ciasta bez pieczenia - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-05-26, 09:23   #61
sniezynkaa
Raczkowanie

GG do sniezynkaa
Question Ciasta Bez Pieczenia

Witam drogie wizazanki Ostatnio przegladając forum znalazłam wiele ciast bez pieczenia Przepisy sa porozmieszczane w roznych postach i kryja sie pod roznymi nazwami wiekszosc z nich mam przekopiowanych do worda i tak sobie myslałam ze fajnie byloby miec je wszystkie zebrane w jednym poscie...
No ale tu sie zaczyna problem poniewaz nie mam linków( nie pamietam kto był ich autorem) a same przepisy to nie wiem czy nie urazilo by to kogos
Piszcie drogie wizazanki czy chcecie abym umiescila tu wszystkie przepisy i dodawajcie swoje

Edytowane przez sniezynkaa
Czas edycji: 2006-05-26 o 11:03
sniezynkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-26, 11:20   #62
patitcz
Zadomowienie

Dot.: Ciasta Bez Pieczenia

ja wypowiem sie na tym forum po raz pierwszy , bo wczesniej sie nie wypowiadałam na "gotowanie" a wiec nie weim czy dziewczyny sie obraża jak wkleisz ich ciasta bez podpisu , ale mam ogromną prosbe chciałabym dla mamy cos dzis zrobic z okazji jej swieta i bardzo przydałby mi sie najprostszy przepis jaki masz na ciasto bez gotowania. Byłabym bardzo wdzieczna
patitcz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-26, 11:25   #63
k_rubia
Rozeznanie

no to myslę, że fajnym pomysłem będzie tzw "Ptasie mleczko". Ostatnio nawet był podawany przepis w watku o deserach
Stary 2006-05-26, 11:35   #64
patitcz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez k_rubia
no to myslę, że fajnym pomysłem będzie tzw "Ptasie mleczko". Ostatnio nawet był podawany przepis w watku o deserach
ok juz szukam
Stary 2006-05-26, 11:37   #65
k_rubia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez patitcz
ok juz szukam
jak nie znajdziesz daj znać,napisze cos od siebie a i może uda nam się jeszcze coś wykombinować
Stary 2006-05-26, 12:08   #66
patitcz
Zadomowienie

Na ptasie mleczko wpisze ci tu jeszcze raz
Puszka skondensowanego niesłodzonego mleczka
2 galaretki
przy rozpuszczaniu galaretki uzycz połowę wody. Jak galaretka zaczyna sie scinac wrzucic do malaksera i dodawac mleczko

znalazłam taki przepis podany własnie przez Sniezynke , tylko ja sie nie znam na takich rzeczach , co to malakser(no sory ale naprawde nie wiem) i co znaczy "uzyc połowe wody" i to mleko nie ma byc gotowane tak?
Stary 2006-05-26, 12:13   #67
patitcz
Zadomowienie

Ja kokosanki robie bez maki:
ubijam bialka na sztywno (!!) dodaje po troszeczku ,ciagle ubijając, cukier puder a potem kokos i kładę łyżeczka na wyłożona papierem do pieczenia blache i piec w 180 stopniach aż się lekko zezłocą.

Proporcji nie podałam bo robie na "oko"

jeszcze taki przepis znalazłam Nutki-jest z pieczeniem , ale nie wygląda na trudny no i nie jest to ciasto , ale ciasteczka tez mogą byc

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-07-03, 00:46   #68
madziazooo
Przyczajenie

składniki:
duża paczka biszkoptów
1kg bananów
2 żółtka
1 szklanka pukru pudru
pół masła i pół margaryny
śnieżka
4galaretki

wykonanie:
biszkopty ułożyć na dnie patalni, następnie położyć masę nr1 [cukier puder żółtka pół masła i pół margaryny bardzo dobrze rozetrzeć, następnie stopniowo dodawać zmiksowane babany(na papkę, nie może być żadnych nawet małych części bananów) następnie stopniowo dodawać bardzo dobrze schłodzoną galarekte pomarańczową(otrzymaną z 1 szklanki wody)]
na masę nr.1 położyć masę numer 2 ( ubić śnieżkę następnie dodać galaretke agrestową też oczymaną z 1 szklanki wody, bardzo dobrze ubić)
na całość dajemy 2 truskawkowe garaletki
madziazooo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-04, 18:13   #69
comilon
Raczkowanie

bez pieczenia polecam
przekładaniec kremowy

3 paczki herbatników,1 paczka krakersów,1 puszka karmelu- jak kto nie ma, musi sobie ugotować z mleka skondensowanego słodzonego,100g orzechów włoskich 500ml śmietany kremówki,2 łyżeczki żelatyny,krem karpatkowy,gorzka czekolada

warstwy na blasze bez pieczenia od dołu -herbatniki,krem karpatkowy (najlepiej z papierka, przepis znajdziemy na papierku),krakersy, rozsmarowany ładnie karmel, posypać orzechami, ubita kremówka+ żelatyna rozpuszczona w połowie szklanki wody, czekolada starta na wiórki.wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby herbatniki i krakersy zmiękły.i już.

i ciasto bez pieczenia z manna.zawsze wychodzi

składniki:5 paczek herbatników,1 l mleka,1 szklanka kaszy manny, kostka margaryny, 2 cukry waniliowe, 4 czubate łyżki kakao, 1 szklanka cukru, wiórki kokosowe, polewa czekoladowa.

jak przyrządzić?zagotować w rondlu mleko z margaryną i cukrami. do wrzącego mleka wsypac kaszę mannę, gotowac aż zgęstnieje. kakao rozprowadzić w niewielkiej ilości wody z odrobina cukru, wlad do mleka. polowę herbatnikow ułożyć na dnie blachy, wylać na nie goraca kassze, a na niej ułożyć jeszcze jedną warstwę herbatników. ciasto przycisnać deseczką i odstawić, by przestygło. rozrobić polewę według przepisu. gdy ciasto juz przestygnie, polac je polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
comilon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-05, 05:40   #70
bluegirl
Zakorzenienie

GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl

to może wkleje tu i mój przepis wczesniej zamieszczany tu na forum pyszny, bez biszkoptów warstwowy, ładnie wygląda i smakuje też świetnie
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=83587

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-05, 10:23   #71
La Monica
La Moderatoiure

Robiłam ostatnio ciasto bez pieczenia z czekoladą i cholerstwo mi nie wyszło!!!! Już długo piekę ciasta itp, i normalnie nie wiem dlaczego, robiłam wszystko tak jak w przepissie i WOGÓLE SIE NIE ZSIADŁO w lodówie Chyba przepis był do d**y A chciałam zrobic je mojemu TŻ Buuu

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-05, 14:25   #72
MAJA1
Raczkowanie

Witajcie Wizażanki

Jeśli chodzi o lekkie /i nieskomplikowane/ ciasta polecam jeszcze:

Sernik bez pieczenia
3 serki homogenizowane waniliowe
4 galaretki /np. 2 czerwone i 2 żółte/
owoce świeże lub z puszek /np. truskawki, gruszki, ananasy lub brzoskwinie/

Rozpuścić jedna galaretke w 1,5 szkl. wody. Ostudzić i połączyć z serkiem. Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki. Tak samo postąpić z drugim i trzecim serkiem. Na trzeciej warstwie ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.
Gdy masa stężeje serniczek jest gotowy do spożycia.
Życzę smacznego!
MAJA1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-05, 17:02   #73
comilon
Raczkowanie

Kobitki zdradzcie skad ten skrot TŻ.wiem ze chodzi o chlopaka/faceta/meza ale skad TŻ?
comilon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-05, 17:33   #74
Hanka20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez comilon
Kobitki zdradzcie skad ten skrot TŻ.wiem ze chodzi o chlopaka/faceta/meza ale skad TŻ?
TŻ - Towarzysz Życia

Nasz Filipek jest z nami od 19.04
Hanka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-08, 09:59   #75
kostka.kr
Zadomowienie

GG do kostka.kr
Dot.: ciasta bez pieczenia

Ja znów dziś robię moją improwizację

kostka.kr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-03, 21:07   #76
smileofangel
Zakorzenienie

elasnie zrobilam napoleonke mam nadzieje ze stezeje jak powinna chyba wloze ja do lodowki jak sie przestudzi trzymajcie kciuki moje pierwsze ciacho bez pieczenia
Stary 2007-08-06, 21:52   #77
0myszka0
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karii86 Pokaż wiadomość
Właśnie znalazłam pełny przepis na Torcik z galaretki Moze się komus przyda

Śmietanowiec z owocami i galaretką

składniki:
3/4 l słodkiej śmietanki 18-proc., 4 opakowania różnych galaretek, 75 dag truskawek lub innych owoców sezonowych, 5 dag rodzynków, pół szklanki cukru, 2 łyżki żelatyny, zapach waniliowy

Sposób przyrządzania:

Trzy galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie (każdą w osobnym pojemniku), schłodzić i wstawić do lodówki. Śmietanę osłodzić, dodać zapach i żelatynę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach ciepłej wody, wymieszać. Rodzynki umyć i osączyć. Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę. Do lekko ścinającej się śmietany dodać galaretki, rodzynki, przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki. Gdy torcik zastygnie, udekorować go owocami, zalać chłodną czwartą galaretką i ponownie wstawić do lodówki.
torcik juz w lodówce. Jutro dam znać jak smakował
Stary 2007-10-14, 09:21   #78
emisia8
Emilia

znalazlam taka stronke http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=84
Stary 2007-11-05, 18:40   #79
sz@
Raczkowanie

Podzielę się swoim ulubionym ciastem,może ciastkiem bez pieczenia- ale i bez nazwy.Nazwijmy go CHRUPIĄCYM.Dostałam przepis kilka lat temu od koleżanki i to "nie z pierwszej ręki" ale co tam!
1 margaryna lub masło(wczoraj użyłam Kasi,pasuje)
1szkl.cukru(może być niepełna)
3 łyżki miodu
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka w proszku
To wszystko gotować na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru.
Zdjąć z kuchenki i wsypać
1opakowanie płatków kukurydzianych,zwykłych śniadaniowych np.corn ...coś tam ...
Wymieszać.Wyłożyć na blachę i dokładnie ubić łyżką stołową by ładnie ułożyło się.Najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin.Kroić np. w
kwadraty.I chrupać z przyjemnością.
sz@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-30, 15:50   #80
linnenn
Przyczajenie

witam może i mój pierwszy post na tym forum ale co tam . Jestem wielką zwolenniczką ciast bez pieczenia ale nie dlatego że leni mi się upiec coś innego (bo i to robię), ale dlatego, że jest to tańsza wersja + i tak mi smakują .

Dziękuję wam za te wszystkie przepisy, niektórych w ogóle nie znałam ale wypróbuję .

CO do pytania o to czy w piance (galaretka + mleko skondensowane) powinno być mleko prosto z puszki - tak miksuje się je z ostygniętą galaretką. Pozdrawiam!
linnenn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-02, 21:48   #81
milkNhoney
Rozeznanie

Ciasteczka migdałowe

10 dag margaryny, 8dag miodu, 1jajko, 8dag mąki, 8dag mielonych migdałów, 1 łyżeczka płatków migdałowych, cukier

Formę do ciasta wysmarować tluszczem i wyłożyć pergaminem. Margaryne utrzeć z miodem, dodać jajko, mąkę, mielone migdały i wymieszać. Ciasto wlać do formy i posypać płatkami migdałowymi i wstawić do mikrofalówki na ok.4min. Wyjąć i odstawić na kilka minut, gdy wystygnie, pokroić na małe kawałeczki. Przed podaniem posypać cukrem puderm.

Taki przepis znalazłam zrywając kartkę z kalendarza przed chwilą Myślę, że nadaje się jako ciacho bez pieczenia i dla wielbicielek migdałów, sama chętnie też wypróbuję prawdopodobnie jutro

Uczę się żyć na nowo. Tym co tu i teraz.

milkNhoney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-15, 09:54   #82
arkola
Przyczajenie

witam wszystkim,niedawno do was dołączyłam i mam do was prośbe podajcie mi jakies ciekawe przepisy na ciata bez pieczenia-bo nie mam piekarnika a moj synek jutro ma 2 urodzinki.dzieki z gory
arkola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 12:10   #83
ZuziaFruzia
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Ja polecamLodowiec , jest pyszny i ładnie wygląda. Najfajniej jak jest przekrojony, ale nie zdążyłam zrobić takiej fotki tu macie przepis:

składniki:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1 czubata łyzka budyniu waniliowego
1 kostka miękkiego masła
1 galaretka agrestowa Dr. Oetker
1 galaretka truskawkowa ( lub wiśniowa) Dr. Oetker
bakalie ( orzechy włoskie i rodzynki)
owoce ( według upodobania) ja wzięłam morele z puszki
1 łyżka kakao

Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń, tymczasem mleko zagotować i dodać masę do gotującego mleka, cały czas mieszając, chwilę gotować do uzyskania gęstej masy. Następnie odstawić do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając. Masło utrzeć i powoli dodawać zimną masę, miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę podzielić na połowę i do jednej dodać kakao. Orzechy i rodzynki namoczyć na 10 minut we wrzątku, ostudzić i dodac do każdej masy. Do tortownicy włożyć najpierw ciemną masę, potem jasną. Poukładać naokoło tortownicy biszkopty i kilka na środku. Między biszkopty owoce i wstawić do lodówki na około godzinę. Następnie rozrobić galaretkę agrestową w 1/2 litra wody i wystudzoną polewać biszkopty. Wstawić do lodówki do stężenia. Na koniec zalać galaretką truskawkową rozpuszczoną w 1/4 l wody. Całość wstawić do zamrażarki. Na godzinę przed podaniem wyjąć z zamrażarki i przełożyć do lodówki.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg foto 109.jpg (15,3 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg foto 115.jpg (16,7 KB, 34 załadowań)
ZuziaFruzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 13:04   #84
angie84
Raczkowanie

Thumbs up Dot.: ciasta bez pieczenia

BAJADERKA

Składniki:
4 paczki po 100 g herbatników Petit Beure
paczka biszkoptów okrągłych (150g)
125 g margaryny
2 łyżki ciemnego kakao
1/2 szklanki wody
50 g cukru (można też dodać troszkę cukru waniliowego)
1 słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki
100 g rodzynek
1 zapach rumowy

poza tym: polewa czekoladowa i herbatniki do wyłożenia spodu blachy (nie podaję ile dokładnie bo każdy ma blachy różnej wielkości, ale ja kupuję ogólnie 6 paczek herbatników już na całość), wiórki kokosowe

Wykonanie:

1. Margarynę rozpuścić w garnku, dodać cukier, wodę, kakao. Wszystko razem wymieszać, rozpuścić, zagotować i przestudzić.
2. Do przestudzonej masy dodać rodzynki, zapach. Biszkopty i herbatniki połamać na średniej wielkości kawałki, dodać do masy razem z powidłami i dokładnie wymieszać.
3. Masę wyłożyć na herbatniki wyłożone na spodzie blachy. Ciasto polać polewą czekoladową (może być rozpuszczona tabliczka czekolady) i posypać wiórkami- jak ktoś nie lubi mogą być płatki migdałowe.
4. Ciasto wstawić do lodówki na 3 h, trzymać w lodówce.

Smacznego

Edytowane przez angie84
Czas edycji: 2010-02-01 o 13:29 Powód: błąd
angie84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-06, 02:09   #85
lu2000
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez patitcz Pokaż wiadomość
Ja kokosanki robie bez maki:
ubijam bialka na sztywno (!!) dodaje po troszeczku ,ciagle ubijając, cukier puder a potem kokos i kładę łyżeczka na wyłożona papierem do pieczenia blache i piec w 180 stopniach aż się lekko zezłocą.

Proporcji nie podałam bo robie na "oko"

jeszcze taki przepis znalazłam Nutki-jest z pieczeniem , ale nie wygląda na trudny no i nie jest to ciasto , ale ciasteczka tez mogą byc
ale mialo byc BEZ PIECZENIA
lu2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-04, 16:05   #86
gosiakk23
Rozeznanie

Witam
Mam pyszny przepis na ciasto bez pieczenia. Przede wszystkim jest bardzo proste!!
POTRZEBUJEMY:
- 2 śmietany 18% duże
- 2l mleka 3,2%
- margaryna
- 2 paczki orzechów włoskich rozdrobnionych
- 2 galaretki wg uznania
- 4 łyżeczki kakao
- 1 szklanka cukru pudru
- paczka biszkoptów
- brzoskwinie z puszki do przybrania
- 2 kieliszki wódki
- 6 jajek
- tortownica tradycyjnych wymiarów

2 litry mleka wlewamy do garnka, zagotowujemy. Do miseczki wlewamy śmietany i dodajemy do nich 6 jajek,miksujemy razem.Gdy mleko zacznie się gotować, śmietanę zmiksowaną z jajkami wlewamy na mleko, co jakiś czas mieszamy, gotujemy do momentu aż oddzieli nam się ser od serwatki (ok 15 min) na niewielkim ogniu. Wytworzony twaróg odcedzamy. Gdy masa nam wystygnie do całości dodajemy cukier puder i margarynę, miksujemy taką końcówką od miksera z nożykami niezbyt długo żeby nie zrobiła się papka . Następnie masę rozdzielamy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 paczki orzechów włoskich rozdrobnionych najlepiej tłuczkiem, a do drugiej kakao (4 łyżeczki). Na dno tortownicy wykładamy biszkopty nasączone wymieszanym sokiem z brzoskwiń z wódką można też dodać parę kropel cytryny nie namaczać ich za bardzo aby nie były zbyt miękkie . Na biszkopty wyłożyć najpierw ciemną masę a potem białą. Wyłożyć tak aby masa ściśle przylegała do ścianek tortownicy. Następnie pokroić brzoskwinie wg uznania na mniejsze kawałki i rozłożyć na całości. Rozrobić galaretki, poczekać aż wystygnie i wlewać ją dopiero na ciasto wówczas gdy zacznie ona już tężeć. Całość włożyć do lodówki po ok 3 godzinach gotowe do spożycia!! Smacznego życzę!!!
gosiakk23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-13, 12:29   #87
czarodziejka18
Raczkowanie

Dziewczyny mam pytanie. Dlaczego to mleko skondensowane trzeba gotować w puszce żeby uzyskać karmel?

Blanka mój Aniołek
czarodziejka18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-31, 11:17   #88
La Monica
La Moderatoiure

Cytat:
Napisane przez czarodziejka18 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie. Dlaczego to mleko skondensowane trzeba gotować w puszce żeby uzyskać karmel?
Jak nie w puszce to gdzieś czytałam o przelewaniu do słoika, zakręcaniu i wtedy gotowaniu albo przelewaniu go garnuszka i gotowaniu (ale to nie sprawdzona przeze mnie metoda i nie wiem czy skuteczna).
Możesz zawsze kupić karmel już gotowany.
Chyba, że chodzi Ci o to, po co się go gotuje. Ano po to aby zgęstniał i zrobił się karmel, w pierwotnej postaci mleko skondensowane jest płynne, jak go gotujesz to się zagęszcza tworząc karmel. Należy je gotować 2-3 godziny dolewają wody aby puszka była całkiem przykryta.

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-06, 10:36   #89
Alejka13
Zadomowienie

Gotowa masa krówkowa jest super Te napoleonki też często robię

---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

ZAWIJANY BANANOWIEC
Składniki:
3 paczki herbatników
4 banany
opakowanie wafli
1 galaretka wiśniowa
kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Odłożyć 2 wafle , a resztę wafli i herbatniki zemleć. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki zimnej wody. Margarynę rozpuścić. Połączyć z cukrem,kakao i zmielonymi waflami z herbatnikami. Wlać rozpuszczoną galaretkę i całość wymieszać. Na blacie rozłożyć 2 wafle i na nich rozsmarować gorącą masę. Wzdłuż jednego z krótszych boków umieścić 2 obrane banany. Następnie zwinąć i ułożyć pozostałe 2 banany po czym dokończyć zwijanie rolady. Całość wstawić do lodówki na 2 godziny.

Mniam! Mam też zdjęcia, tylko skaner głupieje
Alejka13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-06, 10:42   #90
Alejka13
Zadomowienie

TIRAMISU

Składniki:
  • 500 g Mascarpone (włoski kremowy serek)
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g biszkoptów podłużnych
  • 2 szklanki mocnej kawy z ekspresu
  • 50 ml Amaretto (likier migdałowy)
  • 4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
  • albo 2 łyżki kakao i 50 g gorzkiej czekolady
  • Żółtka z cukrem pudrem ucieram mikserem kilka minut (wcześniej myję jajka i oblewam wrzątkiem). Do kremu dodaję po łyżce mascarpone i miksuję, aż dodam cały serek. Zaparzoną i wystudzoną kawę wlewam do miseczki i dolewam likier amaretto. Połowę biszkoptów zanurzam po jednym na moment w kawie i układam w szklanej, prostokątnej formie (robię to bardzo szybko, żeby zbyt nasączone biszkopty nie rozpadły się). Na pierwszą warstwę biszkoptów wykładam równomiernie połowę kremu i na wierzchu posypuję przez siteczko kakao. Teraz znów szybko powtarzam zabawę z biszkoptami błyskawicznie zanurzanymi w kawie i układam z nich drugie piętro, na to daję drugą połowę kremu, posypuję kakao i gotowe ale…. domowe łakomczuchy muszą poczekać bo teraz ten pyszny deser przykrywam folią i władam do lodówki na min. cztery godziny. Jeśli jest potrzebny szybciej, robię go w pucharkach, można też przygotować dzień wcześniej.Tuż przed podaniem, kroję Tiramisu na kwadraty gorącym nożem i posypuję po wierzchu kakao lub startą gorzką czekoladą – wystarczy dla 6 – 8 osób.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg tir.jpg (30,2 KB, 9 załadowań)
Alejka13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości