|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#571 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Cytat:
Dodatkowo mogła wpłynąć na niego zmiana otoczenia i bardzo suche powietrze w mieszkaniu. Niestety teraz na lisciu pojawiła sie czarna paskudna plama. Z dnia na dzień jest coraz większa i nie wiem czy mam to odciąć?? zeby nie przeszło na całość. Jak ratować mojego storczyka?
|
|
#572 |
|
Zakorzenienie
|
Hamnie czasem platki sie wywijaja jakby w tyl i to chyba normalne u niektorych hybryd ale zeby byly przy tym zwiedle no coz trzeba by bylo fotke zobaczyc by stwierdzic co z nimi jest nie tak. Zwiedle platki czesto sa wynikiem przesuszenia ale ty mowisz ze byl namoczony - tylko kiedy go namaczalas ostatnio? Moze to juz tydzien temu i on potrzebuje znowu? Dalej moga go podgryzac jakies robale - zajrzyj w doniczke czy tam sie nie rusza. Przy okazji powachaj podloze czy nie pachnie zgnilizna albo takim grzybem - bo moze rozkladaja mu sie korzenie i stad ten brak wody u rosliny. I zrob fotke bo moze on tak ma ze ma wywiniete platki
Dalej- moze sie roslina ugotowala przez slonko, moze stoi non stop na sloncu i trzeba mu parapetu ciemniejszego? Juz mi sie koncza pomysly, dawaj fote ![]() Dodaje ze zwiedniete platki sa miekkie, takie klapniete wiec je dotknij. Jak sa sztywne to jest ok. |
|
|
|
#573 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny...zaraz sie poplacze chyba..
musialam oddac wszystkie bo nie stac mnie na storka po 17 zl w tym momencie..a juz napewno nie na 4...ale sie wkurzylam...
|
#574 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#575 |
|
Zadomowienie
|
kiniaczku..wez mnie juz nie doluj..mam straszny dzien dzisiaj
|
#576 |
|
Zakorzenienie
|
moze przesadzilam ze platki sa zwiedniete, bo prostu tak im brak zycia, pewnie sprawiaja takie wrazenie przez to wywiniecie.. podloze mam z kory.. robakow nie widac.. a podloze jak wachac to ma troche taki zapach dziwny, ale nie umiem go okreslic, moze to tylko ta kora taki ma zapach plus woda.. jak do mnie trafil byl suchy jak wior, namoczylam go 15 min. dzisiaj zobaczylam ze juz wysechl i namoczylam znowu.. nie stal w duzym sloncu bo ostatnio byla okropna pogoda i jak go dostalam to tez bylo deszczowo a on i tak powywijal, tylko nie pamietam czy on tak juz mial, czy to sie stalo po pierwszym namoczeniu.. wrzucam zdjecia ale jakosc jest fatalna
Edytowane przez hammie Czas edycji: 2010-05-15 o 20:05 |
|
|
|
#577 |
|
Zadomowienie
|
jo jestem
![]() Moja kambria została przesadzona. Wczoraj jednak dorwałam jednego ślimaka :/ A na domiar złego, w podłożu u dwóch innych zobaczyłam takie małe szare (srebrne?) robale? ni to skaczące ni fruwające (bo wydaje mi się że miały skrzydła). Chyba musiały się skądś przybłąkać, bo wcześniej ich nie widziałam, a jako kompletnie uzależniona od storków, zaglądam do nich nawet kilka razy dziennie :P |
|
|
|
#578 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#579 | |
|
Zakorzenienie
|
Koraa przepiękny ten nowy!!! Uwielbiam takie "bledzioki"!!
Cytat:
![]() Zmienniczka choroba storczykowa Ci się rozwija!!! ![]() Kurde wiecie co...cały dzień grzebałam w storkach i mam dość! Pojechałam sobie po 12 do Leroy pooglądać. I KUPIŁAM SOBIE A CO SIĘ BĘDĘ!!! Były po 16,99, w sumie mało ciekawych (albo takie jakie już mam). Szukałam dla mamy ale nic mnie nie urzekło poza jednym. Jednak dla mamy poszukam jakiegoś innego. Tego tak mi go było szkoda, bo miał syfne podłoże, jakieś z pajęczynami, korzenie brązowe, ale wziełam biedaka!!! I nie oddam nikomu!! Zdjęcia nie oddają jego uroku, mimo że ma jeden pączek to te rozlewające się fioletowe kropki hipnotyzują Wymieniłam podłoże, ucięłam część korzeni, wykąpałam w roztworze z Ludwikiem, spryskałam Topsinem i Asahi SL, zasypałam cynamonem sparzyłam doniczkę, keramzyt, podłoże porządne dałam do doniczki, godzinę temu się z tym uporałam dopiero!! Ale wiecie jaką miałam frajdę w grzebaniu!!! Oto zdjęcia, jutro wstawię więcej i ładniejsze, bo to tak na szybko zrobiłam zanim się za niego wzięłam. Mam nadzieję że mi się odwdzięczy bo mu chyba życie uratowałam!!
|
|
#580 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś też podlewałam wszystkie prawie i porobiłam zdjęcia.
Na łososiowym 3 pędowym zauważyłam COŚ! Czyżby to był keiki???? ![]() Pozatym każy pęd puszcza nowe pączki, on oszalał chyba!! ![]() CZY TO JEST KEIKI???
Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-05-15 o 23:34 |
|
|
|
#581 |
|
Zakorzenienie
|
Pączki łososiowego
![]() Reszta piękności jutro, bo każdemu coś urosło
|
#582 |
|
Zakorzenienie
|
a u was wszystkie liscie w storczykach sa do gory?
|
|
|
|
#583 |
|
Zakorzenienie
|
Jak do góry?
|
#584 |
|
Zakorzenienie
|
no tak jak tutaj wklilas swojego i ma wsyzstkie lsicie do gory.. zastanawiam sie czy tak powinno byc, czy to nie jest regula.. u mnie wiekszosc jest oklapla... poprostu martwie sie o mojego storczyla, to moj pierwszy i nie chce go na starcie zmarnowac
Edytowane przez hammie Czas edycji: 2010-05-15 o 22:39 |
|
|
|
#585 |
|
Raczkowanie
|
Nowe storczyki przewaznie maja liscie ..."do góry" bo stoja w tych foliowych workach
jak wyjmiesz z worka, najpózniej po ok 24 godzinach liscie juz sie układaja bardziej naturalnie .
Edytowane przez nieinna Czas edycji: 2010-05-15 o 22:45 |
|
|
|
#586 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz co, to zależy. Ważne by liście były sztywne, a czy idą tak do góry, czy w dół to już zależy od storczyka. Moje mają tak liście.
|
#587 |
|
Raczkowanie
|
Miałam poczekac... bo nie mam zdjec jeszcze... kupiłam wczoraj trzy storki nowe
Edytowane przez nieinna Czas edycji: 2010-05-15 o 22:54 |
|
|
|
#588 |
|
Zakorzenienie
|
Ariena swietne masz te storczyki, z tego co widze to maja ladne, sprezyste liscie.. moj ma w sumie tylko dwa do gory, reszta jest strasznie wygieta w dol.. nie wiem czemu.. a czy dobrym pomyslem jest zrobienie wiecej dziurek w tej plastikowej oslonce zeby korzenie mialy lepsza 'wentylacje'? a tak btw. Ariena jak ty podlewasz swoje storczyki? namaczasz je co jakis czas?
|
|
|
|
#589 |
|
Zadomowienie
|
Dziurkowanie doniczek to BARDZO dobry pomysł.
|
|
|
|
#590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja namaczam 40 minut kiedy doniczka lekka i korzenie srebrne. Jednak te co stoją na keramzycie to czasem im wodę wleję do keramzytu i same sobie piją. Aktualnie wymieniam na osłonki bo mi się wywalają na tym keramzycie i się ledwo mieszczą. W doniczce plastikowej się robi dziurki, w osłonce już nie trzeba.
|
|
#591 |
|
Raczkowanie
|
ARIENA cudna kolekcja ,wygladają jak szcztuczne
i te keiki... <zazdroszcze > Ponoć w tesco mają być storki na dzień matki
|
#592 |
|
Raczkowanie
|
No to się chwalę
moje nowe nabytki:na początek kropkowano-paskowany, z tych co kupiłam w piątek najbardziej mi się podoba, ma dwie roślinki Na koncu widok na bliźniaki ![]()
|
|
|
|
#593 |
|
Zadomowienie
|
Moje doniczki wyglądają tak.
A dzisiaj tata przyniósł mi storka ze śmietnika, to już druga "znajda" w mojej kolekcji. Pierwszy jeszcze trochę i zakwitnie dlatego wcześniej nic o nim nie mówiłam. , obcięłam wszystko jak leci. Ale jestem dobrej myśli bo roślinka ma 6 młodych zdrowych korzonków. ![]() Nieinna śliczny ten nowy nabytek! Nie wiem co to ci wyrasta, wygląda jak pęd ale faktycznie jakiś dziwny i ta zmaltretowana końcówka. Phi? A czy na ostatnim zdjęciu ja widzę patyczek przebity przez listek?
Edytowane przez Maja 77 Czas edycji: 2010-05-16 o 11:49 |
|
|
|
#594 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w tesco mowisz? a za ile? Ariena..a ja stwierdzilam ze 4 storki na moim parapecie to za duzo i juz sie zmartwilam ze nie bede mogla rozwijac swojej choroby dalej ale po twoich fotkach widze, ze jednak bedzie ona gwaltownie postepowac sluchajcie, odkad zaczelam chlonac wiadomosci o storkach, odmianach, pielegnacji itd. dowiedzialam sie, ze moja kolekcja jest wieksza o 1..bo niezidentyfikowany przeze mnie chwast (dostany kiedys od babci na imieniny) okazal sie............ storczykiem... ludisia discolor no, tego to sie nie spodziewalam..glupie ale taka jest prawda, ze jak sie dowiedzialam ze to storczyk, to dopiero wtedy obdarzylam go szacunem zalaczam fotki..kiedy nie wiedzialam ze to sorczyk to przesadzilam go do ziemi..wyczytalam ze znosi kazde podloze ale najlepiej mu w podlozu dla storkow i keramzycie..to moze go przesadzic? w ogole to jak 4 pedy kwiatowe uschly to ciachnelam je bo brzydko wygladaly..nie wiem czy dobrze ze tak zrobilam? jak myslicie? a i moje pytanie..on jakos tak dziwnie rosnie, zamiast do gory to jakos tak poziomo..czemu?
|
|
#595 |
|
Zadomowienie
|
Nieinna..zakochalam sie
dziewczyny..pamietacie moje reanimowane falki?? nie wiem co robic bo na 1 forum pisaly dziewczyny ze reanimowany storek-taki bez korzeni kompletnie nalezy pozbawiac wszystkich pedow kwiatowych bo zuzywa inaczej wszystkich sil do zakwitniecia a nie wypuszczenia korzonkow..nie wiem co o tym myslec..
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-05-16 o 12:06 |
|
|
|
#596 |
|
Raczkowanie
|
Dalej: nowy zielony, a własciwie jasnopistacjowy, no i rózowy..ale nie do konca typowo rózówy, własciwie nie potrafie okreslic tego koloru
![]() , ale mi sie strasznie podobał, wiec wziełam miłego ogladania![]() ![]() Wściekam sie bo zdjecia strasznie wolno mi sie dodają...wiec sie poddaję i rózowego wklejam tylko jedno ![]()
Edytowane przez nieinna Czas edycji: 2010-05-16 o 12:07 |
|
|
|
#597 |
|
Zakorzenienie
|
to ja zaraz podziurkuje moja doniczke xD czytalam zeby namaczac storki az po brzeg doniczki.. a zastanawiam sie coz z zalewaniem go od gory
|
|
|
|
#598 |
|
Zadomowienie
|
Kochane,to zdjecia tego bezkorzennego mojego zdechlaka. dzis opatulilam liscie recznikiem namoczonym..zobaczymy czy cos pomoze na te zmarszczki.
nie podoba mi sie lisc ten mlody na gorze i ten 2 obok niego. jakby zmienil kolor na jasniejszy zielony-same ocence czy to dobrze czy zle. moze to wskutek tego ze jeszcze go nie podlalam? nie wiem nadal jak to zrobic w tym keramzycie.. blagam o pomoc!!!!!!!!!!!!!!
|
#599 |
|
Zadomowienie
|
i teraz zauwazylam ze ten 2 przesadzony do nesquika tez zmienil kolor na jasniejszy. do tego jak przemywalam ostatnio liscie to uszkodzilam najmlodszy listeczek
nie wiedzialam ze jest az tak delikatny..biedaczysko...nie podoba mi sie tez bialy nalot na lodydze glownej-wiem, jakosc zdjec jest powalajaca i ten ped..chyba zaczyna drewniec...
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-05-16 o 12:46 |
|
|
|
#600 |
|
Zakorzenienie
|
Ariena to u Ciebie to nie keiki tylko pd się przedłuża, na 99%, tam już pączki się zawijają
Przepiękne wasze nowe nabytki, coraz bardziej wam się choroba storczykowa rozwija ![]() Spadam moje podlać
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:17.

Dalej- moze sie roslina ugotowala przez slonko, moze stoi non stop na sloncu i trzeba mu parapetu ciemniejszego? Juz mi sie koncza pomysly, dawaj fote 
musialam oddac wszystkie bo nie stac mnie na storka po 17 zl w tym momencie..a juz napewno nie na 4...
za 16,99
mniej ale też coś !

Nie wiecie czy na dzień matki będą storczyki w takich marketach jak tesco, kaufland, czy biedronka???
Bym kupiła dla swoich dwóch mam po kwiatku i może dla siebie też
Zdjęcia nie oddają jego uroku, mimo że ma jeden pączek to te rozlewające się fioletowe kropki hipnotyzują 

Nie wiem co to ci wyrasta, wygląda jak pęd ale faktycznie jakiś dziwny i ta zmaltretowana końcówka. Phi? A czy na ostatnim zdjęciu ja widzę patyczek przebity przez listek?
ale po twoich fotkach widze, ze jednak bedzie ona gwaltownie postepowac