|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1141 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY CZ.II-wchodzisz na własną odpowiedzialność:
Cytat:
Kocance dam jeszcze jedna szanse, odczekam tylko kilka dni, by miec obiektywna ocene, a jak nie to sprobuje kasztanowca. Jeszcze raz serdecznie dziekuje
|
|
|
|
|
#1142 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY CZ.II-wchodzisz na własną odpowiedzialność:
Dziewczyny, po jakim czasie codzinnego używania oleju stwierdziłyście, że zapycha?
Bo ja uzywam już półtora tygodnia i tak po cichu liczę, że już raczej będzie okej- bo nie zauważyłam żadnych symptomów- mam się jeszcze bać? Przez kilka dni używałam tylko rokitnikowego z HA na twarz i z pestek malin na dekolt (żeby w razie co były rozdzielone) ale nic nie przyuważyłam więc wzięłam w końcu malinki na twarz i też nic. Więc dziś nawaliłam na gębochę oba na raz bez HA- zobaczymy
|
#1143 |
|
Zakorzenienie
|
ja pierwsze oznaki zapychania zauwazalam po 5-7 dniach
|
|
|
|
#1144 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale tak subiektywnie, o tych które używałam: jeżynowy- dla mnie najlżejszy, skóra mi go spijała blyskawicznie, i nadawał się pod filtr nawet- kocham go i polecam tamanu - używam punktowo na niespodzianki, raz nałożyła na cała twarz, i miałam rano ściągniętą, jakby nieprzyjemnie wysuszoną, później już nie próbowałam i tak sobie leży w lodówce z pestek jabłka- miał się wchłaniać, ale u mnie nawet po godzinie wciąż jest warstwa na twarzy, więc niestety tylko na noc. I pachnie zielonym jabłuszkiem z delikatną nutą olejku migdałowego a la śliwkowy żurawinowy -też mój faworyt, ślicznie pachnie, w miarę lekki (między jeżyną a maliną jak dla mnie) truskawkowy - jak wyżej z róży piżmowej - używałam w sezonie zimowo-kaloryferowym, z nadzieją, że mi przesuszoną skórę do normy przywróci, ale niewiele mi pomógł, rozczarowanie śliwka- ładnie pachnie, ale działanie szału nie robi, a z wchłanialnością chyba przeciętnie Porzeczkowy- ten to dziwadło. Mialam próbkę z mazideł, która mi zgęstniała, także wyglądał i pachniał jak dżem porzeczkowy, miałam głupie uczucei smarowanie się konfiturą. I teraz clou: barwi na ciemno- ubrania , skórę i pościel. Wygladałam jakbym posmarowała się tandetnym podkładem o 4 tony za ciemnym Ale twarzy służył, więc może go kupięz orzechów laskowych-właściwie nie iwem co myśleć, bezbarwy i nie pachnie, ale za krótko go używałam, żeby coś wiecej o nim napisać Tyle, z tego co pamiętam Podsumowując: jeżyna jak dla mnie leciutka i przyjemna, takie cudeńko. I może u posiadaczek tłustej skóry tamanu też by się sprawdził(o ile się toleruje zapach) Edytowane przez 201604131205 Czas edycji: 2010-04-22 o 16:28 |
|
|
|
|
#1145 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
- Ty to normalnie olejowa wyżeraczka![]() Ale naprawdę cenne porównanie- mi się przyda przy kolejnych zakupach! Dziękuję za zestawienie
|
|
#1146 |
|
Raczkowanie
|
A do mnie wlaśnie doszedł olej z pestek maliny czerwonej z mazideł. Zastosowałam pod podklad razem z żelem hialuronowym i jestem bardzo zadowolona. Tylko czemu ten olej ma ciemno zielony kolor taki ma być?
![]() No i oczywiście zamówiłam też orzecha włoskiego bo osobiście wolę sam olej stosować na twarz ale boję się tych cięższych więc wszystko mieszam z olejem z orzecha. A olej winogronowy z mazideł zaczął mieć dziwny zapach, takiego winka... nie wiem czy się zepsuł czy to tak ma być. |
|
|
|
#1147 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Więc raczej taki ma być. Co do winogronowego nie powiem- nie używałam. A propo malin- czy któraś z Was ma może porównanie w używaniu oleju z pestek malin czerwonych a czarnych? Zapach, kolor, konsystencja no i najważniejsze- różnice w działaniu? Według opisu na Mazidłach czarna ma więcej kawasu stearynowego a mniej oleinowego ale jak to się przekłada na rzeczywistość?
|
|
#1148 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1149 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny wyczytałam gdzieś na wizażu ze avocado jest jednym z najmniej zapychających olei (nie mogę tego znaleźć więc chyba coś mi się pokićkało
podejrzewam, że mnie zapycha ale przy mojej trądzikowej cerze trudno stwierdzić czy to on, czy olejek myjący z BU (zmywam dokładnie) czy może hormony mi szaleją na trudne dni albo może otarłam się o coś nie do końca czystego. Już nie mam siły do tego trądu paskudnego, czy któraś z Was avocado zapchało??
|
|
|
|
#1150 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki LouLou25
|
#1151 |
|
Raczkowanie
|
ale szalejecie
aż trzy razy nie chciała mi sie odp załadować
|
|
|
|
#1152 |
|
Zadomowienie
|
Że niby ja?
![]() Nic nie wiem na ten temat ![]() Co do awokado- nie stosowałam ale kiedyś szukałam olejków eterycznych w necie i natrafiłam na firmę, która oprócz eterycznych miała w ofercie olej awokado- jako olej nośnikowy. Że niby bogaty w witaminy i dla skóry suchej i starzejącej się i zimową porą. Radzą stosować 5-10% z innym olejem. Więc baaardzo możliwe że to właśnie on jest wynowajcą Twojego zapychania.
|
#1153 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() hmmm ja glupia z 30% HA mieszałam wiec to chyba to. Coż narazie odstawiam , dziekuje za odp ktoś jeszcze coś wie na ten temat?
|
|
|
|
|
#1154 |
|
Raczkowanie
|
Czy olej z pestek malin smierdzi czy mi zjełczał ?
|
|
|
|
#1155 |
|
Zakorzenienie
|
smierdzi
![]() |
|
|
|
#1156 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1157 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1158 |
|
Zakorzenienie
|
jest wiele takich smierdzieli -
ale czego sie nie robi dla urody najwazniejsze, zeby te mazidelka spelnialy swoje zadanie
|
|
|
|
#1159 |
|
Zadomowienie
|
Według mnie nie śmierdzi- no ładnie pachnie też nie ale nie śmierdzi.
Chyba dlatego, że zaczęłam go używać po rokitnikowym- ten do dopiero daje czadu taki dziwny- jakby chemiczny smrodek.
|
#1160 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kolor mnie rozwala, a zapach nawet przyjemny. Co nos to opinia
|
|
#1161 |
|
Wtajemniczenie
|
Na wątku o pielęgnacji Japonek dziewczyny przeżywają boom na olej rycynowy
Czy naprawde może byc taki świetny? Czemu mazidła albo BU jeszcze o tym nie wiedzą?
|
|
|
|
#1162 |
|
Zakorzenienie
|
bo rycynowy jest do dostania w kazdej aptece... moze dlatego?
|
|
|
|
#1163 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kupiłam go niedawno z myślą stosowania jako odżywkę na brwi i rzęsy- no moze też włosy ale ja bym go na twarz nie nałożyła! Co ciekawe pewnie każda z nas kiedyś użyła jakiegoś kosmetyku z olejem rycynowym w składzie (castor oil)- sprawdźcie swoje błyszczyki, pomadki do ust, maskary czy nawet kremiki do buźki (głównie jako rozpuszczalnik a nie z powodu super odżywczych właściwości) A i taka ciekawostka, dla które jeszcze o nim nie słyszały- jego pierwotne przeznaczenie to.... środek doustny na przeczyszczenie
Brzuszek rośnie ale coś powoli.... Edytowane przez vipek Czas edycji: 2010-04-26 o 16:40 |
|
|
|
|
#1164 |
|
Zadomowienie
|
rycynowy jest świetny ... używam na paznokcie, na noc.. rano wyglądają tak "świeżo" różowiutko i zdrowo
Natomiast co do wczorajszej nocy z rokitnikiem, to choć wiem ze po jednym razie cudu nie może być, to i tak mam wrazenie że świetnie podziałał na moje przebarwienia. Wchłonął sie całkiem, nie zostawił tłustej wartswy na twarzy... cera miała równy kolorek a w dotyku byla gładka. Bede dalej go testować, bo na pierwszy raz spisał sie wzorowo, zero zapchania, stany zapalne złagodzone, całkiem ok.
|
#1165 |
|
Przyczajenie
|
Olej z SZALWII hiszpanskiej!Kwas hialuronowz!
Zakupiłam do nawilżania olej z szałwii hiszpańskiej w sklepie w którym robimy sobie krem( ztzn półproduktami).
Kupiłam go,ponieważ szukałam miesiącami kremu który na 100 % nie zatka moich porów,ponieważ mam z natury skórę suchą z wielką tendencją do zapychania poró na nosie i powstawania obrzydliwych czarnych kropek(zaskórników/wągrów). Chciałam się zapytać czy on mnie na 100 % nie zatyka?To samo kwas hialuronowy? Uzywam je jako nawilżanie i czasem mieszkam je razem z sobą.Nakładam 2 razy dziennie na wiglotną skórę. |
|
|
|
#1166 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Olej z SZALWII hiszpanskiej!Kwas hialuronowz!
aha.
|
|
|
|
#1167 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1168 |
|
Zakorzenienie
|
to już sama musisz zaobserwować czy zapycha czy nie. żel ha raczej nie zapycha, za to olej każdy może zapchać.
|
#1169 |
|
Wtajemniczenie
|
Łączę wątki. Proszę korzystać z wyszukiwarki i nie mnożyć nowych tematów
|
|
|
|
#1170 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Muszę pochwalić olej ze słodkich migdałów - początkowo nakładałam go tylko na włosy i przy regularnym stosowaniu faktycznie efekty są. Włosy stają się mega błyszczące, nawilżone i zdecydowanie mocniejsze.
Po jakimś czasie miałam bardzo przesuszoną twarz (od Acne Dermu) i zdecydowałam się położyć ten olej na twarz. Rano skóra była mięciutka, nawilżona, wygładzona i taka promienna. Jestem już od niego uzależniona.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:07.

Kocance dam jeszcze jedna szanse, odczekam tylko kilka dni, by miec obiektywna ocene, a jak nie to sprobuje kasztanowca. Jeszcze raz serdecznie dziekuje

- Ty to normalnie olejowa wyżeraczka

podejrzewam, że mnie zapycha ale przy mojej trądzikowej cerze trudno stwierdzić czy to on, czy olejek myjący z BU (zmywam dokładnie) czy może hormony mi szaleją na trudne dni albo może otarłam się o coś nie do końca czystego. Już nie mam siły do tego trądu paskudnego, czy któraś z Was avocado zapchało??

wiec to chyba to. Coż narazie odstawiam , dziekuje za odp 
Rano skóra była mięciutka, nawilżona, wygładzona i taka promienna.