|
|
#151 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Prezetny na Komunię- dla chłopca i dla dziewczynki
Dziewczyny, wiele z Was pisze, że chce dać dziecku pamiątkę.
Pamiątką po latach na pewno będzie biżuteria, książka, rower, może jakiś pamiątkowy album. Pamiątką NA PEWNO nie będzie laptop, konsola, telewizor czy mp3! Za kilka lat w porównaniu do obecnych wtedy na rynków produktów to będzie nic innego, jak stary, elektroniczny szmelc, którego już nikt nie używa .
|
|
#152 |
|
BAN stały
|
Amen
![]() Ręce opadają jak się słyszy co ludzie kupują na komunie. Nie dziwie się ,ze wszystkie dzieci tak pędzą do komunii. A raczej na przyjęcie po. hehe w tamtym roku kuzynka mówi do syna ,ze jutro komunia i ma być grzeczny. On jej na to: Jak mam być grzeczny to wole nie isc do komunii. Ona : Musisz iść bo babcia da ci w prezencie laptopa. On: ekstra .To jutro na pewno pójdę Gratuluje tym co właśnie na komunie w ręce smarka złożą takie właśnie prezenty. Przynajmniej jak ktoś się go zapyta po co przystepuje sie do Pierwszej Komu ni śmiało będzie mógł podać odpowiedz. |
|
|
|
|
#153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#154 | |||
|
na drugie mam Irena
|
Cytat:
Cytat:
aha dziecko w drugiej klasie ma 9 lat Cytat:
i skoro inni ciągle w kółko o laptopie to co dziecko ma mówić, udawać że nie chce, że tylko przyjęcie sakramentu się liczy
|
|
|
#155 |
|
Raczkowanie
|
Hmmm tu się pojawia odwieczne pytanie co wypada dać, pamiątkę czy prezent. Przy czym ten ostatni zwykle bywa drogi
Nie wiem jak wy ale ja inwestuje w pamiątki. Na prezent kupuję jeszcze medalik i może nie zostanę przeklęty - cóż za dziwne czasy
|
|
|
|
|
#156 |
|
Raczkowanie
|
Piszesz że chciałabyś kupić coś też swojej chrześnicy. Nie wiem czy to dobry pomysł. Ok jeśli dasz jej to przed komunią albo dzień wcześniej czy dzień później. Na komunii zawsze jest kilkoro dzieci i pomyśl troszkę z ich perspektywy że dziewczyny na komunię dostają coś -ok ale dlaczego ona? będzie im zwyczajnie przykro. Trzeba by to było delikatnie załatwić, że nie zrobić przykrości innym...dziecko to dziecko i nie każde zrozumie.
|
|
|
|
|
#157 |
|
Zakorzenienie
|
A ja zastanawiam się, co kupić dziewczynce - nie jest naszą chrześnicą, tylko córką mojego męża kuzynki i zaprosili nas bo... sama nie wiem czemu? Planujemy nie iść do nich na obiad, bo uważam ze obiad jest dla najbliższych, tylko po obiedzie poprostu na ciasto i kawę. No i sie zastanawiam, co w takim wypadku kupić temu dziecku? Czy wówczas jakas pamiątka w granicach 80-100 zł będzie odpowiednia? Myśle o jakiejś fajnej książce-baśni, czy coś w tym stylu.
|
|
#158 | |
|
na drugie mam Irena
|
Cytat:
goście sami se windują ceny to ile wtedy muszą dać chrzestni aby to było odpowiednie swoją drogą skoro was zaprosili powinniście iść na ten obiad, lub uprzedzić o nie obecności na obiedzie
|
|
|
#159 |
|
Zakorzenienie
|
Uprzedziliśmy oczywiście, ze nas nie będzie na obiedzie.
Jest to rodzina, z którą naprawde mamy bardzo rzadki kontakt, i tak szczerze nie mam ochoty tam iść, ale nie chcę robić przykrości dziecku, dlatego postanowiliśmy pójść po obiedzie. A co jescze proponujecie kupić w takiej mniej więcej cenie, oprócz książek i zabawek?
|
|
#160 |
|
Zadomowienie
|
A co myslicie o takiej encyklopedii dla chłopca ?
http://www.allegro.pl/item1002264283...owosc_red.html Do tego dokupiłabym jeszcze wielofunkcyjna konsole do gier np : http://www.allegro.pl/item1002103814...o_fm_nano.html Encyklopedia jest bardziej na pamiątke, a dla uciechy chłopca byłaby właśnie konsola ![]() Co myślicie o takich prezentach ?
|
|
#161 |
|
Raczkowanie
|
Heh, chyba też sami jesteśmy winni za windowanie cen prezentów. Czasami faktycznie impreza rodzinna zamienia się w teleturniej kto da więcej
|
|
|
|
|
#162 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Moje dziecko jest w drugiej klasie i ma 8 lat, dopiero w wakacje skończy 9- wiec reguły nie ma. Zarówno ja jak i moja córka mamy takie kolczyki- moje są na dłuższej przedłużce jej są krótsze z zapięciem angielskim- nie "dyndają" i może w nich chodzić do szkoły, ćwiczyć na tańcu nowoczesnym, na wf a nawet na basen ich nie ściąga. i kolczyki wbrew pozorom są skromne. Pomysł popieram. [QUOTE=ze wszystkim się zgadzam jedynie z tym pogrubionym nie, bo dziecko jest takie jak mu nakładą do głowy rodzice ciocie czy babcie i skoro inni ciągle w kółko o laptopie to co dziecko ma mówić, udawać że nie chce, że tylko przyjęcie sakramentu się liczy[/QUOTE] Z Tobą się zgodzę w 100% dzieci z reguły powtarzają to co usłyszą w domu, więc jeśli rodzice mówią cały czas o laptopach i innych rzeczach to się dziecko nastawia. Cytat:
Cytat:
I piszę to z perspektywy mamy 8 latki , która za niecały miesiąc idzie do Komunii. Dodam od siebie, że ponieważ my z mężem w domu nie rozmawiamy o prezentach tym bardziej o pieniądzach to moje dziecko mówi swoim koleżankom i kolegom i również rozmawiała o tym z księdzem na religii- że nie ważne są prezenty- tylko "przyjęcie Pana Jezusa do serca" (piszę w cudzysłowie bo tak dosłownie opowiedział mi o tym ksiądz). Jestem z niej dumna Edytowane przez despa Czas edycji: 2010-04-20 o 22:17 |
||||
|
|
|
|
#163 |
|
Raczkowanie
|
Wow podziwiam dojrzałego dziecka! Presja w rówieśników jest ogromna i czasem ciężko wytłumaczyć dziecku dlaczego nie dostało na I komunię gry za 3 tys. złotych jak co poniektórzy jego koledzy
|
|
|
|
|
#164 |
|
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2009-07
|
Ja daję pieniążki,bo tak sobie zażyczono w zaproszeniu,zamiast kwiatków bombonierkę,bo też tak sobie zażyczono w zaproszeniu oraz na pamiątkę aniołka(rękodzieło),takie go:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?ui d=16881933 |
|
|
|
|
#165 |
|
BAN stały
|
ja zamierzam kupić dla mojego chrześniaka zegarek markowy bo taki sobie zażyczył. Na początku chciałam kupić m u rower taki dobry, nie z marketu. Ale dowiedziałam się, że mama Bartka mu taki zamierza kupić, więc nie chce powielać prezentu. Spory wybór zegarków znalazłam na hihawa i mają tam niedrogie. Myślę, że coś dla takiego chłopca ciekawego się znajdzie ;-)
|
|
|
|
|
#166 | |
|
na drugie mam Irena
|
Cytat:
zamiast encyklopedii ( w dobie internetu) wybrałabym jakąś książkę tematyczną.np album o zwierzętach czy miastach
|
|
|
#167 |
|
BAN stały
|
Ja także jestem za tym aby prezentem na komunie było coś co dziecko zawsze będzie wspominac,taką pamiatke. A jeżeli nie mamy pomysłu to chyba lepiej dac pieniądze niż zbyteczny łańcuszek czy tani zegarek.
|
|
|
|
|
#168 |
|
Raczkowanie
|
Ja idę z chłopakiem na komunię jego siostrzenicy, oboje w tym roku zdajemy maturę więc na pewno nie dostanie od nas wypasionego prezentu ani kasy. Żeby miała pamiątkę kupimy coś w tym stylu:
http://allegro.pl/item974541521_matk..._zyczenia.html http://allegro.pl/item1002778807_ani...n.html#gallery http://allegro.pl/item994831805_swie...i.html#gallery No i zastanawiam się nad małym bukiecikiem z konwalii. Co Wy na to? |
|
|
|
|
#169 |
|
Konto usunięte
|
Dla mnie bez sensu.
I co, postawi sobie to na biurku i ołtarzyk zrobi ![]() Ja wiem, że to kościelne święto, ale też bez przesady - wg mnie jakiś łańcuszek i medalik byłby lepszy, a nie to. |
|
|
|
|
#170 |
|
Raczkowanie
|
Tylko że dziewczynka powiedziała że chce dostać obrazek z Matką Boską, a poza tym medalik i łańcuszek i tak dostanie bo zawsze dzieci przystępujące do pierwszej komunii mają identyczne łańcuszki i medaliki
|
|
|
|
|
#171 |
|
Konto usunięte
|
Toteż napisałam, że dla mnie bez sensu. Chociaż jakoś wątpię, by dziewczynka sama wpadłą na to, że chce dostać obrazek
|
|
|
|
|
#172 |
|
Raczkowanie
|
A ja też kupiłam taki obrazek swojej chrześnicy jako pamiątkę. Dostanie pieniądze plus taką właśnie pamiątkę z dedykacją, którą może doceni za kilka lat.
|
|
|
|
|
#173 |
|
Konto usunięte
|
Chrześnicy owszem.
|
|
|
|
|
#174 |
|
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18793201]Dla mnie bez sensu.
I co, postawi sobie to na biurku i ołtarzyk zrobi ![]() Ja wiem, że to kościelne święto, ale też bez przesady - wg mnie jakiś łańcuszek i medalik byłby lepszy, a nie to.[/QUOTE] Hmm i właśnie w tym miejscu pojawia się problem. Czy prezenty ograniczyć tylko do tych związanych z religią? |
|
|
|
|
#175 |
|
Raczkowanie
|
Ja byłam rok temu na komunii i dziewczynka dostała także laptopa.... Dla mnie to jest tragedia co się teraz dzieje. Na komunię uważam, że powinno się dostać jakiś złoty łańcuszek bądź kolczyki na pamiątkę, może być rower (tradycyjnie). Ale nie laptopa. Niedługo będziemy na komunię zakładać konta i wpłacać pieniądze na przyszły samochód. Mam 21 lat, ale wg mnie prezenty typu laptop to ogólnie za drogie prezenty na każdą okazję.
|
|
|
|
|
#176 |
|
Konto usunięte
|
Super F.
uważam, że nie. Ale też nie popieram tego, o czym Justyna pisze. Wiem, że chrześnica męża dostanie laptopa i rower Od rodziców ojca. Ja byłabym raczej za - jeśli chodzi o chrzestnych - pamiątką religijną i do tego niereligijnym prezentem - jeśli jest więcej pieniążków, można np. opłacić jakiś kurs językowy (lub choćby semestr), czy zorganizować fajną wycieczkę. Jeśli kasy mniej, stawiam na książki, jakieś fajne gry (tak tak, wiem, do tego potrzeba innych też, a rodzice nie zawsze mają ochotę czas poświęcić ). A tak - teraz laptop, a co na 18 urodziny? Auto? A na ślub - dom, mieszkanie? Paranoja. Swoją drogą jak to o rodzicach dziecka świadczy? Wiedzą z reguły wcześniej o planach prezentowych i co = tylko łapki zacierają, że dziecko tak się obłowi. Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2010-04-26 o 16:39 |
|
|
|
|
#177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18839583]Super F. uważam, że nie. Ale też nie popieram tego, o czym Justyna pisze. Wiem, że chrześnica męża dostanie laptopa i rower Od rodziców ojca. Ja byłabym raczej za - jeśli chodzi o chrzestnych - pamiątką religijną i do tego niereligijnym prezentem - jeśli jest więcej pieniążków, można np. opłacić jakiś kurs językowy (lub choćby semestr), czy zorganizować fajną wycieczkę. Jeśli kasy mniej, stawiam na książki, jakieś fajne gry (tak tak, wiem, do tego potrzeba innych też, a rodzice nie zawsze mają ochotę czas poświęcić ). A tak - teraz laptop, a co na 18 urodziny? Auto? A na ślub - dom, mieszkanie? Paranoja. Swoją drogą jak to o rodzicach dziecka świadczy? Wiedzą z reguły wcześniej o planach prezentowych i co = tylko łapki zacierają, że dziecko tak się obłowi.[/QUOTE] A jak nie wiedzą to co, mają dzwonić czy kontaktować sie z zaproszonymi i pytać co kupią dziecku? Toz to paranoja. Ja nie wiem co moje dziecko dostanie, córka też nie wiem i nie pyta. Liczę na mądrość gości... |
|
|
|
|
|
#178 |
|
Konto usunięte
|
Despo, dlatego napisałam - wiedzą z reguły, a nie - wiedzą zawsze
Uwierz, o prezencie tak drogim jak laptop raczej się wie.
|
|
|
|
|
#179 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18841944]Despo, dlatego napisałam - wiedzą z reguły, a nie - wiedzą zawsze
Uwierz, o prezencie tak drogim jak laptop raczej się wie.[/QUOTE]Ja Ci powiem że wolałabym nie wiedzieć bo po się wqr... Ale powiem Ci tak, że dzisiaj byłam z córką na próbie śpiewu przed Komunią i przysługiwałam się dzieciom , i stwierdziłam, że ja jednak mam dziecko "idealne" -znaczy w sensie- że bez wygórowanych oczekiwań, które każdy prezent nawet różyczkę, którą dostaje od Taty na "Dzień Kobiet" ("bo jest małą kobietką")- z taką radością że aż się łzy w oku kręcą. I tak z tego co się nasłuchałam- to ponoć teraz w modzie jest np. PSP- przeszukalam neta żeby zobaczyć " czym to się je" i koszt takiej zabawki to 700 zł... Więc też nie mało. Generalnie jak zastanawiałam się co mojej małej kupić z okazji komunii to wpadłam na taki pomysł: http://www.allegro.pl/item1009730967...owieszeni.html ale z prostych prozaicznych przyczyn: - zepsuł nam się sprzęt a mamy dużo płyt (bardzo duzo również z bajkami takimi trudniejszymi), generalnie nie mamy na czym słuchać więc wydaje mi się że prezent byłby fajny - jesteśmy na etapie zmiany mieszkania a nie chce dać córce do pokoju kompa czy tv ( taki trochę może staroświeckie mam poglądy- ale cóż..) |
|
|
|
|
#180 |
|
Konto usunięte
|
Podoba mi się
Ja muzykę ogólnie lubię, jak też słuchowiska różne, poza tym do tego dochodzi możliwość np. osłuchania się z obcym językiem. Tak samo, jak np. podoba mi się pomysł podarowania dziecku jakiegoś zwykłęgo aparatu foto, dzisiaj to koszt 200-300zł, pod warunkiem, że wiemy, iż dziecko zrobi z niego właściwy użytek. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Prezenty
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:09.

.

Od rodziców ojca. Ja byłabym raczej za - jeśli chodzi o chrzestnych - pamiątką religijną i do tego niereligijnym prezentem - jeśli jest więcej pieniążków, można np. opłacić jakiś kurs językowy (lub choćby semestr), czy zorganizować fajną wycieczkę. Jeśli kasy mniej, stawiam na książki, jakieś fajne gry (tak tak, wiem, do tego potrzeba innych też, a rodzice nie zawsze mają ochotę czas poświęcić