![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam drogie wizazanki
![]() ![]() ![]() No ale tu sie zaczyna problem poniewaz nie mam linków( nie pamietam kto był ich autorem) a same przepisy to nie wiem czy nie urazilo by to kogos ![]() Piszcie drogie wizazanki czy chcecie abym umiescila tu wszystkie przepisy i dodawajcie swoje Edytowane przez sniezynkaa Czas edycji: 2006-05-26 o 11:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ciasta Bez Pieczenia
ja wypowiem sie na tym forum po raz pierwszy , bo wczesniej sie nie wypowiadałam na "gotowanie" a wiec nie weim czy dziewczyny sie obraża jak wkleisz ich ciasta bez podpisu , ale mam ogromną prosbe chciałabym dla mamy cos dzis zrobic z okazji jej swieta i bardzo przydałby mi sie najprostszy przepis jaki masz na ciasto bez gotowania. Byłabym bardzo wdzieczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Rozeznanie
|
no to myslę, że fajnym pomysłem będzie tzw "Ptasie mleczko". Ostatnio nawet był podawany przepis w watku o deserach
![]()
"...Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego..." Marek Aureliusz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
"...Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego..." Marek Aureliusz
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
Na ptasie mleczko wpisze ci tu jeszcze raz
Puszka skondensowanego niesłodzonego mleczka 2 galaretki przy rozpuszczaniu galaretki uzycz połowę wody. Jak galaretka zaczyna sie scinac wrzucic do malaksera i dodawac mleczko znalazłam taki przepis podany własnie przez Sniezynke , tylko ja sie nie znam na takich rzeczach , co to malakser(no sory ale naprawde nie wiem) i co znaczy "uzyc połowe wody" i to mleko nie ma byc gotowane tak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
Ja kokosanki robie bez maki:
ubijam bialka na sztywno (!!) dodaje po troszeczku ,ciagle ubijając, cukier puder a potem kokos i kładę łyżeczka na wyłożona papierem do pieczenia blache i piec w 180 stopniach aż się lekko zezłocą. Proporcji nie podałam bo robie na "oko" jeszcze taki przepis znalazłam Nutki-jest z pieczeniem , ale nie wygląda na trudny no i nie jest to ciasto , ale ciasteczka tez mogą byc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Przyczajenie
|
składniki:
duża paczka biszkoptów 1kg bananów 2 żółtka 1 szklanka pukru pudru pół masła i pół margaryny śnieżka 4galaretki wykonanie: biszkopty ułożyć na dnie patalni, następnie położyć masę nr1 [cukier puder żółtka pół masła i pół margaryny bardzo dobrze rozetrzeć, następnie stopniowo dodawać zmiksowane babany(na papkę, nie może być żadnych nawet małych części bananów) następnie stopniowo dodawać bardzo dobrze schłodzoną galarekte pomarańczową(otrzymaną z 1 szklanki wody)] na masę nr.1 położyć masę numer 2 ( ubić śnieżkę następnie dodać galaretke agrestową też oczymaną z 1 szklanki wody, bardzo dobrze ubić) na całość dajemy 2 truskawkowe garaletki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
bez pieczenia polecam
przekładaniec kremowy 3 paczki herbatników,1 paczka krakersów,1 puszka karmelu- jak kto nie ma, musi sobie ugotować z mleka skondensowanego słodzonego,100g orzechów włoskich 500ml śmietany kremówki,2 łyżeczki żelatyny,krem karpatkowy,gorzka czekolada warstwy na blasze bez pieczenia od dołu -herbatniki,krem karpatkowy (najlepiej z papierka, przepis znajdziemy na papierku),krakersy, rozsmarowany ładnie karmel, posypać orzechami, ubita kremówka+ żelatyna rozpuszczona w połowie szklanki wody, czekolada starta na wiórki.wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby herbatniki i krakersy zmiękły.i już. i ciasto bez pieczenia z manna.zawsze wychodzi składniki:5 paczek herbatników,1 l mleka,1 szklanka kaszy manny, kostka margaryny, 2 cukry waniliowe, 4 czubate łyżki kakao, 1 szklanka cukru, wiórki kokosowe, polewa czekoladowa. jak przyrządzić?zagotować w rondlu mleko z margaryną i cukrami. do wrzącego mleka wsypac kaszę mannę, gotowac aż zgęstnieje. kakao rozprowadzić w niewielkiej ilości wody z odrobina cukru, wlad do mleka. polowę herbatnikow ułożyć na dnie blachy, wylać na nie goraca kassze, a na niej ułożyć jeszcze jedną warstwę herbatników. ciasto przycisnać deseczką i odstawić, by przestygło. rozrobić polewę według przepisu. gdy ciasto juz przestygnie, polac je polewą i posypać wiórkami kokosowymi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
to może wkleje tu i mój przepis wczesniej zamieszczany tu na forum
![]() ![]() ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=83587
![]() |
![]() |
#71 |
La Moderatoiure
|
Robiłam ostatnio ciasto bez pieczenia z czekoladą i cholerstwo mi nie wyszło!!!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Witajcie Wizażanki
![]() Jeśli chodzi o lekkie /i nieskomplikowane/ ciasta polecam jeszcze: Sernik bez pieczenia 3 serki homogenizowane waniliowe 4 galaretki /np. 2 czerwone i 2 żółte/ owoce świeże lub z puszek /np. truskawki, gruszki, ananasy lub brzoskwinie/ Rozpuścić jedna galaretke w 1,5 szkl. wody. Ostudzić i połączyć z serkiem. Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki. Tak samo postąpić z drugim i trzecim serkiem. Na trzeciej warstwie ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Gdy masa stężeje serniczek jest gotowy do spożycia. Życzę smacznego! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
Kobitki zdradzcie skad ten skrot TŻ.wiem ze chodzi o chlopaka/faceta/meza ale skad TŻ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#75 |
Zadomowienie
|
Dot.: ciasta bez pieczenia
Ja znów dziś robię moją improwizację
![]()
"Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego się pragnie." Paulo Coelho ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
elasnie zrobilam napoleonke mam nadzieje ze stezeje jak powinna
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#77 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#78 |
Emilia
|
znalazlam taka stronke http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=84
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
Podzielę się swoim ulubionym ciastem,może ciastkiem bez pieczenia- ale i bez nazwy.Nazwijmy go CHRUPIĄCYM.Dostałam przepis kilka lat temu od koleżanki i to "nie z pierwszej ręki" ale co tam!
![]() 1 margaryna lub masło(wczoraj użyłam Kasi,pasuje) 1szkl.cukru(może być niepełna) 3 łyżki miodu 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka w proszku To wszystko gotować na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z kuchenki i wsypać 1opakowanie płatków kukurydzianych,zwykłych śniadaniowych np.corn ...coś tam ... Wymieszać.Wyłożyć na blachę i dokładnie ubić łyżką stołową by ładnie ułożyło się.Najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin.Kroić np. w kwadraty.I chrupać z przyjemnością. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Przyczajenie
|
witam
![]() ![]() ![]() Dziękuję wam za te wszystkie przepisy, niektórych w ogóle nie znałam ale wypróbuję ![]() CO do pytania o to czy w piance (galaretka + mleko skondensowane) powinno być mleko prosto z puszki - tak ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Rozeznanie
|
Ciasteczka migdałowe
10 dag margaryny, 8dag miodu, 1jajko, 8dag mąki, 8dag mielonych migdałów, 1 łyżeczka płatków migdałowych, cukier Formę do ciasta wysmarować tluszczem i wyłożyć pergaminem. Margaryne utrzeć z miodem, dodać jajko, mąkę, mielone migdały i wymieszać. Ciasto wlać do formy i posypać płatkami migdałowymi i wstawić do mikrofalówki na ok.4min. Wyjąć i odstawić na kilka minut, gdy wystygnie, pokroić na małe kawałeczki. Przed podaniem posypać cukrem puderm. Taki przepis znalazłam zrywając kartkę z kalendarza przed chwilą ![]() ![]()
![]() |
#82 |
Przyczajenie
|
witam wszystkim,niedawno do was dołączyłam i mam do was prośbe podajcie mi jakies ciekawe przepisy na ciata bez pieczenia-bo nie mam piekarnika a moj synek jutro ma 2 urodzinki.dzieki z gory
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Ja polecamLodowiec , jest pyszny i ładnie wygląda. Najfajniej jak jest przekrojony, ale nie zdążyłam zrobić takiej fotki
![]() składniki: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 czubata łyzka budyniu waniliowego 1 kostka miękkiego masła 1 galaretka agrestowa Dr. Oetker 1 galaretka truskawkowa ( lub wiśniowa) Dr. Oetker bakalie ( orzechy włoskie i rodzynki) owoce ( według upodobania) ja wzięłam morele z puszki 1 łyżka kakao Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń, tymczasem mleko zagotować i dodać masę do gotującego mleka, cały czas mieszając, chwilę gotować do uzyskania gęstej masy. Następnie odstawić do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając. Masło utrzeć i powoli dodawać zimną masę, miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę podzielić na połowę i do jednej dodać kakao. Orzechy i rodzynki namoczyć na 10 minut we wrzątku, ostudzić i dodac do każdej masy. Do tortownicy włożyć najpierw ciemną masę, potem jasną. Poukładać naokoło tortownicy biszkopty i kilka na środku. Między biszkopty owoce i wstawić do lodówki na około godzinę. Następnie rozrobić galaretkę agrestową w 1/2 litra wody i wystudzoną polewać biszkopty. Wstawić do lodówki do stężenia. Na koniec zalać galaretką truskawkową rozpuszczoną w 1/4 l wody. Całość wstawić do zamrażarki. Na godzinę przed podaniem wyjąć z zamrażarki i przełożyć do lodówki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
![]() BAJADERKA
Składniki: 4 paczki po 100 g herbatników Petit Beure paczka biszkoptów okrągłych (150g) 125 g margaryny 2 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki wody 50 g cukru (można też dodać troszkę cukru waniliowego) 1 słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki 100 g rodzynek 1 zapach rumowy poza tym: polewa czekoladowa i herbatniki do wyłożenia spodu blachy (nie podaję ile dokładnie bo każdy ma blachy różnej wielkości, ale ja kupuję ogólnie 6 paczek herbatników już na całość), wiórki kokosowe Wykonanie: 1. Margarynę rozpuścić w garnku, dodać cukier, wodę, kakao. Wszystko razem wymieszać, rozpuścić, zagotować i przestudzić. 2. Do przestudzonej masy dodać rodzynki, zapach. Biszkopty i herbatniki połamać na średniej wielkości kawałki, dodać do masy razem z powidłami i dokładnie wymieszać. 3. Masę wyłożyć na herbatniki wyłożone na spodzie blachy. Ciasto polać polewą czekoladową (może być rozpuszczona tabliczka czekolady) i posypać wiórkami- jak ktoś nie lubi mogą być płatki migdałowe. 4. Ciasto wstawić do lodówki na 3 h, trzymać w lodówce. Smacznego ![]() Edytowane przez angie84 Czas edycji: 2010-02-01 o 13:29 Powód: błąd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() Mam pyszny przepis na ciasto bez pieczenia. Przede wszystkim jest bardzo proste!! POTRZEBUJEMY: - 2 śmietany 18% duże - 2l mleka 3,2% - margaryna - 2 paczki orzechów włoskich rozdrobnionych - 2 galaretki wg uznania - 4 łyżeczki kakao - 1 szklanka cukru pudru - paczka biszkoptów - brzoskwinie z puszki do przybrania - 2 kieliszki wódki - 6 jajek - tortownica tradycyjnych wymiarów 2 litry mleka wlewamy do garnka, zagotowujemy. Do miseczki wlewamy śmietany i dodajemy do nich 6 jajek,miksujemy razem.Gdy mleko zacznie się gotować, śmietanę zmiksowaną z jajkami wlewamy na mleko, co jakiś czas mieszamy, gotujemy do momentu aż oddzieli nam się ser od serwatki (ok 15 min) na niewielkim ogniu. Wytworzony twaróg odcedzamy. Gdy masa nam wystygnie do całości dodajemy cukier puder i margarynę, miksujemy taką końcówką od miksera z nożykami ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam pytanie. Dlaczego to mleko skondensowane trzeba gotować w puszce żeby uzyskać karmel?
![]() |
#88 | |
La Moderatoiure
|
Cytat:
Możesz zawsze kupić karmel już gotowany. Chyba, że chodzi Ci o to, po co się go gotuje. Ano po to aby zgęstniał i zrobił się karmel, w pierwotnej postaci mleko skondensowane jest płynne, jak go gotujesz to się zagęszcza tworząc karmel. Należy je gotować 2-3 godziny dolewają wody aby puszka była całkiem przykryta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zadomowienie
|
Gotowa masa krówkowa jest super
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- ZAWIJANY BANANOWIEC Składniki: 3 paczki herbatników 4 banany opakowanie wafli 1 galaretka wiśniowa kostka margaryny 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao Przygotowanie: Odłożyć 2 wafle , a resztę wafli i herbatniki zemleć. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki zimnej wody. Margarynę rozpuścić. Połączyć z cukrem,kakao i zmielonymi waflami z herbatnikami. Wlać rozpuszczoną galaretkę i całość wymieszać. Na blacie rozłożyć 2 wafle i na nich rozsmarować gorącą masę. Wzdłuż jednego z krótszych boków umieścić 2 obrane banany. Następnie zwinąć i ułożyć pozostałe 2 banany po czym dokończyć zwijanie rolady. Całość wstawić do lodówki na 2 godziny. Mniam! Mam też zdjęcia, tylko skaner głupieje ![]()
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
TIRAMISU
Składniki:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:39.