Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.V - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-05, 16:10   #1591
hd2005
Zakorzenienie

Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.V

Cytat:
Napisane przez karolcia228 Pokaż wiadomość
Fajny nio to tylko brakuje ci malenstwa po tej stronie brzucha
niech siedzi po tamtej stronie bardzo miłe miejsce

Mam jeszcze do napisania prace mag. a wiem, że po porodzie to będzie niemożliwe...

hd2005 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 16:10   #1592
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401
Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.V

Ale rodzyneczki ma wiecej pierdół

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=11612773
anuszka1401 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 16:11   #1593
idealnecialo
Zadomowienie

Ale świetnie!
Jak pamietacie wczoraj pisalam maila jakie kolory tych topow sie rozciagaja jak bialy, a wiecie co oni mi odpisali! :

witam
prosze odeslac, mysle ze najlepszym rozwiazaniem jest zwrot pieniedzy za ta bluzke
pozdrawiam

No super. Zajefajnie.. a kurcze np jakby ta fioletowa byla rozciągliwa to bym chetnie ją wzięla, tez by pasowal pod czerwona i rozowa bluzke..
idealnecialo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 16:11   #1594
papeteria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoxa Pokaż wiadomość
hd fajny a tamten udalo sie sprzedac??

papateria dziekuje

wlasnie chodzi mi o takie drobiazgi typu pieluszki tetrowe reczniki z kapturkiem ewentualnie jakies kosmetyki
ja to porównywałam z dwa tygodnie temu i właśnie na takich rzeczach wychodziło u nich najtaniej...może od tego czasu już jakaś konkurencja ma taniej i przesyłke kurierska niezależnie d ilości mają 13 zł też chyba się u nich zaopatrze....

papeteria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 16:12   #1595
idealnecialo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez itakasia Pokaż wiadomość
a do domu chce kupic sobie jakas na ramiaczkach bo bedzie goraco, i taka kobieca zeby sobie humor poprawic, ale zeby latwo sie karmilo, tez mam dwie na oku
http://moda.allegro.pl/item992247820...alu_q90_s.html
http://moda.allegro.pl/item100326390...al_q126_s.html
te dwie ostatnie nono . A przed ostatnia ta brązowa to niezly erotic podoba mi sie
Stary 2010-05-05, 16:14   #1596
papeteria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anuszka1401 Pokaż wiadomość

tak dlatego podkreślam, że porównywałam tylko z tym co potrzebuje

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

żabka mam 105 w brzuchu dwa tygodnie temu było 102

papeteria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 16:14   #1597
kashha
Zadomowienie

Cytat:
kashha mam nadzieje ze chociaz po porodzie zacznie sie poczuwac do placenia ci alimentow a wiesz ze mozesz sie starac o rozne dodatki typu samotnie wychowujaca matka??
Alimenty to akurat pikuś, nie będzie płacił dobrowolnie, to pójdę do sądu.. ale zależałoby mi na konkretnej pomocy przy dziecku, zarówno ze strony jego jak i rodziców, ale chyba nie mam się co łudzić...
A jeśli chodzi o jakąś pomoc finansową, to wiem, że jakieś drobne mi się może będą należeć, ale chyba nic wielkiego.

Poczęcie dziecka to cud, przed którym człowiek milknie, chyli czoła i klęka...:
kashha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 16:19   #1598
idealnecialo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olakola Pokaż wiadomość
Powiem wam, że troszkę miałam inne zdanie o traktowaniu ciężarnych

1. wczoraj pojechałam zmienić opony (mąż miał awarie w pracy i nie mógł), trwało to kurde prawie godzinę, gdzie normalnie robili mi w 15 minutek. Cały czas STAŁAM z moim wielkim brzuchem. Na koniec jak poprosiłam o fakturkę, pan zaprosił mnie do pokoju a tam kurde krzesełka. Jakbym wiedziała, że tam są krzesła to bym od razu wzięła jedno i usiadła. No, ale facetom trzeba wybaczyć, oni myślą inaczej

2. Dzisiaj byłam na badaniu krwi, kolejka kurde długa, rozumiem, że "dziadki" mi miejsca nie ustąpią, ale siedzi babka ok 40tki i się nie ruszy, obok synek - jakieś 5 lat

3. w Carrefour stanęliśmy do kasy "specjalnej" dla kobiet w ciąży i niepełnosprawnych, przed nami gość z piwami, przed nim drugi (też z piwami), przed nim parka nastolatków a przed nimi małżeństwo z pełnym wózkiem. Nikt nie był w ciąży, nikt nie wyglądał na inwalidę.
Jakbym nie była w ciąży, to bym pewnie zrobiła zadymę, ale tak to nie chciałam się denerwować ....

może jestem przewrażliwiona, ale mi naprawdę ciężko się stoi z tym "niepogryzionym arbuzem" w moim brzuchu.
Faceci wogole nie mysla o tych rzeczach..

Ehh te kasy..
Ja wogole mam tak- mowie mezowi ze ide do kasy specjalnej bo mam prawo, a ten sie upiera ze nie. Ze przy innej bedziemy tyle samo stac. Ja sie wkurzam-bo mam prawo, a ten swoje.
Albo mowie stan na miescu dla inwalidow-nie mowie ze jestem inwalidą-ale czytalam w gazecie wlasnie o tych specjalnych miejscach, kasach, ustepowaniu itp i pisalo ze to ze widnieje tylko znaczek z czlowiekiem na wozku to wcale nie oznacza ze tylko dla inwalidow, ale dla uprzywilejowanych, wiec takze kobiet w ciazy. -no ale moj napewno tam nie stanie chocbym miala isc 3 km.
A jeszcze lepiej. Np przy tesco jest miejsce do parkowania dla inwal+ ludzi z dziecmi. - a powiedzmy ze jedziemy bez małej- i mowie zeby tam stanął, bo w koncu mam dziecko w brzuchu, ze nie narodzone to co z tego i tak jest to dziecko nasze a ten sie uparl ze nie stanie! Normlanie walić głową nie wiem o co mu chodzi (i w dodatku moj tata ostatnio przy tesco tez full aut a nie chcial stanac na miejscu dla ludzi z dziećmi.. ja nie wiem?! czy oni uwazaja ze ja nosze wate w brzuchu czy jak? no i musialam sobie isc z konca parkingu.. :/ )

---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

Cytat:
Napisane przez agravka Pokaż wiadomość
a zapomnialam dodac, ze zaplacilam za to 40 zl
zielone slodkosci!
Stary 2010-05-05, 16:20   #1599
lazurowa
Wtajemniczenie

GG do lazurowa

Cytat:
Napisane przez kashha Pokaż wiadomość
Alimenty to akurat pikuś, nie będzie płacił dobrowolnie, to pójdę do sądu.. ale zależałoby mi na konkretnej pomocy przy dziecku, zarówno ze strony jego jak i rodziców, ale chyba nie mam się co łudzić...
A jeśli chodzi o jakąś pomoc finansową, to wiem, że jakieś drobne mi się może będą należeć, ale chyba nic wielkiego.
To wszystko zależy od tego jakie masz dochody. I ile wyjdzie na osobę jak już będziesz z dzieckiem tworzyć osobną rodzinę.
Stary 2010-05-05, 16:20   #1600
farminka
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja też kupowałam u rodzyneczki,bo u niego znalazłam najwięcej rzeczy,których potrzebowałam,a różnica w cenach była nie większa niż 1zł jak analizowałam,więc bardziej mi się opłacało raz dać to 13zł za przesyłkę niż 2 razy zamawiając u dwóch sprzedawców. Tylko rozmiar majtek siatkowych po porodzie mi pomylili... Ale nic z tym nie robiłam,bo to groszowe sprawy i szkoda zachodu.
farminka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 16:21   #1601
hd2005
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez papeteria Pokaż wiadomość
hd super, ze juz wszystko masz...przypomnij ile dałaś za wózek ? fajnie sie prowadzi ? fajnie wygląda a jaki macie fotelik ?
  • wózek Quinny (gondola i spacerówka) używane za 55o zł
  • fotelik maxi cosi pebble ze śpiworkiem NOWY - ok. 700 zł + 130 zł śpiworek
Załącznik 3082949Załącznik 3082950Załącznik 3082951

Wózek mogę prowadzić jedną ręką. Skrętne koło jest super
Oczywiście sprawdzałam tylko na włochatym dywanie w domu

Edytowane przez hd2005
Czas edycji: 2010-05-05 o 16:22
Stary 2010-05-05, 16:23   #1602
hd2005
Zakorzenienie

Cytat:
hd fajny a tamten udalo sie sprzedac??
Tak kupiono za 780 zł + koszt wysyłki

Stary 2010-05-05, 16:24   #1603
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

Cytat:
Napisane przez lazurowa Pokaż wiadomość
To wszystko zależy od tego jakie masz dochody. I ile wyjdzie na osobę jak już będziesz z dzieckiem tworzyć osobną rodzinę.
Moja koleżanka nie ma wcale dochodów, jest na utrzymaniu rodziców, a sąd przyznał jej 200zł

Edytowane przez anuszka1401
Czas edycji: 2010-05-05 o 16:28
Stary 2010-05-05, 16:24   #1604
idealnecialo
Zadomowienie

Cytat:
koszulka dla mnie:
http://moda.allegro.pl/item102250474...obranocka.html
piżamka dla mnie (wolałabym po szpitalu w piżamie chodzić, nie wiem czy po CC pozwalają)
http://moda.allegro.pl/item101144000...obranocka.html
Obie super! Widze ze maja cos pod spodem to nie bedzie widac dekoldu a nie doczytalam gdzie sie cycaki wystawia?
No a w pizamce nie pozwola ci chodzic... a sadze ze w koszuli bedzie ci wygodniej po cc.. nie beda cie spodnie ugniatac...
A oni to wiesz co badanie to tylko koszula do gory itp.. wiec pewnie spodenki odpadaja- przynajmniej u mnie.
Wogole u nas jak sie lezy z brzuszke np na podtrzymaniu, czy przed porodem to tez wszystkie laski w koszulach.. bo tez co rano badanie na stole, wiec majtule sie zostawia w pokoju albo sciaga przed wejsciem w lazience i tylko kiecula do gory...

Ale pizamka i koszula bomba! Musze nad nimi pomyslec
Stary 2010-05-05, 16:26   #1605
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

Cytat:
Napisane przez farminka Pokaż wiadomość
Ja też kupowałam u rodzyneczki,bo u niego znalazłam najwięcej rzeczy,których potrzebowałam,a różnica w cenach była nie większa niż 1zł jak analizowałam,więc bardziej mi się opłacało raz dać to 13zł za przesyłkę niż 2 razy zamawiając u dwóch sprzedawców. Tylko rozmiar majtek siatkowych po porodzie mi pomylili... Ale nic z tym nie robiłam,bo to groszowe sprawy i szkoda zachodu.
Dokładnie Ja mam nadzieję, że mi nie pomylą rozmiaru majtek, bo np. takie S czy M to na jedna nogę mi wejdą Ale masz rację- o takie coś nie warto robić zadymy skoro inne rzeczy ok
Ja póki co- czekam na pakę od nich
Stary 2010-05-05, 16:27   #1606
kashha
Zadomowienie

Cytat:
No mam jednak wrażenie, że mimo wszystko i tak zarabiam za dużo

Poczęcie dziecka to cud, przed którym człowiek milknie, chyli czoła i klęka...:
kashha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 16:28   #1607
lazurowa
Wtajemniczenie

GG do lazurowa

Cytat:
Moja koleżanka nie ma wcale dochodów, jest a utrzymaniu rodziców, a sąd przyznał jej 200zł
Ale alimentów tyle jej przyznał sąd?
Ja mówiłam o świadczeniach z MOPSu dla samotnych matek.
Stary 2010-05-05, 16:28   #1608
vette
Zadomowienie

Wlasnie wrocilam z pracy zjadlam obiad i mam okropna zgage ;/
Juz prawie zapomnialam jak to jest, a tu prosze...wrocila frania

Zauwazylam gdzies w 5 miesiacu, ze stan mojej cera sie polepszyl, to samo z wlosami i paznokciami. Wczesniej bylo bez rewelacji.

karolcia, pilotka, hd, marta, misiulka, anuszka, alguien, wiolek,ania,itakasia dziekuje dziewczyny za gratulacje, ciesze sie jak dziecko
Cytat:
Pierwsze słyszę imię JANA
trzymam kciuki za wizyte!

A to fakt, JANA to malo popularne imie, choc bardzo stare bo staroslowianskie. I wbrew pozorom to nie to samo co Janina choc zdrobnienia juz prawie takie same
Nie chcemy teraz sie zarzekac, ze tak wlasnie damy na imie bo moze sie okazac, ze jak ją juz zobaczymy to wymyslimy zupelnie cos innego.
Poki co jestesmy zakochani w Jance

Lece nadrabiac reszte
vette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 16:30   #1609
idealnecialo
Zadomowienie

Cytat:
przypomniało mi się jak kiedyś stanęliśmy do kasy "Tylko 10 rzeczy", a mięliśmy dokładnie 30 rzeczy (byliśmy w 3) i kobieta za nami zaczęła się awanturować , więc rozdzieliłam zakupy po 10 i zapłaciłam oddzielnie za męża, za syna i za siebie. A babka z tyłu się wściekała...
heh ja ostatnio tez w tesco. Dla uprzywilejowanych zamknieta kasa, do 10 produktow otwarta, a my z moim tata mamy 12. Wiec on stal ze wszystkim, a ja z dwoma kostaki zoltego sera, oczywiscie tez sama placilam za wszystko
Stary 2010-05-05, 16:31   #1610
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

Cytat:
Ale alimentów tyle jej przyznał sąd?
Ja mówiłam o świadczeniach z MOPSu dla samotnych matek.
Aha sorki, nie zrozumiałam. Tak, chodziło mi o alimenty
Stary 2010-05-05, 16:32   #1611
żabka19
Raczkowanie

Cytat:
żabka mam 105 w brzuchu dwa tygodnie temu było 102
To ja Cie ciagle gonie Brzuszek 104 ,a waga 12 tylko jestem 5 dni mlodsza ,ze tak powiem :p

Ktos pytal o rozmiar 56 ja mam dosc malo rzeczy w tym rozmiarze:
- 6 par spodenek (w tym 2 polspiochy)
- 4 body
- 2 kaftaniki
- 5 pajacykow
- 2 czapeczki
- 4 pary skarpetek
Za to na 62 mam bardzo duzo ,w tym chyba z 3 kurteczki sportowe Maly mial strasznie dlugie nozki na USG i moj M. tez urodzil sie wysoki wiec mysle ,ze tyle narazie starczy,najwyzej mojego M. po cos wysle. I mysle o jakims ladnym zestawie na wyjscie ze szpitala. Moze ten z serii zabkowej z H&M ,no jeszcze zobacze.

żabka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 16:33   #1612
idealnecialo
Zadomowienie

Cytat:
Wrzucam ja swojego arbuzka
Dziś 30tc 3 dni
Sliczny!
Az zazdroszcze normalnie tej kreseczki ciązowejj...
Ja juz raz sądzilam ze chyba zaczyna mi sie robic.. ale to jednak chyba tylko żyłka dawala taki cien.. A teraz nadal nic. Ciekawe, heh ze w pierwszej mialam bodajze od 29 tyg.. a teraz nadal nic, moze nie bedzie?
Wogole mam bardzo zylaty brzuch...

Ja juz nie moge wrzucac arbuzów! Bo nie ma TAKICH DUZYCH!
Stary 2010-05-05, 16:34   #1613
farminka
Wtajemniczenie

Cytat:
Dokładnie Ja mam nadzieję, że mi nie pomylą rozmiaru majtek, bo np. takie S czy M to na jedna nogę mi wejdą Ale masz rację- o takie coś nie warto robić zadymy skoro inne rzeczy ok
Ja póki co- czekam na pakę od nich
Mnie paka przyszła bardzo szybko,a wieeelka jaka była,bo zamawiałam też wanienkę Mieli 2 rozmiary do wyboru: 38-40 i 40-44.Wzięłam na wszelki wypadek większe,a oni przysłali mi mniejsze,ale mam nadzieję,że się zmieszczę.Widocznie uznali,że przeceniłam rozmiary swoich czterech literek
Stary 2010-05-05, 16:34   #1614
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

Cytat:
Napisane przez vette Pokaż wiadomość
Wlasnie wrocilam z pracy zjadlam obiad i mam okropna zgage ;/
Juz prawie zapomnialam jak to jest, a tu prosze...wrocila frania

Zauwazylam gdzies w 5 miesiacu, ze stan mojej cera sie polepszyl, to samo z wlosami i paznokciami. Wczesniej bylo bez rewelacji.

karolcia, pilotka, hd, marta, misiulka, anuszka, alguien, wiolek,ania,itakasia dziekuje dziewczyny za gratulacje, ciesze sie jak dziecko

trzymam kciuki za wizyte!

A to fakt, JANA to malo popularne imie, choc bardzo stare bo staroslowianskie. I wbrew pozorom to nie to samo co Janina choc zdrobnienia juz prawie takie same
Nie chcemy teraz sie zarzekac, ze tak wlasnie damy na imie bo moze sie okazac, ze jak ją juz zobaczymy to wymyslimy zupelnie cos innego.
Poki co jestesmy zakochani w Jance
Ty się cieszysz, a ja Ci zazdroszczę Tak bym chciała wiedzieć na 100% jakiej płci jest moje dzieciątko

Dzięki, mam nadzieję, że będzie ok i dowiem się co z tymi wynikami moczu...

Imię jak najbardziej oryginalne
Stary 2010-05-05, 16:35   #1615
Misiulka1
Zadomowienie

GG do Misiulka1

Cytat:

Wrzucam ja swojego arbuzka
Dziś 30tc 3 dni
o rany jaki fajniusi, ale ty śliczna jesteś
serduszkoiz ja już właściwie mm pościel do wózka, a czy wykorzystam to się dopiero okaże

29tc - 1230g
33tc - 1919g
37tc - 2538g
40t3d - 3440g, 54cm

http://www.suwaczki.com/tickers/xnw4pc0z1lc1asm8.png
Misiulka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 16:38   #1616
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

Cytat:
Napisane przez farminka Pokaż wiadomość
Mnie paka przyszła bardzo szybko,a wieeelka jaka była,bo zamawiałam też wanienkę Mieli 2 rozmiary do wyboru: 38-40 i 40-44.Wzięłam na wszelki wypadek większe,a oni przysłali mi mniejsze,ale mam nadzieję,że się zmieszczę.Widocznie uznali,że przeceniłam rozmiary swoich czterech literek
Ja wzięłam majtasy L/XL też liczę, że w tym tygodniu przyjdzie, wczoraj zrobiłam przelew, a w końcu to kurierem więc powinno być

---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ----------

Cytat:
Napisane przez żabka19 Pokaż wiadomość
To ja Cie ciagle gonie Brzuszek 104 ,a waga 12 tylko jestem 5 dni mlodsza ,ze tak powiem :p

Ktos pytal o rozmiar 56 ja mam dosc malo rzeczy w tym rozmiarze:
- 6 par spodenek (w tym 2 polspiochy)
- 4 body
- 2 kaftaniki
- 5 pajacykow
- 2 czapeczki
- 4 pary skarpetek
Za to na 62 mam bardzo duzo ,w tym chyba z 3 kurteczki sportowe Maly mial strasznie dlugie nozki na USG i moj M. tez urodzil sie wysoki wiec mysle ,ze tyle narazie starczy,najwyzej mojego M. po cos wysle. I mysle o jakims ladnym zestawie na wyjscie ze szpitala. Moze ten z serii zabkowej z H&M ,no jeszcze zobacze.
Ja też mam więcej na 62
Stary 2010-05-05, 16:38   #1617
idealnecialo
Zadomowienie

Cytat:
kolejna wizyta 2 czerwa a to juz bedzie 35tc
hmmm ja mam wizyte 21 maja.. czyli 33 i 2d. A ciekawe kiedy potem następna..

Dzis pełne 31 tygodni.. czyli jutro zaczynamy 32.

Juz czekam na sobote, bo będzie 8, czyli zostana 2 miesiace do "terminu" porodu.
A i jeszcze rocznica, 6 lat razem.. Heh męczylam ostatnio meza czy pamieta co bedzie bedzie 8go.. heh i nie wiedzial! Pewnie sie nie domysli. A ze raczej nie przyjedzie wiec albo bedzie sms z zyczeniami ode mnie:
"juz 6 lat sie ze mna męczysz" , albo rozmowa
Stary 2010-05-05, 16:42   #1618
lazurowa
Wtajemniczenie

GG do lazurowa

Cytat:
Napisane przez idealnecialo Pokaż wiadomość
heh ja ostatnio tez w tesco. Dla uprzywilejowanych zamknieta kasa, do 10 produktow otwarta, a my z moim tata mamy 12. Wiec on stal ze wszystkim, a ja z dwoma kostaki zoltego sera, oczywiscie tez sama placilam za wszystko
Jak tesco chcesz płacić w kasie do 10 artykułów to możesz mieć nawet 5 kostek tego samego sera, pięć butelek tego samego napoju. Chodzi o artykuły a nie przedmioty. Wiem, bo zdarzyło mi się kiedyś pracować w tesco... zaraz po maturze.
Stary 2010-05-05, 16:44   #1619
idealnecialo
Zadomowienie

Macie moze namiary jakies na allegro (lub gdzie indziej) na skrzynie takie duze, ogromne platikowe, z krzykrywką (bez dziur). Nie umiem znalezc ani jednej, nie wiem jak wogole to nazwac? Ani pudelka, pudla, kartony, skrzynie, zadne slowa nie pomagaja.. A bym potrzebowala na ubrania. W sklepach sa dosc drogie, a dosc troche bym ich potrzebowala. Narazie nie bede miala półek a niczego innego w garderobie, dopoki mąż nie znajdzie czasu, kasy, kupi material i zrobi (a najpierw musimy jeszcze tez wymyslec co i jak zrobic by jak najwiecej weszlo ubran...).
Ale póki co przeciez nie bede miala ciuchow moich i dzieci (akurat maluchy maja swoje szuflady, wiec bardziej o nasze chodzi) w kartonach papierowych
Stary 2010-05-05, 16:44   #1620
farminka
Wtajemniczenie

idealnecialo też mamy rocznicę w tym tygodniu- siódmego 4 lata razem Ciekawe czy TŻ coś zaaranżuje...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości