|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3811 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Cytat:
![]() Popatrz dokładnie LH/FSH a nie FSH/LH - z tego co napisała Iza wychodzi jej stosunek dużo za mały (0,45)- tak jak u mnie z tym, że ja mam jeszcze niższy, Iza ja bym zrobiła jeszcze progesteron w 7-8 dniu po owulacji, bo to może wskazywać na niewydolność ciałka żółtego. Matur ja problemów z jelitami i żołądkiem nie miałam więc nie mam zielonego pojęcia co Ci doradzić. To wszystko zależy od tego co lekarz podał za powód kolonoskopii.
![]() |
#3812 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Matur, przypomnialo mi sie, ze moja znajoma, ktora ma uczulenie na gluten tez miala robiona kolonoskopie, tylko z PCO nie mialo to juz nic wspolnego. Moze wlasnie Twoje jelita zle reaguja na produkty zbozowe i bedziesz musiala wylaczyc je z diety. Pozdrawiam Edytowane przez NowaIza Czas edycji: 2010-04-18 o 12:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3813 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Azakowana mam troszke sprzeczne info na temat wykonywania badan ![]() z tego co mi wiadomo to: testosteron 3-5 dc prolaktyna, estriadol 11-12 dc (2-3 dni przed owu) Ostatnio wyczytalam, ze prolaktyne i testosteron robi sie bez znaczenia w ktorym dniu a estriadol w 20dc co o tym sadzisz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3814 |
Raczkowanie
|
Noa Iza a ze tak spytam jak Twoja znajom przetrwała kolonoskopię? mi o tym wspominal lekarz rodzinny, ale zaczelam go czarowac ze ja tego nie wytrzymam to sie tylko smial, noi sama nie wiem. na razie po maturze
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3815 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego uważam, że ten estradiol w 20dc jest trochę bez sensu. Te wszystkie hormony bada się w odpowiednich fazach cyklu bo każdy ma wpływ na inną część cyklu i bada się je w tej fazie za która odpowiadają. Wtedy najłatwiej jest coś stwierdzić.
![]() |
#3816 |
Raczkowanie
|
szczerze to nie znam szczegołow i w najblizszym czasie sie z nia nie spotkam, ale na pewno nie bylo zbyt przyjemnie
![]() Moze za bardzo denerwujesz sie matura i z tego biora sie problemy z jelitami i bol zoladka (nadmierne wydzielanie kwasow pod wplywem stresu). Ucz sie systematycznie i sie tak nie przejmuj (moze herbata uspokajajaca z melisa, tylko potem mozesz gorzej przyswajac wiedze). Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#3817 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Brzuch mnie boli nie wiem czy to owu czy moja wyobraznia ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3818 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3819 |
Raczkowanie
|
aha to dziekuje za takie badanie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- a co do tego badania to jak bym wiedziala ze mi to pomoze to bym nawet zaryzykowala. tylko jeszcze fajny lekarz jakby sie znalazl bo z chamem nie dalabym rady na pewno |
![]() ![]() |
![]() |
#3820 |
Raczkowanie
|
Tak więc piszę do was, żeby się pochwalić... choć tak naprawdę nie ma czym hehe, od 3 dni mam okres heheh ! W piątek poczułam jak to jest miesiączkować haha już się odzwyczaiłam, nawet nie byłam przygotowana na to. W domu zero podpasek, niczego haha.
Ale tak jeszcze was chciałam zapytać ... pamiętam jak byłam u lekarza to powiedział,takie słowa, że torbieli nie mam, ale PCO Ja byłam kurcze przekonana że torbiele to PCO czy jak to ?Czy to dwie różne rzeczy. Chyba że ja jakoś przekręciłam to co on powiedział. Ja już czasem nie kontaktuje. Dobrze, że jeszcze pamiętam jak się nazywam. bo ostatnio to własnego nr telefonu nie mogłam sobie przypomnieć. Wiem na czym polega kolonoskopia ... nie dosyć, że brzmi okropnie to opis tego zabiegu zwala z nóg... A słowo nos to dla zmyłki? haha
Dziewczyny klikajcie codziennie ![]() http://www.pustamiska.pl http://www.pajacyk.pl Myślę jak osoba dorosła, mówię jak osoba dorosła, ale nadal patrzę oczami dziecka ![]() Edytowane przez lovebites Czas edycji: 2010-04-18 o 22:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#3821 |
Zakorzenienie
|
Lovebites przy PCO na ściankach jajnika osadzają się niedojrzałe pęcherzyki natomiast torbiel powstaje gdy pęcherzyk rośnie ale nie pęka. Wtedy robi się coraz większy i w ten sposób powstaje torbiel. Torbiel może być też zmianą rakową.
![]() |
#3822 |
Raczkowanie
|
Jak byłam u niego pierwszy raz to mówił, że to wygląda na torbiel. Ale jak mnie badał 3 tyg temu to mówi, że nie ma. tzn, że ja mam takie sobie pęcherzyki.
hmm to dobrze. Tzn nie dobrze ale lepiej te pecherzyki niz torbiel. Azakowana ale mam wrazenie takiego niedosytu... Mój ginekolog to bardzo mądry człowiek, zna się na swoim fachu. Bardzo miły również. Ale mam wrażenie że za mało mi tłumaczy. Powiedział, że mam PCO, ale potem pielęgniarka tłumaczyła mi o co chodzi;/ Jej straszne gorąco mam na skórze w miejscu gdzie znajdują się jajniki. Czy to normalne? PS Azakowana a jak tam twoje PCO?
#3823 |
Zakorzenienie
|
Wiesz ja cały czas do końca nie jestem pewna czy to PCO. To znaczy na pewno mam policystyczne jajniki bo to widać na USG ale LH/FSH mam 0,26 i za niski progesteron a testosteron w normie co według mnie świadczy bardziej o niewydolności ciałka żółtego. No ale lekarz się upiera, że to i PCO i niewydolność ciałka żółtego
![]() Jutro idę do mojej lekarki do szpitala pogadać o konkretnym terminie laparoskopii. Albo będzie jeszcze w tym tygodniu albo na początku następnego. Ale już się tak nie stresuje tym jak miesiąc temu, kiedy to miałam mieć zabieg ale zachorowałam. Także czekam. A po laparoskopii się zobaczy co w ogóle mi tak naprawdę dolega i dlaczego nie mogę zajść w ciążę.
#3824 |
Zakorzenienie
|
Azakanowa daj jutro znac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3825 |
Zakorzenienie
|
Dam na pewno
![]()
#3826 |
Raczkowanie
|
dziewczyny mam wynik cukru. wyszedl mi 106, a norma jest od 55 do 115.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3827 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak w ogóle to cześć, też mam PCO, z niektóymi się nawet znamy z innych wątków. PCO to nie wyrok, można ztym normalnie żyć, można mieć dzieci tylko droga ku temu troszkę dłuższa i wyboista. Ja się nie poddaję i z optymizmem patrzę w przyszłość ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3828 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3829 |
Raczkowanie
|
dziewczyny ale powiedzcie prosze czy ja mam z tym wynikiem pojsc do lekarza rodzinnego czy to po prostu olac
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3830 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Witaj Paulinko u nas.
![]() |
#3831 |
Raczkowanie
|
wiecie zazdroszcze Wam tej wiary. ja mam ciezki charakter. mmo ze na ogol sie smieje to i tak wszystko gryze potem w sobie i potem takie kwiatki jak np. z ta nerwica jlit wychodza
---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- prosze odpiszcie czy powinnam pokazac lekarzowi te wyniki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3832 |
Zakorzenienie
|
Matur wszystkie wyniki powinno się pokazywać lekarzowi.
A co do wiary - to co mamy zrobić. Załamać ręce, zaszyć się w domu, podciąć sobie żyły. Przecież na tym się świat nie kończy. Tylko wierzyć nam pozostało i walczyć o swoje.
#3833 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Inni mają gorsze problemy, nieuleczalne choroby, nowotwory itd. Są gorsze rodzaje niepłodności itd. Trzeba walczyć z podniesionym czołem i się nie poddawać. Witaj Aguś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3834 |
Raczkowanie
|
toc wiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3835 |
Zakorzenienie
|
Matur nikt Ci nie może nic kazać. Kurcze jesteś dorosła czy nie?
Sama musisz podejmować takie decyzje - nikt za Ciebie życia nie przeżyje. Jeśli coś robisz albo nie to tylko i wyłącznie na swoją odpowiedzialność i tylko i wyłącznie Ty ponosisz konsekwencje swoich decyzji.
#3836 |
Raczkowanie
|
prosze bez kazan
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3837 |
Zakorzenienie
|
To nie jest żadne kazanie tylko swoimi tekstami w stylu "jak mi każecie to pójdę a jak nie to nie" zachowujesz się jak dziecko, które samo nie potrafi podejmować decyzji. A potem co powiesz lekarzowi, że dziewczyny z forum Ci kazały przyjść?
#3838 |
Zakorzenienie
|
A mnie się wydaję, ze każdy wynik powinno się skonsultować z lekarzem. Cukier masz w normie. Jedni mają niski inni wyższy, taka ludzka urodza, gdyby był ponad normę, albo zaniski można by się martwić.
Ale i tak wydaje mi się, ze pełniejszy obraz daje krzywa cukrowa. Aguś a nie orientujesz się może jak to jest z tą krzywą co znaczy jak ktoś ma cukier w normie, a potem po godzinie mu rośnie i po dwóch jeszcze wyższy? Bo szukam na necie, ale nie mogę nigdzie znaleźć co by to znaczyło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3839 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawsze myślałam, że po wypiciu glukozy najwyższe stężenie jest zaraz na początku a potem maleje a nie rośnie. Tylko chodzi o to jak szybko maleje. W naszym przypadku dobrze jest jeszcze sprawdzić jak duży jest wyrzut insuliny.
![]() |
#3840 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:44.