Nieaktualne ogłoszenia, prośby o pomoc/o podpisy, informacje z sieci - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 254 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-02, 13:23   #7591
Ka-Mila
Rozeznanie

GG do Ka-Mila
Dot.: Oddam kotki w dobre ręce, Trójmiasto i okolice :)

hej, uspokójcie się troszkę...
Wierz mi że chciałam kotkę wysterelizować, byłam u dwóch weterynarzy w moim mieście i każdy z nich zabronił kategorycznie takich zabiegów, twierdzili że kotka jest zbyt młoda. Zbyt młoda na zabieg i zbyt młoda by zajść w ciąże. Oczywiście wydało mi się to podejrzane,ale kto tu był specjalistą? Co miałam zrobić? Zmusić weterynarza?
Jedną kotkę w domu mam już po zabiegu, z nią nie było problemów.
I nie zostawie tych kotów w lesie, w piwnicy, w zatoce, na torach... gdziekolwiek.
Szukam osób chętnych, kóre by maluchy przygarnęły. SZUKAM a nie skazuje małe na śmierć. Pytałam w kilku sklepach zoologicznych z dobrą opinią (bo raczej się wie w których zwierzęta są lepiej traktowane a w których kupuje się już chore maluchy) czy przyjęliby kociaki. Zgodzili się, ale zawsze wolałabym , aby trafiły bezpośrednio w ręce dobrych osób. Dwie osoby chętne już znalazłam, ciocię oraz znajomego. Ale SZUKAM osób na wszelki wypadek jeżeli kociaków będzie więcej.
Dlaczego od razu oskarżacie mnie, że traktuje zwierzęta totalnie przedmiotowo. Wierzcie mi, że w żadnym wypadku nie akceptuję braku rozwagi oraz konsekwencji swoich czynów. Myślisz, że mając trzy koty, przygarnęłabym czwartego kota, malutkiego kociaka , którego ktoś wyrzucił z domu, bo być może :"właśnie tej osobie znudził się mały prezent"?
Stary 2010-05-02, 13:35   #7592
tygrysia
Rozeznanie

W sklepach to lepiej nie szukaj, bo nie wiadomo do kogo kotki trafią. Lepiej samemu poszukać im domów. Są kocie fora, tam popytaj. A jak nie, to chyba lepiej zostawić u siebie niż oddać w złe ręce.
Jednak i tak uważam, że należało kotki lepiej pilnować jak miała ruję.
Stary 2010-05-02, 13:37   #7593
sunshain
Wtajemniczenie

Dot.: UWAGA! Oddam 3 małe kociaki w dobre ręce!! PILNE!

po pierwsze min. odzielenia od matki to 3 m-ce

te kotki sa od Twojej kocicy?
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-02, 13:39   #7594
tygrysia
Rozeznanie

Dot.: 2 kocurki 6 tygodniowe znajdki szukaja domu

Jejku, kolejne maluchy szukające domów. Niestety mój pies nie toleruje kociaków, także nie mogę pomóc. Jednak trzymam kciuki, aby maluchy znalazły bardzo dobre, kochające domy.
Stary 2010-05-02, 13:39   #7595
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ka-Mila Pokaż wiadomość
hej, uspokójcie się troszkę...
Wierz mi że chciałam kotkę wysterelizować, byłam u dwóch weterynarzy w moim mieście i każdy z nich zabronił kategorycznie takich zabiegów, twierdzili że kotka jest zbyt młoda. Zbyt młoda na zabieg i zbyt młoda by zajść w ciąże. Oczywiście wydało mi się to podejrzane,ale kto tu był specjalistą? Co miałam zrobić? Zmusić weterynarza?
Jedną kotkę w domu mam już po zabiegu, z nią nie było problemów.
I nie zostawie tych kotów w lesie, w piwnicy, w zatoce, na torach... gdziekolwiek.
....
to jak to ma się do wczesnej sterylizacji 3 m-cznych zwierząt

skąd taki cimnogród wśród vetów sie bierze (ja bym powiadomiła izbe lekarsko-weterynaryją bo juz słów brak na takich poseudovetów)
Stary 2010-05-02, 13:46   #7596
Ka-Mila
Rozeznanie

GG do Ka-Mila

Wierz mi że robiłam wszystko co z moich sił, nie pracuję, więc mogę się nimi opiekować. Jestem strasznie związana z tą kotką, bo wychowuję ją od małego i nie chce by stała się jej krzywda. Gdyby jakikoliwek weterynarz wyraził chęć wykonania zabiegu zrobiłabym to od razu. Koty były pilnowane, każdy w innym zamykanym pokoju, ale czasami nie ma siły kiedy chociażby musisz wyjść siusiu czy przejść z pokoju do pokoju... Szukam, dlatego patrzę też czy być może jest tu jakaś wielbicielka kotów i chętnie przyjmie małego kociaka. Małym krzywdy zrobić nie dam, więc nie martwcie się, nie wylądują na śmietniku. Brzydzi mnie takie zachowanie.

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ----------

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość
to jak to ma się do wczesnej sterylizacji 3 m-cznych zwierząt

skąd taki cimnogród wśród vetów sie bierze (ja bym powiadomiła izbe lekarsko-weterynaryją bo juz słów brak na takich poseudovetów)
Naprawdę? Można tak wcześnie? Boże krew mnie zalewa jak dowaduje się takich rzeczy, idę do zwierzęcego lekarza z nadzieją, że mi pomoże ( czy też zwierzakowi) i wierzę w to co mówi... Eh, dobrze, że teraz jestem bogatsza o te informacje...Szkoda , że tak późno,ale niestety ... Mogłam szukać informacji jeszcze gdześ indziej, naiwnie uwierzyłam specjaliści...? teraz muszę im szukać domu. I znajdę!
Stary 2010-05-02, 13:47   #7597
tygrysia
Rozeznanie

Cytat:
Szukam, dlatego patrzę też czy być może jest tu jakaś wielbicielka kotów i chętnie przyjmie małego kociaka. .
Może być ciężko, bo już w dniu dzisiejszym (łącznie z Twoim postem) są 3 z prośbą o przygarnięcie kotów. Napisałaś informację na innych forach?
Stary 2010-05-02, 13:51   #7598
Ka-Mila
Rozeznanie

GG do Ka-Mila

Nie,ale poszukam takich forów.
Chce też powywieszać ogłoszenia w zaprzyjaźnionych sklepach zoologicznych i nie tylko, czy też na uczelni, w szkole brata.
Wiem, że jest dużo serwisów z adopcjami kotów,wiec spróbuje i tak kogoś znaleźć.
Stary 2010-05-02, 15:19   #7599
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
.....

Naprawdę? Można tak wcześnie? Boże krew mnie zalewa jak dowaduje się takich rzeczy, idę do zwierzęcego lekarza z nadzieją, że mi pomoże ( czy też zwierzakowi) i wierzę w to co mówi... Eh, dobrze, że teraz jestem bogatsza o te informacje...Szkoda , że tak późno,ale niestety ... Mogłam szukać informacji jeszcze gdześ indziej, naiwnie uwierzyłam specjaliści...? teraz muszę im szukać domu. I znajdę!
już nieraz było pisane o tym na tym forum, warunek wczesnej kastracji to vet, który potrafi to zrobić a nie każdy umie wykonac wczesną kastrację (pewnie ci dwaj, u których byłaś nawet nie wiedzą o tym), mozna było tez wykonac sterylkę z aborcją

skąd się tacy pseudoveci biorą .... szlak mnie trafia na takich debili
Stary 2010-05-02, 15:27   #7600
madessalena
Przyczajenie

Byłam u weterynarza,ten powiedział iż spokojnie po 6 tygodniu życia mogę je oddać gdyż właśnie wtedy powinny przestać ssać cyca,stało się tak jak mówił a że nie mam warunków mieszkaniowych by posiadać 6 kotów zmuszona jestem je jak najszybciej oddać (drugi powód:małe dziecko w domu). Jeśli chodzi o koty-mam spore doświadczenie i wiem że młodsze kotki lepiej znoszą zmianę otoczenia i szybciej przystosowują się do zasad panujących w nowym środowisku.
Tak kociaki są od mojej kotki,są bardzo towarzyskie i czyste.
Stary 2010-05-02, 15:30   #7601
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez madessalena Pokaż wiadomość
Byłam u weterynarza,ten powiedział iż spokojnie po 6 tygodniu życia mogę je oddać gdyż właśnie wtedy powinny przestać ssać cyca,stało się tak jak mówił a że nie mam warunków mieszkaniowych by posiadać 6 kotów zmuszona jestem je jak najszybciej oddać (drugi powód:małe dziecko w domu). Jeśli chodzi o koty-mam spore doświadczenie i wiem że młodsze kotki lepiej znoszą zmianę otoczenia i szybciej przystosowują się do zasad panujących w nowym środowisku.
to juz wiesz, że powinnaś kotke wykastrować czy vet doradził aby raz miała 1 miot

kotki musza przebywać min. do 3 m-cy życia z matka bo kto je socjalizuje ...... hmmm vet (nic dziwnego, że potem pełno na forach haseł w stylu: kociak gryzie, kociak drapie itd)

odstawienie od cyca to nie powód aby wydawać koty, trzeba było pomyśleć wczesniej i wykastrować a nie teraz sie pozbywać

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2010-05-02 o 15:31
Stary 2010-05-02, 15:33   #7602
Garadiela
Zadomowienie

Tygrysia ale jak bys wiedziala cos o domku dla kociakow
Kociaki swietne,troszke nie poradne,mysle ze nie maja wiecej niz te 6 tygodni.
Ale jedza same bez problemu
Zabawne,ciekawskie swiata,ciagna do ludzi
Widac ze to byly kociaki odchowane w domu,ktos sie ich paskudnie pozbyl

Nie wiem jak mozna wywalic takie skarby,sa urocze
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-02, 20:29   #7603
madessalena
Przyczajenie

po 1 kotki się sterylizuje (kastracja dotyczy kocurów) co zrobiłam już
po 2 kotka nie zajmuje sie kociakami
po 3 w żadnym wypadku kociaki nie są agresywne nie drapią i nie gryzą a wręcz przeciwnie łaszą się do każdego
Stary 2010-05-02, 21:59   #7604
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
po 1 kotki się sterylizuje (kastracja dotyczy kocurów) co zrobiłam już
po 2 kotka nie zajmuje sie kociakami
po 3 w żadnym wypadku kociaki nie są agresywne nie drapią i nie gryzą a wręcz przeciwnie łaszą się do każdego
po pierwsze przyjeło się potocznie, że dla samicy jest sterylizacja a dla samców kastracja

z punktu biologii/medycyny/weterynarii kastracja to pełna sterylizacja

wytłumaczę jak laikowi ... po sterylce np. suka ma cieczkę ale przy pełnej sterylce czyli kastracji juz nie

http://arka.strefa.pl/nie%20_rozmnazaj2.html

cyt:"

....Obecnie na świecie odchodzi się od wykonywania zabiegów sterylizacji na rzecz kastracji. Sterylizacja bowiem była zabiegiem polegającym jedynie na podwiązaniu lub przecięciu jajowodów u samicy lub nasieniowodów u samca. Pozostawienie części narządów rozrodczych wiązało się z ich znowotworzeniem. W Polsce jednak nadal w języku potocznym używa się terminu sterylizacja w odniesieniu do samic, choć tak naprawdę wykonywany jest zabieg kastracji.
W stosunku do samców przyjęło się natomiast używać prawidłowego określenia kastracja
.....

Kastracja (potocznie sterylizacja) u samic "

.. to juz wiesz co to jest kastracja a co sterylizacja prawidłowo... szkoda, że tego w szkołach nie uczą

--------------

skoro tak rozróżnaisz kastracje i sterylizację to napisz nam cos o socjalizacji zwierząt .......... hmm

http://www.rasowy-kot.pl.pl/?strona=koci_poradnik (w połowie strony)
- Socjalizacja kociąt
- Kształtowanie relacji z człowiekiem

------------

Na prawidłową socjalizację kotów składają się takie czynniki jak jakość opieki macierzyńskiej oraz długość jej trwania, nie zapomnijmy w tym czasie o kontakcie z człowiekiem

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ----------

Cytat:
..... Jeśli chodzi o koty-mam spore doświadczenie i wiem że młodsze kotki lepiej znoszą zmianę otoczenia i szybciej przystosowują się do zasad panujących w nowym środowisku.
a gdzie nabyłaś to doświadczenie ... rozmnażając nierodowodowe koty?

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2010-05-02 o 22:01
Stary 2010-05-02, 23:42   #7605
madessalena
Przyczajenie

wybacz nie mój poziom
zapewne jestem za mało inteligenta i doświadczona ( wnioskując z tego co powiedziałaś) więc uważam, że dalsza rozmowa ze mną nie ma sensu.
pozdrawiam
Stary 2010-05-03, 07:18   #7606
sunshain
Wtajemniczenie

to się już dokształciłaś przynajmniej z kastracji i sterylizacji

szkoda tylko kotów
Stary 2010-05-03, 09:47   #7607
madessalena
Przyczajenie

chciałabyś.
a mi szkoda ciebie.
uważam że zanim znajdę nowych właścicieli kotki będą miały już te 3 miesiące ponieważ do tego czasu brakuje im 2-tygodni.
Stary 2010-05-03, 12:25   #7608
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
chciałabyś.
a mi szkoda ciebie.
uważam że zanim znajdę nowych właścicieli kotki będą miały już te 3 miesiące ponieważ do tego czasu brakuje im 2-tygodni.
prawda boli, żegnam

mam ważniejsze sprawy niż Twoja osoba
Stary 2010-05-03, 12:42   #7609
tygrysia
Rozeznanie

Cytat:
Myślę, że znalezienie nowych właścicieli dla kociaków wcale nie będzie takie proste. Już na tym fo jest kilka wątków z prośbą o przygarnięcie kociąt. Do tego jest tyle kotów w schronach i przytuliskach a chętnych nie ma. Podaż przewyższyła popyt niestety (dla kotków) ......

Edytowane przez tygrysia
Czas edycji: 2010-05-03 o 12:44
tygrysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 12:42   #7610
Garadiela
Zadomowienie

I takim genialnym podejsciem zabierasz miejsce i domki naprawde potrzbujacym zwierzaka...
Tak ciezko bylo sterylnac kotke
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 12:53   #7611
BadGirlGK
Przyczajenie

Dot.: kupię psa

ja nie chcę psa z żadnej hodowli za 3 lub 4 tys chce z normalnego domu gdzie jest suczka i ma szczeniaki lub planują ją dopiero dopuścić (jakby tak każdy miał brać psy z hodowli to co z tymi z normalnych domów?? one powinny też być chociaż raz dopuszczone)

,,Gdy poznasz ludzi,pokochasz zwierzęta..''
BadGirlGK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 12:56   #7612
illuvies
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez BadGirlGK Pokaż wiadomość
ja nie chcę psa z żadnej hodowli za 3 lub 4 tys chce z normalnego domu gdzie jest suczka i ma szczeniaki lub planują ją dopiero dopuścić (jakby tak każdy miał brać psy z hodowli to co z tymi z normalnych domów?? one powinny też być chociaż raz dopuszczone)
To mit. Suka wcale nie potrzebuje ciąży, najlepiej sterylizować przed pierwszą cieczką, żeby zminimalizować ryzyko raka sutka na przykład.
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 13:23   #7613
to_ja_to
Przyczajenie

Dot.: Celestyn w typie doga niemieckiego do adopcji!

Wszystkich, którzy mają konta na jakiś innych forach, serwisach, portalach ogłoszeniowych, bardzo, bardzo proszę o pomoc w ogłaszaniu Celestyna - im więcej ogłoszeń, tym bardziej prawdopodobne, ze ktoś go w końcu wypatrzy!
to_ja_to jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 13:39   #7614
kennedy
Zakorzenienie

rasowy pies bedzie cie kosztowal niewazne ze z domu
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 14:12   #7615
illuvies
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
rasowy pies bedzie cie kosztowal niewazne ze z domu
Mi się wydaje, że tu nie chodzi wcale o rasowego, a o wyglądającego na rasowego. Bo pies bez papierów to sorry, ale guzik, nie rasowy.
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 14:16   #7616
avivi
Raczkowanie

Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Myślę, że dziewczyna sama doszła do wniosku, że sterylizacja jest potrzebna. Trzymam kciuki za znalezienie kotkom jak najlepszych domów.

avivi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 14:32   #7617
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez illuvies Pokaż wiadomość
Mi się wydaje, że tu nie chodzi wcale o rasowego, a o wyglądającego na rasowego. Bo pies bez papierów to sorry, ale guzik, nie rasowy.
ja tez tak pomyslalam dlatego napisalam na poczatku zeby nie kupowala szczeniaka od pseudohodowcow.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 14:33   #7618
carolinascotties
Zakorzenienie

Dot.: Celestyn w typie doga niemieckiego do adopcji!

nie wiem, czy jest na dogo - moze tam warto byloby go oglosic

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 17:27   #7619
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BadGirlGK Pokaż wiadomość
to NIE JEST prawda i na tym bazują pseudohodowcy
suczka NIE MUSI miec wcale młodych i jest zdrowa, wszystko z nią ok.

Szkoda, ze wspierasz ten durny proceder, w takim układzie mam nadzieje ze nie znajdziesz psa.

w hodowli rasowej możesz kupic psa taniej - takiego którego nie nadaje sie na wystawy a wszystkie papiery ma.

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 20:57   #7620
Kolorowymaj
Zadomowienie

Trzeba byc bez serca zeby wyrzucic takie cudenka
Ja niestety nie mam mozliwosci zaopiekowania sie kociakami, tak jak Tygrysia Mam psa ktory jest egoista i nie toleruje innych zwierzat
Jednak sa takie sliczne ze napewno znajda szybko domek
Kolorowymaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości