|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#751 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
na tym problemy sie nie koncza
sluchajcie..czy to nie sa czasem jakies wirusy? to 2 rozne storki- 1 zdjecie to ostatnio zakupiona cambria a te pozostale to falek ktorego probuje reanimowac ten bez korzeni. a wlasnie a propos tego biedaka-wyjelam go na chwile z keramzytu i zauwazylam pod lisciem ze 3 plamki, boje sie zeby to nie bylo jakies paskudztwo typu grzyb, jak sadzicie?..i co myslicie o korzeniu? jakby zzolkl bedzie cos jeszcze z niego? czy nie mam sie co ludzic?Zdjęcia a i mam problem z innym. zaczely mu jakby robic sie fioletowe liscie pod spodem i na obrzezach pod spodem i wydaje mi sie ze pedy u nasady tez-patrzcie na zdjecia, no i ze 2 korzenie powietrzne mu splesnialy troche (tam na zdjeciu gdzie pokazuje paluchem-srednio widac ale tam jest naprawde troche bialej plesni)..co jest? przelalam go? nie chca mu sie paczki otworzyc..wczoraj im troche pomoglam...nie wiem co robic... POMOCY !!!Zdjęcia i jeszcze inne moje pytanie.. jak myslicie, czy to slady po uszkodzeniach mechanicznych/oparzen slonecznych/czy np dzialanie mszyc na cambrii? pytam bo jej liscie sa troche inne niz storkow a mam ja od kilkiu dni i nie bardzo jestem w temacie.. Zdjęcia BŁAGAM ODPOWIEDZCIE SZYBKO NA MOJE PYTANIA BO CHYBA SIE POTNE...
|
#752 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tych 3 plamek nie widzę, zostaw go i on sam zadecyduje czy żyć. Daj mu czas bo potrzebuje parę miesięcy by puścić nowe korzenie. Nawet jak ten ostatni zgnije to trudni, daj mu czas by puścił nowe. PO PROSTU ZOSTAW GO W SPOKOJU. ![]() Cytat:
Kurde mój nowy budyń w końcu się skapł że go przesadziłam i mu płatki klapcieją. ![]() Kupiłam wczoraj podłoże Extra z LM i dziś go znowu przesadziłam bo ostatnio za dużo mu tam nawaliłam drobnych śmieci. Korzenie ma w złym stanie. No nic, teraz mu załadowałam samą korę Extra i zostawię go. Jak się podratuje to super, to już od niego teraz zależy.Przynajmniej nie ma już wełnowców i zgnitego podłoża
|
|
#753 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
paru MIESIECY? o, kurde..nie sadzilam ze to tak dlugo trwa... dobra, zostawie i zobaczymy... no wlasnie wiem, smieciowe ale w ck innego sie nie dostanie..przyjaciolka ma mi przywiezc z krk z LM extra w niedziele to co, lepiej je przesadzic znowu wszystkie? mimo ze kwitna?a ten topsin.. jak sie tego uzywa? co mam pryskac korzenie, liscie czy kwiaty? tylko miejsca zmienione u chorego storka_ a te zapobiegawczo jak? blagam, mow prosto jak dziecku ... patrzylam na allegro ale w sprayu nie ma..chyba ze to jakos inaczej sie robi? ze sie rozciencza i ze spryskiwacza? please..dopomoz biedakowi
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-05-20 o 20:59 |
|
|
|
|
#754 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Topsin to mała buteleczka którą się rozciencza parę kropel tj 1ml na 1 l wody. http://www.markry.eu/sklep/srodki_oc...img/topsin.png Ja biorę o,3 ml (parę kropel) na 300 ml bo mam taki spryskiwacz z miarką, a 300 ml roztworu to i tak dużo wychodzi. Kupisz w każdym ogrodniczym. Ja się tam nie pieprzę i pryskam całość łącznie z kwiatami i liśćmi po 3 razy z przerwami tygodniowymi.
|
|
#755 |
|
Zadomowienie
|
Jak zwykle? Wyśmienity? O czymś nie wiem?
![]() Avatarowy niedawno przekwitł i zaczął zasuszać pęd ale tylko kawałek, obcięłam i czekam, na razie jest cały czas zielony. Może się namyśli i coś wypuści. U mnie w LM była świeżutka dostawa, storki były po 17,90 to jak tu się oprzeć i nie kupić? Do tej pory jak byłam w LM to niezbyt mi się podobały i cenowo i kondycyjnie a dzisiaj normalnie szał ciał. Ariena, specjalnie dla ciebie Były dwa takie ale ten, którego wzięłam miał w środku jakiegoś robaczka (wyglądał jak stonoga na pierwszy rzut oka ale w domu okazało się, że to był skorek ) i postanowiłam że go wezmę i uwolnię od robactwa. Mam nadzieję, że to doceni i się odwdzięczy nowej mamusi. I jeszcze zdjęcie podłoża w którym nieszczęśnik siedział. Tyle gąbki to w życiu nie widziałam! Te białe punkty to jakieś kamyczki ale w palcach dawały się rozgnieść więc właściwie nie wiem co to było a jaśniejsze to ta przeklęta gąbka. Rany boskie co za sieczka! Zmienniczko, jak wygrzebywałam to dziadostwo to myślałam o tobie, przydałabyś mi się do pomocy i przy okazji miałabyś mega frajdę grzebiąc w korzonkach. Zmienniczko, to że liście są fioletowe to znaczy że kwiatki będą różowe bądź będą miały jakieś różowe elementy, np. języczek, prążki lub kropki na płatkach. Nie jest to oznaka choroby. Jejcia dziewczyno jak ty wszystko przeżywasz. Wyluzuj odrobinę. Kalms? Nerwosol? Relanium?
Edytowane przez Maja 77 Czas edycji: 2010-05-20 o 21:27 Powód: yyyy a zdjęcia same się wkleją? haha |
|
|
|
#756 |
|
Zadomowienie
|
Maju przepiękny ten storczyk!!!
Znalazłam na Facebooku, bo mam grupę dodaną o storczykach ![]() http://storczykiwiki.forumotion.com/...ajwan-t578.htm Edytowane przez evilcia Czas edycji: 2010-05-20 o 21:26 |
|
|
|
#757 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
maja..uwielbiam cie wiem wiem, przezywam..boje sie pomyslec co bedzie z moimi przyszlymi dziecmi hehehheh ![]() z fioletowymi liscmi to mnie uspokoilas jak nie wiem co... dzieki.. a co zrobic z korzeniami powietrznymi ktorych fragmenty zaplesnialy? sprzyskac?czy usunac mechanicznie plesn?to mile ze myslisz o mnie grzebiac w korzonkach... ![]() ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ---------- a wlasnie, dziewczyny..te reanimowane storki co stoja w keramzycie-w podstawce jest caly czas woda na wys. ok 2 cm...to one maja miec caly czas dostep do wody tak? co ile zmienic ja?
|
|
#758 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() tylko słyszałam, że tam trzeba mieć niezłe wtyki żeby się dostać, a tym bardziej otrzymać jak wszędzie preferują stałych i polecanych pracowników...sama bym bardzo chętnie pojechała a wracałabym busem wypełnionym po brzegi storczami
|
|
|
|
|
#759 | |
|
Zakorzenienie
|
Maja po prostu cuuudny!!!!
![]() ![]() Też takiego chcę!!!!!!! ![]() A zrób proszę jeszcze zdjęcia jego w całości. Ja takiego nigdy nie widziałam nawet! Cytat:
|
|
#760 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Rozumiem, sama wiem jak Ciężko jest zostawić druga połówkę i wyjechać. Ja musiałam zostawić TŻa w Londynie i wrócić do Polski. Nie widzieliśmy się 3 miesiące i było ciężko. Co do Mikoryzy, po przeczytaniu co nie co, wydaje mi się że granulat będzie lepszy. Tak jak napisałaś nie wypłucze się szybko. Ale wydaje mi się że mikoryzy nie wolno stosować po zastosowaniu Topsinu? To znaczy trzeba odczekać jakiś czas. A ja spryskałam wszystkie bo przestraszyłam sie tej brązowej plamistości liści... Zmienniczka - ja mieszkam w Kielcach. I jeśli chodzi o podłoże robię tak: jadę do obi kupuje keramzyt za 10 złotych i grubą korę za 4 zł. Do tego możesz kupić jeszcze czipsy kokosowe w którymś sklepie dla zwierząt. I moje storczyki uwielbiają takie podłoże ![]() Zakochałam sie właśnie w masdevallia princeps... niestety pewnie nigdzie go u nas nie kupię oto zdjęcia.
Edytowane przez deotymka Czas edycji: 2010-05-21 o 01:50 |
|
|
|
|
#761 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kochana...ja tez chyba tak zrobie z wszystkimi swoimi storasami, ze je spryskam ![]() kielczanka? no, prosze a bylas w agrocentrum w ck? wiesz jakie sa ceny storasow? przeroznych ? i teraz mam za swoje...podloze juz do mnie przyjedzie w niedziele to extra ale na przyszlosc zapamietam tylko powiedz w jakich proporcjach je mieszasz...a i jeszcze cos..zapytaj o tego kwiatka w ck w agrocentrum na paderewskiego, nawet jesli go nie maja to moze ci go sprowadza. tam naprawde jest bardzo tanio!!!
|
|
#762 |
|
Zakorzenienie
|
Maja ale cudo
|
|
|
|
#763 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny a Wy dokładnie robicie z drewniejącymi pędami kwiatowymi - obcinacie po kawałku? czekacie, aż cały zdrewnieje czy od razu obcinacie cały?
Bo niedawno czekałam, żeby cały pęd zdrewniał i potem nie umiałam sobie z nim poradzić tak twardziel z niego był A w niektórych jak obcinałam częściowo to pędzik został żywy- może coś jeszcze wyjdzie z śpiących oczek dobra pobudka by się im przydała
|
|
|
|
#764 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#765 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewuszki
. Załączam zdjęcia jednego z moich kwiatków (wg etykietki to Dendrobium) i mam pytanko. Jak go dostałam - kwitł jak na zdjęciu, później przekwitł (chyba taka kolej rzeczy ) no i wypuścił na dole dwie "szczepki". Czy któraś z Was ma takiego cudaka? czy będzie kwitł ponownie? Co zrobić ze "starą" łodygą? Trzymam go i patrzę - co on będzie kombinował
|
|
|
|
#766 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
u mojego dorastają 3 przyrosty i podobnie jak Ty też czekam na kwitnienie... podaję link do info o pielęgnacji http://www.storczyki.org.pl/uprawa/a...drobium+nobile U dendrobium typu nobile korzystne jest wystawienie roślinki na balkon lub taras ale nie na bezpośrednie mocne słonce - wypływa to na kwitnienie i wzmacnia roślinkę ![]() Zapomniałam dodać ze "starą łodygą" nic nie rób, zostaw jak jest bo ona jest odpowiedzialna za odżywianie nowych przyrostów (chyba tak to można ując )
Edytowane przez doriskap Czas edycji: 2010-05-21 o 10:16 |
|
|
|
|
#767 |
|
Raczkowanie
|
Witam storczykomaniaczki
![]() Kobietki, mam mały problem, ale moze zaczne od początku. W tamtym roku dostalam storczyka. Kwitł sobie pięknie, potem przekwitł i zacząl mu usychać pęd. No więc był on przycinany po kawalku, za każdym razem do zielonego miejsca. Stał sobie z dala od okna i właściwie nic sie z nim nie działo. Niedawno wyczytałam, ze jak storczyk ma ciemnozielone liście to ma za mało światła więc wylądował na wschodnim oknie. Stan storczyka przedstawia się następująco: 6 twardych zielonych lisci (teraz juz trochę zjaśniały), kilka korzeni powietrznych. Z korzeniami w doniczce było troche gorzej, bo chyba w ktoryms momencie go przelałam i zauważyłam, że częśc jest zgniła. Dziś wyjełam go z doniczki, obciełam zgnilasy i wsadziłam spowrotem. Niestety po obcięciu niewiele tego zostało;/ Nawodniłam go tez trochę, ale nie wiem czy nie za mało, bo naciągnela tylko kora na samym dole i do korzeni nie sięga.Poradźcie co z nim jeszcze zrobić żeby mu nie zaszkodzić? Nie chce go za bardzo ruszać, bo swoje juz i tak dziś przeżyl. Myślalam, żeby może go przelać od gory? Ale na razie nic takiego nie zrobiłam. Bardzo proszę doświadczone kolezanki o porade ![]() Acha i jeszcze jedno. W innym storczyku nadlamalam pęd kwiatowy Kwiatki na nim oklapły, ale na razie go zostawiłam. Powiedzcie jest sens go trzymać? czy lepiej obciac przy pierwszym oczku (bo pękł tuż nad nim) i poczekac czy cos wypuści? Pozdrawiam i baaardzo proszę o rady, Anka |
|
|
|
#768 |
|
Rozeznanie
|
Ja bym radziła po obcięciu suchych i zgniłych korzeni włożyć roślinkę do świeżego podłoża, a nie do starego, a jeszcze lepiej do grubszej kory i nie nawadniać roślinki po przesadzeniu przez kilka dni... a tym bardzie nie od razu po przycinaniu korzonków... można zrobić kilka dziurek w doniczce na po boku żeby zapewnić wentylację korzeniom
A co do złamanego pędy jak storczyk będzie chciał się go pozbyć to zacznie go sam zasuszać wtedy obetniesz ![]() Mam nadzieję, że pomogłam
|
|
|
|
#769 |
|
Zadomowienie
|
Ja kupiłam jakiś czas temu na przecenie, ogromnego dwupędowego storczyka. I nie wiem czy już w sklepie, czy podczas transportu do domu, nadłamał sie kawałek gałązki - nie była przerwana, tylko wyglądało to tak, że wierzchnia warstwa... nie wiem jak to określić... "skóry" na pędzie (być może po mądremu nazwya sie ona epidermą
) nie była uszkodzona. Dlatego przywiązałam ją do sąsiedniej - i do tej pory (od początku kwietnia) kwiaty się na niej trzymają.
|
|
|
|
#770 |
|
Zadomowienie
|
sas_anka74
nie chce cie schizowac ale.. to na lisciach to kurz czy cos innego? ja juz swira na pkcie moich kwiatkow dostaje :P ArakibA a zasypalas korzenie w miejscu ciecia cynamonem???
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-05-21 o 12:15 |
|
|
|
#771 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mój budyń jednak daje radę. Mimo że jednego kwiatka zrzuca to otwiera mu się pączuś.
Na zdjęciu widać moją Biedronę pod domem, zaraz idę sprawdzić czy storczyki przyjechały. Będę trzymać rękę na pulsie. ![]() PS. MAJA BARDZO PROSZĘ WSTAW ZDJĘCIA PIĘKNOTY W CAŁOŚCI PLEEEAAASEEE!
Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-05-21 o 11:49 |
|
|
|
#772 |
|
Zadomowienie
|
O Ariena, koniecznie zdaj relację
Chociaż ja nie sądzę, żeby w mojej Pierdonce było coś wcześniej.A i ten - miałam dać w cynka - w Castoramie (podejrzewam że jak w jednej to i we wszystkich sieciówkach) jest nawał storasów - od falków za bodajże 17zł przez ogromny wybór miltonii, cambrii na takich ładnych na "B" których aktualnie nazwy nie pamiętam (wszystkie za 27 albo 29zł)I normalnie tego ostatniego kupie sobię, jak tylko znajdę miejsce na oknie
|
|
|
|
#773 |
|
Zakorzenienie
|
Podejrzewam, ze mogą w biedronach dostać towar wcześniej, bo przed świętami tak było z zabawkami- niby od poniedziałku miały być, a w sobotę już dostali, jakby co, to dajcie znać, podjadę sobie jutro
|
|
|
|
#774 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w Biedronie zimą były jakoś parę dni wcześniej. Niby mają być od poniedziałku, ale w niedzielę chyba zamknięta jest co nie? To może będą już jutro.
Dobra spadam zobaczyć i zakupy zrobić.
|
#775 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Z biedronkami tak to jest u mnie w lutym były dzień wcześniej... Arienka zdaj relacje po powrocie
|
|
|
|
|
#776 |
|
Zadomowienie
|
w castoramie sa po 19,99 przynajmniej po yle mialy byc..wiem bo moj fecet tam pracuje...
![]() a wlasnie mialam kiedys zapytac..co oznacza na forum skrot TŻ? dobra, ide pryskac moje storasy...a i dziewczyny..WYGRAŁAM WALKĘ Z MSZYCAMI!!!
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-05-21 o 12:19 |
|
|
|
#777 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() On ma dość grubą kore, takiego drobiazgu jest stosunkowo niewiele i na samym dnie doniczki. Tak jak mowilam woda nie dotarla do korzeni. Wiec moze po prostu nic więcej nie będe robic jesli chodzi o podlewanie. Najwyżej zakupię mu grubszą kore i przerzucę raz jeszcze. Jak myślisz? A tak swoja droga czy taka leśna kora np się nadaje do storczyków? Tak mi przyszło do głowy;] |
|
|
|
|
#778 | |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem, może mi się przewidziało. Wydaje mi się, że zwykłe były za 17.99, reszta (ta bardziej egzotyczna) za niecałe 30zł. W każdym razie jak ktoś będzie zainteresowany, na pewno tam zajrzy
![]() Cytat:
Edytowane przez Kasiarzynek Czas edycji: 2010-05-21 o 12:32 |
|
|
|
|
#779 |
|
Rozeznanie
|
Ja ostatnio jak pojechałam na zakupy do Biedronki i obadać storkową sytuację to przywiozłam nowego lokatora
w kwiaciarni były storczyki przecenione i nie mogłam go nie zabrać do domu bo tak ładnie się do mnie uśmiechały drobniutki kwiatki, a korzenie i i cała roślinka w idealnym stanie...pochwalę się Wam tym cudeńkiem
|
|
|
|
#780 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I oczywiście przekażę mu wasze pochwały, mam nadzieję, że to go zmobilizuje.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:06.

bedzie cos jeszcze z niego? czy nie mam sie co ludzic?
zaczely mu jakby robic sie fioletowe liscie pod spodem i na obrzezach pod spodem i wydaje mi sie ze pedy u nasady tez-patrzcie na zdjecia, no i ze 2 korzenie powietrzne mu splesnialy troche (tam na zdjeciu gdzie pokazuje paluchem-srednio widac ale tam jest naprawde troche bialej plesni)..co jest? przelalam go? nie chca mu sie paczki otworzyc..wczoraj im troche pomoglam...nie wiem co robic...
POMOCY !!!

to co, lepiej je przesadzic znowu wszystkie? mimo ze kwitna?
Były dwa takie ale ten, którego wzięłam miał w środku jakiegoś robaczka (wyglądał jak stonoga na pierwszy rzut oka ale w domu okazało się, że to był skorek
) i postanowiłam że go wezmę i uwolnię od robactwa. Mam nadzieję, że to doceni i się odwdzięczy nowej mamusi.

W końcu skończyło się na tym, że wlałam wody do tej wypłyniętej i wsadziłam doniczki do tego także nie wiem ile mikoryzy się dostało do podłoża, ah beznadzieja w ogóle.

) nie była uszkodzona. Dlatego przywiązałam ją do sąsiedniej - i do tej pory (od początku kwietnia) kwiaty się na niej trzymają.