|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Nie wiem co robić !
Witam!
Nie wiem co już z sobą począć ..... jestem za gruba na dzień dzisiejszy ważę 110 kg <straszne ![]() Od 25.04.2010 roku stosuje głodówkę schudłam 5 kg ale w tym nie tkwi mój problem . Zaczęłam się odchudzać bo myślałam skoro jestem taka gruba to będę jeść tylko 200-300 kcal . No i jadłam tyle . Bo myślę tak . JEŻELI JESTEM TAKA GRUBA TO JEŚLI ZJEM TYLKO 200 KCAL TO WTEDY TŁUSZCZ KTORY BĘDZIE MI POTRZEBNY WEZMĘ Z TKANKI TŁUSZCZOWEJ . Na początku wszystko fajnie ok . Jadłam: 24 kwietnia 2010 - 2 kromki chleba z maslem i ogórkiem < POł ogórka> 150+112+16=274 kcal - 1 sucharka <chleb od evci> 23 kcal - 1 herbate z 1 łyzeczke cukru 1 kcal - buraczki troche 71 kcal - 3 ziemniaki 348 kcal - mandarynke 26 kcal - 5 rzodkiewek 5 klal razem: 798 kcal Waga; 114.7 25.04.2010 - 2 kromki chleba z masłem i ogorkiem - 2 ziemniaki troche mizeri - kawalek smazonej piersi z kurczaka - 3 herbaty - jabłko 26.04.2010 - 1 kromka chleba razowego waza - 3 kromki chleba zwwykłego z maslem i ogorkiem < - 1 woga gazowana 1,5l - 5 rZodkiewek 27.04.2010 - 1 kromka chleba razowego waza - 4 kromki chleba zwyklego z maslem i ogorkiem - 2 herbaty - 1 capucinno - 2 ziemniaki + 3 male kawałki wątróbki WAGa : 111.7 I ktoregoś dnia byłam taka głodna że musiałam coś jeszcze zjeść i zjadłam padło na talerz grochówki pózniej miałam straszne wyzuty sumienia ale to nie było najgorsze . Przez jakieś 3-4 dni glodówki żoładek mi sie tak skurczył że ten talerz zupy to było dla mnie za dużo zle sie czułam i musiałam zwrócic to co zjadlam .Bałam sie ze przytuje .... WIEC WYMIOTOWAŁAM . Wczoraj znowwu to zrobilam bo sie bałam Chciałabym normalnie jeść ale wwiadome jest ze zaczne jesć to PRZYTYJE Efekt JOJO Dllatego nie moge zacząc jesc normalnie a chce i proszę o pomoc czy macie jakies propozycje jak mogłabym bez szanku dla mojej wagi wyjsc z tego !!! Boje się bo zaczynam sie zachowywac jak bulimiczka a mysle jak Anorektyczka . Takie głupie waże 110 a myśle jak anorektyczka ![]() Edytowane przez xxxxxnusiaxxxx Czas edycji: 2010-05-02 o 19:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Nie wiem co robić !
myślisz raczej jak bulimiczka: zjadłam -> przytyję -> muszę zwrócić.
a co powinnaś zrobić...? masz możliwość udania się do dietetyka? myślę, że bardzo by Ci pomógł w tej kwestii. i oczywiście psycholog, bo ludzie nie zachowują się tak tylko dlatego, że chcą schudnąć, przyczyna leży głębiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Co robić? puknąć się w łeb i nie włazić w to bagno dopóki masz szanse.
Nie możesz jeść normalnie,bo boisz sie efektu jojo? Efekt jojo ZAWSZE występuje właśnie po głodówkach. I jest też następstwem wymiotowania,bo kiedy się przestaje wymiotować,bardzo się tyje,co wiem po sobie. Jeśli chcesz schudnąć,MUSISZ JEŚĆ NORMALNIE. Idź do dietetyka. Ćwiczenia i odpowiednia dieta stuprocentowo pomogą przy twojej wadze.
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Wiem wiem ze musze jeść normalnie tylko problem lezy w tym ze nie mogę ..... boję się przytyc a przytyje NAPEWNO jak zaczne normalnie jeść .
Zapomnialam dodac ze ten jadłospis co jadłam to było na początek . Teraz doszło do tego ze jem TYLKO sniadanie nic wiecej wiec jakies 200 kcal A dzis zjadlam tylko 60 kcal . Po prostu jak za duzo zjem czuje ze musze to zwrocic zeby nie przytyc. Mam też obsesje na temat wagi . waze sie jakies 5 razy dziennie jak w dzien przytyje to musze isc cwiczyc albo zygac . masakra . To bardzo dla mnie trudne . I czuję ze jak cos teraz z tym nie zrobie pozniej bedzie o wiele trudniej . Dlatego prosze o pomoc ![]() Edytowane przez xxxxxnusiaxxxx Czas edycji: 2010-05-02 o 19:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
jeśli teraz zaczniesz jeść normalnie to przytyjesz najwyżej pół kilo a potem od razu to zrzucisz
jeśli bedziesz cały czas głodować,za jakieś 10 kilo zatrzyma ci sie waga,zepsuje ci sie stan zdrowia,i przy każdym głupim 'wyskoku' będziesz tyła jeszcze bardziej. nikt z nas tu ci nie pomoże - MUSISZ iść do dietetyka.
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Zapisz się na siłownię, albo uprawiaj jakis jogging albo jazde na rowerze. I po pierwsze rozpocznij racjonalna dietę 1000-1200 kcal, zastąp ziemniaki warzywami, a chleb zmień na razowy, pij dużo wody napewno się uda i nie oczekuj ze po miesiacu spadniesz z 10 kg bo to jest bezsensowna praca. Ja schudłam w 4 miesiące 10 kg czyli wychodzi jakies 2 czasem 3 kg w miesiąc czyli teoretycznie żadna rewelacja, ale im robisz to bardziej z głową tym są mniejsze szanse ze waga powróci.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Najlepiej jest obliczyć swoje zapotrzebowanie i odjąć od tego 300-500kcal. Edytowane przez rockandrollqueen Czas edycji: 2010-05-03 o 23:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Dziwne bo ja tam żyje już od stycznia i jakos nie głoduję na 1200 kcal + siłownia. To niby jak masz schudnąc jak przypuścmy zapotrzebowanie wynosi 2000 - 25000 kcal odejmijmy te 300 to i tak bedzie w granicach 2000 kcal, można wgl schudnąć przy tylu kcal?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Normalnie. Zawsze chudniesz przy ujemnym bilansie energetycznym, czyli dostarczasz mniej niż potrzebuje organizam, nawet jak dostarczasz dziennie mniej 300 kcal to też chudnąc będziesz, tyle że powoli i zdrowo i na pewno bez jojo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Dziękuje za odpowiedzi przemyślałam wszystko i zaczełam jeść tylko nie da się od razu po głodówce jeść dużo , dlatego jem tak aby nie przytyć ale jak na razie mój organizm jest przystosowwany do spalania < i to nawet dobrze> bo nie chce efektu jojo . Moja dieta normalnie to 1000 kcal zapisana od lekarza wiec bede sie jej trzymac zaczne cwiczyc i zaczne pozniej zmieszac stawke zywieniowwa tak aby moj organizm nie był wuniszczony prze glodówke
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyno wylicz swoje dobowe zapotrzebowanie i odejmij od tego 300-500 kcal + cwiczenia a będziesz chudła zdrowo, moze wolno, ale zdrowo (a to się liczy najbardziej ) a po skończeniu diety nie rzucisz się znowu na jedzenie.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Droga esterr tą diete przepisał mi lekarz który się nazywa Endykronolog chyba wiesz kto to taki .... Ja nawet jak jem te 200 kcal dziennie nie czuje sie głodna i pisze to serio .... Nie mam poczucia głodu .... chciaż kiedys mialam zaburzenia jedzenie kompulsywwnego ale sie do tego nie przyznawalam dlatego dzis waze 109 kg i jestem dumna ze chudne . tyko nie chce w taki sposob jak jem zniszczyc organizm , - Edytowane przez xxxxxnusiaxxxx Czas edycji: 2010-05-04 o 09:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pytałałaś o radę to ją dostałaś a że Ci się to nie podoba to inna sprawa. To że nie czujesz głodu, to nie zbaczy że organizm nie potrzebuje więcej i mnie nie przekonasz że dla osoby ważącej 109 kg dieta 1000 kcal jest odpowiedna, Twój organizm przejdzie w tryb głodówki, tak to działa, taki jest mechanizm i tego nie przeskoczysz.. Wyżej dziewczyny pisały zebyś odjęła 300-500 kac od swojego zapotrzebowania i to wystarczy żeby zdrowo schudnąc.. ale Ty się upierasz przy swoim. A na temat lekarzy to już wolę się nie wypowiadac..a wyliczył Ci lekarz endokrynolog zapotrzebowanie dobowe, czy dietę 1000 kcal wziął z sufitu? Bo wszystkim takie przepisuje.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- Ester no moze masz racje . Teraz weszlam na strone z zapotrzebowanie kalorycznym na moja wage i wzost itd . wyszlo mi ze aby schudnac 1kg na tydzien powinam jesc ....1537.94 kcal ale to sa kalorie jak z kosmosu wątpie ze kiedys bede tyle jadla zeby sie zdrowo ochudzac . ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
I juz nie mam tych problemów z kompulsywnym obzeraniem a jak juz ciepne sie na jedzenie jak ty tak piszesz to ...... je zwroce nie ma takiej opcji zebym tyle jadla i nie jeem juz tak bo kiedys zajadalam stresy a teraz ich juz prawie nie mam . jest dobrze i watpie zeby obzarstwwo znowu mnie dopadlo . PO prostu nie ma takiej opcji zrobie wszystko zeby schudnac ! I po prostu jak bede jesc 1500 kcal to ja sie za katuje . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Moja Kochana!
Przede wszystkim woda nie gazowana 1,5l nawet 2l dziennie.Odstaw ziemniaki i chleb,cukier zastąp słodzikiem.Piersi tylko z grilla.Nabiał 0% tłuszczu i bez cukru. No i słownia. Życzę powodzenia,ja też jestem na tym etapie. Kupiłam sobie Chitinin Extra ponoć dobry i naturalny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Witam.
Chciałam Wam tylko opowiedzieć małą historyjkę z morałem. Swego czasu miałam problemy z żołądkiem, co szczególnie objawiało się wieczorami przy jedzeniu ciepłych posiłków. Nim udałam się do lekarza, jadłam sucharki, ryż, gotowane ziemniaki i nic po godz. 17:00.. Potem nadal przez jakiś miesiąc utrzymywałam lekki sposób jedzenia, co niestety w ciągu dnia pracy objawiało się w jedzeniu 4-5 kanapek (ze śniadaniem). Schudłam z jakieś 2 rozmiary, choć nie było to wówczas absolutnie moim celem. 2 lata później w wyniku tzw. czynnika zewnętrznego też jadałam tylko te nieszczęsne 4-5 kanapek do godz. 17:00 , jednak czynnik uboczny w postaci schudnięcia nie nastąpił... Organizm się po prostu już nauczył i 2gi raz nie dał nabrać na ten sam "numer"... Aktualnie chcąc zrzucić wagę, wylądowałam u dietetetyczki... jak na razie zrzuciłam 3kg i 3 cm w obwodach różnych, a jem mnóstwo warzyw, owoców i w sumie chyba tak zdrowo nigdy w życiu nie jadłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Zresztą o następny kompuls nie będzie trudno, jeśli się tak głodzisz ![]() Cytat:
![]() To poniżej zapotrzebowania osoby ważącej połowe z tego, co Ty. Spokojnie schudłabyś jedząc więcej. Wiesz, że robisz sobie straszną krzywdę? Nawet jak nie jeśli nie jesteś głodna Twój organizm potrzebuje paliwa, żeby funkcjonować. Poza tym spowalniasz sobie metabolizm i wprowadzasz sie w stan głodówkowy. Możesz jeść sobie 200kcal dziennie, ale jak choćby jednego dnia zjesz 300kcal, Twój organizm każdą dodatkową kalorię zmagazynuje, bo 'przyszły gorsze czasy'. O efekcie jojo słyszałaś? Spowolnienie metabolizmu to jego główna przyczyna. Jedź regularne, pełnowartościowe posiłki, co 2-3 godziny i porządne śniadanie(nakręca metabolizm na cały dzień). Cytat:
![]() Tzn, że jak nie masz stresów, to nie potrzebujesz jeść w ogóle i możesz żyć samym powietrzem? Uwierz mi, że Twój organizm nie może żyć samym powietrzem. Jak będziesz jadła 200kcal dziennie, to obżarstwo dopadnie Cię bardzo szybko. Organizm będzie się swego domagał. a 200kcal dziennie się nie katujesz? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
![]()
Wiem ze masz racje ale jakos nie potrafie .Ale wyjde z tego i bedzie dobrze !
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Sorki za złośliwość, ale takie działanie może dać tylko jeden efekt w dłuższym terminie. Poza tym jedząc tak mało za chwilę wywołasz u siebie : - zatwardzenia - spadek ciśnienia - spadek mikroelementów w organizmie , co wiąże się z osłabieniem kości, zębów, włosów pogorszeniem wzroku, skurczami mięśni, słabym przewodzeniem impulsów nerwowych, awitaminozą i w efekcie leczeniem klinicznym - spadek masy mięśniowej (tak, zamiast tłuszczu, przy głodówce na początek spalasz masę mięśniową, a dopiero potem tłuszcz) Czy wiesz, że niedożywienie jest jednym z powodów otyłości? Czy, aby na pewno to właśnie chcesz osiągnąć? Odnośnie spadków wagi, tak możliwe są duże spadki wagi w pierwszych tygodniach, a nawet miesiącach odchudzania. Ale wiąże się to przeważnie z : - uregulowaniem gospodarki wodnej organizmu (często osoby otyłe mają tendencje do gromadzenia nadmiaru wody w organizmie o ironio spowodowane jest to często zbyt mało ilością wody w codziennej diecie) - wydalaniem wieloletnich złogów jelitowych Pomimo gwałtownego spadku wagi, nie jest to w praktyce odchudzenie organizmu, gdyż poziom tkanki tłuszczowej praktycznie nie ulega zmianie. Odchudzenie organizmu wymaga czasu, zdrowej diety, zwiększenia aktywności fizycznej (od kilkunastominutowych spacerów zaczynając) i jeszcze czasu, czasu i czasu. Największym błędem odchudzających się, jest traktowanie odchudzania jako chwilowej abberacji w odżywianiu, i zaraz po zrzuceniu paru kilo powrót do złych nawyków.
http://wagaiwzrost.pl/ - blog o tym czym jest prawidłowa waga i zdrowe odżywianie. Nie dajmy się się ogłupić modom i szalonym trendom. Odchudzanie to nie proces łatwy, szybki i przyjemny. To długotrwały proces zmiany nawyków i to nie tylko żywieniowych!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
nie wydaje mi się, że na anoreksję można zachorować w tak krótkim czasie.... to powolny proces, stopniowe wpadanie w obsesję.... wiem, bo próbowałam kiedyś schudnąć tak samo jak Ty. po tygodniu bałam się zjeść cokolwiek oprócz jabłka dziennie i byłam pewna, że ten strach już nigdy mi nie przejdzie. otóż nie, miałam straszny napad i po paru dniach przytyłam te 3kg, które straciłam, i później bez problemu mogłam jeść tak jak dawniej. cała ta moja "anoreksja" zniknęła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:52.