|
|
#3451 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: czy ktoś szuka pracy?
Ariena to zależy dlaczego cię wywalili. Jeżeli nie z twojej winy i odeszłaś pozostając ze wszystkimi w zgodzie to ślij. Masz bardzo duże szanse.
A Francuzem się nie przejmuj. Byłaś, zobaczyłaś i nie będziesz żałowała. Tylko następnym razem tak intensywnie nie analizuj rozmów jadąc samochodem. ---------- Dopisano o 19:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- A co to za firma? Chodzi mi o profil działalności, bo wyczytałam gdzieś, że robisz egzamin na doradcę podatkowego. Coś w ten deseń?
|
|
#3452 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Cytat:
|
|
|
#3453 |
|
Zadomowienie
|
Agulkaa skoro mieli twoje cv to doskonale wiedzą, że nie masz doświadczenia. Nie ma co tego ukrywać ani się wstydzić. Uważam, że przekonało ich u ciebie co innego, co przeważyło na tym, że postanowili cię bliżej poznać. Być może to zakres posiadanej przez ciebie wiedzy. Doświadczenie owszem jest ważne, ale pozostaje ci jedynie przekonać ich, iż posiadana wiedza pozwoli ci na intensywne, szybkie i jednocześnie efektowne przyswajanie praktycznych umiejętności. Musisz ich przekonać, że jesteś gotowa stawić czoła danym obowiązkom i że na pewno nie będą żałowali jeżeli to ciebie zatrudnią. Część firm stawia na pierwszym miejscu doświadczenie, część posiadaną wiedzę biorąc pod uwagę ewentualne praktyczne przyuczenie nowego pracownika.
Podkreślaj, że masz szansę realizować się zawodowo w tej pracy i byłaby ona spełnieniem twoich ambicji zawodowych.... Musisz ich przekonać, że brak doświadczenia w twoim przypadku nie jest przeszkodą.
|
|
#3454 | |
|
Zakorzenienie
|
A może wpierw Cię przeszkoli jakaś księgowa, może potrzebują osoby takiej by mniej jej płacić, bo wiadomo że księgowe z doświadczeniem dużo zarabiają. Tak jak mówiła gorzka prawda zapewne czytali CV i wiedzą że nie masz doświadczenia.
Wiecie, mnie wywalili bo niby się nie nadawałam-dlaczego? Tego nie wiem, mój przełożony może nie umiał ze mną ze mną rozmawiać. Cokolwiek się pytałam (a miałam prawo nie wiedzieć) to robił miny jakbym spadła z księżyca, a przecież miał mnie szkolić. Już to nieraz pisałam, że chyba wolał faceta zamiast kobiety, zresztą z tego co zauważyłam to nie dogadywał się za bardzo z kobietami w firmie. Nic nie nawaliłam i nie było żadnego powodu z mojej winy żeby mnie wywalił. A na koniec napisał mi bardzo dobre referencje. Także wyślę CV, jak sobie zadzwonią do mojego szefa to już nie mam na to wpływu co im powie. ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ---------- Cytat:
Jak tam byłam na stażu to on ciągle był na jakieś diecie ![]() Ta dieta ma to do siebie, że jak się 'zgrzeszy" jeden raz czyli zje się produkt zabroniony to już jest się na straconej pozycji. ![]() Także ja się pilnuję, mojemu TŻ osobne obiady robię i nawet ich nie kosztuję czy dobre.
Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-05-10 o 20:41 |
|
|
|
|
|
#3455 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Generalnie wyznaje zasadę,że żeby schudnąć trzeba przestrzegać zasady MŻ i ćwiczyć lub chociaż dużo się ruszać.
|
|
|
|
|
|
#3456 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem zdania, że gdy podajemy za małą kasę, dajemy do zrozumienia, że sami siebie nie doceniamy i dajemy niejako pozwolenie do wykorzystywania nas w przyszłości. Przemyśl lepiej tę swoją kwotę
|
|
|
|
|
|
#3457 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W moim mieście dla pracowników biurowych standardem jest płaca minimalna na poczatek, a i tak się każdy cieszy, że to cały etat a nie np. pół etatu czy zlecenie ( mam na myśli oczywiście nie specjalistyczne stanowiska typu samodzielna księgowa, a szergowe typu asystent, doradca, referent itd.).Kiedyś na rozmowie w pewnej szanownej instytucji finansowej rzucilam 1500 wlasnie i pani rekrutująca wielkie oczy zrobiła. Że tyle to nie moga mi zaproponować, że minimum, a z czasem może jakieś premie itd.
|
|
|
#3458 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kiedyś słyszałam opinię, że Polacy sami sobie są winni, że pracodawcy oferują im tak niskie płace. Gdyby nie przyjmowali takich warunków, stawki musiałyby zostać podniesione. Mało to realne, ale zgadzam się z tym po części |
|
|
|
|
|
#3459 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) więc nie chcę czasem wyjść na zadzierającą nosa...Chyba zależy też od firmy i od miasta... Ale rzeczywiście jak kiedyś poszłam do międzynarodowej firmy, gdzie na pewno dużo zarabiają to babeczka właśnie dziwnie na mnie popatrzyła za te 1500 brutto i powiedziała że u nich daleko od tego się zarabia Tylko skąd ja to mogłam wiedzieć...Chore..powiesz za mało źle, powiesz za dużo jeszcze gorzej
|
|
|
#3460 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. A juz pomijam zupełnie dziwne praktyki niektorych sieci, gdzie pelny etat to istny cud...ale nie o tym chcę W pewnym sensie też uważam, że jest trochę racji w tym, iż sami jesteśmy sobie winni godząc sie na pracę za psie pieniadze. Tylko że...na moje obecne stanowisko pracy było ponad 60 chętnych, jak ja się nie zgodzę na zaproponowaną stawkę, to nie ma bata , wśród tych 60 osób znajdzie się chętna. A szukając pracy, mialam gdzieś tzw. interes narodowy, zeby Polacy zarabiali więcej. Martwiłam się tylko i wyłącznie o swój tyłek, a mając wybór: zarabiać mało a zarabiać nic - wybór dokonał się sam. Cóż, taka rzeczywistość. Jak żyje się w miejscu gdzie bezrobocie sięga kilku procent, jest się specjalistą w danej branży, ma się świetne doświadczenie zawodowe poparte wynikami, to mozna sobie płacę negocjować. A mnie to nie dotyczy póki co, niestety...
|
|
|
#3461 |
|
Zakorzenienie
|
Od kilku dni mam przerwę w szukaniu.
Wyluzowałam trochę, nabiorę sił. I moze jutro, pojutrze z nową energię zacznę przeczesywać net w poszukiwaniu pracy.
|
|
#3462 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mniejsza z tym, co do diety to najlepiej MŻ i RD (rusz du..ę ) Ale jak przyjdzie co do czego, to mogę tak pociągnąć latem, gdy nie chce się tak jeść i więcej się człowiek rusza. Chudnę tak z 5 kg, a w okresie jesienno-zimowym przybywa mi prawie 10. Wysłałam to CV do "mojej kochanej" firmy. Widzę że już przeczytali, ale tylko raz, no jestem ciekawa co zrobią. Mogą sobie zadzwonić do mojego eks szefa i się dowiedzieć wszystkiego, lepiej niż ode mnie.
Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-05-11 o 15:14 |
|
|
|
|
|
#3464 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
|
#3465 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny ratujcie. Dzis dostalam telefon z Urzedu Skarbowego z zaproszeniem do 2 etapu rekrutacji w poniedzialek. I teraz mam problem bo jak mam jechac na rozmowe kiedy mam staz? Nie wiem co mam powiedziec zeby tu sobie nie zrobic problemow a jednoczesnie jechac na ta rozmowe bo wkoncu nie mam gwarancji ze po stazu mnie zatrudnia wiec pracy trzeba szukac.
![]() agulkaawiem ze sa edytory co ja bym bez nich zrobila. Ale z tego co wiem to dziewczyny na sali rozpraw korzystaja z jakiegos programu. Ale nie ma co teraz gdybac w sumie okaze sie za 5 miesiecy.
|
|
#3466 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie widzę problemu, chyba że nie pracujesz na stażu jeszcze miesiąca.---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ---------- Cytat:
![]() ja powoli się zniechęcam. Co jakiś czas jeżdżę na rozmowy, staram się nie nastawiać, ale wiecie jak to jest no i na razie nic. Domyślam się, że na przeszkodzie zatrudnienia mnie stoją:- fakt, że musiałabym dojeżdżać do pracy (to chyba mnie powinno zniechęcić raczej )- to że studiuję zaocznie (zjazdy w weekendy co dwa tygodnie to chyba za dużo do przełknięcia )- moja pewność siebie (pozory, ale jak kiedyś przeczytałam: jeśli nie jesteś pewna siebie, a będziesz taką udawać, nikt nie pozna różnicy )- jasne poglądy i świadomość siebie (sprawdziłam - zakompleksiony szef - szowinista sobie z tym nie poradzi )- doświadczenie (pewien dysonans - z jednej strony w historii zatrudnienia praca na kierowniczym stanowisku, a z drugiej chęć pracy jako specjalista, czy innego rodzaju pracownik administracyjny) - brak prawa jazdy (robię i skończyć nie mogę )to wyniki mojej dedukcji, bo przecież nikt mi nie powie wprost. A szkoda, bo mogłoby być to coś, co mogłabym poprawić (oprócz wyglądu hihi).Jak widać więc na moim niecnym przykładzie, jeśli ktoś mnie nie chce zatrudnić, to mnie nie zatrudni i tyle. Zawsze coś można na każdego znaleźć. Grunt, wiedzieć kim się jest i co chce się osiągnąć. Jeszcze daję radę, czego i wam życzę
Edytowane przez marricka Czas edycji: 2010-05-11 o 17:21 |
||
|
|
|
|
#3467 |
|
Raczkowanie
|
dziś ogarnęła mnie taka bezsilność że nic tylko płakać
tracę już siły...zwyczajnie nie chce mi się z łóżka wstać jak sobie pomyślę o poszukiwaniu pracy
|
|
|
#3468 |
|
Raczkowanie
|
marricka staz zaczelam 4 maja wiec nie mam jeszcze miesiaca przepracowanego. Jak bym miala to oczywiscie nie byloby problemu.
|
|
#3469 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
to może wymyśl coś, aby się wyrwać. Jakieś załatwienie sprawy, lekarz hihi Chociaż tak sobie myślę, że to tylko staż, który ma cię doprowadzić docelowo do zatrudnienia więc może mogłabyś wprost powiedzieć o co chodzi
|
|
|
|
|
|
#3470 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3471 |
|
Raczkowanie
|
marricka ja wlasnie tez tak mysle ze w sumie to tylko staz a nie praca a tu mam szanse na zatrudnienie ewentualnie.
Chyba poprostu powiem w UP ze ide na rozmowe i tyle -przyjade do "'pracy" po rozmowie. Musze sie wogole dowiedziec jak oni to widza bo babeczka ktora sie mna zawsze zajmuje wlasnie sama zachecala mnie do chodzenia na rozmowy i szukania pracy wiec chyba nie znajde jej bez tych rozmow. Rozwazam jednak ten bol brzucha tez :P. Dzieki dziewczyny za pomoc w podjeciu decyzji bo w domku uslyszalam ze nie powinam isc na rozmowe tylko dopiero jak skoncze staz, badz bede miec wolne dni, bo sobie problemow narobie.
|
|
#3472 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3473 |
|
Raczkowanie
|
pumas chyba zle mnie zrozumialas.
O fakcie rozmowy chce pogadac w Urzedzie Pracy z babeczka u ktorej wszystko zalatwiam bo w sumie z nieobecnosci na stazu to jej sie musze spowiadac a nie komus w miejscu stazu(tam musze tylko informowac o nieobecnosci).Natomist Urzad Pracy nie ma wplywu na moje zostanie w miejscu odbywania stazu po jego zakonczeniu. Nie planowalam i nadal nie planuje informowac kogos z osob pracujacych ze mna o tej rozmowie wlasnie z takiego powodu jak podalas. Dlatego chcialam wiedziec jak to widzicie.
|
|
#3474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3475 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czasem trzeba na chwilkę odpuścić, zająć myśli czymś innym, przyjemnym ...Szukanie pracy to robota na caly etat, więc jak w każdej pracy dzień urlopu dobrze Ci zrobi ![]() Powodzenia!!!
|
|
|
#3476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3477 |
|
Zakorzenienie
|
Pamiętam jak kiedyś powiedziałam na rozmowie na stanowisko biurowe, że chcę min. zarabiać 1200 zł netto, na co Pan odpowiedział, że oferuje 1000 zł netto przy czym w wymogach miał oczywiście znajomość języków. To nic, że w mięsnym po zawodówce zarabiają 1300zł netto
|
|
|
|
|
#3478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wymogi kosmiczne, a pensje male.... Trzeba zawsze patrzec na wymagania. Jesli sa 2 jezyki, wyzsze i inne cuda, to znaczy, ze to nawet nie sa 2 netto, tylko wiecej... |
|
|
|
|
|
#3479 |
|
Raczkowanie
|
w moim mieście w Housie szukają pracowników.. ale to chyba nie to czego szukam
na razie nie
|
|
|
|
|
#3480 |
|
Zakorzenienie
|
Hehe, ja tez raczej bym sie nie cofnela do pracy w sklepie, pracowalam jako sprzedawca/VM z 6 lat temu...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:48.

eh ale ja też nie liczę, że się uda...ale pojadę

Mam ukończony kurs na samodzielną księgową, uczę się na doradcę podatkowego, ale praktyki w tym żadnej
No i teraz klops...głupio trochę bo pojadę tyle kilometrów i co im powiem..Mam nadzieję, że moje cv dokładnie przestudiowali i widzieli że nie mam żadnego doświadczenia w tym zakresie
Czyli wychodzi na to że 170 osób nie przeszło do drugiego etapu, fajnie.
Jak tam byłam na stażu to on ciągle był na jakieś diecie 

Sama nie wiem co myśleć, raz mi szło dobrze, raz gorzej z mówieniem, zależy co się pytał. Nieraz się jąkałam i brakowało mi słów i nie umiałam wytłumaczyć czegoś, a nieraz mówiłam płynnie.
Po prostu głowę i myślenie to ja chyba tam zostawiłam na rozmowie!!