|
|
#1921 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
Cytat:
takie soczyste tez marze o tym aparacie zreszta najdluzej chyba tu marudze aparatkom o tym nie majac go i tez nie bede sie go wstydzic nie rozumiem osob ktore sie go wstydza wstydzic powinny sie osoby ktore majac mozliwosc nie zakladaja go... lepiej kilak lat ze zlomkiem niz cale zycie z krzywulcami takie moje zdanie ... ja tam bede co tydzien rocznice obchodzic xD a co !
|
|
#1922 |
|
Blond forever!
|
Jejku, a mnie wizja po zdjęciu aparatu prześladuje nawet w nocy...
Dziś mi się śniło, że efekt po był koszmarny, mój TŻ powiedział, że lepiej mi było w aparacie, a orto jakoś dziwnie histeryzowała, no i na dodatek zgubiłam wyjmowany aparat retencyjny... Nie muszę dodawać, że był to koszmar... Normalnie aż się boje co z tego wszystkiego wyniknie...
|
|
#1923 |
|
Raczkowanie
|
Doczekasz się
Ja to odliczałam jak wariatka a dziś nie mogę uwierzyć, że juz go mam!Jaki będziesz miała aparat? Aaa i wracając do tych napojów gazowanych... to zapytałam się mojej orto. Powiedziała "Niech pani pije jeśli lubi" więc chyba nie są jakieś szczególnie szkodliwe.
Edytowane przez karadisa Czas edycji: 2010-05-25 o 11:49 |
|
|
|
#1924 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja sie nie umiem dodzwonic do tego specjalisty szczekowego
|
|
#1925 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jak sie zapomnę i za bardzo otworzę. Mam namiary do jakiegoś specjalisty "ortopedy szczękowego", który przyjmuje w Gdyni. Ponoć świetny. Mój dentysta ma z nim kontakt i co prawda telefonicznie ale polecił mi na to ćwiczenia. Robię codziennie - mnie pomagają.
|
|
|
#1926 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bylam u niego rok temu i napisal mi taka kartke do orto co moge a co nie. I tam pisze ze nie moge miec obnizonego zgryzu (przy wyrywaniu zebow sie obniza) i podwyzszony ale z ostroznoscia (przy pierscieniach sie podwyzsza). Tak mi napisal ale kurde on mial kartke i widzial ze musze 4 zeby wyrwac i sie zgodzil a tutaj takie cos, to dlatego mnie zaden orto nie chce leczyc. Ta sie zgodzila ale tylko jak on sie zgodzi na interwencje jakby co. A mialam robic takie masaze, ze wkladam lokiec do buzi (lekko otwarta buzia) i masuje policzek od gory do dolu (dosc mocno) i pozniej ugniatam tak jakby kazde miejsce. Mam tak robic codziennie podczas wieczorem i najlepiej tez rano. Przyznam szczerze ze na poczatku to robilam ale pozniej wrocilam do Anglii i zapomnialam o ty, robilam czasami. Teraz jak wrocilam do Polski to znowu zaczelam regularnie. Napisalam mu smsa (tak mowila jego poczta glosowa ) wiec zobaczymy, moze oddzwoni albo odpisze.---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ---------- Cytat:
|
|
#1927 |
|
Raczkowanie
|
1. Otwieram buzię i czubkiem języka staram się dotknąć podniebienia jak najbliżej gardła.
2. Wypycham żuchwę do przodu i dłonią staram się ja "wcisnąć" do tyłu - takie napieranie. To są takie ćwiczenia, że można je robić w dowolnej chwili Robię od jakichś 2 tygodni i widzę pewną poprawę - staw stał się bardziej stabilny.
|
|
#1928 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanko do dziewczyn które nosiły wyciągi, jak długo nosiłyście te wyciągi? za pewne każda nosiła inaczej bo każda wada zgryzu jest inna, ale tak w przybliżeniu mniej więcej ile trwa leczenie wyciągami? bo ja noszę wyciągi od września ubiegłego roku, i dopiero teraz w maju po wizycie zmieniła mi rozm. na inne, i się tak zastanawiam ile czasu te wyciągi będę musiała nosić ..prawdę mówiąc zaczynam się robić dość niecierpliwa
|
|
|
|
#1929 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
Nosisz te największe i najcieńsze? U mnie to były liski bodajże.
|
|
|
#1930 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1931 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=yourenglish;1955119 4]
Wlasnie przypomnialo mi sie co TZ dowiedzial sie od swej orto a propos rotacji/przesuwania zebow. Okazuje sie, ze w przeszlosci "doginano" druty a teraz raczej przekleja sie zamki. W jego przypadku ta nowa sie nie sprawdzila, a stara zadzialala. Taka mala ciekawostka. Mi próbowała nastawić kła przez odgięcie drutu i mi się cały dół przestawił (nie te zęby co powinny się poprzesuwały), szybko poszłam i ustawiła drut po staremu, obecnie jest tak jak było (czyli dół prosty za wyjątkiem kła)w czwartek mam wizytę i właśnie mówiła, że mi zamek krzywo naklei aby się drań wyprostował zobaczymy co będzie czerwone gumki (nie te ciemne ale jaskrawe) są śliczne i szare zęby wydają się w nich ładniejsze obecnie mam czerwoną górę i w czwartek znów chcę wziąć czerwone - w sobotę mam wesele i czerwoną kieckę muszę się jakoś prezentowaćtylko szkoda, że robię za kierowcę.....tak mi się bimberku zachciało....
|
|
|
|
#1932 |
|
Zakorzenienie
|
A ja wrocilam i znowu z nienajlepszymi wiesciami
Bede miec jednak zakladany aparat podniebny O matulo 3 aparaty w gebie![]() I cos tam orto wspomniala o nacinaniu szczeki u chirurga. Edytowane przez n0emi Czas edycji: 2010-05-25 o 16:09 |
|
|
|
#1933 |
|
Zadomowienie
|
karadisa a boli cię coś już czy jeszcze nie zaczęło
![]() ---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ---------- wiesz co, po nieszczśliwym rwaniu 6 miałam poł roku przerwy - dluga historia długo się nie mogłam przełamać dochodziłam do siebie tak długo ale rana po miesiącu się zeszła. a po 4 tydzień i było ok. po 2 tyg od wyrwania jej miałam zakładany aparacik
|
|
|
|
#1934 |
|
Rozeznanie
|
wrocilam
okazalo sie ze ta moja plamka to plama prochnicza i niby nie trzebabylo jej borowac bo mozna bylo ja zmineralizowac ale dentystka powiedziala ze zalata to zeby bylo ok napewno :P ja chce jaskrawe czerwone chyba ze ktos wpadnie na cos fajnego i zademonstruje :P ale jak narazie czerwien wygrywa ![]() ja rwalam dokladnie tydzien temu jedna czworke a druga w piatek 4 dni temu :P i sie goi powoli ale coraz lepiej wyglada :P a aparacik zakladam juz w piatek łaaaaaa
|
#1935 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
Chyba podniebienny ![]() Ja uniknęłam tego wynalazku zakładając aparat samoligaturowy. Twoja orto nie zaproponowała Ci takiego rozwiązania? Ile czasu nosisz już aparat? I jaką masz wadę?
|
|
|
#1936 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- Cytat:
|
|
#1937 |
|
Blond forever!
|
No, no, no, właśnie o ten mi chodziło
![]() Skróciłam sobie nazwę
|
|
#1938 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
różowe-granatowe
|
|
#1939 |
|
Raczkowanie
|
a jaki konkretnie masz aparat?
|
#1940 |
|
Rozeznanie
|
|
#1941 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1942 |
|
Rozeznanie
|
moze i ladnie ale ja poprostu nie lubie tego koloru :P tak samo jak błękitnego :P a co myslicie o fioletowy- zielony?
|
#1943 | |
|
Wtajemniczenie
|
ojej, ojej
dawno mnie tu nie bylo, a widze tyle nowosci ![]() ja w piątek udaje sie na pierwsza wizytke kontrolna od lutego i ciekawa jestem, co orto bedzie robic hmmmmm tak samo bardzo daaawno nie robilam fotek mojemu aparatowi!!! jakos sie do niego MEGA przyzwyczailam a tu patrze w lusterko i kieł zmienił miejscówke - moj najwiekszy kompleks postaram sie nadrobic i powrzucac fotki!---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ---------- Cytat:
|
|
|
#1944 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
może być fajny
|
|
#1945 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() jestem bardzo ciekawa jaki wygląda Twój aparat
|
|
#1946 |
|
Przyczajenie
|
Ja właśnie zdjęłam górny łuk i wcale nie jestem zadowolona .Chociaż mam już dobry zgryz to mam asymetrie jedynek przez brak trójki (lewa jedynka jest przesuniętą w lewo) nie wyrosła mi jedna trojka po lewej stronie ( była w dziąśle ) ,musiałam jechać usuwać zęba a ortodontka stwierdziła ,ze jak chce mieć idealne zęby to musiałabym usuwać jeszcze 3 zęby ( wszystkie pozostałe trojki) .W końcu stwierdziła,że tego nie zrobi bo mi szczeka pójdzie do tylu i mój nos jeszcze bardziej się wydłuży.Oczywiście było piłowanie zębów ale to nic prawie nie dało .Do idealnej symetrii brakuje mi 3 mm.Jak dla mnie to dużo ,tym bardziej ,ze szeroko się uśmiecham i widać to i to bardzo chociaż ortodontka zapewniała mnie ,że 90% ludzi tego nie zauważa ale w moim przypadku jest inaczej. Aparat miałam nosić 2 lata, były 3.Dolny łuk idzie tragicznie , moja trójka nie chce się ściągnąć Oto cała moja historia z moimi zębami .Jestem tylko ciekawa ile jeszcze będę nosiła na dole ;f
|
|
|
|
#1947 |
|
Zakorzenienie
|
Kilka dni temu zdjęłam górę, którą nosiłam od 13 marca 2008r.
Jestem zadowolona z efektów, warto było, choć miało to trwać krócej. Dół jeszcze około miesiąca. Od wczoraj noszę retencję, która jest chyba bardziej niewygodna od zwykłego aparatu :P
|
|
#1948 |
|
Przyczajenie
|
Też od wczoraj noszę retencję . Jest okropna:P .Założyłam ją wczoraj wieczorem na noc a rano obudziłam się bez niej ;p Jak będę mogła też wrzucę swoje zdjęcie moich jakże ,,wspaniałych'' zębów . Sugar kitty cudowne masz teraz zęby !
|
|
|
|
#1949 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
piękne zęby
|
|
#1950 | |
|
Raczkowanie
|
Melduję się i ja cała i zdrowa
![]() Kardiasa czekamy na zdjęcia ![]() Z moim aparatkiem jak na razie wszystko ok Mam tylko wrażenie ze napuchło mi troszke dziąsło kolo pierscienia ale nie jest to zbyt uciążliwe ![]() ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- Cytat:
co ja bym dała za takie zęby.....
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:28.

wyglądają naprawdę zabawnie
Nie mam zamiaru kryć, że mam aparat bo bardzo o nim marzyłam dlatego takie zdecydowane kolory. W pracy też wszyscy zachwyceni
wstydzic powinny sie osoby ktore majac mozliwosc nie zakladaja go... lepiej kilak lat ze zlomkiem niz cale zycie z krzywulcami
takie moje zdanie ... ja tam bede co tydzien rocznice obchodzic xD a co !

) wiec zobaczymy, moze oddzwoni albo odpisze.

O matulo 3 aparaty w gebie