|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2281 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Owsianka - królewskie śniadanie, część III
Cytat:
![]() Cytat:
jeszcze troszkę do zrzucenia zostało, ale ta wersja krówkowa nęci no i z budyniem
|
||
|
|
|
#2282 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() dzisiaj u mnie bezowsiankowo, niemniej mam ochotę na owsianę z truskawkami i czeko! ale to po weekendzie .
|
|
|
#2283 | |
|
♥
|
Cytat:
nawet lepiej się chudnię jak się robi raz w tygodniu odstępstwo aby nie spowolnić metabolizmu
|
|
|
|
|
#2284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() JA dziś owsianka gotowana na wodzie, do tego wkrojone pól małego jabłka, odrobinę musli, łyżeczka marmolady śliwkowej( lekko kwaskowa) a na to wieśniak ![]() Pycha
|
|
#2285 |
|
Rozeznanie
|
Uwielbiam owsiankę
mimo tego,że się odchudzam muszę sobie na śniadanie zrobić owsiankę na budyniu bez tego nie funkcjonuję. Czy to jest aż taki grzech? Jeśli w ciągu dnia jem już dietkowo to czy taka owsianka na śniadanie zaszkodzi?
|
#2286 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale zbyt dużo wolałabym ich nie robić Bo i tak już jem jogurty owocowe, a wiem że nie powinnam Jednak jak kiedyś byłam na diecie to tak schudłam bez efektu jojo Zastanowię się nad owsianką krówkową, myślę, że raz można się skusić ![]() Cytat:
Masz cały dzień na jej spalenie Zawsze możesz dosłodzić miodem, to będzie zdrowiej choć nie wiem czy budyń nie zmieni wtedy smaku Ja kiedyś tak dosłodziłam ale smak toffi, bo wydawał mi się najodpowiedniejszy do takich eksperymentów i wyszło smacznie W sensie sam budyń, bez owsianki.
|
||
|
|
|
#2287 |
|
Zakorzenienie
|
Zawsze robię owsiankę na wodzie i mleku- taka zupa wychodzi
I zastanawia mnie jaką wy robicie konsystencję, skoro jeszcze na wieśniaka tam znajdujecie miejsce?![]() Druga sprawa, to gratuluję pomysłów na owsianke |
|
|
|
#2288 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
do tego parę truskawek mrożonych, kiwi i orzechy i rajskie śniadanie gotowe
|
|
#2289 |
|
Zakorzenienie
|
po prostu wsypalam do platkow i sie gotowalo na mleko-wodzie
![]() normlanie rewelacja potem ![]() ![]() ananaski..papaye...kokos. ..hibiskus...(bomialam jakas zimowa te herbatke)
|
|
#2290 |
|
Rozeznanie
|
dzisiaj owsianka na mleczku, z otrębami pszennymi, musem z jabłka, fitellą cynamonową i serkiem wiejskim...ale muszę przyznać, że bez żadnej rewelacji to było
|
|
#2291 |
|
Zakorzenienie
|
Szaleństwo - płatki owsiane zalane wrzątkiem
Nie chciało mi się nic kroić (zresztą mam tylko jabłka w domu) i jogurtu owocowego też nie mam |
|
|
|
#2292 |
|
Rozeznanie
|
u mnie owsianka z budyniem waniliowym, 2 łyżkami homo nat., ananasem, dżemem ananasowym i 2 pokruszonymi krówkami
|
|
|
|
#2293 |
|
Raczkowanie
|
placuszki owsiane - jajko, odrobina mleka, 4 owsianych, 2 otrąb pszennych, banan, daktyle + polane jogo naturalnym z dodatkiem przyprawy do kawy i deserów.
daktyle podprażane na patelni w połączeniu z bananami.... |
|
|
|
#2294 |
|
Zadomowienie
|
A ja dziś zrobiłam eksperyment i usmażyłam normalnie placuszki(4łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych, jajko, trochę mleka) i na nie nałożyłam chudą wędlinkę i ogórka i jeszcze po kropelce ketchupu na każdy
I jadłam to jak kanapki, pycha wyszło
|
|
|
|
#2295 |
|
Rozeznanie
|
MalaLejdi mam pytanko....Jak robisz owsianke z jogo lub homo, to płatki również gotujesz na mleczku czy już nie?
![]() ![]()
Edytowane przez warrior_mortal Czas edycji: 2010-04-18 o 12:55 |
|
|
|
#2296 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jak robicie te placuszki to bez przypraw? Typu sól czy cukier? I coś na nie kładziecie? Jakis serek czy cos?
|
#2297 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja robię tak, że wieczorem sobie sypię do miseczki 4 łyżki płatków owsianych i 2 otrębów pszennych i dodaję troszkę mleka. Przez noc nasiąkają, a rano dodaję jajko i smażę. Gdy już są gotowe, to z reguły smaruję miodem, posypuję cynamonem i imbirem i daję rodzynki i orzechy Innych opcji na razie nie próbowałam, ale myślę, że z serkiem homo byłyby całkiem dobre Miałam też pomysł na Nutellę, ale uznałam, że za dużo kcal Żadnej soli i cukru nie dodaję
Edytowane przez Mgiełka91 Czas edycji: 2010-04-18 o 13:09 |
|
|
|
|
#2298 |
|
♥
|
ja placki owsiane robię tak - nawet dzisiaj robiłam :
płatki wsypuję do miseczki, do tego jajka, cebulę , mieszam wrzucam na teflon . a później zrobiłam sobie pieczarki bez żadnych przypraw takie zwykłe wrzuciłam na teflon jak się zrobiły przełożyłam na placek owsiany |
|
|
|
#2299 |
|
Raczkowanie
|
po raz pierwszy: owsianka z budyniem
|
#2300 |
|
Raczkowanie
|
to ja dziś miałam takie placuchy owsiane:
na noc wybełtane 2 duże jajca z 4 łyżkami płatków owsianych, 2 łyżkami otrębów owsianych i jedną pszennych, szczypta soli, duuużo cynamonu i przyprawy piernikowej. Rano trę jabłko (małe oczka), mieszam równomiernie i łyżką placuszki na rozgrzany mocno teflon, potem minimalny ogień i na złoto, najlepiej pod przykryciem dobre są też z wieśniakiem lub miodem albo zamiast jabłka marchewka...kiedyś nawet tartego buraczka dodałam![]() tyle możliwości...mniam! |
|
|
|
#2301 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Muszę tak wypróbować. Widzę, że znowu pojawia się w tym wątku przyprawa do piernika, trzeba będzie kupić przekonać się co to za bajer
|
|
|
|
|
#2302 |
|
Raczkowanie
|
o masz, a ja nigdy nie miałam okazji spróbować placuszków
![]() ale jak dla mnie za dużo roboty :P rano muszę mieć śniadanko szybko ^^ dzisiejsza owsiana: płatki owsiane na mleko-wodzie, trochę otrębów pszennych, małe starte jabłuszko, 4 pokrojone suszone śliwki i 2 łyżeczki powideł ze śliwki węgierki zasłodziłam się strasznie, ale pychooooota!edit: zapomniałam :P na koniec dodałam garstkę płatków kukurydzianych w miodzie, co by słodsze było
Edytowane przez Single Lady Czas edycji: 2010-04-18 o 19:52 |
|
|
|
#2303 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja ostatnio robiłam z cukinią- wyszły takie kotleciki- cała rodzinką jadła z pastą ajvar można też podać z tzatzikami no i od jakiegoś czasu dodaje chudego twarogu rozgniecionego widelcem- też coś bardziej kotlecikowatego no i bardziej sycące |
|
|
|
|
#2304 |
|
Raczkowanie
|
haha, właśnie chciałam pisać, że są troche jak racuuuszki, takie słodziutkie dzięki jabłku, nic więcej nie trzeba
i szczerze polecam z marchewką też ![]() (a swoja drogą to ja nawet z tartym ogórkiem zielonym robiłam )SingleLady, właśnie mi zrobienie placków zajmuje kilka razy mniej czasu niż owsianki wieczorem mieszam płatki z jajami, rano trę jabłucho, na patelni naprawdę szybciutko dochodzą ( ) a z owsianą to i gotowanie, i dodatki, itp...generalnie nad owsianą to się 'roztkliwiam' za bardzo (ah,ta miłość )aha, pare razy dodawałam też zamiast np łyżki płatków łyżkę mielonych orzechów...a zresztą, nawet z kokosem i innymi cudami jadłam ale to już są wersje 'deluxe' bo połączenie tłuszczy z węglami, na redukcji nie bardzo....ale na śniadanie czemu nie
|
|
|
|
#2305 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
potem owocki, inne dodatki et voila!
|
|
|
|
|
#2306 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2307 |
|
Raczkowanie
|
ilość miejsca zależy od wielkości Twojej miski
![]() a tak poważnie moja owsianka jest zawsze niesamowicie gęsta i czasem też dochodzi do tego, że w owsiance jest więcej dodatków niż owsianki ;P więc nie rozumiem czemu i wieśniak ma się tam nie zmieścić
|
|
|
|
#2308 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A pytam dlatego, że sama robię zawsze wodnistą konsystencję i dlatego jakoś nie pasowało mi wrzucać wieśniaka do tego
|
|
|
|
|
#2309 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) to rano po zagotowaniu nie będzie tak wodnistawodnistą bym się za nic nie najadła chyba
|
|
|
|
|
#2310 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No właśnie ja się nią nigdy nie najadalam i zawsze się dziwiłam czemu wszystkie piszecie, że po owsiance jesteście najedzone
Edytowane przez Lynn Czas edycji: 2010-04-18 o 21:24 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:35.

jeszcze troszkę do zrzucenia zostało, ale ta wersja krówkowa nęci

.
.
bez tego nie funkcjonuję. Czy to jest aż taki grzech? Jeśli w ciągu dnia jem już dietkowo to czy taka owsianka na śniadanie zaszkodzi?

I jadłam to jak kanapki, pycha wyszło