|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
| Pokaż wyniki sondy: co zrobić by włosy znów były ładne,nie zniszcone? | |||
| używać odpowiedniego szamponu |
|
78 | 3,86% |
| częściej myć |
|
10 | 0,49% |
| stosować różnego rodzaju odżywki |
|
1 413 | 69,85% |
| domowe sposoby |
|
522 | 25,80% |
| Głosujący: 2023. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2671 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Włosy zniszczone , suche , szorstkie , spalone PORADY - Wątek Zbiorczy :)
hehe wiesz co szczerze tu sa takie po pierwsze bo są nie wysuszone suszarką i troszke je kręciłam na palec przez cału dzien;d a po drugie troszke się wykręcają bo są do ramion , z natury mam proste
![]() pozdrawiam, a co do zaproszenia, to z chęcią ))
|
|
|
|
#2672 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A mogłabyś opisać swoją pielęgnację?
|
|
#2673 |
|
Raczkowanie
|
jasne
to moze zaczne od tego ze najwazniejsze to aby odłozyc zupełnie! [tak, tak zupełnie ] prostownice , suszarke, drugi a zarazem jak wazny krok to wizyta u fryzjera, aby podciąc znacznie włosy, najlepiej duzo , to włosy odrazu są inne ale standard to koncowki, zawsze rozczesuje włosy przed myciem , uzywałam odzywki wax do włosow bląd , bardzo dobra ponadto super zapach który utzymywał sie do kolejnego mycia Raz kupiłam takze olejek rycynowy, zmiszałam jego kilka łyzek, dodałam witamne a ta w płynie i chyba zółtko, ale nie będe tego juz robic bo nie mogłam tego domyc, pewnie dlatego ze poprostu cos zle zrobiłam .Hmm co tu jeszcze? teraz uzywaam odzywki z Joanny, i raczej juz nic specjalnego ani nie robiłam a nie robie, to co najwazniejsze powiedziałam na początku to własnie to zeby ostawic prostownice, i regularnie odwiedzac fryzjera napewno zdziała cuda,![]() Zapomniałam wspomniec o tym ze takze brałam Belisse na włosy, skóre i paznokcie ale nie wiem czy były jakies efekty , moze teraz dopiero własnie wychodzą )PS:znalazłam większe zdjęcie moich włosow, przed tym jak jeszcze je katowałam prostowaniem i wgl :/ |
|
|
|
#2674 |
|
Raczkowanie
|
do tej pory nie moge sobie tego darowac, jak mogłam tak zniszczyc włosy
|
|
|
|
#2675 |
|
Raczkowanie
|
jeszcze jedno, przed kilku dni
|
|
|
|
#2676 |
|
BAN stały
|
dziewczyny to nie jest tak, że prostownica = jezu jakieś niewiadomo jak zniszczone i spalone włosy
przy odpowiedniej pielęgnacji i dobrym sposobie prostowania włosy będą bardzo ładne, ja prostuję teraz codziennie lub co 2-3 dni włosy od początku lutego.. a naturalne mam loki (prostuję je bo są okropne to swoją drogą i uwierzcie naprawdę przez 3 lata próbowałam je pielęgnować) obecnie myję włosy średnio co 2 dni, po umyciu stosuję odżywkę ziaji, rozczesuję włosy, potem na wilgotne nakładam krem do prostowania z joanny, gdy wyschną to prostuję wiecie dlaczego moje włosy są zdrowe i błyszczą mimo prostowania? przez używanie od czasu do czasu olejku rycynowego zmieszanego z odżywką ziaji, to na włosy na parę godzin, na to folia i ręcznik a najbardziej mnie bawi jak dziewczyny kupują prostownicę za 400 zł bo myślą, że im droższa tym mniej zniszczy włosy, a nie lepiej zadbać o nie inaczej, od środka włosa? to tak samo jak kupować podkład za 200 zł na opryszczoną twarz a nie wydawać te pieniądze na wyleczenie cery (oczywiście, nie mam na myśli tych dziewczyn które kupują lekarstwa i mimo to taki podkład, ale o tych które nic nie robią żeby tą cere wyleczyć, ale katują ją podkładami i myslą że mają super buzie aa. i prostownica którą stosuje to Eurolux, kosztuje 35 zł to tyle, poniżej zamieszczam zdjęcia moich włosów |
|
|
|
#2677 |
|
Raczkowanie
|
prostownica = jezu jakieś niewiadomo jak zniszczone i spalone włosy
jak nie jak tak? zaprzeczasz prawdzie, kazdy fryzjer Ci to powie, kazde stosowanie prostonicy, nawet najlepszej wkoncu ujawni swoje skutki, czy po roku czy po 3 czy 5 latacha poza tym tak jak napisałas ze Twoja prostownica, kosztowała 35 zl a to nie był duzy wydatek, i prostownica pewnie nie jest zadnym cackiem nie chce się kłócic ale wspomniasz moje słowa )) pozdrawiam
Edytowane przez ann09 Czas edycji: 2010-05-18 o 14:22 |
|
|
|
#2678 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() a mam koleżanki co prostują już wiele lat i zero jakiegoś specjalnego dbania o nie, zero odżywek masek i cieszą się pięknymi włosami także to też wszystko zależy od rodzaju włosa
Edytowane przez kolezankaa Czas edycji: 2010-05-18 o 14:27 |
|
|
|
|
#2679 |
|
Raczkowanie
|
uff o tym to dopiero słyszałam :/ lepiej poczytaj rozne opinie na forach i popytaj
|
|
|
|
#2680 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#2681 |
|
Raczkowanie
|
tak.. ja stosowałam prostownicę na początku sporadycznie, potem coraz częściej. powiem Wam: chyba się uzależniłam! Od 2 miesięcy się ograniczam, bo miałam tragicznie zniszczone włosy. Farbowanie + prostownica + lokówka (też lekki świr na jej punkcie) = sianko, szczególnie na końcach.
Zapuszczałam włosy od września tamtego roku i do stycznia urosły mi może jakieś 4 cm najwyżej... do tego ich stan na końcówkach był straszny. Porozdwajane i przesuszone, do tego mycie codziennie... Eh. Wreszcie w kwietniu puknęłam się w głowe i dałam sobie uciąć jakieś 3 cm. Zaczęłam stosować tylko: -odżywkę bez spłukiwania z GlissKura HAIR REPAIR DEEP REPAIR 19, to nie jest ta odżywka różowa tylko pomarańczowa. -szampon z nive'a odbudowa (pomarańczowa zakrętka) i Dove z olejkiem też odbudowa. -odżywkę z Apteczki Babuni od Joanny Mleko i miód, też pomaraczowy pasek i z tej samej serii serum na końcówki. -włosy tylko podsuszam i wyłącznie zimnym powietrzem. I od kwietnia włosy do teraz urosły mi ok 2,5 cm! I co najlepsze, nie są już zniszczone. Przedostatnio farbowałam je 13. stycznia 2010 a teraz dopiero 15. maja. I przepis na super maseczkę! Trzeba stosować 2x w tygodniu czyli ja stosuję prawie po każdym myciu, bo ograniczam ich mycie do minimum. -łyżka miodu -2 żółtka jaja -kilka kropelek mleka. Zmieszać, wetrzeć w umyte włosy i pod ręcznik (najlepiej stary, bo jajko paskudzi) na 20 min, spłukać, wetrzeć inne specyfiki i jest pięknie! Polecam!!! Pachnie też nie najgorzej, mleko zabija zapach jajka.
|
|
#2682 |
|
BAN stały
|
justynciat a ta maseczka co daje? włosy są miękkie, błyszczące?
|
|
|
|
#2683 |
|
Raczkowanie
|
miękkie i zdecydowanie bardziej "posłuszne"
gładkie. a czy błyszczące to nie wiem, bo używałam jednocześnie też odżywkę na błyszczenie i teraz na to nie narzekam. nie odstają tak pojedynczo od głowy jak szalone
|
|
#2684 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#2685 |
|
Raczkowanie
|
po pierwszym razie powinnaś zauwazyć różnicę, a po drugim to już ... mniam
przeszkadzać może (przynajmniej u mnie), że można oblepić się miodem :0
|
|
#2686 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() link do wątku o olejku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=4302&page=137 |
|
|
|
|
#2687 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1) prostownica zdrowych włosów (zwłaszcza przy odpowiedniej pielęgnacji) szybko ani bardzo nie zniszczy, raczej po ok.roku czy dwóch człowiek się orientuje ze "o boże co się dzieje z moimi włosami", taka bomba z opóźnionym zapłonem, jednak biorąc pod uwagę ze to wątek dla dziewczyn o już zniszczonych włosach to dla takich włosów prostownica jest jak gwóźdź do trumny ![]() 2) włosy wyprostowane wyglądają na zdrowsze niż na prawdę są, ale tylko WYGLĄDAJĄ 3) tanie prostownice są zwykle wykonane z gorszego tworzywa, płytki są mniej gładkie, nie ma regulacji temperatury, szybko się niszczą, także jest różnica między drogą prostownicą a tanią, choć mówiąc (pisząc) droga nie mam na myśli takiej za 400 zł, bo dobrą prostownicę można dostać już od ok.100-150 złotych, a jest to urządzenie na lata stosowania
21.06.2014r.Edytowane przez viki1988 Czas edycji: 2010-05-18 o 19:19 |
|
|
|
|
#2688 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
co do koleżanki wyżej - racja, szczególnie z tym, że mogą wyglądac ładniej. jak Cie przeczytałam, to mam ochotę wyrzucić mojego zielonego potwora na śmieci wrrr!!!
|
|
|
#2689 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2690 |
|
Raczkowanie
|
Doradźcie mi, chociaż na pewno było już o tym wcześniej.... co zrobić kiedy ma się długie ( chociaż coraz cieńsze) włosy i trzeba je myć codziennie. Muszę je suszyć dzień w dzień suszarką, co powoduje stopniowe wykruszanie a kładzenie się spać z mokrą głową tez jest be, no to kurcze co mam zrobić?
|
|
|
|
#2691 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na każdego działa co innego, więc nie obejdzie się bez królikowania
|
|
|
|
|
#2692 |
|
BAN stały
|
dziewczyny napalilam sie na te ampulki ...przeciw wypadaniu i szczerze powiedziawszy kusza coraz mocniej , ale chcialabym sie was zapytac co myslicie o skladzie tych ampulek? warto?-bo niestety cena jak dla mnie powalajaca..
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-6...h-aminexil.htm |
|
|
|
#2693 |
|
BAN stały
|
Zniszczyłam włosy prostownicą, spaniem w mokrusieńkich włosach i używaniem kosmetyków z mnóstwem silikonów
![]() U nasady są w miarę ładne, ale końce puszyły się i zaczynały być rozdwojone. Ostatnio wzięłam się porządnie za pielęgnację, czytam mnóstwo wizażowych wątków i po 2 miesiącach widzę znaczną poprawę. Stwierdzam, że cudownie działają na mnie kosmetyki, które w składzie mają mleko czy miód. Bardzo wygładzają, włosy się już prawie nie puszą. Trochę niestety obciążają mnie, ale trudno, myję włosy co 2 dni ![]() Polecam całą serię joanny z apteczki babuni mleko i miód (u mnie oprócz szamponu-ten mi przesuszał włosy) sprawdza się znakomicie. Balsam jest cudowny, kompres na włosy też, serum na końcówki cudownie je ujarzmia. Nie podziałała tak dobrze joanna z miodem i cytryną (odżywka i maseczka) - brak mleczka robi swoje ![]() Mleczny kallos też mnie zadowolił, dostałam sporą odlewkę od koleżanki. Gloria niby fajna, ale lepsza joanna. Z szamponów stawiam na Ziaje - nie pieni się bardzo, czyli ma mniejsze stężenie SLS, które też mi włosy przesuszało i krzywdziło ![]() A wcześniej używałam baaardzo pieniących z mnóstwem silikonów. No i oczywiście olejek rycynowy Raz w tygodniu stosowałam maseczkę: łyżka olejku, łyżeczka soku z cytryny, trochę odżywki ziaja lub balsamu mrs. potter's dla lepszej konsystencji. |
|
|
|
#2694 |
|
BAN stały
|
To mój pierwszy post na forum
![]() Moje włoski też są przesuszone i zniszczone rozjaśnianiem, farbowaniem. Ja ze swojej strony polecam maski do włosów z profisa, posiadam aktualnie: -kokosową -mleczno-miodową -owocową Bardzo fajnie nawilżają i wygładzają. Seria z Apteczki Babuni Joanny też przypadła mi do gustu, ta seria cytryną i miodem, jak również len i rumianek oraz mak i bawełna - te maseczki uwielbiam
|
|
|
|
#2695 |
|
Raczkowanie
|
Muszę powiedzieć, że jestem w przykrym stanie stwierdzić iż nie pomogą mi tak doraźne zabiegi jak odżywki na włosy do spłukiwania czy bez, ponieważ są w opłakanym stanie.
Nie żeby wypadały czy wyglądem przypominały szczotkę do zamiatania podłogi, ale najwyraźniej brakuje im życia. Są jakby kłody. Nie wiem czy wogóle dalej rzucać się w odżywki i maski - próbowałam zewnętrznie - i nic to nie zmieniło. Mam cienkie, delikatne i nie napiszę że skłonne do kręcenia i to mój problem, chodzi o gorszą sprawę - gniotą się w nocy podczas spania! Położę głowę na poduszkę i rano wstaję z przyklapniętymi włosami z tejże strony i po prostu POŁAMANYMI włosami POGIĘTYMI we wszystkie strony. Włosy są w fatalnej kondycji, więc wskazówki na temat odżywek to już chyba nie będą wystarczające. Przy wilgoci to już tez nie tylko problem skręcania się, ale włosy PUSZĄ się- delikatnie mówiąc- pierzaste końcówki wyginają się jak chcą i jeśli np zaczesałabym je dłońmi do tyłu zostałyby w tej pozycji, nie opadłyby bo nie są gładkie i lśniące. Swoje naturalne to jasny brąz farbuję w salonie loreala na blond słoneczny i ich kosmetykami odżywiam ale to nic nie daje. Chciałabym więc zapytać czy ktoś robił zabieg wygładzający x tenso czy to daje jakieś efekty i czy pomoże w tym wypadku? Czy inne zabiegi do wygładzania mechaniczne w salonach się sprawdzają? |
|
|
|
#2696 |
|
Zadomowienie
|
Wiecie co, mnie najbardziej dziwi to, ze nie nalezy rozczesywać włosów kiedy są wilgotne. Ja tak robie, bo niestety nie ma szans na to, zeby rozczesac je na sucho...wtedy haczą o siebie i robi się siano. Kiedy są mokre to lepiej mi się rozczesują. bardzo to jest szkodliwe?
(Uzywam grzebienia o szerokich zębach) |
|
|
|
#2697 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czy zabiegi prostujące nie wpłyną negatywnie na ich stan? Może czas się pogodzić ze skrętem włosów? ![]() Zapraszam na Zakręcone forum, pooglądaj Dziennik regeneracji, zobacz co można zrobić z lokami w kilka miesięcy pielęgnacji Cytat:
Jeśli czeszesz na mokro to właśnie najlepiej grzebieniem z szeroko rozstawionymi włosami i wtedy gdy masz na włosach odżywkę (zwiększy poślizg, ułatwi rozczesywanie); jeśli czeszesz dodatkowo po jej spłukaniu dobrze, żeby odżywka miała w składzie składniki wygładzające, ułatwiające rozczesywanie, zmniejszające ryzyko uszkodzeń, np. polyquaternia, silikony. |
||
|
|
|
#2698 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Akurat zawsze do rozczesywania od ucha w dół nakładam Chi od Farouka. |
|
|
|
|
#2699 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2700 |
|
Zadomowienie
|
No jasne, nie wyobrazam sobie umyc wlosów a poźniej nie nałożyć odżwyki czy maski- po samym szamponie bym w życiu nie rozczesała.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:11.

Stosowałam juz rózne rzeczy od tego czasu aby były zdrowsze 

21.06.2014r.