Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.IV - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-23, 15:16   #3931
lazurowa
Wtajemniczenie

GG do lazurowa
Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.IV

Cytat:
Napisane przez Misiulka1 Pokaż wiadomość
tak Ci wspólczuje z tymi palaczami
A ja pomyłam stolik i 6 krzeseł na ogród a jeszcze muszę posprzątać łazienkę bo mam wszystko pościągane bo M tępił mrówy. A tak wogóle to bym spać poszła.

To się narobiłaś dzisiaj- teraz koniecznie odpocznij.
Stary 2010-04-23, 15:21   #3932
itakasia
Zakorzenienie

Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.IV

lazurowa
bardzo wspolczuje, moj tata to jedyna osoba palaca, ale zawsze wychodzi na dwor.
Stary 2010-04-23, 15:22   #3933
Carmena_
Raczkowanie

Wróciłam bez żadnych większych informacji gin stwierdził że nie ma sprzętu do tego typu badań i mam sobie isc gdzieś na połówkowe- no wczas!!!!! i jeszcze mi wpierał że mówił mi o tym że półówkowego mi nie zrobi. No sorry ale jakoś nie pamiętam żebym była aż tak głucha. Usg mi zrobił, ale między nogami nic widać nie było bo znowu były ściśnięte. Także dalej wielka niewiadoma.
Aaaa i pytałam o tą kość łonową i nic mi nie odpowiedział tylko wsadził nos w papiery.

lazurowa
współczuję u mnie też jedna wielka palarnia ale że jako ''podpalam'' to nie mam co się rzucać o to. Przykre jest to, że tak bagatelizują Twoje słowa i prośby. Nie zazdroszczę ci tej sytuacji

EDIT a i przytyłam. jest już 3 kg na + zaraz wyślę zdjęcie brzuchola, bo się dziś powiększył

maleństwo

Edytowane przez Carmena_
Czas edycji: 2010-04-23 o 15:28
Carmena_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 15:27   #3934
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martysek Pokaż wiadomość
Siala - co nie ogarniem, jak ogarniem Damy radę. Ja też momentami pełne gacie ze strachu mam, ale nie tacy ludzie sobie poradzili, więc czemu my mamy sobie nie poradzić?

Też zła na szefa jestem, bo w sumie fajnie u mnie w pracy i miło, a tu mimo że im już ponad miesiąc temu powiedziałam, to nic sobie z tego nie zrobili. Tym bardziej, że jest to ich zasrany obowiązek, żeby czas przebywania przed komputerem skrócić.

papeteria, tak miałam na myśli Babydream z Rossmanna. Mają super składy, przystępne ceny i szeroki asortyment.
U mnie też w pracy była super atmosfera, taka iście rodzinna, z szefem sobie gadaliśmy jak ze starszym bratem, uwielbiałam go mimo wszystko, zawsze pytał jak się czuję, pogłaskał po brzuchu i taki zgięty w pół (ma ze 2 metry wzrostu) mówił do brzucha, ze ma rosnąc i być grzeczne Nawet jak na święta Bożego Narodzenia dostaliśmy premię (w postaci wafelka Grzesiek - nic poza tym , zero kasy czy czegokolwiek - doceniajmy dobry gest szefa i jego dobrą łaskę) to jak zażartowałam, ze mi się należą dwa bo jestem podwójna to dwa dostałam
Co prawda jednego oddałam koledze bo przyszedł na nockę i dla niego już zabrakło..szefcio se coś źle policzył xD

Mimo tego uwielbienia i atmosfery to on nie miewał oporów by kogoś w coś wkopać, dodatkowe godziny, dodatkowa praca nie leżąca w zakresie obowiązków... a własnie dlatego nam było głupio odmawiać i dawaliśmy się wykorzystywać.

A co do tego ogarniania.. to ja jestem spanikowana, jeszcze jak teraz poczytałam tą szkołę rodzenia i podpatrzyłam mamusie majowo-czerwcowe to normalnie aż się popłakałam jak małe dziecko, że nie chcę rodzić.. nic tylko tupnąć nóżka mi zostało

Wzrost 175cm. Start: 90,2
Plan minimum: 70
Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam)

Obecnie: 74,2kg
Siala_Bala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 15:28   #3935
anoxa
Zakorzenienie

hd ja odpukac sie jeszcze nie nacielam na zadnego oszusta ale sporo jest takich nieodpowiedzialnych sprzedawcow wiec mam nadzieje ze naprawde mial ten gosciu jakies problemy i ze szybko wysle!

a ja wcinam lody z brzoskwiniami z puszki
anoxa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 15:32   #3936
hd2005
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez itakasia Pokaż wiadomość
siala
ogarniesz, spokojnie, przyjdzie czas i bedziesz super mama
hd
piekne te twoje dziela
olakola
obserwuje kilka aukcji, w tym jedna w moim miescie,
http://www.allegro.pl/item994738501_..._tym_nowe.html

zobaczymy jak bedzie

Zosia dzis ma bardzo aktywny dzien. mile kopniaki po calym brzuszku, szalona

za chwile ide sobie odsmazyc pierozki
świetny zestaw, romantyczny

hd2005 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 15:36   #3937
Carmena_
Raczkowanie

oto moje 97 ale jeszcze mi brakuje do waszych 105 czy ile tam macie

maleństwo
Stary 2010-04-23, 15:36   #3938
hd2005
Zakorzenienie

Robię bardzo dużo zakupów przez internet. Bardzo... M też
Łatwiej nam zamówić przez allegro niż łazić po sklepach bo nie jesteśmy fanami zakupów
To moja pierwsza wpadka ... Zobaczymy jak się to skończy

---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ----------

Cytat:
Napisane przez Carmena_ Pokaż wiadomość
maleństwo

hd2005 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 15:39   #3939
martysek
Zadomowienie

Siala mam chyba tak samo.
Mam tysiąc myśli na minutę - czy dziecko będzie zdrowe, czy poród bez komplikacji, czy szybko minie, czy będzie bardzo bolało, jak będę wyglądać pod koniec ciąży i po porodzie, jak będzie z seksem, czy dziecko będzie zdrowe, spokojne, czy będę miała siły to wszystko ogarnąć...
Ech... nie mamy lekko. Jak powiedziała mi mama TŻta - weszło, to i wyjdzie

Carmena_ bardzo ładny i kształtny brzuszek.

Edytowane przez martysek
Czas edycji: 2010-04-23 o 15:41
martysek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 15:39   #3940
Alguien
Zadomowienie

Musze Was na raty dzis nadrabiac, bo powariowalyscie z tymi postami

entertete GRATULACJE!!

scoobs witaj!!

Cytat:

Nie wiem czy zdążę się odezwać przed połówkowym czy wejdę dopiero po 14tej i napiszę jak z dzidzią. zatem do potem
trzymam kciuki i daj znac po!

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny
mam wiadomościu od Zuziuni
od wczoraj jest w szpitalu, miała mieć założony pessar, bo szyjka się skraca, ale dziś napisała mi znowu

"Hej, mam zwiększona dawkę leków, tylko na siku mogę wstawać właściwie. Od następnego tygodnia leki sterydowe na rozwój płuc małej. Trzymajcie kciuki, bo się martwię."

Trzymajcie kciuki za Zuzię
trzymamy mocno kciuki
Na pewno wszystko bedzie dobrze i wkrotce wroci do domku

Cytat:
Napisane przez niezawsze Pokaż wiadomość
To nie to samo co z BPA bo dziecko uzytkuje wozek jezdzac w nim a nie ssie na okraglo tak jak smoczek.
Dokladnie tak! Co jak co, ale butelki to wg mnie bardzo wazna sprawa. Skoro Chinczycy do mleka dla dzieci (i to dla swoich dzieci z Chin!) dodawali trucizny, zeby testy wykazaly wiecej protein, to co dopiero sie tam dzieje w fabrykach...

Cytat:
Napisane przez zwierciadelko Pokaż wiadomość
Witajcie

Moglabym sie wprosic na watek??? podczytuje go od niedawna....i tak jakos naszla mnie ochtka w nim uczestniczyc od dzisiaj....
pewnie! witamy i czekam na pw na dane do listy
Alguien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 15:42   #3941
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:
A co tak mało
Łaaadny brzucho, ładny
Ja już 114 mierzę, do porodu to będę szersza niż wyższa

Stary 2010-04-23, 15:43   #3942
papeteria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Siala_Bala Pokaż wiadomość
nic tylko tupnąć nóżka mi zostało

---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

Kurde Tż po nocce i śpi jeszcze a mi kiszki marsza graja ale śpi no mu co chwile ktoś dzwonił, ja to bym tel wyłączyła gdyby nie tel to by wstał o 14:30
nic zaraz musze go obudzić bo ile można...z jednej strony potem se nie pośpi a z drugiej nie może się przyzwyczajać do długiego spania bo potem nie bedzie szans
hd
super
anoxa o tak big milk i rzodkieweczki
carmena dziwny ten gin ...totalna ignorancja
fajny brzuś

Dzwoniła do mnie przed chwilą położna sekretarka gina i usg 3/4 d mam tydzień wcześniej tj 7.05.

a na wizyte z normalnym usg ide bez zmian 28.04 .....

Edytowane przez papeteria
Czas edycji: 2010-04-23 o 15:45
papeteria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 15:44   #3943
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martysek Pokaż wiadomość
Siala mam chyba tak samo.
Mam tysiąc myśli na minutę - czy dziecko będzie zdrowe, czy poród bez komplikacji, czy szybko minie, czy będzie bardzo bolało, jak będę wyglądać pod koniec ciąży i po porodzie, jak będzie z seksem, czy dziecko będzie zdrowe, spokojne, czy będę miała siły to wszystko ogarnąć...
Ech... nie mamy lekko. Jak powiedziała mi mama TŻta - weszło, to i wyjdzie

Carmena_ bardzo ładny i kształtny brzuszek.
Ja jak zacznę rodzić to chyba zemdleję ze strachu i będą ze mnie siłą wyciągać a ja spokojnie wyłożę kopyta i pogrążę się w błogiej nieświadomości

Stary 2010-04-23, 15:45   #3944
anoxa
Zakorzenienie

carmena sliczny brzus

a ja dostalam juz wszystko co kupilam malemu przez allegro i jestem mega zadowolona bo wszystko jest idealne jakosciowa a nawet sie okazalo ze jedna z koszulek jest nowa z metka az zaluje ze tam malo kupilam przez internet
Stary 2010-04-23, 15:47   #3945
martysek
Zadomowienie

Cytat:
Ja jak zacznę rodzić to chyba zemdleję ze strachu i będą ze mnie siłą wyciągać a ja spokojnie wyłożę kopyta i pogrążę się w błogiej nieświadomości

hahaha
Ja całkiem niedawno stwierdziłam, że jak mi nie zrobią CC, to założę nogę na noge i nie będę rodzić. O! Nikt mnie nie zmusi
martysek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 15:49   #3946
anoxa
Zakorzenienie

papateria a mozesz sobie cos na dowoz zamowic??
wlasnie ogladam przedmioty tego pierwszego sprzedawcy co podalas i chyba tez tak zrobie ze zamowie wszystko od jednego nawet jak bedzie mail cos o 1zl drozsze to zawsze wyjdzie taniej niz od kilku i za kazdym razem za przesylke placic
Stary 2010-04-23, 15:53   #3947
papeteria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoxa Pokaż wiadomość
papateria a mozesz sobie cos na dowoz zamowic??
wlasnie ogladam przedmioty tego pierwszego sprzedawcy co podalas i chyba tez tak zrobie ze zamowie wszystko od jednego nawet jak bedzie mail cos o 1zl drozsze to zawsze wyjdzie taniej niz od kilku i za kazdym razem za przesylke placic
nawet pieczywa nie mam w domu ...... pizze jadłam kilka dni temu.....
Nic tylko porzadne zakupy trzeba zrobić ...ide go budzić

co do sprzedawcy to na bank ten sam ...zrobilam tabelke i porównałam przedmioty jak cos jest takie samo to w tej samej cenie....ten otek ma kilka rzeczy których nie ma ten r p i na odwrót musze zapytac czy maja mala wanienke w sprzedazy...... no i kurier 13,- niezaleznie od ilosci....

edit: chyba usłyszał moje burczenie brzucha mimo ze siedze w innym pokoju bo wstał

Edytowane przez papeteria
Czas edycji: 2010-04-23 o 15:54
Stary 2010-04-23, 15:53   #3948
Carmena_
Raczkowanie

Cytat:
taaaa

maleństwo
Stary 2010-04-23, 15:58   #3949
Alguien
Zadomowienie

Cytat:
Wróciłam bez żadnych większych informacji gin stwierdził że nie ma sprzętu do tego typu badań i mam sobie isc gdzieś na połówkowe- no wczas!!!!! i jeszcze mi wpierał że mówił mi o tym że półówkowego mi nie zrobi. No sorry ale jakoś nie pamiętam żebym była aż tak głucha. Usg mi zrobił, ale między nogami nic widać nie było bo znowu były ściśnięte. Także dalej wielka niewiadoma.
Aaaa i pytałam o tą kość łonową i nic mi nie odpowiedział tylko wsadził nos w papiery.
co za gbur...no to szkoda, ze taka mniej przyjemna wizyta. Ale z dzidzia wszystko ok?
Stary 2010-04-23, 15:58   #3950
anoxa
Zakorzenienie

papateria to jedz na zakupy glodomorku dobrze ze wstal
Stary 2010-04-23, 16:03   #3951
Carmena_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Alguien Pokaż wiadomość
co za gbur...no to szkoda, ze taka mniej przyjemna wizyta. Ale z dzidzia wszystko ok?
dzisiaj był wyjątkowo 'miły" i 'dokładny'. zdenerwowało mnie tylko to że ostatnie badania (białko i te reszta) miałam ponad miesiąc temu a on mi mówi że mam przyjsc za około miesiac to mi da skierowanie ale i tak teraz będę chodzić prywatnie dodatkowo to kicham na niego.
A z dzidzią ok z tego co mówił. Jedynie jak mierzył główkę i kosc udową to wyszło że 20tydzień ale nie skomentował więc nie wiem

maleństwo
Stary 2010-04-23, 16:08   #3952
papeteria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoxa Pokaż wiadomość
papateria to jedz na zakupy glodomorku dobrze ze wstal
no własnie sie objada mon cheri bo tylko to zostało w szafce a mi nie pozwala bo to alkoholowe bez przesady...
zaraz lecimy lista z kazda minuta sie wydłuża

TEN ma np darmowa wysylke powyzej wydanych 250,-(a gdzies tyle bym wydała ) ale i tak sie chyba bardziej oplaci od tych co wymienilam wczesniej.Podlicze wieczorem czy faktycznie.....
Stary 2010-04-23, 16:16   #3953
Alguien
Zadomowienie

Dziewczyny a uswiadomcie mnie dokladniej, co to jest ten pessar?
Stary 2010-04-23, 16:20   #3954
olakola
Zadomowienie

dzisiaj jest Światowy Dzień Książki
tak mi się przypomniało,
kupiłam na allegro 2 książeczki (dwupak) - Język niemowląt i język dwulatka :
http://allegro.pl/item1002226901_jez...komplecik.html

ale jeszcze nie przyszło. Mam wersję elektroniczną, ale nie lubię czytać z monitora ...

---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ----------

Cytat:
ja nie wiem
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 16:21   #3955
eleonoremio
Rozeznanie

witajcie mamusie zanim Was podczytam a do nadrobienia mam 40 ponad stron wiec tylko przelece , chciałam się pochwalić że z dzidzią wszystko ok właśnie wróciłam z Kliniki we Wrocławiu od 8 rano a badana byłam dopiero o 13 bo byłam ostatnia w kolejce na 7 dziewczyn no ale opłacało się

dzidzia ma wszystko na miejscu usg d super sprzęt, niestety wód mam mało ale w normie dolna granica to 5 AFI ja mam 7 Afi.
Mam pić 2,5 litra dziennie i 4 maja do kontroli znowu do nich sprawdzić czy wód przybyło czy zmalało.
Międzyczasie jescze mam podejść do mojej gin.

Dzidzia jest młodsza o tydzień niz wychodzi z OM , waży 790 gr.!!! super tak się cieszę że z nią wszystko ok tak fajnie dokładnie zmierzono jej wszystko w środku i płucka i serduszko, nerki, pęcherz, wątrobę ma mało miejsca jst troszke ściśnięte przez to ze mało wód ale w normie i nie ma wad które by usg wykryło to najwazniejsze

a i szyjka 31 mm nie wiem co to znaczy , i łozysko I stopnia to chyba dobrze

Dzidzia w normie ale przez to że mam mało wód moje wymiary to:

W pasie 77
W pępku 84
W biodrach już 91!!! masakra

Ale mi lekko
Sebastian 2007
Sara 2010
Sylwia 2017

Kruszynka[*]29.11.20127 tyg.
Maleństwo[*]18.12.201310tyg.

Edytowane przez eleonoremio
Czas edycji: 2010-04-23 o 16:23
eleonoremio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 16:22   #3956
Carmena_
Raczkowanie

Cytat:
http://www.twojlekarz.pl/ eee nie wyświtla sie :/ jakiś krążek który ma spowodac zatrzymanie skracania szyjki macicy. bo są jeszcze szwy które się zakłada.

właśnie dzwoniłam żeby umówic się prwatnie na połówkowe 200 zeta sobie życzą ale w tym mam mieć 3d. omówiłam się na 30 kwietnia

maleństwo

Edytowane przez Carmena_
Czas edycji: 2010-04-23 o 16:25
Stary 2010-04-23, 16:23   #3957
Alguien
Zadomowienie

eleonoremio to super wiesci!! Czekalam wlasnie, jak sie odezwiesz, jak dzisiejsza wizyta. To mozesz juz spac spokojniej
Stary 2010-04-23, 16:25   #3958
kolandra
Raczkowanie

Siala-Bala Ja mam tylko 93 w brzuchu, ale wydaje mi się że jest największy ze wszystkich tu na wizażu.
Martysek- ja też praca biurowa, ale nie zdążyli mi skrócić godzin pracy, bo uciekłam na zwolnienie od 6 tyg. ciąży. Ale wiem, że na pewno by mi ich nie skrócili, a i tak zawsze siedziałam w pracy dłużej niż te 8 h.
Anoxa - strasznie Wam zazdroszczę że już mieszkasz u siebie. Ja co prawda mam swoje mieszkanie i przed ślubem już mieszkaliśmy sobie sami, ale żeby kasę na domek wziąść musieliśmy sprzedać mieszkanie męża i jego mama z nami od miesiąca mieszka, więc sama rozumiesz!!!!!!!!!(co prawda juz 3 tydzień siedzi na szczęście u siosrty swojej więc mamy znów swobodę).

Poza tym właśnie jestem u rodziców - u mężą w pracy hihihihi - mój mąż pracuje u taty mojejgo ( rodzinny interes), wiem w razie czego co robi w robocie hihihihihihi i ie zarabia hihihih!!!
Wyciągnęła mama leżaki i leżymy juz dwie godziny na słoneczku - wpadłam więc tylko na chwilkę z pozdrowieniami dla Was. Mieszkanie w bloku - jak dla mnie - wychowałam się w domku jest koszmarne!! Ani tarasu, ani z leżaczkiem gdzie się rozłożyć echhhh. Dobrze, że mogę do rodziców podskoczyć - jestem tu u nich niemal codziennie i poodpoczywać. Poza tym moja mama gotuje obiad dla "swoich pracowników" więc i mnie zawsze obleci więc gotować nie muszę bo i nie lubię!!!
kolandra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 16:26   #3959
ola_k11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez papeteria Pokaż wiadomość
basienka dostaniesz za tego grilla do listy musze dopisać kiełbase ola a ty za karkówke i boczusia
to nie ja tylko Basia

Cytat:
Właśnie czytam i jestem coraz bardziej przerażona
Przecież ja nie ogarnę tego wszystkiego ;(
ja też...

Cytat:
Napisane przez hd2005 Pokaż wiadomość
miałam pecha Bawełna, którą zamówiłam jeszcze nie przyszła Facet się wymiguje, że niby problemy osobiste, że już wysyła, już wysyła i wysłać nie może... Zobaczyłam, że wcześniej miał podobne problemy Przyznaję, że nie sprawdziłam jego opinii Mam za swoje.

Na razie mam pościel z zestawu. Przymierzyłam całość do łóżeczka.
Oto zdjęcie (dokoła jeszcze bałagan, pokój w trakcie remontu)

Załącznik 3054585Załącznik 3054586
Cytat:
Napisane przez lazurowa Pokaż wiadomość
A u mnie żadnego szacunku ani do mnie ani do wnuka... ehhh...
hd ślicznie! ja też kiedyś trafiłam na nieuczciwego sprzedawcę i straciłam 200zł
ola_k11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-23, 16:29   #3960
eleonoremio
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez papeteria Pokaż wiadomość

Kurde Tż po nocce i śpi jeszcze a mi kiszki marsza graja ale śpi no mu co chwile ktoś dzwonił, ja to bym tel wyłączyła gdyby nie tel to by wstał o 14:30
nic zaraz musze go obudzić bo ile można...z jednej strony potem se nie pośpi a z drugiej nie może się przyzwyczajać do długiego spania bo potem nie bedzie szans
Mój jak ma nocki to spi do 15 , a dzisiaj tez miał nocke i od razu po pojechalismy o 6.30 do tego wrocławia od nas to 70 km godzina jazdy ale padł teraz jak mucha chrrapie najgorsze ze z psem jescze musi wyjśc ale wytrzymał dłuugo

---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ----------

Cytat:
eleonoremio to super wiesci!! Czekalam wlasnie, jak sie odezwiesz, jak dzisiejsza wizyta. To mozesz juz spac spokojniej
dziekuje za pamieć no normalnie kamień z serca

Kurcze to jak ja mam 84 cm w pepku po obiedzie to ta dzidzia naprawde ma malutko tego miejsca:/
Sebastian 2007
Sara 2010
Sylwia 2017

Kruszynka[*]29.11.20127 tyg.
Maleństwo[*]18.12.201310tyg.

Edytowane przez eleonoremio
Czas edycji: 2010-04-23 o 16:30
eleonoremio jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości