"Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień 2010r. - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-04, 19:52   #451
Asiuulka89
Zakorzenienie

Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
hmmm... Gabryska słucha Seal'a, Alici Keys, Johna Mayer'a itp- nie ma biedna wyjścia No i swojej owieczki do snu
moja tez slucha alicii keys i bardzo jej sie podoba my wogole sluchamy rocka, dance

Cytat:
Napisane przez dusiaka Pokaż wiadomość

Czy skończony m-c to już czas na leżaczek?
mysle ze jak najbardziej

witam nowa mamusie

a ja mam mala choruszke w domku mamy syropek i elki na katarek.. zarazila sie ode mnie bo mnie wzielo w weekend majowy

pozatym ja mam totalnego niejadka darussii oliwia wypija juz 150 ml a ma miesiac a moja co 4 godziny 120 ml a ma 3 miesiace wiec strasznie malo ale wazne ze przybiera wiec jest ok... chwalicie sie pociechami to ia pokaze mojego niejadka
Asiuulka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-04, 19:54   #452
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień

machaj... Twoja Kalina natym filmie to identyczna jak moja michasia.. jak bklixniaczki oczy prawie takie same maja!

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-04, 19:56   #453
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aixa Pokaż wiadomość
I jeszcze muszę się pożalić że moje dziecię nienawidzi się kąpać drze się wtedy w niebogłosy a my z TŻem oboje spoceni przy niej. Próbowaliśmy już chyba wszystkiego... owinięcie pieluszką, cieplejsza woda niż 37stopni C zagadywanie, śpiewanie, smoczek dużo wody w wanience, mało wody w wanience Help!!!
Mój nie płacze, kąpię zawsze rano i zawsze sama, woda 37 stopni, bez pieluszek i bez leżaczka. Płacze w momencie układania na przewijaku, zawijam w pieluchy i się uspokaja.
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-04, 19:59   #454
klaudusk_a
Zakorzenienie

moja mała też nie lubi kąpieli. krzyczy wtedy w niebogłosy

Zapraszam na mój blog
http://kikalifestyle.blogspot.com/
klaudusk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-04, 20:06   #455
Asiuulka89
Zakorzenienie

U nas tak samo w kapieli jest 22 sopnie czasami 23

a moja tez ryba w wodzie wiec nie poradze
Stary 2010-05-04, 20:23   #456
NaTaLaLa
BAN stały

Hej dziewczynki
Ja tez nie dopajam swojej malej...pediatra powiedziala ze nie ma takiej potrzeby, jak zaczna sie upaly to wtedy mozna dac troszke piciu ale nie wlewac w nia.....tyle plynow w ciagu doby moze powodowac rozciagniecie zoladka...i bedzie czesciej glodna bo chcac nie chac takie dopajanie tez zapelnia brzuszek....wiec ja zrezygnowalam poki co.....i mala ma sie calkiem dobrze , je rowniutko co 3 godz i to mi pasuje
A dzis spala od 4 rano do 11 czuje sie jak mlody BOG

Co do melodyjek dla dzieci, moja np lubi polaczenia roznych dzwiekow z seri Baby Einstain...wlaczam jej z youtube i zawsze jak uslyszy dzwiek cymbalkow to sie usmiecha slodko
NaTaLaLa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-04, 20:29   #457
megi-megi
Zakorzenienie

Ja mam takie szybkie pytanie do dziewczyn, których maluszki chorowały na zapalenie płuc, oskrzeli i wszelkie przeziębienia. Czy wtedy dzieci były bardziej/mniej senne, marudziły czy normalny nastrój?
Mój kaszlnął ze 3 razy i słucham jak oddycha, ale coś się boję.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-04, 20:33   #458
Asiuulka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Ja mam takie szybkie pytanie do dziewczyn, których maluszki chorowały na zapalenie płuc, oskrzeli i wszelkie przeziębienia. Czy wtedy dzieci były bardziej/mniej senne, marudziły czy normalny nastrój?
marudzenie zauwazylam, pozatym napewno mniej je (tle ze mamy zawalone zatoki strasznie i pewie dlatego.) tyle co moge pomoc
Stary 2010-05-04, 20:47   #459
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gmyrelka Pokaż wiadomość
Co do USG bioderek to mi powiedziano że trzeba zrobić do 3 miesiąca A po co robi się USG przezciemiączkowe??
USG bioderek robi się 4-6 tydzień . bo jesli coś nie tak to trzeba leczyć jak najszybciej

Cytat:
Napisane przez Claire9 Pokaż wiadomość

Sismuerte, Ania P - dzięki za namiary pediatryczne. Ania, jak ognia unikaj pani Kałandyk. Ponawiam prośbę do warszawianek o namiary na dobrych pediatrów.

!
Dzięki a nie znam pani . Fajni są tez wszystcy panowie w blue city byłam już u kilku tak z przypadku bo mały miał katar czy coś i zapisywałam sie na szybko i zawsze było super nie ważne u kogo byłam

Cytat:
Napisane przez dusiaka Pokaż wiadomość
Ja mam dziś powody do zadowolenia
Poszłyśmy z Olą do lekarza na kontrolę i na wagę. Skończyłyśmy miesiąc, więc chciałam sprawdzić, czy nie głodzę dziecia na cycu. I wyszło tak:
waga urodzeniowa - 3 860
waga w dniu wypisu (7 doba) - 3 560
waga w 14 dniu życia 3 950
dziś - minął miesiąc od urodzenia - 4 430

Wyszło na to, że przez ostatnie dwa tygodnie mała przybrała 480g, co daje 34g dziennie Szkoda, że początki były słabe, dużo spadło w szpitalu, ale to przez tą bilirubinę - dużo spała, nie jadła.

Asiulek - gratuluję przyrostu wagi Werci

Niestety z cyckami ciągle "walczę", chcę zwiększyć laktację, tzn, staram się doić, kiedy tylko mogę. W praktyce jest to możliwe tylko po kąpieli, w nocy już nie wstaję, wolę się wyspać.
Ola po kąpieli śpi od 22ej do 3ej, potem zabieram ją do łóżka i ssie z przerwami do 7 rano. Pół godzinki przerwy i znowu cyc i tak w kółko aż do popołudnia. Dłuższy sen łapie koło 14ej i śpi do ok.17.30. Potem do kąpieli znowu cyc, cyc, cyc
Smoczka - tak jak niektóre Wasze szkraby też nie chce. U lekarza odstawiła szopkę bo przecież przy ubieraniu się też trzeba dać głos.

Jak Wy sobie radzicie w takich sytuacjach, jak uspokajacie rozdarciucha u lekarza, w wózku (nie chciałam jej wyjmować na ulicy bo dziś zimno)?

Uprzejmie donoszę, że obiadów nie gotuję. No chyba, że szybkie dania, np. ziemniaki, jajka sadzone, surówka z marchewki i jabłka. Dziś chłopaki (TŻ i starszy syn) dostali pizzę. No i najlepiej sprawdzają się zapasy z zamrażalnika. Kurczę -co jak się skończą???

aha - mała zaczeła się interesować karuzelką, grzechotką. Próbuje sobie coś tam gruchać, no i uśmiechać się, otwiera szeroko buzię.

Czy skończony m-c to już czas na leżaczek?
he he mała to na ręce i tyle gorzej z małym ostatnio jak zobaczył lekarza przypomniała mu się poprzednia szczepionka . wył cała wizyte i do tego cała wizyte Oli tez przepłakał na kolanach u TZ

Ola chyba ma kolki albo ja nie wiem już wyła mi dziś trzy godziny z przerwami trwajacymi 5min góra .. daje jej ten bobotic i zobaczymy co dalej . i co będzie jutro bo nie wiem czy to tak jednorazowo czy coś się zaczyna dziać .
Szlag by to
Stary 2010-05-04, 21:24   #460
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aixa Pokaż wiadomość
Wiedziałyście o tym, że dzieci o położeniu pośladkowym są bardziej narażone na dysplazję bider??? No i dziewczynki statystycznie mają to częściej niż chłopcy. My usg bioderek robiłyśmy po 6tyg.życia bo takie były zalecenia ortopedy. 80zł poszło na wizytę a trwała co najwyżej 5min.
ja wiedziałam, a u nas wizyta za friko, bo w szpitalu na skierowanie

Śliczna Twoja Lenka

aixa, przede wszystkim przed kąpielą to Wy dwoje się uspokójcie, może włączcie podczas niej jakąś muzykę, może woda jednak za ciepła? a może wkładajcie ją jakoś inaczej, np zaczynając od stópek?
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-04, 21:33   #461
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
ja wiedziałam, a u nas wizyta za friko, bo w szpitalu na skierowanie

Śliczna Twoja Lenka

aixa, przede wszystkim przed kąpielą to Wy dwoje się uspokójcie, może włączcie podczas niej jakąś muzykę, może woda jednak za ciepła? a może wkładajcie ją jakoś inaczej, np zaczynając od stópek?
Ja też wiedziałam bo szymek z tych dupnie ułożonych no i miał na granicy normy te biodra i właśnie ortopeda powiedział że to przez ułożenie posladkowe
Stary 2010-05-04, 21:42   #462
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

JA JUZ NIE MOGE!!!

Na powaznie zaczynam sie martwić !!!
Niby kolki sa w tych samych godzinach czesciej wieczorem niz w dzien a moja mala mialaby je caly czas??
Wyła-dostala leki-przeszlo! Od wczoraj wieczorem spowrotem!! Co jest?
U nas wyglada to tak ze je, bierzemy ja do odbicia, zaczyna sie prezyc i placze uspokaja ja (czasami!) masaz brzuszka i w kapieli pieluszka na brzuszku tez troszke pomaga, czy to kolki? ja juz nie wiem przeciez bylo dobrze, leki i papu dostaje tak samo caly czas wiec KUR o co chodzi?

Udalo mi sie na NFZ zapisac mala a piatek na usg brzuszka
ju sama nie wiem co mam robic.

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

kocham ja nad zycie, nie umiem patrzec jak tak cierpi;( , chyba mam jakis załamkowy kryzys dziś.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-04, 21:57   #463
megi-megi
Zakorzenienie

Asiuulka89 - Twoja Zuzia jest przepiękna Naprawdę mnie rozbroiła. A od kiedy sama trzyma główkę?

Igor śpi, nie świszczy, nie kaszle, nie ma katarku, ale... coś mnie niepokoi - jakiś taki bardziej senny dzisiaj jest (może odsypia bezsenną noc), no i marudny troszkę bardziej - chyba. Bosz ... chyba już wariuję. A niby matka zna najlepiej swoje dziecko
Stary 2010-05-04, 21:59   #464
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
mój jak miał zapalenie płuc a jeszcze o tym nie wiedziałam był strasznie nerwowy, cały czas płakał noc i dzień, i taki cieplejszy był na dotyk, ale gorączki nie miał. Ale ani razu nie kaszlnął. Tylko mu się często ulewało. To niby było odśluzowywanie.
A przy moim pierworodnym co też miał zapalenie płuc to kaszlu nie miał, spokojny był, ale miał taki dziwny kolor skóry, bardziej czerwony, i czasami dyszał.

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-04, 22:01   #465
Darusiaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Asiuulka89 - Twoja Zuzia jest przepiękna Naprawdę mnie rozbroiła. A od kiedy sama trzyma główkę?

Igor śpi, nie świszczy, nie kaszle, nie ma katarku, ale... coś mnie niepokoi - jakiś taki bardziej senny dzisiaj jest (może odsypia bezsenną noc), no i marudny troszkę bardziej - chyba. Bosz ... chyba już wariuję. A niby matka zna najlepiej swoje dziecko
niby;/

ja chyba wcale nie znam
A.Camus
Stary 2010-05-04, 22:02   #466
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
mój jak miał zapalenie płuc a jeszcze o tym nie wiedziałam był strasznie nerwowy, cały czas płakał noc i dzień, i taki cieplejszy był na dotyk, ale gorączki nie miał. Ale ani razu nie kaszlnął. Tylko mu się często ulewało. To niby było odśluzowywanie.
A przy moim pierworodnym co też miał zapalenie płuc to kaszlu nie miał, spokojny był, ale miał taki dziwny kolor skóry, bardziej czerwony, i czasami dyszał.
Dziękuję.
Jednak te jego pokasływanie w dzień mnie niepokoi. Wyczytałam, że jeśli dzieci się bardziej ślinią (a mój ma ten etap) to może to też być z tego, ale te opowieści o niemal bezobjawowych chorobach nieźle mnie ruszyły. Mój taki jakiś bardziej nerwowy jest, marudzi - to mu się nie podoba, tamto też nie - no taki dziwny jest.
Stary 2010-05-04, 22:04   #467
Darusiaaaa
Zakorzenienie

pierwszy opis pasowalby do oliwki mojej, ja chyba joba dostane i pojde do wariatkowa ale moja sie prezy steka placze przy prykaniu wiec to nie to...ehhhhhhhhhhhhhhh, jakiegos dola wewnetrznego mam , a kupilam 3 czapeczki dzisiaj i 3 pary rajstopek.
A.Camus
Stary 2010-05-04, 22:06   #468
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
niby;/

ja chyba wcale nie znam
Wiesz - czasem ktoś z zewnątrz widzi od razu więcej niż my.
Mnie od początku nie pomaga nikt przy małym - ani mama, ani teściowa, ani inna doświadczona matka i jak raz spotkałam się z koleżankami - matkami, to usłyszałam od razu od nich parę bardzo przydatnych wskazówek ( ale niektóre tak wkurzające i absurdalne... ale to już inna sprawa).
Darusiaaa... mam nadzieję, że to wszystko szybko minie malutkiej i że nauczycie się szybciutko siebie na wzajem - czego życzę i sobie i wszystkim.
Stary 2010-05-04, 22:09   #469
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Co do trzęsących się nóżek... moja miała a nawet dalej ma tak samo. W szpitalu trzęsły się jej bardzo ale ona urodziła się wcześniej no i taka malutka. Pytałam tam pani doktor na obchodach i powiedziała, że to układ nerwowy jeszcze nie jest do końca rozwinięty. Potem miałam wrażenie, że jej to przeszlo ale teraz zaobserwowalam czasem to drżenie choć zdecydowanie rzadziej i mniej intensywnie.
dziś byłam w szpitalu na kontroli bilirubiny i spytałam o to. Powiedziałam, że czytalam że to moze być objaw wzmożonego napięcia mięśniowego i że do tego często odchyla do tyłu główkę i cała sie tak wygina. Na co pani doktor powiedziała mi jak zachowują sie dzieci ze wzmożonym napięciem... i ze moja niunia na pewno tego nie ma. Że ciągle mają zaciśnięte pięści, sa sztywne. I ułożyla mi ją na brzuszku i powiedziala, że moja chce pełzać, przekręca głowkę w obie strony, unosi ją, a dziecko z tym napięciem już by się przekręcało na boczek całe sztywne. A drżenie nóżek powiedziała że minie i jest w normie.
Ja jednak dla spokoju wezmę od mojej pani doktor skierowanie do neurologa ale jednak trochę mnie uspokoiła...

A moja Wercia przytyła kilogram przez miesiąc wiec chyba niezły wynik jak na karmienie piersią? Dziś ważyła 3420. Bilirubina tez spada
No to troche mnie uspokoiłaś z tym drżeniem. Mój dłonie ma otwarte, a jak się wkurza to mnie podszczypuje, dlatego co 3 dni ma spiłowywane pilniczkiem pazurki, bo nawet jak cycia ciućka to mnie pod cyckiem podszczypuje, trochę to przypomina kociaka którego jak sie głaszcze to pazurkami drapie i mój prucz drżenia nie ma sztywnienia. Tylko głowę od początku podnosi, i w łóżeczku jak go zostawię na brzuszku to też go znajdę w tym miejscu gdzie się zablokuje, bo np mu noga między szczebelkami utknie. I na to mu wystarczy 5 min. strach takiego gdziekolwiek bez pasów zostawić bo zwieje.

Stary 2010-05-04, 22:10   #470
Darusiaaaa
Zakorzenienie

ja wiem kiedy ona placze na papu, kiedy marudzi bo potrzebuje sie przytulic a kiedy z bolu i najgorsze ze ten bol w 80% przewaza, a juz leki pomagaly i nie kumam czemu nagle przestaly.
A.Camus
Stary 2010-05-04, 22:19   #471
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Tak dzisiaj fotki wstawiacie to ja mojego też. na pierwszej fotce puszcza oczko do panienek z forum , a na ostatnim wymusza cyca

Stary 2010-05-04, 22:42   #472
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
Pop a jak trzymasz mała w wanience? Czy masz stelaz bo ja narzie jeszcze na etapie gabki jestem ale do mycia łowki i tyłeczka i plecków biore ja pod paszki i kolankami sie opiera o dno.
drcronku 30 st. w pomieszczeniu do kapieli to za dużo... u nas czasami jest 22 st. a max było 25 ale tylko 3 razy ... przewaznie 23-24
Ja mam tą włoską wanienkę profilowaną i mała sobie w niej spokojnie leży. Nawet jak była taka maleńka (miała 2 kg) to też bez problemu sama leżała w tej wanience. A plecki i pupkę to ją przewieszam na jednej ręce a druga myję. A gdy jest TZ to on ją podtrzymuje a ja myję.

JA też staram się aby nie było dużej różnicy pomiędzy wodą a powietrzem więc też jest ponad 30 C.

Cytat:
Napisane przez Asiuulka89 Pokaż wiadomość
a ja mam mala choruszke w domku mamy syropek i elki na katarek.. zarazila sie ode mnie bo mnie wzielo w weekend majowy

pozatym ja mam totalnego niejadka darussii oliwia wypija juz 150 ml a ma miesiac a moja co 4 godziny 120 ml a ma 3 miesiace wiec strasznie malo ale wazne ze przybiera wiec jest ok... chwalicie sie pociechami to ia pokaze mojego niejadka
Witaj w klubie. Moja od tygodnia ma katar i kaszelek. Na katar dostałam krople a na kaszel i chrypkę syropek. Codziennie rano i wieczonem czyszczę jej nosek i 3 razy dziennie podaję syropek. Tak jest od zeszłego czwartku ale coś nie przechodzi. Może to jednak alergia na pyłki .

Moja jest jeszcze większym niejadkiem (waga chyba już 5 kg) a je tak około 80-90ml na raz (6 razy dziennie). Dzisiaj rano zjadła 110 ml i to był rekord. A jedno jedzenie trwa około 40 min. I najlepiej jak odkurzacz chodzi bo wtedy ładnie ciągnie. My chodzimy do logopedy włąsnie z tego powodu że mała bardzo słabo ciągnie smoka.

Darusia - a moze faktycznie Twoją mała brzuszek boli ale nie od kolki tylko z przejedzenia. Może jednak jak na nią to za dużo zjada i wypija.
Tylko nie wiem co gorsze dziecka płacz bo chce jeść czy dziecka płacz bo boli go brzuszek. A jak ona przybiera na wadze?

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-04, 22:59   #473
Darusiaaaa
Zakorzenienie

na wadze przybiera ok, pediatra mowi ze jesli jest glodna to jej nie glodzic bo mimo iz sa normy na puszcze inaczej bedzie potrzebowalo zjesc dziecko 3700-3800 a inaczej ponad 4 kg itd.

mozliwe tylko ja nie wiem co robic, chcialabym ja do mleka ograniczyc ale jak sie budzi na picie to co robic??;/ teraz wciagnela 150 mleka a spala 4,5godzinki.
A.Camus
Stary 2010-05-04, 22:59   #474
Ferrou
Zakorzenienie

Cześć Dziewczyny

W końcu mam chwilę wolnego. widzę, że nowe zdjęcia powrzucałyście śliczne te dzieciaczki

Cytat:
Napisane przez sismuerte Pokaż wiadomość
A powiedzcie mi jak to się załatwia to usg bioderek i gdzie i co i jak?? Bo ja już zgłupiałam. Myślałam, że lekarz daje jakieś skierowanie czy coś, ale nam nie dał i myślałam, że to może za wcześnie i przy następnej wizycie?? A tu czytam że jak dziecko ma miesiąc to powinno mieć, a Antek już miesiąc skończył
Dołączam się do pytania. Bo w sumie pierwszy raz o tym tutaj słyszę. Pediatra nic nie mówiła, że coś takiego trzeba robić, jedynie badała tam nóżki czy wszystko ok. Usg robi profilaktycznie czy trzeba mieć jakieś skierowanie? Piszecie, że to do miesiąca, a co będzie jak się tego nie zrobi? Kuba ma prawie 2 miechy, to już za późno?

Cytat:
Napisane przez Kritana Pokaż wiadomość
Witajcie Niecnie śledzę Wasz wątek od 7 mca ciąży, dziś Lena ma już 7 tygodni (ur. 16.03.10 przez cc) i jednak poczułam potrzebę przeobrażenia się z anonimowego "czytacza" w rozmówcę - przyjmiecie mnie...?
Wiele problemów dzielimy z Wami - przede wszystkim brzuszek , nie kolki typowe, ale bolesne gazy, które ją wybudzają non stop i sprawiają, że jest marudna. Przetestowałam większość specyfików, w tym Sab Simplex - zero rezultaów. Teraz próbujemy z nutramigenem (jak Ty to robisz, Darusia, że Ci go tyle Mała wcina...? moja cyrki robi, żeby tylko tego nie jeść...), żeby wykluczyć alergię - na razie też nic, a to już 5-ty dzień z tym paskudztwem. Planuję też wizytę u neurologa (niepokoi mnie parę spraw, w tym prężenie, trzymanie główki jak 3-miesięczniak niemal, gwałtowne ruchy...), jutro mamy USG brzuszka i przezciemiączkowe.
Generalnie jestem z klanu matek-zombi, niedospanych wiecznie, zmartwionych i czekających z wytęsknieniem na jakiś świadomy odzew swego dziecka (nie widzi jakby twarzy ani nawet nie próbuje się uśmiechać - czy Wasze maleństwa już interesują się twarzami, uśmiechają...? Moja póki co uwielbia wgapiać się w półkę nad łóżkiem...
Z góry dziękuję za dopuszczenie do szacownego grona
Witam mój Kubuś też z 16 marca ;D i już wykazuje zainteresowanie otoczeniem. Skupia wzrok na twarzach, czasami zdarza się mu uśmiechnąć, zaczyna coś tam gaworzyć. Też ma jazdy, że wpatruje się w dal - gdzieś na ścianę albo w okno. No i uwielbia oglądać TV, najwidoczniej widzi tam zmieniające się barwy plus odgłosy. Mam nadzieję że tak mu nie zostanie Moim zdaniem nie masz się o co martwić, na pewno już niedługo zobaczysz jej szczery uśmieszek a kolki i wzdęcia to też mamy...

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
JA JUZ NIE MOGE!!!

Na powaznie zaczynam sie martwić !!!
Niby kolki sa w tych samych godzinach czesciej wieczorem niz w dzien a moja mala mialaby je caly czas??
Wyła-dostala leki-przeszlo! Od wczoraj wieczorem spowrotem!! Co jest?
U nas wyglada to tak ze je, bierzemy ja do odbicia, zaczyna sie prezyc i placze uspokaja ja (czasami!) masaz brzuszka i w kapieli pieluszka na brzuszku tez troszke pomaga, czy to kolki? ja juz nie wiem przeciez bylo dobrze, leki i papu dostaje tak samo caly czas wiec KUR o co chodzi?

Udalo mi sie na NFZ zapisac mala a piatek na usg brzuszka
ju sama nie wiem co mam robic.

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

kocham ja nad zycie, nie umiem patrzec jak tak cierpi;( , chyba mam jakis załamkowy kryzys dziś.
Darusia, łączę się z Tobą... Niestety Kubusia też dzisiaj brzuszek bolał... zbudził się po 7 i ryk, krzyk, płacz... pręży się, wije, wypina brzuszek, nie mogłam go uspokoić i tak przez godzinę... jakoś po 8 dopiero mu przeszło ale jeszcze tam marudził. zasnęliśmy na 40min i znowu od nowa jazda... i tak cały dzień... ze zmęczenia padał, chwilę pospał i znowu płacz.. dopiero wieczorem jakoś to wszystko się uspokoiło. jestem psychicznie i fizycznie wykończona. cały dzień miałam go na rękach, trochę mu przechodziło jak był pionowo, ciągłe masaże brzuszka, podkurczanie nóżek...Mimo że bierze leki nic nie przechodzi, już analizowałam co takiego mogłam zjeść że ,może mu zaszkodziło.. a nic takiego ostatnio nie było, pilnuję się. U nas Małemu pomogła ciepła kąpiel, bo po niej się uspokoił, zaczął z nami "gadać", uśmiechać się ehh... Mam nadzieję że chociaż noc będzie spokojniejsza....

coś jeszcze miałam napisać, ale wyleciało mi z głowy.... to te zmęczenie...

Edytowane przez Ferrou
Czas edycji: 2010-05-04 o 23:02
Ferrou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-04, 23:02   #475
MadCat
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez klaudusk_a Pokaż wiadomość
czy ktoras z was składała już wniosek o becikowe?
Ja dzisiaj składałam. Dałam ksero dowodów (mojego i Tża), ksero aktu urodzenia, wniosek o becikowe i zaświadczenie od lekarza. Nie musiałam mieć żadnego papierka, że Tż się nie stara bo taka rubryczka była we wniosku i ją wypełniłam. Wszystko trwało ze 3 minuty. Tż i ja też nie jesteśmy małżeństwem ale to akurat nie ma znaczenia dla MOPSu.

A powiedzcie mi dziewczyny ile czekałyście na ta kasę od momentu złożenia papierów? Bo ciekawa jestem a się nie zapytałam nawet

Cytat:
Czy są dzieci, które po prostu mają gdzieś smoka?
Są. Moje dostała smoczek 3 razy i za każdym popatrzyła na nas jak na idiotów i wypluła go w cholerę.

MadCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-04, 23:13   #476
Darusiaaaa
Zakorzenienie

czyli u kubusia dokladnie to samo co u nas!
my tak mamy od wczoraj przed wieczornym karmieniem chociaz teraz mala zjadla 150 dalam jej lek i na razie usnela.
Boze jakbym chciala zeby to sie skonczylo choc tak jak mowie-az chrapie.

---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ----------

podobno po tych mlekach takich jak nutramigen czy bebilon epti dzieciaczkom chce sie pic bardziej, ale z drugiej strony 150 mleka i miedzy tym jeszcze piciu?
a na opakowaniu herbatki jest npaisane ze dla noworodka 100ml wody lyzeczka herbatki.... pytanie-na dobe czy na karmienie? ja czuje sie jak debil! nie wiem co juz rbic z tymi jej karmieniami i piciem, no moze bardziej z tym piciem.
A.Camus
Stary 2010-05-04, 23:37   #477
Ferrou
Zakorzenienie

Darusia, a próbowałaś ciepłych okładów na brzuszek - termofor, rozgrzana pieluszka tetrowa, suszarka? Może to u Was zadziała...

---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ----------

Cytat:
Napisane przez MadCat Pokaż wiadomość

A powiedzcie mi dziewczyny ile czekałyście na ta kasę od momentu złożenia papierów? Bo ciekawa jestem a się nie zapytałam nawet

u nas w przeciągu tygodnia była kasa na koncie, więc dość szybko. Np moja koleżanka rok temu czekała kilka miesięcy, bo jak to w MOPS'ie twierdzili - nie mają kasy.... więc różnie to bywa.
Stary 2010-05-04, 23:54   #478
Darusiaaaa
Zakorzenienie

u nas nic wlasnie nie pomaga chyba!
chociaz nawet jak teraz placze to nie tak jak plakala, krzyczy ale mozna ja uspokoic, tylko do cholery czemu leki pomagaly i nagle przestaly?
uciekam spac malenstwo tez spi-buźki
A.Camus
Stary 2010-05-05, 00:18   #479
Ferrou
Zakorzenienie

u nas właśnie też te leki przestały działać... nie pomógł ani debridat, ani krople espoticon, wieczorem podaliśmy mu już bobotic, ani koperek (po wypiciu wszystko zwrócił) ... męczył się cały dzień... chyba skonsultuję się jeszcze z innym pediatrą. mam nadzieję, że tym naszym pociechom będzie lepiej.

Ja też uciekam. Dobranoc
Stary 2010-05-05, 03:05   #480
NaTaLaLa
BAN stały

Widze ze nie tylko ja sie meczylam tego 16nastego marca i moja mala ma na forum rowiesnikow witam

Jak ja Wam wspolczuje tych bolacych brzuszkow... ;/ wyobrazam sobie co to musi byc za koszmar...
Darusia moze jak sie budzi na PICIE, chociaz tez moze tylko ci sie wydaje to sprobuj ja uspac jeszcze raz....nie rozbudzaj....oim zdaniem to ona troszke za duzo tych plynow przyjmuje..no ale ze mnie nie lekarz...

Co do ml to moja wciaga 125, a czasami jak spi troszke dluzej po spacerze dorabiam jej 40...ale jeszcze sie nie zdarzylo zeby z tej 40tki zjadla wszystko...

Co do smoka, to moja sie uspokaja...i zazwyczaj zasypia ze smokiem w buzi...a jak wypluje to znak ze spi na amen i mozna z nia robic co sie chce ;P
NaTaLaLa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości