|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
|
Narzędzia |
2006-05-22, 15:49 | #1 |
Raczkowanie
|
Kruche ciasto- problem
Witajcie!
Dziś zabrałam sie po raz pierwszy do sporządzenia ciasta własnej roboty. Udałam się na kruche. No dobra, składniki czytam wydaje się proste w robocie, ale kiedy posiekałam tłuszcz z mąką i chciałam to zagnieść za pierona nie dało się skleić. Byłam w szoku, niewiedziałam co począć dalej. Porcje moich składników wyglądały następująco: 40 dkg mąki - wsypałam 4 szklanki 10 dkg tłuszczu - dałam połowę Palmy Pół szklanki cukru łyzeczka proszku do pieczenie łyzeczka amoniaku 4 żółtka jajek Za piernika nie chciało się skleić, rozsypywało się w rękach. Poradźcie co w takim przypadku zrobić, może czegoś za dużo? albo za mało dodałam? Kompletnie się nie znam bo to moje początki, prosze doradźcie. Pozdrawiam |
2006-05-22, 16:05 | #2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 153
|
Dot.: Kruche ciasto- problem
Mi gdy ciasto kruche nie chce się kleić dodaję odrobinę śmietany i klei się od razu
A i musisz go bardzo szybko zagnieść żeby się margarynka nie rotopiła ... |
2006-05-22, 16:25 | #3 |
Zadomowienie
|
Dot.: Kruche ciasto- problem
Ewentualnie możesz dodac żółtko....to nie twoja wina bo w sumie to czasem tak bywa, że trzeba dodać dlatego to co podane w przepisie nie jest swiete, wszystko mozna zmieniac jak jest potrzeba A może zbyt krótko siekałaś margaryne ?
__________________
Nie chcę się skarżyć na swój los, Nie proszę więcej niż dać możesz I ciągle mam nadzieję, że, Że chyba wiesz co robisz Boże? Moje butelki i inne pierdołki Moje karteczki
|
2006-05-22, 17:27 | #4 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Kruche ciasto- problem
Cytat:
A tak wogóle to pewne skłądniki jakie się dodaje mają swoje działania potem, np jak się dodaje łyżkę octu lub wódki to potem ciasto jest bardziej kruche, dlatego jak myślałam co tu dodać by się skleiło to zastanawiałam się jakie potem będą skutki od tego, czego dodałam. I postanowiłam włożyć ciasto do lodówki a kiedy się porządnie schłodziło zrobiło się tępe i dodałam oleju. Nieiwem czy dobrze zrobiłam i jakie działanie ma olej ale trochę mi to pomogło choć i tak było cięzko.. Uff na szczescie już się upiekło , jakie w smaku niewiem, jeszcze nie probowałam. Dzięki za radę, a smietana nie popsuje ciasta? |
|
2006-05-22, 17:30 | #5 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Kruche ciasto- problem
Cytat:
I nic by się nie stało? Bo ja to wogóle się nie znam, gdzies czytałam,że piekąc placek trzeba się bardzo kurczowo trzymac przepisu i być dokładnym więc bałam się cokolwiek modyfikowac. Piszesz, że można zmieniać przepis, owszem może i tak, ale dla kogoś kto wogóle nigdy nie robil ciasta to jak może zmieniać skoro niewie co może dodać a co nie? Ja tego niewiem, co można dodać na wyoadek gdyby coś nie wychodziło, bo niewiem co ewentualnie można. A możliwe i bardzo, że za krótko siekałam , a czy to ma jakiś wpływ? Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz, w przepisie pisze, że dodać żółtko i pół szklanki cukru, zastanawiałam się czy ten cukier z żółtkami trzeba ucierać czy nie? I czy to ma jakies ważne znaczenie.? Dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam |
|
2006-05-22, 18:48 | #6 |
La Moderatoiure
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 16 393
|
Dot.: Kruche ciasto- problem
Ohhh ależ pytan dużo
|
2006-05-22, 18:49 | #7 |
La Moderatoiure
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 16 393
|
Dot.: Kruche ciasto- problem
gotika1 -> Jeżeli dodasz śmietnay do kruchego ciatsa to nic sie nie stanie, ciasto robi sie wtedy bardziej "delikatne".
Nie musisz dodawac żółtka jeżeli dodałaś śmietanę. Ja do kruchego daje 3 żółtka zazwyczaj Przepisu nie trzeba sie trzyjmac kurczowo jeżeli sie go dobrze zna i wie sie ile mozna zmniejszac bądź zwiększac dawki składników. Będąc początkującym -raczej nie ryzykować Czas siekania wg. mnie jest AŻ tak ważny, chodzi o to żeby ci sie tylko masło nie "rozpaprało" całkiem Co do żółtek i cukru-> jeżeli w przepisie było napisane ze cukier trzeba ucierać z żółtkami to należy tak zrobić.....ale z moich doświadczeń, raczej nie ucieram żółtek z cukrem do kruchego ciacha, robie to,ale do ucieranego. Lub ew. ucieram białka z cukrem(niekoniecznie żółtka). Myśle, iż pomoże Ci to "conieco" Pozdrawiam i życzę udanych wypieków |
2006-05-22, 20:31 | #8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 972
|
Dot.: Kruche ciasto- problem
Myśle, ze powodem tego, ze nieudalo Ci sie skleić Twojego ciasta,jest to, ze dałas zdecydowanie za dużo mąki!! jedna szklanka ma średnio 17 dkg mąki, a Ty dałas cztery, czyli razem 68dkg! a w przepisie podane było 40dkg... może to tu tkwi problem??
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi" Nasz Filipek jest z nami od 19.04 |
2006-05-22, 20:44 | #9 | |
La Moderatoiure
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 16 393
|
Dot.: Kruche ciasto- problem
Cytat:
|
|
2006-05-23, 05:46 | #10 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Kruche ciasto- problem
Cytat:
ciasto mi wyszło twarde, jakiś tępe, i takie ciemne, to chyba wina mąki, wtgląda jakby było niedopieczone, ale w smaku tego nie czuć. Zmienię mąkę następnym razem, powinno być dobrze, Pozdrawiam i dziękuję. |
|
2006-05-23, 05:52 | #11 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Kruche ciasto- problem
Cytat:
Ehh ... amator to wogóle nie ma pojęcia, ale co najabradziej smieszne podpowiedziała mi ten przepis osoba, która piecze placki juz lata i powinna wiedziec że 4 szklanki mąki to nie to samo co 40 dkg ?? Czyli 40 dkg to wychodziłoby 2 szklanki maki a nie 4 prawda? |
|
2006-05-23, 09:44 | #12 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 972
|
Dot.: Kruche ciasto- problem
Cytat:
powodzenia!
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi" Nasz Filipek jest z nami od 19.04 |
|
2006-05-23, 10:43 | #13 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Kruche ciasto- problem
Cytat:
A tak wogóle jakiej maki najlepiej zrobić kruche ciasto? Z tortowej? Z krupczatki? A może jakiejś innej? Jakie byłoby najlepsze? |
|
2006-05-23, 12:05 | #14 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 41
|
Dot.: Kruche ciasto- problem
ja dodaje poł na poł czyli polowe porcji krupczatki polowe tortowej jak dodac krupczatki ciato jest bardziej kruche, a wogole podaje przepis na kruche ciasto mojej muzynki ktora przez przypadek ubila biała oddzielajac je wczesniej od zoltek i dodała na koniec do zagniecionym razem skladników(kostka palmy szklanka cukru,2 jaja,1/2kg maki pół proszku do pieszenia)
|
2006-05-25, 12:15 | #15 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 24
|
Dot.: Kruche ciasto- problem
Widze, ze przyda sie nieco praktycznej wiedzy.
Ciasto kruche powinno sie zagniatac z tzw. slabej maki, tj. maki o niskiej zawartosci glutenu. Gluten ma wlasciwosci klejace i w razie nadmiaru uczyni z ciasta gnieciuch. Dlatego zalecana jest maka typ: 480 i mniej (to powinno byc napisane na opakowaniu. Miedzy innymi ciasto dlatego nalezy zagniatac szybko zimnych skladnikow, aby gluten nie zdazyl sie uwolnic z maki do wnetrza. W tym samym celu ciasto laduje pozniej w lodowce. Dodanie smietany uczyni z ciasta kruchego - ciasto polkruche. Nalezy tez unikac dodawania bialek, bo ciasto bedzie twarde. Uwazam tez, ze od margaryny lepsze jest do tego maslo. I na koniec. Trudno w to uwierzyc ale wielki wplyw na sukces zagniatania kruchego ciasta ma wilgotnosc powietrza, czyli aktualna pogoda. Aby zagniesc takie ciasto nalezy w to wlozyc nieco sily, czyli dosc mocno sciskac posiekane skladniki. |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:28.