|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.IV
Kobiety a ja się zastanawiam nad tym artykułem co wklejałam rano... mój mąż ma się spotkać ze znajomym, co ma swojego prawnika, by się dowiedzieć co i jak. Może akurat by się udało. To też niegłupie dla osób, które tutaj na wątku są bez pracy... kurcze macie może kogoś kto wysoko jest postawiony w ZUSie? bo myślę gdzie by indziej bić i się dowiadywać. A może ktoś z Was ma dzisiejszą gazetę RZECZPOSPOLITA?
Mieć ponad 5 tysięcy zasiłku na macierzyńskim to bardzo dużo przez te 20 tygodni! |
|
|
|
#3632 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.IV
Cytat:
Edytowane przez bajka1807 Czas edycji: 2010-04-22 o 19:33 |
|
|
|
|
#3633 |
|
Zakorzenienie
|
a mi się wydaje, ze po prostu to nie jest takie popularne, nie jest to nagłaśniane, ale jest możliwe... tak mi się właśnie zdaje. Moja kuzynka, która jest współwłaścicielką firmy też dostanie wielkie gó...wno! Bo księgowa im nie odprowadzała tych składek na ubezpieczenie chorobowe... i by dostawać zasiłek zatrudniona została u znajomego jako przedstawiciel czy coś, nie wiem nie istotne w sumie...
W każdym bądź razie wg tego artykułu najlepiej założyć firmę na ostatni moment, czyli '5 minut' przed porodem - jesli tak to mozna powiedzieć. Miesiac czy dwa przed. Ale chce dowiedzieć się wszystkiego o wiele więcej. Bo nawet jak przez dwa miesiące trzeba by płacić 1000zł by po tym okresie dostać od ZUSu w całości przez ten okres 20 tygodni 20 tysiaków to się opłaca... Myślę, że to jest możliwe, tylko trzeba zagrzebać się w przepisach, pogadać z kim trzeba, sprawdzić co trzeba! |
|
|
|
#3634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A żeby założyc firmę, musisz starać się o regon- miesiąc czekania. Itd...
Wituś przyszedł na świat 18.09.2013; (33Hbd) Aliska przyszła na świat 18.08.2010. Witaj Kochanie Aniołki 05.2009 i 08.2009 oraz Aniołek bliźniak 03.2013 Edytowane przez dzidziadziumdzia Czas edycji: 2010-04-22 o 19:38 |
|
|
|
|
#3635 |
|
Zakorzenienie
|
Tyle, że ZUS bierzę ŚREDNIĄ z poprzednich 6 miesięcy
do wyliczenia zasiłku. Składki zdrowotne/społeczne w tym okresie trzeba odprowadzać w dość wysokich pułapach (po kilka tysięcy). Do tego dochodzi PODATEK DOCHODOWY. A 20 tygodni macierzyńskiego - to niecała 5 miesięcy. Liczyłem kiedyś to - SKÓRKA ZA WYPRAWKĘ. Więc dlatego ZUS zbytnio nie oponuję, bo te pieniądze - to są DOKŁADNIE TA SAMA KASA, którą "BIZNESMENKA" wpłaciła w postaci składek (zdrowotnych/społecznych) i podatku. ŻADNA REWELACJA! to opinia na temat tego artykulu jednego z uzytkownikow. ---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ---------- a to odpowiedz ksiegowego na posta powyzej: Podatku dochodowego nie trzeba płacić jeżeli nie będzie wysokich dochodów z działalności po po odjęciu składek społecznych i potem od wyliczonego podatku części składki zdrowotnej to podatek raczej nie wyjdzie. Co do reszty sie zgodzę. Szumu narobili tym artykułem strasznego wśród ludzi którzy sie nie znają. W artykule napisane jest "tuż przed przejściem na urlop macierzyński" to tuz przed przejsciem oznacza conajmniej 180 dni przed porodem bo inaczej nie będzie nam sie nic należało. Żeby dostać te "prawie 6000" musimy przez 6 m-cy odprowadzać składki od podstawy maksymalnej tj. 8.109,00zł czyli m-cznie 2602,28 + 233,32zł zdrowotne=2835,54 m-cznie czyli przez 180zł musimy wpłacić 17.013,22zł Macieżyńskiego otrzymamy teoretycznie około 5*6000 czyli 30.000. Jest jednak sporo ryzyk z tym związanych: 1. ZUS może nam zarzucić z byle powodu "przerwanie ciągłości płatności składek", bo zapłacilismy na poczcie w terminie składki ale poczta przesyłała tydzień i klops.....macieżyński nam się nie należy. 2. Zacząć wpłacać musielibyśmy w drugim/trzecim m-cu ciąży. Cżęsto czego nikomu nie życzę ciąże bywają niedonoszone (poronienie lub wcześniak) też tylko tracimy na całej operacji 3. Prowadzenie działalności to nie tylko koszty ZUSu + sporo zabawy papierkowej. Mam nadzieje że wielu dziewczynom będącym w 8 m-cu ciąży sporo moja wypowiedź rozjaśni bo sam mam zonę w ciąży która aktualnie leży na patologii i wiem jakiego zamętu ta wiadomość nasiała wśród kobiet ciężarnych czytających o darmowych 6.000 zł miesięcznie Edytowane przez bajka1807 Czas edycji: 2010-04-22 o 19:43 |
|
|
|
#3636 |
|
Zakorzenienie
|
Bajka dziekuje za ten komentarz... ja przegladalam troche rozne komentarze, ale na cos tak konkretnego nie trafilam
![]() Dziekuje bardzo a myslalam, ze moze akurat...
|
|
|
|
#3637 |
|
Zakorzenienie
|
dobra kazdy pieprzy co innego. ja nie wnikam bo sie na tym nie znam i na szczescie mnie ten problem juz nie dotyczy.
|
|
|
|
#3638 | ||
|
Zadomowienie
|
bajka toś się dzisiaj nakupiła
słodkie ubranka ![]() kolandra na pewno jeśli będziesz pisac to spokojnie się wkręcisz do nas i będziemy cię kojarzyć i tak jak dziewczyny mówiły potem przeniesiemy się na odchowalnie i dalej będziemy pisac w tym składzie ![]() anuszka no to dobrze, że ciuszki sie okazały fajne a co do sąsiadki mam nadzieje, że to było w formie żartu a nie że kobieta tak naprawde myśli bo jeśli tak to ja bym jej zaraz uswiadamiała głupote wredna jestem ale jeśli ktoś mi "pie..przy" różne idiotyczne rzeczy to się nie umiem powstrzymac i musze skomentować Cytat:
i widziałam że są w tesco i mają super cene. ale nie zdążyłam ich kupic bo babcia nakupowała tyle na ciuchach ,że juz wystarczy mi zatłuke za to jedzenie :P dobrze że ide do baru ze znajomymi to sobie wezme albo shake albo kawe mrożoną z lodami Cytat:
![]() ale tez mi się wydaje, że to zbyt piękne by było a i jak to jest z osobami zatrudnionymi bo ty też jesteś zatrudniona
|
||
|
|
|
#3639 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sprawdz to jeszcze Basiu z tym prawnikiem, bo jak czytam te komentarze, to sa bardzo rozbierzne. jedni pisza o 180 dniach, drudzy o 90 dniach a trzeci pisza ze to nie ma znaczenia i ze wystarczy misiac oplacac skladki. ale jak juz pisalam. dla mnie brzmi to zbyt kolorowo, jakby bylo tak pieknie to wszyscy by to robili bo co jak co ale sprawa by sie naglosnila chociazby przez poczte pantoflowa
|
|
|
|
|
#3640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) ah wlasnie jem mniam mniam
|
|
|
|
|
#3641 |
|
Zadomowienie
|
ja się zgodzę z bajką
|
|
|
|
#3642 |
|
Zakorzenienie
|
Wiolek u mnie sprawa jest taka, ze moglabym sie zwolnic z firmy jak cos, bo i tak mam umowe tylko do czasu porodu... wiec gdyby w gre wchodzily tylko osoby bez etatu, to u mnie tutaj problemu by nie bylo...
Ale to co wkleila bajka wydaje mi sie bardzo prawdopodobne, chodzi mi o wypowiedz tego ksiegowego... mozliwe, ze z igly po prostu zrobili widly, teraz rozdzwonia sie telefony do ZUSu, ludzie beda pytac i wogole... i pewnie jest tak jak BAJKA skopiowala... ze guzik z tego mozna miec... choc z drugiej strony, w Polsce wszystko jest mozliwe... a malo kto sie tego podjal! |
|
|
|
#3644 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zbyt piekne, zeby bylo prawdziwe, ale zobaczymy. Jak sie czegos dowiesz to daj znac. Tym bardziej, ze ja bezrobotna, a tyle lat oplacalam zus z dzialalnosci gosp. i zostalam z wielkim g... .
|
|
#3645 |
|
Wtajemniczenie
|
która tu mówiła o gruszce?! zamorduje
urwę głowęęęę!!!! teraz biedny TZ musi szukac gruszki po sklepach mam tylko nadzieje, ze warto
|
|
|
|
#3646 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny, daję znać że żyję i mam sie dobrze po dzisiejszym USG!
Mała rozrabiaka znów fikołkowała a jak pani doktor robiła jej zdjęcia 3D to aż zmarszyła ze złości nosek, pewnie jej przeszkodziliśmy w popołudniowym odpoczynku Jest długa po tacie i waży 630gram i wszystko jest w porządku. Oczywiscie wklejam fotki.
|
#3647 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3648 |
|
Zakorzenienie
|
teraz beda mi sie po nocach snily andruty ...
|
|
|
|
#3649 |
|
Wtajemniczenie
|
andruty... no nie!!! przestańcie!!!!!błagam!!! !!
pierwszy raz w zyciu mam slinotok!!!! |
|
|
|
#3650 |
|
Zakorzenienie
|
kasandra82 - SLICZNA
Ja jem kanapeczki z serkiem, poledwiczka z warzywami, pomidorek, keczup i papryczka
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png |
|
|
|
#3651 |
|
Zakorzenienie
|
Kasandra super te zdjęcia
![]() Ja ślinotoku na szczęście nie mam więc tyle dobrze! zaraz sobie zrobię chyba tylko tosta
|
|
|
|
#3652 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny litosci jeden dzien mnie nie bylo i tyle do nadrabiania zaraz sie zabieram ale wkleje wam nasze dzisiejsze male zakupki kupilismy tez oprucz tego troszke kosmetykow dla melego
Załącznik 3053155Załącznik 3053156 Załącznik 3053157Załącznik 3053158 Załącznik 3053159Załącznik 3053160 no a teraz zabieram sie za nadrabianie
|
#3653 |
|
Zakorzenienie
|
Kasandra super dzidzia
![]() Papeteria mam grupę krwi B Byłam dziś na ciuchaczu i kupiłam jedne body z krótkim rękawkiem i 2 pajacyki piękne , prawie nowe... podobała mi się jeszcze taka piękna biała bluzeczka z krótkim rękawkiem z GREGA bawełniana słodziutka była ale taka babka ją wzięła i mam przez to zły humor, bo najpierw ją oglądałam potem odwiesiłam bo czekała na Tż żeby zaakceptował zakup... a ona podeszła i ją wzięła... ![]() Ale ja jestem niemądra, wszystko co się podoba trza brać a potem zastanawiać się przy kasie czy się kupuje bo jak się nie nosi tego ze sobą to potem inni to biorą
|
|
|
|
#3655 |
|
Zakorzenienie
|
ja z braku laku jem platki... ehh gdzie ten moj mąż on by mnie poratowal...
|
|
|
|
#3656 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja mam wizytę 30 i to za tydzień jupiii.....
|
|
|
|
|
#3657 | |
|
Zakorzenienie
|
Kasandra Sliczny buziaczek
Cytat:
Tosta teraz chce po tych slodyczach tak mniam mniam Edytowane przez niezawsze Czas edycji: 2010-04-22 o 20:34 |
|
|
|
|
#3658 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Takie chłopczykowe
|
|
#3659 |
|
Zakorzenienie
|
nie mowcie juz o jedzeniu! narobilyscie mi smaka na tosty a nie mam chleba tostowego wrrrrr...
xawmeli ja tez mam wizyte w przyszlym tyg w srode, ale ide na zwykle usg. |
|
|
|
#3660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że najlepiej jest porozmawiać z osobą , która prowadzi już działalność gospodarczą.Jest ktoś u nas? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.

słodkie ubranka 

tego mi bylo trzeba!
urwę głowęęęę!!!! teraz biedny TZ musi szukac gruszki po sklepach