|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1651 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Cytat:
![]() A moja na razie ( po 6,5 godz) jakas bardzo senna jest. Trochę pomarudzi i oczka jej się zamykają. Aż boję sie, ze coś jest nie tak. Bo Wasze wszystkie płaczą A moja by tylko spała. Tylko też jakoś dziwnie się wierci i spina podczas snu. Tzn.ona tak na prawdę nie tyle spi co sobie leży i nie płacze co u niej raczej się nie zdarza. W jednym miejscu moze polezec góra 10 minut i zaczyna płakac. A tu leży sama i lezy... mam nadzieje, że wszystko ok... ech... te szczepienia... Moja niunia ma 3900 g. Także dość sporo przybrała, biorąc pod uwagę, że jak wychodziła ze szpitala to ważyła 2420. No i wreszcie zaczęła rosnąć... miała 47 cm a ma 52
|
|
#1652 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Asiulek to super ze zaczela rosnac i ze tak ladnie przybiera na wadze
Gmyrelka ja jak pytalam pediatry to powiedziala ze nie nalezy mieszac bo to sa inne skladniki i inny producent i powinno sie jednym rodzajem szczepic a dlatego 6w1 bo szczepionke na zoltaczke trzeba po pewnym czasie powtorzyc i dlatego do konca szczepi sie 6w1 tak mowila nam nasza pediatra
|
#1653 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki, czym zbijać temperaturę w razie gdyby się pojawiła? W aptece dali nam jakieś czopki efferalgan. Ale niby wszystko jest od 3 miesiąca :/ to dać w razie czego pół czopka czy jak? Musze się zabezpieczyć w razie czego...
|
#1654 |
|
Zakorzenienie
|
Przestan Ty sie w koncu nakrecac- placze-niedobrze, nie placze po szczepieniu- tez niedobrze, to co ona ma zrobic, zeby dobrze bylo? Gabrysia nie plakala, nie goraczkowala po szczepieniu.
Jeden lubi golonkę a drugi nie- kazdy jest inny. Na goraczke nam polecano czopki paracetamol dla dzieci. Odciac troche czopka i dac mniejsza dawke w przypadku dziecka mlodszego. U nas obylo sie bez. No to teraz ja pomarudze- martwi mnie ten maly przyrpst wagi: urodzeniowa 3300, wyjscie ze szpitala 3100, dzis-po 10ciu tygodniach tylko 4,450. Malo przybrala! Polozna zwrocila uwage dzis, ze wyrosla na wzdluz. To fajnie, ale waga powinna byc wieksza po 2.5 miesiacach, nie? Pediatra dzis nic nie powiedziala w tym temacie, a ja bylam zaaferowana recepta i ubieraniem i nie dopytalam.
|
#1655 |
|
Zakorzenienie
|
Witam dziewczyny
U mnie już prawie po wszystkim:w niedziele rano było pięknie-piersi już tak nie bolały,ale pokarmu dalej nie było i mała karmiłam sztucznym,a ok 16 dostałałam gorączki 40,05 i byłam przerażona do tego taki ból piersi,że ból porodowy to małe piwo-siedziałam i dosłownie wyłam z bólu,masowałam się i marzyłam,żeby mnie któś strzelił porządnie w łeb,żebym nic nie czuła.Miałam już wzywac pogotowie,ale na szczeście temperatura zaczęła pomalutku spadac. Zaczełam pic szałwie,masowac,pic i masowac i dzisiaj jest już ok-pokarm prawie zatrzymany,leci jeszcze,ale już resztki,wystarczy jak 4 razy na dobe powyciskam i mam spokój i to chyba wszystko dzięki szałwii,piersi małe,miękkie,bez guzów i bólu. Nigdy więcej ciąży,dziecka-jak dla mnie to mój poród i te piersi to przegięcie,naprawdę ból nie do opisania;/ Mała na sztucznym,najedzona i szczęśliwa i jakie fajne nocki mamy teraz.
|
#1656 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1657 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny co do antykoncepcji to właśnie rozmawiałam ze swoją ginką i ja rezygnuje z tej mireny-u niej całkowity koszt to 1500zl i nie mam pewnosci czy sie przyjmie,wiec szkoda kasy;/ale zaproponowala mi(ja pierwszy raz o tym slyszalam)nova-ring,pierscien,ktory sie wklada samej do pochwy na 21 dni i spokoj-nie trzeba codziennie jak przy tabsach myslec o tym czy sie wzięło czy nie i miesięczny koszt to ok 40zł.Najbardziej pasuje mi właśnie ta opcja,ale jadę 1 czerwca na kontrole i jeszcze z nią pogadam-ona sama też tego używa i mówi,że jest zadowolona.
|
#1658 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
A w różowych kaloszkach musi fajnie Szymek wyglądać .Cytat:
![]() A jeżeli chodzi o reakcję po szczepieniu to wydaje mi się że to normalne
|
|
#1659 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo minimum to 120g ![]() Ciekawe ile mój ziutek waży ... drcron właśnie mi też tak pediatra mówiła że mieszać nie wolno więc żeby pominąć te dwie zbędne dawki żółtaczki chciałam zaszczepić 5w1 ale to się wiąże z dodatkowym kłuciem
|
|
#1660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Co prawda może faktycznie mało przybrała ale przybrała i to jest najważniejsze. Mi mówiono że dziecko powinno w pierwszych miesiącach przybierać tak około 1 kg na m-c.Bo ja też z tych co mają chopla na puncie wagi i liczenia każdego grama no ale to nic dziwnego jak sie rodzi dzecko 900 gr .
|
|
#1661 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze dziewczyny i ja sie pouzalam troche...maly ma taka wysypke na buzce (czerwone krostki) i troche krostek na dekolcie...kapie go w krochmalu....odstawilam bialko...ale poki co nie widac roznicy...czy te kremy o ktorych piszecie to uzywacie tez na taka wysypke?? i kurcze nie moge sobie poradzic z odparzeniami...dostal uczulenia na pampersy i az ranki mu sie porobily w pachwinach....zmienilam na huggisy....pupka juz ladna ale w pachwinach dalej skorka schodzi...po kapieli w krochmalu i zasypywaniu maka jest lepiej ale moze macie jakis inny sprawdzony sposob??
|
|
|
|
#1662 |
|
Zakorzenienie
|
Czuję się jak wyrodna matka, jak Was słucham. Nie jestem w temacie szczepionek szczególnie, nie mierzę dziecku temperatury i nie ważę. Całuję go w czółko i czuję, czy jest chłodne. Przejmuję się dopiero, jak płacze i charcze.
I nie przejmuję, jak gada do miśków, jak teraz Mój tż przerobił tę karuzelkę z fisher price z miśkami, na taką zasilaną z gniazdka (bo żarła niemiłosiernie baterie) i teraz mały cieszy się nią po 2 godziny dziennie. A guru Zawitkowski u siebie w książce pisze, że dziecko nie gada do zabawek, tylko do ludzi Muszę zwrócić na to uwagę mojemu dziecku, bo on tam do miśków gada (do innych też i do kaloryfera oczywiście - od urodzenia go uwielbia)
|
#1663 |
|
BAN stały
|
Tylkooliwka...mala skonczyla w niedziele 2 miesiace... a z tym podnoszeniem to raczej chodzi o wyrabianie miesni szyjki, bo nie chce lezec na brzuszku.... i powoli mamy ja za raczki podnosic...w zwolnionym tepie zeby wlasnie wyksztalcila sobie miesnie szyjki... (bo bez tego pozniej beda problemy z siedzeniem)do pionu jej nie sadzamy ogolnie, chyba ze na sekunde zeby zdjecie robic i to tez 90 stopni nie jest
My tez w piatek idziemy na szczepienia, wazenia i mierzenia.... krew mnie zalewa na sama mysl ze ktos bedzie ja kul ;/ ajjj Dziekujemy cioteczki za mile slowka ![]() A tymczasem lecimy zmienic pampka bo jest nieciekawie sadzac po odglosach :P |
|
|
|
#1664 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Gabryska spi mi od 15.30. Musze obudzic gadzine i nakarmic, bo potem mi w nocy bedzie cuda wyczyniac. A! I dolaczam do grona matek wyrodnych- nie prasuje ubranek ani pieluch tetrowych. Od samego poczatku praktycznie bo zwyczajnie nie mam na to czasu.
|
|
#1665 |
|
Zakorzenienie
|
Ja biore Feminatal N i dodatkowo żelazo
|
#1666 |
|
Zakorzenienie
|
Widze ze dzisiaj temat szczepien... my juz mielismy druga dawke
ale przy pierwszej dawce owszem byla marudna i dosc duuzo spala.. takze kazde dziecko inne nie martwc sie na zapas Asiulek ja od pierwszego szczepienia zaptrzona bylam w panadol i pani w aptece dala mi wtedy odpowiednia dawke co do wagi dziecka Darusia Twoja mala ma miesiac a wazy prawie tyle co moja moja ma cale 5700 a ma 3 i pol miesiaca a wychodzilismy z waga 2700 g i pediatra tez nic nie moiwla ze zleprzybiera... przynajmniej nie mam grubaska Mrowak ogolnie norma jest 800 g na miesiac ale tez mpoze byc 600 g i pediatrzy nic nie mowia.. wiem ze dziecko majac pol rok MUSI podwoic swoja wage urodzeniowa a majac roczek MUSI ja potroic moja przybiera mniej wioecej 900 g na miesiac...
Edytowane przez Asiuulka89 Czas edycji: 2010-05-19 o 19:57 |
|
|
|
#1667 |
|
Wtajemniczenie
|
mrowak Gabi przybrała więcej niż 120g/tydzien więc jest ok
![]() mloda u mnie to samo - krostki na buzi, ale póki co niczym nie smaruje bo liczę na to że dietą usunę... też nie jem nabiału... ale na efekty trzeba trochę poczekać wiec cierpliwosci ![]() I dołączam do grona wyrodnych matek
|
#1668 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję, że jest tak, jak piszecie-ze jestesmy w normie.
W ramach odpowiednich przyrostów idę gadzinę obudzić i mlekowóz podstawić.
|
#1669 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i jest wszystko ok.Cytat:
Cytat:
Baobabek ten krem AA jest w aptece super-pharm,dzisiaj widzialam w zestawie z innym kosztuje 50zł kupilam dzis oillan ale tam jest napisane ze od 6 m-ca a na goraczke polecili nurofen w syropie |
|||
|
|
|
#1670 |
|
Wtajemniczenie
|
Oliwka ja kąpie Marcelka w Oillanie
Na wszystkim emolientach jest że od 6 m-ca, ale nawet pediatrzy zalecają od razu
|
#1671 |
|
Zakorzenienie
|
i buzke tez tym myjecie czy tylko przegotowana woda??
|
|
|
|
#1672 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja jutro jadę do Opola do lekarzy(logopeda,rehabili tantka, pediatra) a tam drogi zalane ciekawe czy dojedziemy. A w piątek mamy jeszcze raz jechać tym razem do okulisty.
|
|
#1673 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i to już do końca fotelikowania starczy.
|
|
|
#1674 |
|
Zakorzenienie
|
Ja buźkę myję przegotowaną a resztę w oilatum
|
#1675 |
|
Wtajemniczenie
|
Buźkę przegotowaną, ciałko - oillan
![]() pl_madzia moja jakże dorodna córa w październiku skończy 7 lat, a waży po kolacji 19kg. Całe Jej długie życie walczę by nieco przybrała ale się nie da Zdrowa jest, aktywna, mądra więc chyba taka Jej uroda ![]() Pop to poszalałyście z Oliwką i Jej wagą Wyrodna matka pasie dziecko Jak Ci idzie "chustowanie"?? bo mi koleżanka chustę dała ale boję się przemóc i spróbować Marcela w niej zamontować
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2010-05-19 o 20:54 |
|
|
|
#1676 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
takze spokojnie mysle ze gdyby urodzila sie w terminie mialaby 3 kilo i spokojnie by sie dalo to zrobic.. to sa takie normy przyjete i kciuki za jutro
|
|
|
|
|
#1677 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1678 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam koleżankę która jest konsultantką/doradcą chustowym (szkoda że tak daleko mieszka) i Ona podesłała mi taką instrukcję, bo ponoć najlepsza: do ściągnięcia z tej strony http://www.storchenwiege.info.pl/Bab...anleitung.html
Ja to się chyba wybiorę na warsztaty chustowe - za tydzień są obok mnie na Ursynowie i się wyuczę o co to chodzi
|
#1679 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.allegro.pl/item1041627727...zolwikiem.html taka sama jest z kaczka tam jest woda jak sie to turla woda się przelewa i jeszcze takiekolorowe kuleczki w środku . Szymek kochał tą zabawkę , to takie cudo stymulujace do raczkowania i dzieciakom strasznie się podoba . Można kupić w smyku za ok 35 zł http://www.allegro.pl/item1039784967..._reki_waw.html to też fajna rzecz w tym stylu. ta fajna http://www.allegro.pl/item1029609804..._2xgratis.html Cytat:
Cytat:
a ta sama żółtaczka to co to za cudo . Mozna sprawdz ile tam rtęci w tym serwują . poszukaj w necie składuCytat:
Cytat:
Cytat:
( czytaj ładnie by wyglądało w kuchni )http://www.allegro.pl/item1019266669...n_gls_24h.html Cytat:
To ja znowu wyrodna pakuje dziecie do wanienki biore wacik mocze w wanience w tej wodzie z oilatum czy co tam mam wlane i tym myje buzie ![]() nie mam czasu na gotowanie wodyJutro ortopeda z małą . I chyba z nia wstąpie do pediatry bo jakos mi się wydaje że ma nosek zapchany ale fridą nic nie mogę wyciągnąc z tego noska
|
|
#1680 | |
|
Raczkowanie
|
Ja kupowałam w Tesco na dziale dziecięcym. W takim kartoniku jak proszki.
Na szczęście moja nie ma uczulenia na Woolite'a i nie muszę się męczyć z tymi płatkami już. Spróbuj Oilatum do kąpieli. U mnie szybko zlikwidował potężną wysypkę. A na czole też moja miała takie kropeczki i posmarowałam raz (za radą położnej-dla świętego spokoju) Sudokremem i o dziwo zniknęło. A miała całe czoło wysypane. Położna radziła też Bepanthen. A tyłek czasem przelecę Sudocremem jak za długo w mokrej pieluszce była i zero odparzeń. Cytat:
Ja ogólnie NIENAWIDZĘ prasować i NIC nie prasuję (nie pamiętam nawet gdzie mam żelazko). Kupuje tylko takie rzeczy które nie wymagają prasowania
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:12.

i kto ze mną pojedzie teraz na wyniki? Sama bym smignela ale ja nie mam auta 

A jeżeli chodzi o reakcję po szczepieniu to wydaje mi się że to normalne

. Co prawda może faktycznie mało przybrała ale przybrała i to jest najważniejsze. Mi mówiono że dziecko powinno w pierwszych miesiącach przybierać tak około 1 kg na m-c.
Muszę zwrócić na to uwagę mojemu dziecku, bo on tam do miśków gada (do innych też i do kaloryfera oczywiście - od urodzenia go uwielbia)
moja ma cale 5700
a wychodzilismy z waga 2700 g i pediatra tez nic nie moiwla ze zleprzybiera... przynajmniej nie mam grubaska
i jest wszystko ok.