokładnie napisałaś,że śmierć nie ma głębszego sensu...
![]() Edytowane przez madziamacius8786 Czas edycji: 2010-04-10 o 15:40 |
|
|
|
|
#859 | |
|
Zakorzenienie
|
madziu - przeciez sie nie klocimy - dyskutujemy - ty, sanrio macie swoej poglady, ja, olka, dzi swoje - i kazdy ma prawo je wyrazic i nie zgodzic sie z innymi przeciez prawda?
---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- no wlasnie - glebszego - czyli dopatrywania sie w niej dzialan jakiejs sily wyzszej. A nie ze nie ma zadnego sensu
|
|
|
#860 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie Madziu, nie kłócimy się tylko dyskutujemy. Nie wiem co w tym było "niefajnego". Po prostu odesłałam do odpowiedniego źródła.
Motylku, nie powinni i dlatego właśnie w takim składzie nie lecieli. No nic, zobaczymy co się z tego rozwinie, ale coś czuję że dziś i jutro będzie żałoba, a w poniedziałek któryś wystapi w TV i powie "no dobra, tragedia tragedią ale wybory musimy zrobić" i zaczną spoty wyborcze lecieć :/ wcale bym się nie zdziwiła gdyby tak właśnie było, w końcu to nasza kochana Polska. |
|
|
|
#861 |
|
Zakorzenienie
|
Ale np.Szef Sztabu Generalnego Wojska Polskiego też nie powinien lecieć.Szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego w moim odczuciu również...
My podobno mamy mieć jutro pozamykane wszystkie Centra Handlowe,więc niestety dzień wolny...
|
#862 |
|
Zakorzenienie
|
sa rózne rodzaje fanatyzmu... jest fanatyzm 'katolicki', ale tez i ateistyczny...
Zejdzcie dziewczyny z wiary innych osob, bo nie wiem, co wam daje takie krytykowanie?? Moze jesli madzia tłumaczy sobie ze "bog tak chciał" to łatwiej jest jej zniesc tą tragedię???? co do cierpienia i czynienia oziebłym to uwazam, ze to wszystko zalezy jak kto przyjmie to cierpienie. nie uważam, zeby nasz Papiez stał sie oziębły przez cierpienie... Cierpienie umacnia.. ale tylko tych, ktorzy tego chcą... co do neokatechumenatu, to z tym trzeba ostrożnie... Bo powstaje wiele wspolnot, ja miałam z jedna stycznosc i niestety niekoniecznie słuzyła ona tylko Bogu... chciałam cos napisać, ale stwierdziłam, ze sie powstrzyam, bo nie zrozumiecie mnie, a bede tylko wyszydzona i zjechana przez niektorych jako dewotka i fanatyczka... Przykre jest to, ze głosimy uniwersalną prawdę "Bądz dobrym człowiekiem", a będąc "dobrym człowiekiem" nie szanujemy wiary innych................... ....... Gwizdak tez jest niewierząca i NIGDY nie padło z jej ust słowo krytyki w naszym kierunku. i taka mała refleksja- Polska jest uważana za kraj katoli, ktorzy najezdzaja ze wszystkich stron, a wiekszosc ludzi dookoła mnie to ci po chrzcie i komunii, ale juz nie wierzący. My, katolicy , szanujemy to, ze nie wszyscy wierzą w Naszego Boga. Nie wszyscy ateisci szanują niestety naszą wiarę. ehhh patrze na strone onetu i nie moge uwierzyc, ze to stało sie naprawde.....
|
#863 |
|
Zakorzenienie
|
Crozee kurcze przecież nikt nikogo nie krytykuje. Wyrażamy swoje zdania i tyle. Jedna wierzy, druga nie wierzy, trzecia wierzy w 50% i jest ok. No przynajmniej wg mnie jest ok...
|
|
|
|
#864 |
|
Zakorzenienie
|
jest ok, ale troche mnie zabolało, ze czepiacie sie tego co Madzia napisała i nieładnie skomentowałas avatar sanrioo.... z reszta, skonczmy juz z tym. to nie jest istotne dzisiaj.
|
#865 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie mam pojęcia jak u nas będzie, bo np. dzisiaj dzwoniłam do kina (mam zarezerwowany bilet na dzisiaj) czy seanse normalnie się odbywają i pani powiedziała, że wszystko normalnie. Więc pewnie i jutro tak będzie. |
|
|
|
|
#866 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A komentarze mają to do siebie że nie zawsze są ładne. Po prostu mnie ten avek śmieszy i co w tym złego? Nic. |
|
|
|
|
#868 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#869 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W koncu to ma być najszczęśliwszy dzień w jej życiu i myślę, że goście zrobią żeby taki własnie był. |
|
|
|
|
#870 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm w Konstytucji nie ma zapisu odnośnie tego,kto z kim może podróżować a kto nie
![]() Ale moim zdaniem powinno być. Ponoć w maju Tusk i Kaczyński mieli razem gdzieś lecieć. Ale pikuś jakby był Premier z Prezydentem. Gorzej jakby leciał Prezydent+ Marszałek Sejmu+ Marszałek Senatu. Wtedy nie byłoby żadnej ciągłości w razie wypadku-czyli nie wiem co by było. Ja tak sobie rozważam po swojemu,niemal prawniczemu. Ale i tak muszę przyznać,ze Nasza Konstytucja jest na bardzo wysokim poziomie ![]() A odnośnie sporów religijnych to ja się nie wypowiadam. Mam w Rodzinie ludzi mocno wierzących,a mam też ateistę-mojego Tatę.I szanuję zdanie każdego z nich. Jednak nie lubię mówienia,ze widocznie ktoś już zrobił wszystko na tym świecie...moim zdaniem nie da się tego zmierzyć,a w przypadku jeśli ja nie znam tych ludzi prywatnie (mówię o ofiarach tej tragedii) to już w ogóle nie wydawałabym takich sądów. Natomiast bardzo lubię wykłady z Prawa Kanonicznego. Wiele osób śmieje się podczas nich z Księdza Profesora,ale moim zdaniem niesłusznie. Fajnie jest poznać postrzeganie pewnych spraw od strony Kościoła.
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:27.

to już brzmi prawie jak sekta... Zresztą ja zawsze takie zgromadzenia uważałam za sekty. Miałam okazję być na spotkaniach jakiejś tam oazy, młodzieży franciszkańskiej i czegoś tam jeszcze i po kilku zawsze uciekałam.
bezsensowne silenie sie na wytlumaczenie smierci ktora jest niewytlumaczalna i nie ma sensu jakiegos glebszego - po prostu jest i tyle...

ktoś kto zna Boga bliżej wie że cierpienie to nie okaz jego niesprawiedliwości a raczej łaska i próba wiary.
Bo nie rozumiem dlaczego dotknął Ciebie wyboldowany tekst