![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nordic walking!
Przestałam zważać ma głupie teksty ludzkie (gdzie masz narty, taka młoda a już z kijem itp)...
A jak widzę w parku grupkę pań chodzących na ugiętych łokciach i wbijajacych kijki obok stopy - to im daje wizytówkę mojej koleżanki-instruktorki. Wystarczy 1,5 godziny i naprawdę można wszystko załapać. To jednak ważne - technika. Puszczanie kijków daje wtedy taki dodatkowy motorek ![]() ![]() Polecam każdemu! Najlepsze jest jednak to, że ostatnio weszłam na Jaworzynę Krynicką bez umierania po drodze. 1,5 miesiąca treningu i widać efekty w wydolności i kondycji.
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
Witam wszystkie fanki NW!
![]() Od tygodnia chodzę po lesie z kijkami. U mnie w mieście jest nawet klub NW, ale oczywiście nie trzeba do niego należeć aby uczestniczyć w treningu. Codziennie o 18 30 zbiera się w lesie pewna grupka ludzi i do 19 30 maszerują wszyscy przez las. Myślę, że lepiej jest chodzić z kimś kto narzuca odpowiednie tempo i jest to motywacją aby przyspieszyć. Jestem bardzo zadowolona, że się na to zdecydowałam( za namową mojej mamy). Mam 17 lat i nie uważam, że to sport jedynie dla starszych ludzi(niektórzy tak uważają), ale gdyby "przegonić" przeciętnego emeryta po lesie 8km/h to chyba nie byłby w stanie ![]() Pozdrawiam wszystkich maszerujacych i zachęcam tych, którzy jeszcze się nie zdecydowali ![]()
#63 |
Przyczajenie
|
Szkoda że u mnie nie ma takiego klubu...
![]() A może któraś wie gdzie mogłabym się nauczyć NW w Warszawie w lipcu? Najchętniej po wschodniej stronie Wisły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Na pewno w stolicy znajdziesz taki!
Byłam w niedzielę na I Zlocie NW w Krakowie. W każdą sobotę NW w Lasku Wolskim o 10:00 rano, a w czwartek o 18:00 na Błoniach. Grupowy spacer (pod okiem instruktora) 15 zł - 1,5 godziny. Jeśli nie ma się sprzętu - 20 zł. Gdyby ktoś był zainteresowany nr tel - to proszę o priv.
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
Byłam na kursie "Pierwszy krok" na wiosnę, teraz myślę żeby odświeżyć. Zwłaszcza że za 2 tygodnie jadę w Beskidy. Może nawet kijki ze sobą wezmę
#66 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny chodzicie jesienia i zamierzacie zima uprawiac NW? Moze podzielicie sie wiedza na temat odpowiedniego ubioru na jesien i zime?
|
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Potrzebuję porady. Chciałabym podarować kijki panu o wzroście około 1,80 i słusznej wagi. Jeśli chodzi o NW jestem kompletną ignorantką, dlatego proszę o radę w sprawie marki i właściwości kijków. Co sugerujecie?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najważniejsza jest odpowiednia długość kijków. Ja mam takie za 150 zł z Decathlona i ich jakość mnie zadawala. Można kupić sporo taniej, ale i drożej ![]() Super prezent!
![]() ![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, uczyłyście się same techniki chodzenia (jest jakieś tam info na stronach www czy na youtube) czy korzystałyście z pomocy instruktora/trenera?
Znalazłam trenerkę w mojej miejscowości ale chyba na stronie "nordwalk" mają nieaktualną bazę danych bo niestety zupełny brak odzewu, nie wiem czy próbować na własną rękę czy lepiej nie?
#70 |
Zakorzenienie
|
karton, najpierw chodziłam sama (bo co to za filozofia iść z kijami...) a potem się okazało że moja znajoma jest instruktorką NW.
Byłam z nią na spacerze ze trzy razy i to jest zupełnie insza inszość... Moja nawyki z pierwszych spacerów są trudne do wyplenienia a prawdziwe chodzenie to kilka ważnych rzeczy. W Krakowie nordicowcy zbierali się na Błoniach w czwartki i chyba w Lasku Wolskim w niedzielę - warto się przejść z raz i chodzić prawidłowo. Na pewno Poznań też ma takich maniaków ![]() Śmieszą mnie Panie, które myślą że chodzą z kijkami i myślą, że odciążają stawy i robią dobrze swojemu ciału.... Wystarczy 1-2 spotkanie z trenerem albo kimś kto już potrafi Cię ustawić.
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
nie jestem z samego Poznania, to takie uogólnienie
![]() tak czy owak masz rację, jeśli ta Pani nadal będzie milczeć jak zaklęta to umówię się z instruktorką z Poznania! dzięki ![]()
#72 |
Zakorzenienie
|
Wbijam się w watek.Czy któraś z Was ćwiczy regularnie. JA się dopiero uczę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Hej!
Ja mam już kijki, byłam na lekcji z instruktorem (mam niedosyt, bo właściwie za wiele mi nie pokazała). Chciałabym się wreszcie ruszyć, trochę nie bardzo mam gdzie w swojej miejscowości a poza tym nie wiem jak u Was ale tu od weekendu majowego pogoda jest delikatnie mówiąc średnia... albo niepewna ![]()
#74 |
Zakorzenienie
|
Ja w swojej ma tylko kilak ścieke, ale obok mam pełno ścieżek wokół jezior
![]() A pogoda hmm modle sie, bo mieszkam 500metrów od rzeki:/ |
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
o kurczę
![]() to trzymam kciuki żeby wszystko były w porządku! a chcesz chodzić z kijami by wzmocnić kondycję i być bardziej wysportowaną czy by dodatkowo zrzucić kilka kg? ![]()
#76 |
Rozeznanie
|
Hej - ja też niedawno zaczęłam przygodę z kijkami
![]() ![]()
#77 |
Zakorzenienie
|
Chce chodzić z kijami, bo mam dyskopatie
![]() A schudnąc nie bardzo, raczej w drygą stronę ![]() A Ty? TAk do siebie chcesz ćwiczyć nordic czy jakas motywacja Toba kieruje? |
![]() ![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() tego mi pan instruktor nie powiedział, ile chodzić,żeby się wzmocniło ![]() ![]() Chodze z........mama i męzem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
Zamówię dziś jakieś kije ale z tym problem, bo mogę sobie pozwolić tylko na tańsze.
Biegać nie mogę, to NW powinno być w sam raz ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
[1=9c8d9cec639f523640ce6df 817fef7acb209e2c9_6267281 75cda8;19456502]Zamówię dziś jakieś kije ale z tym problem, bo mogę sobie pozwolić tylko na tańsze.
Biegać nie mogę, to NW powinno być w sam raz ![]() Kije musza byc dostosowane do Twojego wzrostu ![]() Osobiście polecma kije z rekawiczka z takim systemem,że możesz odpiac kij od rękawiczki w chwili, gdy np upadasz. |
![]() ![]() |
![]() |
#81 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Powinno sie chodzic min. 3 razy w tygodniu. Ja chodze codziennie ok. 10km, bardzo wzmocnilam ramiona, barki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
Pamietam jak w zeszlym roku chcialam kupic sobie kijki, ale oczywiscie moj TZ ciagle powtarzał że to dobre dla ludzi starszych i "kalek"
![]() ![]() Od razu zapisalam sie do szkołki i chodziłam w zorganizowanej grupie az do kwietnia, dzieki czemu nabralam odpowiedniej techniki ![]() ![]() Na początku mojej przygody z kijkami najbardziej czulam plecy, ramiona i wewnętrzną stronę ud. Teraz to juz tylko przyjemność ![]()
#83 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Póki co jeszcze nie zamówiłam, zrobię to po wyjeździe z domu rodzinnego ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
Siema
![]() Jestem po dwóch łażeniach i tak:
Myślę, że technika ogarnięta a to kurde może i się wydaje proste ale jednak nie jest ![]() Jestem bardzo zadowolona i jak dziś da radę, to pójdę, chyba że okaże się, że jednak jutro mam egzamin ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
prosze się nie śmiac ![]() ![]() ![]() ja miałam wpierw kije "hipermarketowe", ale nie polecam ![]() http://allegro.pl/item1009063783_1009063783.html ![]() 148 złotych nie majątek ![]() [1=9c8d9cec639f523640ce6df 817fef7acb209e2c9_6267281 75cda8;19758902]Siema ![]() Jestem po dwóch łażeniach i tak:
Myślę, że technika ogarnięta a to kurde może i się wydaje proste ale jednak nie jest ![]() Jestem bardzo zadowolona i jak dziś da radę, to pójdę, chyba że okaże się, że jednak jutro mam egzamin ![]() Reeva dasz radę. NA youtube jest filmik, który prowadzi młody chłopak. Łatwo wtedy przybliżyć sobie samemu technikę ![]() http://www.youtube.com/watch?v=6i6uJy3RlpM |
|
![]() ![]() |
![]() |
#86 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
[1=9c8d9cec639f523640ce6df 817fef7acb209e2c9_6267281 75cda8;19912674]Myślę, że już jest ok, jedynie co robię inaczej, to prostuję łokcie, czego w filmiku nie ma
![]() Ja ptrawie cały czas mam wyprostowane ręce. O pokaże Ci cos lepszego, o czym sobie teraz przypomniałam. Tylko jest to po angielsku. http://www.gonordic.pl/filmy |
![]() ![]() |
![]() |
#88 |
Rozeznanie
|
Jak tam u Was? Już nikt nie chodzi?
![]()
#89 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Wtajemniczenie
|
ja maszeruje po 18-stej i koniecznie zabezpieczona sprayem przeciko komarom
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:13.