Zanik głosu, chrypa, ból gardła... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-14, 11:06   #1
Michalinaaaaa
Raczkowanie

GG do Michalinaaaaa

Zanik głosu, chrypa, ból gardła...

Witam! Przeszukałam wszystko. Wizaż, google. Po prostu nie ma nic na moją dolegliwość. Zaniki głosu mają albo śpiewacy, ludzie nadwyrężający głos , albo ludzie chorzy na anginę.
A ja z dnia na dzień nagle straciłam głos. Co prawda, mam przy tym ból gardła, który w nocy jest nie do zniesienia, ale porócz tego nic. Żadnego kataru, kaszlu, gorączki.
Wiem, że powinnam pójść do lekarza, ale mogę to zrobić dopiero w poniedziałek.
Teraz mam do Was prośbę. Jeśli macie cokolwiek ze sprawdzonych, domowych sposobów (tabletki nie pomagają) na zaniki głosu i uciążliwą chrypę, to prosze doradźcie mi. Muszę się tego jak najszybciej pozbyć.

suck my
(not existent)
dick.

Michalinaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-14, 11:34   #2
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Dot.: Zanik głosu, chrypa, ból gardła...

Cytat:
Napisane przez Michalinaaaaa Pokaż wiadomość
Witam! Przeszukałam wszystko. Wizaż, google. Po prostu nie ma nic na moją dolegliwość. Zaniki głosu mają albo śpiewacy, ludzie nadwyrężający głos , albo ludzie chorzy na anginę.
A ja z dnia na dzień nagle straciłam głos. Co prawda, mam przy tym ból gardła, który w nocy jest nie do zniesienia, ale porócz tego nic. Żadnego kataru, kaszlu, gorączki.
Wiem, że powinnam pójść do lekarza, ale mogę to zrobić dopiero w poniedziałek.
Teraz mam do Was prośbę. Jeśli macie cokolwiek ze sprawdzonych, domowych sposobów (tabletki nie pomagają) na zaniki głosu i uciążliwą chrypę, to prosze doradźcie mi. Muszę się tego jak najszybciej pozbyć.
W ubiegłym roku dopadł mnie podobny problem, nie byłam w stanie nic mówić, a jak coś powiedziałam to bardzo po cichu i strasznie piszczałam przy tym Są to typowe objawy zapalenia krtani i często występuje u osób, które muszą dużo pracować głosem. Oczywiście w moim przypadku nie obyło się bez wizyty u laryngologa. Przepisał mi tabletki, które nazywają się o ile dobrze pamiętam Homeovox, gdyż jak stwierdził, że spróbuje najpierw mnie leczyć nie-sterydami i w moim przypadku mi pomogło to lekarstwo

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

Homeovox dostaniesz w każdej aptece bez recepty, kosztują w okolicy 12 zł i są to tabletki do ssania Staraj się nie przeciążać głosu jeśli nie musisz bo może zostać pozostać ślad na strunach głosowych

Mark Twain

Edytowane przez Diablica z Tasmanii
Czas edycji: 2010-05-14 o 11:36
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-14, 11:37   #3
Monniq
Raczkowanie

GG do Monniq

Z domowych sposobów to może sól emska - rozpuszcza się ją w ciepłej wodzie lub mleku i pije, ma działanie łagodzące i wspomaga leczenie stanów zapalnych dróg oddechowych.

w tej sprawie proszę o kontakt na PW
Monniq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-14, 11:50   #4
kycia1
Wtajemniczenie

Moja Mama traci głos.... z nerwow. Autentycznie jak zdenerwuje się w pracy- dzwonie do niej, slysze (a raczej nie slysze jej) jak mówi, to od razu wiem, ze wnerw był. Pozniej jej przechodzi zwykle na 2 dzien.

P.S Ale nie to, ze krzyczy i dlatego traci . Tylko tak po prostu :/
Stary 2010-05-14, 11:53   #5
peggy_blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Monniq Pokaż wiadomość
Z domowych sposobów to może sól emska - rozpuszcza się ją w ciepłej wodzie lub mleku i pije, ma działanie łagodzące i wspomaga leczenie stanów zapalnych dróg oddechowych.
polecam, bardzo pomaga przy bólu gardła
peggy_blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-14, 14:39   #6
gosiaczek2707
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Zanik głosu, chrypa, ból gardła...

To jest na pewno angina. Przechodziłam to miesiąc temu:chrypka-->zanik głosu, potworny ból gardła uniemożliwiający normalne funkcjonowanie. Bez gorączki, kaszlu i kataru. Polecam wizytę na pogotowiu(pomocy doraźnej) Nie obejdzie się bez antybiotyku. Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia
gosiaczek2707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-14, 15:55   #7
plywok
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
W ubiegłym roku dopadł mnie podobny problem, nie byłam w stanie nic mówić, a jak coś powiedziałam to bardzo po cichu i strasznie piszczałam przy tym Są to typowe objawy zapalenia krtani i często występuje u osób, które muszą dużo pracować głosem. Oczywiście w moim przypadku nie obyło się bez wizyty u laryngologa. Przepisał mi tabletki, które nazywają się o ile dobrze pamiętam Homeovox, gdyż jak stwierdził, że spróbuje najpierw mnie leczyć nie-sterydami i w moim przypadku mi pomogło to lekarstwo

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

Homeovox dostaniesz w każdej aptece bez recepty, kosztują w okolicy 12 zł i są to tabletki do ssania Staraj się nie przeciążać głosu jeśli nie musisz bo może zostać pozostać ślad na strunach głosowych
dobrze mówi. a jeżeli się będzie nasilać i powtarząc to można też dostać zastrzyki na to. wiem po mamie. własnie dzisiaj zaczeła kolejną akcja z zastrzykami na gardło.

Cytat:
Napisane przez Monniq Pokaż wiadomość
zgadzam się.
jedynak dodam, że cholerstwo nie dobre w smaku przynajmniej dla mnie.

Cytat:
Napisane przez kycia1 Pokaż wiadomość
Moja Mama traci głos.... z nerwow. Autentycznie jak zdenerwuje się w pracy- dzwonie do niej, slysze (a raczej nie slysze jej) jak mówi, to od razu wiem, ze wnerw był. Pozniej jej przechodzi zwykle na 2 dzien.

P.S Ale nie to, ze krzyczy i dlatego traci . Tylko tak po prostu :/
Twoja z nerwów a moja niewidomo. i co idzie do lekarza to słyszy: pani jest nauczycielką i pewnie dużo krzyczy na uczniów? nie pracuje w księgowości i za dużo to ja nie mówie. a tym bardziej nie krzyczę.

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-14, 17:13   #8
nietypowynick
Zakorzenienie

GG do nietypowynick

Ja tez tak miałam, po czasie mi gardło zapakowało i okazało sie że to angina była. A wczesniej jak nie mowilam to wspominany homeovox mi nie pomagał ale za to rewelacyjny był Laryng Up- tabletki do ssania na zasadzie wszelkich neoanginów, cholinexów ale mocniejszy z tego co mi powiedziano w aptece. Ale i tak najlepsza jest wizyta u specjalistyMożesz sobie tylko pogorszyć. Nie masz mozliwości wcześniej?

Chyba zjedzą mnie koty...
nietypowynick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-14, 19:30   #9
eternitymoment
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez peggy_blue Pokaż wiadomość
polecam, bardzo pomaga przy bólu gardła
sol wysusza i podraznia struny glosowe,ja polecam plukanie naparem z szalwi
eternitymoment jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-14, 19:37   #10
sapho16
Raczkowanie

GG do sapho16

Miałam tak jakiś czas temu. A potrzebowałam głosu bo akurat miałam śpiewać (co nie znaczy, że śpiewam dużo, więc nie było to przyczyną)
poszłam do lekarza i okazało się, że to zapalenie krtani. Dostałam jakiś antybiotyk i pomogło ale żeby szybko odzyskać głos ciągle jadłam też takie tabletki bez recepty które oblepiają gardło, zrobione z jakichś porostów ^^
sapho16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-14, 20:32   #11
Czarna Orchidea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sapho16 Pokaż wiadomość
Miałam tak jakiś czas temu. A potrzebowałam głosu bo akurat miałam śpiewać (co nie znaczy, że śpiewam dużo, więc nie było to przyczyną)
poszłam do lekarza i okazało się, że to zapalenie krtani. Dostałam jakiś antybiotyk i pomogło ale żeby szybko odzyskać głos ciągle jadłam też takie tabletki bez recepty które oblepiają gardło, zrobione z jakichś porostów ^^

tez to bralam jak stracilam glos, ale jak przeczytalam, ze z czegos takiego to jakos nie moglam wiecej brac

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-14, 21:12   #12
girl99
Zakorzenienie

ja tak mam statystycznie raz w roku i wiesz co mi pomaga .... coca-cola z lodowki i lody .... to nie jest sarkazm serio, nie moglam mowic, zjadlam wyzej wymienione rzeczy i jak reka odjal

Vamos España
girl99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-14, 21:28   #13
Michalinaaaaa
Raczkowanie

GG do Michalinaaaaa

dzięki dziewczyny za szybkie odpowiedzi
nic nie mowie, zeby sobie niczego nie uszkodzic i jutro ide do lekarza.. chociaz nie uśmiecha mi sie tygodniowe leczenie, bo mialam do załatwienia kilka spraw w ten weekend.. :/

---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ----------

Cytat:
Napisane przez girl99 Pokaż wiadomość
ja tak mam statystycznie raz w roku i wiesz co mi pomaga .... coca-cola z lodowki i lody .... to nie jest sarkazm serio, nie moglam mowic, zjadlam wyzej wymienione rzeczy i jak reka odjal
o... ja to chyba bym sie bała tego spróbować

suck my
(not existent)
dick.

Michalinaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-14, 21:35   #14
girl99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Michalinaaaaa Pokaż wiadomość
o... ja to chyba bym sie bała tego spróbować
Spoko, nie dziwie sie kolezanki jak zobaczyly co ja robie, to sie za glowe zlapaly ale ja to w ogole jestem jakas dziwna jezeli chodzi o choroby

Trzymam kciuki za gardziolko

Vamos España
girl99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-15, 06:49   #15
alufa
Zakorzenienie

ja bym colę odradzała....

słyszałam, że lody są w stanie pomóc, a cola w żadnym wypadku...
zimne napoje gazowane są bardzo agresywne dla gardła
alufa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-15, 08:09   #16
ever-dream
Wtajemniczenie

Moja mama często traci głos (jest nauczycielką).

Jest pewien sposób, ja bym się na to nie dała, jednakże jeśli jesteś już zdeterminowana to... syrop z cebuli pomaga
Stary 2010-06-20, 13:03   #17
justi699
Zakorzenienie

dziewczyny ponawiam pytanie bo od piątku nie mam głosu byłam u lekarza i powiedział tylko- bezgłos i przepisał...Bioparox- takie coś do psikania w gardło , Ibuprofen-pabi - jakieś tabeletki i. wapno i rutinoskorbin ! i tyle nic więcej nie powiedział a ja też nie dopytywałam z wiadomego powodu tylko że od piątku żadnej poprawy a powiedziałąbym nawet że jest coraz gorzej już w ogóle nie mogę mówić i mam strasznie męczący suchy kaszel nie wiem już co robić
próbowałąm też te tabletki Homeovox ale też nic nie pomogły

Nasz Ślub

Jesteś z nami
11.05.2015, godz. 13.30

Edytowane przez justi699
Czas edycji: 2010-06-20 o 13:04
justi699 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-20, 14:57   #18
nietypowynick
Zakorzenienie

GG do nietypowynick

Justyś Laryng Up mi pomógł. I ciepłe mleko z miodkiem pij

Chyba zjedzą mnie koty...

Edytowane przez nietypowynick
Czas edycji: 2010-06-20 o 15:13
nietypowynick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-24, 20:58   #19
miyavi666
Raczkowanie

a więc ja również straciłam głos, w sobotę miałam mega chyrpę i już 3 dni tylko skrzeczę. lekarz przepisał diphergan na kaszel, dufaceff i apo-napro. w sobotę mam wygłosić referat, czy jest szansa że mi przejdzie do tego czasu?
miyavi666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-24, 21:33   #20
lucciola
Zakorzenienie

ja polecam tabletki Isla z wyciągiem z porostu islandzkiego. Bardzo dobre na chrypę.
Kiedyś pamiętam że piłam siemię lniane (takie glutowate ale świetnie osłania gardło). Radziłabym Ci też wizytę u foniatry.
lucciola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-12, 14:41   #21
kfiatek86
Przyczajenie

To ja z kolei polecam domowy sposób, sposób babuni! Hihi, to zwykłe mleko z miodem i czosnkiem, jak ktoś nie lubi tych smaków, to może mieć problem, ewentualnie zawsze można zatkać nos i pić pod język, mnie jednak pomogło, często nie mam głosu po meczach bo chłopak nauczył mnie jeździć ten babciny sposób jest opisany tutaj: http://www.biomedical.pl/zdrowie/dom...losu-3570.html tak jak parę innych ale najmniej polecam soloną wodę :/
kfiatek86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-13, 15:50   #22
Kaoru22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lucciola Pokaż wiadomość
ja polecam tabletki Isla z wyciągiem z porostu islandzkiego. Bardzo dobre na chrypę.
Kiedyś pamiętam że piłam siemię lniane (takie glutowate ale świetnie osłania gardło). Radziłabym Ci też wizytę u foniatry.
Zgadzam się w 100% Isla wyratowały mnie kiedy straciłam głos przed ustną maturą ale tak czy inaczej jeśli problem utrzymuje się kilka dni trzeba iść do lekarza.

Ważna sprawa - najlepiej w miarę możliwości odpuścić sobie mówienie

Edytowane przez Kaoru22
Czas edycji: 2015-03-13 o 15:52
Kaoru22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości