Holandia - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-28, 15:39   #1441
taka Ona 20
BAN stały

Dot.: Holandia

Witam
ja mieszkam z chłopakiem w Rotterdamie,ale nie samym centrum,jestem tutaj miesiąc i nie mam pracy
zarejestrowałam się w jednym biurze,i przez jakiś czas do mnie dzwonili pytali się czy jestem gotowa iść na rugi dzień do pracy,ja zadowolona bo miałam iść na produkcję (nie chcę do szklarni ) ponieważ byłam tutaj jakiś czas temu i źle trafiłam istny obóz pracy ... :/
i wracając do tematu mieli do mnie oddzwonić nie oddzwonili,próbowałam zadzwonić to nie odbierali,i wyobrazicie sobie że tak kilka razy,i nie tylko z tym biurem miałam takie problemy,najpierw dzwonią obiecują,że praca będzie a później się nie odzywają,i człowiek jest taki zrezygnowany :/
taka Ona 20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-28, 21:57   #1442
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Cytat:
Napisane przez taka Ona 20 Pokaż wiadomość
Witam
ja mieszkam z chłopakiem w Rotterdamie,ale nie samym centrum,jestem tutaj miesiąc i nie mam pracy
zarejestrowałam się w jednym biurze,i przez jakiś czas do mnie dzwonili pytali się czy jestem gotowa iść na rugi dzień do pracy,ja zadowolona bo miałam iść na produkcję (nie chcę do szklarni ) ponieważ byłam tutaj jakiś czas temu i źle trafiłam istny obóz pracy ... :/
i wracając do tematu mieli do mnie oddzwonić nie oddzwonili,próbowałam zadzwonić to nie odbierali,i wyobrazicie sobie że tak kilka razy,i nie tylko z tym biurem miałam takie problemy,najpierw dzwonią obiecują,że praca będzie a później się nie odzywają,i człowiek jest taki zrezygnowany :/
Wyjechaliście w ciemno? Podziwiam ...

Z opowiadań znajomych wiem, że jest ciężko z pracą. Ja pracuję w szklarni i sobie chwalę, więc myślę, że mogłabyś spróbować. Rozumiem, że miałaś złe doświadczenie ale nie wszędzie są obozy pracy.
Nie powiem, na początku jak przyjechałam to było super, bardzo sobie chwaliłam pracę, atmosferę i szefostwo a teraz już coraz gorzej ale do czasu, aż mam kontrakt będę siedzieć, bo do Polski to już w ogóle nie ma co wracać.

Powodzenia życzę!

"Idź własną drogą

Bo w tym cały sens istnienia
Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Bez niepotrzebnych niespełnienia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11
jelonek1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-29, 10:29   #1443
taka Ona 20
BAN stały

Nie wyjechaliśmy w ciemno,mój chłopak pracuje tutaj od 3 lat,a mieszkamy u jego rodziców miesiąc bo oni tutaj już na stałe mieszkają.Rzeczywiście można spróbować w szklarni,najwyżej znów źle trafie,nic nie tracę w końcu
a ty w jakim mieście mieszkasz???
taka Ona 20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-29, 12:50   #1444
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Cytat:
Nie wyjechaliśmy w ciemno,mój chłopak pracuje tutaj od 3 lat,a mieszkamy u jego rodziców miesiąc bo oni tutaj już na stałe mieszkają.Rzeczywiście można spróbować w szklarni,najwyżej znów źle trafie,nic nie tracę w końcu
a ty w jakim mieście mieszkasz???
Ja mieszkam i pracuję z moim chłopakiem w Heerhugowaard, ok 40km od Amsterdamu (nie wiem dokładnie ile to km).
Najważniejsze, że chłopak ma pracę i mieszkanie u jego rodziców, bo ceny najmu są strasznie wysokie. Prędzej czy później napewno znajdziesz sobie pracę i będzie fajnie.

Powodzenia

"Idź własną drogą

Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11
Stary 2010-04-29, 21:12   #1445
paami
Raczkowanie

GG do paami

Cytat:
Napisane przez jelonek1985 Pokaż wiadomość
Ja mieszkam i pracuję z moim chłopakiem w Heerhugowaard, ok 40km od Amsterdamu (nie wiem dokładnie ile to km).
Najważniejsze, że chłopak ma pracę i mieszkanie u jego rodziców, bo ceny najmu są strasznie wysokie. Prędzej czy później napewno znajdziesz sobie pracę i będzie fajnie.

Powodzenia

Terz jest szansa na pracę bo zaczyna sie sezon. Mieszkam w Holandii od dwóch lat. Wychowuję tu córeczkę i teraz własnie też szukam pracy nie jestem do końca przekonana czy chce do niej iść i zostawiać Moje Maleństwo, ale chyba jestem niestety zmuszona...rachunki trzeba płacić, żeby tu normalnie żyć!

never lying - truth teller !!

paami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-03, 15:31   #1446
evak1988
Zadomowienie

GG do evak1988

Cytat:
Witam

Ja także za miesiac jade do rotterdamu, bede tam szukac pracy.. dobrze ze moge mieszkac u znajomych i bede szukac, kompletnie nie mam pojecia gdzie a tak wam powiem to omijajcie szerokim łukiem Axidusa i Job Center, jeszcze pracowałam w Olympii i tam to dopiero byl obóz pracy, o 4,30 wstawałam i do 8 wieczorem jeszcze pracowac kazali, nic nie placili wiecej za takie nadgodziny i wogóle traktowali nas jak zwierzęta, nie wiem juz gdzie szukac.. życzę powodzenia

Też się czuje taka zrezygnowana bo tak samo dzwoniłam od 2 mies do pracy i obiecywali że coś bedzie na 100% i teraz nic juz wogole sie nie odzywaja a mi juz glupio dzwonic po raz sześdziesiąty i pytac czy jest praca..

Edytowane przez evak1988
Czas edycji: 2010-05-03 o 15:32
evak1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-04, 19:22   #1447
sandereq
Raczkowanie

Może się zgłoście do tempo-team tam są w miarę normalne warunki i często jak już tam pracowałaś i potem Cię zwolnili to jak mają pracę to sami dzwonią, albo jak ktoś zna chociaż trochę język żeby się dogadać to do randstad.
Stary 2010-05-04, 20:43   #1448
kasica123
Zakorzenienie

No ale w Tempo Team też raczej język trzeba znać

Niestety wszyscy ci pośrednicy pracy lecą w kulki, z tego co już zauważyłam.
Najlepiej załapać sie przez jakies znajomości ale wiem ze to tez cięzko
Stary 2010-05-04, 23:03   #1449
evak1988
Zadomowienie

GG do evak1988

dziewczyny a wiecie moze czy ktos kto siedzi w biurze tempo team potrafi po niemiecku? Ja nie umie anglelskiego a holenderskiego to dopiero nic tylko pare słów ..
Stary 2010-05-05, 08:54   #1450
kasica123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evak1988 Pokaż wiadomość
dziewczyny a wiecie moze czy ktos kto siedzi w biurze tempo team potrafi po niemiecku? Ja nie umie anglelskiego a holenderskiego to dopiero nic tylko pare słów ..
Powiem Ci z własnego doświadczenia, że z niemieckim w Holandii za wiele nie wskórasz Sama jak tu przyjezdzałam byłam pewna że znając niemiecki sobie poradzę... i owszem,ale ewentualnie na zakupach a i to nie zawsze
Ale zawsze możesz spróbować
Stary 2010-05-06, 03:20   #1451
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evak1988 Pokaż wiadomość
dziewczyny a wiecie moze czy ktos kto siedzi w biurze tempo team potrafi po niemiecku?
Język niemiecki jest drugim "narodowym" językiem w Holandii, ale w prowincjach graniczących z Niemcami - np. Limburg. To wiem z autopsji.
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-06, 11:43   #1452
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Cytat:
Napisane przez Heroldin Pokaż wiadomość
Język niemiecki jest drugim "narodowym" językiem w Holandii, ale w prowincjach graniczących z Niemcami - np. Limburg. To wiem z autopsji.
W okolicach, gdzie ja mieszkam, prawie wszyscy Holendrzy poza swoim narodowym językiem posługują się również angielskim i niemieckim. Kilka razy tylko spotkałam się z sytuacją, że nie mogłam się z kimś porozumieć, bo umiał tylko holenderski i były to osobe starsze.
I podziwiam u Holendrów to, że nawet jak nie mogą się z kimś dogadać to i tak próbują pomóc, chociażby "rękami i nogami".

"Idź własną drogą

Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11
Stary 2010-05-06, 12:29   #1453
kasica123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Heroldin Pokaż wiadomość
W sumie tak Odniosłam się egoistycznie do terenu, w którym ja przebywam

Jelonek-dogadać a dogadać to różnica Mówimy o poszukiwaniu pracy, a w tym temacie aż tak życzliwi " holendrzy" nie są
Oni niemiecki bardzo dobrze mogą zrozumieć, gdyż gramatyka jest bardzo zbliżona do holenderskiej i ogrom słów jest prawie identycznych,ale ktoś, kto nie jest dobrze osłuchany j holenderskim bedzie mial nie lada problem w doszukaniu się niemieckich słówek
Stary 2010-05-06, 13:17   #1454
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Cytat:
Napisane przez kasica123 Pokaż wiadomość
Jelonek-dogadać a dogadać to różnica Mówimy o poszukiwaniu pracy, a w tym temacie aż tak życzliwi " holendrzy" nie są
Odniosłam się do własnej sytuacji
Poszukiwanie pracy to co innego. Zgadzam się.

"Idź własną drogą

Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11
Stary 2010-05-06, 13:55   #1455
kasica123
Zakorzenienie

Cytat:
Odniosłam się do własnej sytuacji
Poszukiwanie pracy to co innego. Zgadzam się.

Popatrz jak ta Holandia ludzi zmienia stajemy się tak mało empatyczni
Stary 2010-05-06, 14:24   #1456
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Cytat:
Popatrz jak ta Holandia ludzi zmienia stajemy się tak mało empatyczni
Właśnie, że jestem aż za bardzo empatyczna.
Po prostu nie dotyczałam i nie potrzebnie się udzieliłam i wypowiedziałam

"Idź własną drogą

Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11
Stary 2010-05-06, 15:13   #1457
kasica123
Zakorzenienie

Ale Jelonek!!! to był żarcik

Często nie mogę uwierzyć że ludzie nie podzielają mojego poczucia humoru
Stary 2010-05-06, 15:29   #1458
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Cytat:
Ale Jelonek!!! to był żarcik
Często nie mogę uwierzyć że ludzie nie podzielają mojego poczucia humoru

"Idź własną drogą

Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11
Stary 2010-05-06, 19:43   #1459
paami
Raczkowanie

GG do paami
Wink Dot.: Holandia

Dziewczyny sprobujcie zadzwonic do ab noord-holland. mam numer bezposrednio do holenderskiego biura, w prowincji Noord Holland w miejscowości Hoogkarspel. Czasem maja prace ( a teraz zaczyna sie sezon na zbiory), a jak w obecnej chwili nie beda nic mieli to zapisuja chetnych na liscie i najpierw dzwonia do tych, ktorzy sa zapisani a potem dopiero do innych. Z tego co wiem lepiej byc od razu w Holandii. nr: +31228565790. Aha! Najlepiej ciagle o sobie przypominac.

p.s. Jutro wracam do pracy po urlopie macierzynskim
3majcie kciuki i dajcie znac czy komus sie udalo!

pozdrawiam

never lying - truth teller !!

paami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 17:52   #1460
Black Cashmere
Zadomowienie

Witam,
wszystkie Panie mieszkające w Holandii
Ja możliwe, że od sierpnia będę mieszkać w Bussum, pod Amsterdamem, jako au pair i chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej o życiu w tym kraju, o cenach kosmetyków, ubrań, o kosztach komunikacji, kursów językowych, czy łatwo się zapisać na kurs angielskiego dla obcokrajowców?
O co powinnam zapytać rodzinę u której będę mieszkać?
W Amsterdamie byłam tylko raz, 5 lat temu przez 2 dni, więc moja wiedza o Holandii jest słaba...
Dziękuję z góry za jakiekolwiek odpowiedzi,
pozdrawiam serdecznie!
Black Cashmere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 18:40   #1461
sandereq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Black Cashmere Pokaż wiadomość
Witam,
Ja możliwe, że od sierpnia będę mieszkać w Bussum, pod Amsterdamem, jako au pair i chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej o życiu w tym kraju, o cenach kosmetyków, ubrań, o kosztach komunikacji, kursów językowych, czy łatwo się zapisać na kurs angielskiego dla obcokrajowców?
W Amsterdamie byłam tylko raz, 5 lat temu przez 2 dni, więc moja wiedza o Holandii jest słaba...
pozdrawiam serdecznie!
Witam, ceny w Holandii są dosyć zróżnicowane, kosmetyki przeważnie są w podobnej cenie co w Polsce czasem tańsze, czasem droższe, zależy co kupujesz, do ubrań tyczy się coś podobnego chociaż sądzę, że w Polsce są tańsze ciuchy a także ładniejsze i przeważnie masz większy wybór. Z zapisaniem raczej nie ma problemu, ale po co angielskiego? Lepiej by Ci było od razu zapisać się na kurs holenderskiego z tym też nie powinno być żadnych problemów.
Co do rodziny u której będziesz mieszkać w sumie nie mam pomysłu o co mogłabyś się zapytać, raczej sama się zorientujesz gdy już ich poznasz.
Pozdrawiam i powodzenia
Stary 2010-05-12, 19:45   #1462
Black Cashmere
Zadomowienie

dzięki wielkie za odpowiedź
myślałam właśnie o niderlandzkim, bo kolejny język w CV bardzo by mi zaplusował
mam trochę czasu by to wszystko przemyśleć, więc póki co rozważam wiele opcji
Black Cashmere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 20:02   #1463
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Cytat:
Na temat kosztów komunikacji się nie wypowiem, bo nie korzystam ale w sprawie reszty mogę napisać kilka słów.
Jeśli chodzi o kosmetyki to ceny są porównywalne do tych z Polski. Wszystko jednak oczywiście zależy od sklepu czy drogerii. Inne ceny kosmetyków znajdziesz w markecie a inne w centrum handlowym. Z opowieści koleżanek wiem, że oryginalne perfumy są o wiele tańsze od tych w naszym kraju. Ubrania, moim zdaniem, są drogie dlatego okupuję się na zimowych i letnich wyprzedażach. Wówczas są takie promocje, że głowę można stracić

Cytat:
Napisane przez sandereq
Z zapisaniem raczej nie ma problemu, ale po co angielskiego? Lepiej by Ci było od razu zapisać się na kurs holenderskiego z tym też nie powinno być żadnych problemów.
Cytat:
myślałam właśnie o niderlandzkim, bo kolejny język w CV bardzo by mi zaplusował
mam trochę czasu by to wszystko przemyśleć, więc póki co rozważam wiele opcji
Również jestem zdania, że kurs holenderskiego bardziej by Ci się przydał. Holendrzy bardzo szanują tych, którzy chociaż starają się nauczyć ich języka

"Idź własną drogą

Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11
Stary 2010-05-17, 00:33   #1464
onesweetfairy
Raczkowanie

Cytat:
Witam,
pozdrawiam serdecznie!
ja pracuje w Bussum, a mieszkam w Hiversum, sasiadujacym miasteczku... jak juz przyjedziesz do NL to jak bedziesz miala ochote to mozemy gdzies wyskoczyc na kawke lub piwko...
jak bedziesz chciala zapisac sie na holenderski to jest w Hilversum dobra szkola nazywa sie ROC van Amsterdam i tam maja 3 letni kurs dla obcokrajowcow, zawsze mozesz zrobic rok lub 2 lata jak chcesz bo nie jest nigdzie powiedziane ze musisz robic caly kurs.. pozatym jest tez Volksuniversiteit i tam maja przyspieszony kurs holederskiego i agielski tez ewentualnie, ja chodzilam na tam wlasnie na angielski ale nie bardzo mi sie podobalo...
pozdrowienia,
Ania

link do mojego bloga;
http://magicznerosliny.wordpress.com/

oraz
http://sweetfairyfotografie.wordpress.com/
onesweetfairy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-20, 00:05   #1465
alice1313
Przyczajenie

Czesc dziewczyny

Jelonek - mam pytanie do Ciebie. Pisalas, ze pracujesz w szklarni. Czy mozesz cos wiecej powiedziec w tym temacie (ile godzin dziennie, co dokladnie robisz, czy jest bardzo ciezko itd)? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz

Przeczytalam caly watek i z tego, co piszecie z praca w NL jest obecnie mocno srednio. Sledze na razie oferty w necie, chcialabym cos znalezc i wyjechac, ale sie troche boje pracy sezonowej w rolnictwie (tych ofert jest calkiem sporo), bo nie wiem, czy dam rade z robota w polu przez caly dzien z niekoniecznie wolnym weekendem.

Jezeli macie jakeis doswiadczenia z praca sezonowa w NL, o ktorych nie pisalyscie tutaj, prosze podzielcie sie

Pozdrawiam serdecznie
alice1313 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-20, 23:38   #1466
evak1988
Zadomowienie

GG do evak1988

Cytat:
Napisane przez alice1313 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny

Jelonek - mam pytanie do Ciebie. Pisalas, ze pracujesz w szklarni. Czy mozesz cos wiecej powiedziec w tym temacie (ile godzin dziennie, co dokladnie robisz, czy jest bardzo ciezko itd)? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz

Przeczytalam caly watek i z tego, co piszecie z praca w NL jest obecnie mocno srednio. Sledze na razie oferty w necie, chcialabym cos znalezc i wyjechac, ale sie troche boje pracy sezonowej w rolnictwie (tych ofert jest calkiem sporo), bo nie wiem, czy dam rade z robota w polu przez caly dzien z niekoniecznie wolnym weekendem.

Jezeli macie jakeis doswiadczenia z praca sezonowa w NL, o ktorych nie pisalyscie tutaj, prosze podzielcie sie

Pozdrawiam serdecznie
Ja Ciebie rozumię, ja tez siebie w polu nie wyobrazam (nigdy nic takiego nie robilam i nie znosze tego)
Takze za 2 tyg jade do hol i bede szukac pracy, chcialabym taka w miare normalna zeby godzin bylo tak w sam raz ale tez nie ze dziennie po 14 godz bo tam tez jest facet z ktorym cos zaczynam hehe i chcialabym miec normalna prace, jakis wieczor miec a nie tylko praca i praca.
Raz mialam taka prace ktorej mialam doslownie dosc, musialam wstawac z lozka o 4.15, zajelo mi pol godz na ogarniecie sie i potem dlugo sie jechalo do pracy, prace zaczynalam o 6 a konczylam o 20 i w domu bylam o 21 ... Juz doslownie na widok tych winogron to
Stary 2010-05-21, 17:04   #1467
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Cytat:
Pracuję w szklarni przy kwiatach (plantach) na zamówieniach: miksuję planty w trejsach lub tworzę kompozycję w ozdobnych donicach lub koszykach. Pracę zaliczyłabym do lekkich, chociaż koleżanki czasami narzekają, że ciężko. Pracuję po 8-9 godz. dziennie. Od 7.00 do 16-17.00 (w tym czasie są dwie 0,5 godzinne niepłatne przerwy). Pamiętam tylko kilka przypadków w ciągu dwóch lat odkąd tu jestem, żebym została np do 20.00 w pracy, bo było duże zamówienie i trzeba było je zrobić, ale to szef nawet kolację wtedy stawiał

Cytat:
Z pracą sezonową w rolnictwie jest bardzo różnie. Tak jak wszędzie: zależy jak trafisz. Możesz pracować przy sałacie, "w świątki, piątki i niedziele", czy słońce czy deszcz, cały dzień na kolanach (moja koleżanka tak trafiła) albo do kwiatów, gdzie np będziesz ciąć nowe sadzonki czy sadzić planty. Sama praca wydaje mi się nie jest taka zła jak zapewniane warunki mieszkaniowe ale nie ma co narzekać. Wszystko się wytrzyma

Pozdrawiam i powodzenia życzę

"Idź własną drogą

Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11
Stary 2010-05-21, 22:53   #1468
alice1313
Przyczajenie

Dzieki wielkie za odpowiedz

Mam jeszcze kilka pytan - ile trwa szklarniowy sezon? Pisalas, ze jestes w NL juz jakis czas - ciagle pracujesz w tym samym miejscu?

Cytat:
Sama praca wydaje mi się nie jest taka zła jak zapewniane warunki mieszkaniowe ale nie ma co narzekać. Wszystko się wytrzyma

Pozdrawiam i powodzenia życzę

Ajjj, troche nie zagielo to zdanie z warunkami mieszkanowymi - takie zle, czy po prostu zjadlo Ci cos w poscie i sens sie przekrecil?

Ano kwestia szczescia z trafieniem na robote. Kwiaty to fajna sprawa, lubie, ale nie az tak bardzo jak moja mama, ktora ma tym punkcie niezlego fiola No i poza tym w szklarni nie wieje i nie pada. A jak radzisz sobie z wysoka temperatura?

Przezornie nie dziekuje

Evak - no to Cie niezle wpuscili w winogron. Gdzie Ci sie to zdarzylo? Hiszpania, Francja, Wlochy?

Mam nadzieje, ze wszystko Ci sie dobrze pouklada i z praca i z facetem Trzymam kciuki!
alice1313 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-22, 06:50   #1469
jelonek1985
Zakorzenienie

GG do jelonek1985

Cytat:
Dzieki wielkie za odpowiedz
Mam jeszcze kilka pytan - ile trwa szklarniowy sezon? Pisalas, ze jestes w NL juz jakis czas - ciagle pracujesz w tym samym miejscu?
U nas sezon trwa od maja do września. W tym czasie przyjeżdżają pracownicy sezonowi, nasi znajomi lub studenci ze szkół, którzy już u nas byli, sprawdzili się i chcieli przyjechać. Ja pracuję cały rok, bo przez cały rok mamy zamówienia i pracę ale najwięcej pracy jest wiosną (tuż przed wielkanocą) i aż do końca lata.
Cytat:
Ajjj, troche nie zagielo to zdanie z warunkami mieszkanowymi - takie zle, czy po prostu zjadlo Ci cos w poscie i sens sie przekrecil?
Nic mi nie ucięło w poście Warunki mieszkaniowe są różne. Jak przyjechałam do Holandii to mieszkałam z moim chłopakiem na 3,75mkw, w karawanie i płaciliśmy za to 150euro/os. Ale wiedziałam na co się piszę i nie przeszkadzało mi to. Zależy od podejścia. Później dostaliśmy salon w karawanie, zrobiliśmy z niej sypialnię i było super. Dookoła całego pokoju mieliśmy w sumie 7 okien! Ale zimą tak w kość dostaliśmy, że trzema grzejnikami grzaliśmy! Teraz mieszkamy w domu, niczego nam nie brakuje i płacimy 300euro/os.
Nasi znajomi też różnie mieszkają. Kilka osób nadal w barakach (chociaż mają być wycofane do tego roku) i płacą 220eur/os. Kilku innych znajomych w domu ale wspólna kuchnia z zupełnie obcymi ludzmi. Obcymi, bo co chwila przyjeżdża ktoś nowy a nie wiesz na kogo trafisz.
Ale nie chcę Cię straszyć Wszystko będzie zależeć od Twojego nastawienia i podejścia. Ja potrafię odnaleźć się zawsze i wszędzie.

Wysoka temperatura jest znośna. Krótkie szorty, bluzka na na ramiączkach i butelka wody w pobliżu

"Idź własną drogą

Żeby umieć żyć
Bez znieczulenia
Myśli złych
"

22.10 - 4.11

Edytowane przez jelonek1985
Czas edycji: 2010-05-22 o 06:52
Stary 2010-05-22, 07:21   #1470
MaLi_1985
Raczkowanie

GG do MaLi_1985

Hej Jak sie zyje w Holandii? Hmm calkiem inaczej niz w Polsce ... inna kultura ludzi to przede wszystkim... Kazdy ma swoj styl i nie obchodzi go co pomysla inni - bo tutaj to normalne
Nastepna kwestia to praca - w Polsce Cie poganiaja zeby robic szybko a tu - Holendrzy sami mowia zeby pracowac wolno i spokojnie No i przede wszystkim zarobki ... i zycie na poziomie

Edytowane przez MaLi_1985
Czas edycji: 2010-05-22 o 07:24
MaLi_1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości