Włosy zniszczone , suche , szorstkie , spalone PORADY - Wątek Zbiorczy :) - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Pokaż wyniki sondy: co zrobić by włosy znów były ładne,nie zniszcone?
używać odpowiedniego szamponu 78 3,86%
częściej myć 10 0,49%
stosować różnego rodzaju odżywki 1 413 69,85%
domowe sposoby 522 25,80%
Głosujący: 2023. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-17, 19:52   #2671
ann09
Raczkowanie

Dot.: Włosy zniszczone , suche , szorstkie , spalone PORADY - Wątek Zbiorczy :)

hehe wiesz co szczerze tu sa takie po pierwsze bo są nie wysuszone suszarką i troszke je kręciłam na palec przez cału dzien;d a po drugie troszke się wykręcają bo są do ramion , z natury mam proste
pozdrawiam, a co do zaproszenia, to z chęcią ))
ann09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 10:34   #2672
Iwona75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ann09 Pokaż wiadomość
mój problem z włosami powoli się konczy
przez całe gimnazjum prostowałam włosy :/ pierwszy raz udało mi się dotrzymac w noworocznym postanowieniu a mianowicie nie prostuje włosow od 5 miesiecy Stosowałam juz rózne rzeczy od tego czasu aby były zdrowsze najwazniejsze jest to aby podciąc włosy, bo nic tak na nie nie działa jak zdrowe koncowki, ja osobiscie zdecydowałam się obcięcie włosow o ok.12-15 cm i nie załuje, bo roznica jest teraz wielka. Stosowałam rozne kosmetyki, maski, tabletki ze skrzypem Tak więc namawiam do odłozenia prostownicy daleko w kąt! oraz wszelkiego rodzaju lokowek czy suszarek

Wstawiam zdjęcie abyscie mogli ocenic zmiany Ja jestem zadowolona
przed i po. Tylko to pierwsze niestety jest bardzo małe :/

A mogłabyś opisać swoją pielęgnację?
Iwona75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 13:57   #2673
ann09
Raczkowanie

jasne to moze zaczne od tego ze najwazniejsze to aby odłozyc zupełnie! [tak, tak zupełnie ] prostownice , suszarke, drugi a zarazem jak wazny krok to wizyta u fryzjera, aby podciąc znacznie włosy, najlepiej duzo , to włosy odrazu są inne ale standard to koncowki, zawsze rozczesuje włosy przed myciem , uzywałam odzywki wax do włosow bląd , bardzo dobra ponadto super zapach który utzymywał sie do kolejnego mycia Raz kupiłam takze olejek rycynowy, zmiszałam jego kilka łyzek, dodałam witamne a ta w płynie i chyba zółtko, ale nie będe tego juz robic bo nie mogłam tego domyc, pewnie dlatego ze poprostu cos zle zrobiłam .Hmm co tu jeszcze? teraz uzywaam odzywki z Joanny, i raczej juz nic specjalnego ani nie robiłam a nie robie, to co najwazniejsze powiedziałam na początku to własnie to zeby ostawic prostownice, i regularnie odwiedzac fryzjera napewno zdziała cuda,
Zapomniałam wspomniec o tym ze takze brałam Belisse na włosy, skóre i paznokcie ale nie wiem czy były jakies efekty , moze teraz dopiero własnie wychodzą )

PS:znalazłam większe zdjęcie moich włosow, przed tym jak jeszcze je katowałam prostowaniem i wgl :/
Stary 2010-05-18, 13:59   #2674
ann09
Raczkowanie

do tej pory nie moge sobie tego darowac, jak mogłam tak zniszczyc włosy
Stary 2010-05-18, 14:07   #2675
ann09
Raczkowanie

jeszcze jedno, przed kilku dni
Stary 2010-05-18, 14:13   #2676
kolezankaa
BAN stały

Send a message via Skype™ to kolezankaa

dziewczyny to nie jest tak, że prostownica = jezu jakieś niewiadomo jak zniszczone i spalone włosy
przy odpowiedniej pielęgnacji i dobrym sposobie prostowania włosy będą bardzo ładne, ja prostuję teraz codziennie lub co 2-3 dni włosy od początku lutego.. a naturalne mam loki (prostuję je bo są okropne to swoją drogą i uwierzcie naprawdę przez 3 lata próbowałam je pielęgnować)
obecnie myję włosy średnio co 2 dni, po umyciu stosuję odżywkę ziaji, rozczesuję włosy, potem na wilgotne nakładam krem do prostowania z joanny, gdy wyschną to prostuję
wiecie dlaczego moje włosy są zdrowe i błyszczą mimo prostowania? przez używanie od czasu do czasu olejku rycynowego zmieszanego z odżywką ziaji, to na włosy na parę godzin, na to folia i ręcznik
a najbardziej mnie bawi jak dziewczyny kupują prostownicę za 400 zł bo myślą, że im droższa tym mniej zniszczy włosy, a nie lepiej zadbać o nie inaczej, od środka włosa? to tak samo jak kupować podkład za 200 zł na opryszczoną twarz a nie wydawać te pieniądze na wyleczenie cery (oczywiście, nie mam na myśli tych dziewczyn które kupują lekarstwa i mimo to taki podkład, ale o tych które nic nie robią żeby tą cere wyleczyć, ale katują ją podkładami i myslą że mają super buzie)
aa. i prostownica którą stosuje to Eurolux, kosztuje 35 zł
to tyle, poniżej zamieszczam zdjęcia moich włosów
kolezankaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 14:19   #2677
ann09
Raczkowanie

prostownica = jezu jakieś niewiadomo jak zniszczone i spalone włosy

jak nie jak tak? zaprzeczasz prawdzie, kazdy fryzjer Ci to powie, kazde stosowanie prostonicy, nawet najlepszej wkoncu ujawni swoje skutki, czy po roku czy po 3 czy 5 latach

a poza tym tak jak napisałas ze Twoja prostownica, kosztowała 35 zl a to nie był duzy wydatek, i prostownica pewnie nie jest zadnym cackiem nie chce się kłócic ale wspomniasz moje słowa )) pozdrawiam

Edytowane przez ann09
Czas edycji: 2010-05-18 o 14:22
Stary 2010-05-18, 14:25   #2678
kolezankaa
BAN stały

Cytat:
prostownica = jezu jakieś niewiadomo jak zniszczone i spalone włosy

jak nie jak tak? zaprzeczasz prawdzie, kazdy fryzjer Ci to powie, kazde stosowanie prostonicy, nawet najlepszej wkoncu ujawni swoje skutki, czy po roku czy po 3 czy 5 latach

a poza tym tak jak napisałas ze Twoja prostownica, kosztowała 35 zl a to nie był duzy wydatek, i prostownica pewnie nie jest zadnym cackiem nie chce się kłócic ale wspomniasz moje słowa )) pozdrawiam
prawdopodobnie pewnie przymierzę się niedługo do trwałego prostowania i po krzyku

a mam koleżanki co prostują już wiele lat i zero jakiegoś specjalnego dbania o nie, zero odżywek masek i cieszą się pięknymi włosami także to też wszystko zależy od rodzaju włosa

Edytowane przez kolezankaa
Czas edycji: 2010-05-18 o 14:27
Stary 2010-05-18, 14:27   #2679
ann09
Raczkowanie

uff o tym to dopiero słyszałam :/ lepiej poczytaj rozne opinie na forach i popytaj
Stary 2010-05-18, 14:30   #2680
kolezankaa
BAN stały

Cytat:
uff o tym to dopiero słyszałam :/ lepiej poczytaj rozne opinie na forach i popytaj
naczytałam się dużo i nasłuchałam od osób które już wykonały ten zabieg
Stary 2010-05-18, 14:31   #2681
justynciat
Raczkowanie

tak.. ja stosowałam prostownicę na początku sporadycznie, potem coraz częściej. powiem Wam: chyba się uzależniłam! Od 2 miesięcy się ograniczam, bo miałam tragicznie zniszczone włosy. Farbowanie + prostownica + lokówka (też lekki świr na jej punkcie) = sianko, szczególnie na końcach.
Zapuszczałam włosy od września tamtego roku i do stycznia urosły mi może jakieś 4 cm najwyżej... do tego ich stan na końcówkach był straszny. Porozdwajane i przesuszone, do tego mycie codziennie... Eh. Wreszcie w kwietniu puknęłam się w głowe i dałam sobie uciąć jakieś 3 cm.

Zaczęłam stosować tylko:
-odżywkę bez spłukiwania z GlissKura HAIR REPAIR DEEP REPAIR 19, to nie jest ta odżywka różowa tylko pomarańczowa.
-szampon z nive'a odbudowa (pomarańczowa zakrętka) i Dove z olejkiem też odbudowa.
-odżywkę z Apteczki Babuni od Joanny Mleko i miód, też pomaraczowy pasek i z tej samej serii serum na końcówki.
-włosy tylko podsuszam i wyłącznie zimnym powietrzem.

I od kwietnia włosy do teraz urosły mi ok 2,5 cm!
I co najlepsze, nie są już zniszczone.

Przedostatnio farbowałam je 13. stycznia 2010 a teraz dopiero 15. maja.

I przepis na super maseczkę! Trzeba stosować 2x w tygodniu czyli ja stosuję prawie po każdym myciu, bo ograniczam ich mycie do minimum.

-łyżka miodu
-2 żółtka jaja
-kilka kropelek mleka.

Zmieszać, wetrzeć w umyte włosy i pod ręcznik (najlepiej stary, bo jajko paskudzi) na 20 min, spłukać, wetrzeć inne specyfiki i jest pięknie!

Polecam!!! Pachnie też nie najgorzej, mleko zabija zapach jajka.

Dietkuję i ćwiczę!
- 4.VII - Dieta Kopenhaska!

Boys? UGH!!!
justynciat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 14:36   #2682
kolezankaa
BAN stały

justynciat a ta maseczka co daje? włosy są miękkie, błyszczące?
Stary 2010-05-18, 14:50   #2683
justynciat
Raczkowanie

miękkie i zdecydowanie bardziej "posłuszne" gładkie. a czy błyszczące to nie wiem, bo używałam jednocześnie też odżywkę na błyszczenie i teraz na to nie narzekam. nie odstają tak pojedynczo od głowy jak szalone

Dietkuję i ćwiczę!

Boys? UGH!!!
Stary 2010-05-18, 14:58   #2684
kolezankaa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez justynciat Pokaż wiadomość
miękkie i zdecydowanie bardziej "posłuszne" gładkie. a czy błyszczące to nie wiem, bo używałam jednocześnie też odżywkę na błyszczenie i teraz na to nie narzekam. nie odstają tak pojedynczo od głowy jak szalone
wypróbuję ale musze najpierw miód zakupić
Stary 2010-05-18, 15:00   #2685
justynciat
Raczkowanie

po pierwszym razie powinnaś zauwazyć różnicę, a po drugim to już ... mniam przeszkadzać może (przynajmniej u mnie), że można oblepić się miodem :0

Dietkuję i ćwiczę!

Boys? UGH!!!
Stary 2010-05-18, 15:44   #2686
kolezankaa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez justynciat Pokaż wiadomość
po pierwszym razie powinnaś zauwazyć różnicę, a po drugim to już ... mniam przeszkadzać może (przynajmniej u mnie), że można oblepić się miodem :0
ja Ci za to polecam maskę z olejku rycynowego pisałam o nim wyżej, to dzięki niej moje włosy są zdrowe i błyszczą
link do wątku o olejku:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=4302&page=137
Stary 2010-05-18, 19:17   #2687
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kolezankaa Pokaż wiadomość
dziewczyny to nie jest tak, że prostownica = jezu jakieś niewiadomo jak zniszczone i spalone włosy
przy odpowiedniej pielęgnacji i dobrym sposobie prostowania włosy będą bardzo ładne, ja prostuję teraz codziennie lub co 2-3 dni włosy od początku lutego.. a naturalne mam loki (prostuję je bo są okropne to swoją drogą i uwierzcie naprawdę przez 3 lata próbowałam je pielęgnować)
obecnie myję włosy średnio co 2 dni, po umyciu stosuję odżywkę ziaji, rozczesuję włosy, potem na wilgotne nakładam krem do prostowania z joanny, gdy wyschną to prostuję
wiecie dlaczego moje włosy są zdrowe i błyszczą mimo prostowania? przez używanie od czasu do czasu olejku rycynowego zmieszanego z odżywką ziaji, to na włosy na parę godzin, na to folia i ręcznik
a najbardziej mnie bawi jak dziewczyny kupują prostownicę za 400 zł bo myślą, że im droższa tym mniej zniszczy włosy, a nie lepiej zadbać o nie inaczej, od środka włosa? to tak samo jak kupować podkład za 200 zł na opryszczoną twarz a nie wydawać te pieniądze na wyleczenie cery (oczywiście, nie mam na myśli tych dziewczyn które kupują lekarstwa i mimo to taki podkład, ale o tych które nic nie robią żeby tą cere wyleczyć, ale katują ją podkładami i myslą że mają super buzie)
aa. i prostownica którą stosuje to Eurolux, kosztuje 35 zł
to tyle, poniżej zamieszczam zdjęcia moich włosów
chciałam zaznaczyć kilka kwestii
1) prostownica zdrowych włosów (zwłaszcza przy odpowiedniej pielęgnacji) szybko ani bardzo nie zniszczy, raczej po ok.roku czy dwóch człowiek się orientuje ze "o boże co się dzieje z moimi włosami", taka bomba z opóźnionym zapłonem, jednak biorąc pod uwagę ze to wątek dla dziewczyn o już zniszczonych włosach to dla takich włosów prostownica jest jak gwóźdź do trumny

2) włosy wyprostowane wyglądają na zdrowsze niż na prawdę są, ale tylko WYGLĄDAJĄ

3) tanie prostownice są zwykle wykonane z gorszego tworzywa, płytki są mniej gładkie, nie ma regulacji temperatury, szybko się niszczą, także jest różnica między drogą prostownicą a tanią, choć mówiąc (pisząc) droga nie mam na myśli takiej za 400 zł, bo dobrą prostownicę można dostać już od ok.100-150 złotych, a jest to urządzenie na lata stosowania

Edytowane przez viki1988
Czas edycji: 2010-05-18 o 19:19
viki1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 19:28   #2688
justynciat
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kolezankaa Pokaż wiadomość
ja Ci za to polecam maskę z olejku rycynowego pisałam o nim wyżej, to dzięki niej moje włosy są zdrowe i błyszczą
link do wątku o olejku:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=4302&page=137
tak tak, olejek rox

co do koleżanki wyżej - racja, szczególnie z tym, że mogą wyglądac ładniej.
jak Cie przeczytałam, to mam ochotę wyrzucić mojego zielonego potwora na śmieci wrrr!!!

Dietkuję i ćwiczę!

Boys? UGH!!!
Stary 2010-05-19, 09:25   #2689
ann09
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
chciałam zaznaczyć kilka kwestii
1) prostownica zdrowych włosów (zwłaszcza przy odpowiedniej pielęgnacji) szybko ani bardzo nie zniszczy, raczej po ok.roku czy dwóch człowiek się orientuje ze "o boże co się dzieje z moimi włosami", taka bomba z opóźnionym zapłonem, jednak biorąc pod uwagę ze to wątek dla dziewczyn o już zniszczonych włosach to dla takich włosów prostownica jest jak gwóźdź do trumny

2) włosy wyprostowane wyglądają na zdrowsze niż na prawdę są, ale tylko WYGLĄDAJĄ

3) tanie prostownice są zwykle wykonane z gorszego tworzywa, płytki są mniej gładkie, nie ma regulacji temperatury, szybko się niszczą, także jest różnica między drogą prostownicą a tanią, choć mówiąc (pisząc) droga nie mam na myśli takiej za 400 zł, bo dobrą prostownicę można dostać już od ok.100-150 złotych, a jest to urządzenie na lata stosowania
W zupełnosci się z Tobą zgadzam
Stary 2010-05-19, 11:13   #2690
extreme7279
Raczkowanie

Doradźcie mi, chociaż na pewno było już o tym wcześniej.... co zrobić kiedy ma się długie ( chociaż coraz cieńsze) włosy i trzeba je myć codziennie. Muszę je suszyć dzień w dzień suszarką, co powoduje stopniowe wykruszanie a kładzenie się spać z mokrą głową tez jest be, no to kurcze co mam zrobić?
extreme7279 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 11:27   #2691
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez extreme7279 Pokaż wiadomość
Doradźcie mi, chociaż na pewno było już o tym wcześniej.... co zrobić kiedy ma się długie ( chociaż coraz cieńsze) włosy i trzeba je myć codziennie. Muszę je suszyć dzień w dzień suszarką, co powoduje stopniowe wykruszanie a kładzenie się spać z mokrą głową tez jest be, no to kurcze co mam zrobić?
No, niestety, musisz chyba zajrzeć do wątku o włosach przetłuszczających się Na każdego działa co innego, więc nie obejdzie się bez królikowania Ja mogę tylko od siebie dodać, że staram się myć włosy co 2 dni, chociaż im są dłuższe, tym cięższe, a co za tym idzie, tym szybciej się przetłuszczają. Zazwyczaj drugiego dnia robię sobie warkocze dobierane zaczynające się na skroniach albo ścisły koczek tak, że włosy wyglądają ok, ale jeśli wiem, że drugiego dnia też chcę mieć ładne, rozpuszczone włosy, to pierwszego dnia lekko je tapiruję u nasady i spryskuję lakierem. Ale co do lepszych sposobów na utrzymanie świeżych włosów, to już musisz poczytać w wątku. To długa lektura, bo ile głów tyle sposobów na zatrzymanie przetłuszczania
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 12:22   #2692
limetka87
BAN stały

dziewczyny napalilam sie na te ampulki ...przeciw wypadaniu i szczerze powiedziawszy kusza coraz mocniej , ale chcialabym sie was zapytac co myslicie o skladzie tych ampulek? warto?-bo niestety cena jak dla mnie powalajaca..

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-6...h-aminexil.htm
limetka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 23:26   #2693
malutka243
BAN stały

Zniszczyłam włosy prostownicą, spaniem w mokrusieńkich włosach i używaniem kosmetyków z mnóstwem silikonów

U nasady są w miarę ładne, ale końce puszyły się i zaczynały być rozdwojone.

Ostatnio wzięłam się porządnie za pielęgnację, czytam mnóstwo wizażowych wątków i po 2 miesiącach widzę znaczną poprawę.
Stwierdzam, że cudownie działają na mnie kosmetyki, które w składzie mają mleko czy miód. Bardzo wygładzają, włosy się już prawie nie puszą. Trochę niestety obciążają mnie, ale trudno, myję włosy co 2 dni

Polecam całą serię joanny z apteczki babuni mleko i miód (u mnie oprócz szamponu-ten mi przesuszał włosy) sprawdza się znakomicie. Balsam jest cudowny, kompres na włosy też, serum na końcówki cudownie je ujarzmia.

Nie podziałała tak dobrze joanna z miodem i cytryną (odżywka i maseczka) - brak mleczka robi swoje

Mleczny kallos też mnie zadowolił, dostałam sporą odlewkę od koleżanki. Gloria niby fajna, ale lepsza joanna.

Z szamponów stawiam na Ziaje - nie pieni się bardzo, czyli ma mniejsze stężenie SLS, które też mi włosy przesuszało i krzywdziło
A wcześniej używałam baaardzo pieniących z mnóstwem silikonów.

No i oczywiście olejek rycynowy
Raz w tygodniu stosowałam maseczkę: łyżka olejku, łyżeczka soku z cytryny, trochę odżywki ziaja lub balsamu mrs. potter's dla lepszej konsystencji.
malutka243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 23:44   #2694
ania2706
BAN stały

To mój pierwszy post na forum
Moje włoski też są przesuszone i zniszczone rozjaśnianiem, farbowaniem.

Ja ze swojej strony polecam maski do włosów z profisa, posiadam aktualnie:
-kokosową
-mleczno-miodową
-owocową

Bardzo fajnie nawilżają i wygładzają.

Seria z Apteczki Babuni Joanny też przypadła mi do gustu, ta seria cytryną i miodem, jak również len i rumianek oraz mak i bawełna - te maseczki uwielbiam
ania2706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-20, 09:19   #2695
Pysia pl
Raczkowanie

Muszę powiedzieć, że jestem w przykrym stanie stwierdzić iż nie pomogą mi tak doraźne zabiegi jak odżywki na włosy do spłukiwania czy bez, ponieważ są w opłakanym stanie.
Nie żeby wypadały czy wyglądem przypominały szczotkę do zamiatania podłogi, ale najwyraźniej brakuje im życia. Są jakby kłody.
Nie wiem czy wogóle dalej rzucać się w odżywki i maski - próbowałam zewnętrznie - i nic to nie zmieniło.
Mam cienkie, delikatne i nie napiszę że skłonne do kręcenia i to mój problem, chodzi o gorszą sprawę - gniotą się w nocy podczas spania!
Położę głowę na poduszkę i rano wstaję z przyklapniętymi włosami z tejże strony i po prostu POŁAMANYMI włosami POGIĘTYMI we wszystkie strony. Włosy są w fatalnej kondycji, więc wskazówki na temat odżywek to już chyba nie będą wystarczające.
Przy wilgoci to już tez nie tylko problem skręcania się, ale włosy PUSZĄ się- delikatnie mówiąc- pierzaste końcówki wyginają się jak chcą i jeśli np zaczesałabym je dłońmi do tyłu zostałyby w tej pozycji, nie opadłyby bo nie są gładkie i lśniące.
Swoje naturalne to jasny brąz farbuję w salonie loreala na blond słoneczny i ich kosmetykami odżywiam ale to nic nie daje.
Chciałabym więc zapytać czy ktoś robił zabieg wygładzający x tenso czy to daje jakieś efekty i czy pomoże w tym wypadku?
Czy inne zabiegi do wygładzania mechaniczne w salonach się sprawdzają?
Pysia pl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-20, 09:27   #2696
Hermit
Zadomowienie

Wiecie co, mnie najbardziej dziwi to, ze nie nalezy rozczesywać włosów kiedy są wilgotne. Ja tak robie, bo niestety nie ma szans na to, zeby rozczesac je na sucho...wtedy haczą o siebie i robi się siano. Kiedy są mokre to lepiej mi się rozczesują. bardzo to jest szkodliwe?
(Uzywam grzebienia o szerokich zębach)
Hermit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-20, 09:50   #2697
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pysia pl Pokaż wiadomość
Muszę powiedzieć, że jestem w przykrym stanie stwierdzić iż nie pomogą mi tak doraźne zabiegi jak odżywki na włosy do spłukiwania czy bez, ponieważ są w opłakanym stanie.
Nie żeby wypadały czy wyglądem przypominały szczotkę do zamiatania podłogi, ale najwyraźniej brakuje im życia. Są jakby kłody.
Nie wiem czy wogóle dalej rzucać się w odżywki i maski - próbowałam zewnętrznie - i nic to nie zmieniło.
Mam cienkie, delikatne i nie napiszę że skłonne do kręcenia i to mój problem, chodzi o gorszą sprawę - gniotą się w nocy podczas spania!
Położę głowę na poduszkę i rano wstaję z przyklapniętymi włosami z tejże strony i po prostu POŁAMANYMI włosami POGIĘTYMI we wszystkie strony. Włosy są w fatalnej kondycji, więc wskazówki na temat odżywek to już chyba nie będą wystarczające.
Przy wilgoci to już tez nie tylko problem skręcania się, ale włosy PUSZĄ się- delikatnie mówiąc- pierzaste końcówki wyginają się jak chcą i jeśli np zaczesałabym je dłońmi do tyłu zostałyby w tej pozycji, nie opadłyby bo nie są gładkie i lśniące.
Swoje naturalne to jasny brąz farbuję w salonie loreala na blond słoneczny i ich kosmetykami odżywiam ale to nic nie daje.
Chciałabym więc zapytać czy ktoś robił zabieg wygładzający x tenso czy to daje jakieś efekty i czy pomoże w tym wypadku?
Czy inne zabiegi do wygładzania mechaniczne w salonach się sprawdzają?
Skoro są w opłakanym składzie może należy je skrócić?
Czy zabiegi prostujące nie wpłyną negatywnie na ich stan?
Może czas się pogodzić ze skrętem włosów?
Zapraszam na Zakręcone forum, pooglądaj Dziennik regeneracji, zobacz co można zrobić z lokami w kilka miesięcy pielęgnacji

Cytat:
Napisane przez Hermit Pokaż wiadomość
Wiecie co, mnie najbardziej dziwi to, ze nie nalezy rozczesywać włosów kiedy są wilgotne. Ja tak robie, bo niestety nie ma szans na to, zeby rozczesac je na sucho...wtedy haczą o siebie i robi się siano. Kiedy są mokre to lepiej mi się rozczesują. bardzo to jest szkodliwe?
(Uzywam grzebienia o szerokich zębach)
Podczas czesania włosów na mokro uszkadzają się łuski, podczas czesania na sucho uszkodzić się może cały włos (złamać, urwać itd)
Jeśli czeszesz na mokro to właśnie najlepiej grzebieniem z szeroko rozstawionymi włosami i wtedy gdy masz na włosach odżywkę (zwiększy poślizg, ułatwi rozczesywanie); jeśli czeszesz dodatkowo po jej spłukaniu dobrze, żeby odżywka miała w składzie składniki wygładzające, ułatwiające rozczesywanie, zmniejszające ryzyko uszkodzeń, np. polyquaternia, silikony.
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-20, 10:32   #2698
Hermit
Zadomowienie

Smile Dot.: Włosy zniszczone , suche , szorstkie , spalone PORADY - Wątek Zbiorczy :)

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Podczas czesania włosów na mokro uszkadzają się łuski, podczas czesania na sucho uszkodzić się może cały włos (złamać, urwać itd)
Jeśli czeszesz na mokro to właśnie najlepiej grzebieniem z szeroko rozstawionymi włosami i wtedy gdy masz na włosach odżywkę (zwiększy poślizg, ułatwi rozczesywanie); jeśli czeszesz dodatkowo po jej spłukaniu dobrze, żeby odżywka miała w składzie składniki wygładzające, ułatwiające rozczesywanie, zmniejszające ryzyko uszkodzeń, np. polyquaternia, silikony.
Dziękuję za odpowiedź
Akurat zawsze do rozczesywania od ucha w dół nakładam Chi od Farouka.
Stary 2010-05-20, 11:02   #2699
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hermit Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedź
Akurat zawsze do rozczesywania od ucha w dół nakładam Chi od Farouka.
Jedwabiu?
A jakąś odżywkę wcześniej?
Bo jedwabiem nie pokryjesz wszystkich włosów, a odżywką tak
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-20, 13:17   #2700
Hermit
Zadomowienie

No jasne, nie wyobrazam sobie umyc wlosów a poźniej nie nałożyć odżwyki czy maski- po samym szamponie bym w życiu nie rozczesała.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości