|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1831 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Cytat:
a ja jestem czasem zlosliwa i jak mnie wkurza to mowie ze mu kune albo kota sasiadow wpuszcze do tego golebnika i zagryzie wszystkie ptactwo albo domestos wleje do wody co prawda nie zrobilabym tego nigdy no ale postraszyc moge ![]() a i czasem jak sie sprzeczamy to mu wytykam ze dla niego zasrane golebie sa wazniejsze niz my i ze jak chce to moge mu kanape tam wyniesc i moze z nimi mieszkac kilka razy chcialam<mimo ze to jego dom> go eksmitowac do golebnika ale kiedys jak mnie powaznie wkurzy to to zrobie ![]() Cytat:
![]() w koncu wiem czasem czego chce i nie zachowuje sie jak dzika kura Cytat:
![]() Cytat:
![]() narazie uzupelniam jej album bo od 9 miesiaca ciazy nie ma tam nic a poznioej pozapominam o szczegolach ![]() a ja zepsulam aparta <ryczy> pomocy jak wciskam by zrobic zdjecie to lampa tak jakby nie odskakiwala rozkrecilabym go ale sie boje sama gdzie moge zaniesc by ktos zobaczyl o co kaman ?? gwarancje jeszcze ma ale jak mi zabiora to na chrzcinach nie bede miala czym zdjecia robic a tak to mam patent zeby lampe przykleic tasma do obudowy zeby sie nie chowala albo plastrem i bedzie dobrze ale to an chwile tylko
|
|
#1832 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
kupa sie nie zalaczyla
specjalnie dla Izumi
|
#1833 |
|
Zakorzenienie
|
Nigdy nie sądziłam, że z taką ciekawością będę przyglądała się kupom
Hihi - się zmienia jednak ![]() Jakie to moje dziecię cudne jednak - albo się śmieje, albo śpi (no chyba, że coś go boli albo męczy, ale o tym cicho-sza).
|
#1834 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=cynamonkowa;1947697 9
Ps. Czy któraś z Was karmiących wyłącznie piersią borykała się z jakimiś guzkami czy zgrubieniami w piersi? kurczę wczoraj coś mnie zaczęło pobolewać w lewej piersi od zewn.strony(jakby pod pachą) i czuje jakby guzek. nie wiem co to jest,ale dziś jakby mniej bolało.. Będę wdzięczna za kilka słów. Na kontrolę wybieram się dopiero w następnym miesiącu,a trochę się tym niepokoję. cynamonkowa - ja stosuję w takim przypadku stare sposoby naszych mam, czyli okłady z zimnych liści białej kapusty. Trzeba nakarmić dziecko a później tę pustą pierś obłożyć liściem kapsty wcześniej schłodzonym w lodówce (liścia koniecznie nakłuć widelcem żeby puścił soki),założyć ciasny biustonosz i tyle. Zmieniać okłady co ok. 10 minut, muszą być stale zimne. W czasie karmienia strałam się lekko masować grudki. Jak narazie pomaga całkiem nieźle. Trzeba tylko cierpliwości. Powodzenia Mam też wkładki silikonowe ale są niewygodne.
|
#1835 |
|
Zakorzenienie
|
ja dzisiaj pół dnia na dworzu spędziłam z moimi synkami. Erwinka chroniłam jak mogłam przed słoneczkiem, bo kremiku jeszcze nie zakupiłam(musze wkońcu o apteke zachaczyć). No i niestety później dało sie po jego buzi zauważyć brak filtra w kremie nawet jak był ciągle w cieniu
---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ---------- Byłam nad jeziorkiem z małym a tam popołudniem pełno komarów, i jak się cieszyłam że wczoraj moskitierę do wózka zakupiłam (jak któraś z Was potrzebuje, to teraz są moskitiery do wózków w Biedronce za 4.99)
|
|
#1836 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ile taniej wychodzi1 dwa waciki starczaja max 3 na wytarcie pupki po kupie. A wode do wczoraj lałam z łazienki karnówe, a dzis wlewam do termosu bo znalazłam go i mam przy przewijaku pod reka!
|
|
|
#1837 |
|
Zakorzenienie
|
Fotki z plaży
|
|
#1838 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=pl_madzia;19495089
Wczoraj oglądałam program dla młodych mam, i był temat kolek. Żeby nie pozwalać żeby dziecko miało czkawkę, napić żeby przeszła bo się powietrza nałyka i brzuszek boli. No i było też wyjaśnienie niektórych przypadków kolek, tych popołudniowych. Podobno sa wynikiem zdenerwowania mamy przed przyjściem taty po pracy, dziecko wszystko wyłapuje, te negatywne emocje, i zdenerwowanie, że trzeba szybko obiad zrobić, czy coś sprzątnąć, itp. Nie zgadzam się z nimi. Jak nie dopuścić do czkawki skoro n wadomo dlaczeg się pojawia. Może się pojawi kiedy dziecku jest zimno, ciepło, ma mokrą pieluchę, za szybko je, jest głodne albo przejedzone, jest śpiące itd. Moja jak pije przy czkawce to wymiotuje. Ja cieszę się że mój mąż wraca z pracy i wcale mnie to nie stresuje. Przeciwnie jest dla mnie wielką pomocą. Jak nie dam rady ugotować czy posprzątać to on mi w tym pomaga (sam bez mojeg marudzenia).Nie mam żadnych negatywnch emocji
|
#1839 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a moje dziecie tez dzisiaj cudne rano troszke pomarudzila < ale to przez to ze glupia matka chce dziecko na sile uszczesliwic i stroic w sukienki a ona ich nie cierpi odrazu ryczy jak jej jakakolwiek zaloze i tylko dresy jej pasuja wtedy uradowana a ja mam tyle kiecek dla niej a tak to caly dzien spi i tylko na jedzenie sie budzi a jak nie spi to sama soba sie zajmuje ![]() dziewczyny niepomyslalam i wypilam lodowatej wody i teraz boli mnie gardlo az sliny nie moge przelykac co moge wziasc by dziecka nie zarazic ?? czy mam do niej w maseczce podchodzic ??---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- Baobabku odeslalam sprawdz czy ci sie podoba jak nie to zrobie cos innego
|
|
#1840 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co jak nie panikuje wcale przy Małej tak teraz zaczynam trząść portkami.. dzis dłuugo była na dowrzu przykryta tylko tetrowa pieluchą, miała body na długi i longa oraz półspiochy -komplet od longa.. i od godziny kichneła juz hcyba z 10 razy .. czy samo kichanie moze zwiastować przeziebienie-chorobę??
|
|
#1841 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1842 |
|
Zakorzenienie
|
Madziwnia moja kicha czasami jak jest jej zimno.. i caly czas jest zdrowa a dzisiaj na dworze tez bylysmy i miala zalozone body na dlugi plus dzinsy skarpetki i baletki i nie byla niczym przykryta... iwec spokojnie nic nie powinno byc
|
|
|
|
#1843 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja ubranka tez prasuje bo nie cierpie pogniecionych ubrań ale pieluch już nie bo nie cierpie ich prasowac Cytat:
[QUOTE=izazula;19506274][QUOTE=pl_madzia;19495089 Wczoraj oglądałam program dla młodych mam, i był temat kolek. Żeby nie pozwalać żeby dziecko miało czkawkę, napić żeby przeszła bo się powietrza nałyka i brzuszek boli. No i było też wyjaśnienie niektórych przypadków kolek, tych popołudniowych. Podobno sa wynikiem zdenerwowania mamy przed przyjściem taty po pracy, dziecko wszystko wyłapuje, te negatywne emocje, i zdenerwowanie, że trzeba szybko obiad zrobić, czy coś sprzątnąć, itp. Nie zgadzam się z nimi. Jak nie dopuścić do czkawki skoro n wadomo dlaczeg się pojawia. Może się pojawi kiedy dziecku jest zimno, ciepło, ma mokrą pieluchę, za szybko je, jest głodne albo przejedzone, jest śpiące itd. Moja jak pije przy czkawce to wymiotuje. Ja cieszę się że mój mąż wraca z pracy i wcale mnie to nie stresuje. Przeciwnie jest dla mnie wielką pomocą. Jak nie dam rady ugotować czy posprzątać to on mi w tym pomaga (sam bez mojeg marudzenia).Nie mam żadnych negatywnch emocji [/QUOTE]co do tych kolek to dla mnie też to dziwne bo ja nie mam negatywnych emocji a powrót męża mnie nie stresuje wrecz na niego czekam bo mi pomaga wieczorem , obiadu mu robić nie musze a jak nie jest sprzatnięte mam to głeboko .. Ja dzis cały dzień gdzies ganiałam więc nie miałam czasu wejść . byłam na USG bioderek i wsio jest ok następna kontrola za jakieś 8 tyg . potem mąz ganiał z piła i drewno cieli do kominka i tak jakoś dzionek zleciał do tego z małym musiałam iść na szuflowanie do piaskownicy . ale zrobiłam dla was foteczki fotelika . tak się mu przyjżałam to po ponad roku bardzo intensywnego użytkowania tapicerka jak nowa wyglada ... tylko troszkę brudny he he bo szymek tam jada . No i jest bez wkładki dla najmłodszych he he. oczywiście miałam pomocnika przy foteczkach .
|
|
#1844 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny,jakies 1,5 godz. temu dalismy malej 2/3 czopka glic......reszta jest milczeniem........
|
#1845 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
PS. Chyba zaczyna nam sie ciemieniucha pojawiac bo ma juz suchą lekko szorstka skórke na głowie z przodu po obu stronachnarazie tylko lekko czerwone niby nic prawie nie widac ale jednak.. co moge robić aby nie poswtała skorupa... czy MOZNA POSMAROWAC główke po kapilei tym co ciało czy Emolium albo oiliatum do ciała?
|
|
|
#1846 | |
|
Zakorzenienie
|
To może jeszcze dopiszę że w tym programie o kolkach na końcu w podsumowaniu powiedzieli że nie wiadomo skąd sie kolki biorą, a to tylko podejrzenia. I naskuteczniejsze sposoby radzenia sobie z kolką to termofor na brzuszku, nóżki przygniatane na brzuszek, masaż brzuszka, lub jak dziecko leży na brzuszku na naszym brzuchu to masaż pleców, a najważniejsze to dużo cierpliwości i przeczekanie, i to ostatnie to zaznaczali kilka razy żeby zachować zimną krew.
---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- Cytat:
Ale tego nie sprawdzałam. Erwinek nie ma, ale jak starszy miał to smarowałam z 15 min przed kąpielą oliwką, potem mycie główki i szczoteczka dla niemowląt czesałam, bardzo skuteczne, i po kilku myciach schodzi, potem raz w tyg. dla profilaktyki, ale niestety włoski się szybciej wycierały. Podobno ciemieniuche maja częściej dzieci ze skłonnością do alergii, ale co z tego jak teraz prawie każdy na coś uczulony.
|
|
|
#1847 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.lekolandia.pl/skarb-matki...ke-p-2661.html podobno skuteczne to
|
|
#1848 |
|
Zakorzenienie
|
madziwnia, Gabrysia od rownych 2 tygodnie nie robila kupki, az w koncu dzis zdecydowalismy sie podac czopek glicerynowy- o efektach ktore nastapily jakies 5 minut pozniej to nawet najstarsi Indianie nie slyszeli...dosc powiedziec, ze dziecko po kapieli zasnelo w tempie blyskawicznym.
babki, e-mail poszedl
|
#1849 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a najpierw proponuje zwykla oliwke i wyczesywanie pod wlos tak mama kazala mi robic jakby sie pojawila ciemieniucha
|
|
#1850 |
|
Raczkowanie
|
izazula, dziękuję za rady!!! na szczęście już jest lepiej,karmiłam spod pachy...
|
#1851 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Witam mamunie
Udalo mi się wszystko załatwic,paszport tymczasowy jest o wiele szybciej bo jest drukowany w Łodzi a nie w Warszawie i juz za tydzien będzie także 11.06 jedziemy do Hiszpanii bilety juz zabookowane tylko teraz pojawia mi sie mnostwo pytan.....o malegociekawe jak zareaguje czy nie bedzie plakal itd nie wiem czy moge wchodzic z nim do wody,skoro basen u nas tylko z ozonowaną woda to chyba raczej nie,moze wiecie cos na ten temat czy mozna do morza lub basenu? Cytat:
chyba cos zakupie.Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
czy smarujecie buzię kremem codziennie? no i jeszcze mam problem z ubieraniam,bo jak jest tak cieplo to nie wiem jak go ubierac chcialabym lekko zeby nie przegrzac ale znowu nie za lekko zeby sie nie przeziębił i co tu robic jak wyposrodkowac,chyba jeszcze nie umie |
||||||
|
|
|
#1852 |
|
Zakorzenienie
|
Podobno ciemieniucha zaczyna sie od brwi...ale tez nie zawsze...i ona zazwyczaj jest taka zolta...tzn te zgrubienia sa zolte.... u nas chyba tez to sie zaczyna robic i tak jak pisaly dziewczyny naoliwic glowke przed kapaniem a potem umyc i wyczesac.....mam nadzieje ze pomoze
![]() a my dzis skonczylismy miesiac moj maluszek:
|
|
|
|
#1853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Haha - tu zdjęcie najlepiej wrzuć ![]() Ja zaczęłam dawać koperek i kupa pojawia się częściej, bo już też doszliśmy przerw 4dniowych i widziałam, że on nie znosi tego najlepiej. A teraz codziennie. Ale nie przeginam - codziennie tylko kilka łyczków herbatki. ---------- Dopisano o 00:25 ---------- Poprzedni post napisano o 00:24 ---------- Młoda - jakie on ma obłędne usteczka i te włoski.
Taki cukierasek
|
|
#1854 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=izazula;19506274][QUOTE=pl_madzia;19495089
Wczoraj oglądałam program dla młodych mam, i był temat kolek. Żeby nie pozwalać żeby dziecko miało czkawkę, napić żeby przeszła bo się powietrza nałyka i brzuszek boli. No i było też wyjaśnienie niektórych przypadków kolek, tych popołudniowych. Podobno sa wynikiem zdenerwowania mamy przed przyjściem taty po pracy, dziecko wszystko wyłapuje, te negatywne emocje, i zdenerwowanie, że trzeba szybko obiad zrobić, czy coś sprzątnąć, itp. Nie zgadzam się z nimi. Jak nie dopuścić do czkawki skoro n wadomo dlaczeg się pojawia. Może się pojawi kiedy dziecku jest zimno, ciepło, ma mokrą pieluchę, za szybko je, jest głodne albo przejedzone, jest śpiące itd. Moja jak pije przy czkawce to wymiotuje. Ja cieszę się że mój mąż wraca z pracy i wcale mnie to nie stresuje. Przeciwnie jest dla mnie wielką pomocą. Jak nie dam rady ugotować czy posprzątać to on mi w tym pomaga (sam bez mojeg marudzenia).Nie mam żadnych negatywnch emocji [/QUOTE]Co do czkawek to się zgodzę,że nie ma takiej mozliwości żeby nie dopuścić do czkawki , mój często dostaje jak się naje i mu sie odbije później i co najlepsze już nie chce się napić no i co wtedy ![]() A co do zdenerwowania przed przyjściem męża z pracy to tez jakas bzdura ciekawe kto się tym denerwuje chyba tylko te co dostają łomot bo zupa była za słona ![]() Czasami to takie bzdury w tych programach pokazują ---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- Tylkooliwka mój się urodził 12 .02 , troszkę starszy jest Młoda ale ciacho ci rośnie Edytowane przez libra777 Czas edycji: 2010-05-23 o 08:25 |
|
|
|
|
#1855 |
|
Zakorzenienie
|
hejka
młoda śliczny jest słuchajcie nie wiem co robić Wszystkie szczepiłyście na pneumokoki, rotawirusy i meningokoki ? Ja już głupia jestem każdy gada co innego jedni zeby szczepić inni że nie (przynajmniej nie teraz) mam mętlik w głowie help
|
#1856 |
|
Zakorzenienie
|
my tez zrobilismy 5w1 i rota
pneumo i meningo pewnie tez zrobimy-ale tu nie pamietam nawet do kiedy jest na to czas- Ania???? (Ania szczepionkowa skarbnica wiedzy
|
#1857 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1858 | |||
|
Zakorzenienie
|
WITAM
moje dziecię od wczoraj wieczór kicha i kaszle.. chyba przesadziłam pobytem na dworzu no ale ciepło było, albo zaraziła sie od tomka bo tez kichał. I teraz sie boje oby tylko to nie było zapalenie płuc itp. bo u nas na wątku dwoje dzieci zakaszlało 3 razy w ciagu dnia i okazało sie że zapalenie płuc.. buuuuuuuuu Czekać do jutra z lekarzem? bo nie usmiecha mi sie jechac do szpitala powiedza że panikuje. Cytat:
Cytat:
Własnie oliwka yobraź sobie że porzez 3 dni spłukiwałam ta sama wodą bo kapałam sama bo T. był do 22 w pracy.. może dlatego Cytat:
a na rota i pneumo tez nie szczepimy. wypytałam i wszystcy odrazdaja.
|
|
|
#1859 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- Z tymi szczepionkami na rota się zastanawiałam. Ale zrezygnowałam, bo mój starszy synek miał już 2 pobyty w szpitalu jak był przyjmowany to na Rotawirusa, w izolatkę z innymi dziećmi na to chorymi(sala 3 osobowa), i jak przychodziły na drugi dzień pobytu w szpitalu wyniki badań to sie okazywało że żadnego rota nie miał, ale już go na izolatce trzymali bo to zaraźliwe, i jak już z chorymi na 15 m2 był, to pewnie i tak złapał. I dwa razy tak był, i nie złapał. Po prostu ma słabszy żołądek. Jak Erwin pojawił się w domu to też miał objawy rota, i go izolowaliśmy, ale to pewnie z przeżywania że młodszy brat sie pojawił.
|
|
|
#1860 |
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry- jeszcze strona do nadrobienia
u nas co do opieki nad dzieciatkiem nie mam problemu sama ja zostawic z tz on idealnie ze wszystkim sobie radzi i robi niektore rzeczy nawet dokladniej niz ja ![]() Ciesze sie bo mam czas dla siebie, wyjscie gdzies czy nawet zrobienie zakupow bez wozka. Pop ja ci sie wcale nie dziwie ze sprawdzasz tz !! bardzo dobrze!! i tak cie podziwiam bo ja bym chyba swira dostala jak musialabym wyjechac ale przynajmniej wiesz ze bedzie pod dobra opieka i to najwazniejsze. Moja zgaga tez podnosi glowke i nie umie zyc bez swojego lezaka:P Bylismy wczoraj po tego laptopa i zdecydowalam sie na tego takiego mniejszego bo malo miejsca zajmuje ja filmow na kompie nie ogladam ani nie gram wiec styknie. Poza tym u nas wczoraj wszyscy mieli WIELKI strach w oczach-mieszkamy przy wałach i takiej malej rzeczce i woda byla taka ze z 40cm brakowalo by sie przez waly przelala na szczescie wieczorem zaczela sie cofac a pol dnia na walach spedzalismy juz policja oglaszala ze ci co chca moga szykowac sie do ewakuacji ulica byla zamknieta mogly na nia wejsc tylko mieszkancy trzeba bylo dowod nosic i sie legitymowac-koszmar! Bylam tez na wizycie u gin , wczesniej zdecydowalam ze tabletki bede brac(jeszcze nigdy nie bralam) i po rozmowach zdecydowalam sie na Yasminelle, poza tym jest wszystko wporzadku
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:38.

kiełbaska przypalona, karkóweczka....mniam, no to spadam małego ubierać i idziemy się dalej wylegiwać na tarasie
rozkrecilabym go ale sie boje sama gdzie moge zaniesc by ktos zobaczyl o co kaman ?? gwarancje jeszcze ma ale jak mi zabiora to na chrzcinach nie bede miala czym zdjecia robic a tak to mam patent zeby lampe przykleic tasma do obudowy zeby sie nie chowala albo plastrem i bedzie dobrze 

na szczęście mój mały tyłeczek toleruje wszystkie chusteczki 

także 11.06 jedziemy do Hiszpanii bilety juz zabookowane tylko teraz pojawia mi sie mnostwo pytan.....o malego