![]() |
#151 |
Raczkowanie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Ja bym zostawiła w tym co jest skoro wypuszcza listka. Powodzenia i trzymam kciuki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#153 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() To są moje najnowsze nabytki zdj.1-2: (może jakość nienajlepsza, bo robione telefonem, pierwszy z nich jest koloru jasnożółtego z ciemniejszym, pomarańczowym środkiem) a mnie cały zcas niepokoją te pomarszczone korzenie.... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#154 |
Zakorzenienie
|
Synuś z wąsikami śliczny, a oto mój piękniś:
ED: Kasiu, mój różowy też był kupowany w LM i kwiatki właśnie jakiejś nienajlepszej ma "jakości"Btw., śliczne zakupy! ![]() ![]() Załącznik 3043074
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ Edytowane przez solaola Czas edycji: 2010-04-18 o 22:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#155 |
Zakorzenienie
|
Śliczny!
Chyba jakiś bliski krewniak mojego "synusia wąsacza" ![]() O i saolola ma "braciszka" wąsacza! Jeszcze raz wklejam swojego. Zasmucajace to co piszecie o obecnie sprzedawanych storczykach. Ze sa tak hodowane, że wiecej nie zakwitną. W sumie logiczne z punktu widzenia hodowców zarabiających sprzedaża tych kwiatów na zycie. Z drugiej jednak strony- szkoda by mi było jakby moje storczyki nie miały juz nigdy powtórzyć kwitnienia i trezbaby kupować po prostu nowe. Myslę, że wtedy trzebaby pomysleć o hodowcach amatorach i od nich kupować storczyki, wyhodowane u nich w domach. Bo jednak kwitnienia własne, domowe, ciesza nieporównywalnie więcej, nawet jesli nie są tak obfite jak "kupne"
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2010-04-19 o 07:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
|
Fajne wąsacze.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#157 |
Raczkowanie
|
Mój storczyk nie ma w tej chwili ani kwiatków ani łodyżek ( uschły ), ale do tej pory liście miał ładne. Teraz zauważyłam, że liście pękają od środka na tym przedziałku i na końcach również na przedziałku. Co robić? Nie chciałabym go zmarnować, bo to prezent od TŻ. Pomocy
![]()
![]() |
#158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Co do klejących,przezroczystych kropek- mam takich mnóstwo na pędzie, który kwitnie, a robaków nie widać,czyli musiałaby się potwierdzić teoria, że w tym przypadku są to krople od aktywnego wzrostu ![]()
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#159 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ale fajniaste kwiatuchy pokazujecie - chyba sie przylacze i zrobie fotki moim wasaczom
![]() ![]() Moni a ty myslisz ze tu z kwiatkami to jak jest? Paniusie kupuja zywa ozdobke do doma jak ozdobka juz nie taka ladna to wiadomo gdzie laduje - juz nie wspomne o tych co mysla ze kwiatow w ogole podlewac nie trzeba... ja tez sie dorobilam kilku - uwierz mi i przysuszone sie da unormalnic ![]() Krople gutacyjne powinno sie wlasciwie usuwac roztworem wody z spirytusem bo moga one prowadzic do infekcji grzybiczych - to tak gdzies wyczytalo mi sie. Wlasciwie to nawet brzmi to madrze - przeciez to dobre podloze dla bakterii. Cava nie wiem jaka jest prawda o storczykach ale na 100% producentom zalezy jedynie na zysku - sprzedac jak najwiecej w jak najkrotszym czasie. O tym ze sa szprycowana na maksa wszystkim co tylko mozliwe by zakwitly to juz wiemy - ale jak ten proces wykancza kwiatki same widzimy w domach. Wiesz moge sie zalozyc ze wiekszosc ludzi nie kupuje storczykow by je namietnie chodowac - kupuja je jako zywe ozdoby domu i raczej sie nie zadowalaja czekaniem przez rok na jakies tam kwitnienie ktore wcale moze nie bedzie ogfite. Smutne ale prawdziwe. Jeden z moich rehabilitantow kolezanki zakwitl u niej ponownie i jest sliczny a ona chciala go wyrzucic bo az 3 miesiace jak ode mnie wrocil stal z samymi lisciami ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#160 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, biegiem do LM!
![]() Storki kosztują ponad 22 zł, ok. 23, a są takie wielgachne, na pewno sporo ponad 70 cm. Nie mogłam kupić, bo za duże, a takie piękne ![]() (Przepraszam za zdjęcia, ale to telefonem) Załącznik 3045245Załącznik 3045246 Załącznik 3045247
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
![]() ![]() |
![]() |
#161 |
Raczkowanie
|
Mój prezencik od Tż, który jutro wyjeżdża i pewnie chce, żebym podczas jego nieobecności zajmowała się kwiatkami i nie imprezowała
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 |
Zadomowienie
|
solaola u mnie nie ma LM
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Monii... ja też chce ciapatka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#163 |
Zakorzenienie
|
Solaola na trzecim zdjęciu widzę śliczne dwa ciapkowe i jeszcze ten jasno-różowy z lewej z fioletowym środkiem.
![]() Co do LM to byłam u mnie i jakoś nic ciekawego nie było. Zresztą nie mam pieniążków. ![]() Monii cudowny ten ciapek. ![]() ![]() Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-04-19 o 20:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#164 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Pani mówiła, że to nowa dostawa, więc najpewniej niedługo będą i u Ciebie. Trzymam kciuki za znalezienie pracy ![]() ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
#165 |
Raczkowanie
|
Monii przecudowny Twój ciapek, takiego jeszcze szukam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#166 |
Zadomowienie
|
W LM widziałam również storczyki o strasznie nietypowym zabarwieniu... były koloru jaskraworóżowego i jaskrawozielonego - mniej więcej taki, jaki mają farbowane margaretki(?)
Zaczęłam się zastanawiać na czym polega "myk" żeby uzyskać taki kolor... białe storczyki podlewano zabarwioną wodą? Jeśli tak, to kogoś kto kupił te "cuda" za ponad 70ł, podejrzewam że czeka niespodzianka po ponownym zakwitnięciu kwiatka... |
![]() ![]() |
![]() |
#167 |
Raczkowanie
|
Ariena piękne Twoje storczyki brawo za umiejętności w dbaniu o nie
![]()
#168 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Dzidka
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#169 |
Raczkowanie
|
Ładne. Śliczny ten różowy
![]() Nie zawieje ich tam na balkonie? ja miałam otwarte okno i mi żółknie pączek z tego który był najbliżej. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
Monii balkon wtedy był nagrzany i wiał letni wiatr, ale nie mocno. Jak na razie nic im nie jest.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#172 |
Raczkowanie
|
Moni, Ariena, przecudne są te wasze ciapki, też bym takiego chciała ale jakoś nie spotkałam.... u mnie w LM były same pospolite ale za to byłam w NOMIM w sobotę i było tam tyle storków, ze...... dostałam chyba gorączki przy tym oglądaniu. wybrałam sobie tylko jednego- taki ciemny kolor ma, coś jak te ciapki u Moni i Arieny. mój TŻ stwierdził ze mam obsesję bo w ciągu miesiąca nabyłam "aż" cztery storaski i nie rozumie jak tak można ale kupiłam sobie bez skrópulów bo rano zarobiłam kasę na korkach, więc mogłam sobie też wydać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#173 | |
Raczkowanie
|
U nas też cieplutko i słonko świeciło
![]() ![]() Widziałam dziś śliczny kolor storków, pełno rozgałęzień i 2,3 a nawet cztery pędy. No ale wychodziły z liścia sercowego. Jeden nawet miał już keika. Wielka szkoda, że to ich ostatnie kwitnienie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- Cytat:
Dziękuję ![]() Ty obsesję? ja ich kupiłam 10 w tym miesiącu ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 |
Raczkowanie
|
Nie wszyscy mężczyźni są tacy wyrozumiali
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#175 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny , mam pytanie . Otóż storczyka mam od niecałego miesiąca. W pierwszym tygodniu posiadania podlałam go -włożyłam doniczkę do naczynia z wodą na ok.15-25 minut i ładnie wchłonął wodę i wystarczyło mu na sporo . Nawet pęki zaczęły się rozwijać , lecz z jednej łodygi usechł ... A teraz patrze , że kwiaty z lewej łodygi schną i nie wiem co robić . Wczoraj go podlałam tak samo jak za pierwszym razem i liście są fajne , twarde i prawa łodyga storczyka jest piękna ...No i co tu zrobić ?
Powiem jeszcze , że kwiat nie jest przestawiany z miejsca na miejsce , tylko w razie podlewania jest w kuchni .Słońca w salonie jest dużo , powinno przynajmniej wystarczyć ....
There's only one way to soothe my soul. Edytowane przez inwencja Czas edycji: 2010-04-20 o 17:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
O jak tu nam sie ladnie kolorowo zrobilo
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#177 |
Raczkowanie
|
Właśnie wypatrzyłam że moje miltonie będą kwitły. Ale będzie pięknie
![]() Wklejam fotki jak wyglądała. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 |
Zadomowienie
|
Oooo nareszcie widzę kogoś kto ma miltonię.
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Maja 77 Czas edycji: 2010-04-20 o 19:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#179 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Twoja też śliczna ![]() ![]() Jak narazie żyje, ale zostały liście harmonijkowato zmienione. No ale przymierza się do kwitnienia więc to przesuszanie widać nie zaszkodziło jej na tyle. Ale nigdy więcej takiego traktowania ![]() podlewam ją teraz tak ok 2 razy na tydzień. Stoją w misce plastikowej wyłożonej keramzytem ciągle wilgotnym bo one nie lubią suchego powietrza. Miska jest wysoka (taka do prania ![]() A spryskiwać już przestałam intensywnie, jak już to tylko rano, żeby zdąrzyło obeschnąć. Kilka tygodni temu przeczytałam że lubią dużą wilgotność to je pryskałam... najczęściej na noc... i zasłaniałam ciężką zasłoną. A przy oknie zimno wiadomo, no i biedactwa dostały takich ciemnych plam. Zastosowałam spray na grzyby, bo tylko to miałam, i zmieniłam położenie poza zasłoną. jak narazie jest dobrze. ps. Ja nie moczę miltonii, przelewam od góry i stawiam na mokrym keramzycie. Edytowane przez Monii... Czas edycji: 2010-04-20 o 20:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#180 |
Zadomowienie
|
Dzięki.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:49.