Aparaty ortodontyczne cz. IX - Strona 42 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-04, 21:40   #1231
wiolafrytka
Zadomowienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

Cytat:
Napisane przez n0emi Pokaż wiadomość
Jutro o tej godzinie bede miec zakladany aparat
skad ja to znam . pamietam jak tez tak odliczałam do założenia aparatu

swoją drogą gdzie sie podziała madzia ktora tez niedawno zalozyla
wiolafrytka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-04, 21:46   #1232
zuczek2023
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lola14 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny mam nadzieję że coś mi poradzicie
od jakichś 5 lat noszę aparat ściągany, miałam bardzo krzywe zęby, teraz jest trochę lepiej ale nadal nie jest dobrze. teraz zastanawiam się czy teraz nie założyć aparatu stałego, mam dużo wątpliwości bo słyszałam o wielu przypadkach gdzie po ściągnięciu aparatu działy się różne nieciekawe rzeczy typu 'masowe' psucie się zębów itp. :/ powiedzcie mi jak to jest? nie chcę już dłużej się męczyć ze ściąganym aparatem bo od dawna nie zauważyłam żadnej poprawy a ciągle to mam obtarte dziąsło to jakaś rana itp. ale boję się zakładać stałego aparatu bo co mi z prostych zębów jak zaraz mi się popsują. proszę doradźcie mi coś!
O tym psuciu zębów to pierwszy raz takie coś słyszę. Mi się wydaje że to wierutna bzdura i chyba chodzi o to, że jak się nosi aparat stały to raczej mało kto chodzi do dentysty i oprócz tego, że mogą, ale wcale nie muszą pojawić się nowe dziury to pokazują się takie, które "odsłonił" aparat- ja ostatnio tak miałam- była malutka dziurka, bo zęby przesunęły się względem siebie- dentystka powiedziała, że znając moje zęby to żeby nie aparat to może za 2 lata by się pokazała na "wierzchu". Ale się rozpisałam- jak nigdy hehe. Takie jest tylko moje zdanie.
Stary 2010-05-04, 22:52   #1233
eukaliptus39
Raczkowanie

dziś była wizyta u orto. i jest troche zmian. i od godz. 14 bolą zęby ale widze że już efekty sie robią!
a więc: dół - zamiast dwóch drutów, mam jeden grubszy,do tego od jedynek do 4 metalowe ligatury a na to łańcuszek który ciagnie dość ; /
góra- drut taki średnio gruby, łańcuszek od jedynek do trójek i też ciagnie i zamyka moja szparę która orto zrobiła wczesniej
no ale jak już ściagnęła stare ligatury pyta jakikolor no to mówie że ten co zawsze blady róż, bo jako gumki na pojedyńcze podobały mi się, ale jak po jakimś czasie orto do asystentki, podaj mi łańcuszek to mnie zmroziło! i teraz mam ten róż, jakoś wytrzymam, moze zblednie

ogólnie to czekam do września bo podobno mam miec góre już do wtedy ściagniętą
chyba sie troszke rozpisałam, ale tak jakoś
eukaliptus39 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 07:05   #1234
Sparta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zuczek2023 Pokaż wiadomość
O tym psuciu zębów to pierwszy raz takie coś słyszę. Mi się wydaje że to wierutna bzdura i chyba chodzi o to, że jak się nosi aparat stały to raczej mało kto chodzi do dentysty i oprócz tego, że mogą, ale wcale nie muszą pojawić się nowe dziury to pokazują się takie, które "odsłonił" aparat- ja ostatnio tak miałam- była malutka dziurka, bo zęby przesunęły się względem siebie- dentystka powiedziała, że znając moje zęby to żeby nie aparat to może za 2 lata by się pokazała na "wierzchu". Ale się rozpisałam- jak nigdy hehe. Takie jest tylko moje zdanie.
Dokładnie!!! wiadomo, że jak ktos nie dba o higienę jamy ustnej to mu się coś tam zalęgnie. Ja normalnie myję zęby szczoteczką, płukam płynem do płukania i używam takich szczoteczek do przestrzeni między zębowych. Czasami, chodzę na pisanowanie. A jak się zrobi próchnica to na pewno dentysta coś na to poradzi nie ma rzeczy niemozliwych

Sparta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 09:33   #1235
n0emi
Zakorzenienie

Popijam wlasnie kawke i zaraz bede sie szykowac na zakladanie
Tyle kasy w rece, mam na dzieje, ze nikt mnie nie okradnie
n0emi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 10:10   #1236
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

Cytat:
Popijam wlasnie kawke i zaraz bede sie szykowac na zakladanie
Tyle kasy w rece, mam na dzieje, ze nikt mnie nie okradnie
Zakładasz od razu górę i dół? Zdecydowałaś się na metal? Miałaś w ogóle separatory założone? Sto pytań do... Powodzenia
Stary 2010-05-05, 11:07   #1237
monii15
Raczkowanie

cześć, dziewczyny (chyba są tutaj tylko dziewczyny)
jestem tu pierwszy raz. piszę, bo byłam wczoraj u ortodonty, zostały zrobione mi już wyciski i zdjęcia. muszę jeszcze wykonać zdjęcie pantomograficzne i cefalometryczne, zapłacić zaliczkę, zrobię to w przyszłym tygodniu i aparacik od tego czasu ma być podobno za ok. 3-4 tyg (na 2 łuki).

zastanawiam się tylko, czy może ktoś z Was ma podobny problem do mojego. mam 17 lat i jeszcze 2 mleczne zęby. górny kieł już mi się wyżyna, mleczny zostanie wyrwany, a ząb stały będzie wprowadzony do aparatu. natomiast dolna piątka nie ma zawiązka i zostanie usunięta, a zęby zostaną przesunięte w celu zlikwidowania szpary i korekcji zgryzu. jednak nie o tym do końca mowa. odkąd pamiętam mam dosyć wydatną i długą żuchwę, nigdy nie myślałam o tym przez pryzmat problemów ze zgryzem, czy też problemów ortodontycznych. w pierwszej chwili, gdy doktor mnie zobaczył, powiedział, że konieczny będzie zabieg, w celu zredukowania wielkości żuchwy, jednak kiedy dowiedział się, że nie urośnie mi stała piątka, stwierdził, że poprzez przesunięcie zębów i poszerzenie górnej szczęki uda się to zredukować.

przeglądałam internet i większość osób z wydatną żuchwą ma problem z zachodzeniem dolnych zębów na górne. ja mam prawidłowo, górne zachodzą na dolne. ogólnie moje zęby są w dobrym stanie (z punktu widzenia ortodoncji) poza zbyt wąską górną szczęką (nieproporcjonalna do dolnej-szerszej). zastanawiam się, czy aparat zmieni mi rysy, wygląd twarzy. ogólnie wygląd mojej żuchwy mi nie przeszkadza z przodu, natomiast mój profil już nie jest zbyt ciekawy.

przepraszam za tak długi post. mam nadzieję, że ktoś przeczyta i napisze coś odnośnie mojego problemu.

a, i jeszcze jedno. ortodonta mówił mi coś na temat dodatkowego 'czegoś' do górnego aparatu w celu poszerzenia tej szczęki, jednak nie pamiętam co to było. może ktoś wie?

51kg-50-49-48-47-46-45kg

APARATKA- góra,dół - metal - 29.06.10r.

monii15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 11:45   #1238
betti_888
Wtajemniczenie

penie chodziło mu o taki specjalny aparat co się za jakieś kilka dni lub codziennie rozkręca i poszerza on szczękę

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 14:30   #1239
n0emi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karadisa Pokaż wiadomość
Zakładasz od razu górę i dół? Zdecydowałaś się na metal? Miałaś w ogóle separatory założone? Sto pytań do... Powodzenia
Juz po Dotarlam cala i zdrowa i z cala kasa
Zalozyla mi aparat na dol bez pierscieni. Ale na gorze zalozyla mi dzis separacje. Za tydzien ide na cementowanie pierscieni, a w czerwcu mam miec zakladane gore. Zostane puszczona na gleboka wode, ale sie ciesze, ze bede miec od razu 2 aparaty, bo pojdzie o wiele szybciej
Oczywwiscie zalozylam metal, ale nawet nie zastanawialam sie nad innym bo mnie nie stac. Wydaje mi sie,ze zameczki sa maciupkie i aparat na dole bardzo malo jest widoczny. Na razie tez poki co nie przeszkadza, chociaz probowalam ugryzc kanapke to jedynki odmowily posluszenstwa
Wgl to mam roznie nalozone gumeczki, nie wiem od czego to zalezy, ale smiesznie wyglada. I na klach na zamkach mam takie chaczyczki, czyli to znaczy, ze bede miec wyciagi?? A z reszta zaraz dodam zdjecia, tylko odpoczne i zjem
Stary 2010-05-05, 14:36   #1240
dziula881
Raczkowanie

Hey
Ja juz wczoraj po separacji i powiem Wam że może jestem jakas dziwna ale mnie to naprawde nie boli. Moze jak zacisne mocniej zeby to troszke ale po tym co naczytałam się na forach byłam przygotowana na cos gorszego

Aparat jak dobrze pojdzie juz we wtorek musze jeszcze tylko 2 zabki wyleczyc i do dzieła
dziula881 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 14:48   #1241
lola14
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zuczek2023 Pokaż wiadomość
no tak ale myślałam, że może to te druty mają jakiś zły wpływ na zęby albo coś takiego ale może to też kwestia tego że ktoś ma słabe zęby no ale w takim przypadku to aparatu nie trzeba żeby się popsuły... :P dzięki za odpowiedź
Stary 2010-05-05, 14:53   #1242
dziula881
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lola14 Pokaż wiadomość
no tak ale myślałam, że może to te druty mają jakiś zły wpływ na zęby albo coś takiego ale może to też kwestia tego że ktoś ma słabe zęby no ale w takim przypadku to aparatu nie trzeba żeby się popsuły... :P dzięki za odpowiedź
No tak ale wada zgryzu też może powodować "nadmierne" psucie się zębów dlatego aparat nosi się nie tylko ze względów estetycznych ale też i zdrowotnych
Stary 2010-05-05, 16:02   #1243
n0emi
Zakorzenienie

Prosze dziewczyny jeszcze swieze
Aparat (zwroccie uwage jak roznie sa nalozone gumeczki): https://wizaz.pl/forum/album.php?alb...ictureid=60974
Separatory: https://wizaz.pl/forum/album.php?alb...ictureid=60975
Stary 2010-05-05, 16:13   #1244
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Prosze dziewczyny jeszcze swieze
Aparat (zwroccie uwage jak roznie sa nalozone gumeczki): https://wizaz.pl/forum/album.php?alb...ictureid=60974
Separatory: https://wizaz.pl/forum/album.php?alb...ictureid=60975
widzę, że na dole masz rureczki więc nie będziesz miała już pierścieni na dole
szkoda że na górze nie założy Ci też rureczek.
Stary 2010-05-05, 16:22   #1245
201604190949
Konto usunięte

Dziewczyny, tutaj jest link do tego artykułu o jakiejś Poznańskiej orto.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 16:23   #1246
n0emi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
widzę, że na dole masz rureczki więc nie będziesz miała już pierścieni na dole
szkoda że na górze nie założy Ci też rureczek.
Wiesz co bo orto miala mi rozszerzyc szczeke. Ale sama powiedziala, ze i tak mam juz szeroka, wiec moze zalozy mi luk podniebny po cos tam Jeszcze nie jestem za bardzo obeznana co do czego. No i do tego potrzebne beda wlasnie pierscienie. Ale popatrzylam na wizytowke i bede musiala 3 tyg meczyc sie z separacja;/
A wiesz czy te haczyki na klach sa wlasnie do wyciagow?
Stary 2010-05-05, 16:27   #1247
idontknow13
Raczkowanie

hej. juz tu kiedys pisalam a pisze znowu bo musze sie pochwalic he
jutro mam 1 wizyte u ortodonty
napisałybyście mi co mnie czeka na pierwszej wizycie?
Stary 2010-05-05, 16:32   #1248
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiesz co bo orto miala mi rozszerzyc szczeke. Ale sama powiedziala, ze i tak mam juz szeroka, wiec moze zalozy mi luk podniebny po cos tam Jeszcze nie jestem za bardzo obeznana co do czego. No i do tego potrzebne beda wlasnie pierscienie. Ale popatrzylam na wizytowke i bede musiala 3 tyg meczyc sie z separacja;/
Za te haczyki zahacza się właśnie wyciągi, ale nie znaczy to, że będziesz je nosić na 100%. chyba że orto już Cię o tym poinformowała. zameczek po prostu standardowo ma te haczyki. ja tez takie mam, a nie będę nosiła wyciągow.
Stary 2010-05-05, 16:37   #1249
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:

nie martw się... ja się męczyłam 2 miesiące... ale po jakimś tygodniu uczucie że siedzi Ci coś między zębami znika... tylko uważaj na twarde rzeczy... bo ja jadłam mocno zesmażoną kiełbase i gumki wbiły mi się do połowy w dziąsło i musiałam je wyjąć

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 17:33   #1250
n0emi
Zakorzenienie

betti ja poki co nawet nie czuje, ze mam ta separacje, tylko przez nia nie moge domknac zebow :[ I przez to nie moge gryzc i miele jezorem jedzenie. I tak ma byc 3 tyg.
Ale pewnie jutro dojdzie bol
Stary 2010-05-05, 17:40   #1251
dziula881
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez idontknow13 Pokaż wiadomość
hej. juz tu kiedys pisalam a pisze znowu bo musze sie pochwalic he
jutro mam 1 wizyte u ortodonty
napisałybyście mi co mnie czeka na pierwszej wizycie?

Najprawdopodobniej zdjęcia (pantomogram + cefalogram), wyciski i obejrzenie ząbków. O planie leczenia bedzie zapewne rozmowa po przeanalizowaniu zdjec i wycisków przez orto wiec u mnie sie to odbyło na drugiej wizycie
Stary 2010-05-05, 17:45   #1252
idontknow13
Raczkowanie

aha bardzo dziękuję za odpowiedź
nie mogę się już doczekać ;] he
Stary 2010-05-05, 17:53   #1253
dziula881
Raczkowanie

A słuchajcie co polecacie do jedzenia po wyrwaniu 4 zębów + założeniu 4 separacji?? Ewentualnie tez cos co bedzie mozna jeść przez pierwsze dni z aparatem?? Zaznaczam że na jogurty banany i zupy juz patrzeć nie moge...A tak chodzi za mną kebab.. ale chyba bym go zmiksować musiala ;p
Stary 2010-05-05, 17:55   #1254
Lousie
Raczkowanie

Witajcie Gwiazdeczki
w sobotę zakładam aparat, ale wciąż nie wiem na który się zdecydować...
najlepszą opcją jest Damon, bo jest bezligaturowy, lepsze efekty, krótsze leczenie...
no ALE.. kusi mnie też szafirowy, bo wiadomo, dyskretniejszy i w ogóle
ale z drugiej strony - aparat to nie ozdoba. a zęby mamy na całe życie

dlatego zwracam się do Was moje drogie, poradźcie mi, proszę
słyszałyście o Damonie Clear? we Wrocławiu u żadnego orto go nie widziałam, chociaż moja mówiła, że ma go mieć po wakacjach...
a tyle to ja czekac nie będę
Lousie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 18:08   #1255
kliwia
Zakorzenienie

dziula zupy przecierane mozesz jesc, jajecznice wodnista, zeby nie trzeba bylo gryzc, kaszke na mleki, kleiki, budyn kisiel.

Edytowane przez kliwia
Czas edycji: 2010-05-05 o 18:10
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 18:18   #1256
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lousie Pokaż wiadomość
Witajcie Gwiazdeczki
najlepszą opcją jest Damon, bo jest bezligaturowy, lepsze efekty, krótsze leczenie...

słyszałyście o Damonie Clear? we Wrocławiu u żadnego orto go nie widziałam, chociaż moja mówiła, że ma go mieć po wakacjach...
co do pogrubionego - ja uważam inaczej
Stary 2010-05-05, 18:19   #1257
Lousie
Raczkowanie

super, ale ja proszę o opinię i pomoc w wyborze
damon nie jest kosmetyczny, ale są lepsze efekty.
proszę o pomoc
Stary 2010-05-05, 18:37   #1258
201604190949
Konto usunięte

Z tymi efektami to niestety nikt tego osobiście nie sprawdził. Dlatego niekoniecznie.
Wybierz po prostu ten, który bardziej Ci się podoba z wyglądu
A no i z Damonem omijają Cię zabawy z kolorami gumek.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 18:41   #1259
Lousie
Raczkowanie

akurat nie kreca mnie te gumeczki i nigdy w życiu nie wezmę zwykłego aparatu, oj nie oczywiście nic do niego nie mam, po prostu przerażają mnie te wielkie ligatury
Damon JEST sprawdzony, dużo o nim czytałam.
niskie tarcie i te sprawy.. poza tym moje dwie koleżanki mają Damony i są baaardzo zadowolone, natomiast znam kilka osób, ktore po zwyklym musiało POWTARZAĆ LECZENIE wiem, że to indywidualna sprawa, no ale jednak. a poza tym jak mam to nosić 3 lata to oooj, nie..

no nie chcecie mi poradzić widzę !

Edytowane przez Lousie
Czas edycji: 2010-05-05 o 18:50
Stary 2010-05-05, 18:58   #1260
Twitter
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość

nie martw się... ja się męczyłam 2 miesiące... ale po jakimś tygodniu uczucie że siedzi Ci coś między zębami znika... tylko uważaj na twarde rzeczy... bo ja jadłam mocno zesmażoną kiełbase i gumki wbiły mi się do połowy w dziąsło i musiałam je wyjąć
Żarłoka pokarało
Mi przy twardym jedzeniu (a nawet przy chlebie orkiszowym) wypadają druty z łuku, tzn. teraz już tylko jeden, bo drugi zeżarłam

Cytat:
betti ja poki co nawet nie czuje, ze mam ta separacje, tylko przez nia nie moge domknac zebow :[ I przez to nie moge gryzc i miele jezorem jedzenie. I tak ma byc 3 tyg.
Ale pewnie jutro dojdzie bol
będzie dobrze, a jak będzie boleć, to tłumacz sobie, że się zęby ruszają czyli aparat działa! - od razu mniej boli

Cytat:
Napisane przez dziula881 Pokaż wiadomość
A słuchajcie co polecacie do jedzenia po wyrwaniu 4 zębów + założeniu 4 separacji?? Ewentualnie tez cos co bedzie mozna jeść przez pierwsze dni z aparatem?? Zaznaczam że na jogurty banany i zupy juz patrzeć nie moge...A tak chodzi za mną kebab.. ale chyba bym go zmiksować musiala ;p
Nie rób tego!
Ja po wyrwaniu ósemki jadłam zupki zmiksowane, zmiksowane warzywa a że już miałam dosyć, to zmiksowałam sobie kromkę chleba z kiełbaską i pomidorem...
Teraz nie mogę patrzeć na taką kromeczkę w wersji z twardych składników, bo od zapachu mi się źle robi. Jednak nie wszystko zmiksowane smakuje dobrze. Zupki, jogurty, banany to całkiem dobre żarcie

Mogę podać patent na moje śniadanie codzienne:

jogurt naturalny+banan+płatki owsiane+otręby+ łyżka kakao (można zamiast kakao dodać dżem lub kilka rodzynek, dla urozmaicenia czasem dodaję jeszcze gruby plaster sera białego - zależy jaki smak ma z tego wyjść, ja lubię z gorzkim kakao a TŻ lubi z dżemikiem) i wszystko potraktować blenderem. Mniami i szybko się je (pije właściwie), co rano jest bezcenne

Cytat:
Napisane przez Lousie Pokaż wiadomość
Witajcie Gwiazdeczki

Nie mam na tyle wiedzy żeby powiedzieć czy bezligaturowy jest lepszy od zwykłego, ale na Twoim miejscu zapytałabym ortodonty, bo on będzie miał o wiele więcej informacji na temat Twojego uzębienia. Zapytałabym też orto - w razie gdybyś się zdecydowała na zwykły ligaturowy- czy lepiej zwykły metal czy szafir czy inny materiał. U mnie orto na wejściu powiedział, że lepiej gdybym zdecydowała się na metal, bo metal lepiej się trzyma zęba a szafiry już kilkakrotnie spadały u jego pacjentów. Zależy jakimi silami orto będzie działać na Twoja szczękę. Na moją widocznie potrzeba dużych

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości