Owsianka - królewskie śniadanie, część III - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-17, 16:44   #2281
Single Lady
Raczkowanie

Dot.: Owsianka - królewskie śniadanie, część III

Cytat:
Napisane przez MalaLejdi Pokaż wiadomość
Dzisiaj zaszalałam na maxa
Owsianka z budyniem bananowy a na wierzch polana obficie prażoną na patelni bułką tartą, bananem i orzeszkami na masełku z cukrem waniliowym
no tak... znowu zafundowałaś mi niekontrolowany ślinotok

Cytat:
Napisane przez Mgiełka91 Pokaż wiadomość
Bardzo podoba mi się opis owsianki z masą krówkową Jej, kiedy ja skończę tę dietę Jak w końcu do tego dojdzie, to zacznę wszystkie testować
No właśnie! U mnie jest tak samo jeszcze troszkę do zrzucenia zostało, ale ta wersja krówkowa nęci no i z budyniem muszę wypróbować te smakowitości... ale dopiero po zakończeniu diety... cóż, nie pozostaje nic innego jak czekać
Single Lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-17, 17:28   #2282
porannarosa89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MalaLejdi Pokaż wiadomość
Dzisiaj zaszalałam na maxa
Owsianka z budyniem bananowy a na wierzch polana obficie prażoną na patelni bułką tartą, bananem i orzeszkami na masełku z cukrem waniliowym
kobieto litości!

dzisiaj u mnie bezowsiankowo, niemniej mam ochotę na owsianę z truskawkami i czeko! ale to po weekendzie .

once a day, every day, give yourself a present
-- special agent dale cooper .
porannarosa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-17, 17:38   #2283
anniaa

Cytat:
Dziewczyny ale Wy macie pomysły na owsianki! A jak już niektóre wspomniały, to MalaLejdi jest mistrzynią! Bardzo podoba mi się opis owsianki z masą krówkową Jej, kiedy ja skończę tę dietę Jak w końcu do tego dojdzie, to zacznę wszystkie testować Teraz oczywiście też jem, ale taką bardziej klasyczną bez czekolad i innych łakoci
zawsze można zrobić odstępstwo 10% od diety więc myślę , że jak zjesz na śniadanie taką wymarzoną owsiankę nic się nie stanie
nawet lepiej się chudnię jak się robi raz w tygodniu odstępstwo aby nie spowolnić metabolizmu

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-17, 18:25   #2284
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny ale Wy macie pomysły na owsianki! A jak już niektóre wspomniały, to MalaLejdi jest mistrzynią!
Naprawdę złamałyście stereotyp owsianki tak nielubianej przez dzieci

JA dziś owsianka gotowana na wodzie, do tego wkrojone pól małego jabłka, odrobinę musli, łyżeczka marmolady śliwkowej( lekko kwaskowa) a na to wieśniak
Pycha

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-17, 21:56   #2285
MerriqueMayfair
Rozeznanie

Uwielbiam owsiankę mimo tego,że się odchudzam muszę sobie na śniadanie zrobić owsiankę na budyniu bez tego nie funkcjonuję. Czy to jest aż taki grzech? Jeśli w ciągu dnia jem już dietkowo to czy taka owsianka na śniadanie zaszkodzi?

http://www.stephenking.pl

http://www.suwaczki.com/tickers/6qw2a069sfwd4tsq.png

Zużywam kosmetyki, nie kupuję nowych

MerriqueMayfair jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-17, 22:24   #2286
Mgiełka91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anniaa Pokaż wiadomość
zawsze można zrobić odstępstwo 10% od diety więc myślę , że jak zjesz na śniadanie taką wymarzoną owsiankę nic się nie stanie
nawet lepiej się chudnię jak się robi raz w tygodniu odstępstwo aby nie spowolnić metabolizmu
Wiem wiem, że można zrobić odstępstwo Ale zbyt dużo wolałabym ich nie robić Bo i tak już jem jogurty owocowe, a wiem że nie powinnam Jednak jak kiedyś byłam na diecie to tak schudłam bez efektu jojo Zastanowię się nad owsianką krówkową, myślę, że raz można się skusić

Cytat:
Napisane przez MerriqueMayfair Pokaż wiadomość
Uwielbiam owsiankę mimo tego,że się odchudzam muszę sobie na śniadanie zrobić owsiankę na budyniu bez tego nie funkcjonuję. Czy to jest aż taki grzech? Jeśli w ciągu dnia jem już dietkowo to czy taka owsianka na śniadanie zaszkodzi?
Myślę, że w ramach śniadania bardzo nie zaszkodzi Masz cały dzień na jej spalenie Zawsze możesz dosłodzić miodem, to będzie zdrowiej choć nie wiem czy budyń nie zmieni wtedy smaku Ja kiedyś tak dosłodziłam ale smak toffi, bo wydawał mi się najodpowiedniejszy do takich eksperymentów i wyszło smacznie W sensie sam budyń, bez owsianki.
Mgiełka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-17, 22:29   #2287
Lynn
Zakorzenienie

Zawsze robię owsiankę na wodzie i mleku- taka zupa wychodzi I zastanawia mnie jaką wy robicie konsystencję, skoro jeszcze na wieśniaka tam znajdujecie miejsce?

Druga sprawa, to gratuluję pomysłów na owsianke Ja miałam ubiegłą zimę pod znakiem owsianki i zawsze robiłam tak samo: owsianka na wodzie i mleku + naturalne kakao, miód, wiórki kokosowe i cynamon. Chyba wrócę do tego, bo też muszę wrócić do diety niestety.
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-17, 22:46   #2288
MerriqueMayfair
Rozeznanie

Cytat:

Myślę, że w ramach śniadania bardzo nie zaszkodzi Masz cały dzień na jej spalenie Zawsze możesz dosłodzić miodem, to będzie zdrowiej choć nie wiem czy budyń nie zmieni wtedy smaku Ja kiedyś tak dosłodziłam ale smak toffi, bo wydawał mi się najodpowiedniejszy do takich eksperymentów i wyszło smacznie W sensie sam budyń, bez owsianki.
Ja słodze zawsze około pół małej łyżeczki, lubię taki gorzkawy budyń do tego parę truskawek mrożonych, kiwi i orzechy i rajskie śniadanie gotowe

http://www.stephenking.pl

http://www.suwaczki.com/tickers/6qw2a069sfwd4tsq.png

Zużywam kosmetyki, nie kupuję nowych

MerriqueMayfair jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-17, 23:10   #2289
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Single Lady Pokaż wiadomość
Tapetko, a w jakiż to sposób użyłaś tej herbatki?
po prostu wsypalam do platkow i sie gotowalo na mleko-wodzie

normlanie rewelacja potem

ananaski..papaye...kokos. ..hibiskus...(bomialam jakas zimowa te herbatke)
Stary 2010-04-18, 08:29   #2290
warrior_mortal
Rozeznanie

dzisiaj owsianka na mleczku, z otrębami pszennymi, musem z jabłka, fitellą cynamonową i serkiem wiejskim...ale muszę przyznać, że bez żadnej rewelacji to było
Stary 2010-04-18, 08:34   #2291
stupify
Zakorzenienie

Szaleństwo - płatki owsiane zalane wrzątkiem Nie chciało mi się nic kroić (zresztą mam tylko jabłka w domu) i jogurtu owocowego też nie mam
stupify jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-18, 08:48   #2292
flamme
Rozeznanie

u mnie owsianka z budyniem waniliowym, 2 łyżkami homo nat., ananasem, dżemem ananasowym i 2 pokruszonymi krówkami
flamme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-18, 09:09   #2293
funkyourself
Raczkowanie

placuszki owsiane - jajko, odrobina mleka, 4 owsianych, 2 otrąb pszennych, banan, daktyle + polane jogo naturalnym z dodatkiem przyprawy do kawy i deserów.

daktyle podprażane na patelni w połączeniu z bananami....
funkyourself jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-18, 10:47   #2294
Mgiełka91
Zadomowienie

A ja dziś zrobiłam eksperyment i usmażyłam normalnie placuszki(4łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych, jajko, trochę mleka) i na nie nałożyłam chudą wędlinkę i ogórka i jeszcze po kropelce ketchupu na każdy I jadłam to jak kanapki, pycha wyszło
Stary 2010-04-18, 12:16   #2295
warrior_mortal
Rozeznanie

MalaLejdi mam pytanko....Jak robisz owsianke z jogo lub homo, to płatki również gotujesz na mleczku czy już nie?

Edytowane przez warrior_mortal
Czas edycji: 2010-04-18 o 12:55
warrior_mortal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-18, 12:19   #2296
karolinka86
Zakorzenienie

Dziewczyny, jak robicie te placuszki to bez przypraw? Typu sól czy cukier? I coś na nie kładziecie? Jakis serek czy cos?

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-18, 13:08   #2297
Mgiełka91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak robicie te placuszki to bez przypraw? Typu sól czy cukier? I coś na nie kładziecie? Jakis serek czy cos?

Ja robię tak, że wieczorem sobie sypię do miseczki 4 łyżki płatków owsianych i 2 otrębów pszennych i dodaję troszkę mleka. Przez noc nasiąkają, a rano dodaję jajko i smażę. Gdy już są gotowe, to z reguły smaruję miodem, posypuję cynamonem i imbirem i daję rodzynki i orzechy Innych opcji na razie nie próbowałam, ale myślę, że z serkiem homo byłyby całkiem dobre Miałam też pomysł na Nutellę, ale uznałam, że za dużo kcal Żadnej soli i cukru nie dodaję

Edytowane przez Mgiełka91
Czas edycji: 2010-04-18 o 13:09
Stary 2010-04-18, 13:20   #2298
anniaa

ja placki owsiane robię tak - nawet dzisiaj robiłam :

płatki wsypuję do miseczki, do tego jajka, cebulę , mieszam wrzucam na teflon . a później zrobiłam sobie pieczarki bez żadnych przypraw takie zwykłe wrzuciłam na teflon jak się zrobiły przełożyłam na placek owsiany

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-18, 14:02   #2299
boulangerie
Raczkowanie

po raz pierwszy: owsianka z budyniem z dwoma garściami mieszanki bakaliowej (laskowe, migdały, rodzynki, suszone wiśnie i żurawina)

boulangerie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-18, 14:42   #2300
muzzle
Raczkowanie

to ja dziś miałam takie placuchy owsiane:

na noc wybełtane 2 duże jajca z 4 łyżkami płatków owsianych, 2 łyżkami otrębów owsianych i jedną pszennych, szczypta soli, duuużo cynamonu i przyprawy piernikowej. Rano trę jabłko (małe oczka), mieszam równomiernie i łyżką placuszki na rozgrzany mocno teflon, potem minimalny ogień i na złoto, najlepiej pod przykryciem (czasami daję też 2 łychy jogo nat lub serka do masy)

dobre są też z wieśniakiem lub miodem albo zamiast jabłka marchewka...kiedyś nawet tartego buraczka dodałam

tyle możliwości...mniam!
muzzle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-18, 16:06   #2301
Mgiełka91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez muzzle Pokaż wiadomość

na noc wybełtane 2 duże jajca z 4 łyżkami płatków owsianych, 2 łyżkami otrębów owsianych i jedną pszennych, szczypta soli, duuużo cynamonu i przyprawy piernikowej. Rano trę jabłko (małe oczka), mieszam równomiernie i łyżką placuszki na rozgrzany mocno teflon, potem minimalny ogień i na złoto, najlepiej pod przykryciem (czasami daję też 2 łychy jogo nat lub serka do masy)

dobre są też z wieśniakiem lub miodem albo zamiast jabłka marchewka...kiedyś nawet tartego buraczka dodałam

tyle możliwości...mniam!
Ooo dobry pomysł z tym wtartym jabłkiem! Muszę tak wypróbować. Widzę, że znowu pojawia się w tym wątku przyprawa do piernika, trzeba będzie kupić przekonać się co to za bajer
Stary 2010-04-18, 19:38   #2302
Single Lady
Raczkowanie

o masz, a ja nigdy nie miałam okazji spróbować placuszków
ale jak dla mnie za dużo roboty :P rano muszę mieć śniadanko szybko ^^

dzisiejsza owsiana: płatki owsiane na mleko-wodzie, trochę otrębów pszennych, małe starte jabłuszko, 4 pokrojone suszone śliwki i 2 łyżeczki powideł ze śliwki węgierki zasłodziłam się strasznie, ale pychooooota!

edit: zapomniałam :P na koniec dodałam garstkę płatków kukurydzianych w miodzie, co by słodsze było

Edytowane przez Single Lady
Czas edycji: 2010-04-18 o 19:52
Stary 2010-04-18, 19:39   #2303
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:

tyle możliwości...mniam!
to coś ala racuch- muszę koniecznie spróbować

ja ostatnio robiłam z cukinią- wyszły takie kotleciki- cała rodzinką jadła z pastą ajvar można też podać z tzatzikami

no i od jakiegoś czasu dodaje chudego twarogu rozgniecionego widelcem- też coś bardziej kotlecikowatego no i bardziej sycące
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-18, 20:00   #2304
muzzle
Raczkowanie

haha, właśnie chciałam pisać, że są troche jak racuuuszki, takie słodziutkie dzięki jabłku, nic więcej nie trzeba

i szczerze polecam z marchewką też

(a swoja drogą to ja nawet z tartym ogórkiem zielonym robiłam)

SingleLady, właśnie mi zrobienie placków zajmuje kilka razy mniej czasu niż owsianki wieczorem mieszam płatki z jajami, rano trę jabłucho, na patelni naprawdę szybciutko dochodzą ()
a z owsianą to i gotowanie, i dodatki, itp...generalnie nad owsianą to się 'roztkliwiam' za bardzo (ah,ta miłość)

aha, pare razy dodawałam też zamiast np łyżki płatków łyżkę mielonych orzechów...a zresztą, nawet z kokosem i innymi cudami jadłam ale to już są wersje 'deluxe' bo połączenie tłuszczy z węglami, na redukcji nie bardzo....ale na śniadanie czemu nie
muzzle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-18, 20:12   #2305
Single Lady
Raczkowanie

Cytat:
SingleLady, właśnie mi zrobienie placków zajmuje kilka razy mniej czasu niż owsianki (...)a z owsianą to i gotowanie, i dodatki, itp...
ja właśnie zawsze zalewam sobie płatki owsiane mlekiem i wodą na noc, więc rano to minutka-dwie na ogniu i już robi się z nich papka potem owocki, inne dodatki et voila!
Stary 2010-04-18, 20:17   #2306
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lynn Pokaż wiadomość
Zawsze robię owsiankę na wodzie i mleku- taka zupa wychodzi I zastanawia mnie jaką wy robicie konsystencję, skoro jeszcze na wieśniaka tam znajdujecie miejsce?
Może mi ktoś odpowiedzieć?
Stary 2010-04-18, 20:23   #2307
Single Lady
Raczkowanie

Cytat:
Może mi ktoś odpowiedzieć?
ilość miejsca zależy od wielkości Twojej miski
a tak poważnie moja owsianka jest zawsze niesamowicie gęsta i czasem też dochodzi do tego, że w owsiance jest więcej dodatków niż owsianki ;P

więc nie rozumiem czemu i wieśniak ma się tam nie zmieścić
Stary 2010-04-18, 20:26   #2308
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
ilość miejsca zależy od wielkości Twojej miski
a tak poważnie moja owsianka jest zawsze niesamowicie gęsta i czasem też dochodzi do tego, że w owsiance jest więcej dodatków niż owsianki ;P

więc nie rozumiem czemu i wieśniak ma się tam nie zmieścić
Dzięki za odpowiedź A pytam dlatego, że sama robię zawsze wodnistą konsystencję i dlatego jakoś nie pasowało mi wrzucać wieśniaka do tego
Stary 2010-04-18, 20:32   #2309
Single Lady
Raczkowanie

Cytat:
Dzięki za odpowiedź A pytam dlatego, że sama robię zawsze wodnistą konsystencję i dlatego jakoś nie pasowało mi wrzucać wieśniaka do tego
gwarantuję, że jeśli dziś wieczorkiem zalejesz sobie płatki mlekiem/wodą (nie wiem co lubisz ) to rano po zagotowaniu nie będzie tak wodnista

wodnistą bym się za nic nie najadła chyba
Stary 2010-04-18, 21:22   #2310
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
gwarantuję, że jeśli dziś wieczorkiem zalejesz sobie płatki mlekiem/wodą (nie wiem co lubisz ) to rano po zagotowaniu nie będzie tak wodnista

wodnistą bym się za nic nie najadła chyba
Jutro spróbuję Właśnie zalałam płatki i już nie mogę doczekać się jutrzejszego śniadania

No właśnie ja się nią nigdy nie najadalam i zawsze się dziwiłam czemu wszystkie piszecie, że po owsiance jesteście najedzone Myslalam, że coś z moim metabolizmem jest nie tak

Edytowane przez Lynn
Czas edycji: 2010-04-18 o 21:24
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości