|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1321 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
u mnie gorączka nie chce spasc mimo lekow,pokarmu jak nie bylo tak nie ma-malutka od wczoraj na sztucznym
i mam pytanie do was?bo tak sie zastanawiam ile dac sobie jeszcze dni tzn.czy ten pokarn moze ruszyc za np.2-3 dni?bo jak nie to chociaz zaczne pic ta szalwie,zeby uspokoic ta chora piers-bol niesamowity,ale przechodzi na szczescie...dzieki dziewczyny za pomoc
|
#1322 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Cytat:
Mam nadzieję, że NIKT nie będzie miał mi tego za złe, że umieszczam tutaj taką informację, a zarazem prośbę. Jedna z moich koleżanek została matką bliźniąt, które urodziły się prawie 4 miesiące za wcześnie. Wystąpiło mnóstwo komplikacji zdrowotnych, jednakże najważniejszym jest fakt, że mają retinopatię wcześniaczą(najprościej rzecz ujmując są niewidome) choroba polega na tym, że od oczek dziewczynek odklejają się siatkówki. NFZ nie refunduje takiej operacji, natomiast ta musi być wykonana w klinice na terenie Niemiec - jednak operacja to koszt 30tys.(wynik mnożymy razy dwa-bo to bliźnięta), natomiast operacji musi byc około 4 aby był efekt, gdyż siatkówkę rozciąga się stopniowo. Rodzice są zrozpaczeni, a czas biegnie nie ubłagalnie. Wczoraj w moim mieście była zbiórka. W wiadomościach telewizji publicznej pokazano specjalne reportaże, które można obejrzeć tutaj: http://www.tvp.info/wideo artykuł: http://www.tvp.pl/gorzow-wielkopolsk...aczeni/1797084 Chętnych prosimy o wpłacanie pieniążków na nr konta: Numer konta: 85 2340 0009 0990 4010 0001 0022 Adres: Edyta Piotrowska, 66-400 Gorzów Wlkp., ul. Poniatowskiego 3a/14 Często obserwuje się w mediach cierpienia dzieci, jednak innym okiem patrzy się kiedy tragedia odgrywa się praktycznie za ścianą, wśród najbliższych bądź znajomych. Wiele osób odwiedza to forum stąd pomysł! Dziękuję w imieniu własnym oraz Edyty, Mariusza, malutkiej Blanki i Hani. _________________ |
|
|
|
|
#1323 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ---------- A co tu tak cicho dzisiaj |
||||||
|
|
|
#1324 |
|
Zakorzenienie
|
Mdziu przeslodki misiu z Michalinki
![]() czy ss moze nie dzialac na JUlke cala noc krzyczala i stekala ![]() ---------- Dopisano o 08:34 ---------- Poprzedni post napisano o 08:30 ---------- ale Julka sie nie zaniosla < moja siostrzenica sie regularnie zanosila jak miala roczek bylo to straszne codziennie o tej samej porze i z czasem minelo nie pamietam juz co mowil lekarz > Julka tak jakby sie zapowietrzyla z bolu teraz juz wiem na 100 % ze to bylo z bolu <biedactwo> bo po nocy pyrkaniu masazu zabkach nogami przyciskaniu brzusia do mojej klatki nad ranem poszedl kupal i to podwojny a teraz spi jak aniolek
|
#1325 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- Cytat:
, co karmienie kosteczka . Teraz też to mam ale tylko w dzień.
|
|
|
#1326 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiele mamuś nawet po kilku tygodniach wraca do karmienia (bo np dziecko w szpitalu leżało). Są nawet przypadki że matki adopcyjne "wywołują" pokarm u siebie także głowa do góry będzie dobrze I pokaż nam Ninkę, bo ciekawa jestem jak wygląda![]() megi-megi co Ty jadłaś jak odstawiłaś wszystko z białkiem krowim ?? Od wędliny ze sklepu jest mi niedobrze, bo syfiasta. Jajka też ileż można ... Masakra!! Ma któraś z Was przepis na schab pieczony?? Tak żebym mogła go sobie na kanapeczki kłaść?? Pomocy Dzisiaj będę piekła chlebek Jest wyśmienity a roboty na 5 minut
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2010-05-16 o 10:02 |
|
|
|
|
#1327 |
|
Zakorzenienie
|
pisalyscie cos wczoraj o chusteczkach- nie wiem do konca o co chodzilo bo czytalam bardzo pozno i prawie na spiku, ale jesli chodzilo o to jakich uzywacie dla dzieciow to my od samego poczatku jedziemy na tych rossmanowych babydream w bialych opakowaniach. Tanie sa bo wczoraj za czteropak (po 80 w paczce x 4) dalam chyba 18zl.
Co do odkladania dziecka do lozeczka to po przeczytaniu Jezyka niemowlat staram sie robic to, co Tracy Hogg opisala. Od razu uprzedzam ze nie zawsze sie udaje, ale bywa ze sie udaje. Otoz poleca odkladanie malca po trzecim ziewnieciu, a najpozniej jak ZACZYNA odlatywac i zasypiac podobnie do czlowieka spiacego w pociagu czyli lebek zaczyna bezwladnie opadac. Czasem dziec podczas odkladania sie przebudzi, ale to tylko przebudzenie i po chwili powinno zasnac. I fajnie opisuje fazy zasypiania-ze jest ziewanie bedace oznaka sennosci, a potem przychodzi "siedmiomilowe spojrzenie" czyli wzrok wbity w jeden punkt, szeroko otwarte oczka, a tak naprawde dziecko nic nie widzi wtedy bo juz zasypia. I to faktycznie tak jest.
|
#1328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bambino - masakra - śmierdzą i wilgotność pozostawia wiele do życzenia - im szybciej ubywały tym bardziej mokre się robiły Nivea Pure and Soft - masakra - suche jak cholera wszystkie Dada z biedronki z lawendą - nawet mogą być Bubchen - rewelacja choć trochę za intensywny zapach Dzidziuś Kindi - śmierdzą jak dla mnie Wickies z Kauflandu - mogą być chociaż za tą cenę to lepsze Dada Huggies pure - z tych jexstem zadowolona najbardziej, kupuję je w 4 pakach w tesco albo w rossmanie - wychodzi 5,10zł za paczkę. Super mokre wszystkie, łagodny zapach i fajnie zbierają kupsztyle Po przetestowaniu w/w kupujemy tylko właśnie Huggies'y![]() Za to co do pieluch to najgorsze jak do tej pory dla mnie to te cholerne Dady - sztywne jak tektura i ostre mają te falbanki i gumki przy nóżkach ![]() Gmyrelka jaki chleb pieczesz i jak?? Bo ja raz piekłam z ziarnami na zakwasie od koleżanki i nawet nawet mi wyszedł, ale potem mi zakwas spleśniał i już nie piekłam ![]() Moja teściowa dzisiaj zrobiła na obiad młodą kapustkę do ziemniaczków
|
|
#1329 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam koleżankę, która ma faceta - widmo: wyjechał do Irlandii, i zawsze jak miał przyjechać, żebyśmy mogły go poznać, coś mu wypadało, a jak przyjeżdżał, to na krótko i nie zdążyłyśmy go poznać. Nawet zdjęć wspólnych nie mają, choć trójki dzieci się dorobili Więc zaczęliśmy wątpić w jego istnienie i ochrzciliśmy jako Yeti ![]() Ale o dziwo wczoraj się pojawił! Chociaż cholera wie, czy nie był podstawiony ![]() A dziecko z tatusiem zostało - Ola jest taka grzeczna wieczorem: kąpiel, karmienie i odpływa w swoim łóżeczku sama, bez żadnych wspomagaczy (podobnie jak Twoja Oliwka) na min. 6 godzin więc trochę czasu miałam ![]() Czuję się wyspowiadana ![]() Cytat:
![]() Życzę powodzenia Drcron - miałam Ci odpisać, żebyś się szwagierką nie przejmowała, trochę przykro, bo głupi powód, ale w końcu to sobie świadectwo wystawia Czy to ten sam babsztyl, co kołyskę chciał podebrać? |
||
|
|
|
#1330 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przepis na chleb (2 "krótkie" blaszki) 7dkg drożdży 3 łyżki cukru 1kg mąki tortowej lub żytniej (lub 0,5kg tortowej i 0,5kg żytniej) 3 szklanki płatków owsianych np. górskie 2 płaskie łyżki soli 20dkg ziaren słonecznika lub innych (10dkg ziaren słonecznika i 10dkg dyni) 1 litr ciepłej wody Wykonanie Drożdże wymieszać z cukrem, nie czekać na wyrośnięcie. Połączyć mąkę, płatki owsiane, sól, słonecznik, ciepłą wodę i dodać do tego drożdże. Wyłożyć na wysmarowane tłuszczem blaszki, ok. ½ blaszki i odstawić do wyrośnięcia na ½ godziny. Po wyrośnięciu piec 1h w temperaturze 200stopni C. Na prawdę polecam Ja robię wersję z nawiasów czyli pół na pół mąka i słonecznik i dynia oraz robię z połowy składników na jedną blaszkę My stosujemy chusteczki rossmanowe te różowe są ok choć mocno mokre I ponawiam pytanie o pampersy: czy rozmiar 3 jest tylko taki o zapachu aloesu?? Czy są różne wersje tych 3?? Co do pampków z rossmana to jak dla mnie są strasznie sztywne ... niby ok chłoną ale mam wrażenie że Małemu jest niewygodnie ![]() I mam pytanie o basen: zazwyczaj kursy dla maluchów startują już po wakacjach to czy to nie będzie za późno na naukę nurkowania?? Można zacząć chodzić po 3 miesiącu samemu z dzieckiem czy to trochę niebezpiecznie na własną rękę?? Ja bym chciała żeby młody pływał ![]()
|
|
#1331 |
|
Konto usunięte
|
[QUOTE=Gmyrelka;19340479]Podaję przepis:
Przepis na chleb (2 "krótkie" blaszki) 7dkg drożdży 3 łyżki cukru 1kg mąki tortowej lub żytniej (lub 0,5kg tortowej i 0,5kg żytniej) 3 szklanki płatków owsianych np. górskie 2 płaskie łyżki soli 20dkg ziaren słonecznika lub innych (10dkg ziaren słonecznika i 10dkg dyni) 1 litr ciepłej wody Wykonanie Drożdże wymieszać z cukrem, nie czekać na wyrośnięcie. Połączyć mąkę, płatki owsiane, sól, słonecznik, ciepłą wodę i dodać do tego drożdże. Wyłożyć na wysmarowane tłuszczem blaszki, ok. ½ blaszki i odstawić do wyrośnięcia na ½ godziny. Po wyrośnięciu piec 1h w temperaturze 200stopni C. --- jeszcze bym siemię lniane dodała ---- pampers 3 jumbo - moje nie pachną, ja nic nie czuję chusteczki dzidziuś kindii herbal care - kocham 3x72 - 10,99 zł |
|
|
|
#1332 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny jaki krem do buziolka polecacie z filtrem na słońce?? Bo ja mam z Hippa i on nie ma żadnego filtra więc na lato i na słońce już na teraz to mi on nie pasuje
|
|
#1333 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
My też jumbo paki tego mamy i już to opakowanie zbiorcze wywaliłam więc co tam było napisane nie pamiętam, ale ja nic nie czuję A te "krótkie blaszki" to chodzi o takie krótkie keksówki? Czy o takie szerokie tylko krótsze? Mam ochotę zrobić i wolę dopytać
|
|
|
|
|
#1334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i pieczone mięcho na kanapki - mi mąż coś tam kupował.Aaaaa... jak wynajdziesz gdzieś basen dla 3 miesięcznych dzieciaczków, to ja też chcę pójść. Razem raźniej. Też muszę poszukać. drcron - ja mojemu daje espumisan na brzuszek i nie widzę działania ( to to samo, co SS, ale słabsze) - dzisiejszą noc mamy w plecy - przez bąki i ich zamiłowanie do siedzenia wewnątrz ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- A od kilku dni myślę, co z Isis i jej Norbertem - mam nadzieję, że nie ma jej z nami, bo zajęta jest opieką nad maluchem.
|
|
#1335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1336 |
|
Rozeznanie
|
No niestety stało się najgorsze
|
|
|
|
#1337 | ||
|
Zakorzenienie
|
madziwnia, aixa - śliczne panienki
Cytat:
bo coś do tych kanapek musi być. Jeżeli możesz używać wszelkich przypraw to na necie jest pełno wyśmienitych przepisów. Natomiast taki najprostszy z najprostszych to oliwa z oliwek + przyprawy (i tutaj jakie chcesz, ja daję sól, pieprz, oregano, bazylia, nieraz majeranek czy zioła prowansalskie), nacieram mięcho - i tutaj już próbowałam z piersią z kurczaka, schabem i surową szynką, do rękawa foliowego i do piekarnika. Ustawiam piekarnik na 170-190 stopni i piersi piekę ok 30min, schab - 1h, szynka 1,5h. Po pierwszych próbach nawet dobre było i nie wyszło jakoś suche I takie mięsko mozna jesc na zimno do kanapek alebo na ciepło na obiad. Natomiast piekąc pierś z kurczaka to do tego rękawa wrzuciłam bez żadnych przypraw ziemniaki i marchewkę pokrojone w grubsze plastry - i obiad gotowy Później jak już nie będę miała tej diety, to spróbuję z marynować mięso czy piec z cebulą/ czosnkiem... ![]() Cytat:
Jak na razie bez problemu toleruje nivea tą podstawową wersję. Mi tez w miarę one odpowiadają,nie pachną jakoś intensywnie, są dobrze nawilżone. Też fajne babydream są z olejkiem jojoba czy coś w tym stylu. W dotyku wydają się suche, jednak po dotknięciu z ciałem jakby "soki" puszczały i ładnie nawilżały pupcię. Tylko z zaschniętą kupka nie dawały rady
|
||
|
|
|
#1338 |
|
Zakorzenienie
|
helo
Wczorajszy wieczór minął spokojnie Maciej ma chyba kolkę co drugi dzień tak może być ?? Dziś jest grzeczny Już zdążyłam ugotować dwu daniowy obiadek zupka gulaszowa(specjalność załadu hihi) i mięsko z sosikiem do tego młode zmieniaczki i sałata na kwaśno małż zachwycony a co tam raz w tygodniu obiad się należy madziwnia ona jest śliczna ale co się dziwić mamusia też pikna aixa Lenka to poprosty cud natury W mojej histori najważniejszy jest koniec anakazar super że zaczyna przechodzic za pare dni będzie spokój cytrusek84 ja nie mam nic przeciwko twojemu postowi chętnie pomogę w pon wpłacę co nie co libra777 jeszcze nie miłam takiej sytuacji ale czytałam że trzeba klapsa dać za reakcje megi -megi ale gafa
|
#1339 |
|
Zakorzenienie
|
Nawet nie wiem, co powiedzieć.
Jakaś pustka.
|
#1340 |
|
Zakorzenienie
|
Witam, szczesliwe mamusie, widze ze watek mamusi kwitnie, zycze duzo zdrowka i wytrwalosci w roli mamy
![]() Ja juz sie nie moge doczekac co raz mniej zostalo
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png |
|
|
|
#1341 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kochana ty zdaje się jesteś przy końcówce Niedługo sama zostaniesz mamą, chyba nie możesz się doczekać co ? ?
|
|
#1342 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mala jest starsza po USG bo w 29tc wazyla 2kg, tak jak by 31 tc wiec nie wiem kiedy sie wykluje, ale juz blizej konca, i to prawda ze nie moge sie juz doczekac...do pierwszego terminu porodu zostalo mi 70dni
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png |
|
|
|
|
#1343 | |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie wpadło mi do głowy że co po niektóre z nas pierwszy raz będą obchodziły
W ogóle zaponiałam Wam napisać że 14 maja Maciuś obchodził już swoje pierwsze imieninki niestety narazie bez gości bo musi przejść kwarantanne przez zapalenie płuc. Gości nadrobimy hehe prezenty czekają ![]() ---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ---------- Cytat:
Karolina w sumie Ci zazdroszczę brzuszka to były piękne chwile ciesz się nimi
|
|
#1344 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1345 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Właśnie zrobiłam chlebek i jest wyśmienity Kurka to ja mam jakieś dziwne te pampki takie pachnące Jumbo pack active baby ![]() Ferrou bardzo dziękuję za odpowiedź I schab też pieczesz w rękawie?? Muszę sobie upiec bo mi słabo od tych sklepowych sprzetów
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2010-05-16 o 15:31 |
|
|
|
|
#1346 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1347 |
|
Wtajemniczenie
|
ja na prawde was dziewczyny podziwiam - jak wy macie czas na zajmowanie sie dzieckiem, domem i pisanie na wizazu - ja tylko z doskoku tu jestem i nie nadrabiam co piszecie bo nie mam czasu - a szczerze brakuje mi tych naszych wizazowych pogaduszek
![]() U mnie bez zmian - przeziebienie dalej mija za to maly ma katarek - miejmy nadzieje ze przejdzie przy uzyciu spraju do noska i aspiratorka.....bo za 2 tyg szczepienie A wczoraj maly byl na pierwszej imprezie ![]()
|
#1348 |
|
Zakorzenienie
|
---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Skoro mowa o pieczeniu chleba to polecam gotowe mieszanki kupowałam je fajny chlebek wychodzihttp://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=30137 albo ta strona są tu fajne rzeczyhttp://www.bogutynmlyn.pl/ ---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- albo tuhttp://www.aledobre.pl/54,Przetwory_...52,Maka/?srt=2 Edytowane przez libra777 Czas edycji: 2010-05-16 o 18:33 |
|
|
|
#1349 |
|
Zakorzenienie
|
nie gadajcie ze nie widzałyscie jej podpisu ...
|
#1350 |
|
Zakorzenienie
|
To straszne, a dlaczego tak sie dzieje....az mi lzy do oczu naplywaja
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:24.

i mam pytanie do was?bo tak sie zastanawiam ile dac sobie jeszcze dni tzn.czy ten pokarn moze ruszyc za np.2-3 dni?bo jak nie to chociaz zaczne pic ta szalwie,zeby uspokoic ta chora piers-bol niesamowity,ale przechodzi na szczescie...dzieki dziewczyny za pomoc

mała zasnęła mi na rękach po 19 i obudziła się dopiero o 4 (przespała ubieranie jazdę samochodem i rozbieranie)... karmiłam ja ona puszczała bąkala za bąkalem... w jelitkach się przelewało jak zwykle.. a mała zamiast pić śmiała się.. i gruchała... w końcu stwierdziłam że czas przewinąć i spać... a tam kupa z całego tygodnia
jakoś cichaczem ją zrobiła
. a jak jedziemy wszyscy razem to mały z tata z przodu a ja z mała z tyłu .
Dobrze, że wszystko pomyślnie się skończyło i że nie wiedziałaś o tym wcześniej bo całą ciąże byś się zamartwiała
nie ma kolek. Jak się pręży to daję jej herbatkę koperkową z hipp lub zaparzam saszetkę naturalnego kopru w saszetce i ona po tym piękne bączurki puszcza, Kupkę robi co dwa dni i jest po tym pbardzo dumna z siebie i ma boską zadowoloną minke (kiedyś muszę fotkę zrobić

za reakcje