|
|
#1651 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Co ostatnio sobie uszyłyście?
zawsze wiedzialam, ze się gryzą. ALe kilka dni temu w amerykańskiej werdji programu 'jak się nie ubierac' zaproponowano polaczenie fioletowej kiecki i niebieskich butow... ![]() ale sama jechalam rok temu na wesele w fioletowej bluzce i niebieskiej spodnicy (sic!) - siostra (artystyczna jest bardzo) dobierala odcienie. Wiec wszytsko pewnie zalezy jakie to odcienie fioletu i czerwieni.... Przypomne tylko, ze kiedy uczono iz rozowy i czerowny sie gryza a swego czasu promowane bylo polaczenie tych dwoch kolorow w odpowiednich odcieniach. Ciezko bedzie doradzic nie widzac kolorow na zywo... |
|
|
|
|
#1652 |
|
Rozeznanie
|
Dawno nic tu nie wrzucałam bo nie mam zbyt wiele czasu, żeby szyć w ciągu roku akademickiego ale przez święta uszyłam pudrową spódniczkę i torebkę z czarnego skaju
|
|
|
|
|
#1653 |
|
Zakorzenienie
|
Dawniej nie zastanawiałabym się ani minuty ,tylko po prostu poszłabym fioletowo -czerwona i już
|
|
|
|
|
#1654 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No, śliczna ta spódniczka!!! ![]() Pochodziłabym chętnie w takowej lecz nie chadzam w spódnicach, co chyba czas zmienić. Poproszę o grubsze nogi
|
|
|
#1655 |
|
Przyczajenie
|
a czy Burda young jest dostępna w Polsce? w empiku się nie spotkałam, a szukam jakiegoś wykroju na tego typu sukienkę:
http://www.burdafashion.com/en/Patte...9-1450000.html na forum nie znalazłam nic podobnego... |
|
|
|
|
#1656 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cos ode mnie. Sukienka z dzianiny szyta na Świeta. Niestety pogoda nie dopisała i czeka na lepsze czasy. |
||
|
|
|
|
#1657 |
|
Wtajemniczenie
|
piękna kiecka Susanno! Ładnie odszyta na szwach. Masz talent!! I do tego mój ulubiony fason!!
szukam ostatnio podobnego wykroju, coś znalazłam ale dekolt mi się nie podoba, ciekawe czy uda mi się go zmienić.... |
|
|
|
|
#1658 |
|
Zakorzenienie
|
Wiśnio dziękuję
|
|
|
|
|
#1659 |
|
Wtajemniczenie
|
Susanno, a który nr? może go akurat mam. Bo właśnie szukam sukienki z okrągłym dekoltem a w tym fasonie znalazłam tylko taki trapez (zwężany przy szyi, przy biuście szeroki) i nie bardzo mi się to podoba. Biustu specjalnie małego nie mam, ale ostatnio też wole proste fasony
|
|
|
|
|
#1660 |
|
Zakorzenienie
|
Wiśnio sprawdziłam - ta sukienka jest z nr 12/2007
O pamiętam, ze w tym numerze były piękne sukienki na takie wyjątkowe okazje |
|
|
|
|
#1661 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuje Kochana
|
|
|
|
|
#1662 |
|
Raczkowanie
|
Jak uszyć tutu?
Wieelkie pytanie do szyjących Wizażanek
![]() Marzę o tutu zamieszczonym na zdjęciu, ale mogę nigdzie takiego znależć, większość to po prostu warstwy materiału naszyte na gumkę, a mi chodzi...no, o takie jak na zdjęciu ;> Więc postanowiłam podjąć próbę uszycia sobie owego ciuszka. I tu pytanie do Was: jak się za to zabrać?... Bo jeśli o szycie idzie to jestem raczej, hm, laikiem. Ale ambitnym
|
|
|
|
|
#1663 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jak uszyć tutu?
Aa, i zdjęcie ;DZałącznik 3031076
|
|
|
|
|
#1664 |
|
Rozeznanie
|
Witam
![]() dawno mnie tu nie było, ale i dawno nie szyłam, W tej chwili mam na tapecie zwiewna, dluga do ziemi spódnice, ale juz mam kilka innych projektów w głowie. I stąd moje pytanie, czy szył ktos sukienke z burdy 5/2009 model 117? kusi mnie bardzo, ale nie wiem czy sukienka nie bedzie obciskała w ramionach, czy bedzie sie dalo w niej podniesc rece do gory ![]() zastanawiam się, czy ewentualnie nie zrobic ich troche szerszych, wszelkie sugestie mile widziane
|
|
#1665 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tzn nie tą konkretnie, bo na Twoim zdjęciu jest 117B a ja szyłam właśnie 117, chociaż nie wiem czym one się różnią. No więc moim zdaniem sukienka jest raczej wygodna, jak na ten typ znaczy się. Ja ją szyłam z satyny, na ślub cywilny, więc co prawda niewiele tam musiałam machać rękami ale wydaje mi się, że nie powinno być z tym problemu. Ja ją jeszcze musiałam zwężyć, ale jestem raczej wąska w ramionach. No i dekolt jest taki jakby ruchomy więc to też daje jakąś swobodę ruchów.Jeszcze betty_b szyła ten model, z tego co pamiętam, może też się wypowie ![]() Gdzieś tam na wcześniejszych stronach są zdjęcia. |
|
|
|
|
|
#1666 |
|
Rozeznanie
|
dziękuję
tak mi się wydawało, że już tą sukienkę tu widziałam, ale nie pamiętałam zupełnie kto i kiedy ja pokazywał, znalazłam przed chwilą i tą Twoja i Betty i ślicznie wyglądają,swoja chce uszyć z tej bawełny, materiał jeszcze do mnie nie dotarł, wiec nie wiem jaka bedzie w dotyku, ale prawdopodobnie niezbyt elastyczna, dlatego tak się obawiam, tego ograniczenia ruchu w ramionach, to ma byc letnia sukinka na codzien, wiec chce zeby byla wygodna i nie krepowała ruchów, od wczoraj się nad tym zastanawiam i w miedzy czasie znalazłam inna sukienke, prostszą i być moze bardziej odpowiednia dla tego materiału, z burdy 2/2009
|
|
#1667 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sukienka jest wygodna, ja szyłam z satyny. Rękawki wyszły takie raczej luźno opadające, więc nie ma obaw, żeby była zbyt wąska. Tym bardziej, że ja mam raczej szerokie ramiona. https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...0&d=1242158049 Edytowane przez MarudexuS Czas edycji: 2010-04-17 o 13:59 |
|
|
|
|
|
#1668 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ha! A tą też akurat szyłam, widzę, że mamy podobne gusty Nie wstawiałam jej tutaj do wątku, bo jakoś o niej zapomniałam. W tej ramiona z całą pewnością nie będą za wąskie, bo w zasadzie to nie ma rękawów tylko przedłużenie całości. Ale jeszcze nie miałam jej okazji założyć na żadne wyjście, więc jak jest z wygodą w praktyce, to niestety nie wiem, ale mierzona po uszyciu wydaje się całkiem całkiem. Aha, i ma piękne wycięcie z tyłu
Edytowane przez kociczek Czas edycji: 2010-04-17 o 19:10 |
|
|
|
|
|
#1669 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
sukienka jest świetna, co raz bardziej mi się podoba ten model tylko chyba bede musiała znalezc inny material do niej, bardziej elastyczne ![]() Cytat:
to moze sie pochwalisz sukienka?
|
|
|
#1670 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://sewingbytheseatofmypants.blog...ogress_16.html - fajna ![]() http://www.assortednotions.com/search/label/02-2009-124 - mniej fajna, nawet ta babka którą ją uszyła ma mieszane uczucia ![]() oba blogi warte obejrzenia zwłaszcza ten drugi.A ja się przy okazji pochwalę nową bluzką, burda Szycie krok po kroku chyba z roku 2007, cienki batyst w grochy, cena za metr ok. 25 zł, kupiłam 0,8 (potrzeba wg burdy 0,7, ale ja wydłużałam bluzkę) w oryginale bluzka ma wg burdy 54 cm długości, ja wydłużyłam górną część o 1 cm i dolną o 5 cm, więc teoretycznie ma 60cm, ale nie mierzyłam. mi się bardzo podoba, szyje się błyskawicznie, materiału potrzeba tyle co nic, na pewno jeszcze skorzystam z tego wykroju. Uwaga odnośnie opisu w burdzie - bo się namęczyłam z wszyciem tasiemki ze skosu na obszyciu dekoltu. napisane było - tasiemkę ze skosu złożyć prawą stroną DO ŚRODKA... i nijak mi nie wychodziło, żeby było ładnie, zrobiłam po swojemu - prawą stroną na zewnątrz, i tak nie jest idealnie, ja nigdy nie wiem jak obszywać dekolty, ale wygląda ok, szycia nie widać
djin djin Edytowane przez MarthaB Czas edycji: 2010-04-19 o 10:16 Powód: dodałam zdjęcia |
|
|
|
|
|
#1671 |
|
Rozeznanie
|
bluzka wygląda super! z reszta już ci to mówiłam
![]() a ten drugi blog znam, hmm ale wczytałam się w notkę i nie zauwazyłam, zeby ta dziewczyna byla szczegolnie niezadowolona z sukienki ;-)
|
|
#1672 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiesz, ja tez czasem mam problemy z tym co piszą w burdzie w opisie szycia. Bywa, ze często robię po swojemu i tez jest ok Ostatnio miałam dylemat z bombką. W opisie burdy było, zeby na dole gumkę wszyć, tym razem jednak wszyłam, bo lepiej sie ułożyła. Zreszta widać na fotce ![]() I dodatkowo prezentuje bluzeczkę. Chodziłam za tym wykrojem kilka tygodni. Bo tkanina była droga i nie chciałam popsuć przerabiając jakiś inny wykrój. Ale wyszło mi tak jak chciałam ![]() Na fotkach bluzka z dzianinki z burdy sprzed chyba 6 lat I spódniczka bombka, z sukienki, o której kilka dni temu rozmawiałyśmy (dziewczyny wklejały takiej czarnej sukienki bombki). Tak myślałam, trzeba było dodać 10 cm (mam 169 cm wzrostu) bo inaczej by była za bardzo nad kolano.
|
|
|
|
|
|
#1673 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a ja mam 182 cm wzrostu - i ZAWSZE wydłużam spódnice, sukienki i bluzki. i zawsze się zastawiam jak się będą te ubrania układały - zwłaszcza sukienki, żeby mi potem nie podchodziły pod pachy. Niezbyt mi się chce przerabiać wykroje tak jak jest opisane
|
|
|
#1674 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
te burdy zachomikowała moja siostra, cale szczęście mieszka nie daleko. Ale tez czasem żałuje, ze kserowanie wykroju jest całkiem nie opłacalne. Bo ksera są takie duże, ale kosztuje ta majątek.... Co do wzrostu, to ja mam zaburzone proporcje - kończy się przedłużaniem spodni i spódnic oraz rękawów w bluzek. Zastanawia mnie, czemu nie robią wykrojów na wysokie kobiety? Zwłaszcza, ze robią na niskie.... |
|
|
|
|
|
#1675 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Teraz jak tak patrzę na te zdjęcia, to jednak mi się bardziej ta druga sukienka podoba i prawdę mówiąc jest też o dziwo wygodniejsza. Ale całkiem możliwe, że tą tutaj troszkę sknociłam, bo to była akurat moja pierwsza szyta sukienka i chyba ją ciut za bardzo zwężyłam na pupie (zawsze się boję, że będzie na mnie wisieć, i czasem tak się kończy to zmniejszanie )
|
|
|
|
|
|
#1676 |
|
Rozeznanie
|
Wiśnia śliczne ubrania, a materiał na bluzkę piękny, świetnie wygląda w tym fasonie
![]() Kociczku fajna ta sukienka i nic a nic nie widać, żebyś ją sknociła a w biodrach jest akurat (przynajmniej tak wyglada na zdjęciu ) tylko rękawki są bardziej obszerne niż się spodziewałam ale ślicznie się na tobie ukłąda
|
|
#1677 | ||
|
Zakorzenienie
|
MarthaB Fajnie Ci ta bluzeczka wyszła
Urocze te groszki ![]() Cytat:
tez szyję po swojemu ![]() Bardzo podoba mi się spódniczka, lubie takie fasony I bluzeczka tez niczego sobie Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1678 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny rewelacyjne ciuszki uszyłyście
Nic tylko się zachwycać A juz ta sukienka biała z czarnym wzorem ......... Miodzio i nic nie widac zeby była za ciasna. Idealnie lezy A figury to zazdraszczam nieziemsko Cytat:
mam spory dorobem Burd nawet z '96. A juz z '97 to na pewno mam conajmniej kilka szt Kiedys to sie kupowało te gazetki bo i tansze i wiele wiecej wykrojów w nich było
|
|
|
#1679 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj trafiłam na ten wątek i muszę powiedzieć, że jestem pod ogromnym wrażeniem Waszych zdolności. Większość z was chyba amatorsko się szyciem nie zajmuje...? ![]() Swojego czasu zajmowałam się (podobnie jak Marikusia) szyciem Miśków dla najbliższych. gdyby co, to służę pomocą i wzorami. Poniżej parę moich skarbów ![]() Pozdrawiam Edytowane przez Lucy1111 Czas edycji: 2011-01-16 o 23:35 |
|
|
|
|
|
#1680 |
|
Zakorzenienie
|
Aha, chciałam Was jeszcze zapytać, jak sobie radzicie z wykończeniem brzegów tkaniny, jeśli nie posiadacie overlocka? Typowy zygzak nie zawsze estetycznie wygląda. Tasiemki? Szew francuski?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:33.

Bo jeśli o szycie idzie to jestem raczej, hm, laikiem. Ale ambitnym