|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3121 |
Raczkowanie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
Hej kochane!
Wczoraj zrobiłam usg i z usg pan mi powiedział ze mój guzek ładnie wyglada. Tylko sie powiekszył półtora roku temu miał wymiary 35 mm średnicy a wczoraj 44 mm. Powiedział ze mam sie nie martwic ze ładnie wyglada , Ale ja nadal sie stersuje przed biopsja( podobno ten lekarz też robi biopsje i zna sie na rzeczy ale ja sie denerwuje). Kurcze załamujecie mnie troszke tym tyciem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3122 |
Raczkowanie
|
jak do tej pory nie bylo jeszcze wynikow biobsji... ale mam pytanko do was Dziewczyny, mialam okres od 2 do 5 kwietnia, nastepny dostalam 19 kwietnia i mam nadal, jak zauwazylyscie za szybko. czy to moze byc spowodowane guzami i powiekszona traczyca? pewnie tak. aha i co jeszcze zauwazylam, ze odkad zaczelam miesiaczkowac zawsze mialam je bolesne pierwsze 3 dni nie moglam sie ruszac bez tabletek nie dalo rady. teraz zarowno jak ten od 2 do 5 kwietnia jak i ten mam bezbolesne...nie odczuwam nic, poraz pierszwy w zyciu nie czulam bolu miesiaczkowego, a okres mam od 9 lat.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3123 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
!!!!!!!!!!!!!!!BARDZO WAŻNE I PRZYDATNE!!!!!!!!!!!!!!!! !! Kochane a teraz taka mała ciekawostka. Byłam wczoraj u dermatologa, bo niestety prawdopodobnie jestem uczulona na euthyrox ![]() ![]() ![]() Karolinko nie bój się biopsji. Jeśli będzie ją robił pan co się zajmuje USG to będzie super. Jak mi robili to też miał tą maszynkę do USG i obyło si bez żadnego bólu, a bałam się i ryczałam strasznie. Szkoda, ze guzek się powiększył ale dobrze, że jest ładny. Główka do góry. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3124 |
Raczkowanie
|
Mochita może zastanów się nad tą krioterapią. Pozwól ranie samoczynnnie się zagoić. Wewnątrz masz jeszcze opuchliznę i szwy, które muszą się rozpuścić, a rana sama się ładnie zagoi bez krioterapii. Ja jestem prawie 2 lata po operacji i nie stosowałam żadnej krioterapii, a moja rana zagoiła się ładnie i jest płaska a blizna prawie niewidoczna. Ale to już będzie Twoja decyzja. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#3125 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Balbinko a jak Ty się czujesz 2 lata po operacji? Czujesz jakąś zmianę? Jak u Ciebie z utrzymywaniem wagi po operacji, bo ludzie na ogół straszą?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3126 |
Raczkowanie
|
Mochita kochana , ja nie tyle boje sie biopsji bo juz jedna mam za soba i wiem co i jak ale strasznie boje sie wyników, a biopsje bedzie wykonywał dr od biopsji i z nim bedzie dr od usg, i razem to beda robic.
Ale dziekuje ci za wsparcie w sobote mam o 11:40 wiec trzymajcie kciuki, Wyniki za tydzien. Oczywiście wyśle mojego męza po wyniki bo ja bede wtedy "srała w gacie" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A powiedz mi jeszcze czy teraz 3 tyg po operacji boli cie coś jeszcze? Matko tyle jeszcze stresu przede mną ![]() Edytowane przez karolinka_1985 Czas edycji: 2010-04-22 o 11:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#3127 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez balbina0904 Czas edycji: 2010-04-22 o 11:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3128 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3129 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A i jeszce któras pytałą o zaparcia po operacji. Ja mam i mnie to męczy, a po zażyciu Xenna myślałąm ,żę się wykończę tak źle się czułam, myslałąm ,że zasłabnę w sklepie. więc musze sobie radzić inaczej.
Jak to Skorpionica wybaczam, ale nie zapominam. www.pustamiska.pl Jesli myślisz,że zmienisz faceta, to lepiej zmień faceta. kosmetyki, buty https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post63462611 oraz książeczki NOWE https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post76540401 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3130 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ---------- Cytat:
![]() 3 tygodnie po operacji ogólnie czuję się dobrze, chociaż siada mi układ pokarmowy i prawdopodobnie mam uczulenie na euthyrox..i to jest najgorsze. A tak to wszystko jest ok. Mam dużo sił. Próbuję jeździć na rowerku stacjonarnym. Rana trochę ciągnie i czasem szczypie i nadal boli mnie trochę gardło np. jak przełykam ślinę. Mam wrazenie, ze mi się przełyk skurczył, ale to nie jest uciążliwe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3131 |
Raczkowanie
|
Hej :_ Ostatnio zrobiłam badania hormonów tarczycy i mój wynik to:
TSH:2,58 fT3:2,6 fT4:0,89 Robiłam badanie ze względu na to, że wiecznie mam zimne kończyny, jestem blada, mam słabe paznokcie. Co sądzicie o moich wynikach ? |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3132 |
Raczkowanie
|
Wyniki masz dobre ale to o niczym nie swiadczy,miałam prawie takie same przed operacją.Usg wykazało guzki a biobsja wykazała natychmiastową operacje.Zrób sobie usg tarczycy i potem na 100% będziesz wiedziała czy jest wszystko z tarczycą ok. Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3133 |
Raczkowanie
|
Dokładnie. Wyniki tak naprawdę nie mówią wszystkiego. Najlepsze są takie, kiedy TSH, FT3 i FT4 są w samym środku normy. Jednak i przy takich wynikach możesz mieć tzw. "utajoną" postać niedoczynności. (dobre wyniki, a objawy niedoczynności). Dobry endokrynolog jest w stanie to stwierdzić. I faktycznie przydałoby się też USG do kompleciku wyników
![]() Adasia-dzięki za podpowiedź odnośnie chirurga. U nas chirurdzy nie kierują na biopsję-konieczne jest skierowanie tylko od endokrynologa jak sie okazało. Koleżanka dała sobie więc spokój z tym guzkiem przez te długie kolejki. Zniechęciła się. Szkoda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3134 |
Wtajemniczenie
|
.
Edytowane przez thenerdqueen Czas edycji: 2011-08-27 o 21:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#3135 |
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() U mnie mija 22 dzień od operacji. Do tej pory jestem osłabiona i odczuwam częste zawroty głowy. Jest to spowodowane tym, że Letrox podwyższył mi ciśnienie ![]() ![]() Poza w/w skutkami ubocznymi - nie odczuwam żadnych innych. Przemianę materii mam nadal bardzo dobrą i mimo że przeważnie siedzę w domu, moja waga nie uległa zmianie. Uczulenia też nie dostałam żadnego. Bólu gardła nie mam już od dawna, a rana goi się bardzo ładnie. Zeszła mi prawie do końca opuchlizna ![]() Teraz jestem na etapie poszukiwania apaszek i chustek w których nie ugotuję się latem ![]()
#3136 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3137 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do przyjemniejszego aspektu "skutków" pooperacyjnych: z jakiego materiału kupujesz apaszki ![]() ![]()
![]() |
#3138 |
Raczkowanie
|
Gizi ja mam takie z cieniutkiego Polyesteru a także bawełniane...tylko, że z kolei te bawełniane są znacznie cieplejsze. Przyznam, że na co dzień nigdy nie chodziłam w chustach, szalach bo raz, nie umiałam ich ładnie i oryginalnie wiązać
![]() ![]() Karolinko, Ty chyba dzisiaj masz biopsję. Trzymam za Ciebie ogromne kciuki. Mam nadzieję, ze nic nie boli. Napisz co i jak gdy wrócisz ![]() Edytowane przez mochita Czas edycji: 2010-04-24 o 09:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#3139 |
Raczkowanie
|
Dzięki za odpwiedź
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3140 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Za Karolinkę też trzymam kciuki ![]() ![]()
![]() |
#3141 |
Raczkowanie
|
oj Gizi a jak ja lubię wszelkiego rodzaju biżuterie, zawieszki, priedołki przy szyi
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3142 |
Raczkowanie
|
Dziewczynki chcialam zapytac czy prywatny endo moze dac skierowanie na usg i tsh? takie skierowanie zebym nie musiala placic? te wszystkie koszty sa tak wysokie po podsumowaniu..
|
![]() ![]() |
![]() |
#3143 |
Raczkowanie
|
Sylwcia wydaje mi się, ze prywatny endokrynolog nie może dać takich darmowych badań, bo te darmowe są refundowane..a prywatnie jak przyjmuje to nie wiem jak to jest. Jak ja chodziłam prywatnie to zawsze dostawałam mnóstwo zleceń, za które musiałam zapłacić i to sporo, często przy gabinecie, bo nie dało się inaczej. może spytaj się endo. ale mi się wydaje, że nie da się..
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3144 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3145 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mochita, moja blizna mnie nie boli, tylko ta niewielka opuchlizna nad nią. Zresztą samej blizny prawie nie dotykam. Jedynie jak ją smaruję Linomagiem.
![]() |
#3146 |
Raczkowanie
|
GIZI mi chirurg kazał abym mocno masowała tą bliznę..większości tak kazali, bo ponoć się szybciej goi. Mnie może boli bo cwiczę..Dzisiaj był godzinę rowerek, 10 min. stepu i 10 min takich ćwiczeń na nogi i tyłek..chociaż teraz mam sztywną szyję. Odpuszczę sobie jeszcze z miesiąc chyba bo mi to na zdrowie nie wyjdzie
|
![]() ![]() |
![]() |
#3147 |
Przyczajenie
|
Cześć!!! Jestem "nowa" i mam mały problem. 12 kwietnia wycięto mi całą tarczycę. Po operacji nastąpiły powikłania - tężyczka oraz obustronne porażenie fałdów głosowych.Mam ogromny problem z komunikacją gdyz tylko szepczę, z wapniem mój organizm zaczyna sobie radzić. Już nie drętwieję jak na początku. Mam pytanie do "zaprawionych w boju". Dziewczyny może któraś miała problemy z głosem i podpowie jak wygląda leczenie.Bardzo proszę o pomoc i z góry wielkie dzięki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3148 |
Raczkowanie
|
Magdusia ja też mam problemy z wapniem. Po operacji mówiłam dobrze i nie byłam u żadnego foniatry na kontroli, chociaż teraz jak przemęczę głos to mówię cicho i w ogóle.
W szpitalu zaprzyjaźniłam się z taką Emilką, która ma takie problemy z głosem jak Ty. Chodzi do foniatry na kontrole dosyć często, ma zastrzyki chyba na bazie sterydowej no i ćwiczy głos z lekarzem..jak przychodzi do niego to robią różne ćwiczenia. Jest już lekka poprawa. kiedyś głosik Ci wróci zobaczysz, nie ma co się martwić. Będzie dobrze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3149 |
Przyczajenie
|
Dzięki za słowa otuchy. Od 2-go dnia po operacji biorę 8 gram calperosu na dobę, do tego alfadiol , letrox 50, vit E, homeopatyczny arnica montana oraz nivalin na porażone struny. Foniatra czeka z dalszym leczeniem na wynik histo, który będzie za ok.2 tygodnie. Ogólnie jest dobrze, miał być prosty zabieg, 4 dni w szpitalu a wyszło trochę inaczej. Dzisiaj robiłam badanie kontrolne wapnia, potasu, sodu i magnezu. Wyniki po południu. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#3150 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczynki!
DZiekuje wam za trzymanie za mnie kciuków. ![]() Co do biopsji to od poczatku: W sobote rano juz sie nieżle stresowam , sama nie wiem dlaczego bo to juz drugi raz u mnie ale pomimo tego sie stersowałam, na szczęscie mężuś to widział i nie marudził juz mi tylko sam wszytsko robił , przy Amelci i wogole sniadanko i sprzątanko, no i przyszła godzina 11:30 wiec w autko i do lekarza, wchodze a tam pełna poczakalnia przerażonych kobiet, na poczatku wychudzili mnie o 100 zł za biopsje i czekam w kolejce, no i przyszła taka Pani wiek po 40 bardzo przemiła ale tez bardziej przerażona ode mnie , i pyta sie czego mam biopsje i ze ona też tarczycy i opowiada ze 9 lat temu miała guza , wycieli jej tarczyce i pozostawili jej malutki kawałek i okazało sie ze w tym malutkim kawałeczku znowu ma guza. no i przyszła moja kolej, weszłam do Gabinetu a tam dwóch przystojniaków ![]() NAjpierw wywiad, no i mowie ze juz drugi raz a oni zebym zdjeła bluzeczke po sobie ubrudze ( chociaż dekolt miałam spory , i do mnie taki tekst czy moze napewno nie z pierśi maja pobrac wycinek ( bo oni rzadko maja młode , atrakcyjne kobiety) i w śmiech. No i połozyłam sie jeden robił mi usg a drugi sie wkuwał, i wiecie co nagle słysze taki tekst juz moze sie pani ubrac a ja ze co juz on ze tak , ( nawet nie czułam wkucia sie.)A on ze jestem w końcu juz weteranka. Wyniki mam juz w piątek , strasznie sie boje... A dzis mi sie jeszcze sniła operacja ostatnio mam takie sny, matko jak ja sie boje. Jeszcze raz dziekuje dziewczynki. Dodam jeszcze ze przez ten stres jestem nie możliwa do wytrzymania dla moich bliskich, wszytsko mnie drażni wrrrr. Edytowane przez karolinka_1985 Czas edycji: 2010-04-26 o 08:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:59.