|
|
#1501 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
nie znam się na tym super, ale jak pytałam czy lampa czy nakładki.. to u stomatologa polecali mi te nakładki.. ale jak ktoś coś słyszał o innej metodzie to czekam na info
![]() ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#1502 |
|
Raczkowanie
|
no to super. a jest jakaś metoda którą polecacie?
to moje zęby teraz. Warto już ściągnąć czy odczekać jeszcze? na dole mam krzywulce bo fundusze nie pozwoliły założyć łuku na dół.. i jeszcze... ostatnie zdjęcie. tak mniej więcej było przed założeniem. [ok. 2 lata temu] Edytowane przez jatomam90 Czas edycji: 2010-05-13 o 11:24 |
|
|
|
#1503 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale ja na Twoim miejscu posłuchałabym co radzi orto - to przecież ona jest specjalistką w tej dziedzinie a te pare miesięcy to przecież nic tyle juz nosiłaś to chyba dasz rade, co?
|
|
|
#1504 |
|
Raczkowanie
|
w sumie to tak
. Ale ciężko wytrzymać już jak się patrzy co dzień na takie efekty :P.
|
|
|
|
#1505 |
|
Raczkowanie
|
jestem już po wizycie.turkus tym razem
na górze łuk był zmianiany i nowa sprężynka jest.oto zdjęcia: 1.dzień po wizycie 2. zmiany na dole i efekty sprężynki 3. "dziwna" asymetria czekam na opinie
|
|
|
|
#1506 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Masz bardzo ładny kształt ząbków. |
|
|
|
|
#1507 |
|
Rozeznanie
|
bardzo ladny ksztalt zabkow to prawda
i jakie one juz proste jade zaraz do dentysty leczyc ostatnia malenka dziureczke a jutro jade wyrwac 1 zabka... jestescie ze mnie dumne? ze wytrwalam tyle czasu i ze w koncu poszlam do dentysty po tych kilkunastulatach ? za 2 tygodnie zakladam separacje a wlasnie takie pytanie jeszcze :P jak mi sie nie wygoją do konca te dziurki po zebach to nie przeszkadza w zalozeniu aparatu?
|
#1508 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Czyli już dziś będziesz mogła mówić "Mam zdrowe zęby!" Fajne uczucie, co nie? Ja musze jeszcze uzupełnić plombą jeden ząb po ponownym leczeniu kanałowym i też będę mogła tak powiedzieć A miałam do leczenia sporo zębów!Macie tak, że jak patrzycie na swoje zęby to czasem wydają się zupełnie białe, a czasem całkiem żółte? Zęby chyba nie zmieniają koloru z dnia na dzień, co? Czy długość korzeni wpływa na czas leczenia aparatem? Zapytam moją orto przy okazji, ale może któraś z was czytał coś o tym? Pytam bo ostatnio się okazało, że mam "wyjątkowo" duże/długie korzenie. Dla przykładu 2-ki - norma to tak max 20 mm - no to ja mam 26mm, no i jeszcze pocieszył mnie lekarz, że gdybym miała kiedyś leczyć kły kanałowo to specjalnie dla mnie narzędzia będzie musiał zamawiać bo najdłuższe jakie ma to 31mm a może nie starczyć
Edytowane przez karadisa Czas edycji: 2010-05-13 o 12:34 |
||
|
|
|
#1509 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po wyrwaniu obydwu poszłam na założenie ... jakoś po 2 tyg.
|
|
|
|
|
#1510 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() lepiej, żeby się ustabilizowały niż potem miałabyś załować.. że zdjęłaś za wcześnie..---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- Cytat:
A jeśli nic Ci nie będzie to spokojne możesz zakłądac aparacik ![]()
|
||
|
|
|
#1511 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1512 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mi orto powiedziała, że z damonem to półtora roku, ale że jeśli chodzi o mnie, to szybciej dlatego się na niego zdecydowałam, no i ogólnie już się przyzwyczaiłam, kompletnie nic mnie nie boli, ani nie bolało trochę mnie obtarł, ale nic poza tym. ale cieszę się bardzo, że go mam ![]() chociaż trochę się wstydzę
|
|
|
|
|
#1513 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem strasznie ciekawa jak wyglada ten Damon! Też się nad nim zastanawiałam ale moja orto mówi, że dla mnie nie bedzie dobry. No i bede miała zwykły metal z gumkami.
|
|
|
#1514 |
|
Raczkowanie
|
LOUSIE a jak wyglądała Twoja pierwsza wizyta u dr Kawki? Od razu miałaś robione wyciski? I czy dostałaś prezent w postaci 'sprzętu' do czyszczenia ząbków? (słyszałam, że kiedyś się taki dostawało
)
|
|
|
|
#1515 |
|
Raczkowanie
|
Hej.Ja mam od kilku dni aparat.
I mam takie pytanie. Pisałyście, że gdzieś was obciera itd. To mnie obciera do krwi po prawej stronie na policzku od wewnątrz.Wiecie o co chodzi?Na końcu 7zęba po prawej stronie to żelastwo,(jak dam palec to też mnie kłuje) zahacza(zachacza? } O skórę na policzku i ta skóra odpada i krew leci.Oczywiście co chwilkę zahacza?), ale to nie wygląda tak starsznie jak opisuje. Krew malusienko leci, bo to obdziera jeden punkcik nie cały policzek. Tylko nie wiem czya)mam poczekać, bo to minie? b) mam się przyzwyczaić bo będzie mi tak przez 2 lata zaciągało? (zrobie sobie dziure na wylot w policzku) czy c) pojsc do ortodonty? Pisałyście coś o wargach.Ja na wargach nic nie czuje.Tzn w porównaniu z tym zadarciem to pikuśś. I jeszcze jedna kwestia-jedzenie. Mam aparat od 4dni a zęby mnie bolą.I spoko, wytrzymam to, tylko nie moge nic ugryźc.Nie ważne czy to jabko czy chlebek, bułka itd.czy batonik.Wszystko daje na podbiebienie i czekam aż ślinia prześlini.Ojjc wiem ta się tak wysławiam, że a)głowa boli b) Macie mnie za idiotkę ![]() Ale co mam teraz przez dwa lata nic nie gryźć? Bo zeby tak mnie bolą przy ugryzieniu czegokolwiek, że nie dam rady nawet z wielką chęcia.Wystarczy, że mam chleb pomiędzy zębami, ugryzę i auććć.Odpada.Kurcze ja tylko na zupkach teraz. minie to po jakimś czasie? Tylkio zęby bolą bo one się prostują? czy dlatego, że nie chcą tego aparatu i to jest skutek jakby takiego odrzucenia?? Bardzo prosze o odpowiedź.Może byc nawet w jednym zdaniu.ALE TO wazne. ![]() ![]() Buziaczki Aparatki![]() ![]()
Edytowane przez noelia007 Czas edycji: 2010-05-13 o 15:57 |
|
|
|
#1516 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
1. to minie... po prostu śluzówka musi przyzwyczaić się do czegoś obcego w buzi... to co Cię kłuje najlepiej zaklej woskiem i kup sobie w aptece maść na obtarcia np sachol. ![]() 2. nie martw się to też minie... po jakimś 1 tyg. (w zależności od organizmu) będziesz już mogła wszystko jeść... ja na początku też jadłam tylko serki a teraz to i twarde batony, orzechy itp. Zęby bolą bo działa na nie pewna siła która wywiera na nich inne położenie... w końcu się przyzwyczają do tego i nie będziesz odczuwać bólu
|
|
#1517 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
OTÓŻ OGŁASZAM WSZEM I WOBEC czy jak to się tam pisze że ja miałam zęby usuwane w kilka miesięcy PO ZAŁOŻENIU APARATU (dwie górne 5 na raz) i wszystko było w jak najlepszym porządeczku!
|
|
|
|
|
#1518 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o obdzieranie..u mnie bywało różnie, ale raczej samo przechodziło. Pamiętam taką sytuację, że drucik przy ostatnim ząbku mi się odgiął troszkę i też mi zahaczało o policzek. Bolało ale wytrzymałam do wizyty. Zrób jak uważasz. Możesz iść do orto i ona to naprawi, albo wytrzymać do wizyty Proponuję jednak nie czekać :P.
|
|
|
|
|
#1519 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje Dziewczyny!
Teraz jak dotykam tego drucika to też mi się wydaje, że coś jest nie tak.To taka tycia wypustka taki odcinek, skwarek, który odlega od restzy i to on zahacza.Może go UTNE jakoś? Nawet nie wiem może ma z 1mm.Ale tak mi zahacza, ze ja nie wytrzymam.Coraz jest gorzej.Czuje jakby mi zaraz policzek miał spuchnąć.To jest takie ranienie skóry.A to chyba nic miłego. Pamiętam, że kilka godzin po nic mi nie zahaczało.To chyba na drugi dzień. Wiem, że ta właśnie rana, to ona już mi się obdarła na początku tego szlifowania czy czegoś tak? Taką jakby szczoteczką, czy czymś.To tak swędziało.Każdy wie o co chodzi;]
Edytowane przez noelia007 Czas edycji: 2010-05-13 o 17:00 |
|
|
|
#1520 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jak nie teraz to dopiero po wakacjach wolne terminy ( udalo mi sie bo ktos zrezygnowal)Cytat:
u mnie napewno tez tak bedzie.. prawda? prawda???!!!
|
|
#1521 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1522 |
|
Wtajemniczenie
|
pewnie że tak i niczego się nie bój, bo wyrywanie nic nie boli. no i przestrzegaj kilku zasad typu: po wyrwaniu nie wyjmować jak najdłużej wacika, żeby zrobił się skrzep, nie płukać buzi po wyrywaniu najlepiej kilka dni, nie grzebać niczym w dziurach, starać się jeść drugą stroną. i już
ryzyko suchodołu i innych minimalne
|
|
|
|
#1523 |
|
Raczkowanie
|
Melduję się jako 3 dniowa aparatka
Właśnie zjadłam lody i słuchajcie one naprawde pomagają nie wiem czy bardziej na psychike czy faktycznie na ból ale czuję sie lepiej ![]() Jeszcze mnie troszke obciera po wargach ale z dnia na dzien jest coraz lepiej
|
|
|
|
#1524 |
|
Rozeznanie
|
a 4 sa gorsze w wyrywaniu od 8? 8 nic nie bolaly :P Milutku umiesz podniesc na duchu
juz tyle czekam ze chyba bym sie zalamala jakby mi teraz powiedzieli ze zakladam dopiero po wakacjach kiedy termin mam za 2 tygidnie
|
#1525 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1526 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() dziękuję ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
co wy widzicie takiego w moim kształcie zębów? ![]() Cytat:
i jakie naprawde są?ooo już nie na fioletowo piszesz;D |
||||||
|
|
|
#1527 |
|
Rozeznanie
|
miałam tylko w warstwie szkliwa ubytki... moze ty bys tak miala jakbys tyle nie chodzila... szkoda ze w genach nie maja tez prostych odrazu ale podoba mi sie ich ksztalt i odcien wiec jak beda juz rowne to beda idealne jak dla mnie chociaz tyle w moim wygladzie bedzie mnie zadowalac
Odcieli aniołom skrzydła... bo dawały im wolność. Aparatka sobie jestem Góra->28.05.10 Dół->14.08.10 Koszta - 3860 Edytowane przez Lilllith Czas edycji: 2010-05-13 o 17:57 |
|
|
|
#1528 |
|
Wtajemniczenie
|
przyszła wiosna trzeba się przerzucić... mam jeszcze kilka ulubionych kolorów w zanadrzu więc starczy na wszystkie pory roku
|
#1529 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przyszłam ze zdjęciem panoramicznym ząbków. Asystentka zrobiła mi zwykłe zdjęcia, takie cyfrówką, pewnie do dokumentacji, potem Pani Kawka wyciski, wywiad i tyle na następnej wizycie założyłam aparat ![]() i owszem, dostałam ten zestaw
Edytowane przez Lousie Czas edycji: 2010-05-13 o 18:25 |
|
|
|
|
#1530 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() też żałuję, że nie mam zdjęć, nie będę miała porównania... obiecuję, że jak tylko się ich dorobię, to je tu Wam wstawię. ale tak na chwilę obecną, to mogę Ci powiedzieć, że wygląda tak jak na modelu. wiadomo, nie mam jeszcze takich idealnych ząbków, ale olbrzymiej różnicy nie ma ![]() osobiście - jestem bardzo zadowolona. NIC mnie nie boli. pierwszego dnia gryzłam czipsy haha
Edytowane przez Lousie Czas edycji: 2010-05-13 o 18:22 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:20.

ale ja na Twoim miejscu posłuchałabym co radzi orto - to przecież ona jest specjalistką w tej dziedzinie 

trochę mnie obtarł, ale nic poza tym. ale cieszę się bardzo, że go mam 
jak nie teraz to dopiero po wakacjach wolne terminy ( udalo mi sie bo ktos zrezygnowal)
miałam tylko w warstwie szkliwa ubytki... moze ty bys tak miala jakbys tyle nie chodzila...
ale podoba mi sie ich ksztalt i odcien wiec jak beda juz rowne to beda idealne jak dla mnie