Nasze codzienne jadłospisy, część XI - Strona 42 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-18, 22:40   #1231
Mgiełka91
Zadomowienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI

Cytat:
Napisane przez nieprzytomna Pokaż wiadomość
Nie lubię kogoś poprawiać, ale niestety muszę. Mgiełko, jeżeli masz słabe pojęcie o odżywianiu, to nie oceniaj jadłospisów, bo wprowadzasz innych w błąd. To prośba, nie rozkaz

Tak więc na redukcji w każdym posiłku staramy się dostarczać pełnowartościowe białko.
Z tego co kojarzę w owsiance nie ma białka, a tak wszyscy polecają ją na śniadanie

Cytat:
Twoje śniadanie, Rubinko, to same węgle. W dodatku bułka, pewnie kupna - to, że nazywa się razowa czy też pełnoziarnista wcale nie znaczy, że taka jest - moze być zabarwiona karmelem i w składzie mieć przewagę mąki pszennej, której na R unikamy.
Tego nigdy się nie dowiemy, co dodają piekarze.

Cytat:
Poza tym brak NNKT. Pochwałę możesz dostać jedynie za warzywa.
Brak? Na podwieczorek przecież dała orzechy...

Cytat:
II śniadanie to samo - same węgle. Niedobrze.
Tu się zgodzę, myślałam, że jest tam jakaś wędlina, ale przeoczyłam, mój błąd

Jadłospis wydaje mi się ok, są warzywa, białka, nnkt, więc jak dla mnie jest dobry i robiony wg zasad, które czytałam, a więc pozwoliłam sobie skomentować
Mgiełka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-18, 23:17   #1232
niby nic
Zakorzenienie

Bardzo prosze o ocene

R:

S: owsianka z 5 łyżek, z jabłkiem, na mleku 3,2%, z cynamonem, garstka żurawiny suszonej, kanapka [chleb żytni] z serem białym i pół łyżeczki dzemu, druga z serem białym, ogórkiem, rzeżuchą
IIS: 2 tosty z chleba żytniego [posmarowane lekko masłem] z pasztetem sojowym i ogórkiem, jogurt natualny z łyżeczką kakao i dzemu
pół godziny areobiku + ćwiczenia siłowe
O: makaron pełnoziarnisty [ok szklanki suchego makaronu] z tunczykiem [cała puszka] i pomidorami
P: sałatka z łososia i warzyw, pare orzechów włoskich
dłuższy spacer, dosyć męczący :p
K: kawałek ciasta , serek wiejski lekki z rzodkiewką

To ciasto bez komentarza prosze zostawić, wiem, ze zle zrobiłam i wiem, ze mleko tez powinno być chudsze. Ale jak reszta? Ilościwo może byc?

Edytowane przez niby nic
Czas edycji: 2010-04-18 o 23:20
niby nic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-18, 23:25   #1233
rubinka123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nikki999 Pokaż wiadomość
spoko Ryba nie musi być na śniadanie- podałam ją jako źródło białka- no i NNKT przy okazji Dlatego najlepsza jest na kolację Skoro wiejskiego niet to może homo?
O! Homo od razu lepiej brzmi Swojskie Danio ujdzie?

Cytat:
Nie lubię kogoś poprawiać, ale niestety muszę. Mgiełko, jeżeli masz słabe pojęcie o odżywianiu, to nie oceniaj jadłospisów, bo wprowadzasz innych w błąd. To prośba, nie rozkaz

Tak więc na redukcji w każdym posiłku staramy się dostarczać pełnowartościowe białko.

Twoje śniadanie, Rubinko, to same węgle. W dodatku bułka, pewnie kupna - to, że nazywa się razowa czy też pełnoziarnista wcale nie znaczy, że taka jest - moze być zabarwiona karmelem i w składzie mieć przewagę mąki pszennej, której na R unikamy.
Poza tym brak NNKT. Pochwałę możesz dostać jedynie za warzywa.

II śniadanie to samo - same węgle. Niedobrze.

Obiad w miarę dobry, jednak mogłabyś dodać oliwę z oliwek bądź olej rzepakowy. No i mam nadzieję, że ta pierś była dosyć spora.

Podwieczorek - dobrze, że wpadły orzechy, ale lepszy od jogurtu byłby serek homogenizowany lub wiejski, twarór itp - dostarczasz za mało białka.

Kolacja - tutaj do niczego się nie przyczepię, podoba mi się

Dziękuję za ocenę

Ojj, z tym białkiem to pewnie masz rację, ale co mam zrobić jeśli po prostu za nim nie przepadam
Spróbuję tego homo i może do kanapki przemycę kawałek kuraka czy indyka

A z tą bułką, to cóż, chyba nie pozostaję mi nic innego jak zaufać piekarni w której kupuję
Mam nadzieję, że następne jadłospisy będą lepsze Obiecuję poprawę

Who is it?
rubinka123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 07:14   #1234
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez rubinka123 Pokaż wiadomość

danio to same węgle. chodziło o homo naturalny, bezsmakowy .

Dziękuję za ocenę

Ojj, z tym białkiem to pewnie masz rację, ale co mam zrobić jeśli po prostu za nim nie przepadam

A z tą bułką, to cóż, chyba nie pozostaję mi nic innego jak zaufać piekarni w której kupuję
wciskaj, wciskaj kuraka i indyka, jest pysznie i jest białko

175, 83/62/89
gorzkakawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 10:37   #1235
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez niby nic Pokaż wiadomość
Bardzo prosze o ocene

R:

S: owsianka z 5 łyżek, z jabłkiem, na mleku 3,2%, z cynamonem, garstka żurawiny suszonej, kanapka [chleb żytni] z serem białym i pół łyżeczki dzemu, druga z serem białym, ogórkiem, rzeżuchą pięknie <3 i nie przesadzaj z tym mlekiem, 3,2% Cię nie zabije, nie ma dużo więcej kcal od "dwójki". Spokojnie
IIS: 2 tosty z chleba żytniego [posmarowane lekko masłem] z pasztetem sojowym i ogórkiem, jogurt natualny z łyżeczką kakao i dzemu te tosty chyba mocno przetworzone są i mają skład długi jak stąd do Warszawy:P, więc zamieniłabym je na inny chlebek albo grahamkę czy żytnią bułkę. Lubisz pumpernikiel na przykład?
zamiast jogurtu zjadłabym serek homo, żeby dostarczyć organizmowi trochę więcej białka
pół godziny areobiku + ćwiczenia siłowe
O: makaron pełnoziarnisty [ok szklanki suchego makaronu] z tunczykiem [cała puszka] i pomidorami super
P: sałatka z łososia i warzyw, pare orzechów włoskich super!
dłuższy spacer, dosyć męczący :p
K: kawałek ciasta , serek wiejski lekki z rzodkiewką nie przejmuj się ciastem

To ciasto bez komentarza prosze zostawić, wiem, ze zle zrobiłam i wiem, ze mleko tez powinno być chudsze. Ale jak reszta? Ilościwo może byc?
bardzo fajnie!
kolorowa, ładna, urozmaicona redukcja, jeżeli na tym chudniesz to nie musisz niczego zmieniać!
dodałabym troszkę więcej warzyw
co do ciasta, wiadomo, lepiej jeść słodkie raz za czas i w pierwszej połowie dnia, ale ten kawałek na pewno Ci nie zaszkodzi. Poza tym, redukcja nie powinna być katorgą pełną ograniczeń, gdyż wtedy bardzo łatwo o efekt jo-jo. Pozwalając sobie natomiast na więcej luzu przy jednoczesnej zmianie nawyków żywieniowych, schudniesz może wolniej, ale trwale.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 13:34   #1236
ar22
Raczkowanie

moje U:

śniadanie I : owsianka [ 4 łyżki owsianych, 2 łyżki otrąb żytnich, 2 łyżki otrąb pszennych, łyżeczka lnu, wkrojone pół banana, cynamon, troche różnych orzechów i żurawiny, 2 łyżeczki homo nat, 3 łyżki bran flakes, troche Rafaellek i Jaśków] jabłko

wyjscie do szkoły/ troche łażenia po miescie/ kawa latte

śniadanie II; kanapka z 2 kromek chleba razowego z ziarnami, posmarowana almette jogurtowym, sałata, plaster ogórka i pomidorka, 2 rzodkiewki, plaster wędliny z indyka; jabłko zielone, paczka Lu go wielozbożowych

powrót do domku/ stepper 45 min/ 15 min hula hop

obiad: talerz rosołu z makaronem orkiszowym, gotowane golonko mega z indyka i surówka domowa,, ze słoika" [ kapusta, papryka, marchew, oliwa, przeprawy]

wyjscie znowu do szkoły / okropniasty plan zajęć uczelnianych

podwieczorek: activia z płatkami i dosypane active flakes ,, sante" z czekolada, jabłko

powrót do domku

kolacja: sałatka[ sałata zielona, jajko na twardo, ogórek zielony, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek] herbata zielona

w ciagu dnia ok 2 l wody

prosim o ocenke
ar22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 13:55   #1237
giulia_204
Przyczajenie

upppppppp
giulia_204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 14:33   #1238
Tula0
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ar22 Pokaż wiadomość
moje U:

śniadanie I : owsianka [ 4 łyżki owsianych, 2 łyżki otrąb żytnich, 2 łyżki otrąb pszennych, łyżeczka lnu, wkrojone pół banana, cynamon, troche różnych orzechów i żurawiny, 2 łyżeczki homo nat, 3 łyżki bran flakes, troche Rafaellek i Jaśków] jabłko Sypkie dodatki ok., ale te 'mokre' już nie bardzo! Tylko 2 łyżki?? Malutko

wyjscie do szkoły/ troche łażenia po miescie/ kawa latte

śniadanie II; kanapka z 2 kromek chleba razowego z ziarnami, posmarowana almette jogurtowym, sałata, plaster ogórka i pomidorka, 2 rzodkiewki, plaster wędliny z indyka; jabłko zielone, paczka Lu go wielozbożowych Ładnie! Chociaż gdybyś wrzuciła trochę masła to nic by Ci się nie stało...

powrót do domku/ stepper 45 min/ 15 min hula hop

obiad: talerz rosołu z makaronem orkiszowym, gotowane golonko mega z indyka i surówka domowa,, ze słoika" [ kapusta, papryka, marchew, oliwa, przeprawy] Podoba mi się, to że są dwa dania, ale dlaczego do drugiego nie ma żadnych węgli?

wyjscie znowu do szkoły / okropniasty plan zajęć uczelnianych

podwieczorek: activia z płatkami i dosypane active flakes ,, sante" z czekolada, jabłko Nie wiem ile tych płatków wrzuciłaś i co w nich konkretnie było, ale domniemam, że NNKT w tym podwieczorku nie oświadczysz - mogłaś dorzuć chociaż garstkę orzechów jakiś

powrót do domku

kolacja: sałatka[ sałata zielona, jajko na twardo, ogórek zielony, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek] herbata zielona + dwie kromki chleba z masłem,wędliną i warzywami i byłoby cacy. Ale taka wersja kolacji nie podoba mi się

w ciagu dnia ok 2 l wody

prosim o ocenke
j.w

Byle do przodu
Byle do wiosny
Będziemy piękni jak dawniej,
Będziemy działać sprawniej

Tula0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 15:08   #1239
SweetFruit
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SweetFruit Pokaż wiadomość
Moje wczorajsze U/R:
Śniadanie: 35g płatków owsianych+35g kaszki manny+średni banan+łyżka Inki+szklanka mleka 2%+woda
Obiad: 1. zupa jarzynowa, 2. filet z miruny, pół torebki ryżu brązowego, 200g mieszanki warzyw + łyżeczka masła
Podwieczorek: sałatka owocowa: banan, jabłko, pomarańcz, kiwi, łyżka wiórków kokosowych
Kolacja: zapiekanka: 1 jabłko, 200g serka wiejskiego, 2 łyżki otrąb granulowanych

Proszę o ocenkę.
Podbijam
SweetFruit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 18:47   #1240
niby nic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
bardzo fajnie!
kolorowa, ładna, urozmaicona redukcja, jeżeli na tym chudniesz to nie musisz niczego zmieniać!
dodałabym troszkę więcej warzyw
co do ciasta, wiadomo, lepiej jeść słodkie raz za czas i w pierwszej połowie dnia, ale ten kawałek na pewno Ci nie zaszkodzi. Poza tym, redukcja nie powinna być katorgą pełną ograniczeń, gdyż wtedy bardzo łatwo o efekt jo-jo. Pozwalając sobie natomiast na więcej luzu przy jednoczesnej zmianie nawyków żywieniowych, schudniesz może wolniej, ale trwale.
Dziękuje Własnie nie wiem czy chudne, bo narazie to raz się trzymam tej diety raz nie ale wazne, ze pomału do przodu
A te tosty to normalny chleb żytni opiekany w opiekaczu, nie kupione

Stary 2010-04-19, 19:25   #1241
motylek2701
Rozeznanie

Uuu

I śniadanie: grahamka ze słonecznikiem: pół z masłem, wędliną, pomidorem i ogórkiem, solą i pieprzem; pół z masłem i dżemem brzoskwiniowym; kawa z mlekiem i cukrem; jabłko
II śniadanie: serek wiejski 200g z łyżką musli, łyżką otrębów pszennych, łyżeczką miodu; herbata karmelowa
Obiad: 3 młode ziemniaki; udko z kurczaka (natarte marynatą z oliwy z oliwek, soku z cytryny, pieprzu cytrynowego, ostrej, papryki czerwonej, soli, majeranku i bazylii) pieczone z w tej marynacie, cebuli i czosnku; sałatka z ogórków korniszonych, oliwy z oliwek doprawione solą i pieprzem
Deser: 3 czekoladowe jajeczka; kawa z mlekiem i cukrem
Podwieczorek: lód rożek śmietankowo-truskawkowy; serek homo waniliowy 150g; gdzieś 1/3 dużej pomarańczy; herbata dzika róża z miętą i cytryną
Kolacja: 3 kromki razowego; 1x z masłem, wędliną, pomidorem i ogórkiem; 1x z masłem, serem żółtym, pomidorem i wędliną; 1x z masłem i dżemem brzoskwiniowym

No cóż nie żałowałam sobie
Proszę o ocenkę
Stary 2010-04-19, 19:28   #1242
Tula0
Raczkowanie

U

I Śniadanie

stand.(7ł. owsianych+żytnich-zmieszałam je razem do jednego pojemnika-1ł.otrębów, jabłko, sezam-dużo mi się sypnęło) ugotowane na szklance mleka; rogalik drożdżowy (jeszcze z niedzielnych wypieków mamy)

II Śniadanie
Sałatka (jajko, tuńczyk, ogórek, kukurydza, sałata, łyżka siemienia-polane oliwą z.ol.) + zagryzione bułką razową (100g.)

na wf. 25min. gry w kosza
(bieganina od kosza do kosza; ale 2pkt. moje!)
III Śniadanie
Homo(200g.) a w nim: garść pestek dyni, 4łyżeczki czarnej porzeczki (z domowych zapraw);
trochę później; 2 małe pomarańcze

Marsz ze szkoły do domu trochę okrężną drogą 30min.
Obiad
1) Mała miseczka zupy kalafiorowej
2) a'la Gulasz z łopatki, 5ł. kaszy gryczanej, surówka z pekinki

deser(?) niezapowiedzenia wizyta cioci - 1 babeczka z galaretką i bitą śmietaną

Kolacja
2 x kromka razowca z masłem, sałatą, wędliną, ogórkiem i koperkiem

I nieśmiało proszę o ocenę

Byle do przodu
Byle do wiosny
Będziemy piękni jak dawniej,
Będziemy działać sprawniej

Edytowane przez Tula0
Czas edycji: 2010-04-19 o 19:32
Tula0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 19:52   #1243
mircia14
Zakorzenienie

Moja jutrzejsza eRka
I (7:30) - miniowsianka (250ml mleka 0,5%, 2ł. płatków, 1ł. otr. gran. czarna porzeczka) ; kromka razowca z polędwicą, jajko ; jabłko
II (10:15) - 2 kromki razowca, każda z plastrem polędwicy, pomidora, na to ogórek kiszony, papryka ; 120g twarogu chudego ; 150ml soku pomarańcz. jednodniowego
III (13:00) - jabłko pokrojone na plastry z 150g takiego miksu (twaróg chudy, trochę serka homo, trochę mleka, tabletka słodzika)
IV (16:00) - omlet z 1 jaja (ale duży dość) z 'wpieczonymi' dwoma plastrami polędwicy ; 100g twarogu chudego
chyba pójdę na rower z kumplem
V (19:00) - pół torebki ryżu brązowego, pierś z kurczaka (obiad tak poźno, bo cały dzień poza domem)

Wybaczcie, tak dużo twarogu
mircia14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 20:04   #1244
Irish lady 28
Zadomowienie

Uuu
  1. długa bagietka z jajkiem na twardo,majonezem,sałatą,c ebula,pomidorem,ogórkiem zielonym,rzodkiewką
  2. 1/2 grahamki z almette pomidorowym + 2 plastry pomidora +cebula+cappucino
  3. garść orzechów paprykowych
  4. pierś kurczaka smażona na oleju,sos meksykański z Pudliszek,puszka groszku(mała), trochę kukurydzy, mnóstwo czosnku i chili + kromka białego pieczywa
błagam o ocenkę..
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 20:06   #1245
stupify
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mircia14 Pokaż wiadomość
Moja jutrzejsza eRka
I (7:30) - miniowsianka (250ml mleka 0,5%, 2ł. płatków, 1ł. otr. gran. czarna porzeczka) ; kromka razowca z polędwicą, jajko ; jabłko
II (10:15) - 2 kromki razowca, każda z plastrem polędwicy, pomidora, na to ogórek kiszony, papryka ; 120g twarogu chudego ; 150ml soku pomarańcz. jednodniowego
III (13:00) - jabłko pokrojone na plastry z 150g takiego miksu (twaróg chudy, trochę serka homo, trochę mleka, tabletka słodzika)
IV (16:00) - omlet z 1 jaja (ale duży dość) z 'wpieczonymi' dwoma plastrami polędwicy ; 100g twarogu chudego
V (19:00) - pół torebki ryżu brązowego, pierś z kurczaka (obiad tak poźno, bo cały dzień poza domem)

Mleko ze śniadania można by zamienić na bardziej pełnowartościowe, np 2% - nie przeszkodzi to w chudnięciu
Może o 16 lepiej byłoby zjeść jakąś rybkę wędzoną czy orzechy + serek homo? Bo NNKT to ja tu nie widzę
O 19 to już wypadałoby zjeść białkową kolacje Ryż bym wyrzuciła, a jakieś warzywka zamiast dodała
Twarogu rzeczywiście sporo i takiego be chudego, tłusty jest bardziej pełnowartościowy, może chociaż na półtłusty zamienisz?
To chyba wszystko, aha NNKT jutro mają wpaść!
stupify jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 20:23   #1246
mircia14
Zakorzenienie

dzięki za ocenę
Kolację policzyłam jako potreningowy, dlatego węgle
Muszę popracować nad NNKT, wiem
mircia14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 20:39   #1247
nikki999
Zakorzenienie

Cytat:
Homo naturalny najlepiej, bo wtedy jest z przewagą białka bardziej niż węgli Ale jak nie możesz przełknąć naturalnego to możesz np. dać łyżkę smakowego i łyżkę nat.
Cytat:
Napisane przez Mgiełka91 Pokaż wiadomość
Z tego co kojarzę w owsiance nie ma białka, a tak wszyscy polecają ją na śniadanie
Nie rozumiem tego, przecież owsiankę każdy sam komponuje- płatki są polecane na śniadanie, bo są wartościowe, a jak dodamy wieśniaka to będzie owsianka z białkiem- proste

Cytat:
kilka orzechów na cały dzień to kropla w morzu potrzeb

BLOG -
zdrowe odżywianie, ćwiczenia, motywacja
Jeżeli chcesz się ze mną szybko skontaktować napisz mail
nikki999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 20:56   #1248
Juno123
Rozeznanie

GG do Juno123

Moje U :

1. bułka razowa + 3 plastry szynki lisieckiej, jajko + 200 gr serka wiejskiego 5 %z oliwkami i pomidorem
kawa z mlekiem

2.Kawa z mlekiem, pół bułki grahamki z szynka, sałatą, pomidorem

3.Pół woreczka kaszy jęczmiennej, piers z kurczaka gyros z ketchupem, 3 łyżki sałatki wiosennej

po kawałek sernika, ciastko maslane

4.Jogurt naturalny ,miseczka miesznki studenckiej

5. jabłko, 100 g twarogu półtłustego + sałatka grecka (sałata, oliwki, pomidor, ogórek, łyżeczka ketchupu)
poo wpadnie czkoladka napewno

Dziewczyny prosze o ocenę

No i jest 56 kg/171 tylko 2kg do wagi idealnej

"Ooo Muszu Ty geniuszu"

我爱你 M

Juno123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 21:09   #1249
Magdalena0603
Rozeznanie

Utrzymanie
  • 3 małe tosty z pieczarkami,serem żółtym,keczupem....jajko na miękko
  • gruszka, 1/4 makreli wędzonej,jogurt naturalny
  • pomidor+ogórek zielony+cebula+sos grecki Knorra, grahamka z pasztetem pomidorowym
  • talerz frytek (kurde,za często chyba..), panga zapiekana w folii z mega ilością ziół, marchewka + groszek,mizeria
  • 2 piwka,hot-dog z keczupem
  • wieśniak 150g ze szczypiorkiem,spora micha zupy fasolowej-sporo majeranku + 2 kromki bagietki czosnkowej na gorąco

i jak dziś????????????????????? ????????????????????????? ?????
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 21:20   #1250
niby nic
Zakorzenienie

Odnośnie owsianki i białka to płatki też mają w sobie sporo białka no i zawsze w mleku coś będzie, więc niec to nie do końca tak, ze w owsiance białka brak

Moje dzisiejsze R:

S: owsianka z 5 łyżek płatków, 2 kiwi, bułka z ziarnami z serem białym i odrobiną dżemu [tak 1/2 łyzeczki :p], kawa zbożowa z odrobiną mleka i miodu
SII [w szkole]: 2 bułki z ziarnem, jedna z serkiem topionym i ogórkiem, druga z pasztetem sojowym i ogórkiem, jeden 'podpłomyk' dietetyczny
O: 2 naleśniki [mąka pełnoziarnisa,otręby,mlek o, jogurt nat] z łososiem [ok 45g], ogórkiem, sałata, fasolą konserwową
kawa zbożowa j.w
K: serek wiejski light z rzodkiewką, rzeżuchą, ogórek kiszony

Uśmiecham się ładnie po ocene Podejrzewam, ze nnkt za mało

Stary 2010-04-19, 21:29   #1251
nieprzytomna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ar22 Pokaż wiadomość
wiec ja mam pytanie: jak rozpoznać taka PRAWDZIWA bułke razowa czy żytnia???baaardzo trudne to jest bo na bułkach nie ma etykietki ze składem...
Niestety bardzop ciężko to rozpoznać. Generalnie im pieczywo cięższe i bardziej "gliniaste"(nie dające się zbić w kulkę), tym mniej mąki pszennej zostało prawdopodobnie użyte.
W Piotrze i Pawle można znaleźć chleb, który ma wypisany skład i jest to w 100% mąka razowa. Niestety bochenek kosztuje prawie 5 zł.
Co do bułek - cóż, oczywiście bułka z piekarni to nie zabójstwo, ale polecam samodzielny wypiek, w internecie można znaleźć wiele przepisów

Cytat:

Tak, owsianka polecana jest na śniadanie, ale nie na R. Chyba że dojdzie do niej twaróg lub inne białko

A co do orzechów to ich garstka nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na NNKT, poza tym nie można dostarczać zdrowych tłuszczy tylko z orzechów i pestek, w diecie powinny znaleźć się też zdrowe oleje, np rzepakowy i lniany oraz oliwa z oliwek

Cytat:

Dziękuję za ocenę

Danio to nie jest dobry pomysł na R, chodziło mi o naturalny serek homogenizowany. W takim serku jak dano jest zbyt dużo węgli.

Wypiszę Ci nejlepsze źródła białka, może jednak coś z tego lubisz
- jajka
- wędzona makrela, wędzony dorsz
- śledzie
- wszelkie ryby pieczone/smażone na teflonie
- warzywa strączkowe(np fasola, ale to białko niepełnowartościowe)
- wszelkie mięso
- naturalne serki homogenizowane
- serki wiejskie
- owoce morza, np krewetki
- wędzone szproty
- tuńczyk, śledzie, łosoś z puszki
- twaróg

Jak widzisz wybór masz naprawdę spory Dużo białka jest też w serze żółtym, ale nie jest polecany na R ze względu na dużą zawarość tłuszczu.

Pozdrawiam i życzę powodzenia
Stary 2010-04-19, 21:57   #1252
Kalakiria
Rozeznanie

Cytat:
Tak, owsianka polecana jest na śniadanie, ale nie na R. Chyba że dojdzie do niej twaróg lub inne białko
Jak to nie? :O Pierwszy raz widzę takie stwierdzenie... Śniadanie powinno być mocno kopiące czyli węglowe... oczywiście dodać twaróg można, ale bez przesady, jogurt czy mleko w zupełności wystarczy. Posiłki z przewagą białka są konieczne w drugiej części dnia, na śniadanie możemy szaleć
Kalakiria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 22:01   #1253
Mgiełka91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nikki999 Pokaż wiadomość
Nie rozumiem tego, przecież owsiankę każdy sam komponuje- płatki są polecane na śniadanie, bo są wartościowe, a jak dodamy wieśniaka to będzie owsianka z białkiem- proste

kilka orzechów na cały dzień to kropla w morzu potrzeb
Cytat:
A co do orzechów to ich garstka nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na NNKT, poza tym nie można dostarczać zdrowych tłuszczy tylko z orzechów i pestek, w diecie powinny znaleźć się też zdrowe oleje, np rzepakowy i lniany oraz oliwa z oliwek
No dobrze niech Wam będzie Może nie znam się aż tak na tym zdrowym odżywianiu Szczerze, to myślałam, że garstka orzechów wystarcza na cały dzień, w końcu to też tłuszcze Ale skoro się mylę, to dzięki za poprawienie

Cytat:
Wiem, że płatki owsiane czy otręby mają pozytywny wpływ na pracę jelit, więc myślę, że na śniadanie nawet na R są dobrym p0mysłem w odpowiedniej ilości oczywiście Sama tak jem, ale pilnuję się, by łączna wartość śniadania nie przekraczała 300kcal

Cytat:
Niestety bardzo ciężko to rozpoznać. Generalnie im pieczywo cięższe i bardziej "gliniaste"(nie dające się zbić w kulkę), tym mniej mąki pszennej zostało prawdopodobnie użyte.
W Piotrze i Pawle można znaleźć chleb, który ma wypisany skład i jest to w 100% mąka razowa. Niestety bochenek kosztuje prawie 5 zł.
Co do bułek - cóż, oczywiście bułka z piekarni to nie zabójstwo, ale polecam samodzielny wypiek, w internecie można znaleźć wiele przepisów
Dobrze wiedzieć, mam Piotra i Pawła prawie pod nosem, trzeba będzie rozejrzeć się za tym chlebkiem Niestety zdrowa żywność kosztuje, ile ja się naszukałam mąki orkiszowej, 3 razy patrzyłam w tym sklepie i nie mogłam znaleźć. A jak już w końcu udało mi się wypatrzeć, to cena mnie zabiła . Chyba 12zł kosztowała, ale była też razowa trochę tańsza
Co do chlebka, to dobry mają w Kauflandzie. Taki paczkowany z wypisanym składem Są różne rodzaje, za 2,35 najtańszy pełnoziarnisty(dziś kupowałam ), a najdroższy ponad 3zł. Ma 500gr i jest tam 8/9kromek

Cytat:
Wypiszę Ci nejlepsze źródła białka, może jednak coś z tego lubisz
- jajka
- wędzona makrela, wędzony dorsz
- śledzie
- wszelkie ryby pieczone/smażone na teflonie
- warzywa strączkowe(np fasola, ale to białko niepełnowartościowe)
- wszelkie mięso
- naturalne serki homogenizowane
- serki wiejskie
- owoce morza, np krewetki
- wędzone szproty
- tuńczyk, śledzie, łosoś z puszki
- twaróg
To i mi się przyda

Edytowane przez Mgiełka91
Czas edycji: 2010-04-19 o 22:03
Stary 2010-04-19, 22:46   #1254
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:

Wiem, że płatki owsiane czy otręby mają pozytywny wpływ na pracę jelit, więc myślę, że na śniadanie nawet na R są dobrym p0mysłem w odpowiedniej ilości oczywiście Sama tak jem, ale pilnuję się, by łączna wartość śniadania nie przekraczała 300kcal
no co Ty. serio?
to dużo za mało

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 10:03   #1255
Irish lady 28
Zadomowienie

Uuu
  1. długa bagietka z jajkiem na twardo,majonezem,sałatą,c ebula,pomidorem,ogórkiem zielonym,rzodkiewką
  2. 1/2 grahamki z almette pomidorowym + 2 plastry pomidora +cebula+cappucino
  3. garść orzechów paprykowych
  4. pierś kurczaka smażona na oleju,sos meksykański z Pudliszek,puszka groszku(mała), trochę kukurydzy, mnóstwo czosnku i chili + kromka białego pieczywa
błagam o ocenkę..
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 14:41   #1256
Mgiełka91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
no co Ty. serio?
to dużo za mało
Dlaczego za mało Przy diecie 1200kcal tyle wychodzi na śniadanie(25% z całości) Jak jadłam więcej, to nie chudłam, więc trzeba było przyciąć kcal Choć i tak nie wyliczam wszystkiego z wagą i kalkulatorem w ręku, więc może nie jest to tak dokładnie, ale akurat śniadania pilnuję(bo tu wiem dokładnie co ile waży i ma kcal, a np pierś z kurczaka raz jest większa raz mniejsza, a ja nie mam wagi), by takie było

No to żeby nie robić offtopa dodam mój dzisiejszy jadłospis.

R:
Śniadanie: owsianka z 3 łyżek płatków owsianych górskich, 2 łyżek otrębów pszennych, 0,5 szklanki mleka 1,5%, łyżeczki miodu, szczypty cynamonu i imbiru i pół banana
II śniadanie: kanapka z chleba pełnoziarnistego, kawałka piersi z kurczaka i pomidora
Obiad: 1 pampucha, pierś z kurczaka, 1 duży ogórek kiszony, garstka ziaren słonecznika
Będzie:
Podwieczorek: wieśniak chyba też z ziarenkami słonecznika
Kolacja: tuńczyk z puszki i pomidor

Później planuję ćwiczenia z Tamilee Webb, a po nich 2 jajka.

Edytowane przez Mgiełka91
Czas edycji: 2010-04-20 o 14:43
Stary 2010-04-20, 14:51   #1257
saming
Zakorzenienie

Cytat:
Dlaczego za mało Przy diecie 1200kcal tyle wychodzi na śniadanie(25% z całości) Jak jadłam więcej, to nie chudłam, więc trzeba było przyciąć kcal Choć i tak nie wyliczam wszystkiego z wagą i kalkulatorem w ręku, więc może nie jest to tak dokładnie, ale akurat śniadania pilnuję(bo tu wiem dokładnie co ile waży i ma kcal, a np pierś z kurczaka raz jest większa raz mniejsza, a ja nie mam wagi), by takie było

No to żeby nie robić offtopa dodam mój dzisiejszy jadłospis.

R:
Śniadanie: owsianka z 3 łyżek płatków owsianych górskich, 2 łyżek otrębów pszennych, 0,5 szklanki mleka 1,5%, łyżeczki miodu, szczypty cynamonu i imbiru i pół banana
II śniadanie: kanapka z chleba pełnoziarnistego, kawałka piersi z kurczaka i pomidora
Obiad: 1 pampucha, pierś z kurczaka, 1 duży ogórek kiszony, garstka ziaren słonecznika
Będzie:
Podwieczorek: wieśniak chyba też z ziarenkami słonecznika
Kolacja: tuńczyk z puszki i pomidor

Później planuję ćwiczenia z Tamilee Webb, a po nich 2 jajka.
Ale w Twoim jadłospisie to raczej nie ma 1200kcal. Tak max. mi wyszło 1100, ś:- niech będzie 300kcal, IIś - max 200kcal, obiad - co to ta pampucha? i jak duża ta pierś? ale tak ok. 250kcal, a może mniej nawet, podwieczorek - ze 100kcal, kolacja -tak ze 150kcal, 2 jajka -120kcal.

Biorąc pod uwagę, że ćwiczysz jeszcze, to jednak mogłabyś jeść większe śniadanie - i dobić tak do 400kcal.
I po ćwiczeniach je się posiłek z węglami a nie samo białko.

saming jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 14:54   #1258
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mircia14 Pokaż wiadomość
Moja jutrzejsza eRka

Ładnie..do tego miksu o 13 dodałabym jeszcze orzechów, a omlet lepiej zrobić porządny z 2 jaj i dodać więcej polędwicy, a zrezygnować z twarogu- bo rzeczywiście przesadziłaś z ilością.
No i warzyw za mało
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 15:06   #1259
motylek2701
Rozeznanie

I znowu U--->p

I śniadanie: owsianka (4 łyżki owsianych, łyżka musli, 2 łyżki otrębów pszennych, łyżka rodzynek, szklanka mleka 2%, cynamon); kawa z mlekiem i cukrem
II śniadanie: ciabata grubo posmarowana masłem przytostowana; pół z żółtym serem, pomidorem i sosem salsa; pół z wędliną, pomidorem i tym samym sosem; branek marcepanowy (zapodział się przed świętami i dzisiaj go znalazłam); herbata truskawkowa; jabłko
Obiad: pół woreczka ryżu brązowego; pierś z kurczaka mocno przyprawiona (sokiem z cytryny; pieprzem, solą, bazylią, majerankiem i nie pamiętam czym jeszcze) smażona; duszone na oliwie z oliwek warzywa, polane wszystko roztopionym masłem
Deser: 2 jajeczka czekoladowe; kinder czekoladka; kawa z dużą ilością mleka i cukrem
Podwieczorek: pozostałe pół woreczka ryżu zalane maślanką truskawkową posypane cynamonem
Kolacja: grahamka ze słonecznikiem; pół z masłem serem, pomidorem keczupem; pół z masłem, wędliną, pomidorem, szczypiorkiem i chrzanem

A po tym wszystkim boli mnie brzuch od wczoraj...
I jak to wygląda?? Proszę o ocenkę
Stary 2010-04-20, 15:33   #1260
kasiekasiek
Zadomowienie

Moje dzisiejsze U:

I Śn.: dwie kromki żytniego razowego:
  • jedna z masłem, polędwicą sopocką, sałatą i pomidorem
  • druga: z masłem, polędwicą, plasterkiem żółtego sera i ogórkiem
herbata i kawałek ciastka napoleonka

II Śn.: pół małej kajzerki z plastrem sera topionego hochland, kromka żytniego razowego z masłem, polędwicą i keczupem. jabłko i dwa ciasteczka w czekoladzie

orzechy arachidowe

Obiad: 4 duże placki ziemniaczane i kubeczek jogurtu naturalnego (uwielbiam to połączenie )

Podwieczorek: szklanka gorącego mleka i kilka łyżek musli (pł. owsiane, pszenne, rodzynki, otręby, chipsy bananowe, wiórki kokosowe i troszkę orzechów)

Kolacja (planuję): dwie kromki razowca z masłem, jedna z wędliną, serem, sałatą i pomidorem, druga z jajkiem na twardo i szczypiorkiem.
herbata i zapewne jakieś ciastko

Ostatnio mam dziką ochotę na słodycze. Pozwalam sobie, bo tłumaczę, że przed maturą wolno
Choć tak naprawdę nie jestem zadowolona ze swoich jadłospisów. Bardzo proszę o ocenę.

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości