|
|
#1711 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
|
#1712 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Generalnie TŻ będzie się musiał przyzwyczaić ![]() No właśnie - a tam :P Jak się nosi aparat rok czy dwa, to to też staje się pewnym aspektem życia ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1713 |
|
Rozeznanie
|
a mozesz zrobic wyrazniejsze? takie w usmiechu?
proszeeeeeeee przyczynisz sie do mojego wyboru :P zastanawiam sie jeszcze nad zielonymi
|
#1714 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie wytrzymam zaraz, haha ![]() ![]()
|
|
#1715 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1716 |
|
Rozeznanie
|
boskie...
|
#1717 |
|
Raczkowanie
|
nazwa zdjęcia: ble
|
#1718 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zazdroszczę że niektórzy mają 10 dni... ja miałam 2 miesiące ![]() Cytat:
no właśnie... zęby mleczne przecież są do 5 Cytat:
jesteś okropna
|
|
#1719 |
|
Raczkowanie
|
uwierz naprawde nie są takie białe, zawsze mi na zdjęciach bielsze wychodzą niestety :P a przy naturalnym świetlwe dupa zbita ;p
no bo moja dwójka z dnia na dzień jest coraz bardziej ble(na tym zdjęciu jeszcze tego tak nie widać) , już nie umie z tym walczyć, bylam nawet dziś u dentysty, bo myślałam że po prostu ząb mi się zepsuł, ale się okazało, że to przebarwienie i że na razie nie da się nic z tym zrobić |
|
|
|
#1720 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
przypominaj się Kmee to bede codziennie głosować ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1721 |
|
Zadomowienie
|
Dziś zostałam oficjalnie zadrutowana
Na razie jest ok, choć aparat zaczyna obcierać poliki od środka...
|
|
#1722 |
|
Przyczajenie
|
witam
![]() jestem nowa i tu od razu trafiam na taki fajny wątek ![]() ja znow oficjalnie zostałam odrutowana 8 maja, bo 2 latach noszenia stałego aparatu . przed nim miałam okropne zęby, góra wysunięta za bardzo do przodu, a dół do tyłu zęby miałam leczone systemem damona. pewnie jak każda z nas po każdej wizycie, mogłam jeść tylko "miękkie" jedzenie teraz mam nosić ściągany, prawdopodobnie przez kilka lat, a na dole jakieś tam łańcuszki od wew. strony przez cały miesiac, mam praktycznie nie ściągać tego aparatu, potem przez 2 i 3 miesiąc po 15 h dziennie ![]() tylko kurcze... po pierwsze moje początkowe seplenienie, było boskie haha po 2. orto powiedziała, żebym go ściągała tylko przy myciu, raz chciałam coś zjeśc i mocno ugryzłam i tak jakby coś po prawej stronie tak coś się jakby przygniotło. niby wszystko wporządku jest , nic nie jest połamane,czy cos , ale ja sie strasznie martwie. wiecie, boje sie, ze jednak cos sie mogło tam stać z nim i zęby wrócą znów na dawne miejsce. + mowie jest prawie normalnie, tzn seplenie jeszcze przy niektorych wyrazach, ale faktycznie z mową jest lepiej i nawet to wydaje mi się być dziwne... kurde, czy Wy po takim czasie mowilyscie lepiej? i co najlepiej zrobic z tym aparatem, bo sie cholernie boje , a do tego ortodontka pojechała na urlop i zapomniała dać mi kluczyk, czy co tam, do przekręcenia aparatu, a mam to zrobić w tą sobotę, rowno 2 tyg. po ściągnięciu... mozna to przykręcić czymś innym? xD z góry dziękuje bardzo za odpowiedzi. pozdrawiam
|
|
|
|
#1723 |
|
Raczkowanie
|
z obręczami i 'kaleczącymi elementami' nie jest aż tak źle, tj praktyka czyni mistrza, kobiety! hihi
__ nikt mi nic nie powie o jakimś tanim ortodoncie wykonującym dobrze kanałoweee?
|
|
#1724 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() czasami wam zazdroszczę że macie wizyty co miesiąc... ja mam prawie co 2 i zawsze nie mogę się doczekać ![]() a dzisiaj koleżanki w klasie chwaliły moje zęby... że już takie proste... sama się cieszę
|
|
#1725 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() o niebieskie, też chciałam ale miała takie brzydkie odcienie no i przystało na fioletowo-różowym ;p. Mi się codziennie w zęby patrzą i sugerują kolory jakie mam wybrać
|
|
|
|
|
#1726 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mnie na początku się wypytywali kiedy mam wizytę i kiedy zmienie gumki i na jakie... a jak już przychodziłam to było: POKAŻ, POKAŻ a jak nie chciałam otworzyć buzi to próbowali mnie łaskotać
|
|
#1727 |
|
Raczkowanie
|
tiaa, a co ja mam powiedzieć?
ja mam wizyty co dwa i pół miesiąca
|
#1728 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1729 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale co tam nie tak to 100 innych sposobów
|
|
|
#1730 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a pozniej sie cos zmodyfikuje i tez bedzie grało
|
|
#1731 |
|
Wtajemniczenie
|
ooouuu to ja bym nie wytrzymała... a masz Damona??
|
#1732 |
|
Raczkowanie
|
no tak... ![]() ale od początku, to tylko przez pierwsze dwa dni śluzówka mi się przyzwyczajała, a teraz... nie dość, że zero bólu, ZERO, od początku, to wosk w ogóle mi nie potrzebny. i jem wszystko. mowiłam już, pierwszego dnia po założeniu gryzłam czipsy ja jestem hardkorem, nie ma co ale jak przygryzę zęby, albo przycisnę palcem np jedynkę, to czuję jakiś tam mały ból.. czyli coś się dzieje wkurza mnie tylko ta szparka malutka między prawą jedynką i dwójką. nigdy jej tam nie było! taka sama zrobiła mi się po drugiej stronie dwa dni po założeniu, po czym się zbiegła.. aha, słuchajcie dziewczyny... co to jest to skręcanie aparatu? ![]() ciągle o tym słyszę, ale mi nikt nic nie skręcał.. po prostu mam nałożone zamki, te rurki ostatnie, zamiast pierscieni, drut i to wszystko... to jest zależne od rodzaju aparatu? w moim Damonie tak się nie robi? uświadomcie mnie, bo się zaczynam martwić ![]() jezu, ja już bym chciała, żeby ta moja szczena się chociaż trochę wyprostowała, nooo... ![]() jeszcze tylko... rok?
Aparatka ![]() góra: 8.05.2010 dół: po dwóch miesiącach ~ Edytowane przez Lousie Czas edycji: 2010-05-18 o 21:41 |
|
|
|
#1733 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i szczęściara z ciebie, że cię nic nie boli moja sąsiadka ma damona i zawsze po wizycie mi jęczy
|
|
|
|
|
#1734 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1735 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tylko ciekawa jestem jak będzie wygladać ta wielka szpara po 6... bo jest spora.
|
|
|
#1736 |
|
Zadomowienie
|
no właśnie..
u mnie przez wyrwanie 6 będę dłużej nosić aparat bo piątke i czwórke muszę przesunąc na tę dziurę żeby kieł mi wszedł na swoje miejsce... ale nie żałuje wolałam wyrwać chorego mieć swiety spokoj zaoszczedzic kase chociaż co ja miałam z tą wyrwaną szóstką to szkoda gadac.... :/ za 5 dni wizyta u orto - wreszcie zmienie te żółte już gumki
|
|
|
|
#1737 |
|
Przyczajenie
|
CatchyKathy, ja Ci odpowiem jak z tymi wyciągami, bo widzę że nikt się nie ruszył do odpowiedzi (albo nie doczytałam, bo ślepa jestem
). Ja zmieniam wyciągi kiedy mi się chce. Czasem jest tak, że myję zęby gdzieś gdzie nie mogę sobie wyciągnąć gumek i odłożyć na bok, spokojnie umyć zęby, tylko muszę wywalić stare, a potem nowe założyć. A czasem jak jestem w domu, to po prostu płuczę stare i zakładam. (Ale u mnie leje, jak to piszę...) Czasem nawet jem z wyciągami, bo mi się nie chce ich wyciągać, albo nie mam czasu. Jogurty, galaretki i budynie spokojnie można z nimi jeść, ale myć zębów się nie da! A ktoś mi wytłumaczy po co są wyciągi? Jak działają? Do tematu wagi, też się dołączam. Ma ktoś przepis na zdrowe utycie?
|
#1738 |
|
Raczkowanie
|
ja już mam za sobą przygodę z wyciągami. i rzeczywiście tylko myć zębów się z nimi nie da
![]() zmieniałam rano oraz wieczorem. czyli nowe na dzień i nowe na noc. ale z wiem kilka osób z forum miało nosic wyciagi po kilka dni zanim sie nie rozciągnęły. ![]() a co do moich zebów, łańcuszek ma moc! zero szpar po ustawianiu dolnej 2 w łuku! ale ona jest troche niższa, da się ją jakoś wyciągnąć do góry ?
|
|
#1739 |
|
Wtajemniczenie
|
Merry1984 i Eukaliptus39 - bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi
) więc codziennie rano będę zakładać nowe Ależ mnie bolą wszystkie zęby od tego Was też tak bolały? A jak bolały to na początku czy cały czas? Nie wiem jak pół roku z wyciągami wytrzymam Merry1984 - u mnie wyciągi są po to żeby dociągnąć żuchwę do górnej szczęki i zamknąć szparę przy zagryzaniu, ponieważ przy leczeniu powstał u mnie zgryz otwarty I tak samo jak Wy próbowałam dziś jeść, pić, żuć gumę (tu było ciężko bo strasznie zęby mnie bolą ), przy paleniu papierosów też nie ma problemu A zęby myję tak jak myłam - dwa razy dziennie ![]() edit. Mam kłopot żeby ustawić sobie dobrą pozycję zgryzania szczęk z wyciągami ![]() Dzięki jeszcze raz!
Edytowane przez CatchyKathy Czas edycji: 2010-05-18 o 23:30 |
|
|
|
#1740 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() 3 lata... Boże Kochany.. to mi ortodontka powiedziała, że przewidywany czas leczenia to półtora roku, ale u mnie skończymy wcześniej nawet nie masz pojęcia jak skakałam z radości, hehe ![]() no ale swoją drogą... to dopiero tydzień z odrutowaniem -.-
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:47.

proszeeeeeeee
przyczynisz sie do mojego wyboru :P zastanawiam sie jeszcze nad zielonymi

zazdroszczę że nie którzy mają dwa

taka sama zrobiła mi się po drugiej stronie dwa dni po założeniu, po czym się zbiegła..