Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.IV - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-16, 14:37   #2161
eleonoremio
Rozeznanie

Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.IV

Gratulacje dziewczyny nowych nowin o płci:0 dziewczynki górą widze,

a i własnie wczoraj jak mi gin usg robiła to jednak teraz z synka zrobiła sie dziewczynka niby ale jak zwykle nie da ręki uciąc wiec jak chciałam dalej nie wiem kto bedzie, ale żeby tylko zdrowe było ale jak by była córcia to bym wniebowzieta była chyba tak teraz sobie pomyslałam

A i 61 kg dalej czyli wacha mi sie, czylina plus 4. Cisnienie 100/60 ale to po kawie a od dzisiaj odstawiam kawe zeby nie było kurcze kawa odwadnia tez twu twu
Sebastian 2007
Sara 2010
Sylwia 2017

Kruszynka[*]29.11.20127 tyg.
Maleństwo[*]18.12.201310tyg.

Edytowane przez eleonoremio
Czas edycji: 2010-04-16 o 14:39
eleonoremio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-16, 14:41   #2162
Xawmeli
Rozeznanie

Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.IV

Cytat:
Napisane przez eleonoremio Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny, prze;praszam za moja emocjonalna bardzo wypowiedź ale było to pod wpływem duuuzych emocji bo zaraz po wizycie.
Byłam dzisiaj we Wrocławiu, na ul. dyrekcyjnej w klinice akademickiej tak jak mi kazał dr. Floriański, i tam w sumie nie zbadał mnie nikt ale mnie uspokoił taki młody lekarz , mam ze skierowaniem przyjechac za tydzień czyli 23-go na 8.00 na jeden dzień do szpitala mnie położą wszystko zbadają i będzie wiadomo co i jak.
Trochę się już uspokoiłam, najwazniejsze że czuje ruchy i mam nie ściskać brzucha duzo pić tak jak radziłyście.
zobaczymy za tydzień co z dzidzią dlaczego tych wód tak mało, czy to wada wrodzona czy coś innego.
Dzisiaj jeszcze po tym wrocławiu byłam u mojej gin po l4 bo miałam do dzisiaj i zdałam relacje to jeszcze raz mnie zbadała żeby inne komplikacje wykluczyć, to troszkę mi się szyjka skróciła i jest miękka ale nic nie mówiła . Mam 7mego maja przyjść i zdac relacje co i jak, o jeśli sie okaże że mam te małowodzie powazne to oni przejmą prowadzenie ciązy, ale mam nadzieje i ona też że bedzie dobrze Jestem dobrej mysli, ochłonelismy z Marcinem, troche poczytaliśmy, będzie dobrze musi byc wiem że troche spanikowałam ale to chyba normalne

Lepiej sprawdzić niz olac jak to taki jeden lekarz u nas niby fachowiec , p.Koryś , tak prowadził ciąze że mówił że wszystko ok nie ma sie czym martwic i póxniej niestety działy sie złe rzeczy z maleństwami, jednej nie powiedział że ma małowidzie i maleństwo zmarło w 9 miesiącu, mojej koleżance miesiąc temu urodziła , dzidzia miała wodobrzusze gdzie na usg jeszcze wciązy to się wykrywa, a on dobry sprzet ma 3d/4d i niby doswiadczenie ale...
aborcji tez duzo ma za soba...

Nie wazne. Szkoda nie raz słów.

itakasia
ola_k11
Lilka___
dzieki
bardzo się cieszę, ześ spokojniejsza
wiem jakie emocje potrafią towarzyszyć takim sprawą....
dobrze, że trafiłaś do specjalistów

---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

aaa przyszła mi wczoraj zabawka zamówiona na all.......
ale ona mnie uspokaja masakra-kiedy gra......
Xawmeli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-16, 14:41   #2163
ola_k11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bassienkaw Pokaż wiadomość
Olunia:
Wiesz co, ja uwielbiam kruche ciasto z truskawkami... zreszta nie tylko z truskawkami, juz nie mogę doczekać się jagód i borówek amerykańskich Ciasto naprawdę fajnie wychodzi... Można jeszcze polewą polać, ale akurat nie miałam, bardzo ładnie wtedy się prezentuje. A jak lubisz bardzo słodkie ciasta, to daj trochę więcej cukru
Arbuza w tym roku jem pierwszy raz
A co do wesela... ja bym tam z chęcią poszła teraz. Za to w maju nas komunia czeka
ja też lubie kruche ciasto!! tylko nigdy nie miałam czasu żeby robić uwielbiam polewy czekoladowe!!

Cytat:
Napisane przez papeteria Pokaż wiadomość
ola a mi z wczoraj jeszcze składniki na zapiekanki zostały wiec zrobie na obiad ale ty mi za to smaka na tego kopca zrobiłaś, chociaż nigdy nie jadłam a to jest chyba z alko
mini bruschette - co to ?
jak robisz kluski śląskie bo jeszcze nie robiłam
papeteria kopiec jest pycha i łatwo się robi (ten z opakowania) a na dodatek ładnie wygląda
bruschette to taki włoski przysmak kanapeczek właściwie grzanek...
tradycyjnie robi się tak, że takie ogromne kromy chleba (u nas kupisz w supermarketach) grilujesz na chrupko (ja na patelni beztłuszczowej przypiekam) tak żeby były suche i miały na sobie przypieczone paski nie wiem czy dobrze objaśniam hehe a na te chlebki kladziesz sos i mozarelle w drobnych kawałeczkach i do piekarnika.
sosy mogą być dwa:
- jest pomidorowy - oprócz przecieru pomidorowego dodaję pokrojone na pół koktajlowe pomidorki, na patelni podduszam tak długo aby się wygotowała woda z przecieru i aby został sam miąższ ale tak aby małe pomidorki się nie rozmemłały, do tego oregano, czosnek, trochę soli i pieprzu do smaku i koniecznie ostra papryczka (ja daję ząbek w całości, bo mam ususzone, tylko trzeba pamiętać aby go później wyłowić, żeby ktoś nie zjadł )
lub
- może być oliwa z oregano i czosnkiem (to jest mega tradycyjny i tani sposób ale też dobry)
We Włoszech bruschette stanowią przekąskę przed pierwszym daniem. Są mega pycha i robi się szybko

śląskie to najprostsze kluski jakie istnieją chyba gotujesz ziemniaki tak jak na normlany obiad (ilość też oczywiście zależy od tego na ile osób i na ile obiadów chcesz przygotować), potem jak je odcedzisz z wody i trochę przestygną trzeba je albo przekręcić przez maszynkę albo są takie wyciskaczki ręczne z dziurkami (jak robię dużo to wyciągam maszynkę a jak na 1 obiad jak dziś to tą ręczną wyciskaczką). Potem jak już będą przemielone, to ugniatasz je w kulkę i dzielisz na 4 części. 1/4 odkładasz na bok a puste miejsce zasypujesz maką ziemniaczaną + ciut soli i potem wszystko razem ugniatasz (łącznie z tą odlożoną częścią). Jak już ugnieciesz, to robisz ruloniki, odkrajasz kawałki i rolujesz je w kółka na dłoni a potem jak odkładasz to palcem na górze dziurkę robisz i tyle

Cytat:

Hehehe ja po prostu Damianowi szykuje wieczorem, jak ma na rano... i nigdy nei byłam tak nadgorliwa by wstawać rano. Bo tak jak mówisz, w dwie strony to nie szło...
Co do ciacha, to właśnie po obiadku mam zamiar sobie kawkę zrobić i zjeść kawałek, bo jeszcze trochę zostało albo z mleczkiem jak nie z kawką, zobaczymy
ja zawsze szykuję wieczorem bo mój mąż też czasem o 5 rano wstaje (zalezy od zmiany) ale jak byłam na zwolnieniu czy urlopie to czasem wstałam żeby mu zrobić świeże
ola_k11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-16, 14:50   #2164
papeteria
Zakorzenienie

eleonoremio to troche sie wyjasnilo i gratuluje coruni kochana mnie sie wydaje ze uplawy mam bardziej obfite niz wczesniej i oczywiscie juz panika ze sacza mi sie wody do gina za dwa tygodnie.
Cytat:
Napisane przez Misiulka1 Pokaż wiadomość
On nigdy nie był wcześniej żonaty kuzynka jest jego pierwszą zoną i z nią miał pierwsze dziecko syna który ma chyba z 7 lat no a potem zrobił córę innej kobiecie i przez dwa lata to ukrywał.
co za świnia!!!
ola brzmi apetycznie.... a te śląskie to w ciąży kocham normalnie a nigdy nie robiłam bo nie lubiłam
wogóle polubiłam domowe obiadki a fast foody mnie odrzucaja
papeteria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-16, 14:50   #2165
roztrzepaniec989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pilotka f16 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy któraś z Was bierze dodatkowo magnez?
Na początku ciąży ginka mowiła mi, że mogą mnie łapać skurcze mięśni i można brać, ale że nie mialam problemu to nie zapytałam o szczegóły...
A od kilku dni budzę się w nocy właśnie ze skurczem np. w stopie
Czy jest jakis specjalny dla kobiet w ciązy? Czy mogę brać jedną tabletkę dziennie magnum b6?
Ja biorę Maglek z B6, 2 razy dziennie 1 tabletka.

Cytat:
Hej dziewczynki, wiem, że jedna z Was prosiła o przepis na ciasto z truskawkami... Już wrzucam:

KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI
3 szkl mąki
1 kostka margaryny lub masła
5 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
5 łyżek cukru pudru (w przepisie cała szklanka - ale ja zmniejszyłam)
1/2 szkl cukru kryształu
500g truskawek

Mąka + margaryna + żółtka + proszek do pieczenia + cukier waniliowy + cukier puder dobrze zagnieść. Podzielić na dwie części (w proporcji 2/3 do 1/3). Mniejszą porcję wsadzić do zamrażalnika.
Większą część wyłożyć na wysmarowaną blachę, ponakłuwać widelcem. Na to truskawki pokrojone na kawałki. Na to ubita piana z białek i 1/2 szklanki cukru (Najpierw ubijam same białka ze szczyptą soli, a gdy piana jest sztywna, wtedy powoli dodaję cukier).
I na samą górę kruszonka wcześniej wsadzona do zamrażalnika starta na tarce o dużych oczkach
Do piekarnika na 45minut w temperaturze 150-160 stopni

W załączniku zdjęcie

Poza tym kupiłam sobie dzisiaj w biedronce arbuza, i przepyszny był. Wciełam ogromny kawałek, a teraz czekam aż ziemniaki dojdą, będą dzisiaj z surówką i jajkiem sadzonym.
Poza tym kupiliśmy Łucji buciki - adidaski, bardzo fajne za 19,99zł w biedronce. No i dzisiaj kuzynka wychodzi ze szpitala z małą Majeczką i już się doczekać nie mogę. Kupiliśmy dla małej zestaw trzech bodziaków na 62/68 i komplecik na lato: sukienka z majtusiami takimi fajnymi. Może potem zdjęcie pstryknę
Truskawki mogą być mrożone, czy za mokre będą?
Cytat:
Napisane przez caprica6 Pokaż wiadomość
Ja to samo

Tez dzis zlozylam PIT i kupilam ciuszek

U mnie bedzie Alicja

Mamuski mam pierwsze kupione ubranka, wklejam zeby sie pochwalic
Poza tym mialam dzis usg i malutka wazy juz 600gr Wszystko jest ok.
Acha, mialam zapytac czy ja juz jestem w 6 miesiacu? (skonczylam dzis 22 tydz) Brzuszek chyba mam ciagle taki sam
Śliczny, zgrabny brzuszek
Stary 2010-04-16, 14:51   #2166
itakasia
Zakorzenienie

eleo
kochana tak bardzo czekalam na info od ciebie. i bardzo sie ciesze bo brzmi pozytywnie. jeszcze ci powiem ze u mnie nie bylo klasycznego malowodzia bo wody byly w dolnej normie. ale kolezanka z malowodziem urodzila troszke wczesniej zdrowa dziewczynke. byla pod opieka lekarska i kiedy bylo to konieczne zrobili cc. a dzis malutka ma 5 lat i jest zdrowiutka. trzymam nadal kciuki
Stary 2010-04-16, 14:51   #2167
ola_k11
Zadomowienie

Cytat:
On nigdy nie był wcześniej żonaty kuzynka jest jego pierwszą zoną i z nią miał pierwsze dziecko syna który ma chyba z 7 lat no a potem zrobił córę innej kobiecie i przez dwa lata to ukrywał.

caprica6 jaki śliczny brzusio a ubranka przesłodkie
czyli krótko mówiąc ja zdradził. ja bym go z miejsca wyrzuciła!!
ola_k11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-16, 15:00   #2168
Misiulka1
Zadomowienie

GG do Misiulka1

ola_k11, papeteria dokładnie zdradził ją świnia, ale pamiętam jak spotkałam ją kiedyś i mówię do niej żeby się nie obraziła ale bardzo się zaniedbała po ślubie przytyła bardzo dużo, włosy i wogóle cała niezadbana, to stwierdziła po co ma dbać o siebie przecież ma już męża. Więc mężuś zainteresowałm się jakąś pewnie zadbaną foczką, a wiecie najgorsze to to, że oni dalej razem mieszkają i on ta swoją córk.e przyprowadza do domu np. na obiad albo zabierają ją jak jadą na jakąś wycieczkę - normalnie paranoja.

eleo to dobrze, że się uspokoiłaś napewno wszystko będzie dobrze

29tc - 1230g
33tc - 1919g
37tc - 2538g
40t3d - 3440g, 54cm

http://www.suwaczki.com/tickers/xnw4pc0z1lc1asm8.png
Misiulka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-16, 15:05   #2169
anoxa
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie dziewczyny, prze;praszam za moja emocjonalna bardzo wypowiedź ale było to pod wpływem duuuzych emocji bo zaraz po wizycie.
Byłam dzisiaj we Wrocławiu, na ul. dyrekcyjnej w klinice akademickiej tak jak mi kazał dr. Floriański, i tam w sumie nie zbadał mnie nikt ale mnie uspokoił taki młody lekarz , mam ze skierowaniem przyjechac za tydzień czyli 23-go na 8.00 na jeden dzień do szpitala mnie położą wszystko zbadają i będzie wiadomo co i jak.
Trochę się już uspokoiłam, najwazniejsze że czuje ruchy i mam nie ściskać brzucha duzo pić tak jak radziłyście.
zobaczymy za tydzień co z dzidzią dlaczego tych wód tak mało, czy to wada wrodzona czy coś innego.
Dzisiaj jeszcze po tym wrocławiu byłam u mojej gin po l4 bo miałam do dzisiaj i zdałam relacje to jeszcze raz mnie zbadała żeby inne komplikacje wykluczyć, to troszkę mi się szyjka skróciła i jest miękka ale nic nie mówiła . Mam 7mego maja przyjść i zdac relacje co i jak, o jeśli sie okaże że mam te małowodzie powazne to oni przejmą prowadzenie ciązy, ale mam nadzieje i ona też że bedzie dobrze Jestem dobrej mysli, ochłonelismy z Marcinem, troche poczytaliśmy, będzie dobrze musi byc wiem że troche spanikowałam ale to chyba normalne

Lepiej sprawdzić niz olac jak to taki jeden lekarz u nas niby fachowiec , p.Koryś , tak prowadził ciąze że mówił że wszystko ok nie ma sie czym martwic i póxniej niestety działy sie złe rzeczy z maleństwami, jednej nie powiedział że ma małowidzie i maleństwo zmarło w 9 miesiącu, mojej koleżance miesiąc temu urodziła , dzidzia miała wodobrzusze gdzie na usg jeszcze wciązy to się wykrywa, a on dobry sprzet ma 3d/4d i niby doswiadczenie ale...

itakasia
ola_k11
Lilka___

dzieki
kochana bardzo sie ciesze ze sie uspokoilas i trzymam kciuki za wasza coreczke

Cytat:

caprica6 jaki śliczny brzusio a ubranka przesłodkie
ale prosie z niego ech... a jest z zona
anoxa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-16, 15:06   #2170
eleonoremio
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Xawmeli Pokaż wiadomość
bardzo się cieszę, ześ spokojniejsza
wiem jakie emocje potrafią towarzyszyć takim sprawą....
dobrze, że trafiłaś do specjalistów

---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

aaa przyszła mi wczoraj zabawka zamówiona na all.......
ale ona mnie uspokaja masakra-kiedy gra......
Też się ciesze że tak się stało że u specjalistów wyladowałam , miałam do wyboru szpital marny Legnica = obserwaca, lub wizyta u fachowca i prosze jak fajnie się złozyło

co do zabawki ja mam misia grajacego na naciaganie jeszce z ciazy Bastka tez mu puszczałam super melodyjke ma Zaczne znowu puszczac brzuszkowi
Cytat:
eleonoremio to troche sie wyjasnilo i gratuluje coruni kochana mnie sie wydaje ze uplawy mam bardziej obfite niz wczesniej i oczywiscie juz panika ze sacza mi sie wody do gina za dwa tygodnie.

co za świnia!!!
ola brzmi apetycznie.... a te śląskie to w ciąży kocham normalnie a nigdy nie robiłam bo nie lubiłam
wogóle polubiłam domowe obiadki a fast foody mnie odrzucaja
No z tymi sączacymi wodami to nigdy nie wiadomo , ale mi niby nie leca wody, a wczoraj gdzieś wyczytałam że jest test specjalny domowy żeby sprawdzac czy to wody czy cos innego
Cytat:
Napisane przez itakasia Pokaż wiadomość
eleo
kochana tak bardzo czekalam na info od ciebie. i bardzo sie ciesze bo brzmi pozytywnie. jeszcze ci powiem ze u mnie nie bylo klasycznego malowodzia bo wody byly w dolnej normie. ale kolezanka z malowodziem urodzila troszke wczesniej zdrowa dziewczynke. byla pod opieka lekarska i kiedy bylo to konieczne zrobili cc. a dzis malutka ma 5 lat i jest zdrowiutka. trzymam nadal kciuki
własnie twoja wypowiedź wczoraj tez uspokoiła ze miałas w simie w każdej ciązy i zdrowe dziewuszki Zobaczymy najwazniejsze że jk by co to wykryte zostanie wczesniej i bede pod stałą kontrola jak kolezanka o której piszesz.
Pytałas sie o poprzednia ciaże. w tamtej nie miałam z tym problemów ani podejrzeń dlatego tak zareagowałam wczoraj. W tamtej ciązy z szyjka miałam kłopoty, teraz chyba tez coś sie zaczyna ale na rzie nie jest źle.
Cytat:
Napisane przez ola_k11 Pokaż wiadomość
czyli krótko mówiąc ja zdradził. ja bym go z miejsca wyrzuciła!!
tez bym wyrzuciła takiego palanta!,

a i któraś pisała o magnezie, ja juz 2gi mieisiac biore magne b6 da razy dziennie plus nospa forte o 12 i 18 stej nie wiem dlaczego o tych godzinach mi kazała
Sebastian 2007
Sara 2010
Sylwia 2017

Stary 2010-04-16, 15:08   #2171
anoxa
Zakorzenienie

cos nam sie aniaaa nie odzywa ciekawe jak jej maz
Stary 2010-04-16, 15:12   #2172
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

Cytat:

moj nie ma ze mna tak dobrze.Owszem na poczatku jak zamieszkalismy razem wstawałam o 4:30 żeby mu te kanapki zrobić a ja miałam wtedy np na 14:00...ale potem dalam se spokoj bo ja tez pracowalam na rano ale on wtedy nie wstawał żeby mi ekstra kanapki zrobić o co nie miałam żalu ale stwierdziłam, że ja ekstra też nie bede wstawac
Narobiłaś mi smaka na marchewke z groszkiem i na brzoskwinie
Podejrzewam, że gdybym pracowała to nie chciałoby mi się wstawać A, że "siedzę" w domu, to mogę tyle dla niego zrobić, zresztą jest taki kochany
Ja już obiad wrąbałam, teraz czekam aż galaretka stężeje Dziś nie mam zgagi

---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ----------

Cytat:

Acha, mialam zapytac czy ja juz jestem w 6 miesiacu? (skonczylam dzis 22 tydz) Brzuszek chyba mam ciagle taki sam
Mi zaczął właśnie rosnąć w 6 miesiącu (cały czas jestem w szóstym), sliczne ubranka
anuszka1401 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-16, 15:13   #2173
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:

itakasia
ola_k11
Lilka___

dzieki
Dobrze, że dałaś znać bo czekałam juz na wieści od Ciebie.Cieszę sie ,że jesteś juz spokojniejsza i że choć troszkę już się na ten temat dowiedziałaś.Widzisz, mówiłam że musi być dobrze!!!
jusdan77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-16, 15:16   #2174
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

Cytat:
Napisane przez dzidziadziumdzia Pokaż wiadomość
Basiu, kiełbasę typu podwawelską (1,5 sztuki)przekrawam na pół i kroję z tego takie kawałki na jednego gryza.
Kroję półtorej sporej cebuli na drobno- chyba, że ktoś lubi większe kawałki.
Jedną puszkę groszku konserwowego (lub dwie, ale Ł. nie lubi) i co najmniej litr soku pomidorowego.
Przekładam warstwami w garze- kiełbasa, cebula, groszek.
Na każdej takiej warstwie papryka ostra, słodka, sól i pieprz.
Stawiam na gaz, zalewam litrem soku.
Gotuję, gotuję, aż cebula zacznie się rozpływać w smaku.
Jak zrobiło się za gęsto, można dolać wody na czas gotowania, ale generalnie kosystencja ma być porządnej gęstości. - na sztywno

Ł. jada z ryżem. Ja z ziemniakami.
Mmm, na pewno by mi smakowało Tylko, że bez ziemniaków i bez ryzu, ewentualnie z chlebem

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

Cytat:
A ja liczę tak. Skoro 18 listopada była ostatnia miesiączka, to 18 kwietnia zacznę 6 miesiąc i tyle .

Ubieram się i lecę na Bydgoszcz. Znowu... miłego weekendu!!!
Ja tak samo liczę
Stary 2010-04-16, 15:19   #2175
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kashha Pokaż wiadomość
Wylałam wczoraj wiadro pomyj… kwasu, jadu, żalu który nagromadził się we mnie przez ostatnie miesiące… ulżyło mi…
Doszłam do wniosku, że to moje negatywne nastawienie nie ma związku z sytuacją która jest teraz… ja się przed tym bronię… bo się boję, że po raz kolejny on mnie zrani, skrzywdzi, zostawi… że po raz kolejny zawiedzie moje zaufanie… Przekłada się to niestety na moje odczucia względem Dziecka… takie przyszło mi skojarzenie że jak wpada lis do kurnika to kwoka chroni siebie, ale chroni także, a może przede wszystkim swoje dzieci przed niebezpieczeństwem, tak jest też ze mną chronię siebie przed tym, że ktoś mnie może skrzywdzić, a jeszcze mocniej chronię dziecko…
Wczorajsze spotkanie było dla mnie bardzo ważne, bardzo trudne… ale przyniosło wiele, wiele dobrego… teraz przed nami budowanie budowanie budowanie… oby w dobrym kierunku…
Cieszę się, że tak to wygląda i wierzę, że się nie popsuje...
Chyba za łatwo przechodzę dołów do stanów euforycznych ;/
To dobrze, ze wyrzucilas z siebie szystko i juz Ci lepiej
Cytat:
Straszne nie wiem co bym zrobila
caprica6 jaki maluski brzuszek i ubranka super

Maciuś
niezawsze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-16, 15:23   #2176
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:
śląskie to najprostsze kluski jakie istnieją chyba gotujesz ziemniaki tak jak na normlany obiad (ilość też oczywiście zależy od tego na ile osób i na ile obiadów chcesz przygotować), potem jak je odcedzisz z wody i trochę przestygną trzeba je albo przekręcić przez maszynkę albo są takie wyciskaczki ręczne z dziurkami (jak robię dużo to wyciągam maszynkę a jak na 1 obiad jak dziś to tą ręczną wyciskaczką). Potem jak już będą przemielone, to ugniatasz je w kulkę i dzielisz na 4 części. 1/4 odkładasz na bok a puste miejsce zasypujesz maką ziemniaczaną + ciut soli i potem wszystko razem ugniatasz (łącznie z tą odlożoną częścią). Jak już ugnieciesz, to robisz ruloniki, odkrajasz kawałki i rolujesz je w kółka na dłoni a potem jak odkładasz to palcem na górze dziurkę robisz i tyle
Ja do śląskich dodaje jeszcze jedno jajko
...a tak całkiem na marginesie to ostatnio miałam wykład właśnie na temat klusek śląskich, moja mama (prawdziwa ślązaczka od dziecka) wyjaśniała mi że te kluski które wszyscy (nawet ja ) nazywamy śląskimi to są zwykłe, białe kluski z dziurką, natomiast prawdziwe śląskie kluski są z dodatkiem przetartych ziemniaków, które przeciska się np przez gazę i wtedy wychodzą takie ciemniejsze i to są właśnie te śląskie
Stary 2010-04-16, 15:25   #2177
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

Cytat:
Napisane przez jusdan77 Pokaż wiadomość
Ja do śląskich dodaje jeszcze jedno jajko
...a tak całkiem na marginesie to ostatnio miałam wykład właśnie na temat klusek śląskich, moja mama (prawdziwa ślązaczka od dziecka) wyjaśniała mi że te kluski które wszyscy (nawet ja ) nazywamy śląskimi to są zwykłe, białe kluski z dziurką, natomiast prawdziwe śląskie kluski są z dodatkiem przetartych ziemniaków, które przeciska się np przez gazę i wtedy wychodzą takie ciemniejsze i to są właśnie te śląskie
Moja mama robi właśnie takie kluchy Tylko nie z dodatkiem, a z samych surowych ziemniaków potartych jak na placki, trochę mąki,jajo, sól, pieprz, wegetę. Nie odciska ich. A później z kiszoną kapustą
Stary 2010-04-16, 15:29   #2178
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:
Napisane przez anuszka1401 Pokaż wiadomość
Moja mama robi właśnie takie kluchy Tylko nie z dodatkiem, a z samych surowych ziemniaków potartych jak na placki, trochę mąki,jajo, sól, pieprz, wegetę. Nie odciska ich. A później z kiszoną kapustą
O to znowu coś nowego Takich z kapustą nigdy nie jadłam
Stary 2010-04-16, 15:30   #2179
anoxa
Zakorzenienie

a ja bede jadla zaraz lazanie a na dererek truskawki z budyniem waniliowym
Stary 2010-04-16, 15:37   #2180
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

Cytat:
Napisane przez jusdan77 Pokaż wiadomość
O to znowu coś nowego Takich z kapustą nigdy nie jadłam
Taka ugotowana jak bigos tylko, że krócej no i nie dajesz tyle mięcha tylko np. troszkę boczku podsmazonego

---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ----------

Cytat:
Napisane przez anoxa Pokaż wiadomość
Mniam, a z czym robiłaś lazanie? Ja uwielbiam ze szpinakiem i taka tradycyjna z mielonym tez lubię
Stary 2010-04-16, 15:44   #2181
itakasia
Zakorzenienie

eleo
fakt, najwazniejsze ze jestes pod opieka. ale powiem ci ze mimo ze w poprzednich ciazach mialam taki problem to jesli teraz uslysze- "trzeba obserwowac"- to bede znowu cala w stresie. takze rozumiem cie doskonale

a my na takie danie mowimy kluchy ziemniaczane, i teraz masakra, bede musiala je zrobic. a do tego skwareczki i twarog

bardzo spodobala mi sie ta tunika, nr 4
http://moda.allegro.pl/item997093932...atis_0179.html

Edytowane przez itakasia
Czas edycji: 2010-04-16 o 15:46
itakasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-16, 15:47   #2182
bassienkaw
Zakorzenienie

Cytat:
Ja to samo

Tez dzis zlozylam PIT i kupilam ciuszek

U mnie bedzie Alicja

Piękny brzuszek a i ubranka bardzo fajne... śliczny ten komplecik z paputkami.

Cytat:
No i jak już sok zacznie plumkać, to spokojnie możesz mieszać wszystko.
Dziękuje, na pewno wypróbuje przepis.

Cytat:
Napisane przez Lilka___ Pokaż wiadomość
dziewczyny jesteście straszne jak przeczytałam o tych pysznościach to mi w brzuchu zaczęło piszczeć, idę robić obiad.
Basia mi też już 6 miesiąc leci i gratuluję dziewuszki
Dziękuje... tak więc będzie babiniec w domu. A co do jedzenia, to ja dziś mam głoda cały czas

Cytat:
Napisane przez Xawmeli Pokaż wiadomość
dzień dobry......basia nasza wróciła--gratuluję córuni
Jeśli to o mnie chodzi, to jestem w sumie cały czas, ale mało mnie tutaj mimo wszystko... nie mam czasu nadrabiać Was, a głupio mi tak wejsc,napisac czesc, jestem, zyje... ale chyba tylko takie rozwiazanie u mnie bedzie, bo nie mam czasu na nadrabianie i siedzenie tutaj przez pol dnia.

Cytat:
Gratulacje dziewczyny nowych nowin o płci:0 dziewczynki górą widze,

a i własnie wczoraj jak mi gin usg robiła to jednak teraz z synka zrobiła sie dziewczynka niby ale jak zwykle nie da ręki uciąc wiec jak chciałam dalej nie wiem kto bedzie, ale żeby tylko zdrowe było ale jak by była córcia to bym wniebowzieta była chyba tak teraz sobie pomyslałam

A i 61 kg dalej czyli wacha mi sie, czylina plus 4. Cisnienie 100/60 ale to po kawie a od dzisiaj odstawiam kawe zeby nie było kurcze kawa odwadnia tez twu twu
Córka, czy syn... tak czy siak będzie dobrze. Nie uda się teraz z córka, może uda się następnym razem najwazniejsze by zdrowe było. Ja to się do męża śmieję, że u mnie jedna forma, i syna się nie doczeka

Cytat:
ja też lubie kruche ciasto!! tylko nigdy nie miałam czasu żeby robić uwielbiam polewy czekoladowe!!

papeteria kopiec jest pycha i łatwo się robi (ten z opakowania) a na dodatek ładnie wygląda
bruschette to taki włoski przysmak kanapeczek właściwie grzanek...
tradycyjnie robi się tak, że takie ogromne kromy chleba (u nas kupisz w supermarketach) grilujesz na chrupko (ja na patelni beztłuszczowej przypiekam) tak żeby były suche i miały na sobie przypieczone paski nie wiem czy dobrze objaśniam hehe a na te chlebki kladziesz sos i mozarelle w drobnych kawałeczkach i do piekarnika.
sosy mogą być dwa:
- jest pomidorowy - oprócz przecieru pomidorowego dodaję pokrojone na pół koktajlowe pomidorki, na patelni podduszam tak długo aby się wygotowała woda z przecieru i aby został sam miąższ ale tak aby małe pomidorki się nie rozmemłały, do tego oregano, czosnek, trochę soli i pieprzu do smaku i koniecznie ostra papryczka (ja daję ząbek w całości, bo mam ususzone, tylko trzeba pamiętać aby go później wyłowić, żeby ktoś nie zjadł )
lub
- może być oliwa z oregano i czosnkiem (to jest mega tradycyjny i tani sposób ale też dobry)
We Włoszech bruschette stanowią przekąskę przed pierwszym daniem. Są mega pycha i robi się szybko

ja zawsze szykuję wieczorem bo mój mąż też czasem o 5 rano wstaje (zalezy od zmiany) ale jak byłam na zwolnieniu czy urlopie to czasem wstałam żeby mu zrobić świeże
No ale kruche ciasto dość szybko się robi, ja bardzo lubię. I już nie mogę się doczekać okresu kiedy owoców będzie pełno i za grosze... i ciasta, i od tak po prostu pojeść.
Co do robienia mężowi rano przed pracą śniadania, to ja jestem zdania, że ma rączki i jak coś to móglby sobie sam zrobić. Jak mu nie przyszykuje nieraz wieczorem, to on sobie rano zabiera kilka kromek chleba, jakies sledzie czy cos, czy kiełbache i bierze... ale kanapek nie robi.
Ja bruschette robie przerobioną na swoje

Cytat:
Napisane przez roztrzepaniec989 Pokaż wiadomość
Ja biorę Maglek z B6, 2 razy dziennie 1 tabletka.

Truskawki mogą być mrożone, czy za mokre będą?

Śliczny, zgrabny brzuszek
Tak, mogą być mrożone. Robiłam już z takich kruche ciasto swoją drogą w carrrfuerze, jesli masz blisko, to ja kupowalam za 250g płąciłam 1,99zł

ITAKASIA
super te tuniczki, mi sie podoba 5, 6 i 12

90 - 86 - 82- 78 - 74 - 70 -66 -61 - 60

Moja historia odchudzania

Edytowane przez bassienkaw
Czas edycji: 2010-04-16 o 15:49
bassienkaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-16, 15:53   #2183
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

Cytat:
a my na takie danie mowimy kluchy ziemniaczane, i teraz masakra, bede musiala je zrobic. a do tego skwareczki i twarog
My też mówimy ziemniaczane

A znowu ze skwarkami i twarogiem to jemy taki zwykły makaron, tyle, że samorobny
Stary 2010-04-16, 15:54   #2184
papeteria
Zakorzenienie

misiulka noooo paranoja
eleonoremio ciekawa sprawa z tym testem
Cytat:
cos nam sie aniaaa nie odzywa ciekawe jak jej maz
no ciekawe
anuszka mój też jest kochany czasem ale juz i tak za bardzo mu dogadzam....
Cytat:

itakasia ładna taka wiosenna dla mnie jednak za wielki dekold

A mnie wczoraj zaś brzuchol swedział, chyba kolejna faza wzrostu
papeteria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-16, 16:06   #2185
eleonoremio
Rozeznanie

Cytat:
eleo
fakt, najwazniejsze ze jestes pod opieka. ale powiem ci ze mimo ze w poprzednich ciazach mialam taki problem to jesli teraz uslysze- "trzeba obserwowac"- to bede znowu cala w stresie. takze rozumiem cie doskonale
A w którym tygodniu wykrywali u ciebie to małowidzie w sensie wiesz ze małowód? i w ktrym tygodniu się dowiedziała twoja kolezanka, bo kurde teraz tak czytam że u dzieczyn wykryto w 20, 21 tygodniu i to juz powazna sprawa, maleństwa nie miały nerek , lub pluca niedorozwiniete, cos z serduszkami i ze mało znich przezylo po porodzie a jak juz przezylo to nie funkconuja normalnie, cierpia z powodu wad wrodzonych....

znowu sobie wkrecam ... ale nie ma co gdybac .... za tydzień bedzie wiadomo,
na razie koncze z czytaniem na temat tego chyba ide sie przejsc .....

nie wiem co bym zrobila gdybym stanela przed wyborem tak jak jedna z dzieczyn że albo usmiercic albo urodzic i patrzec na cierpiace dziecko ale ja chyba juz wiem na pewno ze do konca bede walczyc jak bedzie trzeba

Cytat:
misiulka noooo paranoja
eleonoremio ciekawa sprawa z tym testem

no ciekawe
anuszka mój też jest kochany czasem ale juz i tak za bardzo mu dogadzam....

itakasia ładna taka wiosenna dla mnie jednak za wielki dekold

A mnie wczoraj zaś brzuchol swedział, chyba kolejna faza wzrostu
Sebastian 2007
Sara 2010
Sylwia 2017

Stary 2010-04-16, 16:16   #2186
itakasia
Zakorzenienie

anuszka
my z kapusta tez jemy, ale wole twarog i skwarki, ale sobie smaka narobilam
eleo
ok 30tc, u kolezanki podobnie. i masz racje - nie czytaj. szkoda zdrowia
basienka
zastanawiam sie nad tunika, a kolor zalezy od typu urody, ty masz ciemnie wloski wiec inne wersje kolorystyczne
papeteria
a czemu za duzy? juz nie pamietam, nie masz co tam wlozyc, masz za duzo czy jak
Stary 2010-04-16, 16:17   #2187
hd2005
Zakorzenienie

Cytat:
Brzuszek chyba mam ciagle taki sam
piękny zestaw (3 zdjęcie)
Super, że z maluszkiem wszystko OK

Brzuszek - no no no

hd2005 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-16, 16:19   #2188
Carmena_
Raczkowanie

dzidziadziumdzia to ty główkę dziecka już wyczuwasz?

Cytat:
Napisane przez ;18601604

możesz sobie łatwo wyliczyć za ile dni ci zapłacili
pokaże ci na moim przykładzie
1317 zł ( tyle brutto zarabiam ;/ )
-13,71 % = 1136.44
1136.44 : 30 = 37.88
37.88 - 18% = 31.06

no i to 31.06 to jest moja stawka dzienna i to mnoże przez liczbe dni na zwolnieniu. i ty masz tak samo tyle że tą 1 kwote brutto wstawiasz swoją a liczysz tak samo
zaraz zaraz, to jest mój zarobek a dostałam 1038 a byłam 3tygodnie na L4.

idealnecialo sliczny brzuszek a jeśli chodzi o staniki to sama muszę sobie kupic z przynajmniej 2 bo wszystkie mi są za małe i mnie tak ściskają że aż boli.

Basia84
sama bym się wystrachała

caprica ale się sexy naoliwkowałaś do zdjęcia brzuszek uroczy

eleono całe szczęście. badania badaniami a my i tak wiemy żę będzie wszystko w porządku

ja już po pracy. przyjechała dzisiaj koleżanka z łóżeczkiem. stare po kilku dzieciach ale ważne że jest no i za darmo. to jest takie wieksze z którego idzie potem zrobic coś ala zwykłe łóżko dla małego dziecka. jest białe, a że jako podobają mi się ciemne łóżeczka to sobie pomaluję na taki ciemny brąz
maleństwo właśnie pokopuje ale delikatnie,niewyczuwalnie pod ręką. chyba się wstydzi od 1 dnia świąt a tak ładnie mocno zaczął wtedy
A W OGÓLE!. pokazałam tej koleżance filmik z usg ostatnio i w ułamku sekundy rzeczywiście coś widac wystającego między nogami !!!! może jednak nie będzie tej dziewuchy upragnionej zobaczymy do następnego tygodnia co powie inny lekarz na połówkowym.

maleństwo
Carmena_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-16, 16:23   #2189
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:
eleo

bardzo spodobala mi sie ta tunika, nr 4
http://moda.allegro.pl/item997093932...atis_0179.html
Bardzo ładna,wg mnie też 4 -ka najładniejsza!
Stary 2010-04-16, 16:25   #2190
hd2005
Zakorzenienie

u nas piękna pogoda, aż chce się żyć.
Byłam z pieskiem na spacerze... ślicznie

M zaczyna ściągać szafki i półki z sypialni (((. Zaczynamy remont

hd2005 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości