Październikowe PM :) - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-04, 19:43   #2761
bianeczkaa
Zakorzenienie

Dot.: Październikowe PM :)

Cytat:
Napisane przez sammi24 Pokaż wiadomość
bianeczkaa a co tż na to wszystko?? bo mój jakby mi tak buzie zamknął w takiej sytuacji to chyba by na marsie wylądował
nie chce dokładać do pieca ale wiesz co z tym wystrojem sali to przynajmniej w moim regionie też jest tak jak Twoja teściówka mówiła...ja płacę sama za firmę, która ubiera salę...tylko że tak naprawdę to nie można tego nazwać sztywną regułą bo każda para umawia się inaczej co do podziału kosztów...
grunt, że masz oparcie w rodzicach nie przejmuj się nią bo szkoda Twojego zdrowia
tż ma z nią porozmawiać U mnie są różne przesądy, niby Pan Młody płaci za obrączki, ślub, zapowiedzi, ale np na obrączki daliśmy oboje bo ja dałam całe złoto a on zapłacił za robociznę on zapłaci za ślub, ale jest np teki przesąd że za bukiety i wiązankę na samochód płaci starszy albo Pan Młody ale ja przecież nie będę świadka obciążać kosztami mojej wiązanki mimo że go stać, ale po prostu nie chcę. JA nie mówię, że powinna sama sobie płacić za kamerę bo to oni ją chcą, ani, że ma zapłacić 2/3 fontanny czekoladowej bo u niej 2x wiecej gości.

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-04, 19:56   #2762
mądrala
Zakorzenienie

GG do mądrala

oj bianeczka, bianeczka... widzę, że niezła teściowa Ci się szykuje... moim zdaniem po prostu powinnaś porozmawiać z TŻtem jak on to widzi, czy chce wyjsć z pierwszego wesela na drugi ślub, czy nie i tak powinniście zrobic
Nie patrzcie na innych... Tego, ze został zaproszony z osobą towrzyszącą to już nie komentuje reszty haseł mamusi też nie, bo szkoda słów... Niestety, ale też znam parę takich osób i staram się po prostu ich olewać i robić swoje (chociaz wiem, ze nie zawsze się da).
Co do "płatności", to ja się strasznie cieszę, że nasi rodzice dogadali się, ze za wszystko proktycznie płacą po połowie. Jedynie sami płacimy: obrączki, ślub, organistę i chyba orkiestrę też sobie sami zapłacimy...moze fotografa.. zobaczymy ile uda nam się odłożyć.

---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ----------

wiecie co... doczekać się nie mogę
w ten weekend albo w przyszłym tygodniu pójde zamówić sukienke mam nadzieje, ze jak już ją zamówie, to pozwolą mi zrobić zdjęcia

Edytowane przez mądrala
Czas edycji: 2010-05-04 o 19:50
mądrala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-04, 22:29   #2763
sammi24
Zadomowienie

właśnie każdy przypadek jest inny, kogoś badziej stać na to czy tamto, ktoś chce albo może wyłożyć więcej pieniędzy na jeszcze co innego, rodzice bardziej lub mniej sie podzielą, a jeszcze młodzi chcą sami za coś zapłacić (jeśli nie za wszystko)...
bianeczkaa no w każdym razie mama Twojego TŻta trochę przegina dobrze, że TŻ z nią pogada, może da jej to do myślenia

mądrala no my też mamy nadzieję, że zrobisz zdjęcia
sammi24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 22:07   #2764
bianeczkaa
Zakorzenienie

Wątpię żeby coś dało, zaczynam myślć, że ona ma jakiś problem ze sobą, bo zostanie prawie sama w domu. Mąż w rasie, córka prawie cały czas poza domem, straszy syn na saksach i ten mój tż jej ulubiony syn z domu pójdzie i inna kobieta będzie "decydować" o jego życiu, to chyba syndrom nieodciętej pępowiny Ale tż jakoś ostatnio zaczął do tego poważniej podchodzić bo mu ostatnio powiedziałam, że się wcalr nie stara, że nic go nie obchodzi i że jeśli to przeżywa, to ja tego nie czuje a też bym chciała żeby czasem ze mna o tym porozmawiał. No i nie zgadniecie! Zgodził się na lekcje tańca max 2 bo kasa ale dobre i to. Myślicie, że na 2 lekcjach zdążymy ułożyć jakiś układ do walca? Wydrukowałam prawie wszystkie wkładki do zaproszeń Został mi tylko front zaproszenia, ale najgorsze już wydrukowane ok 110 zaproszeń, jeszcze tylko kilka.I zrobiłam 21 kotylionów Nie przypuszczałam że to będzie aż tak pracochłonne ale warto bo wyszły śliczne dzisiaj już mi się nie chce robic zdjęć bo jestem po pierwszym dniu w nowej pracy i nie wiem czy wstanę od kompa tak mnie nogi bola
Ja dzisiaj

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2010-05-05, 22:26   #2765
sammi24
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Wątpię żeby coś dało, zaczynam myślć, że ona ma jakiś problem ze sobą, bo zostanie prawie sama w domu. Mąż w rasie, córka prawie cały czas poza domem, straszy syn na saksach i ten mój tż jej ulubiony syn z domu pójdzie i inna kobieta będzie "decydować" o jego życiu, to chyba syndrom nieodciętej pępowiny Ale tż jakoś ostatnio zaczął do tego poważniej podchodzić bo mu ostatnio powiedziałam, że się wcalr nie stara, że nic go nie obchodzi i że jeśli to przeżywa, to ja tego nie czuje a też bym chciała żeby czasem ze mna o tym porozmawiał. No i nie zgadniecie! Zgodził się na lekcje tańca max 2 bo kasa ale dobre i to. Myślicie, że na 2 lekcjach zdążymy ułożyć jakiś układ do walca? Wydrukowałam prawie wszystkie wkładki do zaproszeń Został mi tylko front zaproszenia, ale najgorsze już wydrukowane ok 110 zaproszeń, jeszcze tylko kilka.I zrobiłam 21 kotylionów Nie przypuszczałam że to będzie aż tak pracochłonne ale warto bo wyszły śliczne dzisiaj już mi się nie chce robic zdjęć bo jestem po pierwszym dniu w nowej pracy i nie wiem czy wstanę od kompa tak mnie nogi bola
Ja dzisiaj
o, kurs tańca my też chodzimy wiesz co, ten nasz gościu od wywijańców mówił, że jeśli ktoś coś gdzieś wcześniej ćwiczył to jest dużo łatwiej, ja np. w liceum miałam jakieś podstawowe kroki walca, tanga, polki i naprawdę szybciej kapuje co i jak w tańcu. Ale myśle, że 2 spokania to może być za mało...idźcie, spróbujcie, może jak zaczniecie to Wam będzie szkoda zaprzepaścić co zaczęliście i pójdziecie na więcej lekcji (ja bym tak swojego TŻta podeszła )
gratuluje pracowitości, że Ci się tak chce to wszystko robić a obolałe nóżki do wody z solą pachnącą i wysoko położyć na podusie moim to zawsze pomaga
Stary 2010-05-05, 22:45   #2766
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
o, kurs tańca my też chodzimy wiesz co, ten nasz gościu od wywijańców mówił, że jeśli ktoś coś gdzieś wcześniej ćwiczył to jest dużo łatwiej, ja np. w liceum miałam jakieś podstawowe kroki walca, tanga, polki i naprawdę szybciej kapuje co i jak w tańcu. Ale myśle, że 2 spokania to może być za mało...idźcie, spróbujcie, może jak zaczniecie to Wam będzie szkoda zaprzepaścić co zaczęliście i pójdziecie na więcej lekcji (ja bym tak swojego TŻta podeszła )
gratuluje pracowitości, że Ci się tak chce to wszystko robić a obolałe nóżki do wody z solą pachnącą i wysoko położyć na podusie moim to zawsze pomaga
chyba właśnie tak go podejdę a nogi na razie na biurku leżą wysoko

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2010-05-06, 11:36   #2767
tomalinka
Wtajemniczenie

Mam takie pytanko, bo mamy dużo osób przyjezdnych z Niemiec którym zapewniamy nocleg z soboty na niedzielę. W niedziele sa także oni zaproszeni na poprawiny. No i czy my musimy im także zapłacić nocleg z piątku na sobotę albo z niedzieli na poniedziałek? Bo tak w sumie się nie znam na tym...
Stary 2010-05-06, 14:45   #2768
sammi24
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tomalinka Pokaż wiadomość
Mam takie pytanko, bo mamy dużo osób przyjezdnych z Niemiec którym zapewniamy nocleg z soboty na niedzielę. W niedziele sa także oni zaproszeni na poprawiny. No i czy my musimy im także zapłacić nocleg z piątku na sobotę albo z niedzieli na poniedziałek? Bo tak w sumie się nie znam na tym...
oj powiem Ci szczerze, że ja to też nie mam pojęcia. Gdybyśmy musieli się strasznie nadwyrężać finansowo (zapożyczać się), żeby zapłacić za dodatkowe noclegi prócz tego sobota/niedziela to byśmy się chyba nie zdecydowali. Ja jako gość pewnie bym się oglądała na taką przychylność ale i nie wymagała, to na pewno. A nie da się po rodzinie porozrzucać tych gości? czy też daleko od sali?
Stary 2010-05-06, 15:24   #2769
Claris
Zakorzenienie

Cytat:
Moim zdaniem już nie płacić.
To tak jak my organizujemy autokar z sali do miasta, ale na poprawinach raczej już go nie będzie, niech sobie radzą. Nie każdy musi pić dwa dni pod rząd
Claris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 22:56   #2770
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
ja tez mam gosci z niemiec i zapewniam im wiecej niz jeden nocleg

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2010-05-07, 09:16   #2771
tomalinka
Wtajemniczenie

No dobrze tylko że my mamy 24 osoby z Niemiec tego trochę jest.. zapewnić więcej noclegów dla takiej liczby osób to ja od razu mogę nie robić wesela...
Stary 2010-05-07, 21:18   #2772
sammi24
Zadomowienie

Cytat:
No dobrze tylko że my mamy 24 osoby z Niemiec tego trochę jest.. zapewnić więcej noclegów dla takiej liczby osób to ja od razu mogę nie robić wesela...
ja bym zrobiła jak Claris pisze, w końcu to wyjdzie jakbyś im urlop w PL organizowała...gestem już jest nocleg z soboty na niedziele
jakby to było 5 osób to też inaczej...nie wiem czy juz zapraszaliście (w sensie wysyłaliście zaproszenia) ale ja to bym zaznaczyła od razu, że nocleg z soboty na niedzielę mają zapewniony, ludzie chyba są na tyle domyślni żeby się kapnąć, że trzeba coś samemu pomyśleć w kwestii innych dni...

a jeszcze zapomniałam się Wam pochwalić, z czego się strasznie cieszę - będziemy mieć skrzypka na ślubie

Edytowane przez sammi24
Czas edycji: 2010-05-07 o 21:27
Stary 2010-05-10, 20:35   #2773
Tysia882008
Przyczajenie

GG do Tysia882008
Lightbulb Dot.: Październikowe PM 2009, 2010, 2011

Cytat:
Napisane przez judith8 Pokaż wiadomość
wiem ale na tym PM2009 to dziewczyny tak szybko pisza i tyle ich jest ze jak probowalam to nawet nie bylam w stanie nadazyc zeby sie zorientowac w sytuacji;

jak przygotowania, co udalo Wam sie juz zalatwic? ja wogole jestem pazdziernikowa pm z odzysku bo mialam byc sierpniowa
heheh... ja tez jestem z odzysku tez mialam byc sierpniowa panna mloda
wesele mam 16 pazdziernika i juz mam zalatwiony zespoł, kamerzyste i fotografa, sale, ksiedza(wstepnie) za tydz jestem umowiona z kucharka, i najwazniejsze wybralam sukienke na pierwszy dzien. za nie dlugo zaczne rozgladac sie za zaproszeniami, ale nie wiem ile przed slubem trzeba je wreczac goscia;( a Wy pazdziernikowe PM ile przed slubem bedziecie zapraszac gosci? musimy jeszcze zalatwic dekoratorke, transport dla gosci i transport dla nas. i kolejnt moj problem to sukienka na drugi dzien, kompletnie nie mam wizji jaka ona mogla by byc zwazywszy na to ze to miesiac pazdziernik i zapewne nie bedzie cieplo (chyba ze zdarzy sie cud) jesli macie jakies pomysly czy stronki z jakimis sukienkami to blagam podjacie linka.
Tysia882008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-10, 22:18   #2774
mądrala
Zakorzenienie

GG do mądrala
Dot.: Październikowe PM 2009, 2010, 2011

Kochane, zostało nam jedynie 5 miesięcy!!! Czas sie wziać do roboty
My też wybraliśmy już zaproszenia, ostatecznie będą takie: http://www.decorstyle.wizja.net/skle..._slubne_01.jpg
na żywo na prawdę wygladają cudnie są takie delikatne i... inne

Jutro jak bede miała chwilkę to mogę Wam porobić zdjecia wszystkich moich próbek, bo trochę się tego nazbierało

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ----------

Cytat:

a jeszcze zapomniałam się Wam pochwalić, z czego się strasznie cieszę - będziemy mieć skrzypka na ślubie
sammi ja tez ostatnio rozważałam, czy nie wziąć dziewczyny ze skrzypkami, ale boje się, ze jak usłyszę skrzypki to juz całkiem się rozkleję

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ----------

Cytat:
Napisane przez Tysia882008 Pokaż wiadomość
wesele mam 16 pazdziernika i juz mam zalatwiony zespoł, kamerzyste i fotografa, sale, ksiedza(wstepnie) za tydz jestem umowiona z kucharka, i najwazniejsze wybralam sukienke na pierwszy dzien. za nie dlugo zaczne rozgladac sie za zaproszeniami, ale nie wiem ile przed slubem trzeba je wreczac goscia;( a Wy pazdziernikowe PM ile przed slubem bedziecie zapraszac gosci? musimy jeszcze zalatwic dekoratorke, transport dla gosci i transport dla nas. i kolejnt moj problem to sukienka na drugi dzien, kompletnie nie mam wizji jaka ona mogla by byc zwazywszy na to ze to miesiac pazdziernik i zapewne nie bedzie cieplo (chyba ze zdarzy sie cud) jesli macie jakies pomysly czy stronki z jakimis sukienkami to blagam podjacie linka.
oj jak ja się cieszę, ze nie muszę kombinować z sukienką na drugi dzień
ale szczerze Ci radzę nie szukać w typowych sklepach czy allegro, bo wiadomo, ze ktoś może kupić taka samą... ja bym raczej poszukała czego na "zagranicznych" stronach a potem bym poszła z koncepcja do krawcowej

mądrala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-10, 22:34   #2775
bianeczkaa
Zakorzenienie

Hejka, mam już zdjęcia z sesji nowo żeńskiej są śliczne

Edit:
nowo żeńskiej - ale sobie wymyśliłam chciałam napisać narzeczeńska

Wspólnie zamawiamy buty

Edytowane przez bianeczkaa
Czas edycji: 2010-05-10 o 23:55
Stary 2010-05-10, 22:46   #2776
bianeczkaa
Zakorzenienie

cd

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2010-05-10, 22:51   #2777
bianeczkaa
Zakorzenienie

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2010-05-10, 22:55   #2778
bianeczkaa
Zakorzenienie

:d

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2010-05-10, 22:59   #2779
sammi24
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tysia882008 Pokaż wiadomość
ja też jestem na 16.10.2010 my chyba zaczniemy zapraszać w lipcu gości. A co do sukienki poprawinowej - ja szyje rybkę, wg mojej koncepcji ,no chyba że mnie jakaś do tego czasu zachwyci ale póki co jeszcze się nie rozglądam

Cytat:
Napisane przez mądrala Pokaż wiadomość
Kochane, zostało nam jedynie 5 miesięcy!!! Czas sie wziać do roboty
My też wybraliśmy już zaproszenia, ostatecznie będą takie: http://www.decorstyle.wizja.net/skle..._slubne_01.jpg
na żywo na prawdę wygladają cudnie są takie delikatne i... inne

Jutro jak bede miała chwilkę to mogę Wam porobić zdjecia wszystkich moich próbek, bo trochę się tego nazbierało

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ----------

sammi ja tez ostatnio rozważałam, czy nie wziąć dziewczyny ze skrzypkami, ale boje się, ze jak usłyszę skrzypki to juz całkiem się rozkleję

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ----------

oj jak ja się cieszę, ze nie muszę kombinować z sukienką na drugi dzień
ale szczerze Ci radzę nie szukać w typowych sklepach czy allegro, bo wiadomo, ze ktoś może kupić taka samą... ja bym raczej poszukała czego na "zagranicznych" stronach a potem bym poszła z koncepcja do krawcowej
5 miesięcy niby dużo czasu, a jednak tak niedługo zaproszenia prześliczne no a z tym skrzypkiem też się troche boję, bo ja to taka rozklejka jestem dobry tusz wodoodporny będzie potrzebny i poprosimy zdjęcia próbek

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Hejka, mam już zdjęcia z sesji nowo żeńskiej są śliczne
bianeczkaa jakie Ty masz KOCIE OCZY!!! hipnotyzujące normalnie a sesja widać udana, bardzo ładne zdjęcia

dopatrzyłam resztę zdjęć, bianeczkaa rewelacja!!! nie wiem jak z charakterem ale wizualnie jesteście bardzo dobrani

Edytowane przez sammi24
Czas edycji: 2010-05-11 o 09:44
Stary 2010-05-11, 01:25   #2780
silvyetta
Raczkowanie

Bianeczka !Piekna sesja
silvyetta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-11, 07:50   #2781
anetika
Rozeznanie

Bianeczkaa! Sesja cudowna - zdjęcia śliczne! P.S. Piękna z Was para

Razem
Ślubowaliśmy
Dzidziuś
anetika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-11, 09:25   #2782
bianeczkaa
Zakorzenienie

Bardzo wszystkim dziękuję

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2010-05-11, 11:09   #2783
kobieta kot
Raczkowanie

Witam
od pewnego czasu sledze ten wątek i dziś postanowiłam zdac relacje z moich przygotowan slubnych.
Slub mamy 2 padziernika o godzinie 16.30. Z rzeczy zalatwionych:
- suknia zmówiona
- buty kupione
- welon+ halka+ cos na ramiona zamówione
- biżuteria kupiona
- obraczki kupione
- sala weselna+ kosciół zaklepane
- kamerzysta, fotograf, wodzirej- są

Przed sekunda zrobilam liste spraw w toku badz tez nierozpoczetych hehe i tak:
- zamowienie zaproszen: mamy juz wybrane tylko nie wiem jeszcze jaka ilosc nalezy zamowic oraz jaki pownien byc tekst
- alkohol: do przemyslenia rodzaje+ zamownie
- tort (niezmówiony, wiem tylko (chyba)gdzie zamowimy)
- podziekowania dla rodzicow : nie wiem jaki dac prezent ani jaka piosenke wybrac
- drobiazgi: etykiety na alkohol, wizytowki dla gosci , ksiega gosci
- dekoracja domu/ samochodu/ kosciola

Na ten moment nic innego nie przychodzi mi do glowy. Pozdrawiam wszytskie pazdziernikowe panny mlode
kobieta kot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-11, 12:41   #2784
Elinka25
Raczkowanie

Witam Kobietki. Czytam i czytam wasze posty od dluzszego czasu i z racji tego, ze te jestem pazdziernikowa PM postanowilam sie dolaczyc. Czy przyjmiecie nowicjuszke ?
Elinka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-11, 12:48   #2785
beaciunia
Raczkowanie

GG do beaciunia

Bianeczka - świetne masz te zdjęcia

kobieta kot- witamy na forum

Elinka25- oczywiście, że przyjmiemy. Opowiedz coś o sobie Kiedy dokładnie ślub i co macie już załatwione
Stary 2010-05-11, 13:56   #2786
Elinka25
Raczkowanie

Dziekuje

No wiec po 6 latach przebywania razem, zareczylismy sie ostatniego dnia wakacji 2009 nad uroczym polskim morzem )

Slub mamy 2. pazdziernika o 16.00. - podobnie jak kobieta kot
troche na poczatku krecilam nosem, ze to pozno, szybko sie zrobi ciemno, itp ale z drugiej strony nie bede musiala zrywac sie oswicie na fryzurke i makijaz
Mieszkamy w Londynie, wiec tak jak juz ktoras z poprzedniczek zalatwiamy wiele spraw przez telefon i "za pomoca" rodzicow.

Póki co mamy zalatwione nastepujace sprawy
- sale (kochani rodzice zalatwili wszystko), menu wstepne tez jest
- kosciol (troche my, troche rodzice),
- orkiestre (my - z polecenia kolezanki)
- w grudniu bedac w Polsce wybralam suknie, w lipcu jade na ostateczne przymiarki i odbior
- obraczki - na nie przyjdzie pora w lipcu
- nauki zalatwione tutaj w Londynie w polskiej parafii - bez zadnego problemu, bylo szybko i nawet interesujaco
- ciasta - troche jedna mamusia, troche druga mamusia, troche znajome
- tort - kolezanka przyszlej tesciowej robi prawdziwe dziela sztuki, weic mysle ze i my sie na jedno z nich zalapiemy

Z kamerzysty i fotgrafa rezygnujemy, bo i tak co druga osoba bedzie miala aparat, wiec i tak sie tego nazbiera.
Reszta (zaproszenia, wszelkie etykietki, moje buty i dodatki, koszula i krawat mlodego i wszystkie inne drobne rzeczy) lezy i krzyczy "Zajmij sie nami w koncu !!"
Stary 2010-05-11, 17:16   #2787
Elinka25
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mądrala Pokaż wiadomość
Szkoda, że nie skupiłaś sie na przymiarkę, bo mnie cały czas zastanawia czy jak na gorsecie / górze sukienki pod pachami są jakieś cyrkienie/ diamenciki itp, to czy to potem rąk nie obciera????
Ja póki co nie mierzyłam jeszcze zadnej sukienki oprócz tej którą miała moja siostra I póki co chyba się nie wybiorę, bo na targach wszyscy mówili, że 3-4 miesiace wcześniej spokojnie wystarczy, więc myslę że wybioerę się koło kwietnia/ maja, bo znajac mnie to do tego czasu jeszcze 5 razy zmienie zdanie

---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ----------

Na 100% będziecie zadowoleni!!!
Bianeczka, twój też ma świetne zdjęcia
Ja to w ogóle jestem maniaczką fotografii

---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

TEORETYCZNIE nauki powinno się robić max. 3 miesiące przed ślubem, bo taką ma ważnosć zaświadczenie, które dostaniecie, ale to kwestia dogadania się, bo tak jak mówię u mojego TŻta w parafii można je zrobić wcześnie a potem tylko zaświaczenie wystawiają na 3 miesiace przed datą ślubu

---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ----------

Aaa no i byłam w niedzielę na targach w Bielsku, ale byłam trochę zdegustowana, ze tak mało sukienek było... w ogóle wszystkiego było mało Jedynie obrączki sobie poogladaliśmy i chyba znalazłam firmę, która nam zrobi tort, bo wykonują takie o jakich marze Zaraz Wam powklejam parę fotek

Pewnie pisze troche po fakcie, ale nadal nadrabiam zaleglosci w czytaniu postów . Co do nauk, my robilismy nauki w pazdzierniku 2009, a slub mamy 2. pazdziernika tego roku. Ksiadz w Polsce, nie robil z tym zadnego problemu i nic nie wspominal o waznosci zaswiadczenia o odbytych naukach (wolelismy sie upewnic zanim zaczniemy nauki z rocznym wyprzedzeniem i to w dodatku za granica)
Stary 2010-05-11, 17:46   #2788
olinka malinka
Raczkowanie

Witam nowe październikowe Panny Młode!

Bianeczko, prześliczna sesja fotograficzna!
Jak ty młodo wyglądasz, mimo ciemnych włosków, masz takie łagodne rysy twarzy... fajne
Stary 2010-05-11, 18:57   #2789
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elinka25 Pokaż wiadomość
Dziekuje

No wiec po 6 latach przebywania razem, zareczylismy sie ostatniego dnia wakacji 2009 nad uroczym polskim morzem )

Slub mamy 2. pazdziernika o 16.00. - podobnie jak kobieta kot
troche na poczatku krecilam nosem, ze to pozno, szybko sie zrobi ciemno, itp ale z drugiej strony nie bede musiala zrywac sie oswicie na fryzurke i makijaz
Mieszkamy w Londynie, wiec tak jak juz ktoras z poprzedniczek zalatwiamy wiele spraw przez telefon i "za pomoca" rodzicow.

Póki co mamy zalatwione nastepujace sprawy
- sale (kochani rodzice zalatwili wszystko), menu wstepne tez jest
- kosciol (troche my, troche rodzice),
- orkiestre (my - z polecenia kolezanki)
- w grudniu bedac w Polsce wybralam suknie, w lipcu jade na ostateczne przymiarki i odbior
- obraczki - na nie przyjdzie pora w lipcu
- nauki zalatwione tutaj w Londynie w polskiej parafii - bez zadnego problemu, bylo szybko i nawet interesujaco
- ciasta - troche jedna mamusia, troche druga mamusia, troche znajome
- tort - kolezanka przyszlej tesciowej robi prawdziwe dziela sztuki, weic mysle ze i my sie na jedno z nich zalapiemy

Z kamerzysty i fotgrafa rezygnujemy, bo i tak co druga osoba bedzie miala aparat, wiec i tak sie tego nazbiera.
Reszta (zaproszenia, wszelkie etykietki, moje buty i dodatki, koszula i krawat mlodego i wszystkie inne drobne rzeczy) lezy i krzyczy "Zajmij sie nami w koncu !!"
aj ja bym się jednak zastanowiła przynajmniej za fotografem do kościoła, bo później może się okazać, że nie macie żadnej sensownej pamiątki ślubu wiele ludzi robi zdjęcia dla siebie, nie myśli o tym, że panna młoda będzie je chciała i dla nich czasem plecy pary młodej wystarcz oczywiście bez obrazy dla nikogo no chyba że macie kogoś kto sie na tym chociaż troszkęzna albo ma dobry aparat i możecie się z nim umówić że będzie robił zdjecia, bo np ksiądz od tak nie pozwoli wejść gościom z aparatami np pod ołtarz podczas przysięgi. Przemyślcie to bo możesz być rozczarowana. Moja koleżanka tak zrobiła, chcieli zaoszczędzic i stwierdzili że wezmą zdjecia od ludzi.......teraz nie maja żadnego sensownego ani ze ślubu ani z wesela, później poprosili kolegę żeby im zrobił w plenerze cokolwiek, zeby mieli co ludziom pokazać. Ja wiem po sobie, jako gość w kościele cyknę może jedno zdjecie młodym i to z oddali żeby mieć znak a później to człowiek robi sobie zdjęcia ze znajomymi albo jak się wygłupia i pije , czasem z młodymi (chociaż ja tego nie preferuje bo jakoś mi się to źle kojarzy).

Młodo wyglądam....a zaczynam się czuć starawo, za 4 lata będę miała 30 lat, to jakiś kryzys chyba

---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

sammi24, charaktery to my mamy oboje.......mocne czasem jest ciężko, ale jakby było tak spokojnie to bym się chyba nudziła

Wspólnie zamawiamy buty

Stary 2010-05-11, 19:16   #2790
Elinka25
Raczkowanie

bianeczkaa jestesmy w tym sam wieku; niepisz tak, bo mi tez sie udzieli, a poki co wystarczy mi, ze wbijam sobie do glowki, ze godzina na slub za pozna, ksztalt sukni jednak nie ten (chcialabym szersza), koncepcji na zaproszenia brak, itp

Tak wlasnie sobie mysle, ze masz racje z tym fotografem. Zastanawiam sie nad fotografem do kosciola i na poczatkek imprezy no i moze jeszcze na moje szykowanie sie w domu . Co prawda i TZ i jego tato maja fajne aparaty i powiedzmy, ze umieja je wykorzystac. Przyszly tescik zaoferowal, ze on bedzie zdjecia robic, ale chyba jednak tatus powinien ladnie siedziec w laweczce i podziwiac, a nie biegac z aparatem. Co innego pozniej w trakcie wesela. Tak, z pewnoscia ta kwestia wymaga jeszcze przedyskutowania Dzieki za uswiadomienie.

Postaram sie wstawic pozniej zdjecie mojej kiecy i poprosze o opinie (mam nadzieje, ze dojde do ladu ze wstawianiem zdjec)
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości