Nie lubię słońca. ;/ Dziwna sprawa. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-17, 20:12   #1
CocoChanel1883
Przyczajenie

Nie lubię słońca. ;/ Dziwna sprawa.

Mam dziwną przypadłość: nie lubię słońca. Od 2 lat czuje się nieswojo przebywając na dworze gdy świeci. Mam, można nawet powiedzieć, wyrzuty sumienia. Nie wyobrażam sobie wyjścia na dwór bez wysokiego filtra na twarzy, szczególnie gdy jest ładna pogoda. No właśnie: ładna pogoda. Wtedy nie mam ochoty na żadne wyjścia, zasłaniam okna i staram sobie znaleźć jakieś zajęcie. Hmm. Natomiast jak niebo jest ciemne, zachmurzone, wtedy mam lepszy humor. Zaczynam się nieco bać, gdyż te zachowanie zaczynaja kontrolować moje życie... Do tego jeszcze nadchodzi lato... Nie wiem, może jestem szalona? Aha, i żadna ze mnie gotka, emo czy tym podobne. Zwykła dziewczyna. Czy któraś z Was może ma podobny problem?
CocoChanel1883 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-17, 20:18   #2
Asienka187
Zakorzenienie

Dot.: Nie lubię słońca. ;/ Dziwna sprawa.

Cytat:
Napisane przez CocoChanel1883 Pokaż wiadomość
Mam dziwną przypadłość: nie lubię słońca. Od 2 lat czuje się nieswojo przebywając na dworze gdy świeci. Mam, można nawet powiedzieć, wyrzuty sumienia. Nie wyobrażam sobie wyjścia na dwór bez wysokiego filtra na twarzy, szczególnie gdy jest ładna pogoda. No właśnie: ładna pogoda. Wtedy nie mam ochoty na żadne wyjścia, zasłaniam okna i staram sobie znaleźć jakieś zajęcie. Hmm. Natomiast jak niebo jest ciemne, zachmurzone, wtedy mam lepszy humor. Zaczynam się nieco bać, gdyż te zachowanie zaczynaja kontrolować moje życie... Do tego jeszcze nadchodzi lato... Nie wiem, może jestem szalona? Aha, i żadna ze mnie gotka, emo czy tym podobne. Zwykła dziewczyna. Czy któraś z Was może ma podobny problem?
Istnieje coś takiego jak heliofobia czyli lęk przed słońcem tzn. unikanie nasłonecznionych miejsc.
Może warto poradzić się psychologa w tej sprawie.

Edytowane przez Asienka187
Czas edycji: 2010-05-17 o 20:19
Asienka187 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-17, 20:20   #3
201704051255
Konto usunięte

jest to pewnie jakis rodzaj natrectwa
201704051255 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-17, 20:28   #4
MissMiss
Rozeznanie

No akurat w Polsce to aż tak dużo słońca nie ma niestety. Przynajmniej jak dla mnie

Chodź w kapeluszu, smaruj się filtrami. Znam sporo ludzi, którzy po prostu nie lubią gdy jest im za gorąco (uczucie subiektywne) ale nikogo kto nie lubił by słońca do tego stopnia. Masz jakieś przez to problemy ze skórą czy tylko takie bardziej psychiczne i złe samopoczucie?
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-17, 21:30   #5
d0lcevita
Zakorzenienie

być może masz obsesje na punkcie fotostarzenia skóry i tak sie w to wkreciłaś że wazniejsze jest to od wszystkiego innego.....tak jak anorektyczki które przekłądają odchudzanie życie towarzyskie i ogólnie życie izolują się od innych to Ty izolujesz się od słońca....
ALE PAMIETAJ...TO MOŻE BYC OBSESJA ALE NIE MUSI
d0lcevita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-17, 22:39   #6
krolowakiczu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asienka187 Pokaż wiadomość
Istnieje coś takiego jak heliofobia czyli lęk przed słońcem tzn. unikanie nasłonecznionych miejsc.
Może warto poradzić się psychologa w tej sprawie.
Czytałam gdzies o tym idź do psychologa, może faktycznie to to

28.09.2010

krolowakiczu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-17, 22:48   #7
CytrynowaPannica
Zadomowienie

Cytat:
Mam dziwną przypadłość: nie lubię słońca. Od 2 lat czuje się nieswojo przebywając na dworze gdy świeci.
Nie przejmuj się, w tym roku lata ma nie być ponoć. Jak na razie słońca też za dużo nie ma.

A tak na poważnie - dziewczyny dobrze radzą. Idź do psychologa, warto rozwikłać ten problem, dopóki nie masz żadnych stanów lękowych.
CytrynowaPannica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 08:15   #8
effcia82
Zakorzenienie

Też nie lubię słońca. Powoduje u mnie uczucie dyskomfortu no i działa szkodliwie na skórę. Ludzie strasznie się dziwują z tego powodu
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 08:39   #9
suszarka
Buc

U mnie to jest bardzo zależne od nastroju. Jak jest dobry słońce lubię a jak jest zły to bym się w mysiej dziurze najchętniej zaszyła. Im ciemniejszej tym lepiej.
Stary 2010-05-18, 09:37   #10
limonka1983
Zakorzenienie

GG do limonka1983

Jesli wplywa to niekorzystnie na skore, to rozumiem... Kolezanka kiedys strasznie poparzyla sie na sloncu i od tego czasu, gdy tylko wyjdzie na ostre slonce bez wysokiego filtra, z miejsca dostaje wypryskow na calej twarzy. Czesto pzechodza w cos jakby ropne wrzody. Usta wyladaja jak przy ostrym ataku opryszczki. Zawsze uwielbiala sie opalac, a tu taki zonk. Tak wiec ja rozumiem z ta "fobia". Tobie tez sie cos dzieje takiego?
Ps - moj facet uwielbia burze. Im bardziej leje i grzmi, tym jest szczesliwszy. Z tego powodu uwielbia jesten i wiosne. Ten typ tak ma
limonka1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 10:50   #11
CocoChanel1883
Przyczajenie

mi się nic nie dzieje od słońca, chociaż.. może mała wysypka? chyba tak.
Ps. również kocham burzę, deszcz, chmury.

---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ----------

u mnie też się strasznie dziwują. i wypychają na dwór. oj, wkurza mnie to. ja po prostu wolę w domku posiedzieć.
CocoChanel1883 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 11:53   #12
aga1122
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez limonka1983 Pokaż wiadomość
Jesli wplywa to niekorzystnie na skore, to rozumiem...
Zgadzam się, jeśli słońce wpływałoby nie korzystnie na Twoje ciało było by to dla mnie logiczne... Ja jestem typem człowieka, który kocha słońce, wiec ciężko jest mi zrozumieć Twój problem... poczytaj jakieś porady psychologów, na pewno nie jesteś jedyna, zajrzyj może do sens'u i poczytaj ich porady.
aga1122 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 12:29   #13
wyszukiwarka
Zadomowienie

Cytat:

Mam identycznie!!
Stary 2010-05-18, 12:40   #14
kitkulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krolowakiczu Pokaż wiadomość
Czytałam gdzies o tym idź do psychologa, może faktycznie to to
A z takimi przypadłościami, fobiami nie chodzi się przypadkiem do psychiatry?
kitkulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 13:19   #15
201712190924
Konto usunięte

ja od dwóch lat mam ciągle zasłonięte okno w pokoju, siedze przy komputerze tylko przy malutkiej lampce wieczorem, żeby widzieć kalwiaturę też uwielbiam burzę, mam wtedy wieksze natchnienie (czasem coś piszę, rysuję), lubie ten klimat, zapach burzy, lubie patrzeć na falujące liście na drzewach... ale jakiegoś lęku za bardzo nie mam. lata nie lubię, bo nienawidze jak mi jest gorąco, upał doprowadza mnie do szału, nienawidze sie pocić, przegrzewać itd. zawsze lepiej czułam sie w czasie pochmurnych dni. ale ostatnio powoli mi to przechodzi, bo zaczęłam się dużo zajmować fotografią, a modelki mi sie nie chcą rozbierać zimą do sukienek i światło mi jest potrzebne, wiec musiałam sie przeprosić ze słońcem

Edytowane przez 201712190924
Czas edycji: 2010-05-18 o 14:27
201712190924 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 14:10   #16
Kiciaaaa
Raczkowanie

Cytat:
Powiem Ci że ja też tak mam. Ale nie wydaje mi się to dziwne, nie na tyle żeby zaraz IŚĆ DO PSYCHOLOGA. Niektórzy czują sie lepiej jak jest słonecznie, mają lepszy nastrój a inni wolą nostalgiczną i chłodniejszą pogodę. Ja uwielbiam jak pada, są chmury, lubie wtedy spacerować, nic przeważnie mnie nie wkurza za to jak świeci słońce i najgorzej jest czyściutkie niebo wkurzam się bo ciągle mruże oczy głowa mnie boli a najgorzej na dworze bawią się tłumy dzieciaków i złażą się ludzie w ilościach nie dających się często wyminąć spokojnie. Nie wiem czego tu co niektórzy nie rozumieją
Kiciaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 14:30   #17
BJean
Wtajemniczenie

Jeśli np. jestem osłabiona/chora to promienie słoneczne mnie męczą, drażnią, łzawią mi oczy, nie mogę iść.

Ale ogólnie gdy świeci słońce to mam przypływ energii, powera do działania, chęc do zycia, wariowania, jest to pewnego rodzaju euforia : )
Większość ludzi tak ma, przynajmniej tak deklarują - "ooo! słońce, od razu chce sie żyć!" w końcu endorfiny działają wtedy na organizm, humor się polepsza, życie nabiera kolorów : )

jeśli Ty czujesz się na słońcu źle to znaczy że albo masz jakąś psychiczną fobieee (?) albo jesteś osłabiona ? (no ale cały czas?! xD ) a może uczulenie?... łzawią Ci oczy ?

Proponuję najpierw porozmawiać z psychologiem.

P.S. co robisz latem? gdy słońce świeci prawie non toper, na dworze 30stopni... idziesz nad jezioro czy rezygnujesz?:brz ydal:

masz prawo wiedzieć co jesz.

BJean jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 14:41   #18
201712190924
Konto usunięte

moim zdaniem, jeśli to jeszcze nie zaburza twojego funkcjonowania, nie wpływa na inne dziedziny zycia, to chyba jeszcze nie trzeba iść do specjalisty. ale jesli np. masz z tego powodu problemy w pracy/szkole, bo zle sie czujesz, kiedy świeci słonce albo cierpia na tym twoje kontakty z ludzmi, to faktycznie idź do psychologa
Stary 2010-05-18, 16:05   #19
visionAM
Zakorzenienie

to nie jest do końca zdrowe dla Twojego organizmu... żeby normalnie funkcjonować trzeba wychodzi z domu, ruszać się na świeżym powietrzu, a słońce ma wielki wpływ na nasze samopoczucie...pozytywny wpływ.Więc wg mnie to bardzo dziwne
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 16:22   #20
ZAQOCHANA
Rozeznanie

GG do ZAQOCHANA

Cytat:
Napisane przez giginthesky Pokaż wiadomość
ja od dwóch lat mam ciągle zasłonięte okno w pokoju, siedze przy komputerze tylko przy malutkiej lampce wieczorem, żeby widzieć kalwiaturę też uwielbiam burzę, mam wtedy wieksze natchnienie (czasem coś piszę, rysuję), lubie ten klimat, zapach burzy, lubie patrzeć na falujące liście na drzewach... ale jakiegoś lęku za bardzo nie mam. lata nie lubię, bo nienawidze jak mi jest gorąco, upał doprowadza mnie do szału, nienawidze sie pocić, przegrzewać itd. zawsze lepiej czułam sie w czasie pochmurnych dni. ale ostatnio powoli mi to przechodzi, bo zaczęłam się dużo zajmować fotografią, a modelki mi sie nie chcą rozbierać zimą do sukienek i światło mi jest potrzebne, wiec musiałam sie przeprosić ze słońcem

Mam dokladnie tak samo. Lato jest dla mnie koszmarem. Lubie wiosenne slonce , gdy jest maxymalnie 20 st... Latem kazde moje wyjsce na upal, kazde spojrzenie na slonce konczy sie meczacym bolem glowy... Upal to horror... Myslalam ,ze jestem jakas dziwna ,ale widze ,ze nie

"A bad woman is the sort of woman a man never gets tired of "...

"Lubie ta aurę ciemności, która go otacza. Lubie jego twarz, smutne oczy. Jest dziwnie ponury, niczym noc bez gwiazd".
ZAQOCHANA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 16:30   #21
201712190924
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ZAQOCHANA Pokaż wiadomość
Mam dokladnie tak samo. Lato jest dla mnie koszmarem. Lubie wiosenne slonce , gdy jest maxymalnie 20 st... Latem kazde moje wyjsce na upal, kazde spojrzenie na slonce konczy sie meczacym bolem glowy... Upal to horror... Myslalam ,ze jestem jakas dziwna ,ale widze ,ze nie
uff nie jestem sama wszyscy sie strasznie dziwią czemu nie lubie lata ja sie strasznie szybko męcze w czasie upałów, jazda na rowerze w 30 stopniach to koszmar a najbardziej na świecie nienawidze sie pocić!!! niby sie nie poce jakos szczególnie, dobry dezodorant wystarczy, ale jak jest taki meeega upał to poci mi sie twarz i plecy bleeeeeee
i jeszcze do tego musze zazwyczaj chodzic w spodniach, bo mam blizny na udach :/ zima chodze ciagle w krótkich spódniczkach, bo moge założyc kryjące rajstopy, a latem sie gotuje w długich na nadgarstkach też mam pare blizn (ciełam sie 2 lata temu w ciężkiej depresji, nie jestem emo ), ale w tym roku nie zamierzam chodzić w długich rękawach, wisi mi to niech sobie patrzą
Stary 2010-05-18, 17:50   #22
irie18*
Wtajemniczenie

jakby to było po prostu nie lubienie słońca to byłoby okej ale kiedy to się przeradza w lęk, zaczyna kontrolować życie to już się robi niefajnie
może spróbuj się przełamywać, wychodzić w dzień na dwór, nie zasłaniać firanek. jeśli to nie pomoże to psycholog.

---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

Cytat:
Napisane przez giginthesky Pokaż wiadomość
uff nie jestem sama wszyscy sie strasznie dziwią czemu nie lubie lata ja sie strasznie szybko męcze w czasie upałów, jazda na rowerze w 30 stopniach to koszmar a najbardziej na świecie nienawidze sie pocić!!! niby sie nie poce jakos szczególnie, dobry dezodorant wystarczy, ale jak jest taki meeega upał to poci mi sie twarz i plecy bleeeeeee
i jeszcze do tego musze zazwyczaj chodzic w spodniach, bo mam blizny na udach :/ zima chodze ciagle w krótkich spódniczkach, bo moge założyc kryjące rajstopy, a latem sie gotuje w długich na nadgarstkach też mam pare blizn (ciełam sie 2 lata temu w ciężkiej depresji, nie jestem emo ), ale w tym roku nie zamierzam chodzić w długich rękawach, wisi mi to niech sobie patrzą
mam to samo. mam blade nogi+ troszkę blizn, wiec zima to czas na mini. a myślałam ze to dziwne
Stary 2010-05-18, 18:11   #23
Claire91
Wtajemniczenie

Tez mam podobnie-choc nie decyduje to o moim zyciu Nie przepadam za słońcem i upałami bo wtedy czuje sie zmeczona,jest mi gorąco,poza tym mam bardzo jasna karnacje wrazliwa na slonce.
Stary 2010-05-19, 01:21   #24
Wenila
Wtajemniczenie

Taką fobię ma również moja koleżanka, chodziła na terapię do psychologa ale jakoś za bardzo nie pomogło
Stary 2010-05-22, 19:43   #25
RiotKitty
Rozeznanie

może jesteście wampirami ?
RiotKitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-22, 20:14   #26
Lissie
Raczkowanie

no to wyskoczyłyście jak Filip z konopii z tym psychologiem
mam tak samo jak autorka i inne dziewczyny, które potwierdzają odczucia autorki. i to jest tak, jakbyśmy my was wysyłały do psychologa, bo lubicie słońce.
pomyślcie trochę...
Lissie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-25, 10:30   #27
marleneczka121
Przyczajenie

Jak na razie z tym psychologiem to przesada. Ja też nie lubię słońca , bo razi mnie w oczy i.t.p . Mam jasną karnację i wystarczy że przebywam godzinę na świeżym powietrzu w słoneczny dzień nawet z filtrem ( wyższych niż 20 nie próbowałam) a polika nos i jeszcze najgorzej pod oczami są bardzo zaczerwienione. Zdecydowanie wolę noc chłodną, ciemną spokojną . Chociaż zastanawiałam się czy rzeczywiście wszystko jest ok ponieważ mam ciemne włosy , oczy , intensywny kolor ust taka królewna śnieżka a dużo osób twierdzi że w takiej sytuacji rzadko dochodzi do poparzeń i.t.p .
marleneczka121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-25, 12:01   #28
wyszukiwarka
Zadomowienie

A ja się cieszę,że już powoli lato się kończy
Też nie lubię słońca/lata... ale to dlatego,że mam wrażliwą skórę na słońcę,pocę się niemiłosiernie na twarzy i to w dodatku też pod nosem,co wygląda jakbym chusteczek higienicznych nie używała Ogólnie mam gorszy humor,lepi się do mnie brud i inne dziadostwa
Stary 2010-08-25, 14:20   #29
granda16
Raczkowanie

Ja również wybrzydzam w gorące dni i szlak mnie trafia jak muszę mrużyć oczy. Chowam się za wielkimi ciemnymi okularami.
granda16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-25, 14:42   #30
gramwzielone
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez d0lcevita Pokaż wiadomość
być może masz obsesje na punkcie fotostarzenia skóry i tak sie w to wkreciłaś że wazniejsze jest to od wszystkiego innego.....tak jak anorektyczki które przekłądają odchudzanie życie towarzyskie i ogólnie życie izolują się od innych to Ty izolujesz się od słońca....
ALE PAMIETAJ...TO MOŻE BYC OBSESJA ALE NIE MUSI
Też tak pomyślałam.
gramwzielone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości