Allegro - okazje, ciekawostki, pytania, wątpliwości - wątek zbiorczy - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-13, 16:26   #991
e0f3d546fc8e38a0a41f4bfac2647800bba81a40_6556af13d63ff
Konto usunięte

Dot.: Allegro - okazje, ciekawostki, pytania, wątpliwości... - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez nebya Pokaż wiadomość
Mnie się wydaje, że paczka to coś zapakowane w karton/folię/pudełko. Niekoniecznie duże, ale zazwyczaj rzecz, która nie wejdzie do koperty. Tak mi kiedyś pani na poczcie powiedziała
Nie chcę Cię wprowadzać w błąd, wiem, że takie rzeczy są często praktykowane na Allegro ( płacę za paczkę- dostaje listem, płacę za priorytet- dostaję ekonomicznym), nie sugeruję, że chcesz kogoś oszukać po prostu wiele razy zdarzyło mi się, że kupujący pytał czy nie można wysłać czegoś w kopercie, a nie paczką, więc ludzie zwracają na to uwagę- to tylko parę złotych różnicy, ale po co ryzykować negatywem.

To jest tak, że niektórzy machną ręką i nie będą sobie tym głowy zawracać, ale są i tacy, którym może się to bardzo nie spodobać
Jasne, rozumiem Po prostu do tej pory szczerze mówiąc płaciłam za pzresyłkę i nie zwracałam uwagi na to jakim sposobem została wysłana:P No nic, ale właśnie ide wysłać to na pocztę jako paczkę, a za własną niewiedzę dopłace, bo zaniżyłam koszty wysyłki:P
e0f3d546fc8e38a0a41f4bfac2647800bba81a40_6556af13d63ff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-23, 11:16   #992
fossa
Zadomowienie

mam pytanie,
czy moge ustawic cene minimalne tuz przed zakonczeniem aukcji np. godzine przed ?
a jesli nie sprzedam przedmiotu to czy place za ustawienie ceny minimalnej, wiem ze oczywiscie place za wystawienie przedmiotu a co z cena minimalna ?
dziekuje za odp

wlasnie sie zalamalam to widze ze juz w tej chwili nie moge ustawic zadnej ceny minimalnej ;(

ewentualnie moge odwolac cala aukcje czego nie chce

Edytowane przez fossa
Czas edycji: 2010-04-23 o 13:16
fossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-23, 21:24   #993
Kasiek1987
Zakorzenienie

Pomocy - moja mama ma problem z allegro.
Kupiła prawie 2 tygodnie temu jakiś artystyczny talerz, wpłaciła pieniądze przez Płacę z allegro, dostała potwierdzenie smsem, na jej karcie płatności płatność widnieje jako zakończona z datą 12 kwietnia, czyli teoretycznie wszystko ok.
Tylko sprzedający twierdzi, że na jego koncie nie ma żadnych pieniędzy, i że w ogóle miał zablokowaną opcję takiej zapłaty, tylko dlaczego w takim razie widnieje ona na aukcji?
Sprzedający przedmiotu nie chce wysłać, a allegro wysyła upomnienia o wpłatę za tą aukcję :|
Gdzie jest jakaś opcja kontaktu z nimi? Jak to wszystko wyjaśnić?
Napisać sprzedającemu, że z naszej strony jest wszystko ok i niech sam to wyjaśni?

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post55596361
Kasiek1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-23, 23:18   #994
kycia1
Wtajemniczenie

[1=e0f3d546fc8e38a0a41f4bf ac2647800bba81a40_6556af1 3d63ff;18548748]Jasne, rozumiem Po prostu do tej pory szczerze mówiąc płaciłam za pzresyłkę i nie zwracałam uwagi na to jakim sposobem została wysłana:P No nic, ale właśnie ide wysłać to na pocztę jako paczkę, a za własną niewiedzę dopłace, bo zaniżyłam koszty wysyłki:P[/QUOTE]

Paczke mozesz wyslac nawet w koperce babelkowej - po prostu wypelniajac druk nadania paczki. Nie musi byc to pudelko

Cytat:
Napisane przez Kasiek1987 Pokaż wiadomość
Kupiła prawie 2 tygodnie temu jakiś artystyczny talerz, wpłaciła pieniądze przez Płacę z allegro, dostała potwierdzenie smsem, na jej karcie płatności płatność widnieje jako zakończona z datą 12 kwietnia, czyli teoretycznie wszystko ok.
Tylko sprzedający twierdzi, że na jego koncie nie ma żadnych pieniędzy, i że w ogóle miał zablokowaną opcję takiej zapłaty, tylko dlaczego w takim razie widnieje ona na aukcji?
Sprzedający przedmiotu nie chce wysłać, a allegro wysyła upomnienia o wpłatę za tą aukcję :|
Napisać sprzedającemu, że z naszej strony jest wszystko ok i niech sam to wyjaśni?
Płace z Allegro- jesli Sprzedający ma w ustawieniach nieautomatyczne zlecenia zapłaty to musi kliknac na swoim koncie- "zlec zapłate" i wtedy max 3 dni robocze idzie do niego kasa na konto. Kupujący ma informacje, ze zleceona zostala zaplata, ale zaden sprzedajacy nie wysle towaru do momemntu gdy nie bedzie mial na swoim koncie pieniedzy, mimo, ze all daje tego potwierdzenie. To tak jakby klient wysłal potwierdzenie zapłaty, a sprzedajacy mialby mu wierzyc (znam przypadek, ze towar zostal wyslany, a zlecenie cofniete). Ile ten talerz kosztowal? Bo wiem, ze minimum to 20 zł mona wypłacać przez place z allegro, a ponizej tej kwoty sie nie da- moze tu jest problem?
Stary 2010-04-24, 11:09   #995
nebya
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kasiek1987 Pokaż wiadomość
Po pierwsze sprzedający nie mógł mieć zablokowanej tej opcji, bo jest ona teraz obowiązkowa, dodawana automatycznie do każdej aukcji. Mógł co najwyżej nie mieć skonfigurowanej, ale to wtedy kiedy ktoś chce mu zapłacić przez PzA dostaje powiadomienie na pocztę mailową, że musi skonfigurować ustawienia. I nie ma, że nie chce przyjmować takiej wpłaty- skoro była taka opcja w opisie aukcji to klient ma prawo z niej skorzystać.
Skoro Twoja mama płaciła za ten talerz to ma na pewno dowód tej zapłaty. W kontach internetowych można bez problemu takie potwierdzenie pobrać w każdej chwili, jeśli nie ma dostępu do konta przez internet pozostaje pójść do banku i poprosić o wydrukowanie takiego potwierdzenia.
Jeśli wysłanie do sprzedającego dowodu zapłaty nie pomoże zgłosiłabym sprawę bezpośrednio do allegro- jeśli mama ma dowód, że za towar zapłaciła to nie ma się o co bać, może też napisać do allegro o tym rzekomym zablokowaniu przez sprzedającego opcji Płacę z Allegro, która jest teraz dodawana automatycznie i nie ma, że ktoś tego nie uznaje.
Najlepiej chyba będzie " założyć spór", jeśli sprzedający nadal będzie robił kłopoty.

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ----------

Cytat:
Napisane przez kycia1 Pokaż wiadomość
Płace z Allegro- jesli Sprzedający ma w ustawieniach nieautomatyczne zlecenia zapłaty to musi kliknac na swoim koncie- "zlec zapłate" i wtedy max 3 dni robocze idzie do niego kasa na konto. Kupujący ma informacje, ze zleceona zostala zaplata, ale zaden sprzedajacy nie wysle towaru do momemntu gdy nie bedzie mial na swoim koncie pieniedzy, mimo, ze all daje tego potwierdzenie. To tak jakby klient wysłal potwierdzenie zapłaty, a sprzedajacy mialby mu wierzyc (znam przypadek, ze towar zostal wyslany, a zlecenie cofniete). Ile ten talerz kosztowal? Bo wiem, ze minimum to 20 zł mona wypłacać przez place z allegro, a ponizej tej kwoty sie nie da- moze tu jest problem?
I tu się nie zgodzę, każdą kwotę można wypłacić z PzA na konto. Wystarczy kliknąć " zleć wypłatę", trwa to od doby do 2-3 dni. Nawet jeśli jest to mniej niż 20 zł.

Kasiek1987 może problem tkwi w tym, że sprzedający nie wie jak ma te pieniądze wpłacić na swoje konto bankowe

nebya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-24, 12:23   #996
paula600324
Zakorzenienie

Cytat:
To tak jakby klient wysłal potwierdzenie zapłaty, a sprzedajacy mialby mu wierzyc (znam przypadek, ze towar zostal wyslany, a zlecenie cofniete).
Możesz coś o tym więcej napisać? Można to cofnąć nawet po 2 dniach od realizacji? Czy po jakim czasie? Bo nie wpłacałam jeszcze przez to, ale otrzymuję wpłaty i ostatnio kupujący burzył się, że on wpłacił (ponad 400zł), dostałam potwierdzenie to powinnam od razu wysłać a nie czekać aż wpłynie mi to na konto ...

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ----------

Cytat:

Kasiek1987 może problem tkwi w tym, że sprzedający nie wie jak ma te pieniądze wpłacić na swoje konto bankowe
Na pewno
Za pierwszym razem jak to dostałam to też wielkie oczy co to i jak mi kto wpłacił, jak nic nie aktywowałam
Ale bez sensu wysyłał, że nie wpłacone zostało na konto...
Pierw mógł poczytać o co w tym chodzi i jak wypłacić te pieniądze, co nie jest takie trudne.
paula600324 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-24, 12:25   #997
Ryfka
Zadomowienie

Cytat:

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ----------

[/COLOR]
I tu się nie zgodzę, każdą kwotę można wypłacić z PzA na konto. Wystarczy kliknąć " zleć wypłatę", trwa to od doby do 2-3 dni. Nawet jeśli jest to mniej niż 20 zł.

Nie da się wypłacić kwoty mniejszej niż 20 zł, jest to zaznaczone w zakładce 'saldo i wypłata środków' w rubryce "minimalna kwota do zapłaty".
Ryfka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-24, 16:35   #998
kycia1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paula600324 Pokaż wiadomość
Możesz coś o tym więcej napisać? Można to cofnąć nawet po 2 dniach od realizacji? Czy po jakim czasie? Bo nie wpłacałam jeszcze przez to, ale otrzymuję wpłaty i ostatnio kupujący burzył się, że on wpłacił (ponad 400zł), dostałam potwierdzenie to powinnam od razu wysłać a nie czekać aż wpłynie mi to na konto ... .
Ale to nie dotyczyło opcji płace z allegro, a Klient mieszkal poza granicami Pl

A napisz na stronie "o mnie" ze wysyłki w przypadku place z allegro dokonujesz po zaksiegowaniu pieniędzy na Twoim koncie bankowym i juz . Zreszta przeciez allegro tez sie pomylic moze i jak Ci nie wpłaci? A Ty wyslesz? Bez jaj. Dlatego ja bym tak napisala na stronie o mnie, badz po prostu w aukcji, zeby klient wiedzial na czym rzecz polega i zaznacz jeszcze ze 3 dni max ida pieniadze, zeby nie mysleli wlasnie ze beda od razu....

Cytat:
Napisane przez Ryfka Pokaż wiadomość
Nie da się wypłacić kwoty mniejszej niż 20 zł, jest to zaznaczone w zakładce 'saldo i wypłata środków' w rubryce "minimalna kwota do zapłaty".
Dokładnie.
Cytat:

W takim razie co to znaczy ? U mnie tak widnieje, wiec pisze to co jest tam napisane.:

Opcje autowypłat
Wypłata realizowana automatycznie Codziennie
Minimalna kwota wypłaty 20.00 zł

Edytowane przez kycia1
Czas edycji: 2010-04-24 o 16:47
kycia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-24, 17:05   #999
nebya
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ryfka Pokaż wiadomość
Cytat:

A napisz na stronie "o mnie" ze wysyłki w przypadku place z allegro dokonujesz po zaksiegowaniu pieniędzy na Twoim koncie bankowym i juz . Zreszta przeciez allegro tez sie pomylic moze i jak Ci nie wpłaci? A Ty wyslesz? Bez jaj. Dlatego ja bym tak napisala na stronie o mnie, badz po prostu w aukcji, zeby klient wiedzial na czym rzecz polega i zaznacz jeszcze ze 3 dni max ida pieniadze, zeby nie mysleli wlasnie ze beda od razu....

Dokładnie.

W takim razie co to znaczy ? U mnie tak widnieje, wiec pisze to co jest tam napisane.:

Opcje autowypłat
Wypłata realizowana automatycznie Codziennie
Minimalna kwota wypłaty 20.00 zł
Dziewczyny ja wiem co tam jest napisane, bo u mnie jest to samo
Przez PzA kupująca wpłaciła mi mniej niż 20 zł, ja na próbę kliknęłam wypłatę środków, choć wcześniej też się burzyłam na jakimś wątku, że co to za głupia opcja z limitem jakimś. Stwierdziłam, że najwyżej allegro odrzuci tę wypłatę. Na drugi dzień po godz. 16 miałam te pieniądze zaksięgowane na koncie bankowym, więc wychodzi na to, że jednak się da.

Stary 2010-04-24, 17:51   #1000
kycia1
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny ja wiem co tam jest napisane, bo u mnie jest to samo
Przez PzA kupująca wpłaciła mi mniej niż 20 zł, ja na próbę kliknęłam wypłatę środków, choć wcześniej też się burzyłam na jakimś wątku, że co to za głupia opcja z limitem jakimś. Stwierdziłam, że najwyżej allegro odrzuci tę wypłatę. Na drugi dzień po godz. 16 miałam te pieniądze zaksięgowane na koncie bankowym, więc wychodzi na to, że jednak się da.
No patrz- od razu tak trzeba było pisac hehe
Stary 2010-04-24, 18:28   #1001
nebya
Wtajemniczenie

Cytat:
No patrz- od razu tak trzeba było pisac hehe

Nie wiem w takim razie po co allegro zaznaczyło, że wypłaty od 20 zł Naprawdę bzdurne mi się to wydaje, albo nie rozumiem tego ich systemu I jeszcze nawiązując do problemu Kasiek1987 może sprzedający nie wie jak i czy może przelać te pieniądze na konto bankowe. Ile kosztował ten talerz? Jeśli mniej niż 20 zł ( naprawdę nie znam się na cenach takich rzeczy) to może myśli, że nie może wpłaty przelać na konto? Przyznam, że ja też tak na początku myślałam i nawet już chciałam naskrobać maila do kupującej, że dopóki nie uda mi się przelać pieniędzy na konto bankowe to jej paczki nie wyślę

A może ta granica od 20 zł dotyczy tylko transakcji automatycznych? Tzn. bez klikania w ' zleć wypłatę' Jest tam taka opcja automatycznych wypłat na wyznaczone konto, może to o to chodzi? Bo jeśli nie o to, to ja już nie wiem o co

Stary 2010-04-24, 19:29   #1002
Kasiek1987
Zakorzenienie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
Też mi się tak wydaje, że po prostu sprzedający może nie wiedzieć, jak to zrobić, żeby pieniądze znalazły się na koncie, ale to już jego problem.
Talerz kosztował 24,5zł + 20zł za przesyłkę, i na szczęście nie jest to nic pilnego, więc można poczekać, byle tylko się wyjaśniło.
Powiem mamie, żeby napisała do sprzedającego, że ma sobie poczytać jak się to wszystko obsługuje.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post55596361
Kasiek1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-24, 22:41   #1003
paula600324
Zakorzenienie

Cytat:

Z własnego doświadczenia wiem, że mało osób czyta stronę o mnie
A później mają jakieś pretensje

A swoją drogą, skoro allegro narzuciło nam te płatności to powinny szybciej księgować się pieniądze na kontach bankowych ... A nie 3 dni robocze, tyle to księgują się jak na poczcie się płaci
paula600324 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-25, 13:00   #1004
fossa
Zadomowienie

Ja mialam zaznaczone zlecenie zeby przelawano pieniadze w poniedzialek i w poniedzialek mialam juz pieniadze na koncie.
Osobiscie znaczylam w wiadomosci dla kupujacych o bezposrednia wplate na moje konto.
Srednio podoba mi sie ze ze te pieniedza ida jeszcze przez allegro.

Ps. Niech ktos jeszcze sie wypowie czy kwoty ponizej 20zl sa wyplacane na konto?
Mam takiego kwiatka i nie wiem czy wysylac czy nie Thx

Edytowane przez fossa
Czas edycji: 2010-04-25 o 13:02
fossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-25, 13:09   #1005
Koan
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fossa Pokaż wiadomość
Ja mialam zaznaczone zlecenie zeby przelawano pieniadze w poniedzialek i w poniedzialek mialam juz pieniadze na koncie.
Osobiscie znaczylam w wiadomosci dla kupujacych o bezposrednia wplate na moje konto.

Ps. Niech ktos jeszcze sie wypowie czy kwoty ponizej 20zl sa wyplacane na konto?
Jesli chodzi o Place z Allegro, to musi byc wiecej. Inaczej kasa utknie na ich koncie i bedzie tam tak dlugo, dopoki ktos czegos od Ciebie nie kupi i nie zaplaci w ten sposob. Wtedy dopiero, jak bedzie wiecej niz 20zl bedziesz mogla je wyplacic na swoje konto.

ps. opcje Place z Allegro mozna wylaczyc

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ----------

Cytat:
Napisane przez paula600324 Pokaż wiadomość
Z własnego doświadczenia wiem, że mało osób czyta stronę o mnie
A później mają jakieś pretensje

A swoją drogą, skoro allegro narzuciło nam te płatności to powinny szybciej księgować się pieniądze na kontach bankowych ... A nie 3 dni robocze, tyle to księgują się jak na poczcie się płaci
jakie 3 dni?! zawsze w ciagu 24h mam kase na koncie
Koan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-25, 14:14   #1006
nebya
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fossa Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez Koan Pokaż wiadomość
Jesli chodzi o Place z Allegro, to musi byc wiecej. Inaczej kasa utknie na ich koncie i bedzie tam tak dlugo, dopoki ktos czegos od Ciebie nie kupi i nie zaplaci w ten sposob. Wtedy dopiero, jak bedzie wiecej niz 20zl bedziesz mogla je wyplacic na swoje konto.

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ----------

jakie 3 dni?! zawsze w ciagu 24h mam kase na koncie
Kilka postów wyżej była o tym mowa
Tak, kwotę poniżej 20 zł MOŻNA wypłacić na konto bankowe, trwa to od doby do 2-3 dni. Wystarczy kliknąć w " zleć wypłatę".
Mnie się wydaje, że opcji PzA wyłączyć się nie da, ale skoro Koan twierdzi, że się da to ja się chętnie dowiem jak

Stary 2010-04-25, 15:11   #1007
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
(...)
A może ta granica od 20 zł dotyczy tylko transakcji automatycznych? Tzn. bez klikania w ' zleć wypłatę' Jest tam taka opcja automatycznych wypłat na wyznaczone konto, może to o to chodzi? Bo jeśli nie o to, to ja już nie wiem o co
Dokładnie - dotyczy tylko automatycznej wypłaty

Cytat:
Napisane przez Koan Pokaż wiadomość
(...)

(...)
Nie da się. I jest obowiązkowa.
Chyba, że wyłączymy w ogóle możliwość zapłaty z góry (może zostać odbiór osobisty i za pobraniem).
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-25, 16:14   #1008
Koan
Wtajemniczenie

Cytat:
Kilka postów wyżej była o tym mowa
Tak, kwotę poniżej 20 zł MOŻNA wypłacić na konto bankowe, trwa to od doby do 2-3 dni. Wystarczy kliknąć w " zleć wypłatę".
Mnie się wydaje, że opcji PzA wyłączyć się nie da, ale skoro Koan twierdzi, że się da to ja się chętnie dowiem jak
Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
Dokładnie - dotyczy tylko automatycznej wypłaty
Nie da się. I jest obowiązkowa.
Chyba, że wyłączymy w ogóle możliwość zapłaty z góry (może zostać odbiór osobisty i za pobraniem).
Dziewczyny, ja sobie te opcje jakis miesiac czy dwa temu wylaczylam
Wystarczylo odznaczyc ptaszek przy ktorym bylo napisane cos w rodzaju "udostepnij kupujacym opcje Plac z Allegro". Zrobilam to i nie mam juz tym problemu
Mozliwe, ze teraz juz nie ma opcji wylaczenia tego. Wczesniej w kazdym razie byla.
Przeszukalam wszystkie opcje ustawien jakie sa po zalogowaniu na konto. Nie tylko te PzA.
Opcja pamiętam była widoczna, kiedy mialam kase na koncie. Sprawdzcie dokladnie jesli macie cos na koncie. Ale jak mowilam, mozliwe, ze opcje rezygnacji wylaczyli
Co do niskich kwot zwracam honor

Edytowane przez Koan
Czas edycji: 2010-04-25 o 16:22 Powód: dopisek
Koan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-29, 14:58   #1009
anelaka
Przyczajenie

Witam. Ja również mam z tym problem. Skorzystałam z Systemu Płacę z Allegro. Dzisiaj mija czwarty dzień od dokonania wpłaty, czyli od 26 kwietnia br. Do dnia dzisiejszego, czyli 29 kwietnia pieniądze nie zostały dostarczone na rachunek Sprzedającego. Według regulaminu Płacę z Allegro, a dokładniej art. 2.2. pieniądze powinny zostać dostarczone w terminie nie dłuższym niż trzy dni robocze. Już wcześniej wpłacałam tak pieniądze ale wtedy nie było takiego problemu, pieniądze zostały dostarczone zaraz na drugi dzień. Sprzedający polecił mi abym się z nimi skontaktowała jednak nie mogę znaleźć żadnych namiaró.. Możecie mi pomóc?
anelaka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-29, 15:13   #1010
nebya
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anelaka Pokaż wiadomość
Witam. Ja również mam z tym problem. Skorzystałam z Systemu Płacę z Allegro. Dzisiaj mija czwarty dzień od dokonania wpłaty, czyli od 26 kwietnia br. Do dnia dzisiejszego, czyli 29 kwietnia pieniądze nie zostały dostarczone na rachunek Sprzedającego. Według regulaminu Płacę z Allegro, a dokładniej art. 2.2. pieniądze powinny zostać dostarczone w terminie nie dłuższym niż trzy dni robocze. Już wcześniej wpłacałam tak pieniądze ale wtedy nie było takiego problemu, pieniądze zostały dostarczone zaraz na drugi dzień. Sprzedający polecił mi abym się z nimi skontaktowała jednak nie mogę znaleźć żadnych namiaró.. Możecie mi pomóc?
Tutaj na dole masz formularz kontaktowy

Stary 2010-04-29, 15:23   #1011
anelaka
Przyczajenie

Dzięki Ci serdeczne! Jestem Ci dozgonnie wdzięczna
anelaka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-29, 15:40   #1012
nebya
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anelaka Pokaż wiadomość
Dzięki Ci serdeczne! Jestem Ci dozgonnie wdzięczna
Nie ma za co, mam nadzieję, że sprawa się szybko wyjaśni

Stary 2010-04-29, 21:37   #1013
marmutita
Rozeznanie

hej!

proszę o opinie doświadczone Allegrowiczki.

w ostatnią sobotę sprzedałam jedną rzecz - to była aukcja od 1 zł.
Do licytacji przystąpiła 1 osoba i tą aukcję wygrała za tą złotówkę właśnie

Z bólem serca przygotowałam paczkę do wysyłki i czekałam na wpłatę. Codziennie sprawdzam konto bankowe oraz profil na allegro "płać z allegro".
Napisałam do kupującego maila z informacją kiedy mogę spodziewać się zapłaty, ponieważ paczka przygotowana czeka na wysyłkę i tylko brak wpłaty mnie wstrzymuje od wysyłki.
Cisza

I moje pytanie jest takie: w którym momencie mogę mieć podstawy do unieważnienia transakcji? Czy jest jakiś termin?
Cena była naprawdę niska, więc jeśli byłaby możliwość anulowania transkacji z powodu braku wpłaty to chętnie to zrobię i wystawię przedmiot ponownie

Tylko jakie są reguły: napewno brak wpłaty, ale czy ja muszę wyczerpać wszelkie możliwe opcje kontaktu czy jednak wystarczy że w danym czasie kupujący nie dokona wpłaty? Jeśli tak to jaki jest to termin?
Dodam, że kupujący ma pozytywne konto tj. ma tylko 1 negatyw, a reszta to same pozytywy, więc nie wygląda na "oszusta", zresztą w tej akurat aukcji naprawdę mu się pofarciło więc dziwne że tej wpłaty jeszcze nie ma.

Pomożecie?
marmutita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-29, 22:09   #1014
whip
psy-chopatka

Zamówiłam coś na allegro ale chce się wycofać z transakcji bo okazało się że nie będzie mi jednak potrzebne, nie odebrałam paczki na poczcie(była to przesyłka pobraniowa), napisałam do sprzedawcy że rezygnuje i chce zwrócić mu pieniądze za przesyłkę, żeby nie był stratny, zapytałam czy zgadza się na takie załatwienie sprawy.
Napisał że owszem ale....
naliczył mi koszt przesyłki razy dwa(!!)+ prowizja od sprzedaży (???)

Czy słusznie??

Edytowane przez whip
Czas edycji: 2010-04-29 o 22:10
whip jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-29, 22:31   #1015
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Napisane przez marmutita Pokaż wiadomość
hej!

proszę o opinie doświadczone Allegrowiczki.

w ostatnią sobotę sprzedałam jedną rzecz - to była aukcja od 1 zł.
Do licytacji przystąpiła 1 osoba i tą aukcję wygrała za tą złotówkę właśnie

Z bólem serca przygotowałam paczkę do wysyłki i czekałam na wpłatę. Codziennie sprawdzam konto bankowe oraz profil na allegro "płać z allegro".
Napisałam do kupującego maila z informacją kiedy mogę spodziewać się zapłaty, ponieważ paczka przygotowana czeka na wysyłkę i tylko brak wpłaty mnie wstrzymuje od wysyłki.
Cisza

I moje pytanie jest takie: w którym momencie mogę mieć podstawy do unieważnienia transakcji? Czy jest jakiś termin?
Cena była naprawdę niska, więc jeśli byłaby możliwość anulowania transkacji z powodu braku wpłaty to chętnie to zrobię i wystawię przedmiot ponownie

Tylko jakie są reguły: napewno brak wpłaty, ale czy ja muszę wyczerpać wszelkie możliwe opcje kontaktu czy jednak wystarczy że w danym czasie kupujący nie dokona wpłaty? Jeśli tak to jaki jest to termin?
Dodam, że kupujący ma pozytywne konto tj. ma tylko 1 negatyw, a reszta to same pozytywy, więc nie wygląda na "oszusta", zresztą w tej akurat aukcji naprawdę mu się pofarciło więc dziwne że tej wpłaty jeszcze nie ma.

Pomożecie?
Centrum sporów ->zwroty prowizji-> przypomnij kupującemu, tyle możesz narazie. Poźniej formularz zwrotu prowizji.
Chyba jest termin 7 dni na kontakt/wpłatę, ale kiedyś all mnnie "przekonało":rolleyes :, że trzeba przez przypomnienie, nie tylko maile, działać.

Cytat:
Napisane przez whip Pokaż wiadomość
Zamówiłam coś na allegro ale chce się wycofać z transakcji bo okazało się że nie będzie mi jednak potrzebne, nie odebrałam paczki na poczcie(była to przesyłka pobraniowa), napisałam do sprzedawcy że rezygnuje i chce zwrócić mu pieniądze za przesyłkę, żeby nie był stratny, zapytałam czy zgadza się na takie załatwienie sprawy.
Napisał że owszem ale....
naliczył mi koszt przesyłki razy dwa(!!)+ prowizja od sprzedaży (???)

Czy słusznie??
Słusznie - bo on zapłacił i za wysyłkę i za zwrot jej do niego tej przesyłki (za to też poczta pobiera opłatę). I tak idzie Ci na rękę, bo mógłby nie zgodzić się na anulowanie transakcji.
Stary 2010-04-30, 09:38   #1016
whip
psy-chopatka

Cytat:
Słusznie - bo on zapłacił i za wysyłkę i za zwrot jej do niego tej przesyłki (za to też poczta pobiera opłatę). I tak idzie Ci na rękę, bo mógłby nie zgodzić się na anulowanie transakcji.
Każdy zakupiony na allegro produkt można zwrócić, tak jest to uregulowane prawnie z tego co wiem więc łaski mi nie robi z tego tytułu.
Chodziło mi tylko o to czy prawidłowo naliczono mi opłaty, bo nie wiem jak to jest ze zwrotami gdy ktoś nie odbiera przesyłki, czy jest to taki sam koszt i co to jest prowizja od sprzedaży.
Stary 2010-04-30, 10:05   #1017
simplicity
Rozeznanie

Thumbs up Dot.: Allegro - okazje, ciekawostki, pytania, wątpliwości... - wątek zbiorczy

Cytat:
Każdy zakupiony na allegro produkt można zwrócić, tak jest to uregulowane prawnie z tego co wiem więc łaski mi nie robi z tego tytułu.
niekoniecznie, zdaje się, że przedmiotów wylicytowanych nie obowiązuje ustawowy zwrot bez podania przyczyny chyba, że coś się zmieniło w ostatnim czasie :p

Cytat:
Chodziło mi tylko o to czy prawidłowo naliczono mi opłaty, bo nie wiem jak to jest ze zwrotami gdy ktoś nie odbiera przesyłki, czy jest to taki sam koszt i co to jest prowizja od sprzedaży.
tak, przy zwrotach za niedobraną przesyłkę koszt jest taki sam. A prowizja od sprzedaży jest naliczana przez Allegro automatycznie jako % od wartości transakcji - w momencie kiedy kupiłaś przedmiot, Allegro naliczyło sprzedającemu prowizję od sprzedaży, którą on musi zapłacić.

---
Konrad

My

simplicity jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-30, 11:07   #1018
whip
psy-chopatka

Cytat:
Napisane przez simplicity Pokaż wiadomość
niekoniecznie, zdaje się, że przedmiotów wylicytowanych nie obowiązuje ustawowy zwrot bez podania przyczyny chyba, że coś się zmieniło w ostatnim czasie :p
Zamówiłam poprzez "kup teraz" a nie przez licytację.
Faktycznie może przez licytacje jest inaczej?
W każdym razie, na kilkadziesiąt moich zakupów jest to pierwsza taka sytuacja nie chce nikomu robić problemów.

Dzięki za wyjaśnienia
Pieniądze oczywiście zwrócę.
Stary 2010-04-30, 12:27   #1019
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Nie do końca każdą- prywatna osoba nie musi przyjąć. A jeżeli przedmiot sprzedaje firma tylko wtedy jeżeli był to zakup przez "kup teraz", jak jak napisała simplicity. I za przesyłkę i tak musiałabyś zapłacić.
Prowizja raczej jakaś wielka nie będzie, akurat tym bym się nie przejmowała.
Stary 2010-05-03, 09:24   #1020
marmutita
Rozeznanie

Cytat:
Centrum sporów ->zwroty prowizji-> przypomnij kupującemu, tyle możesz narazie. Poźniej formularz zwrotu prowizji.
Chyba jest termin 7 dni na kontakt/wpłatę, ale kiedyś all mnnie "przekonało":rolleyes :, że trzeba przez przypomnienie, nie tylko maile, działać.
upiekło mi się
Sam Kupujący wyszedł z inicjatywą odstąpienia od transakcji sugerując, że pewnie sprzedaż tego przedmiotu za 1 zł nie jest mi na rękę. Uzgodniliśmy wszystko mailowo. Jestem zdziwiona że ktoś wykazał się taką wyrozumiałością.
marmutita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości