![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Z Bogiem czy bez? Która droga jest lepsza?
Hej
![]() Czy moze lepiej jest bez Boga? Moze jest łatwiej? A moze kiedys się odwróciłyscie od Boga- bylo wtedy lepiej? Ja ostatnio się odwrócilam od Boga, ale się nawróciłam-wiem, ze Bog daje mi siłę na kolejny dzien i naprawdę jest lepiej ![]() A jak to jest u Was?
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Z Bogiem czy bez? Która droga jest lepsza?
od zawsze i na zawsze....nie wyobrażam sobie by było inaczej...
"...Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego..." Marek Aureliusz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Bez Boga nie miałabym sił na przeżycie kolejnego dnia. Wszystko co mam, dostałam od Niego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Był już taki wątek o tematyce religijnej (wiary i niewiary). Tam już pisałam o moim ateizmie, więc co by się nie powtarzać, moge napisać tylko, że jestem bardzo szczęsliwa będąc ateistką i nie wyobrazam sobie zycia w inny sposób
![]() Pozdrawiam.
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Od dziecinstwa uczono mnie o Bogu, zaprowadzano do kosciola i teraz nie potrafie juz w niedziele nie isc do kosciola, poprostu sama od siebie chce tam isc.
Nie potrafie sluchac jak ktos sie wypowiada o Bogu. Moze to dziwne, ale taka jest. Ale przeciez bez Boga to nas by wogole nie bylo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Łatwiej, na pewno, tak mi się przynajmniej wydaje.Zawsze jest ktoś, gdzieś, kto podobno cię kocha i chce dla ciebie dobrze, a 'przy okazji' życie nie kończy się tutaj, na Ziemii.A ostatnio uświadomiłam sobie, że moje życie to jedno wielkie zwątpienie, ech.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Uważam, że łatwiej jest z Bogiem!! Zawsze jest ktoś kto Ci pomoże, wysłucha, jest przy Tobie. Jestem wychowana w takiej wierze i teraz sobie już nie wyobrażam żeby było inaczej
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Załozyłaś awanturniczy wątek pewnie
![]() Zaraz się tu mogą gromy posypać ![]() A ten wątek, o którym wspomina Lovisa - to się chyba nazywa ''nie wierzę w Boga'' na co w duszy gra. Albo nie, to pewnie nie ten - bo jeszcze jakiś jeden tu był na plotach. ![]() Nie wiem, co jasne, że czy Bóg istnieje czy nie - więc przede wszystkim to nie Bóg jest z nami - tylko nasze przekonanie o jego obecności jest z nami - i ono nam życie ułatwia. Ale bywa, że utrudnia.
![]() |
![]() |
#9 |
Killing me softly
|
Generalnie łatwiej jest żyć, wierząc. Dla osób wierzących, oczywiście. To świadomość, że nie jest się samemu w trudnych chwilach, że można liczyć na wysłuchanie, że zawsze jest nadzieja na coś lepszego.
Tak przynajmniej twierdzą osoby wierzące. Nie do końca to rozumiem, ale ich sprawa. Mi dobrze się żyje bez Boga.
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Jestem wierzaca wiec dla mnie Bog jest najwazniejszy i wiele jemu zawdzieczam, jednak sa ludzie, ktorzy nie wierza w moc Boga i dla nich Bog nie istenieje. Wydaje mi sie, ze nie mozna tak wartosciowac, dla jednych droga z Bogiem bedzie cudowna, inni zas sa ateistami, co nie oznacza, ze ich droga jest "gorsza" od drogi ludzi wierzacych.
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Zważmy zysk i stratę, zakładając, że Bóg jest [...],Nic nie ryzykuje sie wierząc w Boga -jesli jest to tylko urojenie, wszystko skończy sie wraz z chwilą śmierci. jeśli natomiast okaze sie to prawdą -zyskujemy całą stawkę nieśmiertelności... Blaise Pascal
Ponoć... ![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja żyję bez Boga i nie mówię, żeby mi było ciężko. Czuję się dobrze, normlanie..nie mam żadnych problemów. A jak chcę sobie z kimś pogadać i nie ma nikogo w pobliżu to gadam do siebie..z reszta ja często gadam do siebie..ale zawsze tak miałam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Ja wierzę w zło i dobro na ziemi. Nie wiem czy to jest Bóg i Szatan, ale wiem że trzeba się ich bać. Natomiast całkowicie nie uznaje Kościoła. To instytucja gorsza niż urząd skarbowy. mogłabym o tym mówić i pisać godzinami i jeszcze wydać książkę, ale tak ogólnie żyje beż Boga i Kościoła i jest mi dobrze. Po co mam chodzić do kościoła, modlić się i udawać niczym "moher" a potem robić swoje. To jest dla mnie hipokryzja. Po co mam spowiadać się i mówić że obiecuję poprawę jak i tak wiem że się nie poprawię i dobrze mi z tym. Albo się jest katolikiem i spełnia się "warunki" kościoła i dostosowuje się do niego albo się nie jest. Nie umiem tak pół na pół.
![]() |
#14 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Nie podoba mi się pomysł takiego wartościowania - która droga jest lepsza...
Dla jednej osoby "lepsza" będzie droga z Bogiem, dla drugiej bez. Czy to oznacza, ze któraś z tych osób jest gorsza...? Żyję bez Boga i jest mi dobrze. Dla mnie tak właśnie jest łatwiej. Nie potrzebuję wiary w jakąś postać, która mnie wspiera i "prowadzi" przez życie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
zgadzam się z lexie. Poza tym całe życie uważałam że wiara ogranicza naturę człowieka. Świat i tak jest ciężki więz po co jeszcze ograniczać sie i wyrzekać się tego co sprawia nam przyjemność. Ascezą mi tu wieje..
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przyjemność grzeszenia. Bo jeśli całe życie idziesz drogą cnót - a potem okazuje się, że to na nic, bo nie było po co - to - może Ci być bardzo przykro* ![]() ![]() ![]() *Pomijam, że umierasz - i tak rozumując no to już wiedzieć nie możesz, i żałować. Mogę zatem mówić o żalu za pięć 12 ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Generalnie-wierzę w Boga-bo coś jednak musi nad nami być,jednak nie uznaję kościoła,księży.Nie chodzę do kościoła ale modlę się-też nie zawsze tylko wtedy gdy czuję duchową potrzebę.Nie cierpię ludzi którzy jak zaczarowani chodzą do kościoła tylko dlatego "że tak trzeba" albo "co sąsiedzi powiedzą" i wierzą w każde słowo głoszone przez księdza.Nie uznaję czegoś takiego jak dekalog,wszelkie przykazania kościelne.Człowiek który wierzy nie potrzebuje żadnych nakazów.I nie mogę znieść myśli co się dzieje z naszym krajem-mało brakuje żeby stał się państwem kościelnym.
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Nie ma lepszej i gorszej drogi. Dla każdego jest lepsza tak którą idzie -w końcu to ją wybrał.
Myślę,że tym którzy wierzą,jest poniekąd łatwiej,mają stały punkt odniesienia,jakieś "zewnętrzne" nadprzyrodzone wsparcie.Z drugiej strony odkąd przestałam wierzyć stwardniałam,nauczyłam się liczyć na siebie i na bliskie mi osoby,nie szukać czegoś "po niebie" i lżej mi się tak żyje. Z tego wniosek,że punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie powiedziałam, ze któraś z tych osób jest gorsza. Kazdy ma swoje zycie i sam decyduje w co ma wierzyć.
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale - Ty też jesteś w masie ![]() To nie wiara powinna ograniczać życie człowieka. Wiara może bardzo człowieka otwierać na rozwój i doznania. Inna kwestia, że hedonizm, zepsucie moralne, sybarytyzm - tak naprawdę - niszczy człowieka. Wszystko, co dobre - zabija nas. Wiesz dlaczego? Bo nic dobre, wartościowe - nie przychodzi bez trudu. I tego się nie przeskoczy. Mimo tego, że tak chętnie wyciągamy rękę do tego, co nam miłe. To, co dane nam ot tak - mówisz i masz - jest nic nie warte. To jak z amfetaminą - co z tego, że w 1 dzień się wykujesz - po zaliczeniu twoja wiedza będzie zerowa. Żadna. Wszystko wymaga czasu. Także jakośc życia ![]() Gdy długie. Gdy krótkie - warto wtedy szaleć ![]() Nie da się żyć bez kręgosłupa. (Będąc kręgowcem ![]() Moralnego - brzydkie słowo - ale jakiś trzeba mieć. Czy jesteś zatem za tym, aby Twój TZ np zdradzał Cię z kim zechce ilekroś zechce - nie ograniczając go? By Twoi przyjaciele bez drgnięcia powieką okłamywali Cię - bo taką mają wolę - a Ty nie będziesz o to mieć pretensji? To trudne wymagać. Od siebie oczywiście. I skąd Ty wzięłaś ascezę ![]() Święty Augustyn - Boże, uczyń mnie świętym ,ale jeszcze nie teraz ![]() ![]() Klapkami na oczach (w mysleniu) mi tu wieje ![]() BTW - ''ja nie chodzę do Kościoła''. I uwielbiam być zepsuta moralnie ![]() I - zapłaciłam za to ![]() ![]() ![]() I - każdy zapłaci. Nic za darmo.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czemu tylko rozmowa o Bogu - sprowadzać się zawsze musi do kleru. Nie wiem, czy Bogu - ale Jezusowi na pewno nie o taki kościół chodziło ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Nie mieszam moralności z wiarą. To dwie rózne rzeczy. Jeżeli nie wierzę to szukam wzorców moralnych gdzie indziej. Więc nie możesz podawać mi przykładów okłamywania i zdradzania. Jeżeli dzieci nie chodzą na religię w szkole to chodzą na etykę. Czy Twoja wypowiedź ma oznaczać że wszyscy którzy nie wierzą to kłamcy, recydywiści i impertynenci? Nie, bo można nie wierzyć i być chodzącym dobrem.
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
A czemu rozmowy sprowadzają się do kleru? Bo niestety taka jest mentalność Polaków, że to co powie ksiądz to jest święte. A ksieża niestety wykorzystują to.
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja usłyszałam kiedyś od paulina na Jasnej Górze, że nie mogę być taka niedorozwinięta. Upasionego i wylewającego się ze swojego konfesjonału. (Pewnie w ramach akcji - ''obżarstwo - 1 z 7''). ![]() Szczerze? A ch*j mu w krzyż. Za co usłyszałam? Za to, ze powiedziałam, że do Kościoła nie chadzam. To był mój największy ![]() ![]() ![]() Zresztą - usłyszałam też nie mało innych rzeczy, choć już nie do mnie bezpośrednio (byłam świadkiem kilku bardzo interesujących zajść) - od tych świętych ludzi np, którzy pewnie nie śpią dziś od 4 rano szykując się na przyjazd o 17 ich ![]() Ale - to nie oni mnie interesują. Mowa o Bogu - nie o procedurach koniecznych ![]() ![]() Wszyscy znamy modlitwę polaka, i rację mojszą i twojszą. I najmojszą. Myslący wszyscy. Niemyślący się dla mnie nie liczą. Generalizujesz. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisałam Ci, że przeoczyłam powyższego (Twojego) posta. Natomiast ten - który u Ciebie zacytowałam - uznałam za bardzo płytki - i tyle. Bo piszesz: wiara. Piszesz wiara - myslisz - powierzchowny klerykalizm. Czemu zatem jesteś człowiekiem dobrym? Po co? Zło jest wg mnie duzo przyemniejsze od dobra. I ja nie sprowadzam zła do kopania staruszków i wypruwaniu flaków. I ja nie mówię o wierze w Boga. Szukanie wzorców, lepszej moralności - to już jest wiara. W pewną - nie nazwaną choćby ideę. Trafiłaś na wiejskiego ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
ale w Polsce właśnie kościół się bardziej liczy niż sam Bóg. I dla ludzi najważniejsze są te procedury zbawienne. A ja tak samo generelizuję tak jak telewizja generalizuje ludzi wierzących. 90%wierzy alew trzeba napierniczac od rana do nocy o tym. Tak to już jest
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:13.