|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1081 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY CZ.II-wchodzisz na własną odpowiedzialność:
Czy oleje stosuje się na mokra czy na sucha skórę?
|
|
|
|
#1082 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY CZ.II-wchodzisz na własną odpowiedzialność:
Cytat:
wychodziła mi taka jakby to rzec... "biała zawartość" Teraz też mnie któryś zapycha, kurczaki.... ale korzystam z 4 obecnie i ciężko mi będzie dojść, który to .... Tamanu jest najbardziej tłusty z tych, które stosuję. Natomiast nieziemsko dobrze radzi sobie z wypryskami o innym charakterze niż zapchaniowy ![]() Co do zapychania przez żel HA to nawet nie pomyślałam o tym Ciężko mi w to uwierzyć, żeby on mógł zapychać.Charlotte95 - ja oleje używam na suchą skórę, ale łącze je zawsze (oprócz maceratu z kasztanowca, który daję pod oczy) z HA.
|
|
#1083 |
|
Zadomowienie
|
do mnie dzis przyszla dlugo wyczekiwana przesylka z BU
hydrolat kupilam glownie do zastosowan na skore glowy i wlosy, ma przyjemny zapach ale oczywiscie lekki jestem w stanie rozpoznac po zapachu ze to rozmaryn ![]() natomiast jesli chodzi o zapach oleju z kocanki (kupionego glownie ze wzgledu posiadana przeze mnie cere naczynkowa)... szczerze? tylko sie nie smiejcie... pachnie jak marynata do miesa ewentualnie jak pieczony kurczak z pieprzem moj TZ mnie obwachuje i bardzo mu sie podoba hihinajpierw nalozylam na twarz solo, ale nie nie wchlonal sie zupelnie wiec jeszcze dodalam HA i wszystko bylo ok. (mam skore mieszana,swiecaca, pory widoczne) mam nadzieje ze na naczynka podziala-bede go tez testowac na mojej mamie, wiec zdam relacje za jakis czas
|
|
|
|
#1084 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Więc może, żeby zatrzymać więcej wilgoci mogę kłaśc olej na twarz zwilzoną wodą? No nie wiem, wypowiedzcie się Doświadczone czy kładzie się oleje na suchą czy na mokrą twarz ![]() Dodam, że mam cerę mieszaną. Edytowane przez Charlotte95 Czas edycji: 2010-04-02 o 07:52 |
|
|
|
|
#1085 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale ja daje olej na zwilżoną (spsikaną hyrolatem) twarz najlepiej spróbuj tak i tak... a potem rób tak, jak ci najlepiej, bys nie odczuwała jakiegokolwiek dyskomfortu
|
|
#1086 |
|
Raczkowanie
|
Który olej jest najlepszy na włosy? Spróbowałam konopnego ładnie nawilżył ale włosy były bardzo puszyste a ja tego nie znoszę
, za to jojoba nie napuszył wcale.
|
|
|
|
#1087 |
|
Raczkowanie
|
Zawsze poleca się do tego celu olej kokosowy. Ja ze względu na uczulenie na kokosa stosuję masło cupuacu i tucuma, fajnie odżywiają końcówki.
Mam dosyć zanieczyszczoną skórę i planuję przy następnym zamówieniu wziąć kwas salicylowy do olejku 2% BHA. Już teraz bym chciała zastanowić się nad modyfikacją przepisu Tak więc, czy mogłabym zrobić go tylko na oleju konopnym? Wiem, że kwas salicylowy najlepiej rozpuszcza się w maceratach, a olej konopny zbyt trwały nie jest... No ale pomęczyłabym się z mieszaniem i ewentualnie zrobiła odpowiednio mniejsze porcje. Mam macerat brzozowy, ale już nie jestem pewna, czy mnie nie zapycha. Dlatego zapytam się Was, czy nie kombinuję za dużo?
|
|
|
|
#1088 |
|
Zadomowienie
|
wreszcie kupiłam upragniony olej słonecznikowy
na zakupach w BOMI Moja cera go uwielbia, zaskórniki i zapchane pory automatycznie sie otwierają i wylewają całe wstrętne złogi ![]() Wbrew pozorom nie tak łatwo go dostać taki czysty nierafinowany, tłoczony na zimno ![]() I ten zapach
|
#1089 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1090 |
|
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny i mam do Was pytanie.
Chciałabym zrobić olejek myjący do twarzy, a kompletnie nie wiem który przepis z Mazideł wybrać. Chcę go tylko do mycia, a nie zmywania makijażu. Zastanawiam się nad olejkami z: - Cromollientem http://mazidla.com/index.php?option=...id=90&Itemid=2 -Glyceryl Cocoate http://mazidla.com/index.php?option=...d=135&Itemid=2 -Polysorbate 85 http://mazidla.com/index.php?option=...d=136&Itemid=2 - Imwitor 380 i Lecytyną sojową HLB 4. http://mazidla.com/index.php?option=...d=122&Itemid=2 Kompletnie nie wiem który wybrać. Mam cerę mieszaną, naczynkową z niespodziankami i zapchaną. Broszę bardzo o pomoc ![]() Czekam aż będzie dostępny olejowy ekstrakt z rozmarynu i robię zamówienie. Przy okazji zamówię oleje i hydrolaty jeszcze Już się nie mogę doczekać |
|
|
|
#1091 |
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() potrzebuję coś (w domyślę jakis olej, hydrolat- chodz ten ma chyba slabsze dzialanie) o dzialaniu przeciwzapalnym, przecialergicznym
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
|
|
|
|
#1092 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przeciwzapalny i przeciwalergiczny jest olej z kocanki chociaż wszyscy głównie polecają na naczynka, ja go stosuję i świetnie łagodzi podrażnienia i zmniejsza zaczerwienienia, z Biochemii Urody: "Dodatkowo Olej z kocanki: - Wykazuje własności antyoksydacyjne, zwalcza wolne rodniki, przyczyniające się do przedwczesnego niszczenia skóry. - Działa antybakteryjnie, antyseptycznie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. W badaniach wykazuje aktywność przeciwko bakteriom i drożdżakom z rodzaju Staphyllococcus aureus, Candida albicans i Mycobacterium phlei. - Redukuje zapalenia i stany alergiczne skóry. - Dzięki bazowemu olejowi słonecznikowemu - nawilża, natłuszcza i wygładza skórę oraz wzmacnia barierę lipidową naskórka. - Zaliczany jest do lekkich, szybko wchłaniających się w skórę olejów." Właśnie na noc szykuję sobie mieszankę olejową: - odrobina żelu hialuronowego (BU) - 10 kropel oleju z orzecha włoskiego (Mazidła) - 5 kropel oleju winogronowego(Mazidła) - 5 kropel oleju z kocanki (BU) Edytowane przez eunchae Czas edycji: 2010-04-06 o 00:04 |
|
|
|
|
#1093 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny, melduję się jako maniaczka olejków i hydrolatów (chociaż hydrolaty tylko lubię)
Olejkami zwykle robię masaże twarzy, albo stosuję pod krem na noc, po peelingu. W swoich zacnych zbiorach posiadam: z migdałów, sezamowy, z czarnej porzeczki, z orzechów laskowych i olejek na blizny BU (który śmierdzi przyprawą kuchenną) ![]() Jak myślicie jaki z tych olejków (lub zupełnie inny, jestem otwarta na nowe zakupy |
|
|
|
#1094 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1095 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
arganowy- ma go 46,1% dyniowy- 20-30% kokosowy- 4-12% z pestek malin- 13,3% rokitnikowy- 14-18% z róży rdzawej- 15,2% słonecznikowy- 19% masło tucuma- 12-13% wiesiołkowy- 5,4% z zielonej kawy- 5-20% Niezła rozbieżność! Ja sięskusiłam i zamówiłam olej z rokitnika i pestek malin- mam nadzieję, że mimo takie % nie zapcha mnie bo się wścieknę
Edytowane przez vipek Czas edycji: 2010-04-07 o 19:54 |
||
|
|
|
#1096 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1097 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#1098 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chociaż miałam dużą przerwę, 2 miesiące. Śmierdzi magą kuchenną, a w dodatku mam podejrzenie zapychania chociaż nie jestem na 100 % pewna. W każdym bądź razie nawet jest ok, duzych blizn nie usunie, ale te małe jak najbardziej, na duże ze szczerym sercem polecam kwasy |
|
|
|
|
#1099 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chociaż w sumie, to nawet ciężkie masła mają go stosunkowo mało - popatrzcie na shea, cupuacu czy olej kokosowy. |
|
|
|
|
#1100 | |
|
Raczkowanie
|
Faktycznie olej z orzecha włoskiego ma 10% kwasu palmitynowego, ale oleinowego tylko 2,1% (używam ten z mazideł i tam tak odczytałam ze specyfikacji). I nic a nic mnie nie zapycha! A co do tego oleju konopnego to chyba źle postawiłam diagnozę, jeszcze będę go próbować czy mnie zapycha czy nie. Za to na 100% zapycha mnie olej z kocanki na oleju słonecznikowym. Ale w małym stężeniu jest świetny
![]() ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ---------- Cytat:
Szkoda że mnie zapycha więc na całą twarz nie mogę stosować
|
|
|
|
|
#1101 |
|
Raczkowanie
|
Eunchae, ładnie to tak kusić?
Nie miałam dotychczas do czynienia z orzechem włoskim, a konopny wciąż badam pod kątem zapychania... I chyba dojdzie mi kolejny olej do badania
|
|
|
|
#1102 |
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny
Właśnie planuję swoje pierwsze zamówienie z BU czuję, że wpadłam po uszy w naturalną pielęgnację (nic tylko liczę pieniądze).Chciałabym zamówić też jakieś kosmetyki dla mojej mamy, a jej zależy najbardziej na wygładzaniu cery, zmarszczek, stąd pytanie-Jakie oleje najlepiej sprawują się pod tym względem? Zastanawiam się też nad serami dla cery dojrzałej, macie jakieś typy? |
|
|
|
#1103 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chociaż jakby troche je ruszył..
|
|
|
|
|
#1104 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o olej to może ten z róży rdzawej- jest podane w pierwszej kolejności że jako kuracja przeciwzmarszczkowa- też ma witaminki. |
|
|
|
|
#1105 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1106 |
|
Wtajemniczenie
|
Myslę, że spróbuję
Będę miała pretekst, żeby mi mama zamówiła inne fajowe rzeczy z BU (męki nieletnich)
|
|
|
|
#1107 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny. Właśnie przymierzam się do zrobienie zamówienia z Biochemii Urody. Bardzo dużo czytałam odnośnie olejków do demakijażu twarzy i widziałam że w BU mają gotowe zestawy. Ja mam cerę mocno odwodnioną i do tego mieszaną (taki dziwny mix..) czy mogłybyście mi polecić jakiś olejek do demakijażu? Bo tam jest ich tyle że już sama nie wiem co będzie dla mnie dobre i może jeszcze jakąś maseczkę do twarzy. Będę wdzięczna za pomoc- już sama się gubię za dużo tych kosmetyków...
|
#1108 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny a olej migdalowy nadaje sie do skory mieszanej tradzikowej? bo jest zawarty w moim kremie hipp-wydaje mi sie ze słuzy mi on ale nie pamietam czy dla tradzikowcow powinno byc wiecej kwasu oleinowego czy linolowego:
help please
|
|
|
|
#1109 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do maseczek- nie wiem- nie używałam. Ale chyba żadna nie jest typowo nawilżająca (a jedynie jako dodatkowy efekt)- jedynie oczyszczająco- wygładzająca, matująca itp. Może jak cerę masz tak odwodnioną to zdecyduj się na jakiś olej do twarzy? Który nawilży, odżywi, ureguluje produkcję sebum? |
|
|
|
|
#1110 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a mogłabyś mi polecić jakiś olej? i jak tak właściwie mam go używać żeby dobrze nawilżył mi twarz?
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:50.

wychodziła mi taka jakby to rzec... "biała zawartość"

ewentualnie jak pieczony kurczak z pieprzem
ale ja daje olej na zwilżoną (spsikaną hyrolatem) twarz 

chociaż nie jestem na 100 % pewna. W każdym bądź razie nawet jest ok, duzych blizn nie usunie, ale te małe jak najbardziej, na duże ze szczerym sercem polecam kwasy
Chociaż jakby troche je ruszył..
myślę, że spróbować nie zaszkodzi.