|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4081 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Maturzystki 2010 cz. VI - ciemno wszędzie, głucho wszędzie,co to będzie,co to b
ja pisałam na drugi temat. coś tam było o przemyśleniach Edelmana na temat godnego życia i śmierci w gettcie. jakoś tak
. w ogóle miałam podobnie jak Ty Beata . 2 ostatnie pytania były jakieś nie teges no ale ogólnie jestem pozytywnie nastawiona. zobaczymy jakie bedę wyniki ![]() i też nie czuję że jeszcze przede mną tyle egzaminów. |
|
|
|
#4082 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Maturzystki 2010 cz. VI - ciemno wszędzie, głucho wszędzie,co to będzie,co to b
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja się po 6 obudziłam i miałam atak paniki a po 5 minutach przeszło. Zdam ! Pisałam 1 temat. A czytanie było dziwne. Ogólnie jestem zadowolona
|
||||
|
|
|
#4083 |
|
Raczkowanie
|
Przeżyłam
Pisałam na temat 2.
|
#4084 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=940aaead32a02128bb608a6 b94f04b4806a21ce5_60383a2 a3bc41;19006197]
w ogóle miałam podobnie jak Ty Beata . 2 ostatnie pytania były jakieś nie teges [/QUOTE] Też tak uważam Cytat:
|
|
|
|
|
#4085 |
|
♥
|
ja również jestem zadowolona. pisałam na temat 1
|
|
|
|
#4086 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pisałam na temat zdążyć przed Panem Bogiem , według mnie był o wiele łatwiejszy i o śmierci rozpisałam się na 3,5 strony
Tekst o internecie był prosty ale pytanie niektóre głupie ;/ szczególnie te 2 ostatnie i pierwsze Ale jak to się mówi 1 koty za płoty ;D
|
#4087 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie 'pilnowała' pani pedagog ode mnie ze szkoły. Cudowna kobieta. Ogólnie fajna komisja mi się trafiła. Na początku jakiś żarcik i już wszyscy rozluźnieni.
|
|
#4088 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam obojętny, choć mam takie odczucie jak Ty - czuje się jakbym już miała za sobą wszystko. przed byłam bardzo bardzo zestresowana, ale jak już zaczełam pisać to emocje opadło - jak zwykle. Cytat:
po maturze rozkminialiśmy o co chodzi z tym, że to mają być formy... i ktoś mówił, że esej, reportaż np. ![]() A temat Zdążyć przed... był żeby na podstawie fragmentu opisać mozliwości godnego życia wg Edelmana i różne poglądy na temat godnego umierania. choć dokładnie nie pamiętam szczerze mnie zmartwiło, że tylko na podstawie fragmentu czy to znaczy, że jeśli ktoś odniósł się do całego utworu, to nie ma za to punktów ![]() temat pierwszy wydawał mi się prostszy, ale w zaćmieniu umysłu nie pamietałam kim był Kleant więc wybór tematu się sam rozwiązał.choć myślę, że w klucz się mogłam nie wstrzelić, mimo, że praca na 3,5 strony. i doszłam do wniosku, że nie będę sprawdzała klucza do wypracowania ![]() a do czytania sprawdzę albo po maturach, albo jutro jakoś dobrze mi się żyje w nieświadomości.---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- a teraz tak myślę, że niby jest pozytywnie, a już się naczytałam, jak ludziom się zdawało, że napisali super, a tu 40% np ![]() i na odwrót ![]() stąd wolę się nie nastawiać. Edytowane przez blue_apple Czas edycji: 2010-05-04 o 12:33 |
||
|
|
|
#4089 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, jestem dzieckiem szczęścia. "Zdążyć przed Panem Bogiem" to moja książeczka z ustnej
!A o co im w tym czytaniu w przedostatnim chodziło to za h* nie wiem ![]() Ten wątek obecnie przeglądają: 33 (22 użytkowników i 11 gości) lowe |
|
|
|
#4090 | |
|
Zakorzenienie
|
a i dziękuję temu Żbikowi co to do mnie rano napisał
![]() nie wiem kto to, bo mam inny telefon i nie wszystkie numery ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Cytat:
![]() ale generalnie dość łatwa książka i fajny fragment ![]() lowe too.
|
|
|
|
|
#4091 | |
|
Zakorzenienie
|
Hejop;*
Cytat:
![]() Co do czytania ze zrozumieniem: gupie Dwa ostatnie pytania z d.upy wyjęte a z resztą też zależy jaki klucz będzie A wypracowanie pisałam na drugi temat, ale jak tak sobie teraz mysle to więcej mam ogólnie o zachowaniu godności w gettcie niż o przemysleniach z fragmentu ( ale z drugiej strony cały utwór to przemyslenia Edelmana więc ) Dopisałam jeszcze że w Innym Świecie też było na ten temat Ogólnie pozytywnie, ale wynik zależy od klucza Ale liczy się że zdałam, a nie to na ile Ciekawe jak tam na rozszerzeniu zaszaleją
Edytowane przez martus9191 Czas edycji: 2010-05-04 o 12:40 |
|
|
|
|
#4092 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Orgon do niego 'szwagrze' powiedział. ![]() Ja też nie sprawdzam i się nie nastawiam. Myślę, że zdam i tyle mi potrzeba do szczęścia.
|
|
|
#4094 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Cytat:
no trochę dziwnie mnie się pisało bo nie mogłam się odwołac do całości ale spokoo.właśnie ja tak pozytywnie jestem nastawiona ale też nie nakręcam się za bardzo bo później to wiadomo. |
||
|
|
|
#4095 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4096 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Temat brzmiał: coś tam coś tam przemyślenia Edelmana o możliwościach godnego umierania i różne przemyślenia na temat godnej śmierci Różne to jest różne ze względu na Edelmana (no, że w komorze, z bronią w ręku itd.) czy/lub/i różne, bo różne zdania mieli inni ludzie (stanowisko Krall, która nie rozumiała tego, że ratują ludzi by mieli zaraz zginąć i ten amerykański profesor), jak Żbiki myślą? |
|
|
|
|
#4097 |
|
Zakorzenienie
|
A później mówił bracie, więc ktoś mógł się pomylić
|
|
|
|
#4098 |
|
Zakorzenienie
|
no to jestem i ja!
ogólnie nie jest źle, tematy w miarę łatwe. Miałam podobnie jak Martyna, myślałam, że zabiorę się za Inny świat, ale po przeczytaniu fragmentu zabrałam się za Świętoszka. Czy dobrze mi poszło? nie wiem...Ja ogólnie słaba jestem w pisaniu jakiś wypracowań, także się nie nastawiam. A wykorzystałam każdą stronę. [ale to o niczym nie świadczy]
|
#4099 |
|
Zakorzenienie
|
To nie zauważyłam.
|
|
#4100 |
|
♥
|
Widzę , że masz takie same podejście jak ja
|
|
|
|
#4101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wstęp to te podstawowe, jak epoka i krótkie przestawienie utworu i głownego bohatera Później odwołałam się do innych przykładów próby zachowania godności w literaturze: Inny Świat Nastepnie ogólnie napisałam o bardzo trudnych warunkach życia w łagrach, jako podstawę do załamania się ludzi Tu zrobiłam akapit o tym Zydzie na beczce i reakcji Edelmana na to wydarzenie Później walnęłam o tym jak niektórzy próbowali zachowac swoją godnośc za zycia ( tu przykład Poli Lifszyc (tyle że nie pamięałam nazwiska i pisałam bezosobowo Później pisałam o tych którym się nie udało tej godności zachowac ( bójki o jedzenie, zjedzenie zwłok dziecka, pójscie dobrowolne na śmierc wzamian za porcję jedzenia) Kolejny akapit napisałam o sposobach smierci. Że zabijali niemowlaki, łamali nogi i podawali truciznę, że niektórzy wybierali samobójstwo. Na końcu dałam stosunek Edelmana do smierci i zycia z zachowaniem godności, o tym że nie mozna byc biernym, że woli byc rozstrzelany w miejscu publicznym (mury obozu) że wyciągał ludzi i że jest przeciwny cichej śmierci wielkich ludzi. No i na koniec podsumowanie. Ciekawa jestem ile z tego pasuje w klucz
|
|
|
#4102 |
|
Konto usunięte
|
hej girls ja pisze mature za rok i troche teraz mam stracha.. wydaje mi sie ze wasza matura nie byla jakas strasznie trudna co w praktyce oznacza ze moja moze taka byc:| łeee no ale licze na to ze bedziecie mialy wszytskie po JEDEN I DWA ZERA hehhe
|
|
|
|
#4103 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tamtym roku było tak samo. Łatwa, więc teraz będzie trudna. Jak widać, nie ma się co sugerować. ![]() Jeden i dwa koła.
|
|
|
#4105 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
#4106 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet się nie skupiłam na fragmencie świętoszka. ![]() a w sumie obie te książki mi się podobały, więc nie wiem co bym wybrała, jakbym się skapnęła, że wiem, kto jest kim ![]() Cytat:
może dobrze, że tylko na fragmencie jednak pisałam.kurna, 5 stron - zaszalałaś ale od razu wiadomo, że takie wypracowanie ma szanse bardziej wstrzelić się w klucz ![]() [1=940aaead32a02128bb608a6 b94f04b4806a21ce5_60383a2 a3bc41;19006677] no ja napisałam że subiektywna forma to esej i reportaż ale nie wiem czy to dobrze. no trochę dziwnie mnie się pisało bo nie mogłam się odwołac do całości ale spokoo.właśnie ja tak pozytywnie jestem nastawiona ale też nie nakręcam się za bardzo bo później to wiadomo.[/QUOTE] ale jesteś mądra ja bym nigdy w życiu nie wpadła na to. a obiektywną jaką napisałaś?właśnie, aż się prosiło, żeby napisać o tych truciznach, zabijanych dzieciach, odwołać się do tytułu ![]() Cytat:
lowe Cie, wiesz? ![]() Cytat:
myślę, że dużo osób się odwołało, ale pewnie w kluczu tego nie uwzględnią... hm, od razu mam prośbę, żeby któraś z was, która klucz będzie sprawdzała podzieliła się ze mną tą informacją - czy to uwzględnili czy nie.(może w walorach?) różne tzn. że stanowisko tego profesora było odmienne choć można pewnie, że różne - w komorze, z bronią... to chyba nie jest błąd. Cytat:
?pisałaś jakas inną maturę ?
|
|||||
|
|
|
#4107 |
|
Zakorzenienie
|
[1=940aaead32a02128bb608a6 b94f04b4806a21ce5_60383a2 a3bc41;19007007]uuu to ja w ogóle nie pisałam o żadnych przykładach z całości utworu , głownie oparłam się na fragmencie. e tam
.[/QUOTE]Ja tak sobie mysle że olałam fragment ![]() Ja Ciebie też ![]()
|
|
#4108 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na początku napisałam o wojnie, człowiek wobec problemów ostatecznych no i generalnie o utworze. Dalej o tym, że najważniejsza była godność,którą można zachować poprzez wypełnianie obowiązków, poświęcanie się na rzecz drugiego człowieka, bycie wsparciem, motywowanie, działanie, o tej beczce oczywiście i jako przykład człowieka, który stracił tą godność podałam tego z fragmentu, który popełnił samobójstwo bo stracił tą motywację. A, no i pisząc, że poszukiwanie sposobu na godne życie powodowało, że nie czekało się na to by umrzeć i przeszłam do śmierci - podzieliłam ją na indywidualna, z fajerwerkiem i potulną, anonimową w komorze + podejście Edelmana, śmierci samobójcze, odbieranie życia innym dla ich dobra/ich kosztem. Zawsze jednak człowiek miał możliwość dokonania jakiegoś wyboru, bo nie istniał właściwy sposób na umieranie. Dalej pisałam o tym profesorze, że on nie dawał tego wyboru i dla niego jedyną sensowną formą umierania była śmierć w walce, na końcu Krall, która nie rozumie, że ludzie godzą się na śmierć no i zakończenie podsumowujące ![]() Generalnie skupiłam się na fragmencie i widzę teraz, że niespecjalnie nazywałam rzeczy po imieniu. Zobaczymy co to będzie
|
|
|
|
|
#4109 | |
|
Zakorzenienie
|
no dokładnie ![]() ale ładnie napisałaś Cytat:
rok temu był opis zosi i telimeny, co bylo uwazane za banal - w tym roku mialo byc cos trudnego, a tez jeden temat opierał się na opisie, w dodatku oba były tylko na podstawie fragmentu. [1=940aaead32a02128bb608a6 b94f04b4806a21ce5_60383a2 a3bc41;19007007]uuu to ja w ogóle nie pisałam o żadnych przykładach z całości utworu , głownie oparłam się na fragmencie. e tam .[/QUOTE]ja tez ale tak chyba trzeba było ![]() chyba ze tak jak mowie - punkty w walorach
|
|
|
|
|
#4110 |
|
Zakorzenienie
|
weź bo Ci palnę.
![]() <siedzę i kwiczę z tego>
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:48.

.
. 2 ostatnie pytania były jakieś nie teges 

damy radę ! i sto pro na maturę kładę !

czy to znaczy, że jeśli ktoś odniósł się do całego utworu, to nie ma za to punktów 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

?