"Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień 2010r. - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-18, 13:13   #1501
drcron
Zakorzenienie

Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień

Cytat:
Napisane przez aneczkkaa Pokaż wiadomość
drcron ja jeszcze nic nie wiem hihi wiem natomiast ze będę tam chodzić bo podobno są bardzo dobrymi fachowcami a ilę będzie kosztować to dla mnie nie będzie miało znaczenia
a dasz jakies namiary ??
oni gdzies pracuja czy tylko maja swoj gabinet i czy maja wizyty domowe ??

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 13:16   #1502
dusiaka
Rozeznanie

Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień

Cytat:
Napisane przez aixa Pokaż wiadomość
straszne
dusiaka nam po szczapieniach(też skojarzone tylko 5w1 i pneumo) pediatra poleciła kupić paracetamol czopki doodbytnicze bez recepty. Moja Lenka miała wtedy 6tyg. i 2dni. Ale nie miała goraczki ani nie była rozdrażniona tylko cały dzień przespała Aż do niej cały czas zaglądałam czy dycha
ja mam w kamieniu wieeeelką scianę w przedpokoju o wymiarach 1m*1m
Po południu jedziemy na usg bioderek to wejdę do apteki, dzięki.
Ola też odkąd wróciłyśmy śpi. Dzięki temu mogłam tu wreszcie skrobnąć. Może i nas ominie gorączka, oby
Zapomniałam, kamień mam w pokoju, ale też i w przedpokoju:

Dzienniki budowy:
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol
http://www.anatol.mojabudowa.pl/
dusiaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 13:18   #1503
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:
Napisane przez dusiaka Pokaż wiadomość
Moja Ola też ma dziś USG bioderek (o 18ej). Tylko, że my idziemy już drugi raz. Pierwszy raz miała robione w 3 tygodniu życia - zalecenie ze szpitala przy wypisie. Przez m-c miałam ją szeoko pieluchować. Mam nadzieję, że już nie będzie potrzeby, i że wsio jest ok.

A przed południem miałyśmy szczepienie - pierwsze - rotarix (rotawirusy) i infarix hexa (skojarzona 6 w 1).
Pediatra powiedziała, że Mała może być bardziej rozdrażniona po szczepieniach i może mieć podwyższoną temperaturę. Ale ja mam nadzieję, że to nas ominie. W razie czego doradźcie jakiś syropek na gorączkę. Mam Nurofen (starszego syna) - ale tu pisze, że to jest syrop po 3 m-cu życia.
No i pochwalę się - mała ma 6 tygodni i waży 5 040g Mam co dźwigać
A jeszcze kilka tygodni temu martwiłam się, że głodzę ją cyckiem
Wrzucam dwa zdjęcia, a co, też się pochwalę moim Grosiczkiem
to super ze wszystko dobrze,sliczna jest Olenka,mnie czeka usg w przyszlym tyg. ale ja nie piluchowalam-zobaczymy.
a syropek tez jakis musze kupic na wszelki wypadek wlasnie dzisiaj zamierzam zrobic zakupy w aptece bo ani nie mam wody utlenionej ani nic na oparzenia,gorączke itd

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
Drcron - proste rozwiązania sa najlepsze ja zawsze jeszcze kupuje kilka rodzajów ciast ( mam pycha cukiernie ) dodatki tez mile widziana - grzybki marynowane koreczki jakies , ogóreczki itp i w godzine można zrobić stół żarła

Gmyrelka - nie znam nikogo takiego

a jeśli chodzi o remonty to kiedyś pare osób zamieszczało foty ścian z kamienia zrobionych . Mozna prosic jeszcze raz ? bo chce coś takiego wykombinowac a mój maz nie bardzo wie o co mi chodzi
Ania chcialam wstawic ale nie moge zadnego zdjecia znalezc gdzie jest cala sciana moze pozniej zrobie

Cytat:
Napisane przez Ferrou Pokaż wiadomość
Drcron, ja bym postawiła na czarne dodatki i włoski też ciemne. Sama od x lat farbuję się na czarno i kiedyś tak z ciekawości będąc u fryzjera zapytałam się co trzeba zrobić aby na blond się zrobic Trochę przy tym zabawy i długo to trwa bo trzeba wypłukać ciemny kolor.
A podawać syropki można w plastikowych łyżeczkach

u mnie czuć koty jak się zapomni wyczyścić kuwety

hmm... w sumie masz racje, tylko że Mały nie ma na tyle siły aby przekręcić się na brzuszek, zazwyczaj śpi na pleckach, tylko sobie główką zmienia stronę. On nie lubi leżeć ani na boku a tym bardziej na brzuchu... ...... a od kiedy już bezpiecznie można dać poduszkę?

komu ty chcesz takie coś dać?

Mam to samo, a zaczęło się już w 2 tyg jego życia Nie wiem co go tam przyciąga - kolory? głosy? Kiedyś oglądałam jakiś program gdzie psycholog się wypowiadał. Najlepiej by było gdyby dziecko do 3 roku życia nie oglądało TV ani nie miało styczności z kompem. Wszelkie "edukacyjne" programy najlepiej zastapić zabawą z dzieckiem Mówiła, że dziecko tylko się wpatruje, nie są pobudzane wszystkie zmysły i takie tam - stracony czas.
ale ja mu tylko pozwalam jak musze cos pilnie zrobic,nie siedzi nawt godzinki dziennie wiec chyba nic sie nie stanie,ale on to uwielbia
Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
to był jeden z decydujacych argumentow ZA tym mieszkaniem. a w ogole to my wcale nie szukalismy jeszcze mieszkania, mieszkanie nas znalazlo! Znajomi nasi (nazwijmy ich A) maja znajomych B i B sie rozwiedli i sprzedaja mieszkanie. Znajomi A wiedza ze my kiedys mowilismy ze by sie wieksze przydalo KIEDYS, wiec dali nam cynk i tak od slowa do slowa.... po drodze jeszcze sie okazalo, ze panstwo B znaja Panstwa C, ktorych to corka chodzi (i wraca po wakacjach) do mnie na korki i jednoczesnie chodzi z synem B do jednej klasy, a ja pania C rowniez uczylam kiedys na 2 kursach (i nawet zdala egzamin panstwowy-chwale sie). Okazuje sie ze pan B i panstwo C naprawde sie przyjaznia do tego stopnia, ze jak B sa u nas w sprawie mieszkania to po kilku godzinach pani C wie juz jaka Gabrysia jest sliczna i jakie ladne sa koty i ze Gabrysia byla przeziebiona (niech mi ktos powie, ze faceci nie plotkuja)
No i mieszkanie 2 lata po remoncie, moze meble w kuchni bym wymienila na ciemne, ale wole sie wprowadzic do mieszkanie gdzie przez kolejne lata NIE MUSZE robic remontu niz takiego, gdzie takowy nalezy zrobic TERAZ ZARAZ! A przy tym wszystkim nie zmienimy nawet nazwy ulicy tylko numer bloku i mieszkania, bo wyniesiemy sie doslownie na druga strone ulicy. Widok z jedne strony na szkole, ale troche oddalona (jedno kuchenne okno) a z pozostalych pomieszczen widok na zielona skarpe kolo amfiteatru. Juz bym chciala sie przenosic jak tak o tym pisze.
Tylko mysl o kredycie uwiera bardzo!
to tym bardziej super
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 13:27   #1504
dusiaka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość

a powiedzcie mi cenowo jak sie roznia szczepionki 6 od 5 w 1 ?? czy jest duza roznica??
a czy na pneumo odrazu szczepiliscie i na meningo tak samo ?? i rota tez ??
Dziś za 6 w 1 zapłaciłam 200 zł (5 w 1 kosztują chyba ok. 120 zł. Szczepionkę powtarza się 3 razy więc można "oszczędzić" ok. 240 zł), za rotawirusy 340 zł. Szczepionki kupowałam na miejscu, w przychodni. Pediatra odradzała mi pneumokoki - jesli dziecię nie ma częstego kontaktu z innymi dzieciakami, nie chodzi do żłobka, itp. Ale oczywiście jest to decyzja rodziców. My zaszczepimy na pneumokoki jak Mała będzie miała ok. 2 lat ( górna granica, kiedy jest sens podać tą szczepionkę to 5 lat).
O meningokokach jeszcze nie myślałam.

Dzienniki budowy:

Edytowane przez dusiaka
Czas edycji: 2010-05-18 o 13:28
Stary 2010-05-18, 13:31   #1505
aixa
Rozeznanie

Cytat:
a wiecie co ja przestalam podawac Wita K nie wiem czy dobrze zrobilam ale odkad jej nie podaje <czytaj dwa dni> Julka jest spokojniejsza nie zrywa sie nie wymachuje konczynami jest poprostu normalna
ja zrobiłam tak samo, odstawiłam wit.K bez porozumienia z pediatrą i duża poprawa u Lenki. Spokojniejsza się zrobiła.
Cytat:
a powiedzcie mi cenowo jak sie roznia szczepionki 6 od 5 w 1 ?? czy jest duza roznica??
a czy na pneumo odrazu szczepiliscie i na meningo tak samo ?? i rota tez ??
u nas cenowo duża różnica 6w1 180zł 5w1 125zł
ja nie szczepiłam na rota(pytałam mojej pediatry powiedziała, że nie ma gwarancji że dziecko szczepione na rota nie zachoruje a nie zyjemy w krajach trzeciego świata, żeby dziecko na rota zmarło) a na pneumo szczepionka 260zł (najwięcej zachorowań jest do 6mż)

Cytat:
Mam ten sam kredytowy dylemat w tym roku chcemy kupić mieszkanie, mamy 30 m kawalerkę w zasadzie już się w niej nie mieścimy heheh Chcemy kupic jakies 60 / 70 m2 musowo 3 pokoje boje się kredytu jak jasna cholera jedyny plus to to że będziemy wynajmować mieszkanie w którym teraz mieszkamy i będzie jakaś kaska na rate
my z małżem mamy kredyt na mieszkanie i wcale nie żałuję rata nie jest taka wysoka a komfort mieszkania bez rodziców ogromny no i 3 pokoje

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
my sie rozgladamy za kredytem budowlanym, czeka nas chodzenie po bankach a czas zaczac gore robic i zeby wszystko bylo juz dobrze, skonczone i pozaczynane a tam takie piekne plany na to mieszkanie i nawet sauna bedzie-mrrrrr
sauna wow fajnie zazdraszczam

Maja 27.04.2017 CC
aixa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 13:36   #1506
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
a powiedzcie mi gdzie moge kupic smoczka do podawania lekarstw ?? na allegro szukalam ale nie widzialam czy w zwyklym markecie albo dzieciowym sklepie dostane ??
Smoczek do lekarstw http://aukcja.onet.pl/item1031355280..._0_6_mies.html
http://aukcja.onet.pl/item1032240964..._lekarstw.html
Ale ja jak miałam coś podawać to podawałam taką strzykawką z syropków przeciwgorączkowych, bo one nie mają tej wystajacej końcówki, i łatwo się myją

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 13:36   #1507
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
a dasz jakies namiary ??
oni gdzies pracuja czy tylko maja swoj gabinet i czy maja wizyty domowe ??
jasne tylko wieczorem bo zostawiłam w samochodzie numery telefonów
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 13:38   #1508
mrowak
Zakorzenienie

Darusia, sauna mówisz? a ja do Sieradza to tak daleko znowu nie mam

Cytat:
jedyny plus to to że będziemy wynajmować mieszkanie w którym teraz mieszkamy i będzie jakaś kaska na rate
A my nasze sprzedajemy i całą kwote za nie chcemy od razu dac na splate czesci kredytu.

Cytat:
Pamiętam, pamiętam - brąz to "cynamonowy deser".
Jasne ściany w pokoju to "pastelowy żonkil". Farby Duluxa, ściany malowane po dwa razy.
http://www.dulux.pl/c_oc_neutral_popular.html

Hahahaha- patrzę w mje notatki odnośnie upatrzonych farb i co widzę: dulux cynamonowy deser

Ja mysle sobie zeby w sypialni, ktora ma 3x3 m zrobic sciane z drzwiami (na przeciwko okna) na ten cynamonowy na przyklad (jakis brąz w kazdym badz razie) a pozostale jakims lekko kremowym, jasna kawa z mlekiem, cos takiego.
Pokój Gabryski widze w kolorze albo wrzosu albo bzu, ale tez jedna, dwie sciany, a na pozostalych jakis delikatny jasny.
nie mam jeszcze pomyslu na pokoj z balkonem gdzie bedzie telewizor i biurko. Tam w rogu sa juz namalowane 3 czerwone pasy ktore zostaja bo nawet fajnie to wyglada, ale reszta scian bez pomyslu na razie. I zostaje jeszcze cos ala jadalnia do ktorej wchodzi sie bezposrednio z drzwi wejsciowych- tam jest tak naprawde jedna sciana, na ktorej tez jest duzy czerwony kwadrat- pewnie zostanie, bo jest w takim miejscu gdzie bedzie stol a wiadomo, ze cos chlapnie, spadnie, otrze sie to nie bedzie tak widac. Jak juz bedziemy mieli podpisana umowe przedwstepna to wstawie Wam fotki, teraz nie chce, bo pani z tego malzenstwa jest lekko dziwna i jeszcze by wytropila foty i zrobila jakis raban... ale sugestie mile widziane.

Edytowane przez mrowak
Czas edycji: 2010-05-18 o 13:44
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 13:41   #1509
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Moja tez własnie gorzej śpi przez bąki. Nie wiem co mam jej na to poradzić. Co chwila sie wybudza i stęka i wtedy idą mega bąki Czasem własnie przez to bardzo płacze bo chyba ja to męczy. Już myślalam, że to kolka... ale mam nadzieje, ze jednak nie...

O Boże, jak ja zazdraszczam... U nas dzis było wyjątkowo źle w nocy. Zwykle przesypiala 3-4 godziny, najadła si i spała dalej a dziś- pobudka co 2 godziny i od 3-ej juz nie myslała o spaniu tylko o zabawie I tak męczyłam się do prawie 6 nawet suszarka nie pomagała... ech... kiedy jej sie ustabilizuje??

Dziewczyny jak to jest z tymi szczepieniami? Dziecko musi być takie zupełnie, zupełnie zdrowe?? Nawet katarku? Bo moja ma na jutro przewidziane szczepienia a wydaje mi sie, że ma zawalony nosek bo ciężko oddycha i jak mocno płacze to czasem wylatuje wydzielinka wodnista z noska. Jakos fridą nie umiem jej tego wyciagnąc A wczoraj zakaszlała 2 razy i raz w nocy zawsze po jedzeniu więc nie wiem czy podniosło jej się mleczko do góry czy co? Boje sie, że jak lekarka ją zbada i nic nie usłyszy na płuckach czy oskrzelach to bedzie chciała ją szczepić... jakoś jej nie ufam. I nie wiem czy się godzić?? Gorączki nie ma, czasem tylko podwyzszona temp. ok 37.3 ale to po karmieniu wiec jest zgrzana...
U nas to samo jutro mamy szczepienie a mały się obudził z całym noskiem zapchanym i miał 37,5 rano ale to też po jedzeniu później już nie miał temperatury.Ja chyba przełoże szczepienie.
Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość
teraz moze to niestety dziwnie brzmi ale wtedy....nie bylo łatwo

---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ----------

ale śmieszny nie widzialam ich nigdy

dziewczyny od kiedy mozna nosic dzieci pionowo tak bez stresu ze zadługo?
bo moj maluszek nie lubi pozycji na fasolke najlepiej wlasnie mu sie oglada wszystko z wysokosci mojego ramienia

no i jeszcze sprawa telewizora,nie klade go ale gdziekolwiek zauwazy z jakiejs pozycji to az głowke wykreca zeby tylko popatrzec,czy to szkodzi na oczka?czy chodzi tylko o to ze nie ma tej stymulacji patrzac bezwiednie w telewizor,jak to jest?
Ja mojego już od jakiegoś czasu noszę pionowo ,może z miesiąc on inaczej nie chce, mój też patrzy w telewizor pewnie widzi tam migające kolory
Cytat:
Napisane przez MadCat Pokaż wiadomość
Mam ten sam zestaw. Lovi lepiej lubi ale TT też nie gardzi.

Ja sama bym siebie udusiła, choćbym nie wiem ile kasy miała. Jak myślę co w schronisku można zdziałać za tą kasę to mi się odechciewa rasowca. A poza tym burki i dachowce są najlepsze

Też mam takiego kota. Nikt go nie dotknie jeśli on (ona) sam tego nie chce. Charrrrakterrrek

Surowe mięso jest odpowiedzialne za 70% zachorowań. Poza tym tak jak napisałaś - brudne owoce i warzywa, do tego odchody ptaków, gryzoni.
Kot jest statystycznie najmniej winny ale najbardziej obrywa.

Moja Orzesznica?
Widziałam kiedyś na allegro aukcjie kotów ze schroniska boże jakie one bidulki biedne były aż się popłakałam

Co do wit K jak przestałam podawać to Mikołaj się mniej płaczliwy zrobił.
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 13:41   #1510
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
My mieliśmy remont w pokoju - wklejam tamte zdjęcia.
Teraz jest jeszcze oświetlenie diodowe dookoła telewizora. Nie mam zdjęcia, ale jakby co mogę zrobić. Tylko lepiej wieczorem -bo w dzień to nie ma takiego efektu.
Jeśli pamięć mnie nie myli, to kamień na ścianie robiła też Asiulek.
Ale pięknie. Ja zawsze chciałam mieć kominek, ale w mieszkaniu na 8 pietrze to niemożliwe, a tu z tym telewizorkiem taka namiastka . Muszę tż-owi pokazać jak z pracy wróci, już widzę jego minę jak pomyśli o remoncie.Ale da się go urobić bo chce zmienić telewizor i tak bym mu na to pozwoliła

Stary 2010-05-18, 13:50   #1511
dusiaka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Ale pięknie. Ja zawsze chciałam mieć kominek, ale w mieszkaniu na 8 pietrze to niemożliwe, a tu z tym telewizorkiem taka namiastka . Muszę tż-owi pokazać jak z pracy wróci, już widzę jego minę jak pomyśli o remoncie.Ale da się go urobić bo chce zmienić telewizor i tak bym mu na to pozwoliła
Znajomi na początku myśleli, że to ściana z kominkiem
Telewizor wisi na takim specjalnym uchwycie - dzięki niemu można go w razie potreby lekko obrócić, wysunąć. Przydaje się, jak wpada do pokoju słońce, ale my nie korzystamy - w takich przypadkach zasłaniamy rolety.
W sumie za niewielkie pieniądze: to były chyba 3 lub 4 paczki tego kamienia, płyta karton-gips, klej i jeden dzień pracy. TŻ uwielbia takie samoróby, a ja się wyjątkowo nie wtrącałam.

Dzienniki budowy:
Stary 2010-05-18, 13:52   #1512
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:

A my nasze sprzedajemy i całą kwote za nie chcemy od razu dac na splate czesci kredytu.

Hahahaha- patrzę w mje notatki odnośnie upatrzonych farb i co widzę: dulux cynamonowy deser

Ja mysle sobie zeby w sypialni, ktora ma 3x3 m zrobic sciane z drzwiami (na przeciwko okna) na ten cynamonowy na przyklad (jakis brąz w kazdym badz razie) a pozostale jakims lekko kremowym, jasna kawa z mlekiem, cos takiego.
Pokój Gabryski widze w kolorze albo wrzosu albo bzu, ale tez jedna, dwie sciany, a na pozostalych jakis delikatny jasny.
nie mam jeszcze pomyslu na pokoj z balkonem gdzie bedzie telewizor i biurko. Tam w rogu sa juz namalowane 3 czerwone pasy ktore zostaja bo nawet fajnie to wyglada, ale reszta scian bez pomyslu na razie. I zostaje jeszcze cos ala jadalnia do ktorej wchodzi sie bezposrednio z drzwi wejsciowych- tam jest tak naprawde jedna sciana, na ktorej tez jest duzy czerwony kwadrat- pewnie zostanie, bo jest w takim miejscu gdzie bedzie stol a wiadomo, ze cos chlapnie, spadnie, otrze sie to nie bedzie tak widac. Jak juz bedziemy mieli podpisana umowe przedwstepna to wstawie Wam fotki, teraz nie chce, bo pani z tego malzenstwa jest lekko dziwna i jeszcze by wytropila foty i zrobila jakis raban... ale sugestie mile widziane.
my zostawimy je sobie przyda się może jakbyśmy sie rozwodzili nie będzie problemu heheheheheheh
20-12-14 10 tc
Stary 2010-05-18, 13:57   #1513
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Znajomi na początku myśleli, że to ściana z kominkiem
Telewizor wisi na takim specjalnym uchwycie - dzięki niemu można go w razie potreby lekko obrócić, wysunąć. Przydaje się, jak wpada do pokoju słońce, ale my nie korzystamy - w takich przypadkach zasłaniamy rolety.
W sumie za niewielkie pieniądze: to były chyba 3 lub 4 paczki tego kamienia, płyta karton-gips, klej i jeden dzień pracy. TŻ uwielbia takie samoróby, a ja się wyjątkowo nie wtrącałam.
U mnie w domu to ja lubię samoruby, a jak potrzebuję męskiej ręki to tate proszę bo mój tż zawsze swoje komplikatory uruchamia.

Stary 2010-05-18, 14:01   #1514
dusiaka
Rozeznanie

Cytat:

W dużym pokoju, tym z kamieniem, na dłuższej ścianie jest "cynamonowy deser", a trzy pozostałe ściany są jasne - "pastelowy żonkil". Jak będziecie w sklepie to zobacz ten kolor, mnie się podoba, jest jasny, kremowy i ładnie z cynamonem wyglądają.

Dzienniki budowy:
Stary 2010-05-18, 14:03   #1515
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

A ja dzisiaj byłam na USG bioderek i szczepieniu.
No i się zdziwiłam na tym USG. Tekst lekarza"wszystko wporzątku, bardzo ładnie" a potem"proszę szeroko pieluchować" ja się pytam kurna po co, to tak i już . Następna wizyta za 6 tyg. Za nic w świecie nie będę dziecka męczyć jak jest dobrze.
A szczepienie. Waży 5300, wszystko ok. A właśnie katarek nie jest przeciwskazaniem do szczepienia, bo mój ma, leciutki ale jednak. Dzielny ten mój synuś bo płakał zaledwie kilka sek., a w nagrode cyca dostał i śpi. No i właśnie jest tak spokojny, że aż chodze sprawdzać czy dycha

Stary 2010-05-18, 14:07   #1516
drcron
Zakorzenienie

Cytat:
Dziś za 6 w 1 zapłaciłam 200 zł (5 w 1 kosztują chyba ok. 120 zł. Szczepionkę powtarza się 3 razy więc można "oszczędzić" ok. 240 zł), za rotawirusy 340 zł. Szczepionki kupowałam na miejscu, w przychodni. Pediatra odradzała mi pneumokoki - jesli dziecię nie ma częstego kontaktu z innymi dzieciakami, nie chodzi do żłobka, itp. Ale oczywiście jest to decyzja rodziców. My zaszczepimy na pneumokoki jak Mała będzie miała ok. 2 lat ( górna granica, kiedy jest sens podać tą szczepionkę to 5 lat).
O meningokokach jeszcze nie myślałam.
dzieki
ale my musimy zaszczepic na pneumo i na rota tez bo mimo iz Julka juz miala rota to jest 5 szczepow i 4 z nich moga ja zaatakowac a to prawda w 100 % nie eliminuje szczepionka zachorowania ale wtedy przebieg jest lagodniejszy a Julka ma kontakt z dziecmi i to duzy szwagierka czesto u nas jest z dziecmi a ona czest dzieci ma chore i ja nie chce by Julke zas czyms zarazili wiec zaszczepie ja

Cytat:
ja zrobiłam tak samo, odstawiłam wit.K bez porozumienia z pediatrą i duża poprawa u Lenki. Spokojniejsza się zrobiła.

ja nie szczepiłam na rota(pytałam mojej pediatry powiedziała, że nie ma gwarancji że dziecko szczepione na rota nie zachoruje a nie zyjemy w krajach trzeciego świata, żeby dziecko na rota zmarło) a na pneumo szczepionka 260zł (najwięcej zachorowań jest do 6mż)

my z małżem mamy kredyt na mieszkanie i wcale nie żałuję rata nie jest taka wysoka a komfort mieszkania bez rodziców ogromny no i 3 pokoje

dzieki
wiec cos musi byc z ta wit K skoro dzieci spokojniejsze sie robia

Cytat:
Smoczek do lekarstw http://aukcja.onet.pl/item1031355280..._0_6_mies.html
http://aukcja.onet.pl/item1032240964..._lekarstw.html
Ale ja jak miałam coś podawać to podawałam taką strzykawką z syropków przeciwgorączkowych, bo one nie mają tej wystajacej końcówki, i łatwo się myją
dzieki

Cytat:
jasne tylko wieczorem bo zostawiłam w samochodzie numery telefonów
wiec czekam na info
a kiedy tam idziecie ?? bo my musimy za tydzien
a do neurologa terz idziesz ??

Cytat:
my zostawimy je sobie przyda się może jakbyśmy sie rozwodzili nie będzie problemu heheheheheheh
hehe ja tez mam rezerwowe mieszkanie jak bysmy sie rozwiedli 4 pokoje w kamienicy teraz stoja puste

Stary 2010-05-18, 14:08   #1517
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Drcron z tymi ptrawami to mozesz pokombinowac z warzywami teraz tyle tego jest a stół pięknie kolorowo wyglada np
1 sałatka z feta(sałata lodowa,pomidory,ogórek zielony,papryka,feta,szcz ypiorek lub czerwona cebula sos winegret)

2 fete rozcierasz z ząbkiem(zmiażdżonym)czosn ku i pieprzem na mus,kroje grubsze plastry pomidorka i na to tą pastę,na wierzch mozna połozyc piórka z czerwonej cebulki(bardzo pyszne)ukladasz to na jakims półmisku jeden obok drugiego
mozna na półmiskach przemieszac z tym:

3 na plasterku pomidora ukladasz cwiartkę jajka na twardo z kleksem majonezu a na drugiej połówce np różyczkę z łososia z gałązką koperku

4jajka faszerowane porem(por zieloną częsc połączyc z groszkiem konserwowym jajkiem i majonezem,jajka wydrązyc i nałożyc taką sałatkę z pora,mozna przykryc wierzch końcówką z pomidorka zrobic jakby takie grzybki muchomorki a kropki na tym z majonezu

5 ogórki zielone węże ucięte mocno skośnie w grube plastry na tym polozyc twarozek doprawiony na ostro i posypac szczypiorkiem

6 salatka z kurczekiem i świerzymi warzywami

7 mozarella przekladana z pomidorem i sosem winegret

8 sałatka jarzynowa podana w sakiewkach z szynki albo np w połówkach papryki czerwonej

mnóstwo jest rzeczy co mozna cudowac z warzywami-ja je uwielbiam
Stary 2010-05-18, 14:16   #1518
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

Cytat:

powiem ci ze wlasnie niedawno opisywalam przypadek mojej mamy kolezanki z pracy corka zachorowala i niestety malo braklo a by jej nie bylo.

---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ----------

Cytat:

zapraszam kochana, ale zanim my to zrobimy to ze 2 lata mina na pewno, ale w koncu trzeba zaczac

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ----------

mrowaczku ja za to na wszystko mam pomysly tylko trzeba zrobic a 60.000 bedzie potrzebne jak nic zeby na tip top bylo wszystko bo to tak jak pusty dom z niepodlaczona woda

---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ----------

ja przedpokoj chce zielony taki jaskrawy trawiasty zielen i na tym przy drzwiach namaluje jakis wzor, ja sie zajme malowaniem jakichs ladnych rzeczy a tz cala reszta stiuki i tak dalej- boze jak bym chciala juz miec to za soba i tam mieszkac.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 14:17   #1519
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
dzieki
ale my musimy zaszczepic na pneumo i na rota tez bo mimo iz Julka juz miala rota to jest 5 szczepow i 4 z nich moga ja zaatakowac a to prawda w 100 % nie eliminuje szczepionka zachorowania ale wtedy przebieg jest lagodniejszy a Julka ma kontakt z dziecmi i to duzy szwagierka czesto u nas jest z dziecmi a ona czest dzieci ma chore i ja nie chce by Julke zas czyms zarazili wiec zaszczepie ja

dzieki
wiec cos musi byc z ta wit K skoro dzieci spokojniejsze sie robia

dzieki

wiec czekam na info
a kiedy tam idziecie ?? bo my musimy za tydzien
a do neurologa terz idziesz ??

hehe ja tez mam rezerwowe mieszkanie jak bysmy sie rozwiedli 4 pokoje w kamienicy teraz stoja puste
najpierw idziemy do ortopedy dzis na 18 do strzegomia do dr.Krawczyka i on zdecyduje kiedy do rehabilitanta jakie cwiczenia itd.
do neurologa nie mam isc nic mi nie wiadomo na ten temat ale w czwartel idziemy do okulisty bo mam zalecenie po tym ze mały lezał długo w inkubatorze . . . w czwartek tez idziemy do pediatry zbadac powazyc i pogadac o szczepieniach
20-12-14 10 tc
Stary 2010-05-18, 14:20   #1520
Darusiaaaa
Zakorzenienie

U nas o tyle dobrze ze rz wszystko zrobi sam oprucz schodow i podlaczenia wody Wszystkie wykonczeniowki podwieszane sufity i tak dalej zrobi takze wielkie koszty za robocizne nam odchodza.

---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ----------

kurcze dziewczyny ja ze swoja nie bylam u ortopedy;/
chyba sie zapisze skoro wy prawie wszystkie bylyscie;/
A.Camus
Stary 2010-05-18, 14:23   #1521
drcron
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie w domu to ja lubię samoruby, a jak potrzebuję męskiej ręki to tate proszę bo mój tż zawsze swoje komplikatory uruchamia.
ja tez tak mam wsio robie sama

dzwonila do nas pielegniarka w czwartek na szczepienia a jutro na wyniki
jak beda zle to szczepienia sie przesuna

a ceny u na takie
5w1 130
6w1 210
pneumo 300 lub 220
rota 347
meningo 147

Stary 2010-05-18, 14:30   #1522
Darusiaaaa
Zakorzenienie

u mnie ceny
5 w 1 120
6 w 1 180
rota 330
pneumo 220
meningo-nie wiem jeszcze

dziewczyny sa 2 tury czy 3 szczepionek? rota wybralismy te 2 ale te skojarzone sa 2 czy 3 bo kolezanka mowi ze 130zl placi i jeszcze raz bo juz 2 byla...
A.Camus
Stary 2010-05-18, 14:33   #1523
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:
U nas o tyle dobrze ze rz wszystko zrobi sam oprucz schodow i podlaczenia wody Wszystkie wykonczeniowki podwieszane sufity i tak dalej zrobi takze wielkie koszty za robocizne nam odchodza.

---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ----------

kurcze dziewczyny ja ze swoja nie bylam u ortopedy;/
chyba sie zapisze skoro wy prawie wszystkie bylyscie;/
Cytat:
u mnie ceny
5 w 1 120
6 w 1 180
rota 330
pneumo 220
meningo-nie wiem jeszcze

dziewczyny sa 2 tury czy 3 szczepionek? rota wybralismy te 2 ale te skojarzone sa 2 czy 3 bo kolezanka mowi ze 130zl placi i jeszcze raz bo juz 2 byla...
3 razy podaja,a u ortopedy ja tez nie bylam,to chyba pediatra kiruje jezeli cos widzi
Stary 2010-05-18, 14:36   #1524
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość
3 razy podaja,a u ortopedy ja tez nie bylam,to chyba pediatra kiruje jezeli cos widzi
raczej tak my mamy zalecone przy wypisie ze szpitala
20-12-14 10 tc
Stary 2010-05-18, 14:37   #1525
drcron
Zakorzenienie

tylkooliwka dzieki b przepysznosci ja pprosze o jeszcze az sie glodna zrobilam a zupka brokulowa na gazie dopiero

aneczka a do jakiego pediatry chodzicie ?? my do dr Bajkacz choc za kazdym razem chca mnie rejstrowac do dr Łuki ale ja jej jakos nie trawie moze mam uraz po tym jak zbagatelizowala Julki biegunke mowiac ze to normalne a dr Bajkacz nas odrazu do szpitala wyslala bo wiedziala ze ona ma rota
a do ortoppedy ?? my nie musimy chyba isc zreszta w czwartek zapytam doktor

a powiedzcie mi jak jest szczepienie to w co dziecko kluja ?? bo ja nie wiem czy zakladac kombinezon pajaca czy dres co szybciej potem sie zalozy i czy to boli ?? i pisalyscie o czyms do posmarowania prosze napiszcie jeszcze raz jak ja sie boje jak ja beda kluli zawsze jak jej igle wbijaja ona az sina sie robi meza chyba wysle bo ja zas sie porycze

Stary 2010-05-18, 14:42   #1526
koglus
Rozeznanie

Dzwoniliśmy do laboratorium, bo mieliśmy sprawdzić czy nie będzie trzeba powtarzać posiewu moczu. I nie trzeba. Ale wykryli jakieś 2 bakterie, jutro będą wyniki - ciekawe co tam wyszło... A.. i jeszcze musimy dopłacić 26zł bo antybiogram trzeba zrobić

Idę coś porobić w domu, bo jeszcze w pidżamie siedzę [/QUOTE]

u mojej tez wykryli zaraz po porodzie 2 bakterie ( e. coli i jakas jeszcze ) i musielismy lezec w szpitalu 10 dni dluzej bo mała miala antybiotyki, ale juz wszystko oki pozdro

http://www.suwaczki.com/tickers/relgmg7yzd4bdxjh.png
http://www.suwaczki.com/tickers/1usa2n0ah6tnr35k.png
koglus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 14:45   #1527
Darusiaaaa
Zakorzenienie

ja jeszcze sie az tak nie przejmuje szczepionkami, pewnie zaczne jutro tuz przed wyjazdem.
A.Camus
Stary 2010-05-18, 15:00   #1528
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

USG stawów biodrowych to z tego co u nas to wszystkie dzieci maja robione, jedno w 6 tyg, następne właśnie po 6 tyg. Nawet jak pediatra nic nie widzi to i tak skierowanie musi dać.

Stary 2010-05-18, 15:01   #1529
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
tylkooliwka dzieki b przepysznosci ja pprosze o jeszcze az sie glodna zrobilam a zupka brokulowa na gazie dopiero

aneczka a do jakiego pediatry chodzicie ?? my do dr Bajkacz choc za kazdym razem chca mnie rejstrowac do dr Łuki ale ja jej jakos nie trawie moze mam uraz po tym jak zbagatelizowala Julki biegunke mowiac ze to normalne a dr Bajkacz nas odrazu do szpitala wyslala bo wiedziala ze ona ma rota
a do ortoppedy ?? my nie musimy chyba isc zreszta w czwartek zapytam doktor

a powiedzcie mi jak jest szczepienie to w co dziecko kluja ?? bo ja nie wiem czy zakladac kombinezon pajaca czy dres co szybciej potem sie zalozy i czy to boli ?? i pisalyscie o czyms do posmarowania prosze napiszcie jeszcze raz jak ja sie boje jak ja beda kluli zawsze jak jej igle wbijaja ona az sina sie robi meza chyba wysle bo ja zas sie porycze
my chodzimy do nas w Bielawie dr Płonka

do ortopedy nie koniecznie trzeba iść my mamy zalecienie Maciuś miał po porodzie nóżkę skrzywioną i trzeba to zbadać noga teraz jest już normalna ale ja dla pewności chce iść no i jeszcze ta asymetria tez zbadamy u fachowca.

dzis były pierwsze świadome uśmieszki
20-12-14 10 tc

Edytowane przez aneczkkaa
Czas edycji: 2010-05-18 o 15:02
Stary 2010-05-18, 15:03   #1530
Darusiaaaa
Zakorzenienie

moja takie usmieszki juz ma od jakiegos tygodnia- i na prawde niezastapione sa widac jej te dziaselka bo jak sie usmiecha to cala buzka od ucha do ucha
A.Camus
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości