|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2581 |
|
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II
na pewno musisz już mieć toryczne? przy niskim cylindrze nie jest to niezbędne
|
|
#2582 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Kurcze wlasnie wczesniej nie musialam bo mialam maly cylinder ale teraz juz musze bo ciagle mi sie ta glupia wada zmienia i juz nie widze dobrze jak nie mam cylindra |
|
|
|
|
#2583 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Cytat:
Te soczewki mają różne sposoby stabilizacji cylindra i u każdego co innego będzie się dobrze sprawdzać. Jeżeli nie jesteś zadowolona z dobranych soczewek, powinnaś pójść do swojego specjalisty i poprosić o dobranie innych soczewek , ponieważ a płacąc za badanie zapłaciłaś za prawidłowe dopasowanie soczewek a nie takich w których nie jesteś w stanie wytrzymać bo są tak niekomfortowe |
||
|
|
|
#2584 |
|
Nie depcze krokusów
|
Fiolka - miałaś jakieś ciekawe "przypadki" ostatnio, testowałaś jakieś nowości?
|
|
#2585 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zastanawiam się czy warto ryzykować z zakładaniem soczewek jednodniowych, skoro nigdy ich nie nosiłam i nie wiem, jak się będzie nosiło i jak mi oko je przyjmie. Czy nie lepiej jednak moje acuvue oasys założyć, nawet jeśli je po tym jednym razie będę musiała wyrzucić...Bo potem i tak poproszę o dobór soczewek miesięcznych, bo mnie niezbyt stać na te oasys
|
|
|
|
|
#2586 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Byłam dziś na wizycie kontrolnej, narazie wygodne są te soczewki, mam zobaczyć jak będzie dalej. Danaeee84- Nosiłam parę razy jednodniowe soczewki, noszą się dobrze, tylko strasznie cięzko je ściągnąć, ja na Twoim miejscu wybrałabym Oasys, wkońcu dzień ślubu ma być dniem wyjątkowym i masz go pamiętać do końca życia, więc lepiej żeby soczewki nie przeszkadzały i nie uwierały
|
|
|
|
|
#2587 |
|
Przyczajenie
|
Miało być to w formie pytania retorycznego
, bo okulistce chodziło o to, że jeśli mam jakiś problem to żebym umówiła się na wizytę, a moim problemem był dobór płynu i wydaje mi się, że mogła mi doradzić go przez tel, a nie mnie zbywać i namawiać na wizytę za 50 zł. Widać, że bardziej niż na stałych pacjentach zależy jej na pieniądzach.Nie widziałam tych płynów u optyków w moim mieście, jedynie na allegro, ale w dużych opakowaniach, a wolałabym zacząć od mniejszej pojemności bo w razie nietolerancji nie dotknie mnie to tak bardzo finansowo, a z taką dużą butlą nie wiedziałabym co zrobić :/ A co myślicie o Renu albo Solo Care Aqua? One są wszędzie łatwo dostępne, więc nie miałabym problemu z zakupem, ale nie wiem jak te składy mają się do Opti Free. |
|
|
|
#2588 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mi osobiście Solo Care nie pasował, pojawiało się dużo żyłek, czego przy innym płynie nie ma. Mam pytanie do użytkowniczek Aoseptu. Planuje go kupić, ale jak jest z tym, kiedy chciałabym ściągnąć soczewki w środku dnia ( przy normalnym płynie wlewam sobie rano do pojemniczka świeżą porcję i tak nosze przy sobie na wszelki wypadek, a Aoseptu tak wlać nie mogę, bo jak zakręce to zaczyna działać) a nie będę przy sobie nosić butli 360 ml codziennie. |
|
|
|
|
#2589 |
|
Nie depcze krokusów
|
Zielone_korale - płyny katalityczne nie nadają się do awaryjnego noszenia przy sobie. Nie dość, że musiałabyś nosić ze sobą całą butlę, to jeszcze pojemnik musiałabyś trzymać w pozycji pionowej
![]() trufles - Solo Care i Renu nie są łagodniejsze niż OptiFree. AOSept i Monosept są sprzedawane głównie w dużych butlach, czasem w internecie można znaleźć mniejsze na aukcjach czy wyprzedażach.
|
|
#2590 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o Renu MPS do wrażliwych oczu?Macie jakieś doświadczenia? Wydaje mi się, że nie mam oczu wrażliwszych od innych, ale moim błędem było mieszanie płynów przy tej samej parze soczewek, zamiast wyjąć nowe z opakowania. Okulistka przy dobieraniu soczewek niestety nic nie powiedziała na ten temat, a w ulotce też nie przeczytałam takiego ostrzeżenia. W sumie dopiero na forum dowiedziałam się, że mogą wystąpić podrażnienia i chyba właśnie dlatego tak reagowały te oczy. Zamówiłam na próbę Renu MPS, bo z tym Monoseptem i Aoseptem był problem z mała pojemnością. Mam nadzieję, że będzie OK... Na razie przez tydzień daje odpocząć oczom od soczewek i płynów. Jedynie sztuczne łzy dla nawilżenia oka... |
|
|
|
|
#2591 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2592 |
|
Matka Smoka
|
Soczewki dobiera optometrysta. Koszt=>wystarczy wejść na stronę jakiegokolwiek sklepu internetowego. Przy takiej wadzie oczywiście można nosić soczewki. Najzdrowsze soczewki to takie, które są dobrze dobrane
Noszenie soczewek nie wpływa na pogłębianie wady.Polecam przejrzenie wątku. |
|
|
|
#2593 |
|
po prostu Em :)
|
Można przy takiej wadzie nosić soczewki, kosztują tyle samo co przy innych wadach.
|
|
#2594 |
|
Nie depcze krokusów
|
trufles - nie miałam doświadczeń z tym płynem, ale następnym razem może się skuszę, bo jest małe opakowanie.
Nancy_Franciss - już dostałaś odpowiedź Nie każdy lekarz dobiera soczewki, a nawet nie trzeba być lekarzem, żeby to robić, można być optometrystą (tak jak obecna w tym wątku Fiolka). Nie spodziewaj się doboru w przychodni, gdyż specjalista musi mieć pod ręką różne rodzaje soczewek, stąd popularność gabinetów przy salonach optycznych. Wizyty najczęściej są płatne, ale można znaleźć nieliczne gabinety mające umowę z NFZ. Niektóre salony mają bardzo mały wybór, więc warto się wcześniej zorientować, jakie prowadzi firmy. Najbardziej opłacalne są szkła miesięczne, jest ich naprawdę duży wybór. Najzdrowsze są jednodniowe, ale są bardzo drogie. Kolorowe nie są zbyt zdrowe. Korzystnie cenowo wychodzą roczne, ale to inna bajka. W przeciwieństwie do okularów, cena soczewek o różnych mocach jest taka sama chyba że miałabyś wadę wykraczającą poza standard i trzeba by było zamawiać soczewki bardziej indywidualnie dopasowane.Noszenie soczewek samo w sobie nie powoduje pogłębienia czy zatrzymania wady, jednak dobrze skorygowany wzrok wolniej się psuje. Zapewne masz grube szkła w okularach, więc jak najbardziej polecam spróbować soczewki Nawet, jeśli nie będą Ci pasowały na co dzień, przydadzą się na różne okazje, np. uprawianie sportu czy imprezy.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2010-05-12 o 21:04 |
|
|
|
#2595 |
|
Zadomowienie
|
denrwuje mnie, że czuję coś w oku :/ nieprzyjemne uczucie
wszyscy pytają czemu tak często mrugam ![]() zauważyłam, że mam dużo naczynek w oku :/ nie wiem czy sobie wmawiam ale czy to możliwe, że od noszenia soczewek oczy są przekrwione?
" Zawsze trzeba wiedzieć, kiedy kończy się jakiś etap w życiu. Jeśli uparcie chcemy w nim trwać dłużej niż to konieczne, tracimy radość i sens tego, co przed nami." P. Coelho 01.07.10. -4 miesiące bez nałogowego picia kawy 01.10.10. - oszczędzam 01.11.10. - słodyczom mówimy stanowcze NIE! |
|
|
|
#2596 |
|
Wtajemniczenie
|
no to nie pozostaje Ci nic innego, niż wrócić do specjalisty, który dobierał soczewki i powiedzieć, że źle się w nich czujesz
|
|
|
|
#2597 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuje za odpowiedzi
![]() Mam jeszcze jedno pytanie ,czy jeśli potrę zamknięte oko przez powiekę czy coś w tym stylu to soczewka może się przesunąć pod powiekę? I co wtedy ? I czy przy płakaniu soczewka może wypaść? Gdzie szukać osoby ,która dobiera szkła? |
|
|
|
#2598 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Szkła może dobrać okulista lub optometrysta (najczęściej przy salonach optycznych), wystarczy poszukać, u mnie nawet w małym mieście jest ![]() Jak mocno potrzesz to może zdarzyć, że się zwinie i schowa pod powieke, ale można to wyciągnąć. |
|
|
|
|
#2599 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mnie się nie zdarzyło, a noszę soczewki od kilku lat i pocieram oczy, staram się dość delikatnie i w jedną stronę.Płaczę w soczewkach dość często, nie wypadła nigdy, ale po dłuższym płakaniu i tak muszę zdejmować, bo widzę wszystko przez mgłę.
|
|
|
#2600 |
|
Konto usunięte
|
Ja dzisiaj od rana siedzę w soczewkach, bo uznałam, że po dwumiesięcznej przerwie chcę się przyzwyczaić przed jutrzejszym ślubem
I jest wybitnie dobrze... Już mam je dziewiątą godzinę na sobie i nic mi nie przeszkadza. A jutro będą bardzo długo na oczkach, więc się cieszę I bez problemu udało mi się je założyć...Cóż - po codziennym wcieraniu żelu do oka, już nie mam żadnych oporów, żeby je palcami dotykać
|
|
|
|
#2601 |
|
Nie depcze krokusów
|
Mnie tylko raz soczewka zaginęła - ostatnio jak byłam na zjeżdżalni w Aqua Parku. Myślałam, że mi wypadła, koleżanka zaglądała mi do oka, ale nic nie widziała. Po minucie nagle wrócił mi wzrok.
Danaeee84 - dużo szczęścia i miłości Młodej Parze!
|
|
#2602 |
|
Zadomowienie
|
W poniedziałek maszeruję do okulisty - dzisiaj wytrzymałam 3h w soczewkach i znów pojawiło się okropne swędzenie połączone z bólem powiek + jako nowy objaw lekka opuchlizna. Chyba dorobiłam się zapalenia powiek lub spojówek. Tak mi smutno, ledwo co zaczęlam moją przygodę z soczewkami a już się zniechęciłam
" Zawsze trzeba wiedzieć, kiedy kończy się jakiś etap w życiu. Jeśli uparcie chcemy w nim trwać dłużej niż to konieczne, tracimy radość i sens tego, co przed nami." P. Coelho 01.07.10. -4 miesiące bez nałogowego picia kawy 01.10.10. - oszczędzam 01.11.10. - słodyczom mówimy stanowcze NIE! |
|
|
|
#2603 |
|
Rozeznanie
|
witam
ostatnio mialam dobrane soczewki, koncza mi sie probne jednodniowe i stwierdzam, ze musze sobie zamowic juz normalne, miesieczne. zastanawia mnie tylko jedno - czy oplaca sie zamawiac przez internet? sa jakies zaufane sklepy, gdzie nie bede czekala w nieskonczonosc na soczewki toryczne? jak sie maja ceny z salonow optycznych do tych w internecie?
|
#2604 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2605 |
|
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez wioluśka Czas edycji: 2010-05-18 o 19:33 |
|
|
|
#2606 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam idiotyczne pytanie - czy te osady widać? Widzę coś, jak potrę soczewkę w płynie na dłoni. To znaczy, że mój płyn źle usuwa osady?
|
|
#2607 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zmiana soczewek na własną rękę, bez konsultacji ze specjalistą niesie ze sobą ryzyko powikłań w wyniku noszenia nieprawidłowo dopasowanej soczewki. |
|
|
|
|
#2608 |
|
Nie depcze krokusów
|
to po prostu paprochy, kurz, drobinki z powietrza... dlatego przed włożeniem do pojemniczka trzeba opłukać soczewki, żeby jak najmniej śmieciuszków moczyło się przez noc w płynie wraz z soczewkami
|
|
#2609 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja jak zdejmę soczewkę z oka i ją wyczyszczę, to widać takie białe kropelki na niej, więc płukam przed włożeniem do płynu na noc, rano są na niej takie "paproszki", nie jest ich dużo, ale jednak są, więc przed włożeniem do oka też opłukuje, ale i tak do końca nie chcą zejść z soczewki.
|
|
|
|
#2610 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:47.

, bo okulistce chodziło o to, że jeśli mam jakiś problem to żebym umówiła się na wizytę, a moim problemem był dobór płynu i wydaje mi się, że mogła mi doradzić go przez tel, a nie mnie zbywać i namawiać na wizytę za 50 zł. Widać, że bardziej niż na stałych pacjentach zależy jej na pieniądzach.