|
|
#1231 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
|
|
|
|
#1232 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
|
|
#1233 |
|
Raczkowanie
|
dziś była wizyta u orto. i jest troche zmian. i od godz. 14 bolą zęby ale widze że już efekty sie robią!
a więc: dół - zamiast dwóch drutów, mam jeden grubszy,do tego od jedynek do 4 metalowe ligatury a na to łańcuszek który ciagnie dość ; / góra- drut taki średnio gruby, łańcuszek od jedynek do trójek i też ciagnie i zamyka moja szparę która orto zrobiła wczesniej ![]() no ale jak już ściagnęła stare ligatury pyta jakikolor no to mówie że ten co zawsze blady róż, bo jako gumki na pojedyńcze podobały mi się, ale jak po jakimś czasie orto do asystentki, podaj mi łańcuszek to mnie zmroziło! i teraz mam ten róż, jakoś wytrzymam, moze zblednie ogólnie to czekam do września bo podobno mam miec góre już do wtedy ściagniętą ![]() chyba sie troszke rozpisałam, ale tak jakoś ![]() ![]()
|
|
#1234 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wiadomo, że jak ktos nie dba o higienę jamy ustnej to mu się coś tam zalęgnie. Ja normalnie myję zęby szczoteczką, płukam płynem do płukania i używam takich szczoteczek do przestrzeni między zębowych. Czasami, chodzę na pisanowanie. A jak się zrobi próchnica to na pewno dentysta coś na to poradzi nie ma rzeczy niemozliwych
|
|
#1235 |
|
Zakorzenienie
|
Popijam wlasnie kawke i zaraz bede sie szykowac na zakladanie
![]() Tyle kasy w rece, mam na dzieje, ze nikt mnie nie okradnie
|
|
|
|
#1236 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Powodzenia
|
|
|
#1237 |
|
Raczkowanie
|
cześć, dziewczyny (chyba są tutaj tylko dziewczyny)
![]() jestem tu pierwszy raz. piszę, bo byłam wczoraj u ortodonty, zostały zrobione mi już wyciski i zdjęcia. muszę jeszcze wykonać zdjęcie pantomograficzne i cefalometryczne, zapłacić zaliczkę, zrobię to w przyszłym tygodniu i aparacik od tego czasu ma być podobno za ok. 3-4 tyg (na 2 łuki). zastanawiam się tylko, czy może ktoś z Was ma podobny problem do mojego. mam 17 lat i jeszcze 2 mleczne zęby. górny kieł już mi się wyżyna, mleczny zostanie wyrwany, a ząb stały będzie wprowadzony do aparatu. natomiast dolna piątka nie ma zawiązka i zostanie usunięta, a zęby zostaną przesunięte w celu zlikwidowania szpary i korekcji zgryzu. jednak nie o tym do końca mowa. odkąd pamiętam mam dosyć wydatną i długą żuchwę, nigdy nie myślałam o tym przez pryzmat problemów ze zgryzem, czy też problemów ortodontycznych. w pierwszej chwili, gdy doktor mnie zobaczył, powiedział, że konieczny będzie zabieg, w celu zredukowania wielkości żuchwy, jednak kiedy dowiedział się, że nie urośnie mi stała piątka, stwierdził, że poprzez przesunięcie zębów i poszerzenie górnej szczęki uda się to zredukować. przeglądałam internet i większość osób z wydatną żuchwą ma problem z zachodzeniem dolnych zębów na górne. ja mam prawidłowo, górne zachodzą na dolne. ogólnie moje zęby są w dobrym stanie (z punktu widzenia ortodoncji) poza zbyt wąską górną szczęką (nieproporcjonalna do dolnej-szerszej). zastanawiam się, czy aparat zmieni mi rysy, wygląd twarzy. ogólnie wygląd mojej żuchwy mi nie przeszkadza z przodu, natomiast mój profil już nie jest zbyt ciekawy. przepraszam za tak długi post. mam nadzieję, że ktoś przeczyta i napisze coś odnośnie mojego problemu. ![]() a, i jeszcze jedno. ortodonta mówił mi coś na temat dodatkowego 'czegoś' do górnego aparatu w celu poszerzenia tej szczęki, jednak nie pamiętam co to było. może ktoś wie? |
|
|
|
#1238 |
|
Wtajemniczenie
|
penie chodziło mu o taki specjalny aparat co się za jakieś kilka dni lub codziennie rozkręca i poszerza on szczękę
|
#1239 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dotarlam cala i zdrowa i z cala kasa![]() Zalozyla mi aparat na dol bez pierscieni. Ale na gorze zalozyla mi dzis separacje. Za tydzien ide na cementowanie pierscieni, a w czerwcu mam miec zakladane gore. Zostane puszczona na gleboka wode, ale sie ciesze, ze bede miec od razu 2 aparaty, bo pojdzie o wiele szybciej ![]() Oczywwiscie zalozylam metal, ale nawet nie zastanawialam sie nad innym bo mnie nie stac. Wydaje mi sie,ze zameczki sa maciupkie i aparat na dole bardzo malo jest widoczny. Na razie tez poki co nie przeszkadza, chociaz probowalam ugryzc kanapke to jedynki odmowily posluszenstwa![]() Wgl to mam roznie nalozone gumeczki, nie wiem od czego to zalezy, ale smiesznie wyglada. I na klach na zamkach mam takie chaczyczki, czyli to znaczy, ze bede miec wyciagi?? A z reszta zaraz dodam zdjecia, tylko odpoczne i zjem
|
|
|
|
|
#1240 |
|
Raczkowanie
|
Hey
Ja juz wczoraj po separacji i powiem Wam że może jestem jakas dziwna ale mnie to naprawde nie boli. Moze jak zacisne mocniej zeby to troszke ale po tym co naczytałam się na forach byłam przygotowana na cos gorszego ![]() Aparat jak dobrze pojdzie juz we wtorek musze jeszcze tylko 2 zabki wyleczyc i do dzieła
|
|
|
|
#1241 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#1242 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1243 |
|
Zakorzenienie
|
Prosze dziewczyny jeszcze swieze
![]() Aparat (zwroccie uwage jak roznie sa nalozone gumeczki ): https://wizaz.pl/forum/album.php?alb...ictureid=60974Separatory: https://wizaz.pl/forum/album.php?alb...ictureid=60975 |
|
|
|
#1244 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() szkoda że na górze nie założy Ci też rureczek. |
|
|
|
|
#1245 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, tutaj jest link do tego artykułu o jakiejś Poznańskiej orto.
|
|
|
|
#1246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze nie jestem za bardzo obeznana co do czego. No i do tego potrzebne beda wlasnie pierscienie. Ale popatrzylam na wizytowke i bede musiala 3 tyg meczyc sie z separacja;/A wiesz czy te haczyki na klach sa wlasnie do wyciagow? |
|
|
|
|
#1247 |
|
Raczkowanie
|
hej. juz tu kiedys pisalam
a pisze znowu bo musze sie pochwalic hejutro mam 1 wizyte u ortodonty ![]() napisałybyście mi co mnie czeka na pierwszej wizycie?
|
#1248 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1249 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie martw się... ja się męczyłam 2 miesiące... ale po jakimś tygodniu uczucie że siedzi Ci coś między zębami znika... tylko uważaj na twarde rzeczy... bo ja jadłam mocno zesmażoną kiełbase i gumki wbiły mi się do połowy w dziąsło i musiałam je wyjąć
|
|
#1250 |
|
Zakorzenienie
|
betti ja poki co nawet nie czuje, ze mam ta separacje, tylko przez nia nie moge domknac zebow :[ I przez to nie moge gryzc i miele jezorem jedzenie. I tak ma byc 3 tyg.
![]() Ale pewnie jutro dojdzie bol
|
|
|
|
#1251 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Najprawdopodobniej zdjęcia (pantomogram + cefalogram), wyciski i obejrzenie ząbków. O planie leczenia bedzie zapewne rozmowa po przeanalizowaniu zdjec i wycisków przez orto wiec u mnie sie to odbyło na drugiej wizycie
|
|
|
|
|
#1252 |
|
Raczkowanie
|
aha bardzo dziękuję za odpowiedź
![]() nie mogę się już doczekać ;] he
|
#1253 |
|
Raczkowanie
|
A słuchajcie co polecacie do jedzenia po wyrwaniu 4 zębów + założeniu 4 separacji?? Ewentualnie tez cos co bedzie mozna jeść przez pierwsze dni z aparatem?? Zaznaczam że na jogurty banany i zupy juz patrzeć nie moge...A tak chodzi za mną kebab.. ale chyba bym go zmiksować musiala ;p
|
|
|
|
#1254 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie Gwiazdeczki
![]() w sobotę zakładam aparat, ale wciąż nie wiem na który się zdecydować... najlepszą opcją jest Damon, bo jest bezligaturowy, lepsze efekty, krótsze leczenie... no ALE.. kusi mnie też szafirowy, bo wiadomo, dyskretniejszy i w ogóle ![]() ale z drugiej strony - aparat to nie ozdoba. a zęby mamy na całe życie ![]() dlatego zwracam się do Was moje drogie, poradźcie mi, proszę ![]() słyszałyście o Damonie Clear? we Wrocławiu u żadnego orto go nie widziałam, chociaż moja mówiła, że ma go mieć po wakacjach... a tyle to ja czekac nie będę ![]() |
|
|
|
#1255 |
|
Zakorzenienie
|
dziula zupy przecierane mozesz jesc, jajecznice wodnista, zeby nie trzeba bylo gryzc, kaszke na mleki, kleiki, budyn kisiel.
Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2010-05-05 o 18:10 |
|
|
|
#1256 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1257 |
|
Raczkowanie
|
super, ale ja proszę o opinię i pomoc w wyborze
damon nie jest kosmetyczny, ale są lepsze efekty. proszę o pomoc
|
|
|
|
#1258 |
|
Konto usunięte
|
Z tymi efektami to niestety nikt tego osobiście nie sprawdził. Dlatego niekoniecznie.
Wybierz po prostu ten, który bardziej Ci się podoba z wyglądu A no i z Damonem omijają Cię zabawy z kolorami gumek. |
|
|
|
#1259 |
|
Raczkowanie
|
akurat nie kreca mnie te gumeczki
i nigdy w życiu nie wezmę zwykłego aparatu, oj nie oczywiście nic do niego nie mam, po prostu przerażają mnie te wielkie ligatury![]() Damon JEST sprawdzony, dużo o nim czytałam. niskie tarcie i te sprawy.. poza tym moje dwie koleżanki mają Damony i są baaardzo zadowolone, natomiast znam kilka osób, ktore po zwyklym musiało POWTARZAĆ LECZENIE wiem, że to indywidualna sprawa, no ale jednak. a poza tym jak mam to nosić 3 lata to oooj, nie..no nie chcecie mi poradzić widzę ! Edytowane przez Lousie Czas edycji: 2010-05-05 o 18:50 |
|
|
|
#1260 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi przy twardym jedzeniu (a nawet przy chlebie orkiszowym) wypadają druty z łuku, tzn. teraz już tylko jeden, bo drugi zeżarłam Cytat:
będzie dobrze, a jak będzie boleć, to tłumacz sobie, że się zęby ruszają czyli aparat działa! - od razu mniej boli ![]() ![]() Cytat:
![]() Ja po wyrwaniu ósemki jadłam zupki zmiksowane, zmiksowane warzywa a że już miałam dosyć, to zmiksowałam sobie kromkę chleba z kiełbaską i pomidorem... ![]() Teraz nie mogę patrzeć na taką kromeczkę w wersji z twardych składników, bo od zapachu mi się źle robi. Jednak nie wszystko zmiksowane smakuje dobrze. Zupki, jogurty, banany to całkiem dobre żarcie ![]() Mogę podać patent na moje śniadanie codzienne: jogurt naturalny+banan+płatki owsiane+otręby+ łyżka kakao (można zamiast kakao dodać dżem lub kilka rodzynek, dla urozmaicenia czasem dodaję jeszcze gruby plaster sera białego - zależy jaki smak ma z tego wyjść, ja lubię z gorzkim kakao a TŻ lubi z dżemikiem) i wszystko potraktować blenderem. Mniami i szybko się je (pije właściwie), co rano jest bezcenne ![]() Cytat:
|
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:46.

-50-49-48-47-46-45kg

będzie dobrze, a jak będzie boleć, to tłumacz sobie, że się zęby ruszają czyli aparat działa! - od razu mniej boli