|
|
#1231 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jadłospis wydaje mi się ok, są warzywa, białka, nnkt, więc jak dla mnie jest dobry i robiony wg zasad, które czytałam, a więc pozwoliłam sobie skomentować
|
||||
|
|
|
#1232 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo prosze o ocene
R: S: owsianka z 5 łyżek, z jabłkiem, na mleku 3,2% , z cynamonem, garstka żurawiny suszonej, kanapka [chleb żytni] z serem białym i pół łyżeczki dzemu, druga z serem białym, ogórkiem, rzeżuchąIIS: 2 tosty z chleba żytniego [posmarowane lekko masłem] z pasztetem sojowym i ogórkiem, jogurt natualny z łyżeczką kakao i dzemu pół godziny areobiku + ćwiczenia siłowe O: makaron pełnoziarnisty [ok szklanki suchego makaronu] z tunczykiem [cała puszka] i pomidorami P: sałatka z łososia i warzyw, pare orzechów włoskich dłuższy spacer, dosyć męczący :p K: kawałek ciasta , serek wiejski lekki z rzodkiewkąTo ciasto bez komentarza prosze zostawić, wiem, ze zle zrobiłam i wiem, ze mleko tez powinno być chudsze. Ale jak reszta? Ilościwo może byc?
Edytowane przez niby nic Czas edycji: 2010-04-18 o 23:20 |
|
|
|
#1233 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Swojskie Danio ujdzie?![]() Cytat:
Dziękuję za ocenę ![]() Ojj, z tym białkiem to pewnie masz rację, ale co mam zrobić jeśli po prostu za nim nie przepadam ![]() Spróbuję tego homo i może do kanapki przemycę kawałek kuraka czy indyka ![]() A z tą bułką, to cóż, chyba nie pozostaję mi nic innego jak zaufać piekarni w której kupuję ![]() Mam nadzieję, że następne jadłospisy będą lepsze Obiecuję poprawę
|
|
|
#1234 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kolorowa, ładna, urozmaicona redukcja, jeżeli na tym chudniesz to nie musisz niczego zmieniać! ![]() dodałabym troszkę więcej warzyw co do ciasta, wiadomo, lepiej jeść słodkie raz za czas i w pierwszej połowie dnia, ale ten kawałek na pewno Ci nie zaszkodzi. Poza tym, redukcja nie powinna być katorgą pełną ograniczeń, gdyż wtedy bardzo łatwo o efekt jo-jo. Pozwalając sobie natomiast na więcej luzu przy jednoczesnej zmianie nawyków żywieniowych, schudniesz może wolniej, ale trwale.
|
|
|
#1236 |
|
Raczkowanie
|
moje U:
śniadanie I : owsianka [ 4 łyżki owsianych, 2 łyżki otrąb żytnich, 2 łyżki otrąb pszennych, łyżeczka lnu, wkrojone pół banana, cynamon, troche różnych orzechów i żurawiny, 2 łyżeczki homo nat, 3 łyżki bran flakes, troche Rafaellek i Jaśków] jabłko wyjscie do szkoły/ troche łażenia po miescie/ kawa latte śniadanie II; kanapka z 2 kromek chleba razowego z ziarnami, posmarowana almette jogurtowym, sałata, plaster ogórka i pomidorka, 2 rzodkiewki, plaster wędliny z indyka; jabłko zielone, paczka Lu go wielozbożowych powrót do domku/ stepper 45 min/ 15 min hula hop obiad: talerz rosołu z makaronem orkiszowym, gotowane golonko mega z indyka i surówka domowa,, ze słoika" [ kapusta, papryka, marchew, oliwa, przeprawy] wyjscie znowu do szkoły / okropniasty plan zajęć uczelnianych podwieczorek: activia z płatkami i dosypane active flakes ,, sante" z czekolada, jabłko powrót do domku kolacja: sałatka[ sałata zielona, jajko na twardo, ogórek zielony, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek] herbata zielona w ciagu dnia ok 2 l wody prosim o ocenke
|
|
|
|
#1237 |
|
Przyczajenie
|
upppppppp
|
|
|
|
#1238 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#1239 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale wazne, ze pomału do przodu![]() A te tosty to normalny chleb żytni opiekany w opiekaczu, nie kupione
|
|
#1241 |
|
Rozeznanie
|
Uuu
I śniadanie: grahamka ze słonecznikiem: pół z masłem, wędliną, pomidorem i ogórkiem, solą i pieprzem; pół z masłem i dżemem brzoskwiniowym; kawa z mlekiem i cukrem; jabłko II śniadanie: serek wiejski 200g z łyżką musli, łyżką otrębów pszennych, łyżeczką miodu; herbata karmelowa Obiad: 3 młode ziemniaki; udko z kurczaka (natarte marynatą z oliwy z oliwek, soku z cytryny, pieprzu cytrynowego, ostrej, papryki czerwonej, soli, majeranku i bazylii) pieczone z w tej marynacie, cebuli i czosnku; sałatka z ogórków korniszonych, oliwy z oliwek doprawione solą i pieprzem Deser: 3 czekoladowe jajeczka; kawa z mlekiem i cukrem Podwieczorek: lód rożek śmietankowo-truskawkowy; serek homo waniliowy 150g; gdzieś 1/3 dużej pomarańczy; herbata dzika róża z miętą i cytryną ![]() Kolacja: 3 kromki razowego; 1x z masłem, wędliną, pomidorem i ogórkiem; 1x z masłem, serem żółtym, pomidorem i wędliną; 1x z masłem i dżemem brzoskwiniowym No cóż nie żałowałam sobie ![]() Proszę o ocenkę
|
#1242 |
|
Raczkowanie
|
U
I Śniadanie stand.(7ł. owsianych+żytnich-zmieszałam je razem do jednego pojemnika-1ł.otrębów, jabłko, sezam-dużo mi się sypnęło) ugotowane na szklance mleka; rogalik drożdżowy (jeszcze z niedzielnych wypieków mamy II Śniadanie Sałatka (jajko, tuńczyk, ogórek, kukurydza, sałata, łyżka siemienia-polane oliwą z.ol.) + zagryzione bułką razową (100g.) na wf. 25min. gry w kosza (bieganina od kosza do kosza; ale 2pkt. moje!) III Śniadanie Homo(200g.) a w nim: garść pestek dyni, 4łyżeczki czarnej porzeczki trochę później; 2 małe pomarańcze Marsz ze szkoły do domu trochę okrężną drogą 30min. Obiad 1) Mała miseczka zupy kalafiorowej 2) a'la Gulasz z łopatki, 5ł. kaszy gryczanej, surówka z pekinki deser(?) niezapowiedzenia wizyta cioci - 1 babeczka z galaretką i bitą śmietaną Kolacja 2 x kromka razowca z masłem, sałatą, wędliną, ogórkiem i koperkiem I nieśmiało proszę o ocenę ![]()
Byle do przodu Będziemy piękni jak dawniej,Byle do wiosny ![]() Będziemy działać sprawniej ![]() Edytowane przez Tula0 Czas edycji: 2010-04-19 o 19:32 |
|
|
|
#1243 |
|
Zakorzenienie
|
Moja jutrzejsza eRka
![]() I (7:30) - miniowsianka (250ml mleka 0,5%, 2ł. płatków, 1ł. otr. gran. czarna porzeczka) ; kromka razowca z polędwicą, jajko ; jabłko II (10:15) - 2 kromki razowca, każda z plastrem polędwicy, pomidora, na to ogórek kiszony, papryka ; 120g twarogu chudego ; 150ml soku pomarańcz. jednodniowego III (13:00) - jabłko pokrojone na plastry z 150g takiego miksu (twaróg chudy, trochę serka homo, trochę mleka, tabletka słodzika) IV (16:00) - omlet z 1 jaja (ale duży dość) z 'wpieczonymi' dwoma plastrami polędwicy ; 100g twarogu chudego chyba pójdę na rower z kumplem ![]() V (19:00) - pół torebki ryżu brązowego, pierś z kurczaka (obiad tak poźno, bo cały dzień poza domem) Wybaczcie, tak dużo twarogu
|
|
|
|
#1244 |
|
Zadomowienie
|
Uuu
![]()
|
|
|
|
#1245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może o 16 lepiej byłoby zjeść jakąś rybkę wędzoną czy orzechy + serek homo? Bo NNKT to ja tu nie widzę O 19 to już wypadałoby zjeść białkową kolacje Ryż bym wyrzuciła, a jakieś warzywka zamiast dodałaTwarogu rzeczywiście sporo i takiego be chudego, tłusty jest bardziej pełnowartościowy, może chociaż na półtłusty zamienisz? ![]() To chyba wszystko, aha NNKT jutro mają wpaść! ![]() |
|
|
|
|
#1246 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki za ocenę
![]() Kolację policzyłam jako potreningowy, dlatego węgle Muszę popracować nad NNKT, wiem
|
|
|
|
#1247 | |
|
Zakorzenienie
|
Homo naturalny najlepiej, bo wtedy jest z przewagą białka bardziej niż węgli
Ale jak nie możesz przełknąć naturalnego to możesz np. dać łyżkę smakowego i łyżkę nat. ![]() Cytat:
![]() kilka orzechów na cały dzień to kropla w morzu potrzeb
|
|
|
#1248 |
|
Rozeznanie
|
Moje U :
1. bułka razowa + 3 plastry szynki lisieckiej, jajko + 200 gr serka wiejskiego 5 %z oliwkami i pomidorem kawa z mlekiem 2.Kawa z mlekiem, pół bułki grahamki z szynka, sałatą, pomidorem 3.Pół woreczka kaszy jęczmiennej, piers z kurczaka gyros z ketchupem, 3 łyżki sałatki wiosennej po kawałek sernika, ciastko maslane 4.Jogurt naturalny ,miseczka miesznki studenckiej 5. jabłko, 100 g twarogu półtłustego + sałatka grecka (sałata, oliwki, pomidor, ogórek, łyżeczka ketchupu) poo wpadnie czkoladka napewno Dziewczyny prosze o ocenę ![]()
|
#1249 |
|
Rozeznanie
|
Utrzymanie
i jak dziś????????????????????? ????????????????????????? ????? |
|
|
|
#1250 |
|
Zakorzenienie
|
Odnośnie owsianki i białka to płatki też mają w sobie sporo białka no i zawsze w mleku coś będzie, więc niec to nie do końca tak, ze w owsiance białka brak
![]() Moje dzisiejsze R: S: owsianka z 5 łyżek płatków, 2 kiwi, bułka z ziarnami z serem białym i odrobiną dżemu [tak 1/2 łyzeczki :p], kawa zbożowa z odrobiną mleka i miodu SII [w szkole]: 2 bułki z ziarnem, jedna z serkiem topionym i ogórkiem, druga z pasztetem sojowym i ogórkiem, jeden 'podpłomyk' dietetyczny O: 2 naleśniki [mąka pełnoziarnisa,otręby,mlek o, jogurt nat] z łososiem [ok 45g], ogórkiem, sałata, fasolą konserwową kawa zbożowa j.w K: serek wiejski light z rzodkiewką, rzeżuchą, ogórek kiszony Uśmiecham się ładnie po ocene ![]() Podejrzewam, ze nnkt za mało
|
#1251 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W Piotrze i Pawle można znaleźć chleb, który ma wypisany skład i jest to w 100% mąka razowa. Niestety bochenek kosztuje prawie 5 zł. Co do bułek - cóż, oczywiście bułka z piekarni to nie zabójstwo, ale polecam samodzielny wypiek, w internecie można znaleźć wiele przepisów ![]() Cytat:
A co do orzechów to ich garstka nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na NNKT, poza tym nie można dostarczać zdrowych tłuszczy tylko z orzechów i pestek, w diecie powinny znaleźć się też zdrowe oleje, np rzepakowy i lniany oraz oliwa z oliwek ![]() Cytat:
Wypiszę Ci nejlepsze źródła białka, może jednak coś z tego lubisz ![]() - jajka - wędzona makrela, wędzony dorsz - śledzie - wszelkie ryby pieczone/smażone na teflonie - warzywa strączkowe(np fasola, ale to białko niepełnowartościowe) - wszelkie mięso - naturalne serki homogenizowane - serki wiejskie - owoce morza, np krewetki - wędzone szproty - tuńczyk, śledzie, łosoś z puszki - twaróg Jak widzisz wybór masz naprawdę spory Dużo białka jest też w serze żółtym, ale nie jest polecany na R ze względu na dużą zawarość tłuszczu. Pozdrawiam i życzę powodzenia
|
|
#1252 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1253 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Może nie znam się aż tak na tym zdrowym odżywianiu Szczerze, to myślałam, że garstka orzechów wystarcza na cały dzień, w końcu to też tłuszcze Ale skoro się mylę, to dzięki za poprawienie ![]() Cytat:
Sama tak jem, ale pilnuję się, by łączna wartość śniadania nie przekraczała 300kcal ![]() Cytat:
Niestety zdrowa żywność kosztuje, ile ja się naszukałam mąki orkiszowej, 3 razy patrzyłam w tym sklepie i nie mogłam znaleźć. A jak już w końcu udało mi się wypatrzeć, to cena mnie zabiła . Chyba 12zł kosztowała, ale była też razowa trochę tańsza ![]() Co do chlebka, to dobry mają w Kauflandzie. Taki paczkowany z wypisanym składem Są różne rodzaje, za 2,35 najtańszy pełnoziarnisty(dziś kupowałam ), a najdroższy ponad 3zł. Ma 500gr i jest tam 8/9kromek Cytat:
Edytowane przez Mgiełka91 Czas edycji: 2010-04-19 o 22:03 |
|||||
|
|
|
#1254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to dużo za mało
|
|
|
#1255 |
|
Zadomowienie
|
Uuu
![]()
|
|
|
|
#1256 |
|
Zadomowienie
|
Dlaczego za mało
Przy diecie 1200kcal tyle wychodzi na śniadanie(25% z całości) Jak jadłam więcej, to nie chudłam, więc trzeba było przyciąć kcal Choć i tak nie wyliczam wszystkiego z wagą i kalkulatorem w ręku, więc może nie jest to tak dokładnie, ale akurat śniadania pilnuję(bo tu wiem dokładnie co ile waży i ma kcal, a np pierś z kurczaka raz jest większa raz mniejsza, a ja nie mam wagi), by takie było ![]() No to żeby nie robić offtopa dodam mój dzisiejszy jadłospis. R: Śniadanie: owsianka z 3 łyżek płatków owsianych górskich, 2 łyżek otrębów pszennych, 0,5 szklanki mleka 1,5%, łyżeczki miodu, szczypty cynamonu i imbiru i pół banana II śniadanie: kanapka z chleba pełnoziarnistego, kawałka piersi z kurczaka i pomidora Obiad: 1 pampucha, pierś z kurczaka, 1 duży ogórek kiszony, garstka ziaren słonecznika Będzie: Podwieczorek: wieśniak chyba też z ziarenkami słonecznika Kolacja: tuńczyk z puszki i pomidor Później planuję ćwiczenia z Tamilee Webb, a po nich 2 jajka. Edytowane przez Mgiełka91 Czas edycji: 2010-04-20 o 14:43 |
|
|
|
#1257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Biorąc pod uwagę, że ćwiczysz jeszcze, to jednak mogłabyś jeść większe śniadanie - i dobić tak do 400kcal. I po ćwiczeniach je się posiłek z węglami a nie samo białko.
|
|
#1258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i warzyw za mało
|
|
#1259 |
|
Rozeznanie
|
I znowu U--->p
![]() I śniadanie: owsianka (4 łyżki owsianych, łyżka musli, 2 łyżki otrębów pszennych, łyżka rodzynek, szklanka mleka 2%, cynamon); kawa z mlekiem i cukrem II śniadanie: ciabata grubo posmarowana masłem przytostowana; pół z żółtym serem, pomidorem i sosem salsa; pół z wędliną, pomidorem i tym samym sosem; branek marcepanowy (zapodział się przed świętami i dzisiaj go znalazłam ); herbata truskawkowa; jabłkoObiad: pół woreczka ryżu brązowego; pierś z kurczaka mocno przyprawiona (sokiem z cytryny; pieprzem, solą, bazylią, majerankiem i nie pamiętam czym jeszcze) smażona; duszone na oliwie z oliwek warzywa, polane wszystko roztopionym masłem Deser: 2 jajeczka czekoladowe; kinder czekoladka; kawa z dużą ilością mleka i cukrem Podwieczorek: pozostałe pół woreczka ryżu zalane maślanką truskawkową posypane cynamonem Kolacja: grahamka ze słonecznikiem; pół z masłem serem, pomidorem keczupem; pół z masłem, wędliną, pomidorem, szczypiorkiem i chrzanem A po tym wszystkim boli mnie brzuch od wczoraj... I jak to wygląda?? Proszę o ocenkę
|
#1260 |
|
Zadomowienie
|
Moje dzisiejsze U:
I Śn.: dwie kromki żytniego razowego:
II Śn.: pół małej kajzerki z plastrem sera topionego hochland, kromka żytniego razowego z masłem, polędwicą i keczupem. jabłko i dwa ciasteczka w czekoladzie orzechy arachidowe Obiad: 4 duże placki ziemniaczane i kubeczek jogurtu naturalnego (uwielbiam to połączenie )Podwieczorek: szklanka gorącego mleka i kilka łyżek musli (pł. owsiane, pszenne, rodzynki, otręby, chipsy bananowe, wiórki kokosowe i troszkę orzechów) Kolacja (planuję): dwie kromki razowca z masłem, jedna z wędliną, serem, sałatą i pomidorem, druga z jajkiem na twardo i szczypiorkiem. herbata i zapewne jakieś ciastko Ostatnio mam dziką ochotę na słodycze. Pozwalam sobie, bo tłumaczę, że przed maturą wolno Choć tak naprawdę nie jestem zadowolona ze swoich jadłospisów. Bardzo proszę o ocenę.
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:27.

, z cynamonem, garstka żurawiny suszonej, kanapka [chleb żytni] z serem białym i pół łyżeczki dzemu, druga z serem białym, ogórkiem, rzeżuchą
Swojskie Danio ujdzie?

. Chyba 12zł kosztowała, ale była też razowa trochę tańsza
Przy diecie 1200kcal tyle wychodzi na śniadanie(25% z całości)