storczyk (orchidea) cz.III - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-18, 20:29   #151
Monii...
Raczkowanie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Ja bym zostawiła w tym co jest skoro wypuszcza listka. Powodzenia i trzymam kciuki
Monii... jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-18, 21:48   #152
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kundzia07 Pokaż wiadomość
nie no oczywiście że nie trzymam ich w ziemi ogrodowej, tak mi sie napisałało

i własnie chodzi o to że kiedyś juz robilam jednego w karemzycie, to tylko zgnił i spleśniał, dla tego cos takiego wymysiłam,

tego z korzonkami miałam w korze, ale tez chciał pleśnieć,

a Wy jakie macie spososby reanimacji
No to nie wiem. Ja ostatnio miałam storka z 3 korzeniami i siedzi sobie w korze, wypuszcza korzonki, listek i pączki na nowym pędzie. Może zrób tak jak z tamtym, że tylko na dno keramzyt.
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-18, 22:01   #153
Kasiarzynek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez solaola
Cytat:
Napisane przez Kasiarzynek
Czesć dziewczyny, właśnie wróciłam ze sklepu z dwoma nowymi kfiotkami (Prezent od TŻ)
W Lerła Merle mają promocję (podejrzewam że we wszystkich sklepach sieci) - storczyki są po niecałe 15zł.
Na szczęście skończył mi się parapet na kwiatki.
Nie kuś kobieto

To są moje najnowsze nabytki zdj.1-2:
(może jakość nienajlepsza, bo robione telefonem, pierwszy z nich jest koloru jasnożółtego z ciemniejszym, pomarańczowym środkiem)

a mnie cały zcas niepokoją te pomarszczone korzenie....
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-18, 22:03   #154
solaola
Zakorzenienie

Synuś z wąsikami śliczny, a oto mój piękniś:
ED:
Kasiu, mój różowy też był kupowany w LM i kwiatki właśnie jakiejś nienajlepszej ma "jakości"Btw., śliczne zakupy! . Co swoje, to swoje... Porównałam zdjęcia kwitnącego synusia sklepowo i mojego, moje ma zdecydowanie lepsze kolorki i jakby większe kwiaty(a może to złudzenie moje? ). To mój pierworodniak i jego wąsy.
Załącznik 3043074

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/

Edytowane przez solaola
Czas edycji: 2010-04-18 o 22:06
solaola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 07:30   #155
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość
A oto mój "wąsaty" synuś.
Śliczny!
Chyba jakiś bliski krewniak mojego "synusia wąsacza"

O i saolola ma "braciszka" wąsacza!

Jeszcze raz wklejam swojego.

Zasmucajace to co piszecie o obecnie sprzedawanych storczykach. Ze sa tak hodowane, że wiecej nie zakwitną.
W sumie logiczne z punktu widzenia hodowców zarabiających sprzedaża tych kwiatów na zycie.
Z drugiej jednak strony- szkoda by mi było jakby moje storczyki nie miały juz nigdy powtórzyć kwitnienia i trezbaby kupować po prostu nowe.

Myslę, że wtedy trzebaby pomysleć o hodowcach amatorach i od nich kupować storczyki, wyhodowane u nich w domach. Bo jednak kwitnienia własne, domowe, ciesza nieporównywalnie więcej, nawet jesli nie są tak obfite jak "kupne"

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2010-04-19 o 07:33
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 10:24   #156
Ariena
Zakorzenienie

Fajne wąsacze.
Stary 2010-04-19, 12:05   #157
Chocoblue
Raczkowanie

Mój storczyk nie ma w tej chwili ani kwiatków ani łodyżek ( uschły ), ale do tej pory liście miał ładne. Teraz zauważyłam, że liście pękają od środka na tym przedziałku i na końcach również na przedziałku. Co robić? Nie chciałabym go zmarnować, bo to prezent od TŻ. Pomocy

Chocoblue jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-04-19, 14:43   #158
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Śliczny!
Chyba jakiś bliski krewniak mojego "synusia wąsacza"

O i saolola ma "braciszka" wąsacza!

Jeszcze raz wklejam swojego.

Zasmucajace to co piszecie o obecnie sprzedawanych storczykach. Ze sa tak hodowane, że wiecej nie zakwitną.
W sumie logiczne z punktu widzenia hodowców zarabiających sprzedaża tych kwiatów na zycie.
Z drugiej jednak strony- szkoda by mi było jakby moje storczyki nie miały juz nigdy powtórzyć kwitnienia i trezbaby kupować po prostu nowe.

Myslę, że wtedy trzebaby pomysleć o hodowcach amatorach i od nich kupować storczyki, wyhodowane u nich w domach. Bo jednak kwitnienia własne, domowe, ciesza nieporównywalnie więcej, nawet jesli nie są tak obfite jak "kupne"
Cava, jak cała rodzinka normalnie Ale Twoje wąsy są chyba najlepsze, bo mają żółciutkie końcówki

Co do klejących,przezroczystych kropek- mam takich mnóstwo na pędzie, który kwitnie, a robaków nie widać,czyli musiałaby się potwierdzić teoria, że w tym przypadku są to krople od aktywnego wzrostu

Stary 2010-04-19, 16:17   #159
norka27
Zakorzenienie

Dziewczyny ale fajniaste kwiatuchy pokazujecie - chyba sie przylacze i zrobie fotki moim wasaczom Jesli bede miala chwile czasu wstawie jutro - ale pewnie w srode bo mam wolne od pracy
Moni a ty myslisz ze tu z kwiatkami to jak jest? Paniusie kupuja zywa ozdobke do doma jak ozdobka juz nie taka ladna to wiadomo gdzie laduje - juz nie wspomne o tych co mysla ze kwiatow w ogole podlewac nie trzeba... ja tez sie dorobilam kilku - uwierz mi i przysuszone sie da unormalnic Na wszystko trzeba czasu.
Krople gutacyjne powinno sie wlasciwie usuwac roztworem wody z spirytusem bo moga one prowadzic do infekcji grzybiczych - to tak gdzies wyczytalo mi sie. Wlasciwie to nawet brzmi to madrze - przeciez to dobre podloze dla bakterii.
Cava nie wiem jaka jest prawda o storczykach ale na 100% producentom zalezy jedynie na zysku - sprzedac jak najwiecej w jak najkrotszym czasie. O tym ze sa szprycowana na maksa wszystkim co tylko mozliwe by zakwitly to juz wiemy - ale jak ten proces wykancza kwiatki same widzimy w domach. Wiesz moge sie zalozyc ze wiekszosc ludzi nie kupuje storczykow by je namietnie chodowac - kupuja je jako zywe ozdoby domu i raczej sie nie zadowalaja czekaniem przez rok na jakies tam kwitnienie ktore wcale moze nie bedzie ogfite. Smutne ale prawdziwe. Jeden z moich rehabilitantow kolezanki zakwitl u niej ponownie i jest sliczny a ona chciala go wyrzucic bo az 3 miesiace jak ode mnie wrocil stal z samymi lisciami Teraz mam w doma takiego zameczonego od innej gwiazdy, zobaczymy jak mu sie powiedzie
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 19:25   #160
solaola
Zakorzenienie

Dziewczyny, biegiem do LM!
Storki kosztują ponad 22 zł, ok. 23, a są takie wielgachne, na pewno sporo ponad 70 cm. Nie mogłam kupić, bo za duże, a takie piękne Zwróćcie uwagę na tego storka po prawej-białaska, miał przeogromne kwiaty!
(Przepraszam za zdjęcia, ale to telefonem)
Załącznik 3045245Załącznik 3045246
Załącznik 3045247

Stary 2010-04-19, 19:31   #161
Monii...
Raczkowanie

Mój prezencik od Tż, który jutro wyjeżdża i pewnie chce, żebym podczas jego nieobecności zajmowała się kwiatkami i nie imprezowała
Stary 2010-04-19, 19:48   #162
EwelinQsia
Zadomowienie

solaola u mnie nie ma LM Ale piekne są. Moj bialas tez jest taki wielki

Monii... ja też chce ciapatka
EwelinQsia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 20:17   #163
Ariena
Zakorzenienie

Solaola na trzecim zdjęciu widzę śliczne dwa ciapkowe i jeszcze ten jasno-różowy z lewej z fioletowym środkiem.
Co do LM to byłam u mnie i jakoś nic ciekawego nie było. Zresztą nie mam pieniążków. Jak znajdę pracę to sobie kupię.

Monii cudowny ten ciapek. Mam podobnego i nie mogę się napatrzeć.

Edytowane przez Ariena
Czas edycji: 2010-04-19 o 20:19
Stary 2010-04-19, 20:28   #164
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez EwelinQsia Pokaż wiadomość
solaola u mnie nie ma LM Ale piekne są. Moj bialas tez jest taki wielki

Monii... ja też chce ciapatka
Szkoda rzeczywiście Pytałam też dziś o podłoże extra- nie mają. Mają tylko te substralu.
Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Solaola na trzecim zdjęciu widzę śliczne dwa ciapkowe i jeszcze ten jasno-różowy z lewej z fioletowym środkiem.
Co do LM to byłam u mnie i jakoś nic ciekawego nie było. Zresztą nie mam pieniążków. Jak znajdę pracę to sobie kupię.

Monii cudowny ten ciapek. Mam podobnego i nie mogę się napatrzeć.
Oj tak, ciapki byly śliczne, podobne do Waszych! Takie cuda, że aż mnie coś w środku ściska, że nie mogłam wziąć
Pani mówiła, że to nowa dostawa, więc najpewniej niedługo będą i u Ciebie. Trzymam kciuki za znalezienie pracy

Stary 2010-04-19, 20:46   #165
nieinna
Raczkowanie

Monii przecudowny Twój ciapek, takiego jeszcze szukam Az mnie kusi zeby zobaczyc i u nas w LM ale daleko mam
nieinna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 20:48   #166
Kasiarzynek
Zadomowienie

W LM widziałam również storczyki o strasznie nietypowym zabarwieniu... były koloru jaskraworóżowego i jaskrawozielonego - mniej więcej taki, jaki mają farbowane margaretki(?)
Zaczęłam się zastanawiać na czym polega "myk" żeby uzyskać taki kolor... białe storczyki podlewano zabarwioną wodą?
Jeśli tak, to kogoś kto kupił te "cuda" za ponad 70ł, podejrzewam że czeka niespodzianka po ponownym zakwitnięciu kwiatka...
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 06:58   #167
sdzidka
Raczkowanie

GG do sdzidka Send a message via Skype™ to sdzidka

Ariena piękne Twoje storczyki brawo za umiejętności w dbaniu o nie
Stary 2010-04-20, 10:33   #168
Ariena
Zakorzenienie

Dziękuję Dzidka Ostatnio dałam falki na balkon, by złapały trochę wiatru i ciepełka. Balkon do remontu także proszę nie zwracać uwagi na niego. Białemu powiększają się ciągle pączki.
Stary 2010-04-20, 10:42   #169
Monii...
Raczkowanie

Ładne. Śliczny ten różowy

Nie zawieje ich tam na balkonie? ja miałam otwarte okno i mi żółknie pączek z tego który był najbliżej.
Stary 2010-04-20, 11:12   #170
pucca87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Monii... Pokaż wiadomość
ja miałam otwarte okno i mi żółknie pączek z tego który był najbliżej.
No ty chyba już wiem dlaczego mi zżółkły pączki kwiatka który stał w kuchni...mama regularnie otwiera tam okno, ale byłam pewna że nic mu nie będzie skoro okno jest uchylone i nie wieje bezpośrednio na niego ale... chory maluch został wsadzony w keramzyt i zobaczymy co z nim będzie. A żółtemu rozwija się 3 pączek i w związku z tym mam pytanie, czy to że płatki są wywinięte do tyłu coś oznacza?
pucca87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 12:53   #171
Ariena
Zakorzenienie

Monii balkon wtedy był nagrzany i wiał letni wiatr, ale nie mocno. Jak na razie nic im nie jest.
Stary 2010-04-20, 16:41   #172
justynas1121
Raczkowanie

GG do justynas1121

Moni, Ariena, przecudne są te wasze ciapki, też bym takiego chciała ale jakoś nie spotkałam.... u mnie w LM były same pospolite ale za to byłam w NOMIM w sobotę i było tam tyle storków, ze...... dostałam chyba gorączki przy tym oglądaniu. wybrałam sobie tylko jednego- taki ciemny kolor ma, coś jak te ciapki u Moni i Arieny. mój TŻ stwierdził ze mam obsesję bo w ciągu miesiąca nabyłam "aż" cztery storaski i nie rozumie jak tak można ale kupiłam sobie bez skrópulów bo rano zarobiłam kasę na korkach, więc mogłam sobie też wydać
justynas1121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 16:49   #173
Monii...
Raczkowanie

U nas też cieplutko i słonko świeciło ale nie zapeszam

Widziałam dziś śliczny kolor storków, pełno rozgałęzień i 2,3 a nawet cztery pędy. No ale wychodziły z liścia sercowego. Jeden nawet miał już keika. Wielka szkoda, że to ich ostatnie kwitnienie . Dziwne, że wszystkie tego koloru takie były Inne kolory były w porządku

---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

Cytat:
Napisane przez justynas1121 Pokaż wiadomość
Moni, Ariena, przecudne są te wasze ciapki, też bym takiego chciała ale jakoś nie spotkałam.... u mnie w LM były same pospolite ale za to byłam w NOMIM w sobotę i było tam tyle storków, ze...... dostałam chyba gorączki przy tym oglądaniu. wybrałam sobie tylko jednego- taki ciemny kolor ma, coś jak te ciapki u Moni i Arieny. mój TŻ stwierdził ze mam obsesję bo w ciągu miesiąca nabyłam "aż" cztery storaski i nie rozumie jak tak można ale kupiłam sobie bez skrópulów bo rano zarobiłam kasę na korkach, więc mogłam sobie też wydać

Dziękuję

Ty obsesję? ja ich kupiłam 10 w tym miesiącu Mam zakaz zbliżania się do tego sklepu No ale długi czas zadowalałam się pięcioma, które od 2 lat nie kwitły. Teraz postanowiłam zabarwić nieco mój parapet

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-20, 16:54   #174
justynas1121
Raczkowanie

GG do justynas1121

Nie wszyscy mężczyźni są tacy wyrozumiali mój się dziwi bo u mnie to tak nagle się zaczęło to zainteresowanie,że zanim zdążył się zorientować,ze to tak na poważnie, zdążyłam już nabyć 4 i zapowiedziałam, ze to nie koniec
justynas1121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 16:58   #175
inwencja
Zadomowienie

Dziewczyny , mam pytanie . Otóż storczyka mam od niecałego miesiąca. W pierwszym tygodniu posiadania podlałam go -włożyłam doniczkę do naczynia z wodą na ok.15-25 minut i ładnie wchłonął wodę i wystarczyło mu na sporo . Nawet pęki zaczęły się rozwijać , lecz z jednej łodygi usechł ... A teraz patrze , że kwiaty z lewej łodygi schną i nie wiem co robić . Wczoraj go podlałam tak samo jak za pierwszym razem i liście są fajne , twarde i prawa łodyga storczyka jest piękna ...No i co tu zrobić ?
Powiem jeszcze , że kwiat nie jest przestawiany z miejsca na miejsce , tylko w razie podlewania jest w kuchni .Słońca w salonie jest dużo , powinno przynajmniej wystarczyć ....

There's only one way to soothe my soul.

Edytowane przez inwencja
Czas edycji: 2010-04-20 o 17:09
inwencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 17:05   #176
norka27
Zakorzenienie

O jak tu nam sie ladnie kolorowo zrobilo Dziewczyny slicznosci. Zazdroszcze wam, u mnie zadnych ciekawych kwiatkow nie ma a parapety i tak zawalone ze nie wstawie nic nowego Znalezione storki nie przezyly, dzisiaj wyrzucilam ostatniego. W kolejce sa 3 ktore dostaly szanse od Boga, maja jeszcze 2 tygodnie - chyba jednemu lepiej
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 18:10   #177
Monii...
Raczkowanie

Właśnie wypatrzyłam że moje miltonie będą kwitły. Ale będzie pięknie
Wklejam fotki jak wyglądała. Miłego dnia

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-20, 19:49   #178
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Oooo nareszcie widzę kogoś kto ma miltonię. (BTW, śliczna! ) Mam ją od kilku dni i mam pytanie Monii, jak często ją podlewasz i czy stosujesz tylko namaczanie czy dodatkowo spryskujesz? Czy twoja pachnie? Moja tak. Oto ona.

Edytowane przez Maja 77
Czas edycji: 2010-04-20 o 19:54
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 20:22   #179
Monii...
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość
Oooo nareszcie widzę kogoś kto ma miltonię. (BTW, śliczna! ) Mam ją od kilku dni i mam pytanie Monii, jak często ją podlewasz i czy stosujesz tylko namaczanie czy dodatkowo spryskujesz? Czy twoja pachnie? Moja tak. Oto ona.

Twoja też śliczna . Czy pachnie to nie pamiętam, bo nie sprawdzałam. Wcześniej nie wiedziałam praktycznie nic o nich, dopiero tu się dowiedziałam że trzeba podlewać częściej niż falki. A ja je notorycznie przesuszałam, czasem to nawet raz na miesiąc się zdarzyło .
Jak narazie żyje, ale zostały liście harmonijkowato zmienione. No ale przymierza się do kwitnienia więc to przesuszanie widać nie zaszkodziło jej na tyle. Ale nigdy więcej takiego traktowania
podlewam ją teraz tak ok 2 razy na tydzień. Stoją w misce plastikowej wyłożonej keramzytem ciągle wilgotnym bo one nie lubią suchego powietrza. Miska jest wysoka (taka do prania ) to myślę że jest większa wilgotność, bo się nie rozchodzi gdzieś na boki.
A spryskiwać już przestałam intensywnie, jak już to tylko rano, żeby zdąrzyło obeschnąć. Kilka tygodni temu przeczytałam że lubią dużą wilgotność to je pryskałam... najczęściej na noc... i zasłaniałam ciężką zasłoną. A przy oknie zimno wiadomo, no i biedactwa dostały takich ciemnych plam. Zastosowałam spray na grzyby, bo tylko to miałam, i zmieniłam położenie poza zasłoną. jak narazie jest dobrze.

ps. Ja nie moczę miltonii, przelewam od góry i stawiam na mokrym keramzycie.

Edytowane przez Monii...
Czas edycji: 2010-04-20 o 20:27
Stary 2010-04-20, 20:50   #180
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Dzięki.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości