Straż graniczna - przykładowe testy poszukuje, cz. 2 - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes > Służby mundurowe

Notka

Służby mundurowe Służby mundurowe to forum, na którym dyskutujemy o pracy, szkołach i możliwości zatrudnienia w policji, straży granicznej, wojsku. Podziel się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-22, 22:34   #361
shandrani
Przyczajenie

Dot.: Straż graniczna - przykładowe testy poszukuje, cz. 2

Cytat:
Napisane przez rekrut_84 Pokaż wiadomość
Żart Ci się udał z tym rynkiem pracy
Ja boję się tylko jednego: wprowadzenia zmian odnośnie systemu emerytalnego i systemu szkolenia. I nie chodzi mi o to, że od razu chcę chorążówkę i 15 lat do emeryturki, ale po prostu lubię klarowne sytuacje i nie lubię zaczynać nowego etapu życia jak są jakieś przetasowania i zmiany. Jak się to ureguluje prawnie to nie omieszkam się ostro wziąć za rekrutację. Na razie złożyłem podanie na stanowisko w korpusie cywilnym w urzędzie. Dostanę się czy nie, ale zajęcie mam.
Ja bym się raczej zastanowiła nad tym korpusem,poza tym że to czasopochłaniacz to żadnych więcej korzyści...sama pracuję w ksc i wiem,że ludzie starają się uciec z korpusu jak tylko nadarza sie taka okazja. Jako praca tymczasowa - oczywiście,ale moim zdaniem powinieneś szukać czegoś więcej.
shandrani jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-23, 08:29   #362
rekrut_84
Raczkowanie

Traktuję to jako zajęcie tymczasowe. Znalazłem informację na BIP i poczytałem, że spełniam wszystkie wymagania niezbędne i dodatkowe, więc złożyłem aplikację. Teraz przygotowuję się do rozmowy, którą mam w poniedziałek 26.04. Mam nadzieję, że chociaż ze mną porozmawiają a nie od razu garbusów wcisną.
No i na pewno będę szukał "czegoś więcej", w sumie znalazłem (SG), ale niech się powyjaśniają te przepisy emerytalne i szkoleniowe.
Dziwi mnie, że u Ciebie ludzie uciekają z korpusu, u mnie w małym miasteczku jak ktoś się dostanie do ksc to jakby Boga za nogi złapał. Normalnie święto w rodzinie.

Edytowane przez rekrut_84
Czas edycji: 2010-04-23 o 08:34
rekrut_84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-23, 08:58   #363
zamer
Raczkowanie

Przepisy o których mówisz już się po trochu wyjaśniły. Od 2012r. emka od 65 roku życia, a nowe przepisy szkoleniowe to tylko kwestia czasu. Z tego, co można się zorientować zarządzenie jeszcze nie weszło w życie, ale żeby tak się stało wystarczy parafka osób decyzyjnych.
zamer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-23, 09:56   #364
rekrut_84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zamer Pokaż wiadomość
Od 2012r. emka od 65 roku życia,
rekrut_84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-23, 10:42   #365
zamer
Raczkowanie

Nie dziwi mnie taka reakcja. Po 2012r. można spodziewać się sporego spadku zainteresowania służbami mundurowymi. Oczywiście jakieś tam ochłapy na pocieszenie zostaną, np. w wieku 45 lat osoba chcąca odejść ze służby zostanie wysłana na kurs doszkalający na koszt państwa. Takie są przynajmniej założenia, a reszta to zusowska emerytura, brak emerytur pomostowych. Założenia do nowej ustawy mają być gotowe w czerwcu tego roku. Jestem bardzo ciekaw jak zareagują na to związki, górnicy przyjechaliby pod sejm, podpalili opony, zrobili burdy i chlew i wywalczyli swoje. Służby mundurowe takich możliwości chyba nie mają, chociaż protestować będą na pewno i pozostaje tylko kwestią czy coś wywalczą, czy zmiany wejdą już w 2012r.

P.S. dlatego każdemu kto pyta o radę polecam składanie papierów już teraz. W razie wejścia zmian od 2012r. jest jeszcze szanse załapania się na starych zasadach.

Edytowane przez zamer
Czas edycji: 2010-04-23 o 10:45
Stary 2010-04-23, 10:53   #366
Dzieciol
Moderator

GG do Dzieciol

Zamer, nikt nie będzie protestował jeśli wejdzie to na zapowiedzianych zasadach, bo nikogo kto obecnie służy te zmiany nie będą dotyczyć. O ile nie postanowią jednak zmienić zasad w trakcie gry.
Sprecyzuję jeszcze dla osób nie w temacie - zmiany emerytalne miały by dotyczyć funkcjonariuszy zatrudnionych od 2012 roku, nie wszystkich, którzy do tego czasu nie przejdą na emeryturę ;-)

Edytowane przez Dzieciol
Czas edycji: 2010-04-23 o 10:56
Dzieciol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-23, 11:11   #367
zamer
Raczkowanie

No nie wiem, nie wiem. Może być tak, że wszyscy się na to wypną, ale wydaje mi się, że bez echa to nie przejdzie. Policja ma dość silne związki, liczę, że przynajmniej spróbują zawalczyć. SG praktycznie "jedzie" na sukcesach związków policyjnych, dlatego jeżeli poicjanci coś wywalczą przy okazji dostanie to też SG. Do tego dochodzą wojskowi, jakie możliwości protestów mają oni - nie wiem, ale wydają się być najsilniejszym graczem, silniejszym nawet od policjantów.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-04-23, 11:18   #368
Dzieciol
Moderator

GG do Dzieciol

Zamer, ale powiedz mi, kto będzie protestował nie w swojej sprawie? No bo przecież funków już pracujących zmiany te nie dotyczą.

Stary 2010-04-23, 11:24   #369
zamer
Raczkowanie

Dlatego mówię, że nie wiem. Świta mi w głowie wcześniejsza sprawa, kiedy rząd chciał wydłużyć służbę o 10 lat. Wtedy też na pewno nie stałoby się to z dnia na dzień, a jednak związki policyjne protestowały i wstrzymały wprowadzenie zmian.
Stary 2010-04-23, 13:57   #370
Redbull8
Raczkowanie

Witam. A może wiecie czy jest możliwość przeniesienia dokumentów do innego oddziału w razie braku miejsc w oddziale w którym złożone zostało podanie ? Z tego co wiem to w Policji da się tak zrobić a zastanawia mnie to jak ten temat wygląda w SG.
Redbull8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-23, 14:10   #371
Mozej
Przyczajenie

Stało się, jestem po rozmowie. Niestety nikomu z nas nie dali odpowiedzi na miejscu, trzeba czekać na decyzję co dalej. Pytania proste, nie czepiali się odpowiedzi, dużo się śmiali, byli bardzo wyluzowani. Spytali się mnie czy znam jakiegoś funkcjonariusza SG, powiedziałem o moim przyjacielu... funkcjonariusz z komisji powiedział, że zna jego brata (również z SG). Trudno było mi rozgryźć czy darzy go sympatią czy wręcz przeciwnie. Cholera wie czy dobrze, że o nim wspomniałem. Pytanie, czy na odp. dotyczącą rezultatu rozmowy czeka się standardowo długo jak na decyzją dot. każdego innego etapu?
Pozdrawiam rekrutów
Mozej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-23, 14:17   #372
KretaBPA
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Mozej Pokaż wiadomość
Stało się, jestem po rozmowie. Niestety nikomu z nas nie dali odpowiedzi na miejscu, trzeba czekać na decyzję co dalej. Pytania proste, nie czepiali się odpowiedzi, dużo się śmiali, byli bardzo wyluzowani. Spytali się mnie czy znam jakiegoś funkcjonariusza SG, powiedziałem o moim przyjacielu... funkcjonariusz z komisji powiedział, że zna jego brata (również z SG). Trudno było mi rozgryźć czy darzy go sympatią czy wręcz przeciwnie. Cholera wie czy dobrze, że o nim wspomniałem. Pytanie, czy na odp. dotyczącą rezultatu rozmowy czeka się standardowo długo jak na decyzją dot. każdego innego etapu?
Pozdrawiam rekrutów
Hejka moj kumpel miał dzisiaj rozmowe w NOSG i powiedzieli mu aby w pon zadzwonił dowiedzial sie o wynik.

Powodzonka aby było do przodu
KretaBPA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-23, 15:22   #373
Dzieciol
Moderator

GG do Dzieciol

Redbull8 - można.

Stary 2010-04-23, 15:31   #374
shandrani
Przyczajenie

rekrut_84
Nie wiem do jakiej instytucji złożyłeś podanie,ale słyszałam kiedyś,że w Policji jest taka hierarchia:najpierw policjant,później pies policjanta,później buda dla psa,a na końcu pracownik cywilny...to mówi samo za siebie i ma odniesienie do każdej formacji mundurowej...:/
Powodzenia na rozmowie
Stary 2010-04-23, 15:55   #375
Redbull8
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dzieciol Pokaż wiadomość
Redbull8 - można.

Dzięki za odpowiedź. A jaki jest czas oczekiwania na rozmowę kwalifikacyjną zapewne rozbieżności po oddziałach są. I jeśli rozmowa będzie pozytywna to z jaki odstępami czasowymi mogę się spotkać na wario i itd ? Jeśli możecie podzielić się informacją z własnego przykładu. DZIĘKI WIELKIE.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-23, 15:55   #376
Mozej
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez KretaBPA Pokaż wiadomość
Hejka moj kumpel miał dzisiaj rozmowe w NOSG i powiedzieli mu aby w pon zadzwonił dowiedzial sie o wynik.

Powodzonka aby było do przodu
KretaBPA, ja startuje do NwOSG, ale nie zaszkodzi zadzwonić podpytać
Mozej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-23, 16:02   #377
Dzieciol
Moderator

GG do Dzieciol

Redbull8 - byłoby niedorzecznością cokolwiek prognozować na dzień dzisiejszy, jest to zależne od bardzo wielu czynników tj. termin najbliższego szkolenia (nam nieznany), liczby osób oczekujących po całej procedurze, liczby osób chętnych, zapotrzebowania na dane kwalifikacje, wolnych etatów - nowych i odejść na emeryturę w danym oddziale. W tej chwili MOSG zawiesił rekrutację, pewnie w ślad za nim niebawem pójdą następne oddziały.

Stary 2010-04-23, 16:10   #378
Redbull8
Raczkowanie

Cytat:
Redbull8 - byłoby niedorzecznością cokolwiek prognozować na dzień dzisiejszy, jest to zależne od bardzo wielu czynników tj. termin najbliższego szkolenia (nam nieznany), liczby osób oczekujących po całej procedurze, liczby osób chętnych, zapotrzebowania na dane kwalifikacje, wolnych etatów - nowych i odejść na emeryturę w danym oddziale. W tej chwili MOSG zawiesił rekrutację, pewnie w ślad za nim niebawem pójdą następne oddziały.

Tak pytam z czystej ciekawości osób które już mają z tą materią więcej odczynienia. A testy wario i psychologiczne są robione w wawie niezależnie od złożenia dokumentów czy w każdym z oddziałów SG.
Stary 2010-04-23, 16:24   #379
Dzieciol
Moderator

GG do Dzieciol

To zależy od oddziału i czasem od od tego czy jesteś wysyłany indywidualnie czy czeka na badanie grupa. Niektóre robią u siebie a niektóre wysyłają do Wawy. O który oddział konkretnie pytasz?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-23, 17:32   #380
dziadzia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez shandrani Pokaż wiadomość
rekrut_84
Nie wiem do jakiej instytucji złożyłeś podanie,ale słyszałam kiedyś,że w Policji jest taka hierarchia:najpierw policjant,później pies policjanta,później buda dla psa,a na końcu pracownik cywilny...to mówi samo za siebie i ma odniesienie do każdej formacji mundurowej...:/
Powodzenia na rozmowie
W SG jest inaczej najpierw pies potem funkcjonariusz
Stary 2010-04-23, 18:48   #381
shandrani
Przyczajenie

W Policji też by tak było gdyby psy były mądrzejsze:p
Stary 2010-04-23, 19:37   #382
Redbull8
Raczkowanie

Cytat:
To zależy od oddziału i czasem od od tego czy jesteś wysyłany indywidualnie czy czeka na badanie grupa. Niektóre robią u siebie a niektóre wysyłają do Wawy. O który oddział konkretnie pytasz?
Myślałem o BiOSG i NwOSG miałem zamiar składać do obu naraz ale jak można przenosić papiery to wybiorę jeden z nich.
Stary 2010-04-24, 14:15   #383
krzycho1197
Przyczajenie

Witam wszystkich forumowiczów jetem tu nowy. Chcę się dowiedzieć czy w sytuacji w jakiej jestem mam szanse się dostać do SG.A mianowicie w październiku 2005 dostałem wyrok sądu prawomocny z art. 158 $1 KK ($ czytaj paragraf) tj za pobicie, otrzymałem kare rok pozbawienia wolności w zawieszeniu na trzy lata i grzywne.W sierpniu 2007 dostałem wyrok za wykroczenie z art. 91 $4 KKS karą był przepadek przedmiotów. Obecnie moje wyroki uległy zatarciu. Czy z taką przeszłością mam szanse na prace w SG.
krzycho1197 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-24, 14:35   #384
Redbull8
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez krzycho1197 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich forumowiczów jetem tu nowy. Chcę się dowiedzieć czy w sytuacji w jakiej jestem mam szanse się dostać do SG.A mianowicie w październiku 2005 dostałem wyrok sądu prawomocny z art. 158 $1 KK ($ czytaj paragraf) tj za pobicie, otrzymałem kare rok pozbawienia wolności w zawieszeniu na trzy lata i grzywne.W sierpniu 2007 dostałem wyrok za wykroczenie z art. 91 $4 KKS karą był przepadek przedmiotów. Obecnie moje wyroki uległy zatarciu. Czy z taką przeszłością mam szanse na prace w SG.
Raczej nie masz co składać papierów. Masz już na swoim koncie 2 wyroki tak że to rzutuje negatywnie na twoje podanie. Ale przed możesz wykonać telefon do wybranego oddziału SG i w wydziale kadr i szkolenia się okreslą. Ale biorąc pod uwagę liczbę kandydatów z których mogą wybierać to będziesz miał ciężko.
Stary 2010-04-24, 16:03   #385
SMIGIEL85
Przyczajenie

witam wszystkich wytrwałych w czekaniu, ja czekam na wario, już 2 miechy, psychola miałem 4 marca i od tantej pory nic nie wiadomo, zdawałem w NOSG w Chełmie, orientuje sie ktoś ile sie czeka na wario w tym oddziale
SMIGIEL85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-24, 16:26   #386
krzycho1197
Przyczajenie

Dzieki za odpowiedz a jak to jest przy wypełnianiu kwestionariusza w moim przypadku skoro mam zaświadczenie z KRK że jestem osobą nie karaną to mam "kłamać" w kwestionariuszu i napisać że miałem wyroki czy "mówić prawde" i napisać że nie byłem karany , skoro według prawa moje występki uważa sie za nie byłe.
Stary 2010-04-24, 17:34   #387
EdaF
Raczkowanie

Krzycho chociaż na dzień dzisiejszy masz "czyste konto" to należy pisać o wszystkim bo pytanie czy byłeś kiedyś karany powtórzy się wielokrotnie.

---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ----------

Smigiel ja jestem też z tego oddziału i chyba panuje ogólny zastój bo ja np. po psycho czekałam na wario 1,5 miesiąca. I od grudnia nic się nie dzieje
Stary 2010-04-24, 17:44   #388
Dzieciol
Moderator

GG do Dzieciol

Cytat:
Dzieki za odpowiedz a jak to jest przy wypełnianiu kwestionariusza w moim przypadku skoro mam zaświadczenie z KRK że jestem osobą nie karaną to mam "kłamać" w kwestionariuszu i napisać że miałem wyroki czy "mówić prawde" i napisać że nie byłem karany , skoro według prawa moje występki uważa sie za nie byłe.
Czystej karty mieć już nigdy nie będziesz, kwestia jak głęboko będą kopać. Z pewnością to wyjdzie przy pytaniach na wario więc ściemniać nie warto. Samo zaświadczenie Ci nie wystarczy, szczególnie, że pewnie nikt Ci go nie przyjmie, ponieważ nie ma go w wykazie obowiązujących dokumentów przy naborze.

Stary 2010-04-24, 18:05   #389
krzycho1197
Przyczajenie

Dzięki za szybkie odpowiedzi , tak myślałem że te zaświadczenie nic mi nie da , ale i tak złoże papiery pomimo że mam małe szanse.Spróbować nie zaszkodzi.
Stary 2010-04-25, 06:43   #390
Olcia2009
Raczkowanie

Cytat:
Niestety ustawa o SG mówi wyraźnie: Art. 31.1. Służbę w Straży Granicznej może pełnić osoba posiadająca wyłącznie obywatelstwo polskie, o nieposzlakowanej opinii, niekarana za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe, korzystająca w pełni z praw publicznych, posiadająca co najmniej średnie wykształcenie oraz zdolność fizyczną i psychiczną do służby w formacjach uzbrojonych, podległych szczególnej dyscyplinie służbowej, której gotowa jest się podporządkować, a także dająca rękojmię zachowania tajemnicy stosownie do wymogów określonych w przepisach o ochronie informacji niejawnych.
Olcia2009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Służby mundurowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości