|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#931 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Cytat:
---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- a tą dietę można przy karmieniu piersią? Ma może któraś z Was jakąś diete dla kobiet karmiących, taka na zgubienie kg. Bo mi od 2 tyg waga już ani drgnie Myślę że za tydzień zacznę biegać to może waga zacznie spadać, ale już mam nerwa jak gdzieś wychodzę z domu i na du..e spodnie tż, bo w swoje nie wchodzę. A nie chcę sobie kupować dwa rozmiary większych niż mam normalnie, bo mi motywacja do schudnięcie spadnie
|
|
|
#932 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Kruca Bombel .... ale mnie ten Michaszkowy pochłonął
![]() Nie dosyć że do was nie piszę to praktycznie nawet na forum nie zaglądam... jakoś nawet nie ma kiedy ![]() Michał ma dziś 17dni. Na pierwszym spacerze byliśmy 2 dni po wyjściu ze szpitala (i to od razu na 2h) - podobało się Teraz chodzimy codziennie (o ile jest pogoda) . Młody od przeszło tygodnia drze główkę do góry. Potrafi już trzymać naprawdę długo sam w górze, a momentami wygląda nawet że mu to żadnej trudności nie sprawia O_o ... czy to normalne? ... :P Chrzestna TŻ nawet na nas nawrzeszczała i kazała nam mu tą głowę przytrzymywać żeby nie podnosił, bo jest za mało (...) Z innej beczki mam pytanie. Pomijam juz to że mały "głośny" jest i ma humorki. Ale jest coś co mnie niepokoi. Czy wasze maluchy wymiotują? Michał prawie codziennie. Zazwyczaj to nic strasznego, ale wczoraj masakra Tylko go skończyłam karmić, wziełam go na "odbeka" i tak zaczął wymiotowac mleczkiem że mu aż z noska leciało i musiałam go odwrócić i trzymać brzuszkiem w dół tak z niego leciało ... potem było widać że był wystraszony ..... wasze dzieci też tak czasem mają? Dlaczego tak jest?
|
|
|
|
#933 |
|
Zakorzenienie
|
IZUMI WITAJ!!!
Michasiowi slemy obie z michasią mega słodziuchne buziaki!!! Niestety ja ci nie pomogę bo moja tak nie robi ale skoro problem sie powtarza to ja bym poradziła sie lekarza albo połoznej. coś chyba któas pisałą na ten temat ale ja nie pamietam kto i co dokłdnie.
|
|
#934 |
|
Wtajemniczenie
|
Miśko zaraz po kąpieli w załączniku
![]() Uwielbia się kąpać! Nienawidzi wyciągania z wanienki ![]() P.S. Postaram się być bardziej na bieżąco
|
|
|
|
#935 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A w ogóle to Michasia i Michaś są poniekąd podobni do siebie Ładna parka by była
|
|
|
|
|
#936 |
|
Zakorzenienie
|
O a kto to się pojawił czy my znamy tą Panią hihi
proszę nas nie zaniedbywać Nie będę cie straszyć ale moim zdaniem lepiej byłoby skontaktować się z położną lub lekarzem chyba raczej trzeba
|
#937 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Postaram się ![]() Rozmiawiałam z połozną środowiskową na ten temat i niby kazała się nie martwić, ale nie wiem czy powiedziałaby to samo jakby zobaczyła jak on zwymiotował. Dziecko całkiem wiotkie, mleczko ścięte pod dużym ciśnieniem z buzi i noska... na raty... i bardzo dożo - ubranko całe, ja koszulka przemoczona tak że nawet bielizna mokra, łóżko zarzygane, pościel przemoczona ... ehhh. Poradzę się jeszcze pediatry . Szczęście w nieszczęściu jest takie. Że zaraz po Młody strasznie płakał i się okazało że .... jest głodny . Umyłam go, nakarmiłam i był "jak nowy". Jakby się nic nie stało ..... . Ale wie skubaniec jak mamę postraszyć
|
|
|
|
|
#938 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A objawów aż takich nie ma.Ma wysypkę na całym ciele na początku tylko na twarzy taka jakby bezbarwna kaszka, potem zaczęły wyskakiwać czerwone krostki, także na szyi i dekolcie, zamieniało to się w przesuszone czerwone placki, swędzi go bo widzę że stara się drapać. teraz te czerwone krostki ma na całym ciele. Ma problemy z robieniem kupy, męczy się przy niej, pręży, stęka, w najgorszym przypadku płacze, czyli jakieś tam zaparcia ma. (ale mogą to też być wzdęcia czy nagromadzenie gazów) A robi ją codziennie po kilka razy i jak ma te gorsze dni to jest płacz od rana do wieczora z jedzeniem też różnie bywa, ale od jakiegoś czasu płacze.. Z początku myślałam że się nie najada, ale tak nie jest bo normalnie przybiera na wadze, w pewnym momencie karmiłam nawet co godzinę (nadmierne pragnienie ?). Często także łapie się do jedzenia ale zaraz wypuszcza i płacze, krzyczy. Ze snem też różnie... trudno powiedzieć czy ma problemy ze snem, widać zmianę bo np po kąpieli zawsze ładnie zasypiał a teraz mimo zmęczenia ma z tym problemy, w dzień rzadziej śpi. - może to pasować albo i nie do przedawkowania wit D3 dlatego też chciałam zrobić badania. Trochę poszperałam i znalazłam: "Dość prostym i nieobciążającym badaniem jest ocena wydalania wapnia w jednorazowej porcji moczu. Najlepiej, jeśli mocz pobrany jest rano przed jedzeniem, bez zachowania warunków jałowości. Na podstawie wyniku lekarz ocenia, czy mamy do czynienia z hiperkalciurią (wzmożonym wydalaniem wapnia z moczem), co najczęściej jest spowodowane zbyt dużą dawką witaminy D. Kolejnym badaniem jest pobranie krwi, w której oceniane są poziomy wapnia, fosforu i fosfatazy alkalicznej - enzymu świadczącego m. in. o aktywności komórek kościotwórczych. W takiej próbce krwi można również ocenić funkcję wątroby i nerek, jeśli jest podejrzenie schorzenia dotyczącego tych narządów. Jednorazowa ocena moczu i krwi pozwala też na określenie wartości dotyczących wchłaniania fosforanów w nerkach, co wstępnie daje informacje o działalności przytarczyc. W większości przypadków badanie poziomu witaminy D i jej metabolitów nie jest konieczne, ale możliwe, jeśli przyczyna zaburzeń nie jest do końca jasna. Tego typu badania są wykonywane w specjalistycznych poradniach metabolicznych na zlecenie lekarza pierwszego kontaktu." Gmyrelka, u nas wszystko się właśnie od tej kaszki zaczęło ![]() Dzisiaj tej witaminy D nie podaliśmy. Cytat:
Też nie masz zbyt fajnie. Wkurzające jest to, że lekarze tak podchodzą do tych spraw i trzeba wszystko samemu robić. Cytat:
Podobnie u nas to wygląda... do tego ta wysypka. W sumie tych dwóch objawów wczesniej nie traktowałam razem, dopiero po przeczytaniu tego artykułu co dała Minka, zaczęłam je łączyć... Mały bierze Debridat 4x po 1ml i Esputicon 2x po 2 krople. Później Esputicon zmieniliśmy właśnie na bobotic i podaję mu 4x po 8 kropel tak jak na opakowaniu i nadal nie ma poprawy...Debridat bierze już 3 tydzień. Na wysypkę bierze ketotifen jeden raz 2ml. Na razie nie odstawiamy tego, będzie to brał dalej aż nie zrobimy badań. Na usg brzuszka skierowania też nie dała, mimo że prosiłam. Trzeba to załatwić we własnym zakresie. jutro będę szukała czy coś u nas takiego jest. Kurcze, normalnie zabawa w dr House ![]() Cytat:
a lekarza zmieniam. Jutro dzwonię do innej lekarki, tym razem prywatnie, zobaczymy co ona powie. Badania także będę robiła we własnym zakresie, inaczej się nie da, niestety. |
||||
|
|
|
#939 |
|
Zakorzenienie
|
Mój Michaś ma to samo... W wannie mógłby pół godz siedzieć (o ile wody jest tyle, że mu tylko buźka wystaje) ale jak już czuje, że zaraz go wyciągnę to jest krzyk...
|
#940 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z wymiotami to różnie bywa. Dziecko może ulewać, jednak częste duże wymioty mogą wskazywać na jakieś dolegliwości np refluks. A też mógł się zachłysnąć i dlatego aż tak dużo mu się zwróciło. |
|
|
|
|
#941 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
okres co dwa tygodnie współczuję. Ja poszłam na kontrolę po 6tyg. od cc z krwawieniem. Podejrzewałam @ ale pewności nie miałam więc nie czekałam na to aż mi minie i poszłam na kontrolę. Okazało się ,że to krwawienie może by okresem bo w środku czyściutko i wszystko git. Ta wizyta mnie uspokoiła więc radzę też iśc do gin. Nie ma sensu czekac aż minie krwawienie. Ginekolog nie takie cuda widział![]() co do zbędnych kilogramów polecam aerobic i ledwo dałam radę ale kocham czuc to poaerobicowe zmęczenie i ból mięśni
|
|
#942 |
|
Zakorzenienie
|
Nie było mnie od piątu a tu tyle do nadrobienia.
Trola, Drcron - trzymajcie się dziewczyny w tych szpitalach. Trola - jak ja Ci współczuję i współczuję tej obsługi. Jakaś masakra. Asiulek - jak to dobrze że już Twój mały jest z Tobą. Darusia - nareszcie jakieś pozytywne wiadomości od Ciebie. Od razu widać uśmiech na Twojej buzi. Mrowak - ja też chcę się dołączyć ale czytam ze tu już jakieś wyznaczone czasy mineły. A może jeszcze można?? ![]() A ja trochę pojeździłam po Polsce. Zrobiliśmy z małą ponad 1000 kg. Jedno co mogę o niej powiedzieć to to że nie lubi imprez i tłoku ludzi. Byliśmy na komuni i było dość nerwowo mała nie chciała spać więc była marudna i płakała całą imprezę a po imprezie oczywiście spała. A w sobotę ponad 2 godziny jeździłam po łąkach i lasach na quadzie. Było super. Tylko zauważyłam że jestem teraz trochę bardziej ostrożna. Kiedyś potrafiłam skosić drzewo które stało mi na drodze, a teraz niestety omijam. Jestem wykończona. Dobranoc
|
#943 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
daj znać jak sprawdzić poziom wit D, bo może sie przyda. po głowie mi chodzi, że może posiew moczu ![]() a może Kubuś tak płacze, bo go to wszystko swędzi ![]() czytałam, że alergiczna wysypka swędzi, więc dziecko może być niespokojne, a np. trądzik niemowlęcy nie i dziecko nawet nie wie, że ma krostki, tzn. nic nie czuje. ale nie wiem ile w tym prawdy ![]() a Sab siplex mozna na ebayu kupić, może warto spróbować ![]() Gmyrelka z krostkami nic nie rób, obserwuj czy się "przenoszą", albo czerwienią wtedy może to coś oznaczać <jeśli ktoś będzie umiał zdiagnozować> a póki co ciężko stwierdzić. U nas zaczęło się od takich czerwonych na buzi, teraz została taka kaszka na rączkach i nóżkach. Pomimo diety nie schodzi i du... Izumi śliczności ten twój Michaś ![]() a te wymioty to chyba trzeba skonsultować z lekarzem Darusia jak sie dobrze czyta, że Oliwka już nie cierpi Pop doskonale cię rozumiem, mi też wszystko wydaje sie teraz bardziej niebezpieczne. Ja mam irlandzkie prawko (tzn nie do konca, bo tu po testach można już normalnie jeździć ale z kierowcą obok, ja jeżdże z tz, ale on ma takie prawko jak ja, tylko ponad rok) i wcześniej jakoś sie mniej bałam, nawet w ciazy, a teraz jade 50km/h i wydaje mi sie że to zbyt szybko u nas jest odwrotnie, Amelka uwielbia tłumy i hałas, śpi w 5 minut, a jak jest zbyt cicho to marudzi ![]() fasolka promieniejesz normalnie i świetnie pasuje ci Hania w chuście przekonałyście mnie, jak tylko znajde chwile to tez zamawiam ![]() my cały dzien pakowanie, sprzatanie, nawet nie wiedziałam, że tylu rzeczy sie tu dorobiliśmy. za kuriera to sie nie wyplacimy, będzie tego jakies 12 kartonów i pewnie z 200kg teraz to pół biedy ale przeraza mnie rozpakowywanie tego wszystkiego w Polsce, bo taki mix jest w tych pudłach uciekam spac, bo jutro znów do roboty
|
|
#944 |
|
Zakorzenienie
|
helo
Wczoraj byliśmy na pierwszym spacerze godzinkę połaziliśmy pogoda była super słoneczko i ciepeło. Wrociliśmy o 18 Maciuś się obudził pobawiliśmy się potem kąpu kąpu ogólnie nie spał do 21:30 Nocka mineła spokojnie Tak chciałam iść dziś na spacer niestety pogoda nie dopisuje leje
|
#945 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko jak jest spokojna. A jak placze to nie ma na nią mocnych, tylko cyc Boje się dnia dzisiejszego...
|
|
#946 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#947 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:22 ---------- Poprzedni post napisano o 08:20 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#948 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie
Ja przeżyłam w nocy horror Ok 5 kupkę strzelił ale darcie było dalej i nawet cycka nie chciał Miotał się przy nim jak nie wiem Dałam Mu esputicon ale niestety nie pomógł Stąd moja prośba do Darusi ... napisz proszę co na Oliwcię najlepiej zadziałało oprócz SS (skąd ten SS zamówić??) I tak oto wczorajsza noc była super a dzisiejsza tragedia i jak słyszy że mały płacze bo coś go boli to nie umie odpłynąć... kochany Ania p chętnie Cię podrzucę moim teściom czy rodzicom Zresztą Ciebie jak Ciebie - Oleńkę nam zamelduj to i szczepienie będzie ![]() pl_madzia spokojnie kochana. Kobieta karmiące ok 5kg ma na plusie do momentu jak karmi, bo to jest niezbędne do produkowania mleka (oczywiście nie jest to reguła) Wykarmisz dzieciaka i przejdziesz na dietkę choć rozumiem że czujesz dyskomfort. Mamuśki karmiące, pamiętajcie że jeśli się wraca do sportu karmiąc to zaleca się godzinkę po skończeniu intensywnych ćwiczeń odczekać do karmienia ![]() fasolka jaka Ty śliczna i promieniująca z malutką Haneczką Służy Ci macierzyństwo![]() Dziękuję za odpowiedzi w sprawie krostek - będę to bacznie obserwować i w razie czego wybiorę się do lekarza ...
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2010-05-11 o 08:41 |
|
|
|
#949 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#950 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak nie zda egzaminu no to do roczku mija ![]() ---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ---------- Jejka ja za dwie godzinki na szczepienie idę . Normalnie lamka wina na odwagę by się przydała, a tak zostaje tylko meliska
|
|
|
#951 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- ja dzis do lodzi do osrodka wychowawczo resocjalizacyjnego jade - mala po raz 1 na służbie z moja mama zostaje bo tez w pracy do 14
|
|
|
#952 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
IZUMI, ja Ci uprzejmie przypominam, że Twoj Michaś już dawno zajęty! Dawno znaczy 17 dni temuBabki, mail poszedł! PoP, ostatnia szansa zaraz teraz- pisz na mrowak@yahoo.com zazdroszcze quada!-zawsze chcialam, nigdy nie bylo mi dane
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2010-05-11 o 09:06 |
|
|
|
|
#953 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:25 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#954 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a ja nieługo jade do gina
|
|
|
#955 |
|
Zakorzenienie
|
Moja mała tak mi sie znów daje we znaki, ze niestety nie jestem w stanie przeczytać co ustaliłyście. Proszę wiec jeśli jest taka mozliwośc o wiadomośc na pv z danymi do konta i kwotą. Spadam bo mała się wydziera jakby ją rozdzierali
|
#956 |
|
Rozeznanie
|
Witam się pięknie w pochmurny dzień
![]() Nie odzywałam się troszkę, bo u mnie znów rewelacje brzuszkowe. Już sama nie wiem co robić i co o tym myśleć. Zaczęło się od tego, że lekarka kazała wprowadzić do karmienia Nan HA. Więc już od tygodnia mu powoli wprowadzałam, aż w zeszły czwartek na wieczór dostał wysypki na całej buzi. Najpierw myślałam że to od koszuli, bo kołnierzyk mu tak cały czas buźkę ocierał. W piątek wyjerzdzaliśmy i myślałam, że do powrotu mu przejdzie - niestety nie przeszło. Więc w niedziele po powrocie przeszłam na karmienie Bebilonem Pepti (już kiedyś próbowałam, ale on strasznie przy tym niespokojny był i miał kolki). Od wczoraj - czyli od poniedziałku on non stop płacze, z niewielkimi przerwami na 15 min drzemki. I to jak zauważyłam zaczyna po jedzeniu strasznie płakać a dziś to ma strasznie twardy brzuszek do tego Zaznaczę, że cały czas est na infacolu i pije herbatkę koperkową - do tej pory to pomagało. A już myślałam, że się to troszkę unormuje. Nie wiem co robić czy wrócić do tego zwykłego bebilonu, bo po nim było ok tylko co z tą wysypką??
|
#957 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#958 |
|
Zakorzenienie
|
<joanna.kowa....
<czapla778 z tych adresów odbiłam się rykoszetem jak będziecie robić przelew to wpiszcie w tytule wizaz-swój nick bede wiedziala na kogo jeszcze czekac
|
#959 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#960 |
|
Zakorzenienie
|
poszedl adres i kwota
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:19.

Teraz chodzimy codziennie (o ile jest pogoda)
proszę nas nie zaniedbywać
chyba raczej trzeba

leje 
Antoni Stanisław 30.03.2010