![]() |
#421 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: A kto studiuje prawo?
Cytat:
![]() jak ja zdawałam było 7 pytań opisowych, w formie- pytanie-odpowiedz. 2 pierwsze były ze zobowiązań, jak się je źle napisało to praca nie była sprawdzana dalej... Jakby nie było, to -moim zdaniem- on bardzo lubi tylko straszyć, chyba przez to się dowartościowuje... Wystarczy nauczyć się książki prof. Rozwadowskiego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
kosmitka
|
Spaza
![]() ![]() Kolejny raz dziękuję za pomoc ![]()
![]() |
![]() |
#423 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzięki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
kosmitka
|
![]() Mam nadzieję, że on jest nadal aktualny, szukałam na stronie wpia i podesłała mi go Spaza ![]() Planujesz przeniesienie na dzienne? Bo z tego, co kojarzę, to pracujesz chyba w sądzie?
![]() |
![]() |
#425 |
Rozeznanie
|
Ja sie jeszcze zastanawiam nad prawem. Ostatnio mialam nieciekawa sytuacje, sila wyzsza zadecydowala, ze musialam po pierwszym semestrze zrezygnowac ze studiowania turystyki i jak by nie patrzec mam rok w plecy
![]() moze ktoras z Was studiuje/studiowala prawo w WSM w Warszawie? ![]()
![]() |
![]() |
#426 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bardzo kiepski pomysł ![]()
![]() |
![]() |
#427 |
Rozeznanie
|
byla bym wdzieczna za wiecej informacji
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#428 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#429 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=anciaahk;18847372]
![]() Mam nadzieję, że on jest nadal aktualny, szukałam na stronie wpia i podesłała mi go Spaza ![]() Planujesz przeniesienie na dzienne? Bo z tego, co kojarzę, to pracujesz chyba w sądzie?[/QUOTE] Rozważam taką możliwość . Jesli jednak przedłuzą mi umowe w sądzie to raczej pomęcze się na zaocznych ![]()
![]() |
![]() |
#430 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeżeli chcesz studiować bardziej dla papierka i na luzie to WSM, Koźmiński, Łazarski... a jak chcesz studiować w miarę porządnie to UW, na wieczorowe biorą wszystkich a koszty podobne ![]() płatna nauka prawa na warszawskich uczelniach, to ok. 7 tys, za rok nauki.
![]() |
![]() |
#431 |
Raczkowanie
|
Witam!
Studiuję finanse i rachunkowość na UE w Poznaniu. Zawsze marzyłam, żeby iść na prawo, ale w ostatniej chwili w 3 lo rodzina i znajomi wyperswadowali mi ten pomysł- 5lat studiów, aplikacja( o ile uda się dostać ![]() Zastanawiam się nad rozpoczęciem od października prawa na UAMie i tu pojawia się moje pytanie- czy takie połączenie: prawo i fir jest korzystne? Czy ukończenie prawa bez aplikacji nie przekreśla 5 lat studiów? I pytanie skierowane do studentek UAMu- jak wyglądaja pierwszy rok prawa? Dużo zajęć? Na 2 roku na pewno będę miała jeden dzień wolny na UE- można nawet dwa gdy jest się dość kreatywnym ![]() W związku z tym chciałabym pogodzić oba te kierunki w trybie dziennym ![]()
![]() |
#432 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chcę iść na aplikację radcowską ponieważ to mnie interesuje, chociaż rodzina naciska na notariat bo w końcu kto przejmie kancelarie. A przez to że teraz pracowałam w tym biurze rachunkowym prawdopodobnie otworzymy z właścicielem doradztwo prawne przede wszystkim dla jego klientów i będę pod opieką dobrego radcy prawnego. Sama myślałam nad otwarciem takiej mieszanki a mianowicie Biuro rachunkowe i kancelarie rady prawnego dobry biznes by był więc idź na prawo studiuj, aplikację zawsze możesz zrobić a tym że po ekonomi jesteś zawsze możesz dorobić jakbyś nie mogła żadnej pracy znaleźć, bardzo mądre rozwiązanie i u mnie na studiach było dużo osób które kończyły ekonomię i prawo. Ja póki co rozważam inną branżę aby sobie spokojnie robić aplikację a z boku mieć jakąś działalność która daje mi dochód i nie muszę pracować na 2 etaty jak część aplikantów. Dwa kierunki dzienne pewnie że dasz tym bardziej że z jednej uczelni na druga masz dwa kroki więc ćwiczenia wykłady żaden problem tylko czy sił Ci wystarczy ewentualnie możesz być na dziennych a chodzić na zajęcia z zaocznym dla grupy terenowej odbywają się takie zajęcia bodajże we wtorek, czwartek i piątek od godziny 15 w większości zajęcia prowadzą Ci sami wykładowcy co dzienni ćwiczenia prowadzą Ci sami, tylko zawsze przed rozpoczęciem semestru trzeba zgłosić że jesteś z innej grupy żeby sobie zaznaczyli w listach które dostają z dziekanatu. Zaliczenia i egzaminy wszyscy mają razem nie ważne jaki tryb studiów jesteś więc tutaj kwestia tylko taka że dzienne są "nieodpłatne" a zaoczne odpłatne. Edytowane przez oliwka__ Czas edycji: 2010-04-28 o 20:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Rozeznanie
|
Nie do końca wszystkie egzaminy są razem dla dziennych i zaocznych, moje kolezanki z zaocznych część egzaminow maja juz w maju, wlasciwie tylko prawo rzymskie nam sie pokrywa, a i wykladowcy teraz w wiekszosci nie sa ci sami
![]() Co do studiow: moim zdaniem fir i prawo to super polaczenie, sama o takim mysle, tylko ze ja mam jeszcze duzo innych koncepcji i sama nie wiem co wybrac- najpierw chce zaliczyc 1 rok ;P Jak jest na ue w Poznaniu, duzo nauki? Jestem wlasnie na 1 roku UAM- jest ciezko! ![]() ![]() ![]() Poza tym- zajęc jest mało, w 1 semestrze wtorek był wolny, w tym poniedziałek, zajecia kończą się niepóźniej niż o 14 ![]() Edytowane przez Cherry90 Czas edycji: 2010-04-29 o 16:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja studiuję na wydziale zarządzania- fir jest też na wydz. ekonomii. Różnica jest w specjalizacjach. Z tego co dowiedziałam się od ludzi z wydziału ekonomii (w ramach koedukacyjnego wychowania fizycznego ![]() Dodatkowo mamy też spoko wykładowców i ćwiczeniowców- z reguły nie ma problemu, żebyś chodziła na zajęcia do innej grupy jeżeli pora twoich zajeć Ci nie odpowiada. I to wszystko bez zbędnych formalności. ![]() Odnośnie firu- nauki jest sporo, ale wszystko jest do zaliczenia( choć czasami dopiero w 2 poprawce ![]()
![]() |
![]() |
#435 |
Rozeznanie
|
A ile jest języków obcych i na jakim poziomie one są?
![]() ![]() Gdybyś miała jakieś pytania co do prawa w Poznaniu, to chetnie odpowiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() W tym roku wybieram się na prawo, ale ciągle jeszcze nie wybrałam miasta. Czy mogłybyście napisać, czy jesteście zadowolone ze swoich uczelni i ile miałyście mniej więcej procent na maturze? Ja zdaję polski, matematykę (obowiązkowa), wos na podstawie i rozszerzone historię i angielski, a z tego co widzę, większość miała wszystko rozszerzone... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na 1 roku jest troszkę większe zróżnicowanie w egzaminach większa rozdzielność na pozostałych latach jak idzie i u nas w większości nie trzeba było zdawać egzaminów u tych co wykładali właśnie poza 1 rokiem i pr. karnym na 2 roku reszta szłaś do kogo chciałaś i tak samo było na dziennych i każdego typu studiów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Odnośnie poziomu to wszystko zależy z jakimi osobami jesteś w grupie ![]() ![]() ![]() Ja sama jestem na angielskim zaawansowanym (upper-intermediate business english- jak to dumnie brzmi ![]() ![]() Podsumowując sprawę języków- nie ma się czego bać, a bardzo dużo zależny od tego z kim będziesz miała lektoraty. Matma patrząc teraz z perspektywy przedmiotów w drugim semestrze nie jest taka zła- mecząc się teraz nad ekonometrią chciałabym wrócić do całek ![]() ![]() W sumie trzeba się bardzo starać, żeby wylecieć z naszej uczelni ![]() Co z sesją ciągłą na prawie? Gdzieś w necie spotkałam się z informacją, że mają ją zlikwidować ![]() ![]() Mam też pytanie odnoście ćw np. z logiki - mogę sobie wybrać dzień i godzinę zajęć z puli czy jest to odgórnie narzucone? Ile jest egzaminów? Co sprawia najwięcej problemów?
![]() |
![]() |
#439 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#440 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zazdroszę hiszpańskiego, u nas języki są od 3go roku ![]() Jak przeczytałam "całki", to chyba jednak zaczelam watpic czy dam radę, w liceum na profilu podstawowym (realizowalismy rozszerzony) moje oceny wahaly sie w skali 2-3 z matematyki ![]() Sesja ciagla jest i nie slyszalam, ze ma to sie zmienic, chociaz jest i tak spore ograniczenie sesji ciaglej, egzaminy z 2 semestru mozna wlasciwie zdawac od maja do 30.06, ale i tak nie wszystkie, i tak niektore egzaminy maja wyznaczony 1 termin, max 2... Lepiej ta sprawa wygladala na 1 semestrze, logike mozna zdawac np w lutym, marcu, kwietniu, maju, czerwcu... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Cherry90 Czas edycji: 2010-04-30 o 10:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak coś zobowiązuje się do pomocy z matmy ![]() Wracając do prawa- czyli z ćwiczeniami nie powinno byc problemów, a na wykłady o ile te ,, moje" nie będą mi pasować mogę chodzić z zaocznymi ![]() Czy podobnie jak na UE zdarzają się przedmioty na wykłady z których nie opłaca się chodzić? Jak wygląda egzamin z ekonomii? Jest szansa, żeby na uamie przepisali mi ocenę z w-fu?
![]() |
![]() |
#442 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#443 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a co zdawałyście, i na jakim poziomie, na maturze? Na ile zdałyście i na jaką uczelnie się dostałyście? Na stacjonarne czy niestacjonarne?
Ja zdawałam polski PR, wos PP, angielski PR, matmę PP i w poniedziałek mam historię PR. Nie poszło mi najlepiej, ale najgorzej też nie, więc chce się zorientować czy mam w ogóle się rejestrować na uczelnie prawnicze. ![]() Mam świadomość, że pewnie kiedyś były inne przeliczniki niż teraz, ale chciałabym wiedzieć tak mniej więcej. ![]() Zależy mi na stacjonarnym prawie, miasto nie ma aż tak wielkiego znaczenia.
![]() |
#444 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale w tym roku jest chyba jakoś inaczej albo mi się zdaje... poszukaj sobie w rekrutacjach na stronach uczelni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Raczkowanie
|
i na prawo dziennie na UŚ się dostałaś? coś dziwne. na Uś jest wymagana historia i polski ( bynajmniej od 4 lat jak zaczęłam się tym interesować!) i próg nigdy nie był 66 punktów, tylko około 200.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Wtajemniczenie
|
witam,
przepraszam za najście ![]() Zawsze wydawało mi się, że prawo to kierunek dla wybitnie zdolnych studentów, który wymaga wielu poświęceń czasu na naukę. Ostatnio poznałam dwie osoby studiujące prawo i ku mojemu zdziwieniu wcale się nie uczą....no zupełnie nic. Zajęć prawie wcale nie mają. Jakies niby ćwiczenia po południu, a tak całymi dniami sledzą filmy ściągniete z internetu...normalnie taka sytuacja jest dla mnie dziwna. Ja studiowałam w miare prosty kierunek i wydawałoby się że nie ma aż tak wielkiego wysiłku, ale zdarzało mi sie mieć zajęcia od rana do wieczora, co chwilę jakiś referat, praca zaliczeniowa, projekt do oddania, kolokwium...etc...a tu student prawa nie uczy sie nic. Czy u Was tez tak jest?
![]() |
#447 |
Zadomowienie
|
a na jakiej uczelni studiują jeśli można spytać?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#448 |
Zadomowienie
|
Wenila trafna uwaga
![]() ![]() ![]() jakby któraś z wizażanek obeznana w prawie gospodarczym zechciała mi pomóc to proszę o kontakt ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Zakorzenienie
|
A o co chodzi dokładnie??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
Zadomowienie
|
Sa przeciez osoby bardzo zdolne, ktorym wystarczy chwila, by opanowac material. Sa tez takie, ktorym wystarczy, ze zdadza wszystkie egzaminy na 3 i to w sesji poprawkowej. Nie mozna generalizowac, chociaz rowniez spodziewalam sie, ze bedzie trudniej. Poki co dalej wierze, ze chociaz na medycynie ucza sie cale dnie
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.