![]() |
#271 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Oj bo nie kliknę Vichy
![]() ![]() Żartuję ![]() ![]() Może komuś się przyda, kilka dziewczyn pisało że są mocno początkujące, a zawsze lepiej jest coś zobaczyć niż tylko przeczytać przepis ![]()
__________________
Zapraszam na naszego funpage'a pomocowego Zwierzaki z Mińska Pomóż nam pomagać potrzebującym zwierzętom!
Szukasz kota/psa do adopcji? Może Twoi znajomi szukają? Zajrzyj do nas! Adopcje na terenie Warszawy i okolic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Organizatorka
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 3 942
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
mam propozycję: poniewaz na plotkowym przewija sie czesto dieta SB i montiniac i inne diety to moze ktos kto sie zna i jest moderatorem (np Vril ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Mam sporo przepisów SB
![]() ![]() ![]()
__________________
Zapraszam na naszego funpage'a pomocowego Zwierzaki z Mińska Pomóż nam pomagać potrzebującym zwierzętom!
Szukasz kota/psa do adopcji? Może Twoi znajomi szukają? Zajrzyj do nas! Adopcje na terenie Warszawy i okolic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 7 105
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Nie ma sprawy ale zaznaczcie w kazdym wrzucanym przez siebie przepisie pod jaka diete podchodzi (SB, Montiniac, Protal, czy co tam jeszcze), bo ja sie nie znam ale linkujac w drugim poscie bede wpisywac w nawiasie nazwe diety
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Z dedykacją dla dietujących
![]() ![]() Nie pamiętam skąd pochodzi przepis, kiedyś skądś go skopiowałam a teraz odkopałam go z czeluści komputera ![]() KURCZAK CAPRI • 1 szklanka sera ricotta • 1 plaska łyżeczka suszonego oregano • 1/4 łyżeczki soli • 1/4 łyżeczki pieprzu • 4 piersi kurczaka • 1 łyżeczka czosnku w proszku • Oliwa • 1 szklanka posiekanych pomidorów z puszki • 4 plastry sera mozzarella Etapy przygotowania 1. Ser ricotta wymieszaj z oregano, sola i pieprzem. Można go dokładnie zmiksować przy pomocy miksera żeby miał bardziej kremowa konsystencje, ale nie jest to konieczne. 2. Piersi kurczaka natrzyj czosnkiem w proszku. Na oleju, na średniej temperaturze smaż je na zloty kolor (około 10 minut z każdej strony). Przełóż do naczynia żaroodpornego układając jedna obok drugiej, poczekaj aż trochę ostygną. 3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Na każda przygotowana pierś kurczaka nakładaj 1/4 część sera ricotta, 1/4 cześć pomidorów i przykryj plastrem sera mozzarella. Piecz 20-30 minut. (z braku naczynia żaroodpornego które mi jakiś czas wcześniej pękło robiłam wszystko na patelni na bardzo małym ogniu ![]() 4. Zielona sałata z dressingiem i brokuły będą świetnym akompaniamentem do takiego kawałka mięsa.
__________________
Zapraszam na naszego funpage'a pomocowego Zwierzaki z Mińska Pomóż nam pomagać potrzebującym zwierzętom!
Szukasz kota/psa do adopcji? Może Twoi znajomi szukają? Zajrzyj do nas! Adopcje na terenie Warszawy i okolic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 7 105
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Edytowane przez vril Czas edycji: 2010-12-02 o 21:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 7 105
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Bulki sniadaniowe
http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=1704 Edytowane przez vril Czas edycji: 2010-12-02 o 21:44 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#278 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
CYTRYNOWA SAŁATKA INDYCZA
Składniki: 700g piersi indyka 1 cebula, obrana i przekrojona na pół 1 cytryna, przekrojona na pół 2 listki laurowe 2 gałązki majeranku ½ szklanki posiekanych suszonych moreli 1 łyżka soku z cytryny ½ szklanki majonezu ½ szklanki jogurtu ¼ szklanki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej cebuli 2 łyżeczki drobno otartej skórki z cytryny 2 łyżeczki posiekanego świeżego majeranku 2 łyżeczki nasion maku sól i pieprz liście sałaty, do przybrania Przygotowanie: Zagotuj w garnku na średnim ogniu 6 szklanek (1,5 l) wody z cebulą, cytryną, liśćmi laurowymi i majerankiem. Gdy zawrze, włóż do garnka mięso i gotuj bez przykrycia na małym ogniu przez ok. 20 min. Wyjmij mięso, odłóż, żeby ostygło, wstaw do lodówki na 1 godzinę i pokrój w kostkę o boku około 1 cm. Namocz morele w gorącej wodzie z 2 łyżkami soku z cytryny, aż zmiękną. Zmieszaj majonez, jogurt, cebulę, otartą skórkę z cytryny, majeranek i mak. Dodaj pokrojonego indyka oraz morele i dopraw do smaku. Wstaw do lodówki przed podaniem. PYCHA!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Organizatorka
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
a jest szansa na jakąś fotkę
![]() ![]() Bo brzmi pysznie, ale ja wzrokowiec jestem ![]() Edytowane przez cathy Czas edycji: 2010-03-13 o 21:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
eee, taraz za ciemno a do jutra daleko
![]() fajnie wygląda bo widać pomarańczowe [morela] czerwone [cebula] i czarne [mak] akcenty na białym tle |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Organizatorka
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
![]() jest bardzo odświeżająca |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Organizatorka
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
super
![]() tylko gałązek majeranku u mnie brak....rano na zakupach się rozejrzę dziękuję za przepis (uwielbiam sałatki jogurtowo-majonezowe, więc się nie oprę .. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Cytat:
![]() mozesz użyc tymianku, oregano, także suszonych ja wrzuciłam dziś estragon |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Skopiuję moją wypowiedź z plotkowego
![]() Właśnie odkryłam że moja koleżanka (wizażanka zresztą ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
Zapraszam na naszego funpage'a pomocowego Zwierzaki z Mińska Pomóż nam pomagać potrzebującym zwierzętom!
Szukasz kota/psa do adopcji? Może Twoi znajomi szukają? Zajrzyj do nas! Adopcje na terenie Warszawy i okolic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Przemyśl
Wiadomości: 5 755
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Proponuję jajka faszerowane masą brokułową. Oto efekt moich dzisiejszych kuchennych improwizacji
![]() JAJKA Z ZIELONYM FARSZEM Potrzebujesz: - kilka jajek - kilka różyczek brokuła świeżego bądź mrożonego - kilka ząbków czosnku - trochę tartego parmezanu - łychę majonezu - mieloną ostrą paprykę, sól i pieprz Jajka ugotuj na twardo, wystudź, przekrój wzdłuż na pół, wydrąż żółtka. Brokuła ugotuj, rozdrobnij widelcem. Do masy brokułowej dodaj żółtka, dobrze wymieszaj. Przeciśnij przez praskę dwa, trzy ząbki czosnku, zmieszaj z masą. Dodaj majonez, wymieszaj. Dodaj parmezan (tyle, ile potrzeba do zagęszczenia masy), wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Napełnij masą połówki jajek. Posyp każde jajko szczyptą ostrej papryki. Smacznego!!! Edytowane przez kamilawu Czas edycji: 2010-04-02 o 19:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-06
Lokalizacja: miasto na W
Wiadomości: 4 991
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Cytat:
![]() fajny masz"talerz" do podawania jaj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Przemyśl
Wiadomości: 5 755
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 5 663
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Likier smakowy dla posiadaczek termomixa
300 g kukułek lub miętusek 5 żółtek 250 ml mleka 350 ml wódki cukierki rozdrabniamy na proszek (turbo), dodajemy pozostałe składniki oprócz wódki i miksujemy 10 minut na obrotach 3 i w temeraturze 65/70 stopni. Po 5 minutach dodajemy wódkę. Na zdjęciach likier z kukułek, likier miętowy i likier jajeczny. Edytowane przez marioladabr Czas edycji: 2010-04-10 o 15:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
SAŁATKA RYŻOWA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM
![]() -2 woreczki ugotowanego białego ryżu, musi być już ostudzony -2 udka wędzonego kurczaka, pokroić w małe kawałeczki. -3-4 papryki, najlepiej różnokolorowe - 1 kukurydza słodka z puszki ,ja zużywam 2 puszki bo lubię ![]() - majonez i świeża pietruszka . Składniki wymieszać , sałatka musi odstać w lodówce zanim kurczak i papryka puści smak . Nie solić , kurczak jest wystarczająco słony!!! Świetna na imprezy , znika zawsze jako pierwsza !!! SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!
__________________
Wszystko, co naprawdę lubię, jest albo niemoralne, albo nielegalne, albo tuczące... Edytowane przez vril Czas edycji: 2010-04-14 o 22:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: z domu
Wiadomości: 774
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Cytat:
Po fazie na muffinki odkryłam Scones, robi się równie szybko i nie trzeba żadnych formek! Niby zwykle bułeczki, ciasto nic specjalnego, a z jogurtem greckim i dżemem truskawkowym ![]() Przepis oryginalny: The secret to great scones is in the handling of the dough, be gentle with it and you will have a perfect batch of light, high scones. They really are simple to make and there is little better than scones straight from the oven, heaped with jam. 2 ½ cups self raising flour 1 teaspoon baking powder Pinch of salt 1 tablspoon sugar 40g cold butter cubed 1 cup milk The process Heat the oven to 220 Celsius and line a baking tray with grease proof paper by firstly lightly buttering the tray and then sticking the paper to the tray. In a large bowl, sift in the flour, baking powder and salt, repeat. Add the butter cubes and with your fingertips, rub the flour and butter together until you get a breadcrumb consistency. Be patient here, you want to be gentle while rubbing. Now add the sugar and give it a final rub through with your fingers. Make a well in the center of the mixture and add the milk. Use a metal knife and with a cutting motion mix in the milk. Rotate the bowl as you cut through the mixture until the dough come together in clumps and be slightly damp. Flour you hands and a board or kitchen surface, gently gather up the dough, place on the floured surface and pat down with a light hand to about 2cm thick. Use a floured 6cm round cutter to cut out the scones and place them on the baking tray fairly close together, they will rise up and not much out. Gather up the bits left over and pat down again for the last 1 or 2 scones. Brush the tops with milk and place in the top half of the oven for 12 to 15 minutes until the tops are golden and they have risen well. Delicious, eat straight away. Robiłam z ½ porcji: 20dag. mąki, 1 płaska łyżeczka proszku, sól, cukier 1 łyżeczka i 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 dag. masła (1 łyżka), ½ szkl. mleka. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą, dodać posiekane masło i rozetrzeć pacami na kruszonkę. Wymieszać z cukrem i wanilią. Zrobić w środku dołek, wlać mleko i nożem! (nie trzeba mazać nawet łapek) wyrobić szybko ciasto na taką rzadką kluchę-będzie lepkie, nie dosypywać mąki!!! Rozklepać, rozciągnąć rekami na stole na grubość 2-3 cm, wycinać kółka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem, wierzch pomazać mlekiem. Wyszło 7 bułeczek wycinanych małą szklanką. Piekłam w temp. 220C na środkowym poziomie piekarnika 13 min. ( w połowie pieczenia wyłączyłam dolną grzałkę, bo mój piekarnik pali od spodu albo po 5 min. włączyć termoobieg i obniżyć temp. do 200C). Bardzo dobre, lepsze nawet od Golden Scones(tamte są z jajkiem). Na YT pokazują jak robić. Edytowane przez mysha25xx Czas edycji: 2010-04-14 o 20:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 2 092
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Moje ukochane SUSHI
![]() Potrzebujemy: - ryż do sushi, - nori (algi morskie), - ocet ryżowy, - mirin lub cukier i sól, - sos sojowy i sos teriyaki, - wkładkę czyli rybkę, owoce, warzywa czyli co kto lubi ![]() Dodatkowo: - garnek z przykrywką, - sitko, - ostry nóż, - drewniana deska (nie przenosi bakterii- ważne przy surowej rybie), - szklana miska, - matka bambusowa do zwijania maków. Gotowanie ryżu: 1. Ryż wsypać do sitka i płukać pod bieżącą wodą do czasu aż zacznie spływać czysta woda. 2. Odstawić ryż do odsączenia na 30-60minut mieszając od czasu do czasu. 3. Do garnka z przykrywką (najlepiej do elektrycznego do gotowania ryżu ![]() 4. Zagotować wodę z ryżem. Od momentu rozpoczęcia gotowania zostawic na dużym ogniu ok. 2-3 min, nastepnie zmiejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 10min. lub do praktycznie całkowitego odparowania wody. 5. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na ok. 10min. nie zjedmując przy tym przykrywki. Zaprawa ryżowa 1. Do szklanej miski (nie metalowej!- może wejść w reakcję z octem ryżowym i zmienić minimalnie smak ryżu) przekładamy przygotowany wyżej ryż i dodajemy kilka łyżek octu ryżowego oraz mirin. Zamiast mirin można dodać cukier np. brązowy i sól. 2. Łopatką delikatnie mieszamy ryż. 3. Dobrze wymieszany ryż z zaprawą pozostawiamy do wystygnięcia. Na matke bambusową kładziemy równo do dolnej części płat nori, od dołu do ok. połowy lub więcej (w zależności od rodzaju maka- futomak, hosomak, california mak) nakładamy ryż wyrównując jego ilość. Następnie wkładamy do maka najlepszą wkładkę ![]() - futomaki czyli napakowane cienkie maki- uwielbiam z pieczonym łososiem, sałatą, majonezem (oczywiście light ![]() - hosomaki czyli wysokie cienkie roladki- pieczony kurczak z gęstym sosem teriyaki, suszone pomidory, avocado/ogórek. - california maki- biały i czarny sezam na zewnątrz nałożony na ryż, do środka krewetka black tiger pieczona, serek, avocado, mango. Nad rainbow czy golden rolls (różne nazwy ![]() ![]() Wersja wg. 2 fazy SB polega na dodaniu zamiast mirin brązowego cukru oraz odrobinkę soli, przede wszystkim ryżu brązowego. Sos teriyaki to jedyny spory grzech ![]() Przepis rano dopracuję także błagam- nie cytować ![]() ![]() Edytowane przez vril Czas edycji: 2010-04-16 o 11:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Praemislia
Wiadomości: 485
|
![]()
To i ja coś od siebie dodam
![]() Pyszne i proste ciasto herbaciane ![]() Ciasto z daktylami, rodzynkami o orzechami 180 gr daktyli garść orzechów włoskich 50 gr rodzynek 250 ml naparu z herbaty 100 gr masła 100 gr cukru brązowego /może być biały/ 225 - 250 gr mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na sos: ok 70 gr masła 100 gr cukru brązowego 2 łyżki miodu 125 ml śmietanki słodkiej /ostatecznie może być i kwaśna/ Daktyle, orzechy siekam na kawałki, dodaję rodzynek. Wszystko zalewam gorącym naparem z herbaty, dodaję pokrojone drobno masło i mieszam do jego całkowitego roztopienia. W misce ucieram jajka z cukrem, dodaję przesianą mąkę (225 gr), sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam. Dodaję mieszanką z daktyli, rodzynek i orzechów (łącznie z naparem który nie został wsiąknięty przez owoce), mieszam. Gdy ciasto jest za rzadkie dodaję pozostałą część mąki. Ciasto piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę (po upływie 40 minut warto zaglądnąć do ciasta. A teraz polewa. Miód i cukier mieszam razem na patelni /na średnim ogniu/, po chwili dodaję masło. Gdy masło się rozpuści dodaję śmietanę. Stale mieszając oprowadzam do zgęstnienia polewy. Gotowe ciasto polewam letnią polewą. Na wierzchu ciasta układam połówki orzechów. I na zachętę: ![]()
__________________
![]() Edytowane przez vril Czas edycji: 2010-04-19 o 21:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 7 105
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Edytowane przez vril Czas edycji: 2010-12-02 o 21:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: warszawa
Wiadomości: 461
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Cytat:
![]() ja te owoce uwielbiam, a teraz robię kokosanki po raz n-ty ![]() PS: Agusia ogromnie mi miło, że wspomniałaś o kotlet.tv ![]()
__________________
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=16351687 &posted=1#post16351687 - wymienię ciuszki za pojedyncze sztućce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Cytat:
![]() ![]() Właśnie dziś myślałam o Tobie - przez babeczki kajmakowe ![]() ![]() ps.Chyba nie gratulowałam Ci jeszcze zamążpójścia, tak więc korzystając z okazji robię to teraz ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
Zapraszam na naszego funpage'a pomocowego Zwierzaki z Mińska Pomóż nam pomagać potrzebującym zwierzętom!
Szukasz kota/psa do adopcji? Może Twoi znajomi szukają? Zajrzyj do nas! Adopcje na terenie Warszawy i okolic ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: moja bajka :)
Wiadomości: 2 351
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Babeczki kajmakowe??
![]()
__________________
(\_/)
(o.o ) (> < ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-06
Lokalizacja: miasto na W
Wiadomości: 4 991
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Cytat:
![]() ![]() Reklamuję tego bloga w pracy ![]() ![]() czekam zatem na moje dania z listy życzeń ![]() FF - http://kotlet.tv/babeczki-z-kajmakiem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: moja bajka :)
Wiadomości: 2 351
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Lemi, dzięki, zrobię
![]()
__________________
(\_/)
(o.o ) (> < ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:24.