Zaczynamy bieganie zupełnie od podstaw! - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-19, 18:55   #1741
stupify
Zakorzenienie

Dot.: Zaczynamy bieganie zupełnie od podstaw!

Cytat:
Napisane przez cat_on_de_road Pokaż wiadomość
bardzo dobrze ze dzielisz sie doswiadczeniem z nami, dziekuje lepiej uczyc sie na cudzych błedach cóz, moze nieładnie, ale taka prawda

prawie dziś kupiłam buty... 250 zł nike dla pronujących... nie wiem czy to duzo czy mało? cena po promocji... moją jedyna watpliwoscia było ze jest 20 kwietania a ja bym została moze z 300 zl na koncie :P
stroju tez nie mam w sumie, dresów zero - po domu ganiam w starych jeansach, a t-shirty albo obcisłe miejskie, albo w rozmiarach XXL po domu :P ani modne, ani wygodne
wlasciwie nie jestem przygotowana do biegania sprzętowo, ale całym sercem tak

250 zł za buty do biegania to dużo? TŻ mnie przekonał do wstrzymania sie, bo moze jeszcze taniej sie trafi, choc j nie jestem tego pewna...
Ja też kupiłam swoje za ok tyle, nie pamiętam dokładnie, może to było 270zł - a mam Asics gel stratus Wiesz co mało to może nie jest, ale lepiej wydać trochę więcej, a mieć wygodnego buta i co najważniejsze nie zrobić sobie krzywdy bieganiem i nie zniechęcić się! Komfort przy bieganiu to podstawa

Ja dzisiaj zaliczyłam 30min, a potem 8min ćwiczenia
Jestem z siebie dumna, bo po 20min myślałam, że nie dam już rady, ale jakoś poleciało Mam nadzieję, że pojutrze również pochwalę się tym że biegałam, bo jutro siłowy
stupify jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 19:24   #1742
antidotum89
Wtajemniczenie

ja dzis kupiłam butki, nike, nie znam sie na modelach:P pogadałam z babka i opowiedziała mi to i owo o nich, ale sa z zeszłego sezonu wiec dałam 200 zł ale moje nozki nie musza byc trendy:P hehe:d pierwszy bieg za soba, dramat!! 20 minut i myslałm ze płuca zgubie, łeb mnie bolał i byłam czetrwona jak burak ale szczesliwa!! chciałam troche wyrzezbic tyłek no i schudnac szczególnie z brzuszka mam nadzieje ze sie uda co do diety, to poprostyu uwazam na to co jem
antidotum89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 19:24   #1743
korneczka
Zadomowienie

Ja mam przerwę w bieganiu bo bolało mnie kolano od zeszłej środy w piątek mi przeszło , ale wczoraj zaczęło mnie tak nagle boleć że dziś ledwo chodzę . Może to dlatego że siedzę z nogą podgięta przed kompem na krześle (trudno to wytłumaczyć). Czuję i widzę że na prawym kolanie mam taka miękka górkę jak je wyprostuje , boli mnie jak zginam chodzę i w ogóle. Dodam że dawniej miałam tak samo jak bardzo długo chodziłam , biegać nigdy wcześniej nie biegałam. Co to może być ?
korneczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 19:49   #1744
saming
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez korneczka Pokaż wiadomość
Ja mam przerwę w bieganiu bo bolało mnie kolano od zeszłej środy w piątek mi przeszło , ale wczoraj zaczęło mnie tak nagle boleć że dziś ledwo chodzę . Może to dlatego że siedzę z nogą podgięta przed kompem na krześle (trudno to wytłumaczyć). Czuję i widzę że na prawym kolanie mam taka miękka górkę jak je wyprostuje , boli mnie jak zginam chodzę i w ogóle. Dodam że dawniej miałam tak samo jak bardzo długo chodziłam , biegać nigdy wcześniej nie biegałam. Co to może być ?
A w jakich butach biegasz?
Masz takie typowe do biegania czy zwykłe?
Jeśli zwykłe - koniecznie przeczekaj aż Ci przejdzie ból i zainwestuj w dobre buty do biegania.
Jeśli masz te specjalne - to wizyta u lekarza się kłania.

saming jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 19:56   #1745
korneczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez saming Pokaż wiadomość
A w jakich butach biegasz?
Masz takie typowe do biegania czy zwykłe?
Jeśli zwykłe - koniecznie przeczekaj aż Ci przejdzie ból i zainwestuj w dobre buty do biegania.
Jeśli masz te specjalne - to wizyta u lekarza się kłania.
Zwykłe. kupię te z decathlonu na sam początek i zacznę od marszobiegów jak to pisał już ktoś że tak po kontuzjach powinno się zrobić . Tylko martwi mnie że to aż tak boli i nagle po przerwie , że ledwo chodzę i zginam do pewnego momentu bo potem jak już zegnę to już przestaje.
Stary 2010-04-19, 19:59   #1746
saming
Zakorzenienie

Cytat:
Zwykłe. kupię te z decathlonu na sam początek i zacznę od marszobiegów jak to pisał już ktoś że tak po kontuzjach powinno się zrobić . Tylko martwi mnie że to aż tak boli i nagle po przerwie , że ledwo chodzę i zginam do pewnego momentu bo potem jak już zegnę to już przestaje.
No i właśnie taki skutek jest biegania w zwykłych butach...
Dlatego dopóki nie kupisz porządnych butów - zrezygnuj z biegania.
A z kolankiem możesz się przejść i tak do lekarza, może wspomoże jakąś maścią dobrą czy czymś takim.

saming jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 23:00   #1747
korneczka
Zadomowienie

Ale wie może ktoś co się stało z moim kolanem - coś od strony medycznej ?
Stary 2010-04-20, 07:49   #1748
funkyourself
Raczkowanie

Cytat:
Ale wie może ktoś co się stało z moim kolanem - coś od strony medycznej ?

Jeżeli czujesz coś 'miękkiego', to może być torebka stawowa. Do lekarza!
funkyourself jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 10:23   #1749
annan_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez antidotum89 Pokaż wiadomość
ja dzis kupiłam butki, nike, nie znam sie na modelach:P
nike umieszcza nazwę modelu na języku, na tym pasku z logo.
annan_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 11:24   #1750
velika
Winter is coming

Saming, z tego co się orientuję, to w Polsce nie przymierzysz stacjonarnie SA:/ W ogóle ze sportowcami u nas kiepsko niestety:/ Może sobie dobierzesz coś z firmy, jak trafisz na ściśliwca, to powinno się udać z jakąś 70-tką, ale tu pewnie min. miska C.

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 17:58   #1751
antidotum89
Wtajemniczenie

drugi dzien zmagan za mna 20 minut znowu:d ale ciut lepiej było;] a o 19 ide tak rekreacyjnie jeszcze raz z przyjaciołka ktora ma gorsza kondycje niz ja wie c [ewnie bedzie marsz hehehe)
Stary 2010-04-20, 18:09   #1752
stupify
Zakorzenienie

Dziewczyny mam dylemat^^
Do tej pory biegałam w topie, który spełniał rolę stanika i koszulki, ale dzisiaj przyszedł mi biustonosz Nike, który zamówiłam ostatnio. Mam wątpliwości co do niego. Tzn, zamówiłam S, bo mam przybliżone wymiary właśnie do tego rozmiaru firmy Nike. Teraz po założeniu wydaje mi się, że jest ciasnawy Tzn jak biegam to super trzyma biust, ale mam wrażenie, że za bardzo ściska. Nie wiem może jestem przyzwyczajona do zwykłego, luźniejszego stanika... Różnica w obwodzie od tego co noszę na co dzień jest ok cm, więc nie wiem?
Stary 2010-04-20, 18:16   #1753
antidotum89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez stupify Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam dylemat^^
Do tej pory biegałam w topie, który spełniał rolę stanika i koszulki, ale dzisiaj przyszedł mi biustonosz Nike, który zamówiłam ostatnio. Mam wątpliwości co do niego. Tzn, zamówiłam S, bo mam przybliżone wymiary właśnie do tego rozmiaru firmy Nike. Teraz po założeniu wydaje mi się, że jest ciasnawy Tzn jak biegam to super trzyma biust, ale mam wrażenie, że za bardzo ściska. Nie wiem może jestem przyzwyczajona do zwykłego, luźniejszego stanika... Różnica w obwodzie od tego co noszę na co dzień jest ok cm, więc nie wiem?

a jak pattrzyłas w tabelce rozmiarów producenta to dobry był? jak sie mierzyłas?
Stary 2010-04-20, 18:22   #1754
velika
Winter is coming

Sportowce muszą być bardzo ścisłe, żeby dobrze trzymać. Jak możesz oddychać i nie chce cię przepołowić, to powinno być ok. Mój sportowiec jest najciaśniejszy ze wszystkich posiadanych staników, ale przy tym jest wygodny i praktycznie niewyczuwalny. Ale ja się na wynalazkach nike nie znam(pomijam już fakt, że kupiłaś STANIK w rozmiarze S, jak ubraniowym Czego to nie wymyślą).
Godzina zaliczona, dość szybkim tempem. Marzy mi się jakiś półmaraton, ale w Poznaniu był w marcu A ja wtedy bym nie dała rady ;(

Stary 2010-04-20, 18:28   #1755
stupify
Zakorzenienie

W tabelce klatka piersiowa - 83/90 r S, mierzyłam się metrem krawieckim
Właśnie pogrzane te rozmiary, normalnie noszę małe B, dość często pasuje mi nawet A, tak więc biust mam mały i właśnie obawiałam się, że M nie będzie odpowiednio "ściskać biustu". Ta S-ka wydawałaby się być idealne jeśli chodzi o trzymanie biustu, ale to ściskanie mnie wnerwia :P

Edytowane przez stupify
Czas edycji: 2010-04-20 o 18:32
Stary 2010-04-20, 19:58   #1756
monisia02
Zadomowienie

GG do monisia02

dzisiaj zaliczyłam 40 min. przyjemnie się biegało. ;P
monisia02 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 20:11   #1757
suzka
Raczkowanie

30' biegu 10'szybkiego marszu zaliczone
naszczęście nóżka już nie boli, jutro obowiązkowo kupuje buty!! nie chce nabawić się żadnej kontuzji...
73(11.12) (08.03)69 => (28.03)67.3 =>(11.04)66.3=>65.5(01.05)=>63.9(30.06)=> JO-JO ! ! ! (24.10)=>>
[*] (20.10.10r.) bez Ciebie tak trudno!
suzka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 20:29   #1758
cat_on_de_road
Raczkowanie

3 godziny biegania... po sklepach hi
w decathlonie kupilam wsio, czego trzeba, procz stanika i skarpetek (te sobie postanowilam odpuscic a cyckonoszy lepszych nie bylo - w co jak w co ale w te czesc ciala uwazam ze warto zainwestowac nieco, tym bardziej ze "przytrzymałka" przyda sie rowniez na wypady w góry, moze na rower jak go naprawie w koncu ))
buty kupilam na razie do biegania rekreacyjnego dla normalnie ukladajacej sie stopy... wiem ze pronuje i strasznie mi zal tych nikeów o ktorych wczesniej pisałam, ale chwilowo nie moge sobie na nie pozwolic
moze chcoiaz wkladka ortopedyczna mnie poratuje tymczasowo? a moze przez te 2 mc nic sie nie stanie złego? jak myslicie?

P.S. Nie bądź trollem!
cat_on_de_road jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 21:31   #1759
kasiencja
Pani Buka

ja dziś poszłam biegać po przerwie tygodniowej do parku no i sama nie wiem co się ze mną stało, momentalnie zadyszka i jakoś się ciężko oddychało nie wiem czy to nie jakieś uczuleniowe sprawy

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 22:11   #1760
antidotum89
Wtajemniczenie

ja dzis rekreacyjnie najpierw 20 minut, a poznije plotkowałam w biegu przez godfzine z rzyjaciółka, nie czuje nic oprocz zakwasów:P
Stary 2010-04-21, 02:13   #1761
yasmine87
Raczkowanie

GG do yasmine87

Zatem czujesz dużo ;-) zakwasy to strasznie pozytywna sprawa. Wyczuwalny obajw tego, ze jednak coś się dzieje w ciele, że ruszamy z miejsca To ból, który zaliczyłabym do przyjemnych Potem jak już się ich nie ma to nawet człowiek tęskni.
Stary 2010-04-21, 07:56   #1762
ioannah
Raczkowanie

ja wlasnie wrocilam z 20min biegania jest taki wiatr ze wrocilam przewiana jak menel i juz czuje, co jutro prawdopodobnie powie moje gardlo.. mam nadzieje, ze uszu mi jakos specjalnie nie wywialo, bo to dosc wrazliwe u mnie organy..
ioannah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-21, 07:57   #1763
antidotum89
Wtajemniczenie

ok, w takim razie ten pozotywny ból nie pozwolił mi sie wczoraj ruszyc z łozka:p dzis jest ciut lepiej:p podnosiłam sie z niego jakies 4 minuty;p ale teraz chodze prawie normalnie:P czy moge isc dzis tak LEKKO pobiegac? czy zrobic przerwe?
Stary 2010-04-21, 10:28   #1764
annan_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cat_on_de_road Pokaż wiadomość
moze chcoiaz wkladka ortopedyczna mnie poratuje tymczasowo? a moze przez te 2 mc nic sie nie stanie złego? jak myslicie?
do butów sportowych nie używa się typowych wkładek ortopedycznych. A takie, które by się nadawały są dużo droższe niż większość butów do amatorskiego biegania (ok, 300 - 400 zł).

Dopóki nie zaczniesz szykować się w tych butach do maratonu, powinno być ok.

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ----------

Cytat:
Napisane przez antidotum89 Pokaż wiadomość
ok, w takim razie ten pozotywny ból nie pozwolił mi sie wczoraj ruszyc z łozka:p dzis jest ciut lepiej:p podnosiłam sie z niego jakies 4 minuty;p ale teraz chodze prawie normalnie:P czy moge isc dzis tak LEKKO pobiegac? czy zrobic przerwe?
jak masz ochotę, idź biegać. Od codziennego truchtania nic nikomu się jeszcze nie stało. Dopiero, jak zaczniesz biegać więcej niż 10 km dziennie, będziesz się zastanawiać.

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

Cytat:
Napisane przez ioannah Pokaż wiadomość
ja wlasnie wrocilam z 20min biegania jest taki wiatr ze wrocilam przewiana jak menel i juz czuje, co jutro prawdopodobnie powie moje gardlo.. mam nadzieje, ze uszu mi jakos specjalnie nie wywialo, bo to dosc wrazliwe u mnie organy..
nie biegaj z gołymi uszami, skoro potem cię bolą. Załóż jakąś opaskę (wyżej pisałam o buffach, bardzo dobre, zawsze ich używam).
Stary 2010-04-21, 15:39   #1765
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Ja dziś 10 dzień biegania
jutro jeszcze dzień 11, potem piątek sobie odpuszczam (bo i tak idę na koncert, więc czekają mnie bite 4h skakania)... no i sobota i ndz odpoczynek

pytanie natury fizjologicznej :P
biegam z samego rańca (zaczynam o 5:00), wcześniej nic nie jem i nie piję...
gdy biegnę jest ok, ale jak przestaję biegać i idę do domu, to zaczyna mnie boleć brzuch... ;x
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-21, 15:51   #1766
madziulana
Przyczajenie

Heloł
ja wczoraj odpusciłam sobie bieganie z racji bolacych kolan i tego ,ze lało Zamówiłam sobie dzis sportowe buty do biegania KALENJI EKIDEN 50
niedrogie ,ale na inne mnie chwilowo nie stać ,a zawsze to obuwie do biegania właśnie.Jak rozwine w sobie zamiłowanie i te zajezdze to zainwestuje w lepsze
bowszystkotoiluzjajest brzuch cie boli z wysiłku,mnie na poczatku jak kończyłam biegać też bolał,a mój m jak czasami sie do biegania zerwał i dał z siebie wszystko to mówił ,ze go ciągnał brzuch jak na wymioty.Wydaje mi sie ,ze jak odpoczniesz i zjesz coś będzie ok.Dlaczego nic nie pijesz??Czytałam ,ze powinno sie pić kawę lub herbatę ,a zdania do biegania na czczo dla nie zawodowców sa podzielone

Matko ,wiecej niz 10 km.dziennie ,dla mnie to abstrakcja
madziulana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-21, 16:42   #1767
annan_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez madziulana Pokaż wiadomość
Matko ,wiecej niz 10 km.dziennie ,dla mnie to abstrakcja
dla osób w dobrej formie to raptem niecała godzina biegu.

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość
]pytanie natury fizjologicznej :P
biegam z samego rańca (zaczynam o 5:00), wcześniej nic nie jem i nie piję...
gdy biegnę jest ok, ale jak przestaję biegać i idę do domu, to zaczyna mnie boleć brzuch... ;x
bolą mięśnie brzucha (to typowe - one stabilizują pracę tułowia zapobiegając jego kręceniu się) czy może to problemy ze strony układu pokarmowego? Powtórzę (bo już raz mówiłam), że wymioty i biegunki to chleb powszedni biegaczy. Po tak dużym wysiłku (a czasem i w trakcie) często się zdarza, że musimy biec do kibelka. To taki urok tej dyscypliny. DLATEGO MÓWIŁAM O NIEJEDZENIU PRZED BIEGANIEM - przynajmniej jest w tedy pewność, że jelita i żołądek są puste i pomęczą nas co najwyżej skurcze.

Edytowane przez annan_
Czas edycji: 2010-04-21 o 16:48
Stary 2010-04-21, 17:35   #1768
antidotum89
Wtajemniczenie

no wlasnie dla mnie 10 km to tez abstrakcja
nie moge sie ruszacchyba dzis tylko pojezdze lekko na rowerku stacjonarnym.bo nie moge nawet podskoczyc
Stary 2010-04-21, 17:43   #1769
polszkotka
Raczkowanie

Witajcie dziewczyny..Chciałabym dołączyć do Was.. Jeśli się zgodzicie

Zaczęłam biegać od dzisiaj .. A właściwie przeważył marsz nad biegiem
Mam strasznie kiepską kondycję - już po 5 minutach biegu dyszałam jak lokomotywa. Mimo wszystko jestem dobrej myśli i wierzę, że uda mi się wypracować ją biegając 3 razy w tygodniu..

Teraz czuję ból łydek, ale to chyba normalne po godzinie marszobiegu pierwszego dnia.

wzrost : 159 cm
polszkotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-21, 18:21   #1770
velika
Winter is coming

E tam abstrakcja;P Regularne treningi czynią cuda! Ja nawet nie wiem, ile km biegam, bo śmigam po parku, więc trudno jest mi określić, ale myślę, że ok. 9-10 km właśnie. To jest godzina biegu takim średnim tempem, nie trucht, ale szybciej.
Mnie kiedyś bolał brzuch jak poszłam biegać za szybko po jedzeniu. Teraz czekam min. godzine, bo najczęściej biegam po południu, po obiedzie.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości